Bästa Köksassistent

Bästa Köksassistent & Köksmaskin

Köksmaskiner eller köksassistenter är trevliga hjälpmedel i köket som med hjälp av tillbehör kan göra allt ifrån att knåda degar och vispa till att göra pasta eller agera köttkvarn.

Vi har sammanställt de bästa köksmaskinerna för att göra det lättare för dig att investera i en bra modell. Genom att titta på tester, recensioner och även omdömen från konsumenter har vi ett bra underlag för att lista de bästa alternativen.

De bästa köksassistenterna hittar du direkt här nedanför med referenser till testresultat. Längre ner på sidan hittar du mer information om köksmaskiner och även källor för de test vi använt oss av.

KitchenAid Artisan 5KSM125 – Bäst i Test

KitchenAid Artisan 5KSM125
 • Bäst i Test 2022
 • Bäst i Test i Råd & Röns test
 • Toppbetyg i norska Klikk.no
 • Kanske den mest populära köksassistenten
 • Äldre modellen har toppbetyg av konsumenter
 • Snygg och stilren design som passar i moderna kök
 • Finns att köpa med olika tillbehör / paket

Priser för KitchenAid Artisan 5KSM125

6 799 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
7 845 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

KitchenAid har länge varit ett starkt varumärke och ett mycket populärt alternativ vid köp av köksassistenter. KitchenAid Artisan 5KSM125 har visat framfötterna i Råd & Röns test av köksmaskiner under 2022 där den blev testvinnare och fick utmärkelsen ”bäst i test”.

Trots motorn på 300 W och ett vridmoment på 4,2 Nm så är det en stark motor som arbetar sig igenom uppgifterna.

Den mindre skålen på 4,8 liter kan vara skrämmande om man sett andra modeller på upp mot 7 liter men det räcker ändå ganska långt. Det är inga problem att baka kanelsnäckor, bröd eller lussekatter till jul med denna maskin.

I testet som norska Klikk.no gjorde så fick KitchenAid Artisan 5KSM125 betyget 5 av 6 möjliga. Fördelarna som lyftes fram med köksassistenten var att där var väldigt få delar att montera för att komma igång använda maskinen och funktionerna var självförklarande vilket gjorde jobbet mycket enkelt.

Oavsett om något skulle vispas eller en deg skulle knådas så gjorde KitchenAid Artisan 5KSM125 ett bra jobb i testet. En nackdel som lyftes fram dock var att maskinen var lite ostabil när den arbetade vilket i och för sig många köksmaskiner är. Det är ovanligt att de skakar lite och vibrerar.

Det är dessutom enkelt att rengöra maskinen efter användning vilket också är ett stort plus om man inte vill spendera mycket tid efter man är klar med tillagningen av något.

KitchenAid Artisan 5KSM125 - TillbehörKitchenAid Artisan 5KSM125 är en ny köksassistent från KitchenAid men om man tittar på slutet av modellnamnet så finner vi KSM125, men det finns också KSM175. Båda modellerna är identiska och väldigt lika den äldre och mycket omtyckta KSM150.

Det som skiljer modellerna åt är antalet tillbehör där KSM125 kommer med degkrok, flatblandare och ballongvisp för de mest grundläggande sysslorna. KSM175 kommer också med Flex flatblandare, 3 liters bunke och stänkskydd.

Sammanfattning

KitchenAid Artisan 5KSM125 har presterat bra i två oberoende tester med testvinnare i Råd & Röns test av köksmaskiner. Hög kvalitet, genomtänkt design och lätt att använda gör att den imponerar i testen.

Med bra betyg av konsumenter som testat den är det mycket som tyder på att den även lever upp till alla förväntningar där. Det är en av de bästa köksmaskinerna du kan köpa 2022 och får vår utmärkelse ”Bäst i Test”.

Kenwood KVL8300S – Mycket bra köksassistent

Kenwood KVL8300S
 • Bra Produkt 2022
 • Utsågs till bäst i test av norska Tek.no
 • Från testvinnande tillverkaren Kenwood
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Kraftfull motor på 1700 W med 10 års motorgaranti
 • Stor skål på 6,7 liter och klarar stora degar
 • Flera hastigheter, pulsfunktion m.m.
 • Många bra tillbehör att köpa till

Priser för Kenwood KVL8300S

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Kenwood KVL8300S är en väldigt kraftfull köksmaskin med hela 6,7 liters bunke att t.ex. knåda deg i. Modellen har en snygg och stilren design som gör att den enkelt kan stå framme i vilket modernt kök som helst.

Köksassistentens fulla benämning är Kenwood Chef XL Titanium KVC8300S och hänvisar till vilken serie i Kenwood produkten tillhör, den stora XL-bunken på 6,7 liter och finishen med metallisk design.

Detta är en av de bästa köksmaskiner du kan köpa idag och utsågs till bäst i test när norska Tek.no testade köksassistenter. Kenwood har även vunnit tester med köksmaskiner i andra tester vilket starkt talar för tillverkarens förmåga att ta fram kvalitetsprodukter.

En närmare titt på testresultatet visar att de uppfattar den som en gedigen köksmaskin med väldigt bra kvalitetskänsla som känns som att den är gjord att hålla i evigheter. De understryker dock att några uthållighetstester inte gjorts utan att det är känslan de får efter att ha använt maskinen.

Kenwood KVL8300S - degkrok vid bakningDen maximala kapaciteten deg för maskinen är angett till 2,56 kg men det rekommenderas att lägga sig under det för det blir lättare för maskinen att arbeta degen. Det är dock en väldigt kraftfull motor på 1 700 W i denna köksmaskin och i jämförelse med många andra köksassistenter är detta riktigt bra och det märks enligt testarna.

Fördelarna i testet lyfts fram som att köksmaskinen är den kraftfullaste av alla de modeller som testades samtidigt som den känns väldigt robust och stabil. De uppskattar också den snygga LED-ljusringen runt strömbrytaren som lyfter designen som de uppfattar som väldigt tråkig, något som dock är en direkt smaksak. Det är dock en stor pjäs och vill man ha den framme kanske inte det minsta köket lämpar sig.

Det följer med en del olika verktyg till modellen som visp, flexvisp, sufflévisp, degkrok och K-spade. Det sitter även en smart belysning som lyser ner i skålen vilket gör det lättare att se statusen.

Du kan enkelt justera hastigheten och det finns även pulsfunktion och mousse-blandare. Förutom detta finns det ett 20-tal tillbehör att köpa till köksassistenten något som lätt gör att du vill ha maskinen framme då du kommer finna att du använder den oftare. Matberedare, köttkvarn, juicepress, mixer, råkostmaskin och glassmaskin är bara några av alla tillbehör du kan välja till.

Avslutningsvis har vi tittat på vad konsumenterna tycker om Kenwood KVL8300S och de ett väldigt bra betyg vilket går väl i hand med vad testarna ansåg. Som grädde på moset kan du även känna dig trygg med motorgarantin som är 10 år vilket även talar för hur bra denna köksmaskin är.

Sammanfattning

Vill du köpa den bästa köksmaskinen 2022 så är Kenwood KVL8300S med sin höga kvalitet, starka motor och många tillbehör ett riktigt bra val. Det är inte bara en modell som utsetts till bäst i test utan har fantastiskt bra betyg även från konsumenter som testat produkten.

Det finns både dyrare och billigare alternativ att välja för den som önskar. Nyare Kenwood köksassistenter som inte hunnits testas är ett bra alternativ på det förstnämnda.

Kenwood KVL8300S är en mycket bra utmanare till KitchenAid Artisan 5KSM125 om vilken köksassistent som förtjänar att titulera sig som ”bäst i test”.

Bosch MUM5XW20 – Bästa Budgetval

Bosch MUM5XW20
 • Bästa Budgetval 2022
 • Andraplats i Råd & Röns test
 • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
 • Skål i rostfritt stål på 3,9 liter
 • Extremt många tillbehör till lågt pris
 • 7 hastigheter och 1 pulsfunktion

Priser för Bosch MUM5XW20

3 696 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Bosch MUM5XW20 är en mycket intressant köksassistent i en lite lägre prisklass än de traditionella bäst i test-vinnarna. Dessutom följer det med väldigt många tillbehör som gör den till en relativt komplett köksmaskin.

När Råd & Rön under 2022 testade köksassistenter så presterade Bosch MUM5XW20 väldigt bra i testet och kammade hem en andraplats. Den hade ett högt snittbetyg i mer eller mindre alla deltester förutom möjligtvis resultatet av att blanda smet för pannkakor som dock testarna själva menade kanske inte var den främsta uppgiften för en köksassistent.

Bosch MUM5XW20 köksassistent bakningÄven bland konsumenter så har Bosch MUM5XW20 presterat väldigt bra och fått ett högt betyg i vår sammanställning. Många hänvisar till en god kvalitetskänsla, många tillbehör, enkel att använda och en bra prisnivå.

Tillbehören är kanske det som imponerar mest med denna köksmaskin där du förutom visp, degkrok och blandare får en matberedare som kan riva, skära och strimla råvaror med de fyra olika riv-skivorna.

Alla ingredienser hamnar i den 3,9 liter stora skålen i rostfritt stål som är enkel att rengöra då den även kan diskas i maskin. Om du vill göra en kaksmet klarar den av en kapacitet på upp till 2,7 kg och en deg på upp till 1,9 kg.

Det följer även med en Blender / Mixer som ansluts till köksassistenten och du slipper således ytterligare en pryl som ska extra plats i något köksskåp. Köksassistenten är designad för att stå framme och med alla tillbehör samt enkelheten att rengöra den så kommer du säkerligen använda den mycket ofta.

Bland inställningarna har du 7 olika hastigheter att välja på och även en pulsfunktion som kan vara praktisk att använda.

I jämförelse med de bästa köksassistenterna så är möjligtvis Bosch MUM5XW20 i det mindre laget och kanske inte det bästa köpet för dig som vill göra stora degsatser och bakar regelbundet.

Sammanfattning

Trots alla tillbehör så har den ett lägre inköpspris än många köksmaskiner som utsetts till bäst i test. När Bosch MUM5XW20 själv presterar bra i oberoende test och där konsumenter ställer sig bakom med ett högt snittbetyg är det svårt att inte imponeras.

Om du vill få mycket för pengarna så är Bosch MUM5XW20 ett av de bästa valen och enligt oss det bästa budgetvalet för 2022.

Ankarsrum Assistent AKM6230 – Testvinnare

Ankarsrum Assistent AKM6230
 • Bra Produkt 2022
 • Utsågs till bäst i test av Leva&Bo
 • Klassisk svensk köksassistent
 • Mixad klassisk design med moderna detaljer i många färger
 • Kraftfull motor på 1 500 W och 7 års motorgaranti
 • Många tillbehör och perfekt till storbak med 7 liter skål
 • Finns många tillbehör att köpa till

Priser för Ankarsrum Assistent AKM6230

7 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Ankarsrum är klassiska svenska hushållsassistenter tillverkade i Sverige och med en hög kvalitet. Den nya hushållsassistenten AKM6230 tog över efter den äldre AKM6220 som utsågs till bäst i test när Leva & Bo / Expressen testade köksmaskiner under 2016. Eftersom den testvinnande modellen har ersatts med en ny och bättre modell väljer vi att försiktigt anta att denna modellen är minst lika bra.

I jämförelse med AKM6220 så har den nyare AKM6230 samma kapacitet för så väl deg, vätska torrprodukter. Det är en maskin som klarar 1,5 liter degvätska och med maximalt 5 kg deg. Där finns även ett inbyggt överbelastningsskydd för att skydda motorn om lasten skulle bli för stor.

I den nyare AKM6230 hittar vi dock en motoreffekt på 1500 W jämfört med den på 800 W som fanns i den äldre modellen. Tillsammans med en motorgaranti på 7 år blir det en mer trygg investering att satsa sina pengar på.

Att motorn utvecklas är dock inte konstigt och när den första Assistent Original lanserades på 40-talet hade den en motor på 250 W. Att den nu i modern tid uppdateras till en starkare modell gör att den står sig bättre med konkurrenterna.

Ankarsrum Assistent AKM6230 reglageAnkarsrum Assistent AKM6230 bibehåller den klassiska designen även om vissa detaljer i rostfritt stål och aluminium ger den en touch av modern och stilren design också. Rattarna och vreden för att kontrollera maskinen är heller inte längre gjorda i plast utan är förkromat zink som tilltalar många.

Detta är också en köksassistent som står stadigt med mycket i botten av maskinen som skapar en låg tyngdpunkt och som tillsammans med gummifötterna gör att den står stabilt. Hastighetsreglaget är dessutom steglöst så räkna med full kontroll att justera det efter just dina behov.

Den rostfria bunken är både snygg och trevlig att arbeta med då den rymmer 7 liter. Där följer även med en mindre vispskål som rymmer 3,5 liter men som är tillverkad i plast. Andra tillbehör som följer med är degrulle, degkniv, degskrapa, degkrok och jäslock som tillsammans gör bakningen lättare. Du hittar även ballongvispar och mördegsvispar i förpackningen.

Givetvis kan du även köpa till tillbehör som t.ex. pastamaskin, citruspress, mixer, köttkvarn och grönsaksskärare. Det är ingen tvekan om att Ankarsrum Assistent AKM6230 kan bli en riktigt bra vän i köket.

När Leva & Bo testade Ankarsrum Assistent AKM6220 så gav maskinen testpanelen en känsla av hög kvalitet. Det var också den största skålen av modellerna som testades vilket var positivt om man gillar att göra storbak. De bra reglagen och timerfunktionen gav pluspoäng medan den var lite svårare att komma igång med jämfört med andra modeller. Ljudnivån för att knåda degen uppfattades också som väldigt bra medan vispen var mer högljudd.

Sammanfattning

Ankarsrum Assistent AKM6220 är en effektiv maskin med stor skål och många tillbehör men som också är lite dyr i förhållande till några andra modeller som ligger lite lägre i pris. Men det stoppade inte modellen från att kamma hem titeln ”bäst i test” med 5 av 5 i betyg när Leva & Bo testade.

Modellen är ett bra alternativ för dig som önskar en stabil och pålitlig svensk köksassistent med bra garantivillkor.

Smeg SMF03 – Bra köksassistent i retrodesign

Smeg SMF03
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg i Råd & Röns test
 • Toppbetyg från konsumenter
 • Italiensk retrodesign från 50-talet
 • 5 års garanti från tillverkaren
 • Flera tillbehör att välja på

Priser för Smeg SMF03

5 190 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
6 495 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
6 495 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Smeg SMF03 - hushållsassistentSmeg har blivit ett populärt varumärke tack vare sin tydliga retrodesign på köksmaskiner. Deras köksassistent Smeg SMF03 tillhör en av de mest populära produkterna att välja.

Köksmaskinen har även presterat bra i tester där den i Råd & Röns test fick ett relativt högt snittbetyg. Även om den inte når upp till köksassistenten som fick bäst i test så presterar den bra.

Köksmaskinen har en motoreffekt på 800 W vilket är lägre än många konkurrerande köksassistenter. Samtidigt finns det modeller med betydligt lägre Watt som presterar bra. Det är med andra ord på egen hand inte något som behöver vara avgörande.

Kvalitetskänslan är hög i Smeg SMF03 då stommen är tillverkad av aluminium vilket är känns igen bland konsumenter som testat maskinen. Totalt sätt har Smeg SMF03 ett högt genomgående betyg av konsumenter som köpt det även om det går att hitta missnöjda konsumenter också.

Köksassistenten kommer med en skål som rymmer 4,8 liter vilket gör att Smeg SMF03 lägger sig i den nedre klassen av storlekar. Samtidigt är det inga problem att få plats med sats deg i maskinen så den kan fungera bra för de som inte har behovet av större.

Smeg SMF03 hastigheterDet finns också 10 hastighetslägen att välja på vilket ger dig full kontroll på maskinen och kan anpassa det efter olika uppgifter som hushållsassistenten ska hjälpa dig med.

Även tillgången på tillbehör i form av skålar, grönsaksskärare, pastamaskin, köttkvarn m.m. är relativtid god även om det finns andra märken som har bättre utbud här.

I sitt standardutförande följer det med en skål samt visp och degkrokar. Det gör att Smeg SMF03 kan bistå med att blanda, vispa och knåda medan du behöver köpa tillbehör för att komma åt fler och specifika funktioner.

För många konsumenter som väljer Smeg SMF03 är designfaktorn viktig och då är det heller inte ett dåligt köp. Kanske vill man att köksassisten står framme i köket redo att ge assistans när det behövs och då är det klart uppskattat om man trivs med designen. Retro-designen som tar en tillbaka till 50-talet är unik helt enkelt.

I övrigt finns det lite som talar för att Smeg SMF03 är en bättre köksassistent än t.ex. Kenwood eller Ankarsrum som däremot presterat bäst i tester. Men det finns heller inte mycket som talar för att Smeg SMF03 skulle vara en dålig köksassistent utan har fått bra betyg från många nöjda konsumenter.

Sammanfattning

Smeg SMF03 är en populär köksmaskin som visat på bra klass i Råd & Röns test samtidigt som den fått bra betyg av konsumenter som testat den.

För den som gillar designen och vill att köksassistenten ska vara en del av köksinredningen så är Smeg SMF03 ett mycket bra val. Priset är också snäppet lägre är några modellerna som utsetts till bäst i test.

Kenwood KVL4100 – Prisvärd köksmaskin

Kenwood KVL4100
 • Bra Produkt 2022
 • Testvinnare i danska Taenk
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Stor behållare på 6,7 liter
 • Kraftfull maskin med hög kvalitet
 • Många extra tillbehör att välja på

Priser för Kenwood KVL4100

3 749 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
3 784 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
3 820 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
3 820 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Kenwood KVL4100 - billig och prisvärd köksassistentKenwood Limited Chef XL KVL4100 är en köksassistent som har bra kapacitet, presterat bra i tester och som dessutom har en mycket bra prisnivå.

När danska Taenk testade köksassistenter under 2018 så presterade Kenwood KVL4100 väldigt bra och utsågs till bäst i test. Det är inte helt förvånande då flera av Kenwoods köksmaskiner hamnat på topp och placerat sig bäst i olika tester.

Även bland konsumenter så har Kenwood KVL4100 mottagit toppbetyg vilket stärker bilden av det är en väldigt bra hushållsassistent.

Trots ett lägre pris så kommer köksmaskinen med en skål på 6,7 liter och en motorkapacitet på 1 200 W. Den är avsedd för att hantera degvolym upp till 2,56 kg vilket även det imponerar jämfört med vissa dyrare modeller.

Konstruktionen är gjord av gjuten metall och väger in på ca 7,6 kg vilket även bidrar till att den står stabilt vid användning. Skålen är tillverkad i rostfritt stål vilket underlättar såväl användning, hållbarhet och rengöring.

Kenwood KVL4100 köksmaskin med vispFörutom den 6,7 liter stora skålen så följer det med degkrok, vispar och K-spade. Det ger gör att hushållsassistenten kan utföra basuppgifterna. En stor fördel med Kenwood är att de har ett brett utbud av tillbehör med över 20 olika tillbehör som totalt ger över 40 funktioner.

Det är mycket som tyder på att Kenwood KVL4100 är en av de bästa köksassistenterna som utsetts till bäst i test och fått väldigt bra betyg från konsumenter. Det goda utbudet av tillbehör gör även att användningsområdet kan växa och det är svårt att inte se köksmaskinen som ett mycket bra val.

Med tanke på att Kenwood KVL4100 ligger lägre i pris än många populära modeller och presterar bättre än andra köksassistenter i sitt prissegment är det för oss det bästa budgetvalet. Det finns billigare alternativ men det är också tydligt att det medför kompromisser.

Electrolux EKM6000 – Bra köksassistent

Electrolux EKM6000
 • Rekommenderas norska Tek.no
 • Bra konsumentomdömen
 • Snygg modell med härligt blått LED-ljus
 • 10 hastighetslägen med 1200 W motor
 • 5,7 liter skål för även större degar
 • Lättdiskad och stabil köksassistent

Priser för Electrolux EKM6000

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Electrolux EKM6000 är en trevlig köksassistent som slåss i en lite lägre prisnivå. Men det är också en köksmaskin som fått bra betyg och rekommenderas som köp i ett test.

Tittar vi på specifikationerna finner vi att Electrolux EKM6000 har en skål på 5,7 liter vilket får tolkas som en medelstor skål räcker för det mesta och tar även fint hand om stora degar vilket är skönt så man slipper göra flera satser.

Motoreffekten är på 1200 W och räcker till det mesta men samtidigt är det något som påpekades i tester där de önskade att modellen hade mer kraft i motorn. Men den tog sig ändå an deras större degtest och även om inte köksassistenten tog hem utmärkelsen ”bäst i test” blev det en rekommendation och lika mycket poäng som testvinnaren.

Electrolux EKM6000 har en intressant design och som även tilltalade testarna mycket. De fann även att modellen var extra stabil vilket de trodde berodde på modellens unika fäste för blandningsskålen.

Det lyser också blått LED-ljus ner i skålen vilket gör att modellen får ett futuristiskt utseende samtidigt som det ger den praktiska funktionen att lättare se vad tillstånden är på degen eller vad man nu vispar.

Electrolux EKM6000 timerEn mycket uppskattad funktion är timern som gör det möjligt att ställa hur länge man vill att maskinen ska vara igång innan den stängs av. Slipp oroa dig över att degen knådas för mycket utan du kan i lugn och ro städa eller göra andra förberedelser utan att springa mellan köksmaskinen och vad du nu gör.

Tillbehören som följer med maskinen består av en ballongvisp, degkrok och blandspade. Förutom detta följer det även med ett stänkskydd vilket är riktigt praktiskt om du ska vispa något.

När vi läser recensioner som lämnats av konsumenter som testat köksmaskinen finner vi att många är väldigt nöjda med sitt köp. De anser även att den är väldigt lättstädad samtidigt som det är enkelt att låta den stå framme då den inte tar lika mycket plats som andra köksassistenter.

Nackdelarna som konsumenterna nämner är en ganska hög ljudnivå som vi hittar flera rapportera om. Man ska inte glömma att köksmaskiner normalt sätt låter en hel del men det är inte omöjligt att ljudnivån på Electrolux EKM6000 är högre än andra modeller.

I det lägre prissegmentet som Electrolux EKM6000 konkurrerar i så är det inte omöjligt att man får påstå att detta troligtvis är en av de bästa köksmaskinerna där.

Så väljer du bästa köksmaskinen

En bra köksmaskin är något du kan ha under många år och det är inte ovanligt att toppmodellerna håller i 20-30 år eller t.o.m. längre. Att flera tillverkare ger 7-10 års motorgaranti visar också på vilken kvalitet och tanke maskinerna är tillverkade i.

Att köpa en köksmaskin innebär också att man oavsett väljer att investera i något ganska dyrt och man måste räkna med att maskinen håller i många år för att det ska vara värt investeringen.

Det finns fördelar att köpa en premiummaskin också framför att köpa en billigare modell. Dels får du förmodligen en tystare och mer stabil köksmaskin som oavsett kommer att väsnas medan de arbetar. Tillbehören du köper till kommer fungera tills du tvingas köpa en ny modell och då är det inte säkert att de passar även om du väljer samma tillverkare.

Av dessa anledningar väljer också många att satsa på en dyr köksassistent som man sedan förväntar sig ska vara en del av köksutrustningen under väldigt lång tid.

En smart aspekt att titta efter när du väljer modell är de tillbehör du kan köpa till din köksassistent. Många köksmaskiner har köttkvarn och liknande klassiska tillbehör att välja mellan, men det är inte alls säkert att mer udda tillbehör som mixer, pastamaskin och liknande finns.

Alla köksassistenter kommer med basutbudet för att kunna knåda deg för bakning, vispa och blanda råvaror – perfekt oavsett om du ska baka kanelbullar, eget bröd eller göra ett stort julbak.

En bra köksmaskin där det går snabbt att installera ett tillbehör och använda assistenten istället för att ha en separat maskin sparar plats i köket och gör att du får ut mer valuta av din investering också. Istället för att ha separata maskiner i skåpen eller framme för att agera juicepress, mixer, matberedare, köttkvarn eller pastamaskin så kan du låta din köksmaskin göra jobbet. Förutom bakning och degknådande är detta också ett område som kör att köksassistenten skiner.

Vi rekommenderar du väljer någon testvinnande modell och som utsetts till ”bäst i test” eller liknande. Det ökar chansen att du kommer trivas med maskinen och använda den på ett bra sätt.

Tillbehör till Köksmaskinen

Det finns ganska många tillbehör till köksmaskiner men det varierar ändå ganska kraftigt mellan tillverkare. Kenwood som haft två modeller som utsetts till bäst i test har ett bra utbud av tillbehör till sina modeller och vi kommer lyfta fram dem som exempel på vad du kan få ut av din köksassistent.

 1. Köttkvarn
 2. Juicepress
 3. Råkostmaskin
 4. Mixer
 5. Matberedare
 6. Citruspress
 7. Glassmaskin
 8. Pastaskärare
 9. Övriga tillbehör

Köttkvarn

Kenwood köttkvarn tillbehörAtt mala kött med en egen köttkvarn är ett populärt val för många köksentusiaster och öppnar möjligheter som inte annars hade varit möjligt.

Att använda köttkvarn som tillbehör till sin köksassistent är bra för den som vill minimera förvaringsytan. I jämförelse med de bästa köttkvarnarna är tillbehöret betydligt mindre.

Att kunna göra egen färs öppnar upp för att få full kontroll på vilket kött du serverar. Kanske har du någon i släkten som brukar jaga eller så gillar du att köpa köttet lokalt från ett slakteri och att kunna mala ner överblivet kött till färs är ett perfekt sätt att kunna ta tillvara på spillbitar.

Att göra egen färs öppnar även upp för korvstoppning. Att kunna krydda sin egna korvar på sitt egna vis har blivit en populär hobby i köket och är extra roligt att bjuda på vid BBQ-festen.

Juicepress

En juicepress gör det möjligt att skapa egna färska och hälsosamma juicer och puréer. Genom att långsamt pressa råvarorna får du ut maximalt vätska från de frukter, grönsaker eller vad du nu önskar att pressa.

Även här du möjligheten att spara väldigt mycket plats jämfört med en fristående juicepress. I vissa fall kan tillbehören sakna vissa funktioner som en vanlig juicepress erbjuder men du vinner också mycket i inköpspris och förvaringsplats.

Råkostmaskin

En råkostmaskin låter kanske inte som den självklara investeringen till sin köksassistent men är faktiskt ett väldigt populärt val. Det gör det möjligt att förbereda grönsaker och frukt på ett bra sätt och perfekt redskap om du vill göra köttpålägg, sallader, pommes frites eller riven ost. Det medföljer 7 stycken olika skärskivor beroende på vad du vill uppnå.

Mixer

Kenwood Mixer tillbehörEn mixer / blender är perfekt för att tillaga egna shakes och andra härliga blandningar.

Många äger en vanlig mixer / blender och i många hushåll används de regelbundet för olika tillagningar. Med en mixer som tillbehör till din köksassistent kan du i vissa fall ersätta maskinen du har hemma.

Mixern monteras enkelt ovanpå din köksmaskin så du behöver inte montera isär något utan det är bara att koppa in, starta och låta köksmaskinen arbeta. Sedan har du bara glasbringaren och locket att diska precis som vid en vanlig mixer.

Det skiljer mycket mellan blenders som är bäst i test och vanliga modeller som presterat sämre i tester. Det är lite osäkert hur tillbehören till köksassistenter står sig i jämförelse här.

Matberedare

Matberedare är praktiska maskiner för att förbereda mat. Genom roterande skivor med olika skär och funktioner kan du göra allt ifrån att skära tunna potatisskivor till gratängen eller förbereda andra livsmedel.

Matberedaren gör mycket förberedelser av mat enkelt och öppnar upp för att göra många rätter som annars hade tagit mycket tid och där man drar sig ifrån att stå i köket länge.

Många vanliga matberedare kostar långt över tusen kronor och speciellt om du vill ha någon av de bästa matberedarna. Köper du istället det som tillbehör till köksassistenten kan du få ner priset och minska förvaringsytan som behövs.

Citruspress

Citruspressen är en ganska liten och ett enkelt tillbehör till köksassistent som låter dig montera en citruspress ovanpå maskinen som får ut den mesta vätskan från apelsiner, citroner och andra citrusfrukter.

Samtidigt filtrerar den bort fruktkött och kärnor så att du får ren vätska att använda till matlagningen.

Glassmaskin

En glassmaskin gör det möjligt att göra egen glass vilket är perfekt i sommarvärmen.

Att göra egen glass är inte bara något som är kul att göra tillsammans med barnen. Det finns många roliga recept online med riktigt god glass även för vuxna.

Vill man bjuda på en riktigt unik efterrätt så är hemmagjord glass ingen dum väg att gå.

Pastaskärare

Det finns flera tillbehör för att göra egen god pasta och en pastaskärare där du kan justera tjockleken och göra bandpasta är ett nog ett av de vanligaste alternativen.

Pastaskäraren är ofta en enklare variant av pastamaskinen som har en större kapacitet och tillbehör för fler olika pastasorter. Är man en stor pastafantast finns det anledning att titta på de pastamaskinerna som presterat bäst i test, annars finns det klart godkända tillbehör till vissa köksassistenter.

Egengjord pasta är inte bara extra gott utan också väldigt roligt att bjuda på.

Övriga tillbehör

Det finns många andra tillbehör som du kan koppla till din Kenwood köksassistent. Här nedanför är en kort lista på några av de som vi inte tagit upp ovan.

 • Mjölkvarn
 • Roterande skivare/rivare
 • Minihackare
 • Juicecentrifug
 • Pastarullare
 • Pastamaskin med olika skivor

FAQ – Vanliga frågor & svar om köksassistent

Samling av vanliga frågor och svar som brukar dyka upp i samband med köp av en köksmaskin/köksassistent.

 1. Hur länge håller en köksassistent?
 2. Hur mycket kostar en köksassistent?
 3. Vad är skillnaden på en köksassistent och en matberedare?
 4. Hur fungerar en köksassistent?
 5. Hur vet man att en köksassistent är kraftfull?
 6. Hur många hastighetsinställningar är rimligt?
 7. Vilken köksmaskin / köksassistent är bäst?

1. Hur länge håller en köksassistent?

En köksassistent har generellt sett en väldigt lång livslängd. Även om du måste vara beredd att avsätta en del pengar för en köksassistent betalar de ofta tillbaka i längden.

Om du går för någon av ”bäst i test” -modellerna bör du förvänta dig en livslängd på ca 20–30 år. Det är dock inget som säger att en bra köksassistent inte kan hålla bra mycket längre än så.

En tydlig indikation på att marknadens köksassistenter håller en hög standard är att många tillverkare väljer att erbjuda en lång motorgaranti. De mer etablerade varumärkena erbjuder inte sällan motorgarantier som kan sträcka sig över 7–10 år. Med detta sagt är det inget annat än självklart att många varumärken har stor tilltro till sin produktutformning.

2. Hur mycket kostar en köksassistent?

Likt andra köksmaskiner varierar köksassistenten mycket i pris beroende på vilken modell det rör sig om. Skillnaden på köksassistenter i det högre respektive lägre prisregementet kan ge uttryck i flera tusenlappar.

I vår ”bäst i test”- sammanställning framträder köksassistenter som rör sig i ett prisspann mellan 3000 – 6500 kronor. Det finns dock köksassistenter som både kostar bra mycket mer och bra mycket mindre.

När det gäller köksassistenter finns det en tydlig korrelation mellan pris och kvalité. De dyrare maskinerna har i regel större kapacitet, en starkare motor och fler inställningsmöjligheter.

Var du bör lägga dig rent prismässigt är en högst individuell fråga. Om du vet med dig att du kommer använda din köksassistent regelbundet kan det vara värt att gå upp några tusenlappar.

Om du å andra sidan endast vill använda din köksassistent som ett komplement att plocka fram då och då kan du lägga dig lite lägre rent prismässigt.

3. Vad är skillnaden på en köksassistent och en matberedare?

Köksassistenten och matberedaren har många likheter vilket gör att de ofta blandas ihop. Båda går under samlingsnamnet ”köksmaskin”, är motordrivna och erbjuder en tidseffektiv lösning på många matlagningsbestyr.

Köksassistenten – Mer mångsidig och kraftfull

Köksassistent - KenwoodKöksassistenten är en mer mångsidig och kraftfull maskin.

I sin enklaste form kommer köksassistenten med en stor skål och degkrok samt visp för att kunna förbereda degar, smet, såser och blandningar med enkelhet. För bakning av så väl lussekatter vid jul eller bröd till vardagen så är köksassistenten guld värd.

Men köksassistenten har också möjligheten att byta ut dessa grundverktyg mot andra och blir då en extremt mångsidig maskin. Blender, köttkvarn, matberedare, juicepress och pastamaskin är bara några exempel på tillbehör som finns att köpa till för de bästa köksassistenterna.

Vissa köksassistenter kan alltså helt och hållet bli en matberedare om tillbehören säljs för den modellen.

Köksassistentens främsta nackdelar är storleken att förvara den och det avsevärt högre priset. Man bör räkna med ca 5 000 kronor för en modell och det är utan alla tillbehör.

Matberedare – Hacka, riva och skiva

Matberedare som skivar - PhilipsMatberedaren är en något mindre maskin som lättast identifieras med att den kommer med helt omslutande ”skål” med lock in inmatningsrör. Inuti kan du montera knivar och skärblad för att hacka, skära, skiva, riva och mala ingredienser.

För den händige i köket som lärt sig att använda matberedaren effektivt kan snabbt och enkelt förbereda råvaror som med kniv och skärbräda eller med rivjärn skulle tagit väldigt lång tid.

Matberedarens syfte ligger således i att avsevärt korta ner förberedelserna för olika råvaror.

För vissa matberedare följer det med blender, degkrok och lite andra tillbehör. Maskinen är dock inte lika stark som en köksassistent och för degknådning är den både mindre och svårare att arbeta med.

Matberedaren är dock avsevärt billigare än en köksassistent och kostar i runda slängar mellan 1000 – 2000 kronor.

Även om båda köksmaskiner överlappar varandra lite i användning så är det tydliga skillnader mellan maskinerna.

4. Hur fungerar en köksassistent?

En köksassistent är utrustad med en bunke där du kan slänga ner diverse ingredienser som lämpar sig för ditt bakningsändamål. Vid köp av en köksassistent brukar det i regel medfölja olika knåd- och blandningsredskap.

Dessa redskap inbegriper allt som oftast olika vispar som du enkelt fäster i köksassistentens övre del.

När du valt passande knåd- och blandningsredskap är det bara att trycka på start. Köksassistenten sköter sig själv och börjar snabbt tillreda degen i rasande fart.

Köksassistenten är en väldigt mångsidig maskin och via diverse tillval kan du i princip tillreda vad som helst. Förutom tillvalen beror mycket på hur pass kraftfull motor din köksassistent är utrustad med.

5. Hur vet man att en köksassistent är kraftfull?

Hur man vet att en köksassistent är kraftfull är en mycket bra fråga som tyvärr inte har ett solklart svar. Det man kan göra är att kolla på wattalet för att få sig en uppskattning om hur effektiv en köksassistent är.

När du kollar på wattalet är det dock inte självklart att modellen med högst wattal också är den som är mest effektiv. Detta då watt endast visar på strömförbrytningen. Den stora frågan blir då hur pass bra köksassistenten är på att utnyttja wattalet.

Allt handlar om vad effekten används till och hur mycket som går förlorat i själva processen. Vår rekommendation är därför att du tar hänsyn till wattalet med visst förbehåll kring att detta inte alltid återspeglar sig på verkligheten.

6. Hur många hastighetsinställningar är rimligt?

Deg är en högst betydelsefull faktor både när det gäller bakverk och bröd. För att ge din deg optimala förutsättningar krävs olika hastigheter.

Det finns inga givna direktiv på hur många hastighetsinställningar en köksassistent förväntas ha. På marknaden finns modeller som erbjuder allt från 1 till 10 olika hastighetsinställningar.

Om man tittar närmare på tester och kundomdömen råder det total enighet kring konstaterandet ”ju fler hastighetsinställningar, desto bättre”.

Lägre hastigheter är bra ur aspekten att du kan tillsätta ingredienser efter hand utan att behöva stoppa maskinen. De högre hastigheterna är mer kraftfulla och gör det möjligt för maskinen att bearbeta ingredienserna ordentligt.

Höga hastigheter är speciellt fördelaktiga när du ska vispa grädde eller maränger. Lägre hastigheter lämpar sig väl när du ska göra bulldeg.

Vissa varumärken erbjuder köksassistenter som är så pass välutvecklade att de erbjuder förinställda programinställningar. Programmet är då skräddarsytt efter valt ändamål och du behöver därmed inte själv bedöma vilken hastighet som är mest lämplig.

7. Vilken köksmaskin / köksassistent är bäst?

Vilken köksassistent som är bäst är alltjämt en väldigt svår fråga att svara på. Allt beror på dina individuella preferenser, budget och vad du vill ha ut av din köksassistent.

Utan att nämna några specifika modeller är det tydligt att OBH Nordica, Kenwood, Electrolux och Kitchenaid har många intressanta modeller.

När du letar efter den köksassistent som är bäst för just dig kan du ha stor nytta av att snegla lite extra åt dessa varumärken.

Köksassistenter som utgått

Köksassistenter som tidigare varit ett bra val på ett eller annat sätt men som sen utgått.

Andersson KNM 3.1 – Budgetval

Andersson KNM 3.1
 • Mycket billig köksassistent
 • Rymling bunke på 6,5 liter
 • Kraftfull motor med 8 hastigheter
 • Flera tillbehör medföljer

Priser för Andersson KNM 3.1

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Ett intressant budgetval för dig som letar efter en köksassistent är Andersson KNM 3.1.

Prismässigt ligger den väldigt lågt och ger mycket för pengarna men där finns också några tydliga nackdelar med den.

Köksassistenten kommer utrustad med en motor på 1 500 W och du kan välja mellan 8 olika hastighetslägen. Detta är bra och ligger i klass med många bra köksmaskiner.

Det som dock sticker ut och gör Andersson KNM 3.1 till ett än mer prisvärt alternativ är att det följer med många fler tillbehör än det gör för andra modeller.

Andersson KNM 3.1 - tillbehör till köksassistenten

Förutom de vanliga degkrok, visp och blandare så får du även mixer och köttkvarn vilket normalt säljs som påkostade tillbehör till andra köksmaskiner. Detta är också nackdelen med Andersson KNM 3.1 då vi inte hittat fler tillbehör att köpa till. Du får det du får alltså och användningsområdet är låst till det som finns från början.

Andersson säljs exklusivt av NetOnNet så det är nästan enda källan till konsumentomdömen här. Snittbetyget är väldigt högt och det ser väldigt lovande ut men där är en del riktad kritik när man läser omdömen. Där finns en hel del kvalitetsanmärkningar på delar som inte fungerar som de ska eller som går sönder.

En gemensam kritik till Andersson KNM 3.1 är också att den är ostadig. Ju mer man läser desto tydligare blir det att de som är positivt inställda nämner priset som främsta fördel.

Vi ger inte Andersson KNM 3.1 någon utmärkelse då det framstår som att produkten har vissa kvalitetsproblem. Men den kan vara ett alternativ för de som vill komma riktigt billigt undan och är villiga att ta vissa chansningar.

Så valde vi ut köksmaskin bäst i test

Köksmaskiner eller köksassistenter som de också kallas är populära köp för köket. Det gör att det finns en hel del tester och underlag att använda sig för att välja ut de bästa modellerna.

Vi har i första hand tittat på de tester gjorts de senaste 3-4 åren då dessa modeller i större utsträckning fortfarande säljs. Även om äldre test skulle kunna ha enstaka modeller kvar på marknaden är det svårt att lägga någon vikt i testen eftersom många nya modeller kommit som gör det svårt att värdera hur de står sig.

Förutom att titta på testresultat så tar vi även hänsyn till konsumenternas betyg. Genom att sammanställa kundomdömena från flera källor får vi ganska snabbt en bild av vad konsumenterna tycker. Förutom detta läser vi även en stor andel omdömen för att hitta gemensamma nämnare i form av problem. Detta gör vi för att få en uppfattning om kvalitetsproblem som annars gömmer sig från testarna. Ofta är det problem som uppstår efter en tids användning och vi tycker såklart det är orimligt att en köksmaskin inte håller i många år. Även om garantin hjälper en så är det inte roligt att ha köpt något med dålig kvalitet som man måste skicka iväg på lagning.

Källor & Test

Underlaget med källor för de test, recensioner och omdömen som vi använt oss av för att hitta köksassistent bäst i test.

 • 20 köksassistenter testade – 2022 – Råd & Rön
  Råd & Rön har testat 20 köksassistenter från olika tillverkare. Maskinerna har utmanats genom att knåda bröddeg, vispa äggvita och laga majonäs. Testet har tittat på både större satser som lite mindre för att se om t.ex. vispen faktiskt når ner till alla ingredienser när man inte gör gigantiska satser. Skillnaderna är stora mellan olika köksmaskiner och KitchenAid Artisan 5KSM125 blev bäst i test. Bosch MUM5XW20 kammade hem andraplatsen följt av den klart billigare Bosch MUMS2TW00. Andra köksmaskiner som presterade bra i testet var Bosch MUM50123, KitchenAid Classic K45SS, Bosch MUMS2EW00, SMEG SMF02, SMEG SMF03, Electrolux Assistent EKM5540 och Kenwood Limited Titanium Chef Baker KVC65.001WH. En detalj vi lagt märke till är att många modeller som presterat bra hos Råd & Rön är modeller som inte tagits emot väl av konsumenter. Det kan således finnas andra aspekter som har stor betydelse för faktiskt användande än det som återspeglas i testet.
 • Test av olika köksmaskiner – 2018 – Klikk.no
  Testet utfördes av en panel bestående av tre personer. En konditor med stor erfarenhet från stjärnrestauranger och flera bagerier. En är författare av kokbok och driver företag som bakar bröd. Avslutningsvis hittar vi en professor i hälsa och näring. Dessa personer testade maskinerna direkt från förpackningen för att se hur maskinerna fungerar med de inställningar som tillverkaren satt. Många olika degar testas att ta fram, resultatet har granskats och tiden det tog att uppnå. Även kvaliteten på maskinerna uppskattas och testas för att se hur de känns och hur stabilt maskinerna står. Även ljudnivån på köksmaskinerna testas. Däremot är priset inte inkluderat vilket gör det lättare för oss att lägga vikt vid poängen då priset lätt justeras över tid. Den köksassistent som fick bäst i test var Kenwood KVL6300S som fick 5 av 6 betyg. På andraplats med lika mycket poäng hittar vi Bosch MUM9YX5S12 vilket dock verkar vara en modell som endast säljs hos Elgiganten i Sverige. Även KitchenAid Artisan 5KSM125 är en köksmaskin som plockade hem 5 av 6 i betyg.
 • Test av köksassistenter – 2017 – Tek.no
  Norska tek.no sätter tänderna i köksassistenter inför julen. Deras test fokuserar främst på basfunktionaliteten av en köksassistent vilket innebär vispning och degknådning. Bäst i test gick till Kenwood Limited Titanium XL KVL8300S som fick 8,5 i betyg och på andraplats med lika mycket poäng hittar vi Electrolux Assistent Pro EKM6000 som fått utmärkelsen ”Rekommenderas”. På tredjeplats hittar vi Sage Appliances the Bakery Bos.
 • Test av 5 köksmaskiner & köksassistenter – 2016 – Leva & Bo
  Test utfört i samarbete med testföretaget WiseGuide där 5 olika modeller testades. Testmomenten bestod av att arbeta en vetedeg till ett bra resultat och även vispa grädde hårt. Faktorer som tidsåtgång för att nå önskat resultat och ljudnivå mättes. Produkterna betygsattes efter produktens kvalitet, kapacitet, funktioner, design men också hur prisvärda modellerna är. Bäst i test blev Ankarsrum Assistent AKM6220 som utförde uppdraget väldigt bra och till lägst ljudnivå. Andra modeller som fick bra betyg i testet var Kenwood kMix Kitchen Machine, OBH Nordica Hercules Kitchen Machine 6682 och KitchenAid Artisan KSM150 som plockade hem 4 av 5 getingar. Sämst placerade sig Electrolux EKM4000 som endast fick 3 av 5 getingar.
 • Prisjakt – 2022
  Prisjakts möjlighet att snabbt hitta svenska butiker som säljer en produkt är ett av de bästa och mest effektiva sätten för oss att identifiera om en produkt är på väg bort från marknaden. Dels visas prishistorik vilket ger en uppfattning om hur länge produkten funnits ute till försäljning men också hur många butiker som säljer den just nu. Om inga eller väldigt få butiker säljer produkten väljer vi att inte lyfta fram produkten då den i vår mening anses vara svår att få tag på. Det finns undantag om de få butiker som listas anses vara stora återförsäljare. Prisjakt kan också ge en indikation på vilka köksmaskiner som är populära just nu och vilken köksassistent som konsumenterna gett bäst betyg. Underlaget för detta är dock för tunt att på egen hand använda Prisjakt som källa. Därför aggregerar vi dessa betyg med omdömen lämnade på andra ställen för bästa möjliga underlag.
 • Amazon – 2022
  Amazon som är en gigantisk marknadsplats där det ofta finns hundratals kundrecensioner som ger en stark indikation om konsumenterna som testat produkten anser att den är bra. Amazon är en av källorna vi vänder oss till för detta.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng