Gasolgrill – Bäst i Test

Bästa Gasolgrillarna

Gasolgrillen gör grillandet enklare med full kontroll på värme och lättare planering. Vi har tittat närmare på flera modeller för att se vilka som är de bästa gasolgrillarna baserat på tester och recensioner.

I vår granskning är det tydligt att vissa tillverkare dras med kvalitetsproblem som gör att de rostar trots att konsumenterna försöker skydda sig mot rostangreppen.

Hög byggkvalitet, bra brännare, rejäl grillyta, praktiska funktioner och en rimlig prisnivå är faktorer som många konsumenter efterfrågar i en grill. Vi har därför lagt stor vikt i bedömningen för just dessa faktorer men har samtidigt tagit med flera gasolgrillar i olika prisklasser.

Här nedanför hittar du de bästa gasolgrillarna inför 2022 grillsäsong – resultatet är baserat på tester och kompletterat med analys av konsumenters omdömen. Längre ner i artikeln har du möjligheten att fördjupa dig mer i gasolgrillens värld.

Weber Genesis II E-310 GBS – Bäst i Test

Weber Genesis II E-310 GBS
 • Bäst i Test 2022
 • Bästa gasolgrillen i testet hos Testfakta
 • Mycket bra betyg från konsumenter som testat
 • Tre rostfria brännare med GS4-system
 • Stor emaljerat grillgaller med avlastningshylla
 • Kvalitetsgrill med 10 års garanti från Weber
 • iGrill3-kompatibel och inbyggd termometer i locket

Priser för Weber Genesis II E-310 GBS

9 479 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Weber Genesis II E-310 GBS locketWeber Genesis II E-310 GBS är en av de mest prisbelönta gasolgrillarna och just nu den gasolgrill som vi listar som ”bäst i test”.

När Testfakta testade gasolgrillar blev Weber Genesis II E-310 utsedd till bäst i test och fick 4 av 5 i betyg.

Det var gasolgrillen med absolut högst kvalitet och som rostade minst av alla grillarna i testet. Den fick bra betyg i alla deltester, men tappade ändå lite poäng då grilltermometern hade kunnat visa ett mer exakt resultat.

Även den större modellen E-410 tog hem topplacering och fick ett riktigt bra betyg när M3 testade gasolgrillar, vilket skvallrar om att Genesis-serien håller en väldigt hög kvalitet och ger ett bra grillresultat.

Weber Genesis II E-310 GBS redskap Grillen är bestyckad med Webers GS4-system som förbättrar tändningen av gasolen och 3st brännare i absolut toppklass som jämt sprider värmen över grillgallret. Detta kombineras också med droppskydd som skyddarna brännarna samtidigt som det låter fettet och barbecuesåsen förångas tillbaka upp till köttet för att ge den där goda grillsmaken.

Hela Weber Genesis II E-310 GBS är tillverkad med hög kvalitet och locket är porslinsemaljerat för att förbättra värmefördelning i grillen. Även grillgallret är porslinsemaljerat som ger dig ett slitstarkt grillgaller som dessutom värms upp snabbt.

Grillytan är på 68 × 48 cm som kombineras med ett avlastningsgaller ovanför på 66 × 15 cm där du kan lägga upp grillade råvaror som är klara. Grillen har också ett smidigt system för att hantera fett som droppat ner vilket gör det lättare att rengöra det.

Förutom enastående bra grillresultat, topplaceringar i test och fina betyg från konsumenter så toppar Weber dessutom allting med en 10 års garanti på hela grillen. Givetvis exkluderas normalt slitage här, men det är fin trygghet när man väljer att investera i en kvalitetsprodukt.

Slutsats

Weber Genesis II E-310 GBS må inte vara någon billig grill men jämfört med många andra gasolgrillar presterar den bäst i sitt prissegment – för så väl rent testresultat som över längre tids användning baserat på konsumenters betyg.

Tar du hand om grillen kan den hålla väldigt länge och priset per år blir då inte så farligt samtidigt som du får uppleva fantastiska grillstunder varje säsong. Det är med detta resultat som vi rekommenderar Weber Genesis II E-310 GBS och ger den ”Bäst i Test 2022”.

Det finns mindre grillar från Weber som t.ex. Q 3200 som kan vara ett bra alternativ om du vill hålla fast vi hög kvalitet och komma ner i pris något. Samtidigt finns det Spirit-serien från Weber som är lite billigare och enklare gasolgrillar men de

Weber Spirit II E-210 GBS – Bästa Budgetval

Weber Spirit II E-210 GBS
 • Bästa Budgetval 2022
 • Mycket bra betyg av konsumenter
 • Del av testvinnande serie
 • Lämplig för mindre sällskap
 • Två sidobord och värmehylla
 • 10 års garanti

Priser för Weber Spirit II E-210 GBS

5 799 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Weber Spirit II E-210 GBS är en mycket prisvärd gasolgrill som fått bra betyg av de som testat den. Den större modellen E-310 i Spirit-serien utsågs även till bäst i test när norska TV2 testade gasolgrillar.

Weber Spirit II E-210 GBS är en mindre gasolgrill med två brännare som täcker en grillyta på totalt 52 × 44 cm. Där finns också en värmehylla ovanför som ger dig möjligheten att flytta upp det som inte ska grillas lika hårt och komma längre ifrån lågorna.

Grillytan är stor nog för att enkelt grilla mat åt hela familjen och kan även räcka för grillning till ett mindre sällskap. Det är inte riktigt rättvist att kritisera storleken och möjligheten att grilla för större sällskap när det uppenbart är en klart mindre grill, men det är något man absolut bör känna till.

Weber Spirit II E-210 GBS lock med termostat

Gasolgrillen är bestyckad med Webers välkända grillgaller i porslinemaljerat gjutjärn som är en del i GBS (Gourmet BBQ System). I praktiken innebär det att grillen är anpassad för flera tillbehör från Weber som gör det möjligt att grilla allt från pizzor till grytor.

Weber Spirit II E-210 GBS är en hel grillvagn med två sidobord, fettuppsamlingssystem, krokar för verktyg, termostat i locket och förberett för Webers iGrill 3. iGrill 3 ger dig möjlighet att med smart stektermometer övervaka grillandet genom din smartphone men detta säljs till separat.

Nackdelarna ligger i lite enklare design och har inte samma värmeutveckling från brännarna som du kan få från Genesis-serien. Här har vi även hittat enstaka kommentarer från konsumenter som styrker detta även om de överlag är nöjda med grillen.

Slutsats

Weber Spirit II E-210 GBS är en mycket prisvärd gasolgrill där du får mycket för pengarna. Letar du efter en väldigt bra men ändå relativt billig gasolgrill så kan du sluta leta – Weber Spirit II E-210 GBS är det bästa budgetvalet bland gasolgrillar.

Ett bra alternativ till E-210 är Webers Q 3200 som trots att den ser mindre ut p bild har större grillyta och ligger i ungefär samma prissegment.

Vill du gå ner ytterligare i pris kommer du få göra större kompromisser där kvaliteten blir klart sämre. Kanske är det då bättre att istället investera i en bra elgrill eller kolgrill.

Napoleon P500-3 Rostfri – Bästa Premiumval

Napoleon P500-3 Rostfri
 • Bästa Premiumval 2022
 • Premiumalternativ av gasolgrillar
 • Hög byggkvalitet och exklusiva funktioner
 • 4 st kraftfulla & rostfria brännare
 • Snygga bakgrundsbelysta vred
 • Unikt och praktiskt grillgaller

Priser för Napoleon P500-3 Rostfri

22 895 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
24 900 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Napoleon P500-3 Rostfri funktionerHar du funderat på att investera i en riktigt lyxig gasolgrill som tar matlagningen till nya nivåer? I så fall är Napoleon P500-3 Rostfri ett premiumalternativ som du verkligen bör titta närmare på.

Napoleon P500-3 Rostfri är en gasolgrill byggd för den kräsne och har en genomtänkt design med väldigt hög kvalitet. Byggmaterialet håller hög kvalitet och stora delar av grillen är tillverkad i rostfri metall. De goda garantivillkoren med t.ex. livstids garanti på flera delar är en stark indikator på kvaliteten hos denna grill.

Grillen kommer med en stor grillyta på hela 72 × 46 cm där grillen även har plats för avlastningsgaller dit du kan lägga färdiggrillad mat. Denna nivå går även byta ut mot grillspett för att göra det lättare att rotera råvaror som har behov av det.

Napoleon P500-3 Rostfri är även bestyckad med ett unikt grillgaller som är vågformat. Detta mönster ger snygga grillinjer för köttet, men har också en praktiskt funktion. Avlånga råvaror som t.ex. sparris kommer inte att trilla igen lika enkelt som de annars skulle gjort.

Napoleon P500-3 Rostfri gasolgrillVärmen fördelas med hjälp av de 4 brännarna som ger en jämn värme över hela ytan. Det finns även infraröd sidobrännare och en bakre rotisseribrännare som är praktisk vid tillagning av större stekar eller kycklingar.

Grillen har även rostfria droppskydd i två nivåer som dels ser till så att fett inte droppar direkt på brännarna, men som också hjälper till att fördela värmen på ett bättre sätt upp till grillgallret.

Slutsats

Det är ingen tvekan om att Napoleon P500-3 Rostfri är premiumgrill i absolut toppklass. Napoleon har även Rouge 525-1 SE som utsågs till bäst i test under 2021 och som är ett antal tusenlappar billigare än P500-3.

Grillens toppbetyg från konsumenter som köpt den är betryggande för den hållbarhet och rostskydd man förväntar sig av en gasolgrill i premiumsegmentet.

De 4 brännarna, stora grillytan och det goda grillresultatet bidrar till betyget som bästa premiumval och ett mycket bra val till Webers premiumgrillar.

Weber Spirit II E-310 GBS – Bra Gasolgrill

Weber Spirit II E-310 GBS
 • Bra Produkt 2022
 • Bästa gasolgrill i sitt prissegment
 • Väldigt bra byggkvalitet
 • 3 kraftfulla brännare i rostfritt stål
 • 2 fällbara avlastningsbord med krokar
 • iGrill 3-kompatibel
 • Upp till 10 års garanti

Priser för Weber Spirit II E-310 GBS

7 453 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
7 590 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Weber Spirit II E-310 tändareWeber Spirit II E-310 är en bra gasolgrill även om den räknas som en instegsmodell bland Weber-grillarna. Den äldre modellen Weber Spirit Original E-310 utsågs till bäst i test av norska TV2 och är helt klart ett av de bästa alternativen i ett väldigt intressant prissegment.

Både Spirit och Genesis från Weber är utmärkta gasolgrillar med hög kvalitet. Men det är värt att notera att Genesis bjuder på ett steg upp i byggkvalitet, grillyta och värme. Weber Spirit II E-310 är en gasolgrill som ger väldigt mycket grill för pengarna och även om Genesis II E-310 lätt kan anses vara den bästa gasolgrillen i denna storlek, så är Spirit II E-310 utan tvekan ett mer prisvärt alternativ för plånboken.

Du får tre kraftfulla brännare som enkelt tänds, fällbara sidobord för avlastning och ett grillgaller av mycket hög kvalitet. Hela konstruktionen håller en hög kvalitet vilket är något som starkt förknippas med Weber och de erbjuder upp till 10 års garanti på flera delar.

Även om Spirit II E-310 är Webers billigare modell så håller den en mycket hög kvalitet. Den står sig extremt bra mot andra märken och är lätt en av de bästa gasolgrillarna i sitt prissegment.

Weber iGrill3Weber Spirit II E-310 är även iGrill3-kompatibel, vilket innebär att du kan använda deras grilltermometer (stektermometer) som kopplas med en app till din telefon. Välj typ av kött eller sätt önskad innertemperatur själv för att få notis när tillagningen är klar. Du kan även se temperaturutvecklingen över tid med en graf direkt i din telefon. Vill du modernisera grillningen, göra det lättare och samtidigt få en kul ”gimmick” på köpet så är detta ett kul tillägg.

Grillytan är 60 × 46 cm och är alltså något mindre än Genesis-modellen, men fortfarande tillräckligt stor för att kunna grilla mat åt en större familj. Du saknar dock det inbyggda avlastningsgallret vilket gör att Gensis är mycket mer lämpad för grillning åt större sällskap.

Överlag är Weber Spirit II E-310 en av de bästa och mest prisvärda gasolgrillarna. Den nya modellen E-320 finns också att köpa men kostar ett par tusen kronor mer utan att tillföra mycket nytt. Därför kvarstår E-310 som det mest prisvärda köpet.

Weber Genesis II E-410 GBS – Bästa stora gasolgrill

Weber Genesis II E-410 GBS
 • Bra Produkt 2022
 • I testet hos M3 fick den 9/10
 • En av de mest populära gasolgrillarna
 • Genomtänkt design med bra brännare
 • 2 sidobord varav 1 utfällbart
 • Redskapshållare & bottenhylla
 • Rosfria brännare och elektronisk tändning
 • Hög kvalitet och 10 års garanti

Priser för Weber Genesis II E-410 GBS

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Weber Genesis II E-410 GBS grillgallerDetta är en av de mest populära grillarna just nu och med ett toppbetyg hos tidningen M3 kan vi konstatera att det inte bara är ett populärt val, utan en av de bästa gasolgrillarna som säljs under 2019.

Weber Genesis II E-410 GBS saknar förvisso sidobrännare vilket kan ses som en nackdel och något som sänkte betyget i testet. Grillen fick ändå 9/10 i betyg av tidningen vilket gör den till en av de två bästa grillarna i testet.

Grillen är utrustad med fyra brännare som skapar en stor grillyta på 84×48 cm. I locket sitter en termometer som gör det enkelt för dig att se innertemperaturen och när grillen är redo att användas.

Det är ingen tvekan om att denna gasolgrill från Weber är ett exklusivt val och som har samma höga kvalitet som just Weber-grillar har. Den stora grillytan gör det möjligt att grilla mat till ett större sällskap, vilket är perfekt vid middagsbjudningar, kalas och fester.

Att Weber Genesis II E-410 GBS är en av de bästa gasolgrillarna just nu är det ingen tvekan om. Däremot finns det idag många bra och kanske mer prisvärda alternativ som t.ex. Landmann Avalon PTS 5.1+ som också presterat bra i tester. Den är dessutom snäppet billigare och ger lite fler funktioner, men du missar då den klassiska Weber-kvaliteten.

Broil King Baron 490 – Rekommenderad

Broil King Baron 490
 • Bra Produkt 2022
 • Rekommenderas av tidningen M3
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Bestyckad med 4 st rostfria brännare
 • Smart vändbart grillgaller i gjutjärn för olika effekter
 • Nedfällbara sidobord för bättre förvaring

Priser för Broil King Baron 490

10 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
12 139 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Broil King Baron 490 är en gasolgrill som slagit igenom och blivit väldig populär. Det är en grill som fått väldigt bra betyg av konsumenter som testat den och den blev även rekommenderad när tidningen M3 testade gasolgrillar under 2019.

Grillytan är väl tilltagen och ger totalt 64 × 44 cm, vilket är stort nog även om man man önskar att grilla för större sällskap. De två rejäla avlastningsborden låter dig placera verktyg, tallrikar och råvaror för att underlätta grillningen.

Broil King Baron 490 gasolgrill funktionerGrillen är bestyckad med 5 stycken rostfria Dual-Tube-brännare. Det innebär att lågorna släpps ut på två håll och bidrar till en jämnare värmefördelning i grillen. Brännarna skyddas och av droppskydd som är speciellt utformat för att snabbt låta köttsafter och fett förångas och ge härlig grillsmak till maten.

En av de unika egenskaperna som uppskattas av väldigt många är grillgallrets utformning som har två sidor där du kan välja det som passar bäst för ändamålet. På ena sidan har du lite smalare och spetsigare grillgaller som ger härliga grillränder på köttet. På andra sidan har du istället skåror som samlare upp köttsaft och bidrar till ett saftigare kött vid grillning.

En nackdel med Broil King Baron 490 är att den kan drabbas av ytrost som gör att det yttre blir mindre tilltalande. Det är något som framkommit av omdömena lämnade av konsumenter som testat grillen. Därför är det starkt rekommenderat att skydda gasolgrillen på ett bra sätt med överdrag och tak under sommarsäsongen och möjlighet att förvara den i förråd under vinterhalvåret.

Det är ingen tvekan om att Broil King Baron 490 är en väldigt bra gasolgrill och kanske en av de bättre du kan köpa i det prissegmentet. Kombinationen av bra betyg i oberoende test och ett bra betyg från konsumenter gör att grillen känns som ett bra val.

Weber Q 3200 – Mycket bra gasolgrill

Weber Q 3200
 • Bra Produkt 2022
 • Populär kundfavorit
 • Liten gasolgrill med hög kvalitet
 • 2 brännare fast med normalstor grillyta
 • Uppfällbara sidobord

Priser för Weber Q 3200

6 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Detta är en liten gasolgrill men trots allt en väldigt populär grill bland konsumenter. Här kombineras Webers höga kvalitet och enastående grillegenskaper med en kompakt design som lämpar sig bra på mindre utrymmen.

Modellen är tydligt byggd för att vara en smidigare grill med en mer kompakt vagn som underlättar förvaringen jämfört med många andra gasolgrillar.

Trots en mindre storlek så erbjuder gasolgrillen en grillyta på 63×45 cm vilket är i klass med många andra modeller som har fler brännare än denna. Weber Q 3200 har två brännare i rostfritt stål och använder elektronisk tändning för att lättare tända grillen.

På locket har du en centralt placerad termometer som gör det lätt att se innertemperaturen. Perfekt för att se att när grillen uppnått rätt temperatur för att börja grilla, eller som önskar en jämn värme för längre tillagning.

Båda arbetsborden är nedfällbara för att spara plats när grillen inte används. Samtidigt är två arbetsbord mycket praktiskt för arbetet vid grillen ska bli bekvämt. Att avlasta grillverktyg eller placera fat med råvaror är något man inte ska underskatta.

Weber Q3200 har av de som testat fått väldigt bra betyg och det är ingen tvekan om att detta är en av de bästa gasolgrillarna i sitt segment. Den goda garantin på 2-5 år för olika delar är heller ingenting man ska sticka under bordet med.

Weber Q1200 – Smidig & Liten

Weber Q1200
 • En av de bästa gasolgrillarna i liten storlek
 • Mycket bra betyg från konsumenter som testat
 • Grillyta på 42,5 × 32 cm och 2 st sidobord
 • Kan anpassas till små och stora gasolflaskor
 • Smidigt droppskydd under grillen

Priser för Weber Q1200

3 299 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Weber Q1200 är en liten och smidig bordsgrill för dig som önskar en mindre gasolgrill som är möjligt att placera på så väl marken som uppe på bord. Modellens mindre design gör att den är mycket enklare att förvara än en fullstor gasolgrill och ger trots allt inte så liten grillyta.

Weber är känd för sin kvalitet och Weber Q1200 gör dig inte besviken där upp till 5 års garanti även erbjuds av tillverkaren. Konsumenter som testat gasolgrillen har även överlag lämnat toppbetyg som får de flesta andra grillar att skämmas.

Grillen är inte högre än vad den behöver vara för att få ett bra grillresultat. Den är utrustad med två fällbara avlastningsbord som underlättar grillningen med avlastning för så väl råvaror som grillverktyg.

Weber Q1200 liten gasolgrillGrillytan är 42,5 × 32 cm, vilket är gott om yta för att grilla mat till en familj och i viss mån till någon extra person. Det är kanske inte gasolgrillen som bäst lämpar sig för de stora bjudningarna, men det är heller inte det som avses med en mindre och smidig modell.

Grillytan är bestyckad med gjutjärnsgaller av väldigt hög kvalitet och som håller sig varmt även när köttbiten slängs på. Grillen har en brännare och en elektronisk tändning som underlättar tändning av grillen.

För dig som vill ha en liten gasolgrill hemma eller kanske vill ta med sig optimal grillkärlek på campingsemestern så är detta en grill som du bör fundera över. Mycket tyder på att det är den bästa gasolgrillen för sitt segment.

Säkerhet vid grillning med gasol

Grilla säkert

Det är viktigt att tänka på säkerheten vid grillning men med gasol har du även specifika säkerhetsaspekter att ta hänsyn till.

Gasolens unika egenskaper gör att den kan vara lömsk och farlig om den inte används på ett varsamt sätt. Vi kommer gå igenom en del av de aspekter som är viktiga att tänka på och känna till när man använder en gasolgrill.

Gasolens egenskaper

Att veta vad gasol är och hur gasen beter sig gör att du lättare kan avgöra vad som är säkert och inte.

Gasolen tillverkas genom att förena propan och butan med varandra vilket bland annat görs av den svenska tillverkaren AGA. Det finns skillnader mellan gasol i olika länder där t.ex. AGA använder minst 95% propan för att vara anpassat till svenskt klimat och de kalla förhållanden som vi har här.

Gasolen är en tung gas som är genomskinlig och luktfri vilket gör att den svår att upptäcka vid ett eventuellt läckage. Många tillverkare av gasol som t.ex. AGA applicerar en doft till gasen som gör att det är lite lättare att upptäcka den men det är fortfarande en tung gas som vill sjunka vilket ändå gör den svår att upptäcka vid läckage.

Typiska fällor vid läckage är källartrappor, brunnar och andra djupare hål där gasen lätt kan åka ner och fylla upp utrymmen vid läckage. Om gasen har en möjlighet att samla sig vid läckage är katastrofen snabbt ett faktum vid antändning.

Att andas in gasol är inte farligt men eftersom den inte innehåller syre har den en kvävande effekt.

Gasolflaskor

Gasolflaska AGA
Exempel på gasolflaska från AGA med deras märkning.

Gasolen levereras i särskilda gasolflaskor och innan de levereras till försäljning genomgår tester för att säkerställa att kvaliteten och att den är säker för användning.

Det kan vara värt att tänka på att olika leverantörer av gasol kan ha olika säkerhetsrutiner och tester för att avgöra om de gasolflaskor som säljs är säkra. Vi rekommenderar att du vänder dig till återförsäljare av AGA om du är osäker på området. Deras gasolflaskor säljs över hela landet och är lätta att få tag på.

Gasolflaskorna som fyllts på och testats av AGA är märkta med deras logotyp vilket gör det lätta att känna igen.

När du hanterar gasolflaskor bör du:

 1. Inte lägga flaskan ner vid transport, användning eller förvaring.
 2. Göra läckagetest så fort du bytt gasolflaska eller misstänker ett läckage. Spraya en blandning av såpa och vatten och leta efter bubblor.
 3. Se till så du använder rätt regulator för produkten du ansluter.
 4. Alltid stänga av ventilen på gasolflaskan så fort du inte använder gasolen.
 5. Inte använda gasolen på platser med dålig ventilation (t.ex. inglasat uterum) då gasolen använder mycket syre vid förbränning.
 6. Inte förvara gasolflaskan på platser som kan uppnå väldigt höga temperaturer som t.ex. en avstängd bil, direkt solljus eller uterum på sommaren där temperaturer över 65 grader kan förekomma. Vid sådan temperatur är trycket så högt att gasolflaskan kommer släppa ut gasol genom en ventil för att undvika att trycket leder till explosion.
 7. Vid grillning, placera gasolflaskan bredvid gasolgrillen så du kan lättare komma åt och stänga av gasolflaskan vid en olycka.

Grilla säkert

Om du vet hur gasolen som gas beter sig och vad som är bra att tänka på kring gasolflaskor så är du redo att lära dig det sista om själva grillningen.

Montera gasoltuben/gasolflaskan till din grill enligt de instruktioner som finns för just din gasolgrill.

Regler och tips för säkrare grillning:

 • Gör läckagetest inför varje säsong och när du byter gasolflaska. Det tar inte så många minuter men kan undvika allvarliga olyckor.
 • Respektera om det är grillförbud i ditt område.
 • Förvara gärna gasolflaskan under grillen när den inte används men flytta ut den när du ska grilla. Det är källan till gasen du vill stänga av om något går fel och under grillen kan det vara svårt.
 • Placera gasolgrillen väl. Tänk på att gasen sjunker vid läckage och var den i så fall skulle ta vägen hos dig.
 • Kontrollera så gasolslangen hänger fritt och att den inte kan brännas hål på.
 • Lågan från gasolbrännarna ska vara blågrön i färgen och du bör lämna den på service om lågan är gul.
 • Om en brand uppstår utanför grillen så stäng direkt gasolflaskan och sedan reglagen på grillen. Släck sedan branden med vatten eller pulversläckare.
 • Om en brand uppstår i grillen ska vatten absolut inte användas. Börja med att stänga reglagen på grillen och gasolflaskan innan du försöker släcka elden i grillen.

Grilla med gasolgrill är rätt enkelt och mycket av säkerheten kommer naturligt när man förstår att gasen är tung, läckage kan uppstå även om man monterat allt rätt och att man hanterar gasolflaskan på rätt sätt.

Gasol & Miljö

Gasol är ett fossilt bränsle och på så sätt är det lätt att man anser att det inte är miljövänligt, men det är en sanning med modifikation.

När gasolen förbränns bildas vattenånga och koldioxid. Koldioxiden bidrar till växthuseffekten och således är det alltså bättre att inte grilla alls.

Grilla grönsaker
Grilla mer grönsaker än kött är bästa tipset för en minimal miljöpåverkan.

I jämförelse med kol och olja är dock gasolen mer miljövänlig då den släpper ut mindre koldioxid och har s.k. mindre kolatomer per energienhet.

Men den grillkol som tagits fram anses normalt sätt som bättre alternativ än gasol om man ser till direkta utsläpp. Kan man dessutom undvika tändvätskan så är gasolen ingen ersättare för en bättre miljö men skillnaderna är inte så stora.

Den största miljöpåverkan du kan göra när du grillar är att spara med resurserna och välja vad du grillar. Grilla mer grönsaker och välja att mindre kött på grillen är det bästa slaget för miljön du kan göra i samband med grillning oavsett om du använder gasolgrill eller kolgrill.

Om du klarar dig bra med en grill som har mindre grillyta än de stora gasolgrillarna och kolgrillarna så kan du göra ett stort slag för miljön att välja en elgrill. Tester på elgrillar visar att flera modeller idag når riktigt bra resultat – men att man får nöja sig med en lite mindre grill för att effekten ska räcka till även om det enkelt räcker till en stor familj.

Billigaste gasolgrillarna är sällan bra

Det är värt att investera i en bra gasolgrill från början. De billigaste modellerna som går att hitta på lågprisvaruhus som Biltema, Rusta och liknande ställen är sällan speciellt bra. De har ofta en dålig byggkvalitet, ojämn värme, rostar och går sönder efter ett par säsonger och ibland tidigare än så.

När norska TV2 testade gasolgrillar så tog man även in en billig modell från Biltema men tyvärr presterade denna väldigt dålig med ojämn värme och där den tillagade maten sedan saknade grillsmaken. När det kommer till byggkvalitet och hållbarhet har ofta billigare gasolgrillar problem där de helt enkelt rostar sönder. Även om man försöker ta han dom grillen så ser det inte roligt ut efter två säsonger.

Att investera i en bra gasolgrill med hög kvalitet som kostar lite mer så är det dels inte säkert att kostnaden blir mer när man slur ut det på antal år du har grillen men det kan även vara roligare att laga mat och att du får bättre grillegenskaper eftersom värmefördelningen är bättre. Kvaliteten på brännarna och designen på grillen har stor betydelse här.

De gasolgrillar som fått bäst i test är helt enkelt säkrare val att satsa på. Försök hitta ett alternativ som passar er budget och var mycket försiktig med de modeller som är billigare än 2000 kronor.

Fynda gasolgrill på rea istället

Ett stort problem med gasolgrillar är att de kostar en del att investera i, speciellt om du vill ha någon av de bästa modellerna.

Tyvärr kommer många på att de behöver en ny grill på våren i mars-april när man kanske vill dra fram grillen för första gången. Under hela våren och en bit in i juni brukar alla grillar har normalpris och det är först i mitten på juli och senare under sommaren som rean brukar ta fart och när gasolgrillar säljs ut till ett lägre pris.

Ett bra sätt att få ner kostnaden på gasolgrillen är att köpa den online istället för i butik. Priserna online brukar inte gå ner mer än 10-20 % i slutet på säsongen och eftersom priserna redan är så hårt pressade online är de redan ganska billiga och prisvärda från början.

Gasolgrill, kolgrill eller annat?

Att välja bästa grill är inte alltid lätt och idag finns så många modeller att välja på. De flesta har provat kolgrillar men blir osäkra om det bör göra förflyttningen till en gasolgrill och det finn en hel del myter kring varför man ska stanna kvar vid kolgrill.

Vi kommer här gå igenom några av de bästa anledningarna för respektive produkt. Det är upp till dig att välja det som är viktigast för dig.

 • En bra kolgrill kommer vara billigare att köpa än en bra gasolgrill som ska leverera samma grillresultat.
 • En gasolgrill har lägre driftkostnad då gasolen är billigare än kol, briketter och tändmaterial.
 • En gasolgrill kan ofta ge större grillyta och mer exakt kontroll på värmen med ställbara reglage. Det gör det lättare att få exakt den tillagningen du vill ha.
 • En kolgrill är snäppet bättre som miljövänligt alternativ om den används rätt, men maten du grillar har störst miljöpåverkan oavsett.
 • Risken att upptäcka att grillkolen är slut slipper du med gasolgrillen.
 • Det är fettet och oset från det som ger grillsmaken och inte kolen vilket gör att båda alternativen kan ge samma grillsmak.
 • Gasolgrillen är ofta redo att börja användas på kort tid vilket gör det lättare att matcha med annan matlagning och du kan spara mycket tid.

Om priset är viktigt för dig får du väldigt mycket grill för pengarna om du väljer någon av de bästa kolgrillarna.

Så valde vi ut de bästa gasolgrillarna

Det finns ett stort utbud av gasolgrillar till salu i Sverige. Allt ifrån billiga modeller som säljs hos Jula, Biltema, ÖoB och liknande lågprisföretag till dyrare och bättre gasolgrillar från märken som Weber, Napoleon, Broil King m.m.

Det stora utbudet av gasolgrillar gör att det lätt blir svårt för konsumenter att identifiera vilka modeller som är bäst på marknaden. Det vi gjort är att sammanställa tester, kundomdömen och recensioner för att lyfta fram de gasolgrillar som faktiskt är bäst i tester.

Att utse en enskild vinnare av alla gasolgrillar är svårt då olika storlekar gör att dem riktar sig till kunder med olika behov. Men genom att presentera de gasolgrillar som överlag presterat bäst lyckas vi lyfta fram flera intressanta modeller som är värda att titta närmare på.

Om någon gasolgrill blir testvinnare i flera tester är det en stark indikator på att det är en väldigt bra grill. Kundomdömen som är bra överlag är en annan signal värd att titta närmare på. Även produktrecensioner och individuella tester kan vara av värde att titta på.

Alla de modeller vi listar har i tester, recensioner eller liknande visat tendenser på att vara bra och populära alternativ som folk är nöjda med.

Källor & Test

De test och källor som vi använt oss av för att välja ut de bästa gasolgrillarna som vi presenterar här på sidan.

 • Stort test av olika gasolgrillar – 2021- M3
  Prylsajten har testat och betygsatt grillar där funktionalitet och grillresultatet är den del av bedömningen. Bland de portabla gasolgrillarna så har Napoleon Travel Q PRO285, Outdoorchef Minichef 420G, Broil King Porta Chef 320 och Outdoorchef Chelsea 420 G fått bra betyg och rekommenderas. Bland de fullstora modellerna är de rekommenderade grillarna Broil King Baron S 590 IR, Outdoor Chef Ascona G, Weber Genesis II EX-335 GBS och Weber Genesis II E-410 GBS som utmärker sig med 4 av 5 i betyg. Bäst i testet blev dock Napoleon Rouge 525-1 SE och Outdoor Chef Dualchef S 425G som båda fick 5 av 5 i betyg.
 • Stort test av olika gasolgrillar – 2019 – M3
  Flera modeller från olika tillverkare testas och får ett betyg från 1-10. Bäst betyg i testet går till Weber Genesis II E-410 som är en imponerande uppföljare. Det enda negativa var att den var ganska dyr och att den nya modellen saknar sidobrännare. Men totalt sätt får den 9 av 10 i betyg. Även Landmann Avalon PTS+ 3.1 får 9 av 10 i betyg och Landmanns Avalon-serie visar sig leverera än en gång. Även denna är lite dyr och fick avslag på att monteringen var lite ”knölig”. Landmann Avalon PTS 5.1+ fick ett bra betyg och rekommenderas även den. Likaså gäller Broil King Baron 490.
 • Noggrant test av 6 olika gasolgrillar – 2018 – Testfakta
  Testfakta har testat flera olika gasolgrillar där man tittat på grillarnas olika egenskaper. Störst vikt läggs vid grill- och värmeegenskaper som står för hela 50 % av slutbetyget. Men även benägenheten att rosta, hantering & säkert och gasolkonsumtion mäts och vägs in för att tillsammans ge ett slutgiltigt betyg. Weber Genesis II E-310 blev bäst i test med hela 4,5 poäng och utklassar således de andra gasolgrillarna. Näst bäst i testet blev Grillstar Brisbane 4B följt av Broil King Baron 490.
 • Test av sex olika gasolgrillar – 2017 – M3
  Bra test av olika gasolgrillar och där modellen Weber Genesis E330 får 9 av 10 betyg ut rekommenderas av tidningen för sin design, funktionalitet och kvalitet. Det enda minus som gavs var för monteringen som tog ett tag. Även Weber Genesis II E-410 GBS får 9 av 10 i betyg i testet. En annan grill i testet som M3 rekommenderar är Landmann Avalon PTS 5.1+ som fick 8/10 och är en väldigt stor, snygg och praktisk grill till ett bra pris. Modellen ansågs inte hålla riktigt samma kvalitet i detaljerna som Weber men var överlag ändå en väldigt bra grill.
 • Test av grillar – 2016 – TV2.no
  Norska TV2 testar olika grillar och finner att Weber Spirit Original E-310 är bäst i test bland de modeller som de testar. Även Landmann Triton PTS 3.0 som hamnar på andra plats är ett bra val medan gasolgrillen från Biltema tyvärr får väldigt dåligt betyg men problem att få upp värmen och mycket mer vilket blir bortkastade tusenlappar på en billig gasolgrill.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt prisjakt för att analysera vilka gasolgrillar som är populära och vilka modeller som fått bra betyg av konsumenter. Konsumenternas omdömen jämförs sedan mot tester och recensioner för att bekräfta om där finns andra fel som inte upptäckts eller om vissa modeller kanske förtjänar att lyftas fram mer än andra. Detta sätt är viktigt steg för att säkra att de modeller som fått bäst i test verkligen är bra och kan leverera.
 • Miljövänlig grillning – naturskyddsforeningen.se
  Är kol bättre än gasol vid grillning? Vad mer kan man göra för att förbättra miljön vid grillning? Vi har delvis använt information från Naturskyddsföreningen och andra källor för att ge våra tips till miljötänk kring grillning.
 • Säker grillningRäddningstjänsten
  En av många källor för tips till grillning säkert med gasol är Räddningstjänsten. Det bästa för den som vill grilla är att ha bra grundkunskaper i säkerhet vilket gör att man lättare undviker olyckor och snabbare agerar på rätt sätt när en olycka skulle vara framme.