Stavmixer – Vilka är bäst?

Bästa Stavmixer

Stavmixrar är praktiska redskap att ha i köket oavsett om du snabbt vill visa till något eller mixa en smoothie. Men en dålig stavmixer kan snabbt ge huvudbry när det inte ger resultatet man önskar. Därför har vi valt att ta en djupare titt på vilka stavmixers det finn och vilka modeller som blivit utsedda till bäst i test.

Stavmixern fick sitt stora genombrott för inte så extremt många år sedan. En stor anledning till att de är så populära är att de är i många fall lättare att hantera än både elvisp och en vanlig blender.

De stavmixer vi lyfter fram här är modeller som fått väldigt bra betyg i tester, recensioner och även i kundbetyg av de konsumenter som testat dem. Exakt vilka källor vi använt oss av för att lista de bästa stavmixrarna hittar du längst ner på sidan.

Braun MultiQuick 7 MQ 725 – Bäst i test

Braun MultiQuick 7 MQ 725
 • Bäst i test när Vlt.se testade
 • Andraplats i testet hos Råd & Rön
 • 2:a plats när Aftonbladet testade
 • Mycket bra kundomdömen av de som testat
 • Mixa, hacka & vispa med tillbehören
 • Har en barnsäkerhetsspärr
 • Mycket prisvärd stavmixer

Priser för Braun MultiQuick 7 MQ 725

849 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Dyrast är inte alltid bäst sägs det. När det kommer till stavmixers så verkar det faktiskt vara så där Braun MultiQuick 7 MQ 725 fått väldigt fina utmärkelser. I ett test bestående av 6 populära stavmixers med en prisklapp från ca 300 kr upp till 1200 kr så vinner denna och blir utsedd till bäst i test.

Braun MultiQuick 7 MQ 725 har dessutom kammat hem andraplatsen i testet hos Råd & Rön där även en snarlik modell från Braun (MQ 720) blev bäst i test. När Aftonbladet samma år testade stavmixers tog denna ytterligare en andraplats. Vi kan heller inte blunda för de positiva konsumentomdömen som produkten fått.

Med sin låga prispunkt och bra resultat i både tester och recensioner så är det inte svårt att nominera denna modell till den bästa stavmixern. Med ett sådant bra testresultat är det förmodligen inte värt att försöka hitta någon dyrare och bättre modell.

Tillsammans med stavmixern följer det med en visp, minihackare och en bägare på 600 ml. I sitt grundutförande är stavmixern inställd på att mixa innehållet i t.ex. en bägare eller glas och perfekt för att göra en smoothie eller blanda andra ingredienser. Minihackaren gör det enkelt att hacka örter eller hårdost medan vispen är enkel att vispa äggvita eller vispgrädde till så väl desserter som annat.

Stavmixern är tillverkad i rostfritt stål och har en motor på 750 W vilket vittnar om att det inte är någon dålig kapacitet i mixern. Är du trött på mycket disk och vill ha ett smidigt redskap som är snabbt att komma igång med och enkel att rengöra så är behöver du inte titta längre.

Philips Avance Collection HR1673 – Mycket bra val

Philips Avance Collection HR1673
 • Ersättare till tidigare testvinnare
 • Andraplats i testet hos Vlt.se
 • Mycket bra betyg från konsumenter
 • Kraftfull motor på 800 W
 • Många bra och smidiga tillbehör

Priser för Philips Avance Collection HR1673

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Philips har en riktigt bra stavmixer i Avance Collection-serien som är HR1673. Detta är en stavmixer som ersatt den som tidigare vann testet som Aftonbladet gjorde. Vi kan kan även säkra upp att den nya modellen håller måttet med bra kundomdömen och den kom även på andraplats i ett annat test.

Specifikationerna skvallrar om en kraftfull motor på 800 W och möjligheten att enkelt justera mixerns styrka med hur hårt man trycker på knappen. Den starka motorn garanterar även att lite hårdare råvaror kan bearbetas.

Det följer med en stor bägare på 1 200 ml som du kan använda för visa, mixa och blanda med. Du hittar även två behållare med hackare som klarar lök, kött, ost, choklad och nötter. Koppla bara loss mixern och anslut den till hackaren så kan du snabbt och enkelt förbereda råvarorna som måste hackas ner.

Det följer också med ett visptillbehör som gör att du kan använda din stavmixer från Philips till att vispa vilket också gör Philips Avance Collection HR1673 till en komplett stavmixer med riktigt bra tillbehör. Vispen är riktigt smidig att använda om du vill vispa grädde, majonnäs, smet eller annat kul i köket. Skulle du vilja byta tillbehör görs detta enkelt med en knapptryckning som frisätter det applicerade tillbehöret så att du enkelt kan byta till det du behöver för stunden.

Det är ingen tvekan om att detta tillhör de bästa stavmixrarna som finns att köpa idag. Du får många bra tillbehör, en kraftig motor och en handhållen enhet som är enkel att hantera. Att tidigare modeller vunnit testet i Aftonbladet och att denna nya modell kammade hem andraplats tyder också på att detta är ett riktigt bra val. Slår vi ett öga på kundomdömena ser dock också väldigt bra ut vilket bådar gott.

Bamix SwissLine Colorline M200 – Populärt val

Bamix SwissLine Colorline M200
 • Enastående bra kundomdömen
 • Utsetts till bäst i test
 • Populärt alternativ med hög kvalitet
 • Följer med hackare, bägare m.m.
 • Snyggt bordsställ gör att den kan vara nära till hands

Priser för Bamix SwissLine Colorline M200

1 999 krTill Butik
 • Öppet köp i 30 dagar
2 506 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Ett populärt val som fått bra betyg är Bamix SwissLine Colorline M200, en stavmixer som även utsetts till bäst i test. Den har fått 4 av 5 i betyg hos Amazon och vi hittar många positiva omdömen från konsumenter hos butikerna.

Stavmixern kommer med ett snyggt bordsställ som gör att den är både enkel att ha fram och lätt att komma åt så fort du behöver vispa, hacka eller mixa någonting.

Motorn i stavmixern är på 200 W och i förhållande till andra modeller tycks detta vara lågt. Vi finner dock inte några direkta omdömen som sågar styrkan i stavmixern eller att den inte skulle klara av det som förväntas av den. Du kan också justera hastigheten i två lägen vilket är färre än många andra modeller. Däremot behöver det inte vara dåligt utan kan bidra till att den är lättare att hantera.

Tillsammans med mixern följer det även med en bägare på 900 ml som du kan använda tillsammans. Det följer även med en multikniv som kan hacka, skära och krossa grönsaker, bär och kött. Du kan även använda vispen för att fixa till grädde, vispa till ägg eller soppor och såser.

Detta är en stavmixer som fått väldigt bra betyg och som tillverkas av Bamix of Switzerland med hög kvalitet. Det är dock en dyrare modell än många andra och det lämnar en del frågetecken om det är värt att betala extra för denna.

Electrolux ESTM7500S – Toppbetyg

Electrolux ESTM7500S
 • Toppbetyg av konsumenter
 • Stark motor på 700 W
 • Tillverkad i rostfritt stål och titanbelagda blad
 • Många bra tillbehör som klarar maskindisk
 • Bra prisnivå för en stavmixer

Priser för Electrolux ESTM7500S

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Denna stavmixer från Electrolux inbringar en skön kvalitetskänsla när man håller i den. Stora delar av Electrolux ESTM7500S är nämligen helt tillverkad i rostfri stål.

Electrolux ESTM7500S är på pappret en väldigt bra stavmixer som förutom att vara tillverkad i rostfritt stål även har skärblad i titan och en motoreffekt på 700 W vilket borde göra arbetet med mixern till en fröjd, något även konsumenterna vittnar som ger den toppbetyg.

En stor fördel med Electrolux ESTM7500S är att den är väldigt lätt att hantera och alla tillbehören går att tvätta i diskmaskin efter att de använts. Detta inkluderar smoothiebägaren, vispen och hackaren.

När Råd & Rön testade stavmixers fann de att en modell från Electrolux presterade bra och tog hem tredjepriset. Denna modell har dock försvunnit och har förmodligen ersatts av denna. När vi läser kundomdömena kan vi inte annat än tolka att detta är en väldigt bra produkt som verkligen ger den där premiumkänslan.

Electrolux ESTM7500S trillar in på ungefär samma prisnivå som testvinnande modellen från Braun och även Philips motsvarighet. Om denna stavmixern skulle vara bättre eller sämre är svårt att avgöra. Det enda vi kan komma fram till är att detta inte är dåligt köp för sin prisnivå.

KitchenAid Artisan 5KHB2571 – Lyxig stavmixer

KitchenAid Artisan 5KHB2571
 • Över 800 omdömen med 4.0 / 5 hos Amazon
 • Bra kundomdömen lämnade i svenska butiker
 • 5 hastighetslägen att välja mellan
 • Flera smarta tillbehör till stavmixern
 • Praktiskt förvaringsväska för allting

Priser för KitchenAid Artisan 5KHB2571

1 300 krTill Butik
 • Öppet köp i 30 dagar
2 499 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
2 599 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

KitchenAid är känt för att vara ett exklusivt märke och har prisbelönta köksmaskiner i sitt sortiment. Deras stavmixer Artisan 5KHB2571 är en intressant produkt som följer färgtemat och inger samma kvalitetskänsla.

Stavmixern har en motoreffekt på 180 W och det finns 5 hastighetslägen att välja mellan. Det följer också med ett flertal tillbehör till stavmixern så att du kan utföra mer än att bara mixa.

Det medföljande S-bladet kan vändas till att blanda, krossa, bereda och mosa mat. Den stjärnformade kniven kan användas för att pressa frukt eller riva upp tillagat kött. Det finns även en skummare, visp och hackare med behållare. Förutom detta medföljer det en behållare på 1 liter som du kan använda mixern i för att t.ex. gör smoothies innan du heller upp dem.

En trevlig detalj med KitchenAid som vissa andra tillverkare missat är att här ligger allt i en förvaringsväska med tydliga fack för respektive del. Det gör att du alltid vet vad din stavmixer och alla tillbehör är samtidigt som den blir lättare att förvara.

Tittar vi omdömena som lämnats av konsumenter som testat KitchenAid Artisan 5KHB2571 så ser vi att de är överväldigande positiva. Hos Amazon har t.ex. över 800 personer som köpt och testat stavmixern lämnat sitt betyg och där genomsnittet är 4.0 av 5.

Vi tror inte att det är någon tvekan om att KitchenAids stavmixer hör till de bästa stavmixrarna du kan köpa. Med de många tillbehören och väskan är det dessutom en ganska unik uppsättning. Däremot är det ett högre pris på KitchenAid, men det är också en lyxigare produkt med lyxigare märke.

Så valde vi ut de bästa stavmixrarna

Stavmixers har blivit en ganska vanlig produkt som många kök har. Men trots att det är betydligt vanligare idag innebär också att det är varierad kvalitet. Det finns ganska många stavmixrar som är allt annat än bra och därför är det också viktigt att att tänka igenom sitt köp.

När vi har tittat på stavmixrar så har vi vänt oss till de test som utförts i Sverige och där flera bra modeller valts ut till de bästa i olika tester. Tyvärr har en del produkter slutat att säljas vilket gör valet svårare. En del produkter har fått tydliga efterföljare men liknande design men där man kanske bara förbättrat tillbehören eller motorn. Här är det mycket lättare att fortsätta rekommendera den produkten än om den ersatts av en helt ny modell.

Vi har varit väldigt tydliga med vilka utmärkelser produkterna har fått och vi applicerar endast ”bäst i test” som stämpel på produkter som har kommit ut i topp i tester. Förutom detta har vi även tittat på kundrecensioner för att få en uppfattning om hur produkten anses där. Vi har använt flera butiker som källa här tillsammans med de betyg som finns hos Prisjakt och Amazon. Om betyget för omdömena är bra på flera ställen kan vi vara ganska säkra på att stavmixern inte lider av större kvalitetsproblem.

I vårt val av de bästa produkterna försöker vi även lyfta fram vad som är prisvärt. En stavmixer som kostar dubbelt som mycket men som knappt är bättre är kanske inte det bästa valet.

Källa & Tester

Källor på de test, recensioner och omdömen som ligger till grund för det resultat av de bästa stavmixers som vi presenterar.

 • Test av sex olika stavmixrar – 2016 – Vlt.se
  Testet tittade på sex olika stavmixrar och där MQ 725 från Braun blev utsedd till bäst i test. Den var både snabbt och effektiv medan den bjöd på en greppvänlig design. Det var också den enda modellen i deras test som hade en barnsäkerhetsdesign vilket såklart kan vara en klar positiv funktion. På andraplats i testet hittar vi Philips HR1673. På tredjeplats fanns Bosch MSM2623G men betydligt sämre betyg vilket gör att det inte är en modell som vi kommer lyfta fram här.
 • Test av 6 stavmixrar – 2015 – Aftonbladet
  Aftonbladet sätter tänderna i flera stavmixrar för att utse den bästa modellen. Bäst i test blev Philips Avance Collection HR1647 en modell som tyvärr utgått och som inte längre säljs. Istället har modeller som HR1673 tagit plats och ersatt denne. På andra plats i testet hittar vi dock Braun MultiQuick 7 MQ 725 som är en väldigt populär och prisvärd stavmixer. Testet utfördes av WiseGuide och bestod av två delmoment där de i första testet gjorde en smoothies av yoghurt, banan och frysta jordgubbar. I det andra testet mixades förkokta rotfrukter för att skapa en soppa.
 • Stort test av stavmixrar – 2015 – Råd & Rön
  I Råd & Rön testades ett stort antal stavmixrar under 2015. Bäst i test blev Braun MultiQuick 7 MQ 700 följt av Braun Multiquick 7 MQ 725. På tredjeplats i testet återfinns Electrolux ESTM1451. Tyvärr är utbudet för alla modeller inte helt bra och Electrolux ESTM1451 har utgått och ersatts av bättre modeller från Electrolux.
 • Prisjakt – 2018
  Vi har använt oss av Prisjakt för att hitta vilka stavmixrar som är mest populära och vilka modeller som fortfarande säljs. Många test av stavmixrar har flera år på nacken och många modeller har slutat att säljas. En del modeller har fått direkta ersättare medan andra inte har någon tydlig modell som ersätter. Vi har även tittat på kundomdömen för att se om där finns några uppenbara problem. Underlaget av kundomdömen är dock för litet för att på egen hand lägga några större slutsatser vid.
 • Amazon – 2018
  Amazon har ett stort underlag av kundrecensioner för många produkter. Ofta rör det sig om hundratals omdömen som tillsammans skapar en bra bild om en produkt är problematisk eller ej. Alla möjliga kvalitetsproblem framkommer normalt sätt inte när en produkt testas av en tidning eller testföretag. Däremot kan konsumenter ofta ge en bra bild när produkten funnits på marknaden ett tag.