Värmeelement Bäst i Test

Bästa Värmeelement

Vilka värmeelement är egentligen bäst för att värma upp rum? Vi tittar närmare på några av modellerna som tycks vara bäst i test.

Vi har fokuserat på fristående värmeelement som antingen är av typen konvektorelement eller oljefyllt element. Stationära elelement som panelelement finns också men utbudet där är betydligt större och andra faktorer blir avgörande för vilket element som är bäst.

Smarta funktioner gör att du kan styra elementen oavsett var du är och schemalägga dem så de går ner i temperatur under natten och när du är på jobbet.

Mill 1200W WiFi Gen3 – Bästa Valet

Mill 1200W WiFi Gen3
 • Bästa Valet 2022
 • Mycket bra betyg från konsumenter som testat
 • Bästa fristående värmeelement
 • Stilren och prisbelönt design
 • Energisnål med smarta inställningar
 • Bra säkerhetsfunktioner

Priser för Mill 1200W WiFi Gen3

1 099 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
1 499 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Mill 1200W WiFi Gen3 är ett golvelement av typen konvektor som värmer kall luft under elementet och skickar upp den varma luften uppåt. Det gör elementet effektivt för att snabbt värma upp lufttemperaturen i rummet.

Med en effekt på 1 200 W fungerar elementet i rum upp till 18 m². Dessutom har det smarta säkerhetsfunktioner som känner av om elementet välts eller om det blir för varmt och stänger då av sig själv.

Du styr lättast elementet genom en app på din smartphone. Här får du en kontroll som enklare konvektorelement inte erbjuder, nämligen att justera temperaturen över dygnets timmar.

Du har möjligheten att sänka temperaturen medan du åker till jobbet och under natten. Du väljer själv olika zoner under dygnet och vilken temperatur elementet ska eftersträva i dessa. På så sätt kan du spara energi genom smart uppvärmning.

När vi sammanställde konsumenters omdömen för fristående konvektorelement så var det Mill 1200W WiFi Gen3 som presterade bäst med högst betyg.

Letar du efter ett fristående värmeelement så är Mill 1200W WiFi Gen3 ett av de bästa valen och det värmeelement som presterar bäst i test efter vår granskning.

Elementet finns i flera storlekar (med olika effekt) och det finns liknande modeller från Mill som är panelelement som monteras på väggen (t.ex. Mill Invisible WiFi Gen 3 Panelelement).

Nedis WIFIHTPL20FWT – Smart Värmeelement

Nedis WIFIHTPL20FWT
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket bra konvektorelement
 • Smart styrning genom app och tjänster
 • Effekt upp till 2000 W för snabb uppvärmning
 • Schemalägg för mer energisnål uppvärmning
 • Inbyggt överhettningsskydd

Priser för Nedis WIFIHTPL20FWT

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Nedis WIFIHTPL20FWT är ett smart golvelement som även kan monteras på väggen.

Typen av element är konvektorelement som drar upp kall luft underifrån och skjuter upp varmluft på ovansidan. Detta är inga konstigheter och här fungerar Nedis element precis som andra liknande element.

Det smarta elementet gör det möjligt att styra och reglera inställningarna så väl via appen i din smartphone eller med röst genom Google Home eller Amazon Alexa. Givetvis kan du också reglera inställningar direkt på enheten.

Möjligheten att kunna ansluta elementet till ditt trådlösa nätverk och få åtkomst till det oavsett var du befinner dig gör att du kan anpassa värmen inför ankomst eller säkerställa att det verkligen är avstängt.

Mer avancerade inställningar för Nedis WIFIHTPL20FWT går att utföra genom appen där du schemalägga tider för olika temperaturer. Perfekt för dig som inte vill att elementet står igång på maxeffekt när du är på jobbet.

Elementet ansluts till ett vanligt eluttag på 230V. Det finns även inbyggt säkerhetsskydd i form av överhettningsskydd.

Bland smarta värmeelement så är Nedis WIFIHTPL20FWT med sin konvektorteknik en av de bättre alternativen på marknaden. Möjligheten att fästa det på väggen eller ha det som fristående med ben är också positivt.

PRINCESS Smart Glass – Smart konvektorelement

PRINCESS Smart Glass
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Snygg och stilren design med glas
 • Styr elementet med din smartphone
 • Värmeskydd mot höga temperaturer

Priser för PRINCESS Smart Glass

1 685 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

PRINCESS Smart Glass är ett smart konvektorelement som kan styras trådlöst oavsett var du befinner dig – förutsatt att du har åtkomst till Internet.

Genom att ansluta PRINCESS Smart Glass till ditt Wi-Fi kan du komma åt och styra elementet oavsett var du befinner dig med hjälp av din smartphone och appen HomeWizard Climate.

Förutom att stänga av och slå på elementet kan du programmera det med olika schemaläggningar. Det är fördelaktigt om du vill kunna kontrollera elementets temperatur under olika tider på dygnet. På så sätt kan värmen i rummet styras på ett bra sätt.

Det finns två olika uppvärmningslägen att välja på. Det ena är mer energieffektivt medan det andra är mer kraftfullt och kan användas för att värma upp rummet snabbt.

En LED-display visar tydligt temperatur och inställningar utan på elementet som är i en glasdesign som finns att få i både vitt och svart.

Det finns också ett inbyggt överhettningsskydd i elementet. Det är mer eller mindre standard i bra konvektorelement då de bör ha det av säkerhetsskäl. Äldre konvektorelement som saknar skyddet har hög brandrisk om det täcks för av t.ex. textiler.

Bland konsumenter som köpt och testat PRINCESS Smart Glass har det fått bra betyg vilket gör det till ett intressant alternativ för dig som letar efter ett fristående värmeelement.

DeLonghi Dragon4 TRD4 – Oljefyllt element

DeLonghi Dragon4 TRD4
 • Bra Produkt 2022
 • Bra oljefyllt värmeelement med jämn värme
 • Lätt flytta med hjul, handtag och låg vikt
 • Kabelvira för förvaring av kabel
 • Enkla inställningar för temperatur
 • Bättre för allergiker och astmatiker

Priser för DeLonghi Dragon4 TRD4

1 299 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

DeLonghi Dragon4 TRD4 är ett fristående värmeelement på 1 500 W som även finns i några andra storlekar.

Det är ett oljefyllt element som ansluts direkt till vägguttaget med 230 V och som ger en jämn värme. Trots att elementet är oljefyllt så väger det endast 11 kg vilket gör att det är enkelt att flytta.

Värmeelementet kan användas i rum upp till 45 m² även om det får bäst effekt i ett klart mindre rum men isolering och utomhustemperatur är faktorer som påverkar mycket.

Fördelen med oljeelement är att luften bibehåller sin luftfuktighet bättre vilket gör att DeLonghi Dragon4 TRD4 kan vara ett bättre alternativ för dig som redan har låg luftfuktighet inomhus.

För allergiker och astmatiker är luftfuktigheten ofta mer märkbar och det är viktigt att nå rätt nivåer varför ett oljeelement och en luftfuktare kan vara det bästa alternativet.

Det är inga smarta funktioner som präglar DeLonghi Dragon4 TRD4 utan modellen är en klassisk design med möjlighet att justera temperaturen direkt på enheten.

Letar du efter ett flyttbart värmeelement som är just oljefyllt så är DeLonghi Dragon4 TRD4 ett riktigt bra val. Avsaknaden av smarta funktioner kan dock vara avgörande men kan du klara dig utan det har du ett bra val.

Det passar bra till de som önskar jämn temperatur i elementet samtidigt som det lämpar sig särskilt bra till astmatiker och allergiker.

Så väljer du rätt värmeelement

Om du vill köpa ett bra värmeelement finns det ett antal funktioner du bör överväga inför köpet. Här nedanför går vi igenom de egenskaper som påverkar köpet av element mest.

Effekt

Effekten på elementet bestämmer hur mycket el och värme det kan utsöndra. Många värmeelement ligger mellan 500 – 2200 W.

Ju mer värme ett element kan utsöndra desto snabbare klarar den av att värma upp en yta. Ett rum som varit kallt länge har nerkylda väggar och möbler vilket gör att det tar ofta tid att nå en bra temperatur även om luften kan värmas snabbare.

Hur effektivt ett element är påverkas också av vilken typ av element det är.

Typ av element

Vilken typ av element du väljer har betydelse för hur det fungerar och hur energisnåla de är.

Olika element har olika för- och nackdelar. Däremot är många smarta fristående element oftast av typen konvektor. Det är viktigt att tänka på de olika kompromisserna och vad du vill få ut av ditt element.

Oljefyllda element

Oljefyllda element är element som värmer upp olja som finns i elementet. Systemet är slutet där luften inte kommer i direktkontakt med värmekällan vilket har en positiv effekt på luftfuktigheten.

Oljefyllda element torkar inte ut luften på samma sätt som andra elektriska element och är såldes mer skonsamma under vinterhalvåret när vi redan har torr luft. Det kan dock ändå vara så att luften blir torr men resultatet hade antagligen varit sämre med andra alternativ.

En bra luftfuktighet är viktigt för hälsan och inomhusklimatet. Du kan använda dig av luftfuktare för att på vinterhalvåret öka luftfuktigheten i inomhusluften.

Oljeelement är ofta mer energisnåla och ger en jämn värme utöver hela elementet.

Vattenburna element

Vattenburna element har samma fördelar som oljefyllda element men de ansluts normalt sett till värmesystemet som redan är installerat i bostaden. Här är det oftast någon värmepanna som värmer vattnet och skickar ut det via rör till alla rum.

Om du ska köpa ett fristående värmeelement så är det förmodligen inte ett vattenburet element du letar efter.

Konvektorelement

Konvektorelementet är ett klassiskt fristående el-element. Bland de bästa värmeelementen vi listar så är det framför allt konvektorelementen som dominerar.

Deras fristående design gör dem lätta att flytta till rummen där värmen behövs. Flera modeller har idag även smarta funktioner som gör att de kan vara ansluta till Wi-Fi och kan nås genom appar. Du kan ställa temperatur, schemalägga dem och givetvis starta/stoppa dem från mobilen.

Flera av dem har effekt upp till 2000 W vilket är tillräckligt för att värma upp ett större rum. Riktigt stora rum med möbler tar tid att värma då luften måste värma väggar och möbler vilket ofta kan ta flera timmar.

De är speciellt bra för att värma upp rum tillfälligt som t.ex. gästrum, garage, träningsrum m.m.

Panelelement

Panelelement är elektriska element som montera på väggen och fungerar precis som konvektorelementen. De suger in kall luft underifrån som värms upp och skickas uppåt.

I jämförelse med oljefyllda element så fungerar de bättre för att motverka kallras från fönster där luftventiler från fönster släpper in färsk luft som snabbt sjunker och lägger sig vid golvet.

Panelelementen är ofta designade för att kunna vara påslagna hela tiden. Du ställer önskad temperatur och elementet justerar sedan själv.

Smarta funktioner

Fristående element har idag möjligheten att ha modern teknik som gör dem smarta.

Genom att de ansluts till det trådlösa nätverket kan du komma åt och kontrollera prylarna med din smartphone även när du inte är hemma.

Du kan justera schemaläggning och temperaturer eller stänga av och slå på elementet. Om du använder dig av ett konvektor element är det extremt viktigt att säkerställa att det står fritt och att ingen lagt något klädesplagg på.

Ska du använda smarta digitala funktioner för att värma upp din sommarstuga innan du anländer bör du alltså säkerställa att elementet är helt fritt när du lämnade stugan förra gången.

Många element har säkerhetsfunktioner inbyggda för att undvika att elementet går över 60 grader och således är även brandrisken klart lägre än jämfört med de direktvärmande el-elementen som var populära på 70-talet.

Justerbar temperatur

Många värmeelement har möjligheten att ställa temperaturen digitalt. Temperaturen som ställs in är inte den temperatur som elementet håller utan hur varmt du önskar luften att bli. Genom temperatursensorer försöker elementet sedan uppnå denna nivå.

Dåligt designade element har dessa sensorer placerade så de kan påverkas mer av elementets uppvärmda luft och blir lurade av att inomhustemperaturen är varmare än vad den är. Detta är något vi försöker identifiera genom att granska tester och omdömen.

Maxtemperatur

Många värmeelement har en maxtemperatur på 60 grader vilket minskar risken för att barn eller djur bränner sig på elementet. Det blir också en klart bättre skydd mot att något material värms upp så det börjar brinna.

Trots att flera av de bästa värmeelementen har inbyggt skydd mot maxtemperatur ska du undvika att lägga textiler över elementen.

Sparläge

Flera element har sparläge där det kan slå av sig själv för att spara på energi. Det gör dem mer energisnåla och mer effektiva.

Ibland kan sparläge även schemaläggas så du har olika effekt och temperatur på elementet under dagen, kvällen och natten.

Att ställa in elementet för sparläge kräver oftast att det har smart funktionalitet av något slag med en elektronisk termostat som den kan läsa av rumstemperaturen med.

Montering

Montering av element brukar inte vara speciellt svårt. Fristående element är väldigt enkelt att montera då de oftast bara ska ha ben eller hjul och kopplas direkt till vägguttaget.

Fristående element kommer mer eller mindre färdiga att ställas på golvet även om vissa modeller kan ha lösa fötter och annat som måste skruvas fast.

Fastmonterade element som panelelement kommer oftast med en insats som monteras på väggen och där elementet sedan fästs. Det största problemet här är själva elanslutningen.

Fastmonterade element har inte för avsikt att flyttas och kan kräva att en elektriker anlitas för att koppla in elementet snyggt. Det är alltså inte säkert att det följer med en 230V stickkontakt för svenska eluttag. Dessutom finns det värmeelement som använder både 230V men även 400V 3-fas-anslutning vilket garanterat kräver en certifierad elektriker.

Så valde vi ut element bäst i test

Vi har granskat utbudet av värmeelement för att se vilka som är bäst i test.

Oberoende tester som jämför värmeelement har inte kunnat hittats så vi har fått vända oss till konsumentomdömen. Detta inkluderar så väl enklare omdömen och betyg lämnade hos butiker som mer djupgående recensioner lämnade via sociala medier, Youtube och andra liknande källor.

Värmeelement används ofta som extra värmekälla för att snabbt värma upp garage, gästrum, stuga eller andra mer sällan besökta platser. Det gör att många konsumenter ser fördelar i och elementen kan styras med smarta funktioner. Vi har därför förutom betyg från de som testat elementen även vägt in specifikationerna.

Källor & Test

Sammanställning av tester, recensioner och andra källor vi använt för att lyfta fram värmeelement bäst i test.

 • Produktundersökning – 2022 – Prisjakt
  Vi har undersökt vattenburna element, oljefyllda element och konvektorelement. Prisjakt har kunnat bistå oss med information om aktuella modeller, vilka butiker som säljer dem och även lite information om konsumentomdömen.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Konsumenters omdömen är viktiga för att utvärdera vilka produkter som är bäst i test och värmeelement är inget undantag. Konsumenternas omdömen ger os en insyn i vilka element som lever upp till förväntningarna och fungerar på rätt sätt.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng