Kastruller bäst i test

Bästa kastruller och grytset

Bra kastruller är viktigt för att lyckas med konsterna av matlagning i köket. Vi har tittat närmare på vilka som är bäst i test.

Genom att granska testresultat och recensioner har vi analyserat vilka kastruller som presterat bäst. Kastruller med tjockare botten och flera material för bra värmespridning utmärker sig mest.

Alla kastruller nedan fungerar på induktionshällar om inget annat sägs. I och med många idag väljer induktionsspis och en bra kastrull är en livslång investering så ska de givetvis fungera bra på det.

Scanpan Fusion 5 – Bästa Kastrullen

Scanpan Fusion 5
 • Bästa Valet 2022
 • Toppbetyg i tester
 • Mycket omtyckt av konsumenter
 • Multilagerkonstruktion av aluminium & rostfritt stål
 • Jämn värmespridning i kastrullen
 • Kan användas i ugnen upp till 260 grader
 • Högblank design och måttbeskrivning på insidan

Priser för Scanpan Fusion 5

849 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Scanpan Fusion 5 handtagScanpan Fusion 5 är den bästa kastrullen 2022. Modellen placerade sig väldigt bra till i testet hos Aftonbladet och en hög byggkvalitet i rostfritt stål.

Men Scanpan Fusion 5 har visat sig vara en relativ prisvärd kastrull som kammat hem toppbetyg av konsumenter som testat dem.

Även om produkten kan tyckas ha en viss förbättringspotential i t.ex. designen av handtaget så är konsumenterna väldigt nöjda med genomsnittsbetyg på ca 4,5 av 5.

Fusion 5-serien från Scanpan finns dessutom i flera varianter och för dig som önskar att uppgradera alla kokkärl och stekpannor har en bra möjlighet att bygga enhetligt utseende med bra produkter.

Den vanliga kastrullen finns i flera olika storlekar som 1,3 liter, 2,0 liter, 2,7 liter och 3,7 liter för den största modellen. Den största modellen får även ett extra handtag (öra) på andra sidan för att lättare kunna hantera kastrullen med två händer.

Scanpan Fusion 5 är utan tvekan en bra kastrull och den kostar såklart mer än billigare kastruller. Den är däremot tillverkad med flera lager av aluminium och stål för en så jämn värmespridning som möjligt. Alltså stål är rostfritt (18/10) och den högblanka designen gör att den blir snygg att ställa fram på bordet direkt för servering också.

Scanpan Fusion 5 - mått/markering insida kastrull

Kastrullen är väldigt praktiskt med sina måttmarkeringar på insidan av kastrullen vilket gör det lätt att mäta upp en viss mängd vätska. I och med att hela kastrullen är tillverkad i metall har du även möjligheten att placera den i ugnen där Fusion 5 klarar upp till 260 grader. Givetvis fungerar den också på alla värmekällor så du kan med lugn ta med dig den när du byter spis.

Tidigare ansågs Scanpan CTX vara den bästa kastrullen men denna modell har mer eller mindre utgått ur butikernas sortiment. Eftersom Scanpan Fusion 5 fått bra testresultat, toppbetyg från konsumenter och har en bra prisklass så kammar serien hem priset som bästa kastrull.

Fusion 5 från Scanpan finns även att köpa som kastrullset och då får du både en större gryta och mindre kastrull med. Att just välja kastrullset är smart om du vill uppgradera allting på en gång, vilket ger en enhetlig känsla vid matlagning där du kan förlita dig på flera kastruller och grytor med kvalitet. Priset brukar också bli något lägre när du köper ett färdigt set.

Efter vår granskning så är det Scanpan Fusion 5 som framstår som bästa kastrullen sett till byggkvalitet, design, värmspridning och testresultat.

Tefal Nordica Kastrull – Bästa Budgetval

Tefal Nordica Kastrull
 • Bästa Budgetval 2022
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • En av de bättre kastrullerna du kan köpa
 • Flera smarta och innovativa funktioner
 • Tillverkad i rostfritt stål med glaslock
 • Kan maskindiskas

Priser för Tefal Nordica Kastrull

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Tefal Noridca kastrull 16 cm 1,5l är en mycket populär kastrull i rostfritt stål som fått bra betyg av konsumenter.

Det unika med kastrullen är att locket har ett handtag som överlappar med handtaget från kastrullen vilket underlättar hanteringen när den är varm.

Tefal Nordica Kastrull - rostfritt stål med silKastrullen har också en hällkant som kan användas för att hälla upp innehållet utan att du spiller och att innehållet rinner längs kastrullen.

Den riktigt smarta funktionen uppstår när både lockets handtag är parallellt med kastrullen. Då öppnar locket små hål som antingen kan släppa ut vattenånga som när du kokar ris eller agera durkslag/stil om du ska hälla ut vattnet från kokande pasta.

Allting på Tefal Nordica är tillverkat i rostfritt stål förutom glaset i locket som ger insyn i kastrullen.

Givetvis är Tefal Nordica kompatibel med induktionshällar vilket är att förvänta sig av kastruller tillverkade i rostfritt stål. Bottenplattan är väldesignad och har en jämn värmespridning vilket även gör det lättare att sjuda såser.

Kastrullen finns endast i en storlek om 1,5 liter vilket gör den till en liten kastrull. Däremot finns den som gryta med liknande funktionalitet i storlekar om 2, 3 och 5 liter. Den finns även som gryt- och kastrullset som du kan köpa för ett helt set till köket.

Letar du efter den bästa kastrullen till en rimlig peng som håller hög kvalitet så är Tefal Nordica ett riktigt bra val.

De Buyer Affinity – Premiumval

De Buyer Affinity
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Kastruller med hög byggkvalitet
 • Tillverkade i aluminium och rostfritt stål
 • Tål maskindisk & fungerar på induktionshäll
 • Finns i flera storlekar

Priser för De Buyer Affinity

1 681 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

De Buyer Affinity kastrull i rostfritt stålDen franska tillverkaren De Buyer har många bra köksredskap med väldigt hög kvalitet som gjort dem till ett väldigt populärt alternativ. Deras Affinity-kastruller har fått väldigt bra betyg av konsumenter som testat och lämnat omdömen.

Affinity från De Buyer är en högkvalitativ serie med bl.a. kokkärl som kastruller som är tillverkade i rostfritt stål med ergonomiska och bra handtag. Tillverkningen blandar såväl aluminium som rostfritt stål för att uppnå bästa värmespridning samtidigt som materialet är hårt och slitstarkt.

Kastrullerna i serien De Buyer Affinity finns i flera olika storlekar så som 1,2 liter, 1,8 liter, 2,5 liter och 3,4 liter. Givetvis bidrar även det rostfria stålet till att kastrullerna kan diskas i diskmaskin. De fungerar också på induktionshällar.

De Buyer Affinity är helt klart väldigt bra kastruller med hög kvalitet. Det finns däremot liknande kastruller med bra byggkvalitet som kostar något mindre. Men vill man satsa på riktigt bra kokkärl och uppgradera köket är detta inget dumt premiumalternativ.

Fiskars All Steel – Prisvärd kastrull

Fiskars All Steel
 • Bra Produkt 2022
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Rostfritt stål för slitstark design
 • 6 mm tjock botten för jämnare värme
 • Kan användas i ugn upp till 240 grader
 • Passar alla spishällar och tål maskindisk

Priser för Fiskars All Steel

599 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Fiskars All Steel - bra kastrull rostfritt stålFiskars är en finsk tillverkade som tagit hem utmärkelser som bäst i test för redskap i köket.

Deras kastruller i All Steel är en prisvärd serie som håller mycket hög kvalitet. De har också fått toppbetyg från konsumenter som testat dem.

Fiskars All Steel Kastrull är tillverkade i rostfritt stål och använder ingen aluminium för att påskynda en jämnare värmespridning. Däremot har de bra botten med en tjocklek på 6 mm vilket åstadkommer samma effekt om än något lite långsammare än aluminium.

Fiskars All Steel Kastrull är som sagt tillverkad helt i rostfritt stål och där finns ingen del som inte tåler värme vilket gör att kastrullerna även kan placeras i ugnen upp till 240 grader. De passar även bra på alla sorters spishällar inklusive induktionshällar.

De ordinarie rekommenderade priserna för Fiskars All Steel Kastrull kan tyckas något höga men samtidigt är det vanligt att de säljs med något nedsatt pris. Detta gör att de blir väldigt prisvärda alternativ och något av de bästa budgetalternativen för dig som ändå vill ha en hög kvalitet på kastrullerna i köket.

Ett något billigare alternativ kan vara Fiskars Classic kastrull som är baserad på Hackman design och som har i princip samma bra byggkvalitet och egenskaper. Ett annat alternativ kan vara Fiskars Hard Face kastruller. Givetvis tåler de alla att maskindiskas.

Jamie Oliver Everyday SS kastrull – Bra Budgetval

Jamie Oliver Everyday SS
 • Mycket bra betyg från konsumenter
 • Vunnit tester för andra köksredskap
 • Tillverkat helt i rostfritt stål
 • Glaslock ger bra insyn i kastrullen
 • Thermospot och non-stick-beläggning

Priser för Jamie Oliver Everyday SS

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Jamie Oliver Everyday SS är en prisvärd serie i rostfritt stål som mottagit bra betyg i tester. Deras kastruller har fått ett bra betyg av konsumenter som testat och har även flera smarta designaspekter.

Kastrullen har ett bekvämt värmeisolerande handtag som dock bidrar till att kastrullen inte kan placeras i ugnen. Den rostfria designen görs sällskap av ett lock i glas vilket ger ett bra insyn till vattnet, såsen eller vad du tillagar i kastrullen.

Den mindre kastrullen gör sig väldigt bra till just såser både av sin storlek men också för pipen som gör det lättare att hälla från kastrullen. Detta kan även användas med locket där hål gör det möjligt att enkelt hälla av vatten från kastrullen om du t.ex. tillagat pasta. På så sätt kan du ofta slippa dra fram durkslaget.

Everyday-serien från Jamie Oliver är deras billigare alternativ och får anses som ett bra budgetval då du får mycket kastrull för pengarna. Jamie Oliver har också en premium-serie som i många fall är ett bättre val.

En klar nackdel med denna kastrull är att den inte tål maskindisk och finns endast i 1,4 liters storlek.

Bästa Kastrullset

Scanpan Fusion 5 Kastrullset
 • Bra Produkt 2022
 • Populärt kastrullset
 • Prisvärda toppkastruller
 • Kastrull, sauteuse och gryta
 • Rostfritt stål med bra botten

Priser för Scanpan Fusion 5 Kastrullset

2 499 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Kastrullset ger dig möjligheten att köpa flera kastruller i ett paket och ofta till ett nedsatt pris jämfört med om du skulle köpt varje kastrull separat. Det ger dig ett ypperligt tillfälle att byta ut alla dina kastruller mot de bästa modellerna.

Att ha ett komplett kastrullset hemma gör att enhetligheten bland kastrullerna blir bra och det kan vara riktigt snyggt om du lagar mat när gäster ser eller om du vill använda kastrullerna för servering direkt vid bordet. Riktigt snygga kastruller är faktiskt inget problem att använda för serving och samma sak gäller grytor.

Vi har valt att lyfta fram Scanpan Fusion 5 och deras kastrullset med 3 olika kastruller eller snarare en kastrull, en gryta och en sauteuse.

Kastrullen på 1,7 liter är samma modell som Scanpan Fusion 5 ovan fast något mindre men i övrigt är det samma design och funktion. Grytan är betydligt större och väger in på 3,7 liter medan sauteusen är på 1,8 liter och perfekt för att tillaga sås i.

Scanpan Fusion 5 har många fördelar som gör den till ett lämpligt kastrullset men tillverkningstekniken med jämn värmeledning, snygg design och droppfri kant gör att det är ett av de bästa kastrullset du kan köpa.

Bästa Kopparkastrull

Ronneby Bruk Gryta i koppar
Ingår i serien Maestro Koppar Induktion från Ronneby Bruk

Kopparkastruller är något som blivit väldigt populärt och de har funnits i svenska hem under väldigt många år. De bästa kopparkastrullerna är idag utformade med flera lager och där kopparn främst används på utsidan av kastrullen och det finns flera anledningar till detta.

Koppar har bra värmeledningsförmåga (bättre än aluminium och stål) vilket gör att värmen snabbare sprider sig och fördelar sig jämt. Samtidigt är koppar ett väldigt snyggt material och den främsta anledningen varför många väljer att investera i dem.

Nackdelen med koppar är att det möjligtvis skulle kunna leda till att man får i sig för mycket koppar och det är därför bästa kastruller idag använder en kombination av t.ex. koppar, rostfritt stål och aluminium. Man använder kopparnas goda egenskaper för värmespridning och kombinerar det med annan metallisk yta på insidan som tar bort eventuella risker.

Livsmedelsverket benämner varför vi behöver koppar, men de går även in på kopparförgiftning och varför det inte är bra att få i sig för mycket koppar. Rena kopparkärl och kastruller är något man bör undvika men det är något tillverkarna förstår och det är en av anledningarna varför de bästa kopparkastrullerna idag endast har koppar på utsidan.

Ronneby Bruk Koppar 2 l – Rekommenderas

Ronneby Bruk Kopparkastrull
 • Snygg kopparkastrull från Ronneby Bruk
 • Byggd i tre lager med koppar, aluminium & rostfritt stål
 • Populär produkt som rekommenderas
 • Fungerar bra på alla värmekällor, inkl. induktion

Priser för Ronneby Bruk Kopparkastrull

1 637 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Ronneby Bruk Maestro Induktion Koppar – en serie av kopparkastruller, stekpannor och grytor som är tillverkad i koppar med hög kvalitet och där de bästa egenskaperna kombineras.

Det yttre skiktet av kastrullerna är tillverkat i koppar vilket ger en snygg finish och bästa värmeledningsförmåga. Nästa lager är aluminium som också hjälper till att sprida värmen bra men som samtidigt håller nere kostnaden då koppar är ett dyrt material.

Det innersta skiktet i kastrullen är rostfritt stål (18/10) vilket gör ytan slitstark och maten riskerar inte att få i sig för mycket koppar. Den tjocka botten bidrar till att temperaturen blir mer jämn och inte bränns fast lika enkelt.

Handtaget är också tillverkat i rostfritt stål vilket bidrar till en snygg design och samtidigt minimera risken att värmen når ut i handtaget. Medföljande lock är tillverkat rostfritt stål och glas och med ett ventilationshål för vattenånga.

Tänk på detta när du köper kastrull

Kastrull material

Du har bestämt dig för att köpa en ny kastrull eller kanske ett helt kastrullset. Det finns ett antal faktorer som är väl värda att tänka på.

Kastrullen är ett av många kok- och stekkärl du måste ha i köket tillsammans med grytan och stekpannan.

Material

Materialet är av viktig betydelse för kastruller och många av de modeller som fått bäst i test använder sig av rostfritt stål i sin konstruktion. Fördelarna med rostfritt stål är att det är tåligt, relativt billigt och kan diskas i maskin.

Rostfritt stål kan kombineras med t.ex. aluminium för att få en bättre värmespridning som ger en jämnare fördelning av värmen i botten. Ett annat sätt för att också jämna ut värmen är att köpa en tjockbottnad kastrull.

Koppar är i praktiken den bästa värmespridaren av metallerna som förekommer i kastruller. Koppar kan dock inte användas på insidan i kastrullen då det ökar mängden koppar i maten vilket kan leda till hälsoproblem. Däremot förekommer det kopparkastruller som har koppar som ett ytskikt som både är snyggt och effektivt.

Tjockbottnad

En tjockbottnad kastrull är ofta ett tecken på en lite dyrare kastrull med högre kvalitet.

Tjockleken har flera fördelar där den dels binder lite mer värme men ger också en jämnare värmefördelning i botten vilket är praktiskt om du t.ex. ska sjuda såser.

Flera av kastrullerna som är bäst i test har en lite tjockare botten jämfört med billiga kastruller. En tunn botten gör att kastrullen snabbt reagerar på värmeökningar från spisen men det kan också försvåra matlagningen.

Lock

Kastrull med glaslockLocket till kastrullen är viktig och ett dåligt lock kan snabbt förstöra en bra upplevelse av matlagningen.

Det finns både glaslock och metallock till kastruller. Ett metallock är ofta mer hållbart men ger ingen insyn i kastrullen utan att lyfta på locket.

Ett glaslock är inte nödvändigtvis ömtåligt men det finns ofta någon form av lagring mellan glaset och ramen till locket där det med tiden kan samlas smuts. Glaslock är dock uppskattat av många och återfinns ibland hos bästa kastruller.

Locket kan även ha andra funktioner där t.ex. Tefal och IKEA har modeller där det finns sil inbyggt i locket som gör det lättare att hälla ut det kokande vattnet.

Även en bra ventil för att släppa ut vattenånga när du kokar ris är en fördel. En dålig kastrull saknar ofta detta och ligger då och hoppar för att släppa ut vattenångan. Även om det bästa för att koka ris är en riskokare så är det väldigt bra om kastrullens lock har en bra ventil.

Non stick-beläggning

Kastruller med non stick-beläggning förekommer och underlättar rengöringen då maten inte fastnar lika enkelt i kastrullen.

En nackdel med non stick-beläggning är att den slits med tiden vilket försämrar kastrullens egenskaper. Det ställer också krav på att du använder köksredskap i plast, trä eller silikon som inte skrapar i beläggningen.

Många av de bästa kastrullerna har bytt till använda rena metaller som rostfritt stål istället. Det drar upp priserna lite men gör också att kastrullen är mycket mer hållbara.

Storlek

Storlek på kastruller ligger ofta mellan 1 – 3 liter. Större kastruller förvandlas snabbt till grytor med två öron istället för ett handtag för att de ska vara lättare att hantera.

Om du letar efter den bästa grytan är det väl värt att känna till du kan utgå från bästa kastrullen och köpa samma serie av grytor. Eller så kan du även köpa ett kastrullset eller grytset och få ett komplett kit för köket.

Om du köper en sauteuse för att sjuda såser kan du köpa en lite större kastrull. Annars är de små kastrullerna på ca 1-1,5 liter väldigt smidiga för laga såser.

De större kastrullerna är mer mångsidiga och kan användas för att koka ris, pasta, potatis och mycket mer.

Testresultat

Att köpa kastrull bäst i test är givetvis ingen dum utgångspunkt för att få bra köksredskap till köket. Men det finns skillnader i design, funktion och pris som gör att det är rimligt att fundera över vad som är bäst för dig.

Om du vill köpa någon annan kastrull, säkerställ att de fått bra betyg genom att läsa recensioner.

Det finns många billigare kastruller som kan få problem med att botten sväller och blir ojämn, dåligt designade med ojämn värme, handtag som blir varmt eller som dras med andra problem.

Tittar vi på vad som utmärker de bästa modellerna idag är det en kastrull i rostfritt stål med tjockbottnad botten som gärna använder aluminium för att få en snabbare och effektivare värmespridning.

FAQ – Vanliga frågor & svar om bästa kastruller

Sammanställning med vanliga frågor och svar om kastruller bäst i test.

 1. Hur vet man vilken som är bästa kastrullen?
 2. Fungerar alla kastruller på induktionshällar?
 3. Vad händer om man använder fel kastrull på induktionshäll?
 4. Vad har tjockleken på kastrullens botten för betydelse?
 5. Varför används lager av metaller i kastruller?

1. Hur vet man vilken som är bästa kastrullen?

Det finns många kastruller på marknaden och långt ifrån alla har testats fullt ut.

Baserat på de tester som gjorts och konsumenters omdömen har vi möjligheten att ringa in ett antal kastruller som räknas som de bästa kastrullerna på marknaden.

Vilken kastrull som är bäst för dig beror delvis på dina behov och personliga preferenser. Storlek, design, non stick, handtag och givetvis priset har alla en påverkan i vilken kastrull som anses bäst.

Överst i artikeln får du tips på flera bra kastruller som antingen presterat bäst i test eller som fått toppbetyg i recensioner.

2. Fungerar alla kastruller på induktionshällar?

Nej, alla kastruller fungerar inte på induktionshällar.

Materialet i botten måste magnetiskt då induktionshällen fungerar så. Material som fungerar bra på induktionshällar är:

 • Gjutjärn
 • Rostfria (med magnetisk botten)
 • Titan
 • Kastruller märkta med induktionssymbolen

De festa kastruller som blivit utsedda till bäst i test fungerar bra på induktionshällar. Det är inte ovanligt att metaller varvas för att få olika egenskaper som bra värmeledningsförmåga och fungera bra på induktionshällar.

En kastrull i rostfritt stål fungerar oftast bra på induktionshällar.

3. Vad händer om man använder fel kastrull på induktionshäll?

Inget farligt!

Om induktionshällen inte kan överföra energin till kastrullen blir den inte varm och tekniken fungerar inte. Induktionshällen kan avge missljud och klickande ljud men det ska vara ofarligt.

4. Vad har tjockleken på kastrullens botten för betydelse?

Tjockleken på botten i kastrullen har stor betydelse för hur den presterar.

En tjockare botten tar något längre tid att värma upp men ger en mycket jämnare värme. Det är t.ex. en av de viktigaste aspekterna med en tjock botten i en bra sauteuse som är en kastrull avsedd för sjuda såser i.

5. Varför används lager av metaller i kastruller?

Olika metaller har olika egenskaper och kan användas tillsammans för att uppnå bästa resultat.

 • Rostfritt stål – Slitstarkt och rostar inte
 • Aluminium – Mycket bra värmeledningsförmåga
 • Koppar – Extremt bra värmeledningsförmåga
 • Vanligt stål – Magnetiskt och slitstarkt

Genom att t.ex. använda flera lager av metaller kan man få väldigt bra värmeledningsförmåga i kastrullen och samtidigt göra den slitstark.

Populära märken

Det finns många bra märken och tillverkare att välja för dig som vill köpa bästa kastrullen. Här nedanför kan du läsa mer om tillverkare som är med och slåss i segmentet bästa kastruller.

Scanpan

Scanpan är en dansk tillverkare som tillverkar väldigt bra produkter. Deras kastruller har placerat sig bra i tester och deras stekpanna ur CTX serien är det som fått bäst i test i många tester.

Även om Scanpan tillhör ett exklusivt varumärke som förknippas med kvalitet är deras produkter inte extremt dyra i förhållande till konkurrenter i samma klass. Deras kastruller kostar förvisso många hundralappar men man kan få ett helt kastrullset och grytor för ca 2000 kronor.

Att satsa på kastruller från Scanpan Fusion 5 eller CTX är ett säkert kort för den som vill ha riktigt bra kastruller.

Fissler

Carl Fissler grundade 1845 företaget Fissler som tillverkar köksredskap. Deras kastruller håller extremt hög kvalitet och tillhör utan tvekan de bästa alternativen.

Kastruller från Fissler har dock en tendens att kosta en del pengar men och andra sidan är det kastruller som kommer hålla väldigt länge. Här pratar vi inte några enstaka år utan betydligt längre hållbarhet än så.

Fisslers kastruller är även ett populärt alternativ bland kockar. Deras Original Pro Grytset i 3 eller 5 delar är en exklusiv investering till köket. De flesta är dock just grytor med två öron och inte kastruller med avlångt handtag.

Fiskars

Fiskars är ett finskt företag som bl.a. tar fram kokkärl, pannor, grytor och liknande. Produkterna utvecklas, designas och testas i Finland och håller generellt sett bra kvalitet.

Hackman som tidigare varit testvinnare och populärt märke har idag blivit Fiskars och du hittar samma produkter under detta varumärke. Detta var ett namnbyte som trädde i kraft inför 2016.

Fiskars har idag ett stort utbud av kastruller, grytor och stekkärl som kan vara värt att titta närmare på.

OBH Nordica

Nordiska tillverkaren OBH Nordica är kända för att möta bra kvalitet med lågt pris. Deras kastruller lever upp till exakt detta med och har placerat sig förvånansvärt bra i tester.

Även om deras kastruller inte fått bäst i test så är det ändå med bra betyg de tar sig igenom testerna. Med tanke på att deras priser på kastruller är ungefär hälften mot andra bättre märken så är det inte konstigt att många väljer att satsa på kastruller från OBH Nordica, speciellt om man vill köpa ett helt set av kastruller.

Anders Petter

Anders Petter är ett märke som omfattar många olika köksredskap, knivar, kastruller m.m. Tanken är att med ett noga utvalt sortiment av produkter ska du enkelt kunna investera i köksprodukter med bra kvalitet som hjälper dig i köket.

Anders Petter säljs exklusivt hos Cervera likt några andra varumärken. Det är dock produkter med hög kvalitet och deras kastruller kan absolut vara värd en extra titt.

Jamie Oliver

Kocken Jamie Oliver har en stor mängd köksredskap, kastruller och andra produkter för köket i sin serie.

Produkter som stekjärn och kokkärl från Jamie Oliver har alltid förknippats med stor kvalitet. Det ligger i kockens intresse att hans egna produktserie ska leverera och det märks även i tester.

Även om Jamie Oliver inte tar hem så många toppvinster i tester så placera sig hans produkter bra och alltid med bra betyg. Eftersom priset ofta är lite lägre än de bästa produkterna är det inte ett dåligt val att ta en titt på hans utbud oavsett om det rör sig om stekpannor, kastruller, grytor eller något annat.

Le Creuset

Le Creuset som gjort sig kända i Sverige för så väl fondue som gjutjärnsgrytor har även kastruller och andra köksredskap.

Inte helt oväntat har Le Creuset kastrull i gjutjärn i form av deras ”Classic Collection”. De har också kastruller i rostfritt stål och med non-stick beläggning.

Bland grytor har Le Creuset extra stora modeller på 11.4 liter i form av en emaljerad stålgryta. Priserna för Le Creuset kastruller är höga och beroende på vad du är ute efter kan vissa av deras modeller anses vara bäst.

IKEA

IKEA har ett stort utbud av väldigt billiga köksredskap och tillbehör. Hos IKEA förväntas priserna vara låga och där priset är i fokus blir det ofta på bekostnad av prestandan.

Det är ingen slump att kastrullerna från IKEA var de som presterade sämst när Aftonbladet testade kastruller. De är extremt billiga och kan fungera för den som absolut inte vill investera i en bra kastrull. För den som har råd att unna sig någon av kastrullerna eller grytorna som är bäst i test så är det nog bättre att titta på märken som Scanpan eller liknande och köpa en kastrull som man kan ha ”hela livet”.

Modeller som utgått

Här nedanför finner du kastruller som utgått eller är på väg att utgå helt men som ansetts tillhöra de bästa kastrullerna du kan köpa.

Scanpan CTX

Scanpan CTX
 • En av de bästa kastrullerna
 • Lyxkastrull för konsumenter
 • Bra kvalitet och egenskaper
 • 7 lager av aluminium och stål
 • Keramiskt beläggning med titan på insidan

Priser för Scanpan CTX

1 249 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Danska tillverkaren Scanpan och deras lyxiga serie CTX är givetvis en kastrull i absolut toppklass som man inte bör förbise. I testet hos Aftonbladet placerade sig denna kastrullen på andra plats och även om den inte i testet utsågs till bäst i test så har den extremt bra egenskaper och är byggd för att hålla väldigt länge.

Det är en väldigt populär kastrull tillverkad i rostfritt stål varvat med aluminium för att ge en riktigt bra värmeöverföring. Den har också en tjock botten som gör att värmen blir jämn och lättare att arbeta med.

I det dyrare segmentet är Scanpan CTX utan tvekan en av favoriterna och där serien blivit utsedd till bäst i test flera gånger. Kastrullen är tillverkad med sju lager varvat stål och aluminium följt av ett lager keramisk titan innerst för att bilda en hård non-stick beläggning som tåler slitage.

Kastrullen får full pott på det som testas där kvaliteten, balansen och skönt handtaget är framställs som kanske de största fördelarna. Testarna själva beskriver det som en kastrull man knappt vill släppa taget om. Största bristerna framställs som att det saknas mått i kastrullen och priset är högt.

Detta är en produkt i toppklass för konsumenter som vill investera i det bästa och där man känner att värdet av produkten utslaget på flera år är värt priset.

GreenPan Brussel 18 cm

GreenPan Brussel
 • Bäst i test när Aftonbladet testar kastruller
 • Bra värmeledning och 100% fri från PTFE
 • Energisnål matlagning
 • Extremt bra non-stick beläggning

Priser för GreenPan Brussel

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Varumärket GreenPan har gjort sig kända genom att tillverka miljövänliga produkter som snabbt blir varm genom optimal värmeledning i kastrullen och som inte släpper ut gifter när den värms upp vilket både är bra för miljön och hälsan.

Kastrullen är behandlad med en patenterad non-stick beläggning vilket gör att den är väldigt lätt att hålla ren, vilket även testet hos Aftonbladet visade. Kastrullen blev snabbt varm, var enkel att jobba med och den vidbrända såsen sköljs enkelt bort med bara vatten. Kastrullen beskrivs som ”magisk” av testarna som även utser kastrullen som bäst i test.

GreenPan Brussel säljs endast av Cervera i Sverige som är en exklusiv återförsäljare av det. Det är ingen tvekan om att detta är den bästa kastrullen i sitt prissegment. Tveksamheten läggs på om beläggning invändigt kommer hålla med tiden men med tanke på det relativt låga priset kanske det går att prova.

GreenPan Brussel har utgått men det finns andra kastruller med non-stick från GreenPan som kan vara bra val.

OBH Nordica 8217 Supreme Steel

OBH Nordica Supreme Steel
 • Delad andraplats hos testet i Aftonbladet
 • Prisvärd kastrull från OBH Nordica
 • Smart handtag till locket
 • Pip för upphällning gör jobbet enkelt
 • Tillverkad av rostfri stål och aluminium

Priser för OBH Nordica Supreme Steel

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Den nordiska tillverkaren OBH Nordica är känd för att göra prisvärda produkter. Deras kastruller Supreme Steel är påkostade och riktigt bra kastruller i rostfritt stål som tillhör de bästa i det lägre prissegmentet.

OBH Nordica 8217 Supreme Steel är en kastrull i rostfritt stål med en aluminum kärna i botten för bättre värmespridning i kastrullen. Modellen har också ett glaslock och ett unikt handtag. Handtaget är designat precis som kastrullens handtag och sticker ut från sidan.

Den smarta avhällningspipen gör att det är enkelt att hälla av vatten och hälla upp såser direkt från kastrullen, något som även uppmärksammades i testet hos Aftonbladet.

Till skillnad från de dyrare kastrullerna och den som fick bäst i test så var där lite inbränd sås kvar efter disken vilket fick tas bort med en svamp efteråt. Överlag är detta dock en riktigt bra kastrull i prisnivån under 600 kronor.

Modellen finns även med beteckningen 8216 men rymmer då 1,5 liter istället för 2 liter.

Så valde vi ut kastrull bäst i test

För att presentera de bästa kastrullerna har vi använt flera metoder för att urskilja de modellerna som är bäst i test från de bra modellerna.

Vi har försökt titta på oberoende tester av kastruller där flera modeller från olika tillverkare ställs mot varandra i syfte att hitta de bästa kastrullen. Detta är den källa som väger tyngst i målet att lista de bästa kastrullerna förutsatt att testerna är gjorda relativt nyligen. Äldre tester har här ignorerats helt då de flesta modeller försvunnit från marknaden och nya och bättre kastruller har tagit plats. Detta gäller även för att lista ut vilken serie av kastrull som är bäst att rekommendera som kastrullset.

Att titta på enskilda recensioner för en specifik kastrull kan vara intressant för att få en närmare djupdykning på just den modellen. Detta är dock svårt då internationella varumärken tenderar att ha flera recensioner medan nordiska modeller helt saknar motstycke och det blir därför svårt att jämföra den vägen.

Enskilda tester är dock intressant om man ska lista det bästa kastrullsetet. Här har man möjlighet att få fram betyg och omdömen för de övriga delarna som ingår i setet. Ofta håller dock mindre/större modeller samma kvalitet och design vilket gör det enklare.

Kundrecension om omdömen från konsumenter är såklart en annan faktor som vi väger in när vi väljer ut bästa kastruller. Det främsta syftet här är att försöka se om någon modell har problem som dyker upp efter en tids användning. De bästa kastrullerna ska hålla i väldigt många år och bör därför inte ha slitageskador som försämrar produkten.

Källor

 • Stort test med 9 olika kastruller – 2017 – Aftonbladet
  Under 2017 tog sig Aftonbladet på uppgiften att testa 9 olika kastruller för köket i 2-4 liters klassen. Testet var ganska omfattande där det t.ex. testades tiden för att värma upp 10 grader kallt vatten till kokning. Även hur jämn värmefördelning över botten var samt handtagets bekvämlighet och temperatur testades. Även inbränning och diskning testades så allting bestod i sin helhet av 6 olika punkter. Bäst i test blev Green Pan Brussel 18 cm (2l) med lock. På andra plats i testet hittar vi Scanpan Fusion 5 på 2,7 liter och OBH Nordica Supreme Steel 2 liter. I samma test placerar sig Scanpan CTX 2,5 liter i topp också men det konstateras att det är en dyr lyxkastrull. Sämst i testet blev kastrullerna från IKEA.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt främst för att utvärdera vilka produkter som fortfarande säljs och även hur populära dem är för sin respektive produktgrupp. Kundrecensioner har i enskilda fall använts för att stärka en kastrulls placering eller för att bekräfta eventuella problem. Vi har dock främst använt oss av andra källor för att värdera hur bra en kastrull faktiskt är.
 • Amazon – 2022
  Amazon är en av de bästa ställena för att läsa kundomdömen om produkter och kastruller är inget undantag. De bästa kastruller som säljs på en internationell marknad som t.ex. Scanpan CTX och Fusion 5 är lätta att kontrollera vad användare tycker om. Ett bra sätt för att stärka upp positionerna om vilka kastruller som är bäst i test.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng