Gamingstol bäst i test

Bästa Gamingstol: För bra ergonomi & komfort

Fler och fler gamers har insett fördelarna av att ha en riktigt bra gamingstol som ger bra komfort och har god ergonomi som stödjer kroppen under långa spelsessioner. Vi har sammanställt de bästa gamingstolarna och gjort egna tester för att göra valet lättare för dig.

För att uppnå god ergonomi på gamingstol eller kontorsstol för den delen så krävs en bra grunddesign som kombineras med bra inställningsmöjligheter. Du vill kunna anpassa stolen till din kropp och position för stunden.

En bra gamingstol ska även ha bra materialval och här kommer även den subjektiva preferensen in i bilden där vissa föredrar läder medan andra vill ha tyg eller ett luftigt meshtyg.

Här nedanför kan du läsa mer om vilka stolar som löser uppgiften bäst och som har fått högt testresultat samt bra betyg av gamers som testat dem.

Arozzi Vernazza – Bäst i Test

Arozzi Vernazza Soft Fabric
Utmärkelse Bäst i Test 2023 av Testat.nu
 • Mycket bra betyg i vår granskning av gamingstolar
 • Bäst i Test när PC Gamer testade
 • Utsågs till Bäst i Test av Tek.no
 • Toppbetyg (91%) av TweakTown
Fördelar
 • Bra inställningar och för att anpassa stolen till dig
 • Bra kvalitetskänsla på stolens delar och tyg
 • Justerbara armstöd för rätt avlastning till armen
 • Tyg andas bättre än läder/konstläder
 • Har en hög viktkapacitet på 145 kg
Nackdelar
 • Hårda vingar på ryggstödet kunde varit designade bättre
 • Inte så bra monteringsanvisningar

Priser för Arozzi Vernazza Soft Fabric

3 789 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
3 790 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

Arozzi Vernazza är den bästa gamingstolen 2023 efter våra tester och granskning av testresultat.

Gamingstolen placerar sig prismässigt på en intressant nivå där du som konsument får mycket för pengarna. Du kan givetvis gå upp i pris och få mer påkostade modeller men det är alltid en avvägning hur mycket du värderar stolen och hur tjock din plånbok är.

När PC Gamer för några år sedan testade gamingstolar så var det just Arozzi Vernazza som kammade hem förstaplatsen och blev testvinnare. Även när norska Tek.no sen testade ett antal gamingstolar så var det igen Arozzi Vernazza som kom ut som bäst i test.

Arozzi Vernazza gamingstol svartÄven när TweakTown gjorde en grundläggande recensioner av stolen så fick den väldigt bra resultat. Det är alltså mycket som tyder på att Arozzi Vernazza är en av de bästa gamingstolarna på marknaden.

Bland gamers som köpt och testat gamingstolen skiljer sig åsikterna mer. Även om snittbetyget är högt finns det återkommande konsumenter som önskat sig mer av stolen.

En orsak kan vara att det är en relativt billig gamingstol i slutändan. Den är förvisso dyrare än flera kontorsstolar från IKEA men den har också flera fördelar över dessa.

Generellt sett har stolen en hög komfort och modellen med ”soft fabric” beskrivs som snällare för värmeutvecklingen jämfört med läder.

Ergonomin verkar vara lite mer anpassad åt större och längre personer än kortare personer. Är du kortare än 170 cm kan det vara svårt att sitta med hela foten i golvet och då kanske en annan gamingstol är ett bättre val (om nu det är viktigt för dig).

Det finns många bra funktioner med Arozzi Vernazza där du givetvis kan justera höjden på stolen men även böja ryggstöd och justera armstöden. Det ökar sannolikheten att du kan anpassa stolen efter kropp, situation och smak.

Armstöden går inte bara att justera i höjdled utan kan också justeras framåt och bakåt. Du kan även rotera armstöden så riktningen ändras inåt eller utåt beroende på vad du föredrar.

Förutom att kunna böja och justera ryggstödets vinkel i förhållande till sittdynan så kan du även tilta hela gamingstolen. Då följer sittdyna och ryggstöd med i de låsta lägena och kan ge en skön position om du vill vara bakåtlutad i stolen.

För priset finns det väldigt många inställningar och justeringar där den slår vanliga IKEA-stolar på fingrarna. Även sittdynan och komforten är bättre med dämpningen. Det är helt enkelt inte konstigt att Arozzi Vernazza anses vara en av de bästa gamingstolarna.

Secretlab TITAN Evo – Bästa Premiumval

Secretlab TITAN Evo
Utmärkelse Bästa Premiumval 2023 av Testat.nu
 • Mycket bra betyg i vårt test av gamingstolen
 • En av de bästa premiumvalen bland gamingstolar
Fördelar
 • Hög kvalitetskänsla från förpackning till montering
 • God komfort i sittdyna, ryggstöd och armstöd
 • Bra inställningar för god ergonomi och olika positioner
 • Anpassningsbart svankstöd i höjd och djup
 • Finns att köpa i flera olika konfigurationer
Nackdelar
 • Nackkudden sitter inte så bra om den hamnar för långt ner

Priser för Secretlab TITAN Evo

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Secretlabs TITAN Evo är en av de mest omtalade gamingstolarna för 2023 och vi har haft möjligheten att testa stolen i detalj.

Prismässigt glider den in tydligt i premiumsegmentet och det är inge billig stol så då ställs även förväntningarna därefter. Vi tycker dock den presterar bra i de flesta av våra deltester och blir en av de bättre gamingstolarna i premiumsegmentet.

Redan från uppackning imponerar stolen genom bra emballage, säker inplastning och snyggt förpackad. Du möts direkt av monteringsanvisningar som enkelt guidar dig igenom installationen med bilder. Beskrivningen är på engelska men det finns även QR-kod till länk för video för den som vill ha ytterligare hjälp.

Secretlab TITAN Evo - justering av gaminstolenKvaliteten på stolens material är väldigt bra och vi fick aldrig någon känsla av att Secretlab har snålat in på någonting. Även inställningsmöjligheterna är väldigt bra och det ökar chansen att du kan anpassa den för en god ergonomi som passar din kropp.

En av fördelarna med Secretlab TITAN Evo är just möjligheten att redan vid beställning anpassa den efter dina behov. Det innebär att du kan välja mellan tre storlekar för bättre passning, men också möjligheten att välja material och design. Extra nischade teman för e-sportlag och spel gör det extra kul att designa sin stol.

Armstödet är också riktigt sköna som är tillverkad i hårdare skumgummi, men tillräckligt för att ge lite mjukhet jämfört plast. Svankstödet går att justera både i djup mot ryggen och i höjdled så du kan få en så bra passning och stöd som möjligt.

Secretlab TITAN Evo nackkudde
Magnetisk nackkudde är smidig att flytta.

När vi testade stolen hittade vi inga nämnvärda nackdelar mer än ett fel som visade sig vara ett tillverkningsfel. Efter att ha testat en ersättningsprodukt så kan vi inte återskapa problemet och Secretlab skötte ärendet väldigt smidigt.

Sammanfattningsvis är Secretlab TITAN Evo en väldigt bra gamingstol som gör mycket rätt. Vi ser den som en av de bästa alternativet i premiumsegmentet runt 5000 kr och ger den därför utmärkelsen ”Bästa Premiumvalet”.

Läs hela vårt test av Secretlab TITAN Evo för mer detaljer.

Noblechairs HERO – Mycket bra gamingstol

Noblechairs HERO
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Bra premiumval i vår granskning av gamingstolar
 • Fått bra betyg i oberoende tester
 • Högt betyg av konsumenter som testat
Fördelar
 • Designad för att klara längre och tyngre personer bra
 • Mycket robust och stabil gamingstol
 • Hög kvalitetskänsla som presterat bra länge i vårt test
 • Bra inställningsmöjligheter för att anpassa stolen till användaren
 • Inbyggt och ställbart svankstöd ger bra stöd för ryggen
 • Finns att köpa i olika material
Nackdelar
 • Hård sittdyna som även förblir hård över tid

Priser för Noblechairs HERO

4 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
5 624 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Noblechairs HERO är en av de bästa och mest populära gamingstolarna som säljs. Den anses vara ”bäst i test” av flera gamers men kostar också en slant.

Noblechairs HERO ryggstödDet är sällan gamingstolar tävlar i det riktiga premiumsegmentet med dyra kontorsstolar som kostar tiotusentals kronor, men Noblechairs HERO gör ett förvånansvärt bra jobb med sin kvalitet, bra design och smarta funktioner.

Detta är en rejäl datorstol som väger in på 30 kg, ger en bred sittyta och klarar av en belastning på 150 kg. Till skillnad från många andra gamingstolar så går kanterna på sitsen bara marginellt upp och det utan någon kännbar metallkonstruktion inuti. Detta bidrar till att du får en mycket större sittyta och lämpar sig bra för större personer eller de som gillar att varierar sin position och sittställning.

Noblechairs HERO går att höja och sänka så du uppnår en höjd för sittdynan på mellan 48-56 cm. Det gör att den fungerar mycket bra även för längre personer.

Noblechairs HERO sitsenSitsen går även att tilta bakåt med flera hack om du skulle vilja luta dig tillbaka. I detta läge följer även sitsen med och det går att nå ytterligare lutning genom att endast fälla ryggstödet. Det finns alltså stora möjligheter att få det läget du vill ha för stunden.

Ergonomin är också väldigt bra i Noblechairs HERO där 4D-armstöden går att justera i väldigt många olika lägen. De är höj- och sänkbara, samtidigt som du kan justera avståndet i sidled och framåt. Den fjärde inställningen innebär att du även kan rotera armstöden för att t.ex. få en riktning framåt mot en central punkt.

Det följer med nackkudde och svankkudde som externa tillbehör för dig som vill ha ökad komfort. Det bör dock poängteras att det i denna modell finns ett inbyggt svankstöd i ryggstödet. Många uppfattar detta som tillräckligt och kuddarna blir mer en valmöjlighet för denna gamingstol jämfört med andra där man känner ett visst tvång för att få något stöd över huvud taget.

Det är inte konstigt att Noblechairs HERO växt fram som en av de mest sålda gamingstolarna i Sverige. Det är en favorit bland många gamers och den har även fått väldigt bra betyg när Tom’s Hardware testade den.

Allt är dock inte optimalt för gamingstolen och en av de främsta nackdelarna som lyfts fram är den hårda sitsen. Dämpningen i sitsen håller förvisso länge men den är hårdare än andra gamingstolar. Gillar du en liter hårdare sits så är det dock inget negativt men annars kan det vara avgörande.

Den andra nackdelen är att prisnivån ligger över andra gamingstolar och kostar en slant mer än t.ex. Arozzi Vernazza som fick utmärkelsen om bäst i test.

Stolen finns att få i flera olika färger med konstläder som material. Modellen finns även med riktigt läder för den som önskar det, men priset går dock upp en del och det är inte säkert riktigt läder anas lika bra.

Svive Gemini – Bra alternativ

Svive Gemini
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Bra betyg i vår granskning av gamingstolar
 • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
Fördelar
 • Bra inställningar för sits och ryggstöd ökar möjligheten till bra ergonomi
 • Armstöden ställbara i flera dimensioner är positivt för olika positioner vid datorn
 • Maximal användarvikt på 150 kg är bra
 • Finns i flera diskreta och snygga färger
 • Kommer med avtagbara svankstöd och nackkudde
Nackdelar
 • Fungerar bäst för lite längre och större personer
 • Foten som är tillverkad i aluminium har en svag konstruktion

Priser för Svive Gemini

2 790 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

Svive Gemini gamingstol - ryggstöd tygGamingstolen Svive Gemini är ett bra val för dig som är lite längre men vill ha en riktigt skön stol för så väl kontorsarbete som gaming.

Designen är relativt stilren för att vara en gamingstol men något som tydligt definierar stolen är att den är någorlunda hög även i lägsta läget (50 cm) från golvet. Det är i alla fall något många konsumenter rapporterar in.

Att stolen är lite högre kanske inte är ett problem för de med långa ben men i annat fall bör man vara beredd på att kanske köpa en fotpall.

Sitsen beskrivs av vissa som någorlunda hård enligt vissa som testat stolen medan de flesta uppskattar det väldigt mycket. Hård sits är vanligt på många gamingstolar vilket kommer med för- samt nackdelar.

Svive Gemini gamingstol - justera olika lägenSvive Gemini har bra inställningsmöjligheter för så väl sits, ryggstöd och armstöd. Ryggstödet går att fälla väldigt långt samtidigt som sitsen går att tilta/gunga. Sitsens höjd går att justera mellan 50-58 cm från golvet. Armstöden går också att justera i flera dimensioner.

Den maximala användarvikten är 150 kg och stolen i sig väger in på 28 kg och ligger här i klass med Noblechairs HERO vilket också blivit ett populärt premiumval bland gamingstolar.

En nackdel som framkommit med stolen är att den fungerar klart bäst för lite längre personer och där kortare personer kan behöva en fotpall för bra ergonomi.

Det finns också ett antal rapporter från konsumenter där hjulbasen som är tillverkad i aluminium har gett vika efter en tid och gått sönder. Något som dock täcks av garantin.

Svive Gemini är speciellt anpassad för längre personer och det kan vara en av de bästa gamingstolarna i prissegmentet för dig som är lite längre än genomsnittet.

Gamingstolens höga betyg av konsumenter som testat gör att den är en bra utmanare i toppen.

ASUS ROG Destrier – Lyxig gamingstol

ASUS ROG Destrier
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Väldigt bra betyg i vår granskning av gamingstolar
 • Toppbetyg i många oberoende tester & recensioner
Fördelar
 • Intressant design med utseende och funktion i fokus
 • Meshtyget i ryggen ger ett bra stöd och ventilerar
 • Bra ergonomi med många inställningar för optimal anpassning efter person och postion
 • Mycket hög kvalitets känsla på materialet i stolen
Nackdelar
 • Högt pris jämfört andra gamingstolar
 • Armstöden är något vingliga vilket sänker kvalitetskänslan

Priser för ASUS ROG Destrier

10 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

ASUS ROG Destrier är en gamingstol som klivit in som ett intressant alternativ i de översta premiumsegmentet sett till pris.

Gamingstolen har presterat bra i flera oberoende tester och även fått bra betyg från de konsumenter som hunnit testa stolen. Stolens design och materialval gör att få alternativ kan konkurrera på dessa punkter vilket även lyfts fram i testerna.

Stolen kommer välpaketerad och kvalitetskänslan lyser igenom när varje del packas upp från förpackningen för montering. Monteringen beskrivs som enkel även om du får avsätta lite tid på få bort emballaget och få allt på plats.

ASUS ROG Destrier sticker ut med sitt meshtyg i ryggen som är väldigt luftigt och bra för dig som ofta känner att du blir för varm när du sitter och spelar längre sessioner. Det är även praktiskt på varma sommardagar när de flesta har svårt att hålla sig sval då en fläkt med fördel kan placeras bakom som kyler ryggen, något vi gjort på kontoret när sommarhettan trycker på.

Inställningsmöjligheterna är också väldigt bra där du snabbt och enkelt kan anpassa stolen så den jobbar med din position som du valt för stunden. Meshtyget i ryggstödet ger ett behagligt motstånd samtidigt som svankstödet fungerar väldigt bra.

I många aspekter är detta nära inpå en perfekt gamingstol sett till hur den är designad och syfte. Vi har dock identifierat två nackdelar som täcker nackkudden som inte har riktigt samma goda kvalitet som resten av stolen. Armstöden är också mer vingliga än vad man förväntar sig, vilket i sig sänker kvalitetskänslan just där.

Givetvis går det att argumentera att priset är en nackdel i sig då ASUS ROG Destrier är klart dyrare än många andra gamingstolar. Det är dock svårt att jämföra den mot vanligare gamingstolar så de har en helt annan design och materialval.

När testresultatet väl ska sammanställas är det dock tydligt att ASUS ROG Destrier är en väldigt bra gamingstol och ett mycket bra alternativ för dig som verkligen värderar fördelarna med stolen högt.

Arozzi Milano – Bra alternativ

Arozzi Milano
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Prisvärd gamingstol med bra funktioner
 • Bra betyg av konsumenter som testat
Fördelar
 • Mycket god komfort för prisnivån
 • Viktigaste inställningarna för rygg och lutning
 • Svankkudde och huvudkudde ingår
Nackdelar
 • Armstöden är inte ställbara
 • Inte samma bra inställningsmöjligheter som dyrare alternativ

Priser för Arozzi Milano

2 899 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Gamingstolen Milano från svenska Arozzi är ett annat populärt val som också fått väldigt bra betyg i recensioner och av konsumenter som testat stolen.

Arozzi Milano är en lite annorlunda kontorsstol som inte är anpassad för större personer eller för den delen långa personer. Den klarar en maximal belastning på 95 kg vilket förvisso är tillräckligt för majoriteten av personerna men ryggstödet är också 76 cm långt vilket kan jämföras med deras omtyckta modell Vernazza som har 86 cm. Sätet är dock brett på stolen där de inre måtten är 37 cm och de yttre 51,5 cm vilket är större än många andra modeller.

En annan tydlig skillnad med Arozzi Milano jämfört med många andra stolar är att armstöden inte är justerbara men att de däremot har en tjock fodrad och mjuk yta där du kan vila armarna på. Samtidigt är armstödet utformat som att det lutar framåt vilket gör det möjligt att skjuta in stolen tills armstöden ligger nära skrivbordet och på så sätt får du den avlastningen du önskar för en bra ergonomisk hållning. Svankstödet och nackkudden hjälper dig att sitta skönt under längre sessioner.

Övriga funktioner är den klassiska och viktiga möjligheten att justera avståndet till golvet så att du kan sitta ben dina ben i 90 grader. Det är också möjligt att tilta stolen i 12 grader där sätet följer med. De kallar detta för ”Rocking function”, men däremot går det inte att bara fälla ryggstödet vilket är en funktion som också finns på den dyrare Vernazza.

Även om armstödet inte är justerbart verkar stolen vara designad på ett sätt som passar många. Den har fått väldigt bra betyg i omdömen och borde vara en given kandidat i sitt prissegment.

Även om Arozzi Milano inte är lika bra som bäst i test-vinnaren Arozzi Vernazza så är den ett prisvärt alternativ för dig som letar en gamingstol runt 2000 kr.

Tänk på detta när du väljer gamingstol

För att hitta bästa gamingstolen för dig finns det ett antal faktorer som är väl värda att titta närmare på.

Inställningar & Funktioner

Antalet inställningar och funktioner på gamingstolen har ofta en stor betydelse för hur användarna upplever dem i praktiken.

En stor fördel med många gamingstolar är att de har fler inställningsmöjligheter än enklare kontorsstolar som t.ex. säljs på IKEA.

De bästa gamingstolarna har dock fullfjädrat stöd för att justera armstöden i flera dimensioner (3D/4D) och bra höj- och sänkning av stolen. Även vinkla/titla, böja ryggstöd, svankstöd och andra funktioner har stor betydelse.

Det är därmed inte sagt att du behöver alla funktioner för att tycka en gamingstol är bra. Fundera på vad som är viktigast för dig för att öka chanserna att du hittar bästa gamingstol efter dina behov.

En gamingstol som är väl värd att listas som bäst i test ska givetvis ha goda inställningsmöjligheter så du kan sitta skönt oavsett vilken position du föredrar.

Ergonomi

Bra ergonomi är viktigt och är inte samma sak som god komfort. Även om tester tittar på ergonomin är det oftast inte den avgörande faktorn som avgör vilken gamingstol som är bäst i test.

Ergonomi ska ge bra stöd i rätt situation och för gamers är inte det alltid nödvändigtvis samma som för de som arbetar på kontor.

Om du sitter upp med benen i golvet är det bra om undersidan av låren får stöd mot sitsen. Sitter du för nära golvet får du inte rätt stöd där.

På samma sätt om du sitter för högt upp så kan du inte har fötterna i golvet och når inte ner. Men beroende på vilken position du föredrar att sitta vid kan detta vara allt ifrån jätteviktigt till mindre viktigt.

Svankstöd är också skönt och bidrar till god ergonomi genom att ge ett jämnare stöd för ryggen. Svankstöd finns ibland inbyggt i stolens rygg vilket ofta förknippas med lite dyrare gamingstolar och ibland som kudde som sitter utanpå. Det förekommer till gamingstolar som har både och.

Svankstödet som är inbyggt och går att justera är bättre då du kan få det att passa dina preferenser. En kudde som inte är justerbar ger bara ett visst stöd oavsett om du tycker det är för lite eller för mycket.

Komfort

Komforten av en gamingstol är hur du som gamer upplever att sitta i den. Känns det skönt och passar den dina preferenser?

Vissa gamers sitter på sina fötter och har ett eller båda benen uppe i stolen. Då kan det med fördel vara skönt med en extra stor sittyta.

Dynans hårdhet är också viktig där en den personliga smaken kommer in i bilden. Föredrar du en mjukare känsla där du sjunker ner lite när du sätter dig eller vill du ha något hårdare? Det finns inget rätt eller fel här utan det är dina preferenser som bestämmer vad som är bäst.

Kvalitet

Kvaliteten är avgörande för att din stol ska hålla under många år. De flesta vill köpa en gamingstol med bra kvalitet men samtidigt kan du behöva kompromissa beroende på vilken prispunkt du söker.

Det är vanligt att tyget, lädret eller vilket material som används är en kvalitetsfaktor över tid. Här hjälper det ofta att titta på hur tidigare konsumenter upplevt gamingstolarna och vilka modeller som presterar bäst i test.

Andra klassiska faktorer är stabiliteten som över tid påverkas. Billigare gamingstolar känns ibland bra direkt efter montering men redan efter ett halvår så rör sig delarna på ett sätt som inte känns rätt. Din gamingstol har kanske blivit ranglig rent av.

Även gamingstolens funktioner påverkas och slits. Helt plötsligt kanske fjädringen inte fungerar som tänkt eller så har olika inställningshack slitits ut som gör att stolen självmant lämnar hacken trots att du låst läget.

En bra gamingstol bör inte visa några tecken på ålder de första 2-3 åren och därefter ska det helst vara mindre försämringar som inte påverkar ditt användande.

Pris

Priset är såklart avgörande och har du en budget på 2 000 kronor kommer det vara svårt att få samma kapacitet som en återfinns i ett dyrare segment om 4 000 – 5 000 kr.

Det finns dock bra och billiga gamingstolar men var beredd på att de kanske inte håller lika länge eller har andra kompromisser som gör dem billiga.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Sammanställning av vanligt ställda frågor inför köp av gamingstolar.

 1. Vilken gamingstol är bäst?
 2. Fungerar gamingstol lika bra som kontorsstol?
 3. Hur länge är lämpligt att sitta i gamingstol?
 4. Vilka funktioner är viktiga på en kontorsstol och gamingstol?
 5. Är billiga gamingstolar prisvärda val?

1. Vilken gamingstol är bäst?

Den bästa gamingstolen är Arozzi Vernazza som blivit utsedd till bäst i test flera gånger.

Vilken gamingstol som är bäst i praktiken beror mycket på vilka önskemål du har på funktioner och vilken budget du har. Det går inte att enhetligt utse en enskild stol som den bästa kontorsstolen för gaming.

Generellt kan man säga att dyrare stolar ofta innebär bättre och skönare gamingstol. Men det finns också tydliga undantag för det.

Dynans hårdhet, utformning och bredd är exempel på faktorer som kan uppfattas subjektivt där du har en preferens som du föredrar. Det är en klar fördel att känna till detta redan innan köpet om man ska kunna hitta den gamingstol som är bäst för en.

Inställningar av stolen, svankstöd, huvudkudde och armstöd är andra exempel som är viktiga att fundera på. En del av dessa är är också subjektiva åsikter medan andra är mer objektiva för kontorsstolar vilket kan utläsas i tester.

De gamingstolar vi listat ovan tillhör de mest populära alternativen och många kan ses som bra eller t.o.m. bästa alternativet beroende på dina behov och krav.

2. Fungerar gamingstol lika bra som kontorsstol?

Det beror på då både gamingstol och kontorsstol innebär ett stort spektrum av produkter.

Det finns väldigt billiga modeller som kostar runt 500 kronor och det finns väldigt påkostade kontorsstolar som kostar 20 000 kronor eller mer.

Generellt sett kan man säga att kontorsstolar går mycket högre i pris då flera modeller riktar sig till företag, långvarigt kontorsarbete och t.o.m. för yrken som sitter ned stora delar av dygnet.

Gamingstolar är istället produkter riktade till privatpersoner och ofta yngre personer som gillar att sitta mycket vid datorn hemma. För detta kan också en bra stol vara viktigt men ofta är det inte samma prissegment man letar i. Det finns en anledning varför många premiumprodukter av gamingstolar har ett pris runt 5 000 kr.

3. Hur länge är lämpligt att sitta i gamingstol?

Det är en svår fråga att besvara men rent krasst är stillasittande inte så bra för kroppen. Så ju mer varierad dag med rörelse du har desto bättre är det antagligen för din kropp.

Många gamers sitter dock hela dagar i sträck. Det är knappast något man rekommenderar ur ett hälsoperspektiv men om man ändå vill göra det så kan korta pauser vara väldigt bra där man går upp och sträcker på sig. Det är också bra att få in fysisk aktivitet dagligen och ur ett optimalt perspektiv styrketräning några gånger i veckan. Det är handlingar som med stor sannolikhet hjälper till att bygga upp en bättre tolerans för kroppen.

4. Vilka funktioner är viktiga på en kontorsstol och gamingstol?

Att kunna ställa in stolen för din kropp. Det betyder att den ska vara anpassad både för din vikt och längd men även kroppstyp och hur du gillar att sitta.

I övrigt vill du se till så att du kan fälla och justera stolen efter dina preferenser. Lyckas du matcha det har du en god möjlighet att hitta den bästa gamingstolen för dig.

5. Är billiga gamingstolar prisvärda val?

Billiga gamingstolar kan vara bra men det kan också innebära att man köper grisen i säcken och att det är en direkt dålig stol. Letar man efter en kontorsstol eller gamingstol under 1 000 kr så gör man nog sunt i att även spana i IKEA som har relativt hög kvalitet på sina produkter för det priset.

Så valde vi ut bästa gamingstolen

Det finns ett stort urval av gamingstolar på den svenska marknaden och det är ett område som bara exploderat de senaste åren. I praktiken är gamingstolen en kontorsstol men där fokuset ligger mer på spelandet än kontorsarbete. Detta är något som syns dels på designen på stolarna men även deras utformning och funktioner. En bra gamingstol kan förmodligen användas som en bra kontorsstol också och vice versa. Däremot är det inte universellt.

För att hitta bästa gamingstol har vi i första hand tittat på just oberoende tester men även recensioner av gamingstolar. Detta har kompletterats med konsumentomdömen för att hitta vilken gamingstol som verkligen är bäst i test.

De oberoende testerna är en bra grund för att se hur olika gamingstolar står sig när de jämförs med andra modeller. Vi får ett testresultat som ger en indikation på hur bra gamingstolen är vid leverans.

Expertrecensioner kan komplettera detta med en tydligare bild för bästa gamingstol och hur den faktiskt presterar och fungerar på djupet.

Konsumenternas (gamers) omdömen är viktigt för att se till så stolarna lever upp till förväntningarna och håller över tid. Det är helt enkelt här vi kan hitta om en gamingstol bäst i test är lika bra efter 2 år som när den köptes. Det är ovanligt att så inte är fallet och att kvalitetsbrister visar sig med tiden av användning.

All data vägs samman för att presentera vilken gamingstol som verkligen är bäst i test som en total kvalitetsgranskning.

Källor & Test

Källor för test, recensioner och annat underlag som vi använt för att kunna presentera gamingstol bäst i test.

 • Test av Secretlab TITAN Evo – 2023 – Testat.nu
  Vi har testat gamingstolen Secretlab TITAN Evo som är en lite dyrare gamingstol i premiumsegmentet. Den har en god komfort, bra kvalitetskänsla och flera bra funktioner för att ställa in stolen så den passar dina behov. Nackdelarna ligger i att den knackar och gnisslar lite när man rör sig i stolen.
 • Test av gamingstolen Noblechairs Hero – 2019 – Testat.nu
  Vi köpte in Noblechairs Hero under 2019 för att testa att använda gamingstolen som kontorsstol och den följde med i användningen i flera år. Det är en robust gamingstol med hög kvalitetskänsla och flera bra inställningar för att ställa in lutningar, armstöd och svankstöd. Nackdelarna med Noblechairs Hero är att dynan är hård.
 • Test av Asus ROG Destrier – 2023 – Tom’s Hardware
  Tom’s Harware har testat gamingstolen Asus ROG Destrier Ergo Gaming Chair. Gamingstolen fick 4 av 5 i betyg i testet med flera fördelar som gör stolen till ett intressant val för gamers. Testarna beskriver stolens delar som hög kvalitet och där stolen går att ställa in för god ergonomi på många sätt. Samtidigt berömmer de utseendet och designen. Största nackdelarna som lyfts fram är det höga priset och att armstöden känns vingliga.
 • Test av Noblechairs Hero Gamingstol – 2021 – Tom’s Hardware
  Bra justeringsmöjligheter, enkel att bygga och klassisk design är några av fördelarna som lyfts fram i Tom’s Hardwares test och recension av Noblechairs Hero. Nackdelarna är den lite hårdare stoppningen i sitsen och priset som är klart högre än flera andra gamingstolar. Totaltbetyget är dock bra med 4 av 5 i betyg.
 • 6 st gamingstolar testade – 2020 – Tek.no
  Norska Tek.no har testat 6 olika gamingstolar för att se vilken som är bäst i test. Precis som PC Gamer fann ett par år tidigare så presterade Arozzi Vernazza väldigt bra och blev gamingstol bäst i test. Svive Lynx Tier 3 presterade bra och fick 7 av 10 poäng följt av Cepter Rogue på tredjeplats med 6 av 10 i poäng. De övriga stolarna Arozzi Enzo, Dacota 200 och Svive Fornax Tier 2 fick 5 av 10 eller lägre i betyg.
 • Test av gamingstolen Arozzi Vernazza – 2016 – TweakTown
  När TweakTown testade Arozzi Vernazza överraskades dem av hur skön och bra stolen är för den prisnivå den ligger på. I jämförelse med dyrare gamingstolar som Noblechairs Real Leather Gaming Chair så är den lika bekväm och skön att använda samtidigt som den kostar betydligt mindre. I jämförelse med andra billigare gamingstolar står sig Arozzi Vernazza väldigt bra. Betyget från Tweak Town blev 90% i bekvämlighet, kvalitet, funktioner och montering. I prisvärdhet fick modellen 95% vilket gör att den totalt sätt plockar 91% i testet och får utmärkelsen ”Must have” och ”Best Quality Award”.
 • Prisjakt – 2023
  Vilka gamingstolar är egentligen mest populära? Prisjakt kan ge en bild av hur många butiker som säljer en viss produkter och även hur populär en gamingstol är jämfört med andra modeller. Vi kan också använda oss av Prisjakt för att se om eventuella kundrecensioner som lämnats stämmer överens med det betyg en stol fått i tester, recensioner och i andra omdömen.
 • Konsumentomdömen – 2023
  Konsumenters och gamers omdöme över vilka gamingstolar som är bäst är mycket viktigt. Det är sällan tester tittar på alla faktorer och de använder dem heller inte tillräckligt länge för att avgöra hur kvaliteten står sig över tid. Köper man en bra gamingstol ska den hålla i flera år och inte börja gå sönder inom två år. Här är konsumenters omdömen mycket bra och ger en bättre bild på just dessa områden. Omdömena väger relativt tungt för att utse vilken som är bästa gamingstol tillsammans med modellerna som är bäst i test.

Modeller som utgått

Populära gamingstolar som fått bra betyg i tester men som utgått eller är på väg bort från marknaden.

DXRacer Formula F08

DXRacer Formula F08
 • Bra Produkt 2020
 • Bra betyg från konsumenter
 • Hög byggkvalitet med många funktioner
 • Ställbar nackkudde & svankstöd
 • Justerbart ryggstöd och armstöd
 • Bra val för personer mellan 160-180 cm och under 100 kg

Priser för DXRacer Formula F08

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

DXRacer Formula F08 är en av de mest populära gamingstolarna och förmodligen kanske den mest sålda modellen. Priset ligger i en bra nivå för gamingstolar och det är inte konstigt att den fått så mycket popularitet.

Med gamingstolen DXRacer Formula F08 får du funktioner som att ställa höjden på stolen från golvet vilket är viktigt för att du ska kunna sitta ergonomiskt rätt. Du kan även ställa höjden på armstöden så att de passar din längd och skrivbord. Ryggstödet går att fälla bakåt och ställa in mellan 90 och 135 grader vilket även det är ganska mycket. Även om ryggstödet beskrivs som steglöst är det kuggar som låser fast ryggstödet i ett stabilt läge och kan väl egentligen översättas till väldigt många lägen för ryggen.

Nackkudden går att montera på två olika sätt för att den ska kunna anpassas till din längd och svankstödet är justerbart i höjdled. I kontorsmiljö är just ergonomi viktigt och köper man en bra gamingstol eller kontorsstol så vill man gärna få stöd i dessa partier.

Stolen är anpassad för maximalt 100 kg och för en längd mellan 160 och 180 cm. Ligger du strax intill dessa mått i längd kan det fortfarande vara en väldigt bra stol men det kan bli problem med t.ex. nackkudden som väldigt många dock inte använder.

DXRacer Formula F08 - Fällt ryggstödVikten är kanske den främsta punkten man bör ta hänsyn till då detta är inte en stol gjord för stora personer. Sätets inre yta är på 32 cm innan det viker av uppåt på kanterna för att bil totalt 42 cm i bredd. Men i dessa kanter går det metallrör som gör att du gärna inte vill belasta detta nämnvärt utan att känna av det. I kundrecensionerna blir det tydligt att personer som väger lite mer eller som gillar att bre ut sig i stolen får problem med detta. En person med mer normal vikt kan dock fortfarande sitta med benen isär utan att det är något problem. Något vi även testat själva.

Detta är en stabil gamingstol med bra kvalitet. Om du ligger inom ramarna för vad den är anpassad för så kan du förvänta dig många sköna timmar framför datorn.

Tittar man på kundrecensioner så är de få besvikna konsumenterna de som inte läst vilken vikt/längd stolen är gjord för. I annat fall har den utsetts till att vara väldigt prisvärd och där man får mycket kontorsstol för pengarna.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng