Bästa Stavmixer

Stavmixers – Dessa är bäst i test

En stavmixer gör det enkelt att mixa och blanda råvaror – men tester visar på att många modeller dras med stora problem med svaga motorer och där ingredienser fastnar.

I denna artikel kommer du få svar på vilka stavmixers som presterat bäst i test och som du bör överväga om du vill köpa en bra stavmixer.

Längre ner i artikeln du läsa mer om vad du bör tänka på när du väljer en bra stavmixer och vilka källor vi använt för att välja ut de bästa stavmixrarna.

Wilfa Essential Power SM-1000FP – Bästa Valet

Wilfa Essential Power SM-1000FP
 • Bästa Valet 2022
 • Mycket bra betyg i tester
 • Toppbetyg från konsumenter
 • Stark motor på 1000W
 • Smidig justering av hastighet
 • Flera bra tillbehör
 • Flera tillbehör kan diskas i maskin

Priser för Wilfa Essential Power SM-1000FP

826 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Wilfa Essential Power SM-1000FP är den bästa stavmixern du kan köpa. Här mixas ett bra pris med fina omdömen och hög kvalitet.

Trots att Wilfas stavmixer inte blivit utsedd till bäst i test har den presterat bra i tester där den tillexempel fick betyget 4 av 5 och rekommenderas av tidningen M3.

Wilfa stavmixer med multihackareDet är också en av få stavmixers som har överhängande bra betyg från konsumenter som testat efter vi sammanställt recensionerna.

Wilfa Essential Power SM-1000FP har en stark motor och effekt på 1000W. Dessutom följer det med tillbehör som visp, multihackare och en bägare.

Styrkan styrs genom en steglös justering beroende på hur hårt du trycker knappen och sänker lätt intensiteten genom att minska trycket.

Stavmixern beskrivs som enkel att använda och vi har inte hittat några direkta negativa omdömen eller kvalitetsproblem med produkten.

Sladdlängden på 1,1 meter räcket gott och väl om du har ett vägguttag nära tillhands över diskbänken men kan annars bli i kortaste laget. För lång sladd är också jobbigt så det är inte rimligt att nämna något negativt om den biten.

Sammanfattning

Allt tyder på att Wilfa lyckats bra med stavmixern SM-1000FP som fått bra betyg i tester och toppbetyg av konsumenter som testat den.

Med en prisnivå som ligger klart lägre än flera konkurrerande produkter och där vi inte hittat några negativa tendenser är det svårt att inte imponeras. Från vårt perspektiv är Wilfa Essential Power SM-1000FP den bästa stavmixern om du väger in priset.

Philips HR2652 – Bästa Budgetval

Philips HR2652
 • Bästa Budgetval 2022
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Prisvärd stavmixer
 • 800W motoreffekt
 • Flera bra tillbehör
 • Lätt att rengöra

Priser för Philips HR2652

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Visp tillbehör för Philips HR2652Philips HR2652 är en lite billigare stavmixer som ändå håller en hög nivå på kvaliteten med goda betyg från konsumenter som testat den.

Precis som med andra bra stavmixers följder det idag med flera bra tillbehör som visp, bägare och multihackare. Verktygen för din stavmixers mer allsidig och det kommer öka sannolikheten att den blir använd.

Även om det alltid rekommenderas att diska delarna för hand så är det möjligt att köra vissa tillbehör i diskmaskin även om du bör räkna med ett större slitage på dem delarna.

Multihackaren gör det möjligt att snabbt och enkelt hacka så väl frukt som grönsaker till sallader eller maträtter. Vispen kan snabbt komma i bruk och i många fall ersätta din vanliga elvisp.

Sammanfattning

Philips HR2652 är den bästa stavmixern i ett lägre prissegment som vi kunnat hitta vilket gör den till det bästa budgetvalet.

Det bör dock poängteras att vi inte funnit något underlag som utser Philips HR2652 till bäst i test eller någon annan utmärkelse. Vi grundar utmärkelsen på kundomdömena som varit på marknaden sedan produkten lanserades under 2019.

Om priset för Philips HR2652 ligger i klass med andra testvinnande modeller är det förmodligen bättre att välja någon av de modellerna. Men annars kan här finnas möjlighet att spara ett par hundralappar på köpet av stavmixer.

Braun MultiQuick 7 MQ 7035 – Mycket bra val

Braun MultiQuick 7 MQ 7035
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg i Råd & Röns test
 • Toppbetyg från konsumenter
 • Kraftfull motor på 1000W
 • Flera bra tillbehör

Priser för Braun MultiQuick 7 MQ 7035

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Braun MultiQuick 7 MQ 7035 är en stavmixer som fått bra betyg i Råd & Röns stora test av stavmixers och som även fått bra betyg från flera konsumenter som testat den.

Braun MultiQuick 7 MQ 7035 stavmixerMultiQuick 7 är inte toppserien av stavmixers från Braun men kanske snarare den serien som har de mest prisvärda alternativen.

Stavmixern Braun MultiQuick 7 MQ 7035 har en bra motoreffekt på 1000W och det följer med flera bra tillbehör som visp och multihackare. Du får också med en bägare som passar stavmixern bra.

Braun är en av de tillverkare som har extremt många stavmixers på marknaden där denna lanserades under 2020 har samlat på sig goda omdömen sedan lanseringen. Andra modeller och serier från Braun har också fått utmärkelser som bäst i test så det är ingen tvekan om att de kan göra bra stavmixers.

Sammanfattning

Med en prispunkt runt 1000kr är det svårt att inte se Braun MultiQuick 7 MQ 7035 som ett prisvärt alternativ och ett mycket bra val bland stavmixers på marknaden.

Att gå ner i pris långt under 1000 kr innebär ofta kvalitetsproblem och budgetsegmentet blir snabbt tråkigt med bristande prestanda och klart sämre omdömen.

Vi ser därför Braun MultiQuick 7 MQ 7035 som en mycket prisvärd stavmixer och ett av de bästa alternativ på marknaden om du inte letar efter specifika tillbehör eller andra behov.

SMEG HBF02 – Kundfavorit

SMEG HBF02
 • Populär stavmixer bland konsumenter
 • Klassisk design i 50-tals stil
 • 700W effekt på motorn
 • Flera smidiga tillbehör

Priser för SMEG HBF02

1 496 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Den svenska tillverkaren SMEG har blivit en populär kundfavorit med sina köksmaskiner som lätt gör sig påminda genom den stilrena 50-tals designen.

Deras stavmixer SMEG HBF02 är inget undantag utan är en mycket populär produkt trots att vi inte hittat något testresultat som varken kan bekräfta eller dementera om den är bra.

Stavmixern levereras med tillbehören bringare, visp, multihackare och potatispress. Motoreffekten är angiven till 700W vilket inte är bland det mest kraftfulla i prissegmentet.

Den information vi hittat om SMEG HBF02 tyder på att det inte är någon stavmixer som presterar utöver det vanliga. Samtidigt är prislappen klart högre än flera modeller

Kunder gillar generellt produkten men vi kan inte hitta något som tyder på att den skulle vara extraordinär och värd en högre prislapp.

Sammanfattning

SMEG HBF02 må vara en populär stavmixer men det finns få anledningar att betala ett högre premiumpris för den.

Konsumentomdömen är generellt sett bra efter vår aggregering av betygen. Samtidigt har den svagare motor än de bästa stavmixrarna och kostar mer. Vi ser heller ingen anledning att tro att kvaliteten skulle vara bättre med SMEG.

Stavmixern SMEG HBF02 är ett premiumalternativ för dig som gillar designen. Som ett rent funktionellt köp i prisklassen finns det bättre alternativ att välja.

Bamix SwissLine Colorline M200 – Populärt val

Bamix SwissLine Colorline M200
 • Enastående bra kundomdömen
 • Utsetts till bäst i test
 • Populärt alternativ med hög kvalitet
 • Följer med hackare, bägare m.m.
 • Snyggt bordsställ gör att den kan vara nära till hands

Priser för Bamix SwissLine Colorline M200

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Ett populärt val som fått bra betyg är Bamix SwissLine Colorline M200, en stavmixer som även utsetts till bäst i test. Den har fått 4 av 5 i betyg hos Amazon och vi hittar många positiva omdömen från konsumenter hos butikerna.

Stavmixern kommer med ett snyggt bordsställ som gör att den är både enkel att ha fram och lätt att komma åt så fort du behöver vispa, hacka eller mixa någonting.

Motorn i stavmixern är på 200 W och i förhållande till andra modeller tycks detta vara lågt. Vi finner dock inte några direkta omdömen som sågar styrkan i stavmixern eller att den inte skulle klara av det som förväntas av den. Du kan också justera hastigheten i två lägen vilket är färre än många andra modeller. Däremot behöver det inte vara dåligt utan kan bidra till att den är lättare att hantera.

Tillsammans med mixern följer det även med en bägare på 900 ml som du kan använda tillsammans. Det följer även med en multikniv som kan hacka, skära och krossa grönsaker, bär och kött. Du kan även använda vispen för att fixa till grädde, vispa till ägg eller soppor och såser.

Detta är en stavmixer som fått väldigt bra betyg och som tillverkas av Bamix of Switzerland med hög kvalitet. Det är dock en dyrare modell än många andra och det lämnar en del frågetecken om det är värt att betala extra för denna.

Köpguide – Att tänka på vid köp av en stavmixer

Välja Stavmixer

Har du kommit såhär långt i artikeln är du säkert införstådd med att en stavmixer är ett högst användbart redskap i köket.

Stavmixerns höga popularitetsnivå har gjort att det numera kryllar av intressanta modeller på marknaden. Även om det må vara ett lyxproblem kan mer valmöjligheter ibland göra det tuffare att göra rätt val – även om man utgår från modeller som fått bäst betyg i tester.

Vi vill inte att du ska ge dig in i marknaden utan förkunskaper. Vi kommer därför erbjuda matnyttig information som ska hjälpa dig att hitta stavmixern som är bäst för just dig.

Effekt & Styrka

Att titta närmare på stavmixerns effekt ger ett smakprov på hur kraftfull maskinen är. Långt ifrån alla stavmixers är kraftfulla nog att tugga sig igenom is, nötter och hårdare frukter.

Effekt mäts i watt och det är även denna enhet du ska titta närmare på för att se huruvida stavmixern har en hög effekt eller ej.

Det är dock viktigt att komma ihåg att ett högt wattal inte nödvändigtvis behöver vara synonymt med en kraftfull prestation. Mycket handlar om hur väl en stavmixer kan komprimera effekten och hur mycket som går till spillo i processen.

Ett bra riktmärke är 1 000 W som flera stavmixers som presterat bra i tester har. Stavmixern bör ligga i spektrumet för att kunna prestera bra även på lite tuffare råvaror.

Skäret i knivarna behöver också vara bra för att effekten ska kunna utnyttjas så effektivt som möjligt. Många av de bästa stavmixrarna har kombinerat detta på ett bra sätt.

Det finns givetvis fler parametrar som avgör om din stavmixer enkelt kan tugga sig igenom nötter, is och hårda frukter eller ej. Själva vispen har även en betydande inverkan på effektiviteten och om din stavmixer kan ta sig igenom hårda råvaror.

Användarvänlighet

Stavmixer användarvänlighetPrestation är inte allt, en stavmixer ska även vara bekväm att använda. En stavmixer är ett så pass användbart köksredskap att många använder den dagligen. Detta gör att du borde ställa höga krav på stavmixerns ergonomi.

Vår största rekommendation är att du väljer en modell som har ett handtag med mjukt grepp. På så sätt blir din stavmixer mer bekväm att hålla och styra vilket är ett bra steg för att maximera komforten.

Ta även en närmare titt på knapparnas storlek och hur de är placerade. Knapparna ska vara lätta att komma åt och det ska vara enkelt att välja rätt inställningar.

Precis som med andra köksredskap är stavmixerns vikt en högst fundamental faktor. Det är viktigt att din stavmixer varken väger för mycket eller för lite.

En för tung stavmixer blir snabbt jobbig att använda. Då stavmixern bör kunna manövreras med en hand är det viktigt att du enkelt kan bära upp den vilket förvisso blivit klart bättre med de nyare modellerna.

Att en stavmixer ger ifrån sig lite ljud är tyvärr ofrånkomligt. När dina råvaror mixas ihop framkallas automatiskt ljud som inte går att undvika. Samtidigt varierar ljudnivån kraftigt mellan olika stavmixers där tester uppmätt nivåer mellan 54 dB(A) och 76 dB(A).

Skillnaden mellan dessa nivåer är enorma och inget du bör underskatta om du försöker hitta den bästa stavmixern.

Om du är känslig för ljud gör du rätt i att välja en modell som inte har en så kraftfull motor. Om du planerar att mixa när övriga personer i hushållet sover kan du också välja en modell med många varvtalsinställningar. Ju lägre varvtal, desto mer behagligt blir ljudet.

Tillbehör

För att en stavmixer ska bli en mångsidig produkt krävs tillbehör som ger dig många möjligheter. De flesta modellerna erbjuder medföljande tillbehör som vidgar användningsområdena. Det råder dock stor skillnad på hur generösa varumärkena är med antalet tillbehör.

Det mest grundläggande är att du blir erbjuden en relativt stor bägare där du kan tillreda såser och röror av olika slag. I denna kategori bör också stålvisp nämnas då du inte kommer långt utan en riktigt bra visp.

Multihackare (chopper) för stavmixer
En av de bästa stavmixers från Wilfa kommer med multihackare som kan hacka nötter.

Vissa varumärken skickar även med en chopper vilket är ett högst användbart tillbehör. Med en chopper kan du enkelt och effektivt hacka örter, hårda ostar och andra ”känsliga” livsmedel.

I övrigt är det också speciellt positivt om köpet av stavmixer även involverar tillbehör som multikniv, bordsställ och skummare. Multikniv är speciellt fördelaktig om du vill spara tiden det normalt sett tar att hacka frukt och kött för hand. Med multikniven löser sig detta per automatik och du får därmed extra tid till annat.

Listan på vilka tillbehör som de olika varumärkena erbjuder kan göras långt mycket längre. Vi rekommenderar därför att du tar en titt på specifikationerna bland olika modeller. På så sätt får du en enkel överblick på vilka tillbehör du kan förvänta dig och vilka som är viktiga för just dig.

Testerna tar lite hänsyn till tillbehören när de utser vilka modeller som är bäst i test. Många tillbehör innebär vanligtvis ett högre pris och många konsumenter vill endast ha de viktigaste.

FAQ – Vanliga Frågor & Svar

Nedan har vi samlat vanliga frågor som brukar dyka upp inför köpet av en stavmixer. Givetvis bjuder vi även på pedagogiska svar.

 1. Vad kan man använda en stavmixer till?
 2. Hur använder man en stavmixer?
 3. Hur mycket kostar en stavmixer?
 4. Hur rengör man en stavmixer?
 5. Vilken stavmixer är bäst?

1. Vad kan man använda en stavmixer till?

En stavmixer är ett högst mångsidigt verktyg som kan användas till mycket. Speciellt fördelaktig är stavmixern när du ska göra olika röror, smoothies eller drinkar.

När det gäller röror skyr stavmixern inga medel. Den hoppar på olika projekt som om det vore en barnlek. Vad sägs om en krämig majonnäs eller en fyllig hummus? Stavmixern löser båda.

Det som är speciellt fördelaktigt med en stavmixer är att du har stora möjligheter att anpassa krämigheten och fylligheten efter dina preferenser. En stavmixer har i regel några grundinställningar. Det finns dock många modeller som kompletterar detta med många manuella inställningsmöjligheter. På så sätt kan du enkelt ge din röra en personlig touch.

Även i andra sammanhang som t.ex. när du gör ett större julbak kan stavmixern användas för att underlätta vispning och hackning av ingredienser.

Som tidigare nämnt är en stavmixer även mycket användbar om du vill göra krämiga smoothies. Om du går för en stavmixer med kraftfull motor kan den även hacka is och nötter. På så sätt kan du få din smoothie sådär fantastisk och underbar som du vill ha den.

2. Hur använder man en stavmixer?

En stavmixer fungerar på samma sätt som en vanlig mixer fast med den centrala skillnaden att en stavmixer kräver handhavande. En stavmixer kan du sänka ner i en bunke, flaska eller burk.

Många av de bästa blenders är dock väldigt kraftfulla och hanterar tuffare uppgifter mycket bättre än en stavmixer. Styrkan i stavmixern ligger i smidigheten och enkelheten att lösa vissa uppgifter.

Merparten av alla stavmixers på marknaden drivs av sladd även om det börjar komma fler och fler sladdlösa modeller.

Allt du behöver göra för att sätta igång med ditt mixande är att sätta in sladden, välja hastighet och trycka på start. Vissa modeller erbjuder även förinställda program som är specialanpassade efter specifika uppgifter. Detta kan till exempel vara tillredning av röror, såser, soppa, smoothie eller puréer.

När du uppnått ett önskat resultat är det bara att loss vispen och rengöra den efter preferens.

3. Hur mycket kostar en stavmixer?

Även om det är svårt att sätta en generell prislapp på en stavmixer florerar de flesta modellerna i ett prisspann mellan 1000 – 2000 kronor. Detta är dock långt ifrån en heltäckande bild över hur prisläget ser ut.

Om du har en knapp budget och vill böja dig åt budgetvarianterna kan du komma undan med en kostnad på 300 kronor. Modeller som bara kostar några hundralappar är dock väldigt avskalade och erbjuder generellt sett dålig ergonomi.

Om lyfter blicken mot den övre priskategorin hittar vi stavmixers som kostar flera tusenlappar.

Att köpa en stavmixer för 3000 kronor och uppåt är dock inte särskilt prisvärt om du bara ska ha den för hemmabruk. Om du å andra sidan ska ha din stavmixer för professionellt bruk kan detta definitivt betala tillbaka sig i längden.

4. Hur rengör man en stavmixer?

Att få sin stavmixer ren är lättare sagt än gjort. Själva vispen är generellt sett enkel att göra men mixerhuvudet har massa vinklar och vrår som kan vara svåra att komma åt. Inte minst har vi alla hört skräckhistorier som barn om att vatten och el inte är en bra kombination. Detta stämmer i och för sig i 10 fall av 10.

Detta betyder dock inte att du ska undvika att rengöra din stavmixer.

Det enklaste sättet att rengöra din stavmixer är att koppla ur kontakten och diska varje del för sig. Själva vispen kan du diska som vanligt med hett vatten och diskmedel.

När det gäller själva mixerhuvudet bör du iaktta större varsamhet. I regel räcker det med att du kopplar ur kontakten och torkar av den med en fuktig trasa.

Om du använder dig av ovanstående rengöringsprocess är det dock svårt att få mixerhuvudet riktigt rent. Speciellt om den tidigare utsatts för mycket smuts vid användning.

Det finns dock ett annat sätt som så gott som garanterar skinande resultat. Även om det till synes kan verka lite svårare är det inte svårare än att du behöver följa tre enkla steg.

 1. Häll upp varmt vatten i ett kärl och tillsätt några droppar diskmedel.
 2. Plugga in kontakten, placera stavmixern i kärlet och låt jobba i hög fart så att det skummar.
 3. Töm smutsvattnet och fyll på med rent. Fortsätt mixa ordentligt tills du ser att alla vinklar är rengjorda ordentligt.

Även om det kan låta lite avskräckande att applicera en elektrisk stavmixer i vatten är det i detta fall inga problem. Stavmixern är ju utformad för att ta sig an såser och röror vilket givetvis också kategoriseras som olika typer av vätska.

5. Vilken stavmixer är bäst?

Skillnaden mellan stavmixers i budget- respektive premiumklassen är förhållandevis stort. Detta gäller allt från materialval till prissättning och prestation.

Om ett varumärke har 2000 kronor mer att jobba med är det inte annat än självklart att de lyckas bättre med att utveckla en mer högteknologisk stavmixer. En stavmixer måste sättas i relation till sitt pris och därför är det inte givet att den dyraste och mest välutvecklade är den bästa.

Välkända elektroniktillverkare likt Philips och Braun har ett stort utbud av stavmixers i olika priskategorier. Dessa presterar också väldigt bra i tester och mycket talar för att deras produkter bör vara med i diskussionen om ”bäst i test”.

I jakten på vilken stavmixer som är bäst för just dig bör du väva in parametrar som pris, användarvänlighet och prestation. När du täckt dessa rutor har du förhoppningsvis kunnat ringa in din alldeles egna ”bäst i test”-stavmixer.

Utgångna testvinnare

Stavmixers som utgått från marknaden men som tidigare utsetts till bäst i test.

Braun MultiQuick 7 MQ 725 – Bäst i test

Braun MultiQuick 7 MQ 725
 • Bäst i test när Vlt.se testade
 • Andraplats i testet hos Råd & Rön
 • 2:a plats när Aftonbladet testade
 • Mycket bra kundomdömen av de som testat
 • Mixa, hacka & vispa med tillbehören
 • Har en barnsäkerhetsspärr
 • Mycket prisvärd stavmixer

Priser för Braun MultiQuick 7 MQ 725

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Dyrast är inte alltid bäst sägs det. När det kommer till stavmixers så verkar det faktiskt vara så där Braun MultiQuick 7 MQ 725 fått väldigt fina utmärkelser. I ett test bestående av 6 populära stavmixers med en prisklapp från ca 300 kr upp till 1200 kr så vinner denna och blir utsedd till bäst i test.

Braun MultiQuick 7 MQ 725 har dessutom kammat hem andraplatsen i testet hos Råd & Rön där även en snarlik modell från Braun (MQ 720) blev bäst i test. När Aftonbladet samma år testade stavmixers tog denna ytterligare en andraplats. Vi kan heller inte blunda för de positiva konsumentomdömen som produkten fått.

Med sin låga prispunkt och bra resultat i både tester och recensioner så är det inte svårt att nominera denna modell till den bästa stavmixern. Med ett sådant bra testresultat är det förmodligen inte värt att försöka hitta någon dyrare och bättre modell.

Tillsammans med stavmixern följer det med en visp, minihackare och en bägare på 600 ml. I sitt grundutförande är stavmixern inställd på att mixa innehållet i t.ex. en bägare eller glas och perfekt för att göra en smoothie eller blanda andra ingredienser. Minihackaren gör det enkelt att hacka örter eller hårdost medan vispen är enkel att vispa äggvita eller vispgrädde till så väl desserter som annat.

Stavmixern är tillverkad i rostfritt stål och har en motor på 750 W vilket vittnar om att det inte är någon dålig kapacitet i mixern. Är du trött på mycket disk och vill ha ett smidigt redskap som är snabbt att komma igång med och enkel att rengöra så är behöver du inte titta längre.

Så valde vi ut de bästa stavmixrarna

Stavmixers har blivit en ganska vanlig produkt som många kök har. Men trots att det är betydligt vanligare idag innebär också att det är varierad kvalitet. Det finns ganska många stavmixrar som är allt annat än bra och därför är det också viktigt att att tänka igenom sitt köp.

När vi har tittat på stavmixrar så har vi vänt oss till de test som utförts i Sverige och där flera bra modeller valts ut till de bästa i olika tester. Tyvärr har en del produkter slutat att säljas vilket gör valet svårare. En del produkter har fått tydliga efterföljare men liknande design men där man kanske bara förbättrat tillbehören eller motorn. Här är det mycket lättare att fortsätta rekommendera den produkten än om den ersatts av en helt ny modell.

Vi har varit väldigt tydliga med vilka utmärkelser produkterna har fått och vi applicerar endast ”bäst i test” som stämpel på produkter som har kommit ut i topp i tester. Förutom detta har vi även tittat på kundrecensioner för att få en uppfattning om hur produkten anses där. Vi har använt flera butiker som källa här tillsammans med de betyg som finns hos Prisjakt och Amazon. Om betyget för omdömena är bra på flera ställen kan vi vara ganska säkra på att stavmixern inte lider av större kvalitetsproblem.

I vårt val av de bästa produkterna försöker vi även lyfta fram vad som är prisvärt. En stavmixer som kostar dubbelt som mycket men som knappt är bättre är kanske inte det bästa valet.

Källa & Tester

Källor på de test, recensioner och omdömen som ligger till grund för det resultat av de bästa stavmixers som vi presenterar.

 • Test av 38 olika stavmixers – 2021 – Råd & Rön
  Råd & Rön har totalt testat 38 olika stavmixers för att se vilken modell som är bäst i test. Vi ställer oss dock starkt kritiska till testet då de valt 16 modeller från Bosch & 13 modeller från Braun, men inte en enda stavmixer från Wilfa, SMEG eller OBH Nordica för att ta några exempel. Redan i urvalsprocessen känns det som ett skevt upplägg för att utse vilken stavmixer som är bäst. Stavmixern som presterade bäst i test var Bosch MS8CM6110 en modell som utgått 2022. På andraplats hittar vi Braun MultiQuick 7 MQ 7000X följt av Bosch MS8CM6160 (utgått) på tredjeplats. KitchenAid Artisan 5KHBV53 presterade relativt bra i testet med ett högt betyg.
 • Test av 6 olika stavmixers – 2022 – M3
  Tidningen M3 har testat 6st stavmixers från olika tillverkare. Testet är enkelt utfört och tycks inte göra någon djupare analys av produkterna. Trots det är resultatet intressant där Braun MultiQuick 9 presterar bäst och får utmärkelsen ”Rekommenderas”. Wilfa SM-1000FP mottar samma utmärkelse efter 4 av 5 i betyg. Även Bosch Maxomixx trillar in på denna placering med samma betyg. Andra stavmixers i testet är Russel Hobbs Desire Hand Blender, Braun Multiquick 1 MQ 100 och Electrolux Create 5 där den sistnämnda fick bra betyg också.
 • Test av sex olika stavmixrar – 2016 – Vlt.se
  Testet tittade på sex olika stavmixrar och där MQ 725 från Braun blev utsedd till bäst i test. Den var både snabbt och effektiv medan den bjöd på en greppvänlig design. Det var också den enda modellen i deras test som hade en barnsäkerhetsdesign vilket såklart kan vara en klar positiv funktion. På andraplats i testet hittar vi Philips HR1673. På tredjeplats fanns Bosch MSM2623G men betydligt sämre betyg vilket gör att det inte är en modell som vi kommer lyfta fram här.
 • Test av 6 stavmixrar – 2015 – Aftonbladet
  Aftonbladet sätter tänderna i flera stavmixrar för att utse den bästa modellen. Bäst i test blev Philips Avance Collection HR1647 en modell som tyvärr utgått och som inte längre säljs. Istället har modeller som HR1673 tagit plats och ersatt denne. På andra plats i testet hittar vi dock Braun MultiQuick 7 MQ 725 som är en väldigt populär och prisvärd stavmixer. Testet utfördes av WiseGuide och bestod av två delmoment där de i första testet gjorde en smoothies av yoghurt, banan och frysta jordgubbar. I det andra testet mixades förkokta rotfrukter för att skapa en soppa.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att hitta vilka stavmixrar som är mest populära och vilka modeller som fortfarande säljs. Många test av stavmixrar har flera år på nacken och många modeller har slutat att säljas. En del modeller har fått direkta ersättare medan andra inte har någon tydlig modell som ersätter. Vi har även tittat på kundomdömen för att se om där finns några uppenbara problem. Underlaget av kundomdömen är dock för litet för att på egen hand lägga några större slutsatser vid.
 • Amazon – 2022
  Amazon har ett stort underlag av kundrecensioner för många produkter. Ofta rör det sig om hundratals omdömen som tillsammans skapar en bra bild om en produkt är problematisk eller ej. Alla möjliga kvalitetsproblem framkommer normalt sätt inte när en produkt testas av en tidning eller testföretag. Däremot kan konsumenter ofta ge en bra bild när produkten funnits på marknaden ett tag.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng