Black FridayFredagen den 24 November 2023

Black Friday 2023

Black Friday är över för i år och vi hoppas du hittat många bra erbjudanden. En del butiker fortsätter rean för att sälja ut vissa produkter som var avsatta för detta. Kanske kan du fortfarande hitta något bra hos butikerna nedan.

Nu tar den stora julhandeln vid och nästa stora rea är Mellandagsrean. Vi kommer givetvis försöka hjälpa dig att hitta det du söker även då. Håll utkik efter det.

Butiker med Black Friday

Butiker som körde Black Friday under 2023.

De bästa erbjudanden under Black Friday

Black FridayBlack Friday har blivit den största rea-dagen på hela året och de senaste åren har det varit ungefär tre gånger så stort intresse för Black Friday som det har varit för mellandagsrean efter jul.

Nästan alla e-butiker i Sverige ansluter sig till Black Friday och även den fortsatta rean under hela helgen som beskrivs som Black Weekend. Det finns fantastiskt bra erbjudanden att få och det är inte ovanligt att vissa TV-apparater halveras i pris jämför med vad de kostade i somras.

Många av de bästa erbjudanden ges ut i begränsat parti. Det är av denna anledning som gör att det är stor hets kring midnattsslaget som gör att många e-butiker blir överbelastade och inte går att komma åt förrän tillräckligt många människor tröttnat på att försöka.

Inom elektronik som datorer, surfplattor, mobiltelefoner och framför allt TV så det inte ovanligt att tillverkarna kan ge butikerna ett X antal av en viss modell till riktigt lågt pris. Butiken kan sedan sälja dessa utan marginal och i vissa fall med negativ marginal. Butiken går alltså i förlust trots att de fått köpa in dem billigt från tillverkaren.

Det är dessa erbjudanden under Black Friday som är de där riktiga guldkornen. Många av de större butikerna brukar ha 20-50-tal av dessa från olika kategorier men det gäller att vara snabb på bollen här. Det är först till kvarn som gäller.

Men det finns också en mängd andra erbjudanden som säljs ut billigt och överlag rör det sig om tusentals erbjudanden som är riktigt bra. Att vara prismedveten och jämföra modeller och deras priser gör att du kan göra de bästa fynden under Black Friday.

Givetvis förekommer det även prissänkningar av produkter där butiken under hösten höjt priset så när det då framgår att det är 30% rabatt så är det kanske bara 5% jämfört med innan. Dessa erbjudanden är kanske inte dåliga men i förhållande till vad man förväntar sig på den svarta fredagen så blir det inte alls lika attraktiva. Det är dessutom ganska ful marknadsföring.

Produkter med bäst erbjudanden

Är du osäker på vilka produkter som tenderar att prestera bäst under Black Friday så är du inte ensam. Här nedanför har vi sammanställt en del av de kategorier som tenderar att prestera bäst under rean. Det kanske kan hjälpa dig att rikta in ditt sikte rätt när allt väl drar igång.

Black Week spel och gaming
Spel & Gaming
Spelkonsoler och tv-spel är populära kategorier där det ofta dyker upp bra erbjudanden. Även PC-spel tenderar att reas ut med bra priser under Black Friday.
Black Week TV
TV
Den bästa tiden att köpa ny tv är ofta under Black Friday. Det är nu många av årets nya modeller når de lägsta priserna. Prissänkningar upp till 50 % jämfört med lanseringspriset under våren är inte ovanligt.
Black Week kläder och mode
Kläder & Mode
Mode reas regelbundet ut under året och Black Friday är inget undantag även om inte alla butiker är med på tåget. Däremot kan du hitta väldigt bra priser på märkeskläder, skor och accessoarer.
Black Week Smartphone och Surfplatta
Smartphones & Surfplattor
Smartphones och surfplattor är typexempel på elektronik som kan säljas till bra priser. Det är mer ovanligt att de senaste modellerna får mycket nedsatta priser men även det förekommer.
Black Week leksaker
Leksaker
Att köpa leksaker på Black Friday inför julen och kommande födelsedagar gör att man som förälder kan spara många hundralappar. Lego, Barbie, Playmobil, dockor, bilar, sällskapsspel m.m. är bra exempel.
Black Week Laptop och datorer
Laptop & Dator
Både bärbara och stationära datorer brukar dyka upp till bra priser. Är du på jakt efter ny dator är det ett mycket bra tillfälle att hålla ögonen öppna.
Black Week hårvård och skönhet
Hårvård & Skönhet
Hårvårds- och skönhetsprodukter är en annan populär kategori under Black Friday. Oavsett om du är på jakt efter en ny plattång, parfym, hudkräm, smink eller annat så kan det vara värt att hålla ögonen öppna.
Black Week Möbler
Möbler & Inredning
Många glömmer möjligheten att möbler och inredning kan säljas ut billigt under Black Friday. Behöver du uppgradera något i hemmet så titta närmare på dessa butiker.
Black Week köksmaskiner och köksredskap
Köksprodukter
Köksmaskiner och köksredskap kan ofta få väldigt bra priser under Black Friday. Knivset, blenders, stekpannor och espressomaskiner är exempel på produkter du kan fynda.

Så förbereder du dig inför Black Friday

Black Friday är inte vilken dag som helst och vill man göra riktiga kap där man sparar tusenlappar gäller det att vara redo. Vi går här igenom en del snabba tips för att du lättare ska kunna få ut det bästa av rean.

 1. Planera dina köp innan rean – Fundera ut sånt som du faktiskt hade tänkt handla ändå och som du behöver. Allt ifrån kläder, ny mobiltelefon och TV till julklappar.
 2. Titta på reklambladen – En del butiker försöker skapa ett extra stort tryck genom att ge ut reklamblad med väldigt bra deals redan på förhand. Det kan ofta vara riktiga guldkorn och kan säljas slut extremt fort. Passar något dina behov klockrent så försök slåss för det och sikta in dig på det.
 3. Var redo vid midnatt – Vid midnatt mellan torsdag till fredag så startar Black Friday online och det gäller att vara med på det tåget för att plocka de bästa erbjudanden. Räkna med att butikerna har driftproblem och att det kan dröja ett par timmar innan du lyckas slutföra din order. Här är det lättare att använda en dator också då du snabbare kan byta mellan flikar och butiker. Vissa butiker kan även få för sig att tjuvstarta under kvällen på torsdagen vilket man bör vara beredd på också.
 4. Gör en budget – Fördelen med att handla online och även på Black Friday är att distansavtalslagen gäller. Det betyder att du har rätt till 14 dagars öppet köp och kan returnera varor du inte vill ha. Men det är ändå smart att göra en budget så man är medveten om hur mycket man har råd att spendera.
 5. Gör inga onödiga köp – Ställ dig frågan om du verkligen behöver detta. Som tur är kan du ångra dig och skicka tillbaka varan men det bästa är att endast köpa sånt du verkligen behöver och som du tänkt köpa. På så sätt belastar du inte miljön med onödiga frakter.
 6. Var öppen för alternativ – Ibland har man stirrat sig blind på en specifik produkt som man gärna vill ha och glömmer lätt bort alternativen. Om just den produkten du allra helst vill ha inte dyker upp på något erbjudanden, finns där då alternativ som också är bra? Det är inte ovanligt att en väldigt snarlik modell dyker upp på ett superpris. Var beredd på hur du ska göra i den typen av situationer och fundera på hur specifik du måste vara.
 7. Utnyttja möjligheten att returnera – Detta är ingen taktik vi vill rekommendera men det är ändå något många satt i system. Lek med tanken att du vill köpa den senaste iPhone-telefonen och den dyker upp nedsatt med 800 kronor. Istället för att tveka så slår du till, lägger beställningen och om du sen hittar samma mobiltelefon till ännu billigare pris så beställer du den också och försöker avboka eller returnera din första beställning. Detta fungerar bäst om man sitter uppe på natten då du antagligen hinner avboka din beställning innan den packas. Däremot kanske man tvingas ligga ute med kostnaden om man gjort en kortbetalning.
 8. Passa på och köp julklappar – Om du ändå är igång och lägger tid på att jaga bra erbjudanden. Varför inte passa på at köpa julklappar också? Då kan din tid spenderas mer värdefullt så du slipper det i julstressen senare.

Frågor och svar om Black Friday

Att förbereda sig inför Black Friday i Sverige är smart och vi har samlat de vanligaste frågorna om årets största rea med tydliga svar för att hjälpa dig som konsument.

 1. När är Black Friday?
 2. Vad är Black Friday?
 3. Hur länge pågår Black Friday?
 4. Hur mycket rea är det på varor?
 5. Är alla erbjudanden på Black Friday bra?
 6. Vilka produkter har bäst erbjudande?
 7. Vad är Cyber Monday?

1. När är Black Friday?

Black Friday inträffar alltid dagen efter högtiden Thanksgiving som främst firas i USA. Thanksgiving firas alltid den fjärde torsdagen i November.

Det betyder att Black Friday alltid infaller fredagen mellan den 23 och 29 November. Här nedanför kan du se hur Black Friday infaller de kommande åren.

 • 24 November 2023
 • 29 November 2024
 • 28 November 2025
 • 27 November 2026

För 2022 inföll Black Friday den 24 november.

Black Week är en kampanj/rea som växt sig större i Sverige de senaste åren och gäller samma vecka som Black Friday, men börjar redan på måndagen eller i vissa fall redan på söndagen veckan innan.

2. Vad är Black Friday?

Black Friday är en stor rea-dag med ursprung i USA där det i vanlig detaljhandel också blivit en riktigt stor succé.

Black Friday - kaos
Konsumenter bråkar om TV-apparater under Black Friday som säljs billigt.

Det är från dessa dagar många ikoniska bilder när folk tränger sig in i butiken som en flock får i panik och där de sedan slåss om de sista varorna. Som tur är så slipper vi det i Sverige och speciellt om du väljer att handla online. Däremot är det vanligt att butikernas hemsidor blir överbelastade av all trafik.

Namnet Black Friday har sitt ursprung från bokföringens färger på negativa och positiva siffror. De svarta siffrorna symboliserar ett positivt resultat framöver och en vändning inför julhandeln. Detta väljer alltså butikerna att fira med årets bästa och största reor.

Även om Black Friday är den största dagen i sig pågår ofta erbjudanden hela helgen där det kallas Black Weekend. En del e-butiker kör även kampanjer hela veckan före Black Friday och kallar det för Black Week. Men de bästa erbjudanden återfinns normalt sätt på själva Black Friday. Är man ute efter en specifik produkt kan det dock finnas skäl att övervaka hela veckan med Black Week så man inte missar något erbjudande.

3. Hur länge pågår Black Friday?

Själva Black Friday börjar vid midnatt mellan torsdagen och fredagen. Många e-butiker lanserar då en stor mängd produkter till väldigt bra priser. Black Friday slutar sedan 24 timmar senare. I Sverige följer de svenska butikerna vår lokala tid så du behöver inte oroa dig över att det är någon annan tidszon som gäller.

Men många butiker väljer att fortsätta köra kampanjen hela helgen och kallar det för Black Weekend. Ibland släpps nya erbjudanden under helgen medan andra butiker bara låter de ursprungliga erbjudanden sälja slut.

För att göra det ännu mer förvirrande kör en del e-butiker också Black Week där hela veckan från söndag/måndag till söndag är en enda stora kampanj. Givetvis är dock den svarta fredagen den stora rea-dagen här ändå, men man försöker locka till sig kunder med bra erbjudande under en hel vecka.

4. Hur mycket rea är det på varor?

Detta varierar kraftigt men det som gjort Black Friday så känt är möjligheten att fynda produkter till riktigt bra priser. TV-apparater med 50% rabatt är inte omöjligt att hitta och datorer, surfplattor och mobiltelefoner som är nedsatta 20-30% hör absolut till vanligheterna också.

I praktiken kan man säga att inom teknik och förutsatt att produkterna inte precis lanserats inför hösten så brukar man kunna förvänta sig 20-50% på dessa. Datorkomponenter och viss elektronik där butikerna redan har små marginaler brukar det vara svårt att räkna med lika hög rea. Däremot är det inte ovanligt med processorer, grafikkort och bildskärmar som ligger runt 20% i nedsatt pris. Det förekommer även vissa guldkorn som är ännu bättre.

Ju större marginal butikerna har och ju bättre deals de kan förhandla sig till från tillverkaren inför Black Friday ju bättre möjligheter har du att göra fynd. Kläder brukar vara något annat som man lätt kan räkna med 30-50% rabatt och vissa fall kanske ända upp till 80% för sånt som butikerna vill få bort.

Leksaker är också ett populärt exempel som många köper. Eftersom julen är så nära väljer många att köpa sina julklappar på Black Friday och det är lätt att förstå när man kan spara hundralappar och i vissa fall tusenlappar här.

5. Är alla erbjudanden på Black Friday bra?

Nej, så är det givetvis inte och det är väl detta som skapat anekdoter om att Black Friday inte är så bra.

Många butiker kommer ha hundratals och ibland tusentals produkter som ingår i rean. Ett fåtal av dessa produkter säljs i begränsad upplaga till ett så lågt pris att butiken kanske t.o.m. går i förlust på det. Men dessa används ofta i marknadsföringen för att locka till sig konsumenter som handlar hos dem på Black Friday.

Men det finns också en uppsjö med erbjudanden under Black Friday som är riktigt bra och där priset är nedsatt mycket från originalpriset. Det finns mängder med möjligheter att göra fynd på Black Friday.

Däremot finns det också sämre erbjudanden. Kanske är de inte nedsatta med speciellt mycket eller så är de inte nedsatta alls då butiken valt att höja priset tidigare under året för att få det att se ut som att priset är nedsatt på Black Friday. Detta är vanligare hos små butiker som vill vara med och ha många produkter på rea under denna dag.

Det bästa du kan göra som konsument är att vara prismedveten. Vad kostnader liknande produkter och hur har priserna legat till tidigare. Det gör att det är lättare att direkt avgöra om något är ett riktigt bra köp.

6. Vilka produkter har bäst erbjudande?

Kläder och elektronik är två områden som säljer väldigt bra under Black Friday och där det finns väldigt bra erbjudanden att hitta.

TV, datorer, skärmar, mobiltelefoner, surfplattor, högtalare och hörlurar exempel på sånt som säljer väldigt bra och där det finns många fina erbjudanden att hitta.

Barn- och babyprylar kan också säljas väldigt bra och här kan det finns fina priser på barnvagnar, bilbarnstolar och även kläder.

Leksaker är ett annat exempel som säljer bra men rabatterna brukar inte vara så stora som på annat. Lego är t.ex. ganska dyrt och priset brukar inte sättas ned 50% direkt. Däremot finns det absolut bra erbjudanden att hitta här också.

Outdoor- och friluftsprylar kan vara riktigt bra också. Här inkluderas allt ifrån kängor, skor, byxor, ryggsäckar, tält, liggunderlag, sovsäckar ock mycket mer. Även sportutrustning som pulsklockor, löparryggsäck och träningskläder kan säljas ut med mycket bra erbjudanden.

Eftersom de flesta e-butikerna i Sverige kör Black Friday har du goda möjligheter att hitta just det du önskar att köpa till riktigt bra pris.

7. Vad är Cyber Monday?

Cyber Monday är måndagen efter Thanksgiving, Black Friday och den s.k. Black Week.

Cyber Monday markerar starten för julhandeln. Det är väldigt vanligt att butikerna återanvänder en hel del av erbjudanden som finns kvar från Black Friday till Cyber Monday. Samtidigt är det inte ovanligt med många nya erbjudanden också.

Cyber Monday kan således bli en möjligheten att än en gång hitta det man söker till riktigt bra pris. Efter Cyber Monday domineras hela december av julhandeln och någon rea kommer inte förrän i mellandagarna.