Gasolgrill – Bäst i Test

Bästa Gasolgrill 2023: Topp 10 modeller i tester

En bra gasolgrill gör både vardagsgrillningen lättare och bättre, men det är också ett perfekt redskap till sommarens grillfester. Vi har därför tittat närmare på flera av de bästa gasolgrillarna för 2023 i olika prissegment.

Genom att analysera testresultaten från oberoende tester och expertrecensioner samtidigt som vi slår ihop konsumentomdömen så får vi ett resultat över vilka gasolgrillar som är bäst i test.

Bra byggkvalitet med välutvecklade brännare och jämn värme är ofta ett vinnande koncept som dock inte alla gasolgrillar klarar av. Läs om vilka som presterar bäst i de olika prissegmenten och få tips på vad du bör tänka på inför ett köp.

Weber Genesis E-325S – Bästa Gasolgrill

Weber Genesis E-325S
Utmärkelse Bästa Valet 2023 av Testat.nu
 • Testvinnande serie gasolgrillar från Weber
 • Mycket bra betyg i vår granskning av gasolgrillar
Fördelar
 • Tre rostfria brännare som ger väldigt bra värme och jämn värme
 • Två sidobord gör det enkelt att arbeta vid grillen
 • Väldigt genomtänkt förvaring för grillverktyg, grillgaller och andra tillbehör
 • Grillzon med extra hög värme ger imponerande grillresultat
 • Många genomtänkta smådetaljer gör grillupplevelsen bra
Nackdelar
 • Högre priser jämfört äldre Genesis II-serien

Priser för Weber Genesis E-325S

16 000 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Weber Genesis E-325S är en kraftfull gasolgrill med tre rostfria brännare som garanterar jämn och hög värme. Denna gasolgrill har fått utmärkelsen ”Bästa valet 2023” från oss baserat på dess väldigt goda grillresultat och kvalitet.

Weber Genesis E-325S presterar mycket bra i tester och recensioner. Vid grillning har den visat sig ha en imponerande hög värme i grillzonen Sear Zone vilket ger fantastiska grillresultat. Detta kommer tillsammans med en konsekvent värmefördelning som gör att maten tillagas jämnt oavsett var på grillytan den ligger.

Weber Genesis E-325S - gasolgrill bäst i testSidborden ger perfekta arbetsytor vid grillen, och det finns flera genomtänkta förvaringsmöjligheter för grillverktyg, grillgaller och andra tillbehör.

En av fördelarna med denna gasolgrill är att det finns många genomtänkta smådetaljer som gör grillupplevelsen bättre. Hjulen är väldesignade med lås, luckorna har väldigt bra passform och termostaten fungerar väldigt bra i grillocket för att nämna några få. Något man förvisso bör ta förgivet i en kvalitetsgrill men som långt ifrån alla tillverkare lyckas leverera.

En nackdel med Weber Genesis E-325S är att priset gått upp de nya Genesis-serien och är således dyrare än de äldre motsvarigheterna som fortfarande är riktigt bra val om du letar grill.

Sammanfattningsvis är Weber Genesis E-325S den idealiska gasolgrillen för den som söker högsta kvalitet, och är väl värd sitt högre pris. Konsumenter ställer sig också bakom gasolgrillen och den har fått toppbetyg i vår sammanställning av dessa betyg.

Det är ingen tvekan om att Weber Genesis fortsätter vara en av de bästa serier av gasolgrillar som säljs. Den vinner därför vår utmärkelse ”Bästa Valet” efter att vi anser att den är den bästa gasolgrillen 2023.

För den som vill har större och mer funktioner så finns det t.ex. EPX-modellerna med inbyggd grilltermometer och sidobrännare där EPX-335 är närmsta motsvarighet till denna. Vi tycker dock det är en enorm prisökning för få extra funktioner. Även den större Weber Genesis E-435/EPX-435 med 4 brännare kan vara aktuellt om du önskar ännu större grillyta.

Weber Spirit II E-210 GBS – Mest Prisvärd

Weber Spirit II E-210 GBS
Utmärkelse Mest Prisvärd 2023 av Testat.nu
 • Testvinnande & Prisvärd serie gasolgrillar
 • Toppbetyg i vår granskning & test
Fördelar
 • Bra byggkvalitet och genomtänkt grill i mindre format
 • Två bra brännare som ger bra grillresultat
 • Stöd för flera bra tillbehör från Weber
 • Praktiska sidobord och krokar för verktyg
Nackdelar
 • Inte samma höga värmeutveckling som de bästa grillarna
 • Enklare grill i design jämfört dyrare Genesis-serien

Priser för Weber Spirit II E-210 GBS

6 199 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Weber Spirit II E-210 GBS är en mycket prisvärd gasolgrill som fått bra betyg av de som testat den. Den större modellen E-310 i Spirit-serien utsågs även till bäst i test när norska TV2 testade gasolgrillar.

Weber Spirit II E-210 GBS är en mindre gasolgrill med två brännare som täcker en grillyta på totalt 52 × 44 cm. Där finns också en värmehylla ovanför som ger dig möjligheten att flytta upp det som inte ska grillas lika hårt och komma längre ifrån lågorna.

Grillytan är stor nog för att enkelt grilla mat åt hela familjen och kan även räcka för grillning till ett mindre sällskap. Det är inte riktigt rättvist att kritisera storleken och möjligheten att grilla för större sällskap när det uppenbart är en klart mindre grill, men det är något man absolut bör känna till.

Weber Spirit II E-210 GBS lock med termostat

Gasolgrillen är bestyckad med Webers välkända grillgaller i porslinemaljerat gjutjärn som är en del i GBS (Gourmet BBQ System). I praktiken innebär det att grillen är anpassad för flera tillbehör från Weber som gör det möjligt att grilla allt från pizzor till grytor.

Weber Spirit II E-210 GBS är en hel grillvagn med två sidobord, fettuppsamlingssystem, krokar för verktyg, termostat i locket och förberett för Webers iGrill 3. iGrill 3 ger dig möjlighet att med smart stektermometer övervaka grillandet genom din smartphone men detta säljs till separat.

Nackdelarna ligger i lite enklare design och har inte samma värmeutveckling från brännarna som du kan få från Genesis-serien. Här har vi även hittat enstaka kommentarer från konsumenter som styrker detta även om de överlag är nöjda med grillen.

Slutsats

Weber Spirit II E-210 GBS är en mycket prisvärd gasolgrill där du får mycket för pengarna. Letar du efter en väldigt bra men ändå relativt billig gasolgrill så kan du sluta leta – Weber Spirit II E-210 GBS är det bästa budgetvalet bland gasolgrillar.

Ett bra alternativ till E-210 är Webers Q 3200 som trots att den ser mindre ut p bild har större grillyta och ligger i ungefär samma prissegment.

Vill du gå ner ytterligare i pris kommer du få göra större kompromisser där kvaliteten blir klart sämre. Kanske är det då bättre att istället investera i en bra elgrill eller kolgrill.

Napoleon P500-3 Rostfri – Bästa Premiumval

Napoleon P500-3 Rostfri
Utmärkelse Bästa Premiumval 2023 av Testat.nu
 • Premiumgrill med bra betyg av konsumenter som testat
 • Mycket bra betyg i vår granskning av gasolgrillar
Fördelar
 • Mycket hög byggkvalitet med rostfria detaljer
 • Rejäl grillyta även för grillande till större sällskap
 • Sidobrännare i ett av sidoborden ger fler möjligheter vid grillen
 • 4 mycket kraftfulla brännare som ger hög värme och bra grillresultat
Nackdelar
 • Otympligt att ta ut gasoltuben vid användning

Priser för Napoleon P500-3 Rostfri

22 689 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Napoleon P500-3 Rostfri funktionerHar du funderat på att investera i en riktigt lyxig gasolgrill som tar matlagningen till nya nivåer? I så fall är Napoleon P500-3 Rostfri ett premiumalternativ som du verkligen bör titta närmare på.

Napoleon P500-3 Rostfri är en gasolgrill byggd för den kräsne och har en genomtänkt design med väldigt hög kvalitet. Byggmaterialet håller hög kvalitet och stora delar av grillen är tillverkad i rostfri metall. De goda garantivillkoren med t.ex. livstids garanti på flera delar är en stark indikator på kvaliteten hos denna grill.

Grillen kommer med en stor grillyta på hela 72 × 46 cm där grillen även har plats för avlastningsgaller dit du kan lägga färdiggrillad mat. Denna nivå går även byta ut mot grillspett för att göra det lättare att rotera råvaror som har behov av det.

Napoleon P500-3 Rostfri är även bestyckad med ett unikt grillgaller som är vågformat. Detta mönster ger snygga grillinjer för köttet, men har också en praktiskt funktion. Avlånga råvaror som t.ex. sparris kommer inte att trilla igen lika enkelt som de annars skulle gjort.

Napoleon P500-3 Rostfri gasolgrillVärmen fördelas med hjälp av de 4 brännarna som ger en jämn värme över hela ytan. Det finns även infraröd sidobrännare och en bakre rotisseribrännare som är praktisk vid tillagning av större stekar eller kycklingar.

Grillen har även rostfria droppskydd i två nivåer som dels ser till så att fett inte droppar direkt på brännarna, men som också hjälper till att fördela värmen på ett bättre sätt upp till grillgallret.

Slutsats

Det är ingen tvekan om att Napoleon P500-3 Rostfri är premiumgrill i absolut toppklass. Napoleon har även Rouge 525-1 SE som utsågs till bäst i test under 2021 och som är ett antal tusenlappar billigare än P500-3.

Grillens toppbetyg från konsumenter som köpt den är betryggande för den hållbarhet och rostskydd man förväntar sig av en gasolgrill i premiumsegmentet.

De 4 brännarna, stora grillytan och det goda grillresultatet bidrar till betyget som bästa premiumval och ett mycket bra val till Webers premiumgrillar.

Weber Genesis E-435 – Mycket bra gasolgrill

Weber Genesis E-435
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Mycket bra testresultat i vår granskning
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Testvinnande serie från Weber
Fördelar
 • Väldigt stor grillyta med bra värme över hela grillen
 • Extra brännare skapar Sear Zone för extra bra grilleffekt
 • Rejält grillgaller ger bra resultat på grillningen och är lättare att rengöra
 • Många väl genomtänkta funktioner från förvaring av tillbehör till avlastningsbord och sidobrännare
 • Hög kvalitetskänsla och materialval
Nackdelar
 • Otymplig att flytta med sin storlek och små hjul

Priser för Weber Genesis E-435

22 499 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Weber Genesis E-435 är en gasolgrill som sticker ut i mängden med sin stora grillyta och extra brännare för skapande av en extra varm zon (Sear Zone). Detta är en av de bästa gasolgrillarna på marknaden idag och en bra kandidat som bästa premiumval.

Weber Genesis E-435 har en grillyta på hela 86×48 cm som räcker långt för att kunna grilla till ett riktigt stort sällskap. Med andra ord perfekt för dig som vill bjuda på grillmiddagar när du har gäster över. Dessutom finns det ett övre grillplan som kan användas för avlastning och värmehållning av det som redan grillats klart.

Weber Genesis E-435 - mycket bra gasolgrill med flera brännareUtöver de 4 vanliga brännarna finns det även en extra brännare i mot kanten, som skapar en Sear Zone på höger sida i grillen där det går att laga mat med extra hög värme för ännu bättre grilleffekt. Perfekt om du bara snabbt vill slänga på köttbiten du redan tillagat perfekt i sous vide och endast vill få en snabb grillyta.

Grillgallret är rejält och ger både bra resultat vid grillning samt enkel vid rengöring tack vare designen på gallret. Med många väl planerade funktioner, däribland förvaring av tillbehör, avlastningsbord och sidobrännare, märks det att Weber tänkt på detaljerna när de förnyat sin redan testvinnande Genesis-serie.

Weber Genesis E-435 - stor grill för grillfestenWeber fortsätter imponera och är enligt många det självklara valet när det kommer till grillar. Weber Genesis E-435 är ett mycket på val i denna linje och premiumkänslan existerar från uppackning till montering, grillningen och när den efterföljande säsong rullas ut på nytt.

En liten störig nackdel är att det är lite otympligt att sätta ut gasolgrillen med slang utanför grillen på ett smidigt sätt.

Den stora nackdelen med Weber Genesis E-435 är priset som är högt men samtidigt konkurrerar grillen bra om utmärkelsen som det bästa premiumvalet. Vill du har något av det bästa och inte känner att priset är allt för avskräckande så är detta ett mycket bra val.

Napoleon Rogue 525-1 – Rekommenderad grill

Napoleon Rogue 525-1
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Prisvärd gasolgrill med bra betyg i vår granskning
 • Mycket bra betyg av konsumenter som köpt & testat
Fördelar
 • Hög kvalitetskänsla vid användning och montering
 • Mycket bra grillresultat med bra temperaturer
 • Smidiga avlastningsytor och krokar för verktyg
 • Bra tillbehör som koltråg för grillning med kol och rökflis
 • Bra garantier upp till 15 år för flera viktiga delar på grillen
Nackdelar
 • Svårt att placera gasoltuben utanför grillen vid användning

Priser för Napoleon Rogue 525-1

10 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Napoleon Rogue 525-1 är en prisvärd och högkvalitativ gasolgrill som imponerar i vår granskning av de bästa gasolgrillarna. Med fyra bottenbrännare i rostfritt stål ger grillen en totaleffekt på imponerande 16,6 kW och har en rejäl grillyta på 74×45 cm.

Napoleon Rogue 525-1 - bra grillgaller och brännareGrillens höga värmeutveckling gör den till ett bra val för dig som vill komma upp i bra temperaturer samtidigt som det väldesignade grillgallret håller kvar temperaturen när maten läggs på. Den stora ytan gör att du med enkelhet kan grilla för ett större sällskap utan större kompromisser.

I tester har den visat på mycket bra grillresultat med höga temperaturer och ger en jämn fördelning av värme på hela ytan. Smidiga avlastningsytor och krokar för verktyg ökar dess funktionalitet ytterligare då du har allting nära tillhands.

Vi har också noterat att Napoleon Rogue 525-1 har ett koltråg för grillning med kol och rökflis vilket gör den mer mångsidig än andra gasolgrillar i samma prisklass. Även om detta säljs som tillbehör kan du använda gasolen för att tända kolen och med hjälp av rökflis röka maten.

Det finns dock en liten nackdel med denna gasolgrill, vilket är att det är svårt att placera gasoltuben utanför grillen vid användning. Det gör det omständligt att uppnå hög grillsäkerhet då du bör placera gasoltuben utanför så den är lätt att stänga av vid brand.

En klar fördel med Napoleon Rogue 525-1 är dock deras självsäkerhet i kvalitet och ger garanti på upp till 15 år beroende på vilka delar som avses. Det är en riktig kvalitetsgrill som ger ett bra grillresultat till ett inte allt för högt pris och blir därför ett rekommenderat köp.

Bluegaz Z-3 – Stor men prisvärd gasolgrill

Bluegaz Z-3
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Bra omdömen och testresultat i oberoende test
 • Intressant alternativ i den lägre prisklassen
Fördelar
 • Stor grillyta som fungerar även för festen
 • Smidigt handtag för locket med värmeskydd gör det enkelt att öppna och stänga
 • Bra keramiska brännare som ger en jämn värme vid grillning
 • Många delar tillverkad i rostfritt med hög kvalitetskänsla
Nackdelar
 • Alla delar inte rostfria
 • Inga krokar att hänga grillverktygen
 • Sidoväggar i skåpet gör det svårt att flytta ut gasoltuben utan att kopplas loss slangen

Priser för Bluegaz Z-3

6 290 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Bluegaz Z-3 är en mycket bra gasolgrill som imponerar på flera plan. Den är ett av de mest prisvärda alternativen på marknaden för den som önskar en lite större gasolgrill med hygglig kvalitet.

Bland konsumenter som köpt och testat gasolgrillen så har den fått väldigt bra betyg och tar du väl hand om den så håller den länge. Många beskriver ett väldigt gott grillresultat med hög och jämn värme.

Bluegaz Z-3 - stor och prisvärd gasolgrillDen stora grillytan gör den väl lämpad för grillfester och även de som har stora familjer att mata. Det smidiga handtaget med värmeskydd gör det enkelt att öppna och stänga locket utan att riskera att bränna sig.

De keramiska brännarna ger en jämn värme vid grillning och det finns många delar som är tillverkade i rostfritt med hög kvalitetskänsla.

En av nackdelarna med Bluegaz Z-3 är att inte alla delar är rostfria. Det finns heller inga krokar för att hänga upp grillverktygen och sidoväggarna i skåpet kan göra det svårt att flytta ut gasoltuben utan att först koppla loss slangen.

Men trots små nackdelar så är Bluegaz Z-3 definitivt en grill som sticker ut. Den erbjuder bra omdömen och testresultat från oberoende tester och är ett intressant alternativ i den lägre prisklassen. Vi ger den utmärkelsen ”Rekommenderas” för sin prisvärdhet i ett segment som präglas av många klart sämre grillar.

Weber Spirit II E-310 GBS – Bra Gasolgrill

Weber Spirit II E-310 GBS
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Mycket bra betyg i oberoende tester av gasolgrill
 • Toppbetyg av konsumenter som köpt och testat
Fördelar
 • Mycket bra grillresultat med sina 3 brännare
 • Hög kvalitet för sitt prissegment
 • Lätt att flytta tack vare två större hjul som dras
 • Mycket bra garantier på upp till 10 år
Nackdelar
 • Når inte riktigt samma värmenivåer som de bästa grillarna
 • Svårare att förvara stor gasoltub med grillen

Priser för Weber Spirit II E-310 GBS

7 587 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Weber Spirit II E-310 tändareWeber Spirit II E-310 är en bra gasolgrill även om den räknas som en instegsmodell bland Weber-grillarna. Den äldre modellen Weber Spirit Original E-310 utsågs till bäst i test av norska TV2 och är helt klart ett av de bästa alternativen i ett väldigt intressant prissegment.

Både Spirit och Genesis från Weber är utmärkta gasolgrillar med hög kvalitet. Men det är värt att notera att Genesis bjuder på ett steg upp i byggkvalitet, grillyta och värme. Weber Spirit II E-310 är en gasolgrill som ger väldigt mycket grill för pengarna och även om Genesis II E-310 lätt kan anses vara den bästa gasolgrillen i denna storlek, så är Spirit II E-310 utan tvekan ett mer prisvärt alternativ för plånboken.

Du får tre kraftfulla brännare som enkelt tänds, fällbara sidobord för avlastning och ett grillgaller av mycket hög kvalitet. Hela konstruktionen håller en hög kvalitet vilket är något som starkt förknippas med Weber och de erbjuder upp till 10 års garanti på flera delar.

Även om Spirit II E-310 är Webers billigare modell så håller den en mycket hög kvalitet. Den står sig extremt bra mot andra märken och är lätt en av de bästa gasolgrillarna i sitt prissegment.

Weber iGrill3Weber Spirit II E-310 är även iGrill3-kompatibel, vilket innebär att du kan använda deras grilltermometer (stektermometer) som kopplas med en app till din telefon. Välj typ av kött eller sätt önskad innertemperatur själv för att få notis när tillagningen är klar. Du kan även se temperaturutvecklingen över tid med en graf direkt i din telefon. Vill du modernisera grillningen, göra det lättare och samtidigt få en kul ”gimmick” på köpet så är detta ett kul tillägg.

Grillytan är 60 × 46 cm och är alltså något mindre än Genesis-modellen, men fortfarande tillräckligt stor för att kunna grilla mat åt en större familj. Du saknar dock det inbyggda avlastningsgallret vilket gör att Gensis är mycket mer lämpad för grillning åt större sällskap.

Överlag är Weber Spirit II E-310 en av de bästa och mest prisvärda gasolgrillarna. Den nya modellen E-320 finns också att köpa men kostar ett par tusen kronor mer utan att tillföra mycket nytt. Därför kvarstår E-310 som det mest prisvärda köpet.

Broil King Gem 310 – Billig gasolgrill

Broil King Gem 310
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Mycket billig och prisvärd gasolgrill i mindre format
 • Bra betyg när M3 testade gasolgrillar
Fördelar
 • Mycket bra grillresultat med 3 brännare
 • Bra designat grillgaller för snyggt grillresultat
 • Liten grill som är lätt att hantera med fällbara sidobord
 • Öppen baksida gör det lätt att placera gasoltuben bredvid
Nackdelar
 • Termostaten i locket ger inte rätt värde
 • Svår att montera och inte optimal passform på delar
 • Inte samma kvalitetskänsla som de bästa grillarna

Priser för Broil King Gem 310

4 524 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Broil King Gem 310 är en prisvärd gasolgrill av hög kvalitet och som fått bra betyg i tester. När M3 testade gasolgrillar så presterade den väldigt bra för sin storlek och prisklass och fick ett högt totalbetyg.

Gasolgrillen kommer med 3 brännare som ger en bra värmespridning över grillens grillyta på 55×33 cm. Den lilla grillen är lätt att hantera och har fällbara sidobord. Detta gör den perfekt för mindre utrymmen. Samtidigt är grillytan stor nog för att enkelt kunna grilla till ett medelstort sällskap.

Broil King Gem 310 - billig gasolgrillBroil King Gem 310 ger snyggt grillresultat på grund av dess väldesignade grillgaller. Den öppna baksidan gör det dessutom enkelt att placera gasoltuben bredvid vilket är en klar bonus då även flera toppmoderna och lyxiga gasolgrillar kan ha problem med det.

En nackdel som framkommit i tester är att termostaten i locket inte alltid ger rätt värde, så det kan krävas lite erfarenhet och justering för att få perfekt grillresultat. Montaget kan också vara lite krångligt och delarna passar inte alltid perfekt. Det är också värt att nämna att den inte känns lika robust som de dyrare modellerna.

Det är därför tydligt var Boril King skurit ner på kvaliteten för att säkerställa en billig men ändå intressant gasolgrill i det lägre prissegmentet. Det är generellt sett bättre att det är här bristerna återfinns än i brännarna vilket direkt påverkar grillresultatet.

Sammanfattningsvis är Broil King Gem 310 en mycket prisvärd gasolgrill som ger mycket bra grillresultat när allt väl är på plats. Med dess fällbara sidobord passar den lika bra på mindre altaner som i större trädgårdar. Vår rekommendation till Broil King Gem 310 anspelar på det låga priset som gör den till ett mycket intressant val för den som letar efter en billig gasolgrill.

Weber Q 3200 – Mycket bra gasolgrill

Weber Q 3200
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Bra betyg i oberoende tester som ingångsalternativ
 • Väldigt bra testresultat i vår sammanställning
 • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
Fördelar
 • Genomtänkt byggkvalitet som gör den till en bra ingångsmodell bland gasolgrillar
 • Bättre brännare och värme jämfört med äldre Q1200/Q2200
 • Mycket bra grillresultat för kött och grönsaker
 • Bra grillgaller som är enkel att rengöra
Nackdelar
 • Ser inte lika elegant ut som större och mer robusta gasolgrillar
 • Når inte samma höga värmenivå som de bästa gasolgrillarna
 • Inte optimalt skydd mot fett på brännarna

Priser för Weber Q 3200

6 699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Detta är en liten gasolgrill men trots allt en väldigt populär grill bland konsumenter. Här kombineras Webers höga kvalitet och enastående grillegenskaper med en kompakt design som lämpar sig bra på mindre utrymmen.

Modellen är tydligt byggd för att vara en smidigare grill med en mer kompakt vagn som underlättar förvaringen jämfört med många andra gasolgrillar.

Weber Q3200 - grillar med bra resultatTrots en mindre storlek så erbjuder gasolgrillen en grillyta på 63×45 cm vilket är i klass med många andra modeller som har fler brännare än denna. Weber Q 3200 har två brännare i rostfritt stål och använder elektronisk tändning för att lättare tända grillen.

På locket har du en centralt placerad termometer som gör det lätt att se innertemperaturen. Perfekt för att se att när grillen uppnått rätt temperatur för att börja grilla, eller som önskar en jämn värme för längre tillagning.

Båda arbetsborden är nedfällbara för att spara plats när grillen inte används. Samtidigt är två arbetsbord mycket praktiskt för arbetet vid grillen ska bli bekvämt. Att avlasta grillverktyg eller placera fat med råvaror är något man inte ska underskatta.

Weber Q3200 har av de som testat fått väldigt bra betyg och det är ingen tvekan om att detta är en av de bästa gasolgrillarna i sitt segment. Den goda garantin på 2-5 år för olika delar är heller ingenting man ska sticka under bordet med.

Broil King Baron 490 – Rekommenderad

Broil King Baron 490
 • Rekommenderad i äldre test av M3
 • Bra betyg bland större billigare gasolgrillar
Fördelar
 • Hög kvalitetskänsla med stabil konstruktion
 • Bra grillresultat med höga temperaturer
 • Bra brännare och god kontroll med zoner
 • Genomtänkta funktioner med sidobord, skåp och reglage
Nackdelar
 • Något dyr för sitt segment
 • Svårt att grilla på lägre temperaturer

Priser för Broil King Baron 490

10 882 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
12 357 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Broil King Baron 490 är en gasolgrill som slagit igenom och blivit väldig populär. Det är en grill som fått väldigt bra betyg av konsumenter som testat den och den blev även rekommenderad när tidningen M3 testade gasolgrillar under 2019.

Grillytan är väl tilltagen och ger totalt 64 × 44 cm, vilket är stort nog även om man man önskar att grilla för större sällskap. De två rejäla avlastningsborden låter dig placera verktyg, tallrikar och råvaror för att underlätta grillningen.

Broil King Baron 490 gasolgrill funktionerGrillen är bestyckad med 5 stycken rostfria Dual-Tube-brännare. Det innebär att lågorna släpps ut på två håll och bidrar till en jämnare värmefördelning i grillen. Brännarna skyddas och av droppskydd som är speciellt utformat för att snabbt låta köttsafter och fett förångas och ge härlig grillsmak till maten.

En av de unika egenskaperna som uppskattas av väldigt många är grillgallrets utformning som har två sidor där du kan välja det som passar bäst för ändamålet. På ena sidan har du lite smalare och spetsigare grillgaller som ger härliga grillränder på köttet. På andra sidan har du istället skåror som samlare upp köttsaft och bidrar till ett saftigare kött vid grillning.

En nackdel med Broil King Baron 490 är att den kan drabbas av ytrost som gör att det yttre blir mindre tilltalande. Det är något som framkommit av omdömena lämnade av konsumenter som testat grillen. Därför är det starkt rekommenderat att skydda gasolgrillen på ett bra sätt med överdrag och tak under sommarsäsongen och möjlighet att förvara den i förråd under vinterhalvåret.

Det är ingen tvekan om att Broil King Baron 490 är en väldigt bra gasolgrill och kanske en av de bättre du kan köpa i det prissegmentet. Kombinationen av bra betyg i oberoende test och ett bra betyg från konsumenter gör att grillen känns som ett bra val.

Köpguide: Så köper du rätt gasolgrill

I våra tester och analyser av gasolgrillar har vi funnit flera viktiga aspekter att ta hänsyn till för att göra ett bra köp. Vi har här nedanför skrivit mer om dessa för att göra det lättare för dig att hitta den bästa gasolgrillen efter dina behov.

 1. Brännare
 2. Grillyta
 3. Material & Kvalitet
 4. Värmefördelning & Temperatur
 5. Förvaringsmöjligheter
 6. Tilläggsfunktioner
 7. Säkerhet & Stabilitet

Brännare & värmeskydd

Gasolgrill brännareEn av de viktigaste faktorerna att tänka på när man ska köpa en gasolgrill är brännarna. Det är de som ger värmen och som är ansvariga för att maten blir grillad på rätt sätt. När du väljer en gasolgrill bör du tänka på hur många brännare den har och hur de är placerade.

En grill med flera brännare ger dig mer kontroll över grillningen eftersom du kan justera värmen i olika områden. Detta är särskilt viktigt om du vill grilla olika typer av mat samtidigt, som kött och grönsaker.

En annan viktig faktor att tänka på är hur brännarna är placerade. En gasolgrill med brännare som är placerade på ett tätt avstånd från varandra ger dig en jämnare värmefördelning på grillen. Detta gör det lättare att få till en perfekt grillning.

Grillen bör även av bra värmeskydd/flamskydd som ligger över brännarna. Dessa hjälper till att fördela värmen jämt mot grillgallret samtidigt som de skyddar brännarna mot fett och bidrar till att fettet som droppar ner kan bidra till den goda grillsmaken du förmodligen eftersöker.

När vi har testat gasolgrillar har vi märkt att brännare av rostfritt stål är en kvalitetssäkring som alla brännare bör ha. De ökar livslängden och hållbarheten på grillen.

Grillyta & grillgaller

GrillgallerNär du väljer en gasolgrill är det viktigt att tänka på grillytan. Detta är den yta som maten ligger på när den grillas och ska vara stor nog för de behov du önskar.

För att veta vilken storlek på grillytan du behöver kan det vara bra att tänka på hur många personer du normalt grillar för. En grill med en mindre grillyta kan fungera bra för en mindre familj, men om du ofta grillar för större grupper eller vill kunna använda grillen för till exempel fester eller event är det bättre med en större grillyta.

En annan faktor att tänka på när det gäller grillytan är att titta på grillgallret. Rejält grillgaller med mycket material håller värmen bra och bidrar till god tillagning av maten samtidigt som de ofta är lättare att rengöra.

Grillgaller i gjutjärn ger en väldigt bra stekyta men kan vara lite svårare att rengöra än emaljerat grillgaller. Sämst resultat har vi funnit på tunt rostfritt grillgaller där maten fastnar och inte bidrar till att bibehålla värmen bra.

Material & Kvalitet

Napoleon kvalitetsgrill
Napoleon har precis som Weber gjort sig kända för hög byggkvalitet från stora till små detaljer.

När du köper en gasolgrill bör du också tänka på materialet och kvaliteten på grillen. En grill av hög kvalitet kommer att hålla längre och ge bättre grillresultat än en billigare grill av sämre kvalitet.

Rostfritt stål är ett populärt val när det gäller material på gasolgrillar. Det är hållbart och tål väder och vind. Men rostfritt stål kan också innebära en högre prislapp, så det kan vara en bra idé att fundera på vad som är viktigast för dig.

De bästa gasolgrillarna har en stomme i rostfritt stål omslutet av sidor och lock av aluminium eller rostfritt stål. Båda alternativen är rostfria och tåler temperaturerna som uppstår i en grill.

I tester av gasolgrillar har vi framförallt märkt av brister i specifika delar där tillverkaren inte valt rostfria alternativ. Bultar, skruvar, gångjärn och andra detaljer behöver vara helt rostfria för att stå sig bra mot väder och här finns det tydliga brister i budgetsegmentet.

Värmefördelning & Temperatur

En viktig faktor att tänka på när man köper en gasolgrill är hur jämnt värmen fördelas. En grill med jämn värmefördelning ger en jämnare tillagning av maten och minskar risken för att maten blir bränd på vissa ställen och ojämnt tillagad på andra.

Det finns olika system för värmefördelning på gasolgrillar, och det vanligaste är brännarsystemet. Brännarna är de delar av grillen som skapar värmen och sprider den till grillens grillgaller och till maten. En bra gasolgrill har ett brännarsystem som är väl konstruerat och ger en jämn fördelning av värmen över hela grillen.

Förutom brännarna är flamskyddet ofta designat för att sprida värmen och lågorna jämt.

En annan faktor att tänka på är temperaturkontrollen på grillen. Vissa grillar är utrustade med termostater som gör det enkelt att kontrollera temperaturen och justera den efter behov. En annan viktig faktor är att se till att grillen kan nå höga temperaturer om du har det behovet. Det är inte ovanligt att enklare gasolgrillar i det lägre prissegmentet stannar strax över 250 °C och svårt att nå högre.

Just maxtemperaturen är något testerna visat skiljer sig mycket mellan grillar där de bästa gasolgrillarna kommer upp över 300 °C vilket ger fördelar för viss mat.

Förvaringsmöjligheter

Gasolgrill förvaring - flyttbar grill
För den som har ont om plats kan en hopfällbar grill ibland vara det bästa valet.

När du köper en gasolgrill är det viktigt att tänka på förvaringsmöjligheterna för grillen. En gasolgrill är stor och tar upp mycket plats, och det är viktigt att tänka på var du ska placera den när man inte använder den.

Det bästa är om du kan förvara grillen i ett förråd eller garage när den inte används. Då skyddas grillen mot slitage från väder samtidigt som stöldrisken minskas.

Under vinterhalvåret är det kritiskt att förvara den torrt för att inte slita onödigt mycket på grillen och har du lång till förrådet eller ont om plats så tänk på det vid köp. Det kanske är bättre med en lite mindre grill som i alla fall får plats i förvaringsutrymmet.

Hjul, fällbara avlastningshyllor och andra egenskaper som påverkar grillens storlek är också värd att ta i beaktning.

Tilläggsfunktioner

Det finns många olika tilläggsfunktioner man kan välja på en gasolgrill, och det är viktigt att tänka på vilka funktioner du verkligen behöver.

Grilltermometer, pizzasten, koltråg med plats för rökflis och många andra tillbehör har blivit populära inom grillkulturen för att nå nya smaker och få kontroll på grillandet. Se över vilka tillbehör som intresserar dig och välj en grill som har stöd för det.

Säkerhet & Stabilitet

När du ska köpa en gasolgrill är det viktigt att tänka på säkerhet och stabilitet. Säkerheten är viktig för alla grillar med det finns ytterligare egenskaper som är viktiga för en gasolgrill.

En gasolgrill bör ha en stabil konstruktion så att grillen står stadigt och inte tippar över. Det flesta grillar har detta och som tur är inget du lär behöva tänka på i någon större utsträckning.

Däremot är det rekommenderat att placera gasoltuben utanför grillen när den används. Det gör att om en brand uppstår av t.ex. fett som tar fyr så kan du komma åt gasoltuben och stänga bränslet. Om gasoltuben är placerad under grillen i skåpet är det svårt och ibland omöjligt att nå om det skulle uppstå vilket kan leda till en eskalering i fara.

Vissa gasolgrillar är dåligt designade för att kunna ta ut gasoltuben då slangen kläms i dörrarna eller på andra sätt försvårar för att kunna grilla säkert. Detta är en av de större bristerna vi funnit även bland testvinnande gasolgrillar. Det är ofta klumpigt att hantera gasoltuben.

Vanliga frågor & svar om gasolgrillar

Har du funderingar inför köpet av gasolgrill? Här är har vi samlat flera av de vanligaste frågorna som ställs om gasolgrillar och vilka som är bäst i test.

 1. Vilken är den bästa gasolgrillen för nybörjare?
 2. Vad ska man tänka på när man köper en gasolgrill?
 3. Vad är fördelen med en gasolgrill jämfört med en kolgrill?
 4. Går det att använda en gasolgrill inomhus?
 5. Vad är skillnaden mellan en billig och en dyr gasolgrill?
 6. Är alla gasolgrillar rostfria?
 7. Hur skyddar och förvarar jag min gasolgrill på bästa sätt?
 8. Smakar maten på kolgrill mer grillat än på gasolgrill?
 9. Vad är bäst av Gasolgrill eller kolgrill?
 10. Hur påverkar gasolgrillar miljön?

1. Vilken är den bästa gasolgrillen för nybörjare?

För nybörjare är det oftast bäst att satsa på någon enklare modell om du inte har något specifikt behov som gör att större och dyrare grillar är mer tilltalande för dig.

Webers Spirit-serie av gasolgrillar är några av de mest prisvärda alternativen du kan satsa på och här finns också modeller med relativt stor grillyta för grillfesten med vänner. Weber Spirit II E-210 GBS är ett exempel men även den lite större E-310 är två mycket bra val här.

Det finns många bra alternativ som Broil King Baron Gem 310 som är en liten och prisvärd gasolgrill att börja med.

Vill du ha en väldigt stor grill med många brännare till ett lågt pris kommer du oftast behöva göra vissa kompromisser.

2. Vad ska man tänka på när man köper en gasolgrill?

När du köper en gasolgrill är det viktigt att tänka på antalet brännare, grillyta, byggkvalitet och pris. Men det finns även andra aspekter som är av stor betydelse.

Vi har skrivit fördjupande om de olika egenskaperna som har störst betydelse när du köper en ny gasolgrill i vår köpguide ovan.

3. Vad är fördelen med en gasolgrill jämfört med en kolgrill?

De främsta fördelarna med en gasolgrill jämfört med en kolgrill är förmågan att snabbt värma upp grillen och med precession kontrollera temperaturen.

Kolgrillar kräver förberedelser och det tar tid innan grillkolen/briketterna är redo att grillas på. Om du vill veta vilka för- och nackdelar olika grillar har så bör du läsa vår guide om att välja rätt grill för dina behov.

4. Går det att använda en gasolgrill inomhus?

Nej, du ska inte använda gasolgrill inomhus! Förbränningen av gasol utsöndrar koldioxid vilket kan leda till kolmonoxidförgiftning.

Användning av gasol och gas inomhus kräver rätt ventilation och säker förvaring med gaslarm för att upptäcka om t.ex. en gasläcka uppstår.

Använd gasolgrillen utomhus och följ de säkerhetsinstruktioner som finns så du kan grilla säkert med gasolgrill.

5. Vad är skillnaden mellan en billig och en dyr gasolgrill?

Skillnaden mellan en billig och en dyr gasolgrill kan vara stor. Generellt sett kan en dyrare gasolgrill ha fler och mer avancerade funktioner, bättre material och därmed högre livslängd.

Den kan också vara mer energisnål och ge mer jämn och effektiv värme. En billigare gasolgrill kan ha mer begränsade funktioner och ha en kortare livslängd.

Det ställs krav på gasolgrillar för att de ska ge ett gott grillresultat och enklare lågprismodeller kan i en första titt se attraktiva ut men om maten inte smakar grillat, är det då värt köpet?

En kvalitetsgrill som du tar hand om kan enkelt hålla 10 år, även om du kanske under tiden behöva byta slang, regulator och gasoltub då det är förbrukningsvaror eller som lätt slits ut efter några säsonger.

6. Är alla gasolgrillar rostfria?

Nej, alla gasolgrillar är inte rostfria. Rostfritt stål är ett vanligt använt material på gasolgrillar, men billigare alternativ kan använda vanligt stål eller aluminium.

En vanlig missuppfattning är att grillen är rostfri för att det skrivs ut ”rostfria brännare” men det gäller alltså endast själva brännarna i grillen.

Rostfritt material och aluminium rostar inte men ett vanligt fusk är att använda vanlig plåt av stål som ytbehandlas. Det gör att de kan stå emot rost ett litet tag men oftast skadas någon del för eller senare och rostangreppen får då ett fäste och sprider sig över tid.

En tydlig skillnad mellan kvalitetsgrillar och billigare är också skruvar, gångjärn och andra delar som lätt rostar och ger en tråkig känsla när man lagt flera tusen kronor på att köpa en grill.

7. Hur skyddar och förvarar jag min gasolgrill på bästa sätt?

För att förlänga livslängden på din gasolgrill och hålla den i gott skick är det viktigt att skydda den från nederbörd, smuts och fukt.

Ett bra sätt att skydda din grill är att använda en grillöverdrag som passar din modell. Ett ännu bättre sätt är att även se till att den står under tak och gärna sätts in i förrådet om den inte ska användas på ett tag. Låt bara grillen stå ute under lågsäsongen om du inte har något annat val, men försök att hitta en bättre vinterförvaring till den.

Ett bra överdrag skyddar mot dagg och lättare fukt under sommarhalvåret. Om gasolgrillen däremot har delar i stål som inte är rostfritt finns det stor risk att du snabbt får rostangrepp om rostskyddet är dåligt. Överdraget skyddar sämre mot vind och blåst som kan föra in fukt och det krävs inte mycket för att obehandlade delar ska rosta.

8. Smakar maten på kolgrill mer grillat än på gasolgrill?

En av de mest seglivade myterna är att grillad mat på gasolgrillar saknar grillsmak eller smakar gasol. Gasolgrill kan ge väldigt bra grillsmak till maten och i samma klass som en kolgrill.

En dåligt designad gasolgrill kan dock ha problem med tändningen och brännare som gör att gasolens bismak letar sig till maten, men det är något vi sällan ser idag mer än i det absolut lägsta lågprissegmentet.

Det är fettet från maten och grillolja som droppar ner och avdunstar upp som ska ge grillsmaken på maten, något bra gasolgrillar hanterar utmärkt.

9. Vad är bäst av Gasolgrill eller kolgrill?

Att välja bästa grill är inte alltid lätt och idag finns så många modeller att välja på. De flesta har provat kolgrillar men blir osäkra om det bör göra förflyttningen till en gasolgrill och det finn en hel del myter kring varför man ska stanna kvar vid kolgrill.

Vi kommer här gå igenom några av de bästa anledningarna för respektive produkt. Det är upp till dig att välja det som är viktigast för dig.

 • En bra kolgrill kommer vara billigare att köpa än en bra gasolgrill som ska leverera samma grillresultat.
 • En gasolgrill har lägre driftkostnad då gasolen är billigare än kol, briketter och tändmaterial.
 • En gasolgrill kan ofta ge större grillyta och mer exakt kontroll på värmen med ställbara reglage. Det gör det lättare att få exakt den tillagningen du vill ha.
 • En kolgrill är snäppet bättre som miljövänligt alternativ om den används rätt, men maten du grillar har störst miljöpåverkan oavsett.
 • Risken att upptäcka att grillkolen är slut slipper du med gasolgrillen.
 • Det är fettet och oset från det som ger grillsmaken och inte kolen vilket gör att båda alternativen kan ge samma grillsmak.
 • Gasolgrillen är ofta redo att börja användas på kort tid vilket gör det lättare att matcha med annan matlagning och du kan spara mycket tid.

Om priset är viktigt för dig får du väldigt mycket grill för pengarna om du väljer någon av de bästa kolgrillarna.

10. Hur påverkar gasolgrillar miljön?

Gasolgrillar drivs med gasol som är namnet på en gasblandning som oftast består av butan och propan. Det räknas som ett fossilt bränsle men släpper ut 34% mindre koldioxid än förbränning av kol.

När gasol förbränns bildas vattenånga och koldioxid. Koldioxid är en växthusgas och således bidrar förbränning av gasol till växthuseffekten. Den enda grillmetoden som har potential att inte avge koldioxid vid användning är elgrillen.

Grilla grönsaker
Grilla mer grönsaker än kött är bästa tipset för en minimal miljöpåverkan.

Bra grillkol är dock väldigt effektiv och därför bör inte gasolgrillen ses som ett miljövänligare alternativ än gasolgrillen. Undviker du tändvätska som är ohälsosamt och är du effektiv i mängden kolbriketter eller grillkol du använder är kolgrillen bättre ur rent miljöperspektiv.

Den största miljöpåverkan du kan göra när du grillar är att spara med resurserna och välja vad du grillar. Grilla mer grönsaker och välja mindre kött på grillen är det bästa slaget för miljön du kan göra i samband med grillning oavsett om du använder gasolgrill eller kolgrill.

Om du klarar dig bra med en grill som har mindre grillyta än de stora gasolgrillarna och kolgrillarna så kan du göra ett stort slag för miljön att välja en elgrill. Tester på elgrillar visar att flera modeller idag når riktigt bra resultat – men att man får nöja sig med en lite mindre grill för att effekten ska räcka till.

Utgångna modeller

Gasolgrillar som nyligen utgått men som presterat väldigt bra i tester. Ibland finns de kvar som restprodukter i vissa butiker och om du ska köpa grill begagnat är de bra alternativ.

Weber Genesis II E-310 GBS – Bäst i Test

Weber Genesis II E-310 GBS
 • Bäst i Test 2022
 • Bästa gasolgrillen i testet hos Testfakta
 • Mycket bra betyg från konsumenter som testat
 • Tre rostfria brännare med GS4-system
 • Stor emaljerat grillgaller med avlastningshylla
 • Kvalitetsgrill med 10 års garanti från Weber
 • iGrill3-kompatibel och inbyggd termometer i locket

Priser för Weber Genesis II E-310 GBS

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Weber Genesis II E-310 GBS locketWeber Genesis II E-310 GBS är en av de mest prisbelönta gasolgrillarna och just nu den gasolgrill som vi listar som ”bäst i test”.

När Testfakta testade gasolgrillar blev Weber Genesis II E-310 utsedd till bäst i test och fick 4 av 5 i betyg.

Det var gasolgrillen med absolut högst kvalitet och som rostade minst av alla grillarna i testet. Den fick bra betyg i alla deltester, men tappade ändå lite poäng då grilltermometern hade kunnat visa ett mer exakt resultat.

Även den större modellen E-410 tog hem topplacering och fick ett riktigt bra betyg när M3 testade gasolgrillar, vilket skvallrar om att Genesis-serien håller en väldigt hög kvalitet och ger ett bra grillresultat.

Weber Genesis II E-310 GBS redskap Grillen är bestyckad med Webers GS4-system som förbättrar tändningen av gasolen och 3st brännare i absolut toppklass som jämt sprider värmen över grillgallret. Detta kombineras också med droppskydd som skyddarna brännarna samtidigt som det låter fettet och barbecuesåsen förångas tillbaka upp till köttet för att ge den där goda grillsmaken.

Hela Weber Genesis II E-310 GBS är tillverkad med hög kvalitet och locket är porslinsemaljerat för att förbättra värmefördelning i grillen. Även grillgallret är porslinsemaljerat som ger dig ett slitstarkt grillgaller som dessutom värms upp snabbt.

Grillytan är på 68 × 48 cm som kombineras med ett avlastningsgaller ovanför på 66 × 15 cm där du kan lägga upp grillade råvaror som är klara. Grillen har också ett smidigt system för att hantera fett som droppat ner vilket gör det lättare att rengöra det.

Förutom enastående bra grillresultat, topplaceringar i test och fina betyg från konsumenter så toppar Weber dessutom allting med en 10 års garanti på hela grillen. Givetvis exkluderas normalt slitage här, men det är fin trygghet när man väljer att investera i en kvalitetsprodukt.

Slutsats

Weber Genesis II E-310 GBS må inte vara någon billig grill men jämfört med många andra gasolgrillar presterar den bäst i sitt prissegment – för så väl rent testresultat som över längre tids användning baserat på konsumenters betyg.

Tar du hand om grillen kan den hålla väldigt länge och priset per år blir då inte så farligt samtidigt som du får uppleva fantastiska grillstunder varje säsong. Det är med detta resultat som vi rekommenderar Weber Genesis II E-310 GBS och ger den ”Bäst i Test 2022”.

Det finns mindre grillar från Weber som t.ex. Q 3200 som kan vara ett bra alternativ om du vill hålla fast vi hög kvalitet och komma ner i pris något. Samtidigt finns det Spirit-serien från Weber som är lite billigare och enklare gasolgrillar men de

Weber Genesis II E-410 GBS – Bästa stora gasolgrill

Weber Genesis II E-410 GBS
 • Bra Produkt 2022
 • I testet hos M3 fick den 9/10
 • En av de mest populära gasolgrillarna
 • Genomtänkt design med bra brännare
 • 2 sidobord varav 1 utfällbart
 • Redskapshållare & bottenhylla
 • Rosfria brännare och elektronisk tändning
 • Hög kvalitet och 10 års garanti

Priser för Weber Genesis II E-410 GBS

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Weber Genesis II E-410 GBS grillgallerDetta är en av de mest populära grillarna just nu och med ett toppbetyg hos tidningen M3 kan vi konstatera att det inte bara är ett populärt val, utan en av de bästa gasolgrillarna som säljs under 2019.

Weber Genesis II E-410 GBS saknar förvisso sidobrännare vilket kan ses som en nackdel och något som sänkte betyget i testet. Grillen fick ändå 9/10 i betyg av tidningen vilket gör den till en av de två bästa grillarna i testet.

Grillen är utrustad med fyra brännare som skapar en stor grillyta på 84×48 cm. I locket sitter en termometer som gör det enkelt för dig att se innertemperaturen och när grillen är redo att användas.

Det är ingen tvekan om att denna gasolgrill från Weber är ett exklusivt val och som har samma höga kvalitet som just Weber-grillar har. Den stora grillytan gör det möjligt att grilla mat till ett större sällskap, vilket är perfekt vid middagsbjudningar, kalas och fester.

Att Weber Genesis II E-410 GBS är en av de bästa gasolgrillarna just nu är det ingen tvekan om. Däremot finns det idag många bra och kanske mer prisvärda alternativ som t.ex. Landmann Avalon PTS 5.1+ som också presterat bra i tester. Den är dessutom snäppet billigare och ger lite fler funktioner, men du missar då den klassiska Weber-kvaliteten.

Så valde vi ut de bästa gasolgrillarna

Det finns ett stort utbud av gasolgrillar till salu i Sverige. Allt ifrån billiga modeller som säljs hos Jula, Biltema, ÖoB och liknande lågprisföretag till dyrare och bättre gasolgrillar från märken som Weber, Napoleon, Broil King, Mustang, Bluegaz, Landmann m.m.

Det stora utbudet av gasolgrillar gör att det lätt blir svårt för konsumenter att identifiera vilka modeller som är bäst på marknaden. Det vi gjort är att sammanställa tester, kundomdömen och recensioner för att lyfta fram de gasolgrillar som faktiskt är bäst i tester.

Att utse en enskild vinnare av alla gasolgrillar är svårt då olika storlekar gör att dem riktar sig till kunder med olika behov. Men genom att presentera de gasolgrillar som överlag presterat bäst lyckas vi lyfta fram flera intressanta modeller som är värda att titta närmare på.

Om någon gasolgrill blir testvinnare i flera tester är det en stark indikator på att det är en väldigt bra grill. Kundomdömen som är bra överlag är en annan signal värd att titta närmare på. Även produktrecensioner och individuella tester kan vara av värde att titta på.

Alla de modeller vi listar har i tester, recensioner eller liknande visat tendenser på att vara bra och populära alternativ som folk är nöjda med.

Källor & Test

De test och källor som vi använt oss av för att välja ut de bästa gasolgrillarna som vi presenterar här på sidan.

 • Test av de bästa gasolgrillarna – 2023 – m3.idg.se
  M3 har testat flera gasolgrillar för att se vilka som är bäst. De har testat både kompakta och mer portabla gasolgrillar men också fullstora modeller som gör sig bra på altanen. Napoleon Rouge 525-1 SE är en av de bästa gasolgrillarna i testet med 5 av 5 i betyg. Även Outdoor Chef Dualchef S 425G får toppbetyg och delar således titelplatsen som bästa gasolgrill. Andra grillar som presterade bra i testet var Genesis II EX-335 GBS Smart Grill, Weber Genesis II E-410 GBS, Outdoor Chef Ascona G, Broil King Imperial S590 SS, Broil King Crown 310 och Broil King Baron S 590 IR.
 • Recension och test av Weber Q 3200 – 2023 – Idealhome.co.uk
  Recension av den populära och enkla gasolgrillen Q3200 från Weber som trots sin enkla design presterar relativt bra i test. Gasolgrillen är enkel att tända och kommer ganska snabbt upp i riktigt bra temperaturen även om den inte håller riktigt samma nivåer som de bättre Weber-grillarna. De större hjulen gör den enkel att rulla fram och och sidoborden är praktiska för avlastning medan du grillar. Överlag har den en väldigt enkel design som dock är enkel att montera men med en lite plastigare känsla. Överlag får den 4 av 5 i betyg och rekommenderas för den som vill ha en enklare gasolgrill.
 • Stort test av olika gasolgrillar – 2021- M3
  Prylsajten har testat och betygsatt grillar där funktionalitet och grillresultatet är den del av bedömningen. Bland de portabla gasolgrillarna så har Napoleon Travel Q PRO285, Outdoorchef Minichef 420G, Broil King Porta Chef 320 och Outdoorchef Chelsea 420 G fått bra betyg och rekommenderas. Bland de fullstora modellerna är de rekommenderade grillarna Broil King Baron S 590 IR, Outdoor Chef Ascona G, Weber Genesis II EX-335 GBS och Weber Genesis II E-410 GBS som utmärker sig med 4 av 5 i betyg. Bäst i testet blev dock Napoleon Rouge 525-1 SE och Outdoor Chef Dualchef S 425G som båda fick 5 av 5 i betyg.
 • Stort test av olika gasolgrillar – 2019 – M3
  Flera modeller från olika tillverkare testas och får ett betyg från 1-10. Bäst betyg i testet går till Weber Genesis II E-410 som är en imponerande uppföljare. Det enda negativa var att den var ganska dyr och att den nya modellen saknar sidobrännare. Men totalt sätt får den 9 av 10 i betyg. Även Landmann Avalon PTS+ 3.1 får 9 av 10 i betyg och Landmanns Avalon-serie visar sig leverera än en gång. Även denna är lite dyr och fick avslag på att monteringen var lite ”knölig”. Landmann Avalon PTS 5.1+ fick ett bra betyg och rekommenderas även den. Likaså gäller Broil King Baron 490.
 • Test & recension av Weber Spirit II E-310 GBS – 2020 – The Spruce Eats
  The Spruce Eats testar gasolgrillen Weber Spirit II E-310 GBS som presterar väldigt bra och får 4 av 5 i totalbetyg. Spirit-serien är Webers enklare gasolgrillar men fortfarande ett steg upp från Q2200/Q3200. I testet framgår det att den har en hög och jämn värme, bra kvalitetsgrill, kompatibel med Webers iGrill och enkel att rengöra. Nackdelarna som lyfts fram är avsaknad av sidobrännare, inte så djup kåpa som andra grillar och hög prisnivå för enkel grill med tre brännare.
 • Noggrant test av 6 olika gasolgrillar – 2018 – Testfakta
  Testfakta har testat flera olika gasolgrillar där man tittat på grillarnas olika egenskaper. Störst vikt läggs vid grill- och värmeegenskaper som står för hela 50 % av slutbetyget. Men även benägenheten att rosta, hantering & säkert och gasolkonsumtion mäts och vägs in för att tillsammans ge ett slutgiltigt betyg. Weber Genesis II E-310 blev bäst i test med hela 4,5 poäng och utklassar således de andra gasolgrillarna. Näst bäst i testet blev Grillstar Brisbane 4B följt av Broil King Baron 490.
 • Test av sex olika gasolgrillar – 2017 – M3
  Bra test av olika gasolgrillar och där modellen Weber Genesis E330 får 9 av 10 betyg ut rekommenderas av tidningen för sin design, funktionalitet och kvalitet. Det enda minus som gavs var för monteringen som tog ett tag. Även Weber Genesis II E-410 GBS får 9 av 10 i betyg i testet. En annan grill i testet som M3 rekommenderar är Landmann Avalon PTS 5.1+ som fick 8/10 och är en väldigt stor, snygg och praktisk grill till ett bra pris. Modellen ansågs inte hålla riktigt samma kvalitet i detaljerna som Weber men var överlag ändå en väldigt bra grill.
 • Prisjakt – 2023
  Vi har använt prisjakt för att analysera vilka gasolgrillar som är populära och vilka modeller som fått bra betyg av konsumenter. Konsumenternas omdömen jämförs sedan mot tester och recensioner för att bekräfta om där finns andra fel som inte upptäckts eller om vissa modeller kanske förtjänar att lyftas fram mer än andra. Detta sätt är viktigt steg för att säkra att de modeller som fått bäst i test verkligen är bra och kan leverera.
 • Miljövänlig grillning – naturskyddsforeningen.se
  Är kol bättre än gasol vid grillning? Vad mer kan man göra för att förbättra miljön vid grillning? Vi har delvis använt information från Naturskyddsföreningen och andra källor för att ge våra tips till miljötänk kring grillning.
 • Säker grillningRäddningstjänsten
  En av många källor för tips till grillning säkert med gasol är Räddningstjänsten. Det bästa för den som vill grilla är att ha bra grundkunskaper i säkerhet vilket gör att man lättare undviker olyckor och snabbare agerar på rätt sätt när en olycka skulle vara framme.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng