Bästa PWO – Prestationshöjande

Bästa PWO

PWO eller Pre-workout är produkter som är avsedda att ta innan träningen för att öka ens prestation under träningen och således nå bättre träningsresultat. Vi har tagit en närmare titt på de PWO-produkter som finns på marknaden.

Att utse den bästa PWO-produkten är svårt då syftet med att ta kosttillskottet kan skilja sig åt från olika individer och vilken aktivitet man tränar. Vi har har främst valt att fokusera på de som styrketränar och som vill prestera bättre under sina explosiva träningspass. Här utlovar ofta produkterna ökat fokus, mer pump och bättre uthållighet.

Oavsett om du styrketränar eller tränar konditionsidrotter så finns det fördelar med hämta från PWO som kan göra dig mer fokuserad under träningen och orka mer. Längre ner på sidan kan du läsa mer om de vanligaste ämnena i PWO och varför de är bra.

PWO-produkter är ett omdiskuterat ämne och om du vill ta den typen av kosttillskott bör du vara medveten om vad du det är du stoppar i dig. Var vänligen läs all information på denna sida för en bättre och bredare förståelse av vad PWO är och kan vara. Det ger dig en bättre möjlighet att välja det PWO som är bäst för dig.

RAW Rampage – Bästa PWO

RAW Rampage
 • Bästa Valet 2021
 • Stark dos av koffein på 300 mg
 • Beta-alanin för ökad energibuffert
 • Citrullinmalat ger bättre pump
 • Kreatin för ökad muskelenergi
 • Bra med mineraler & vitaminer
 • Perfekt för att få ut mer av träningen

Priser för RAW Rampage

279 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

RAW Rampage är en PWO framtagen av Svenskt Kosttillskott som är en av de största grossisterna för kosttillskott på den svenska marknaden. Produkten är tydligt förknippad med deras varumärke vilket gör fabrikatet känt och ett trovärdigt alternativ att satsa på.

Detta är en ganska kraftfull PWO sett till vad den innehåller och mängden koffein uppgår till 300 mg per portion. Det kan jämföras med en Redbull som har 75 mg eller större energidrycker som Monster som innehåller 150-180 mg vanligtvis.

Du får också beta-alanin som hjälper dig att få en ökad energibuffert och minskad mjölksyra i musklerna. Det är också detta ämne som kan bidra med en lite stickande känsla i huden, vilket räknas som en bieffekt och är helt ofarligt. Det är känsla som vissa älskar medan andra inte alls uppskattar den, men det brukar hjälpa att veta att det är helt ofarligt.

Du hittar också citrullinmalat i denna PWO vilket bidrar till ökad pump under träningen. Det hjälper även till att avlägsna mjölksyra som byggs upp i musklerna vilket kan öka prestationen och bidra till fler reps i varje set.

Kreatin finns också med vilket såklart är uppskattat även om många använder detta sidan om. Rekommenderad daglig dos är 5 gram för kreatin om du vill få ut maximal effekt och denna PWO innehåller 3,5 gram. Kreatin är ett av de ämnen man tydligt kunna visa bidra till ökad prestation under träningen hos de som tar extra som kosttillskott. Normalt sätt återfinns ämnet i animaliska produkter men kroppen kan använda betydligt mer än vad den normalt sätt får i sig.

Avslutningsvis finns där flera mineraler och vitaminer som man vet gynnar personer som tränar och vill bygga muskler. Om du äter allsidig kost får du med största sannolikhet i dig det du behöver där men det skadar inte att säkra upp förrådet av dem. Skulle du dessutom gå på en deff är det uppskattat med extra tillskott på den fronten och varför just RAW Rampage kan summeras som en av de bästa PWO-produkterna du kan välja.

RAW Rampage är en produkt som innehåller alla de ämnen man vet bidrar till ökad prestation och uthållighet under träning. Den har också många av de ämnen där uppfattningen är att de förmodligen kan hjälpa dig under träningen. Dessutom är den toppad med mineraler och vitaminer som du kanske har behov av. Det är helt enkelt en väldigt trevlig produkt att ta innan träningen.

Om någon nackdel ska nämnas med produkten så hade det varit mer fördelaktigt om kreatinet var av kreatinmonohydrat (rent kreatin). Mängden koffein kan också vara väldigt hög om du är ovan vid koffein eller ska träna på kvällen då det kan påverka sömnen.

Mängden koffein är dock bättre för någon som har en viss vana/tolerans redan från t.ex. dagligt kaffedrickande eller energidrycker. Ska man dessutom träna under dagen hinner mycket koffein försvinna från kroppen innan man ska sova.

Core PWO Power – Bra PWO

Core PWO Power
 • Bra Produkt 2021
 • Lättblandad och välbalanserad
 • Två goda smaker att välja på
 • Rent kreatin (kreatinmonohydrat)
 • 150 mg koffein / portion
 • Innehåller även nitrat

Priser för Core PWO Power

249 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Core PWO Power från Svenskt Kosttillskott är en ny PWO-produkt som lanserades under 2021 som vi testat och granskat närmare.

Man skulle kunna beskriva Core PWO Power som ett mycket bra PWO i sin enklaste form där innehållet fokuserar på de viktigaste elementen. Samtidigt har man skalat bort mycket ”onödigt” och resultatet är en bra produkt med rätt fokus som dessutom smakar gott.

I en förpackning finns 34 portioner men doseringsförslagen är 1-2 port. ca 30 minuter innan träning. Här har du möjligheten att justera dosen av koffein efter din egen tolerans.

Varje portion innehåller 150 mg koffein vilket motsvarar ca 2 kaffekoppar, men har du hög koffeintolerans är det osannolikt att det ger dig ett rejält sving och du lär behöva ta två portioner.

Core PWO Power har också 2,5 gram kreatinmonohydrat (rent kreatin) i varje portion. Eftersom 5 gram ofta anses vara en optimal dos per dag når du allt behov om du tar dubbla portioner. I annat fall kan du behöva tillsätta lite sidan om.

I övrigt kommer varje portion med 4 gram L-citrullinmalat och 75 mg L-Teanin. Du får också Rödbetsextrakt som ger 150 mg nitrat vilket kan förbättra uthålligheten i t.ex. konditionsidrotter.

Rödbetor och nitrat är något vi tar upp i denna artikel men det behövs mer för optimal uppbyggnad om du t.ex. vill optimera prestationen i löpning.

Sammanfattningsvis är Core PWO Power en bra PWO-produkt med goda förutsättningar att få ut lite extra från träningspassen. Priset per portion kan tyckas vara något högre om man vill ta 2 portioner per gång.

Varför ta PWO?

Prestera bättre med PWO

Att ta PWO (Pre-Workout) har som syfte att på något sätt förbättra träningens resultat. Att du helt enkelt ska kunna få ut mer av din träning och få bättre avkastning på den tid du faktiskt lägger ner på träningen.

Det finns olika sätt att uppnå detta men ett typiskt sätt är att inta koffein innan styrketräningen för att på så sätt prestera bättre under träningspasset och därför få en bättre effekt av muskeluppbyggnaden under vilan därpå.

Ett annat alternativ kan vara att man intar beta-alanin för få en lite bättre mjölksyretålighet och orka mer under passet på det sätt. Beta-alanin är en vanlig ingrediens i PWO som kan ge stickningar och röd hud men är helt ofarligt.

Oavsett vilka ämnen som finns i PWO är syftet att du ska kunna prestera lite bättre under ditt träningspass och helt enkelt ta slut på musklerna lite bättre. På så sätt får du ett bättre resultat av din träning.

Har man tränat styrketräning ett tag är det lätt att man känner att man fastnat och inte göra lika tydliga framsteg. Det är här optimering av kost, sömn, träning och andra aspekter spelar roll. PWO uppfattas som många som en skön energikick inför träningen för att öka möjligheterna att prestera bra.

Hur bra en PWO fungerar beror helt och hållet på vilka ämnen och vilken dos det rör sig om. Det finns en del ämnen som man vet har en betydande effekt, andra som gissningsvis skulle kunna ha effekt och andra ämnen som inte har någon effekt.

PWO är helt enkelt en cocktail av olika ämnen och vilken effekt den har beror på vilka ämnen just den produkten har.

Vanliga ämnen i PWO

För att öka prestationen har olika fabrikat tagit fram sin egen ”formula” vilket innebär att de mixar ett antal vanliga ämnen med att kanske slänga in lite egna vitaminer eller aminosyror för att skapa sin egen s.k. ”formel” för att bäst ladda upp inför ett pass.

Några av de vanligaste ämnena som finns i PWO hittar du här nedanför. Dessa kommer du förmodligen hitta i flera av de bästa PWO-produkterna som du kan köpa. Ämnena vi listar här nedanför räknas idag som ämnen som man vet har en positiv effekt eller där man antar att det mycket väl kan ha det.

Koffein – Ökad uthållighet

Kaffe ger också koffein
Kaffe, energidrycker och även koffeintabletter kan användas som ersättare för detta om man vill göra en egen PWO.

Koffein är kanske en av de mest självklara ingredienserna i många PWO och det klassiska ämnet man även får i sig genom kaffe och energidryck. Det är inbakat i många PWO för att du ska slippa behöva komplettera med annan källa som innehåller koffein.

Koffein är ett ämne som har en bevisad positiv effekt innan träning och det har varit känt i många år nu. Koffeinet kan öka din koncentration under träning och uthållighet under träning samt tävling. Det finns väldigt många studier gjorda på just koffein och det är tydligt att det i många fall har en positiv effekt på prestationen.

Även om koffein är ett beroendeframkallande ämne så ska man vara försiktig och vara medveten om koffeinets effekter när man intar det. Med vanliga drycker är det normalt sätt svårt att överdosera koffein till farliga nivåer men med kosttillskott, tabletter och s.k. energi-shots tar man steget in i en ny dimension där man faktiskt kan överdosera om man inte har koll på sitt intag.

Många av de bästa PWO-produkterna har just koffein dels för att det är efterfrågat och dels för att det faktiskt har en vetenskaplig bevisbörda bakom sig. Det är dock inte ovanligt att populära produkter även säljs som koffeinfritt för att ge alternativ till de som kanske tränar sent eller vill undvika koffein av andra skäl.

Beta-alanin – Energibuffert & minskad mjölksyra

Beta-alanin finns i nästan alla PWO-örodukter och om du har provat någon produkt tidigare där du upplevt stickningar i huden, då är det beta-alanin som påverkar dig.

Den stickande känslan som uppstår är helt ofarlig men utnyttjas av PWO-produkterna för att ”bevisa” att produkten fungerar. Känslan är dessutom speciell och de flesta tycker nog antingen om den eller ogillar det skarpt.

Däremot är det rent vetenskapligt värdelöst med stickningar i huden. En verklig effekt av beta-alanin är dock att den höjer kroppens buffertförmåga. Ett regelbundet intag av beta-alanin innebär att ämnet karnosin kommer att öka i dina muskler. Detta ämne kan hjälpa dina muskler att utvinna energi när du arbetar på en väldigt hög intensitet och där syret i blodet inte räcker till.

Dessa ämnen kan du få i dig genom vanlig kost och är inget artificiellt på något vis. Däremot tyder mycket på att de nivåer din kropp kan ha som buffert är svårt att maximera med vanlig kost och här kan du alltså få nytta av kosttillskott och PWO.

Även beta-alanin kan du alltså räkna med att de bästa PWO-produkterna har med.

Kreatin – Förbättrad anaerob uthållighet

Kreatin är ett annat mycket omtalat kosttillskott som vi också normalt sätt får i oss genom kosten (vanligtvis kött) men där vi hade behövt äta väldigt stora mängder av vissa råvaror för att maximera förråden som kroppen har.

Kreatin är ett ämne vi berört i en egen del och du kan läsa mer om det här. Kortfattat kan man beskriva det som att kreatinet tillhandahåller energi åt musklerna vid syrefri aktivering (anaerob) vilket främst sker vid explosiva rörelser som t.ex. styrketräning, hopp eller snabba ryck.

Studierna för kreatin är väldigt tydliga och visar på att du får en bättre kapacitet i de situationer där du arbetar väldigt explosivt och tömmer energin i musklerna snabbt. Styrketräning är ett typisk exempel där du med en tung vikt under en övning tömmer musklerna på energi samtidigt som de bryts ner.

Med kreatin ökar sannolikheten att du orkar 1-2 repetitioner extra som du annars inte skulle orkat med, något som gör att du kan bryta ner musklerna mer. Detta resulterar i en bättre proteinsyntes efter träning och en eventuell större chans till förbättrad utveckling av din träning.

Kreatin har även visat sig kunna förbättra återhämtningen i musklerna och således finns även fördelar från det perspektivet.

Det finns olika typer av kreatinbindningar men det bästa och mest trogna alternativet har varit att välja rent kreatin (kreatinmonohydrat) och dosera i form av 5 gram per dag.

Många gillar att dosera kreatin själva och då får du antingen räkna bort det som redan finns i din PWO eller köpa en PWO-produkt som inte har kreatin.

Citrullinmalat

Citrullinmalat (Citrulline Malate) är vanligt förekommande i många PWO-produkter och är ett naturligt ämne citrullin som är bundet till malat. Citrullin är en icke-essentiell aminosyra vilket innebär att kroppen kan skapa den på egen hand och behöver inte få i sig den från föda.

Ämnet är en del av citronsyracykeln som är förbränningsprocessen i kroppen. Där omvandlas citrullin till aminosyran arginin som hjälper till att avlägsna mjölksyran i musklerna. Samtidigt ökar produktionen av kväveoxid vilket i sig bidrar till att blodkärlen vidgar sig och att musklerna kan få mer syre.

Citrullinmalat bidrar till ökad muskelpump i samband med träning och mycket tyder på att man kan få en bättre effekt genom att få i sig mer av ämnet via kosttillskott ut över det man får från maten.

L-karnitin

L-karnitin är en aminosyra som kroppen använder i fettförbränningsprocessen. Aminosyran får vi oss på naturlig väg när vi äter proteinrik föda men ett extra tillskott kan möjligtvis förbättra fettförbränningen i kroppen.

För att kunna använda fettets energi i musklerna måste detta göras om till ATP. Detta görs i mitokondrierna och karnitinet har en väsentlig roll i att transportera fettet dit.

Detta är ett populärt ämne även i fettförbränningsprodukter men i PWO hoppas man kunna utnyttja möjligheten att få lite extra energi från fettet under träningen. Något som blir extra intressant om man deffar.

Vitaminer & Mineraler

Tränar man hårt och svettas mycket finns risk att man gör sig av med mineraler och får ett ökat behov av intag av dessa. Det är också fördelaktigt om kroppen inte har brister på några vitaminer och varför även detta kan förekomma i PWO:s.

Dessa ämnen ger inte någon prestandaförbättring men en brist på ämnena kan sämre förutsättningar att återhämta sig nästa pass och på sikt inte utvecklas lika bra.

PWO kan vara dopingklassat

PWO Craze - dopingklassat
Craze från Driven Sports‌ drogs tillbaka från tillverkaren efter att det framkom att den innehöll ämnet N,alpha-diethylphenylethylamine‌ vilket är nära besläktat med metamfetamin och är både starkare och mer beroendeframkallande än vanlig amfetamin.

Ett stort problem med PWO-produkter är att det är väldigt dålig koll på vad som faktiskt finns i dem. Det är helt enkelt en cocktail av olika ämnena som är avsedda att tillsammans bidra till ökad prestation, fokus och effekt under träningen.

Även om ämnena listas klart och tydligt har det visat sig att ämnen som inte nämns dyker upp i produkter och att vissa ämnena helt enkelt är väldigt snarlika med dopingklassade ämnen.

Ett känt exempel på detta är t.ex. PWO-produkten Craze som visade sig innehålla ett ämne som var väldigt likt metamfetamin. Och metamfetamin är i praktiken amfetamin men starkare och mer beroendeframkallande. Det gjordes väldigt många skriverier i tidningarna när detta kom ut men det var trots allt ändå känt sedan länge inom fitnessvärlden. Just Craze ansågs av många som just det bästa PWO du kunde ta innan träning.

Detta är ämnen som är direkt farliga och bättre blir det knappast om man inte känner till att man tar det. Detta är heller inte en engångsföreteelse utan väldigt många PWO-produkter har visat sig innehålla ämnen som är dopingklassade och ämnen som inte listas på förpackningen.

Alla produkter dras inte med problem men vissa tillverkare verkar vilja lansera produkter som faller mellan stolarna, något som medvetet utnyttjas av konsumenter som för tillfället kan köpa lagliga droger.

Om du tränar normalt och inte har några planer på att tävla kan man försöka hålla sig till de mer pålitliga fabrikaten. Om man däremot är elitidrottare bör man undvika färdiga PWO-produkter och detta är något vi nämner här nedanför.

För bara några år sedan åkte en svensk hockeyspelare dit för doping då prover visade positivt för metylhexanamin. Han polisanmälde då butiken som sålt produkten till honom och polisen granskade produkten men hittade inget spår av det i deras testlaboratorium.

Däremot tyder mycket på att det ändå varit PWO-produkten som innehöll detta vilket Sveriges Radio senare förklarade i denna artikel.

Undvik PWO som elitidrottare

Undvik PWO när du är elitidrottare och tävlar. Det är en onödig risk att ta.

Kom ihåg att om du utövar en idrott på en professionell nivå och tävlar så vill du inte riskera det genom att köpa en slumpvald PWO-produkt där du inte har någon kontroll på allt som blandas i. Riksidrottsförbundet är t.ex. väldigt tydliga med att det är DITT ansvar att du inte dopar dig och vilket ställer krav på att du vet exakt vad du får i dig.

Det är alltså inte svårt att förstå att PWO kan fungera bra för de som vill träna styrketräning 5 gånger i veckan för att få en snygg kropp till sommaren. Men att som idrottare faktiskt försätta sig i det ovetande som de flesta PWO-produkter bjuder på är svårt att argumentera för.

Om du håller på med en idrott och vill ha bättre kontroll. Välj i så fall hellre alternativet att baka din egen PWO. Köp hem koffeintabletter, kreatin och lite annat som du vet med dig att du vill ha istället. Då undviker du ovärdiga PWO-produkter och minskar risken radikalt att stöta på problem.

Riksidrottsförbundet har skrivit mer om deras syn på kosttillskott på deras hemsida.

Så har vi valt ut de bästa PWO-produkterna

Att välja ut de bästa PWO produkterna är knappast enkelt och det beror lite på var man vill dra linjen för en bra PWO-produkt.

Vi tycker det är självklart att det går att sälja bra produkter utan dåliga, skadliga eller olagliga ämnen. Vi tar upp flera av dessa ämnen ovan, men samtidigt innehåller de flesta produkter fler än bara dessa.

Ett alternativ för att exkludera dessa produkter hade kunnat vara att beställa omfattande tester av PWO-produkter för att se vad labbanalyser avslöjar. Men det skulle heller inte vara någon garanti för att nästa serie/batch skulle hålla samma kvalitet.

Det bästa vi kan göra är att rekommendera att hålla sig till de PWO-produkter som är kopplat till stora svenska varumärken. Gärna butikernas egna varumärken skulle nog vara en bra utgångspunkt.

För elitidrottare är dock valet självklart och då gäller det att ha stenkoll vad man stoppar i sig. Då är det bättre att köpa hem enskilda ämnen och göra en egen PWO baserat på det. Då minskar risken att du får i dig något du inte ska ha.

Källor

Källor som ligger till grund får informationen på denna sida.

 • Marcus Levin testades positiv efter PWO – 2013 – Aftonbladet
  Efter att ha tränat med kosttillskottet Craze ett tag började problem uppstå som gjorde att han sökte sjukvård. Där fann man att personen var påverkad av amfetamin. Detta är också produkter som sålts i stora svenska e-butiker.
 • Polisen saknar utrustning för att hitta – 2016 – Sveriges Radio
  Polisens egna laboratorium finner inget spår av metylhexanamin trots att man testats positivt på det. Däremot framkommer det att polisens utrustning inte är lika noga som de som testar för doping vilket ställer till med problem. Med andra ord kan produkter med olagliga substanser säljas utan att de kan upptäcka det.
 • Otillåtna medel som används i PWO – 2014 – Tyngre
  Jacob Gudol tar upp det ökända problemet med många PWO-produkter och risken att få i sig skadliga och olagliga ämnen som även kan ge utslag i dopingtester. Craze och Frenzy från Driven Sports tas upp som exempel här då de har innehållit amfetamin-liknande ämnen.