Bästa Eltandborste

Bästa Eltandborste

En bra eltandborste tar bättre bort plack och ger en bättre tandhälsa än en traditionell tandborste. Vi har därför tittat närmare på vilka eltandborstar som är bäst i test och som fått bra betyg av så väl tandläkare som konsumenter.

Även om testerna som gjorts på eltandborstar visar att det finns sämre produkter så finns det också många bra och billiga modeller att köpa. Så du behöver inte lägga mycket pengar för att få en bra eltandborste.

Här nedanför presterar vi eltandborstarna som presterat bäst i tester och som även fått bra betyg av konsumenter som testat dem.

Längre ner i artikeln kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du väljer och köper en eltandborste samt andra tips för borstning och bättre tandhälsa.

Oral-B iO Series 9S – Bäst i test

Oral-B iO Series 9S
 • Bäst i Test 2022
 • Bäst i Test när Råd & Rön testade 2022
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Smart eltandborste med många bra funktioner
 • Trycksensor och AI-teknik för guidning
 • 3D-spårning av vilka tänder du borstat
 • Bra batteritid och ergonomisk design

Priser för Oral-B iO Series 9S

2 399 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

Oral-B iO Series 9S är en del av en prisbelönt serie eltandborstar från Oral-B. Just denna modell lanserades i slutet av 2020 och har under 2022 blivit utsedd till den bästa eltandborsten när Råd & Rön testade 22 olika modeller.

Oral-B iO Series 9S - trycksensor på eltandborste
Trycksensorn på Oral-B iO Series 9S är lätt att se.

Men det är inte bara de oberoende testerna som ger Oral-B iO Series 9S ett väldigt bra betyg. Även konsumenter som köpt, testat och lämnat betyg efter användning är inne på samma linje med tydligt toppbetyg.

Många konsumenter vittnar om att deras tand- och munhälsa blivit klart bättre och att det är en fröjd att använda eltandborsten. De enda negativa kommentarer som återkommer är priset på upp mot 3 000 kr som såklart är väldigt högt. Det finns dock möjligheten att köpa Oral-B iO Series 9S till ett lägre pris under diverse kampanjer.

Eltandborsten är bestyckad med en trycksensor som kommer hjälpa dig så du inte trycker för hårt med eltandborsten. Samtidigt används AI och rörelsesensor som beskrivs som 3D-tandborstning för att säkerställa att du inte missat tänder i borstningen.

Oral-B iO Series 9S - resefodral med eltandborstenDet finns också 7 olika program eller ”smarta lägen” att välja på beroende på borstningens funktion och statusen på din tandhälsa. Lägen att välja på är daglig rengöring, mjuk borstning, tandköttsvård, intensiv rengöring, tungskrapa m.m.

Oral-B iO Series 9S räknas som en smart eltandborste med statistik, hjälp och guidning direkt i appen för din smartphone. Det tar totalt 3h att ladda upp batteriet till fullt och håller väldigt länge.

Det följer med ett resefodral med inbyggd laddare också vilket gör att du även kan ladda din eltandborste relativt enkelt på resande fot om du är borta länge. I övrigt följer det med en vanlig laddare och stativ till borsthuvuden.

Slutsats

Oral-B iO Series 9S är den bästa och mest fullfjädrade modellen från Oral-B iO. Series 9S är en av de som blev testvinnare i Råd & Röns test samtidigt som modellen fått bäst betyg av konsumenter som testat.

Oral-B iO Series 7 & 8 är andra tänkbara alternativ som delade förstaplatsen i Råd & Röns test. De har dock fått sämre betyg av konsumenter och är inte speciellt mycket billigare. De saknar också stöd för t.ex. 3D-spårning av vilka tänder du borstat samt kommer med färre borstprogram.

För dig som vill ha en smart eltandborste som presterar i absolut toppklass så är det ingen tvekan om att Oral-B iO Series 9S är en av de bästa alternativen undre 2022. Det är även den eltandborste som efter vår granskning får utmärkelsen ”Bäst i Test.

Oral-B tog själva fram en video som visar framtagningen av eltandborsten. Även om syftet är att marknadsföra företaget och produkten vilket är tydligt av känslan i video, så ger den också en insikt i varför de lyckats ta fram en av de bästa eltandborstar.

Läs mer...

Jordan Clean Smile Plus – Bästa Budgetval

Jordan Clean Smile Plus
 • Bästa Budgetval 2022
 • Bra betyg i Råd & Röns test
 • Bra omdöme från konsumenter som testat
 • Mycket prisvärd eltandborste
 • Passar med Oral-B tandborsthuvuden
 • Inbyggd trycksensor för bättre borstning
 • 45 dagars batteritid

Priser för Jordan Clean Smile Plus

489 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Jordan Clean Smile Plus är en billig och prisvärd eltandborste som imponerat i tester.

När Råd & Rön testade eltandborstar under 2022 så kammade Jordan Clean Smile Plus ett mycket bra betyg och utsågs till ”Bra Köp”. Det betydligt lägre priset jämfört med andra eltandborstar i toppen av testresultatet gör den till ett mycket prisvärt val.

Märket är inget som bör skrämma bort dig som konsument utan mycket tyder på att det är en gedigen eltandborste som dessutom fungerar tillsammans med de flesta borsthuvuden från Oral-B. Det gör det enkelt att köpa nya då de finns mer eller mindre överallt.

Jordan Clean Smile Plus - Prisvärd eltandborsteJordan Clean Smile Plus imponerar även bra batteritid på 180 minuters drifttid och upp till 45 dagars användning. Du kan också snabbladda eltandborsten på 20 minuter för att få en veckas användning.

Tekniskt är det en relativt enkel och traditionell eltandborste där du kan välja mellan två hastigheter på 8 000 eller 10 000 varv per minut. Den har också en inbyggd trycksensor som ser till så du inte trycker allt för hårt eller för svagt under borstningen.

Laddningen sker genom USB-kontakt vilket gör att laddkabeln fungerar tillsammans med många andra elektronikprylar också.

När du köper eltandborsten ingår ett borsthuvud av typen SoftClean som är ett bra allround-borsthuvud. Om du däremot har behov av ett annat borsthuvud bör du såklart byta det så snart som möjligt.

Slutsats

Det är inte den smartaste eltandborsten men samtidigt är den lätt att använda och utnyttja till fullo. I jämförelse med en vanlig traditionell tandborste är det en klar förbättring som bör leda till bättre tandhälsa.

För dig som vill prova att köpa en eltandborste eller som bara av praktiska skäl vill ha en enkel modell utan avancerade teknologier så är detta ett riktigt bra val. Med bra testresultat och fina omdömen från konsumenter får den vår utmärkelse för ”Bästa Budgetval”.

Läs mer...

Oral-B Genius 10100S – Testvinnare

Oral-B Genius 10100S
 • Bra Produkt 2022
 • Utsågs till bäst i test av Aftonbladet
 • Väldigt bra omdöme från konsumenter som testat
 • 6 st olika funktioner för bättre munhälsa
 • Mobilapp och hållare till smartphone
 • Trycksensor signalerar för hård borstning
 • Positionsdetektering för att inte missa områden

Priser för Oral-B Genius 10100S

1 690 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Oral-B som ägs av Braun har sedan länge varit ett välkänt varumärke för eltandborstar som även blivit starkt rekommenderat av många tandläkare. Brauns eltandborste Oral-B Genius 10100S Sensi Ultrathin är en bra och påkostad eltandborste som blivit utsedd till ”bäst i test” när Aftonbladet testade. Även de konsumenter som testat eltandborsten har gett den ett väldigt bra betyg vilket indikerar att det är en av de bästa eltandborstarna idag.

Eltandborsten har flera smarta funktioner som ser till så att dina tänder och tandkött blir ordentligt rengjorda. Den har totalt 6 st olika borstningslägen som ger en bättre munhälsa. Dessa lägen inkluderar, daglig rengöring, PRO clean, mjuk rengöring, massage och vitgörande.

Oral-B Genius 10100S eltandborsteOral-B Genius 10100S kommer med s.k. Gum Guard-teknik som har för avsikt att på ett skonsamt sätt rengöra tänderna och tandköttet genom att varna om du trycker för hårt under borstningen. Detta görs genom att en LED-indikator runt tandborstens skaft lyser rött. Liknande funktioner återfinns i många bra eltandborstar på marknaden, men exakt hur de fungerar kan variera mellan modeller och tillverkare. Genom att använda sig av tekniken kan du få in en bra känsla för hur hårt (eller mjukt) du bör trycka när du borstar.

Genius 10100S har en batterikapacitet som ger dig ungefär 2 veckors användning på en laddning, något som även lämpar sig väl för dig som ska resa bort då du kanske inte behöver tänka på att ladda den under kortare resor. Det följer även med ett resefodral som gör att du på ett säker sätt kan packa med dig din eltandborste på ett skyddat sätt. Resefodralet har även ett USB-uttag som gör det möjligt att med ett vägguttag ladda både din tandborste och smartphone samtidigt.

Oral-B Genius 10100S mobilappEltandborsten kommer även med bluetooth-teknik som gör att du kan sammankoppla din eltandborste med din smartphone. Genom att sedan använda sig av Oral-B App så kan du få positionsspårning för hur du borstar dina tänder och få information om du tenderar att missa något ställe i munnen. Den kan helt enkelt agera som en assistans för att du ska förbättra din tandborstning.

Det följer med ett fäste för din mobiltelefon som du kan ha på väggen eller spegeln. Det är långt ifrån alla som använder sig av det, men genom att fästa din mobiltelefon där så får du information om din borstning under tiden utan att behöva låta din smartphone ligga på vasken.

Slutsats

Det är ingen tvekan om att Oral-B Genius 10100S Sensi Ultrathin är en eltandborste laddad med de flesta funktioner som du kan tänkas behöva för att kunna borsta dina tänder.

Att modellen utsågs till bäst i test av Aftonbladet och att konsumenter sammanlagt gett ett väldigt bra betyg är stark indikation på att detta är en av de bättre eltandborstarna du kan köpa.

För den som dock är ute efter en billig eltandborste finns det andra alternativ som är bättre alternativ. Du får dock räkna med att antalet smarta funktioner försvinner.

Läs mer...

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6800 – Prisvärd

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6800
 • Bra Produkt 2022
 • Trycksensor varnar om du borstar för hårt
 • 2 minuters timer hjälper dig att borsta långt nog
 • Batteritiden ger ca 2 veckors användning
 • Liten hållare och laddstation medföljer

Priser för Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6800

821 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6800 är en mycket prisvärd och relativt billig eltandborste med de enklaste funktionerna som behövs för bra tandborstning.

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6800 eltandborstePrecis som de dyrare modellerna från Philips så sker upp till 62 000 borströrelser per minut. Det finns även inbyggd trycksensor som varnar om du trycker för hårt med tandborsten och en kritisk funktion för en bra eltandborste i vårt tycke.

Eltandborsten har en inbyggd timer på 2 minuter som hjälper dig att borsta så länge som är rekommenderat. Samtidigt har den en batteritid på 2 veckors användning och det följer med ett laddningsställ där eltandborsten kan stå när den inte används.

Överlag är detta en relativt billig och prisvärd eltandborste i jämförelse med andra Philips-modeller. I jämförelse med Oral-B som också har många prisvärda eltandborstar blir det istället en fråga om önskemål kring borsthuvudets design.

Slutsats

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6800 är en bra och prisvärd eltandborste som fått bra betyg från konsumenter som testat den.

Även om modellen egentligen inte sticker ut på något vis alls så är det ett intressant alternativ för dig som föredrar Philips ovala borsthuvuden och dess rörelser.

Läs mer...

Oral-B Pro 2000 CrossAction – Prisvärd eltandborste

Oral-B Pro 2000 CrossAction
 • Mycket populär & prisvärd eltandborste
 • Bra omdömen från konsumenter
 • En trycksensor som signalerar hård borstning
 • Indikator för lågt batteri och fulladdad
 • Vibrerar för att indikera när det är dags att byta område

Priser för Oral-B Pro 2000 CrossAction

1 392 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Oral-B Pro 2000 CrossAction borsthuvudOral-B Pro 2000 CrossAction är en mycket populär och relativt prisvärd eltandborste som fått bra omdömen från konsumenter som testat produkten.

Brauns eltandborste Oral-B Pro 2000 Crossaction kommer med inbyggd trycksensor som signalerar om du skulle borsta tänderna för hårt. Med hjälp av en indikator kan eltandborsten även varna om det är låg batterinivå eller när eltandborsten blivit fulladdad.

För att du ska kunna få en uppfattning om hur länge du borstar dina tänder så ger Pro 2000 CrossAction ifrån sig en stöt efter varje 30 sekund som indikerar att det är dags att byta område i munnen. En avslutande och längre signal ges när du borstat 2 minuter.

Oral-B Pro 2000 CrossAction är en klassisk eltandborste på många sätt och vis från en av de största tillverkarna som gör det lättare att hitta borsthuvuden i affärer. För dig som inte provat någon eltandborste tidigare och vill välja ett relativt prisvärt och säkert kort så är denna tandborste inget dumt val.

Oral-B Pro 2000 CrossAction är en prisvärd eltandborste som fungerar bra och har väldigt goda möjligheter att förbättra din munhälsa jämfört med en vanlig tandborste. Oral-B själv argumenterar för att den tar bort upp till 100 % mer mer plack, vilket förmodligen då refererar till en mindre optimal vanlig tandborstning.

Läs mer...

Oral-B Vitality Kids Frozen – Bra för barn

Oral-B Vitality Kids Frozen
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Mycket prisvärd eltandborste
 • Bra eltandborste för barn med Disney-tema
 • Disney Magic Timer som får barnen att borsta längre
 • Specialdesignad för barns munnar

Priser för Oral-B Vitality Kids Frozen

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Oral-B Vitality Kids Frozen eltandborste barnOral-B har tagit fram eltandborstar specifikt anpassade för barn och här har deras modell Oral-B Vitality Kids blivit väldigt populära med olika Disney-teman. Just modellen Frozen är en av de mest sålda varianterna här, men även Star Wars, Bilar och Toy Story är exempel på populära teman.

Eltandborsten är specifikt framtagen för att passa barns munnar och deras tänder. Dessutom har Oral-B även tagit fram en en app som heter Disney Magic Timer där man genom att borsta tänderna målar fram en bild. Barnet kan samla på dekaler och låsa upp fler bilder i takt med att de borstar vilket motiverar dem till att borsta tänderna.

Konsumenter som köpt och provat eltandborstarna har kunnat berätta om en lägre motorkraft i dessa modeller jämfört med större modeller avsedda för vuxna. Detta är inte ett problem i praktiken utan eltandborsten ger ett bättre resultat än vanliga tandborstar samtidigt som barnen får vänja sig att borsta.

Oral-B Vitality Kids är relativt billiga eltandborstar som lämpar sig bra för just barn. Det är helt enkelt inte lika dyr teknik som riskerar att ta skada som i många av de bästa eltandborstarna för vuxna.

Batteritiden för Oral-B Vitality Kids är angiven till 5 dagar, vilket räknas på 2 st borstningar per dag. Det är således ett svagare batteri i dessa modeller än andra större modeller, men det avspeglar sig även i det betydligt lägre priset. Batteriet laddas till fullt på 16 timmar och det är inga problem att mellan gångarna ställa eltandborsten i sin laddare för att alltid ha en fulladdad tandborste redo.

Oral-B Disney Magic TimerEn av de stora fördelarna med Disney Magic Timer är att mycket tyder på att det gör att barn borstar tänderna längre. I en studie som Orabl-B själva utförde så såg dem att 90 % av alla barnen i åldrarna 4-14 år borstade längre på grund av detta.

Priset på eltandborsten är så pass lågt att det är lite som argumenterar för att använda en vanlig tandborste istället för denna. Nya borsthuvuden kostar förvisso en lite peng mer än en vanlig tandborste, men det rör sig ändå små summor över ett år där mycket tyder på att barnen får bättre munhälsa med denna.

Läs mer...

Oral-B Vitality Kids Star Wars – Bra för barn

Oral-B Vitality Kids Star Wars
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Mycket prisvärd eltandborste
 • Bra eltandborste för barn med Disney-tema
 • Disney Magic Timer som får barnen att borsta längre
 • Specialdesignad för barns munnar

Priser för Oral-B Vitality Kids Star Wars

250 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Oral-B Vitality Kids Star Wars är i praktiken exakt samma eltandborste som vi skrivit om ovan. Skillnaden ligger i temat för tandborsten som istället för Frozen är Star Wars.

Detta innebär att du får samma funktioner med en eltandborste som är speciellt anpassad för barn och deras munnar. Du har också tillgång till den populära appen Disney Magic Timer som låter barnen borsta fram bilder för att säkerställa att de borstar sina tänder i 2 minuter.

Eltandborsten kommer bestyckad med ett borsthuvud som är mjukare och speciellt anpassat för barns känsligare munnar. Det är också enkelt att köpa till fler borsthuvuden som säljs i olika paket.

Star Wars och Frozen är de två mest populära teman, men det är också något som ändras snabbt när nya filmer blir populära bland barn. I grunden är Oral-B Vitality Kids en väldigt bra eltandborste som inte kostar extremt mycket och som lämpar sig väldigt bra för barn. Välj det temat som passar ditt barn bäst då det är den enda skillnaden mellan modellerna.

Läs mer...

Xiaomi Oclean X – Bra val

Xiaomi Oclean X
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Upp till 40 dagars batteritid
 • Snabbladdning på endast 2 timmar
 • Pekskärm med information om borstning
 • Inbyggd trycksensor varnar för hård borstning
 • Många inställningar och app-stöd

Priser för Xiaomi Oclean X

557 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Xiaomi Oclean X borsthuvudDen asiatiska tillverkaren Xiaomi har lanserat en stor mängd populära och testvinnande elektronikprodukter i flera segment. Deras eltandborste Oclean X har också blivit ett populärt alternativ som fått väldigt bra betyg från konsumenter som testat den.

En tydlig skillnad mot t.ex. Oral-B:s eltandborstar är borsthuvudet som är avlångt och mer påminner om en traditionell tandborste. Detta är även något som används av andra tillverkare och båda utformningarna har sina för och nackdelar även om du som konsument inte behöver gräva ner dig i så små tekniska skillnader.

Xiaomi Oclean X är lite av en fullmatad eltandborste som dessutom inte kostar extremt mycket pengar, vilket gör att det blir en prisvärd eltandborste för den som ändå vill ha de senaste funktionerna.

Eltandborsten kommer bestyckad med en pekskärm som förutom att visa tid, borstningsteknik m.m. även kan visa dagens väder om du ännu inte hunnit titta ut genom fönstret. Det finns totalt 4 st olika program och 32 st olika hastighetsvariationer att välja mellan där det snabbaste läget innebär 40 000 varv per minut. Det är alltså en tandborste som du kan anpassa efter din mun och dina önskemål.

Xiaomi Oclean X eltandborste display

Precis som i andra bra eltandborstar så har den en trycksensor som känner av om du borstar för hårt och varnar. Det är viktigt för att inte slita onödigt mycket på borsthuvudet och samtidigt inte skada ditt tandkött eller emalj. Den inbyggda gyroskopet följer även dina handrörelser för att skapa en bild av var i munnen du har borstat och kan ge information om du missat något ställe.

Batteritiden i Xiaomi Oclean X är också väldigt bra och ger hela 40 dagars användande. Du kan även snabbladda den enkelt på endast 2 timmar och laddstationen är dessutom ett väggfäste med inbyggd magnet för att kunna ge mer flexibilitet.

Med hjälp av Bluetooth-teknik så kopplar du enkelt samman Xiaomi Oclean X med din smartphone som ger dig all information i Oclean-appen från Xiaomi som finns till både iOS och Android.

Det har inte gjorts något större test mellan eltandborstar där Xiaomi Oclean X fått vara med och flexa med sina funktioner. Mycket tyder däremot på att eltandborsten hade fått ett väldigt bra betyg även i utförliga tester och är absolut en modell som kan kandidera som ”bäst i test”. Tillsvidare får vi dock nöja oss med att förlita oss på det bra konsumentomdöme som produkten samlat på sig.

Läs mer...

Så väljer du en bra eltandborste

Om du funderar på att köpa en eltandborste så finns det olika aspekter att fundera över. Här nedanför går vi igenom några av de vanligaste skillnaderna mellan olika eltandborstar.

Trycksensor

eltandborste trycksensorEn av de vanligaste funktionerna på en eltandborste är inbyggd trycksensor och finns hos nästan alla de bästa eltandborstarna på marknaden. Det är en funktion som finns i så väl billigare modeller som i dyrare lyxmodeller.

Trycksensorn känner av hur hårt du trycker med tandborsten och kan signalera om du borstar för hårt (vilket är ett vanligt problem). Om man borstar för hårt kan man reta upp tandköttet onödigt mycket och även slita på emaljen på ett oönskat sätt.

Om du borstar för hårt så signaleras detta ofta genom t.ex. en LED-lampa eller LED-ring lyser upp vid skaftet på eltandborsten. På så sätt får du direkt feedback på din borstning och kan justera det medan du borstar.

Även om detta är en vanlig funktion så finns det bra eltandborstar som saknar detta. Det är en funktion som är bra tills man lärt sig att man inte behöver trycka tandborsten mot tänderna utan i princip bara hålla den emot för att den ska göra jobbet. Så fort man lärt sig det blir det en överflödig funktion och kanske mest en påminnelse om man skulle ändra sitt borstbeteende.

Positionsdetektering

eltandborste positionsdetekteringDyrare eltandborstar har börjat levereras med accelerometer och andra sensorer som kan berätta hur tandborsten förflyttas. I kombination med t.ex. trycksensorn kan eltandborsten få en mer eller mindre bra uppfattning om var du borstat i munnen.

Detta kan användas tillsammans med en app i din smartphone så att du kan få upp en bild som visar din borstteknik och var du missat att borstat. Det kan vara ett bra sätt för att säkerställa att du inte missar någonting och få feedback på din borstning.

I vissa appar och produkter kan du även ligga in områden i munnen som du ska ha extra kontroll på. Många av de bästa eltandborstarna i premiumsegmentet har dessa funktioner även om det kan skilja sig lite mellan modeller och tillverkare.

Mobilapplikation & Bluetooth

oral-b eltandborste smartphoneMånga bra eltandborstar har börjat få stöd för bluetooth med möjlighet att ansluta till smartphone för att t.ex. samla statistik, ge feedback på borstning, påminna om byte av borsthuvud m.m.

En av de enklaste funktionerna är att en timer kan starta på din smartphone när du borstar tänderna som dels visar hur länge du borstat totalt sätt denna gång, men också informera dig om när det är dags att byta område i munnen.

Mer avancerade eltandborstar med positionsdetektering kan ge en tydligare bild av var exakt i munnen du borstat och visa det på displayen.

Eltandborstar inriktade till barn kan har mer utvecklade applikationer där borstningen samarbetar med mobilappen för att man ska borsta fram en Disney-bild. Barnet har sedan möjlighet att samla på bilder vilket motiverar till borstning och längre borstning.

Batteritid

Batteritiden kan variera en hel del mellan olika eltandborstar men många bra modeller ligger på 2-3 veckors användning eller längre.

Att satsa på en eltandborste som har en bra batteritid kan vara bra om du ska ut och resa och inte vill känna behovet av att behöva ladda den medan du är bortrest. Längre resor är det såklart oundvikligt och varför det även kan vara intressant att titta på laddaren som medföljer.

Många resefodral som med inbyggd laddare som följer med de bästa eltandborstarna kan laddas genom USB, vilket gör att du enkelt kan ansluta dem till vägguttagen med hjälp av en väggkontakt eller direkt till USB-uttag på t.ex. datorn.

Enklare eltandborstar har ofta andra lösningar med separat laddstation, men det är ändå inte omöjligt att de har stöd för universal volt (110 – 220 V) och kan användas i stora delar av världen.

Borsthuvuden & borstlägen

oral-b borsthuvuden eltandborsteDet vanligaste är att man använder vanliga borsthuvuden avsedda för att rengöra tänderna på bästa sätt. Det är normalt detta som medföljer eltandborsten och för de billigare eltandborstarna kan man räkna med att endast detta medföljer.

Men det finns andra borsthuvuden avsedda för andra ändamål. Det finns exempelvis borsthuvuden avsedda för att göra dina tänder vitare, rengöra tungan eller optimera rengöringen på annat sätt.

Olika tillverkare har olika fästen för tandborsthuvuden och varför det är viktigt att välja de som passar till just din eltandborste.

För att optimera användningen av de olika borsthuvuden så har de bättre eltandborstarna olika borstlägen eller program som du kan använda dig av. Detta kan i vissa fall ändrar rörelsemönstret för borsthuvudet så det bättre passar syftet.

I slutändan är det ändå den vanliga rengöringen man vill åt och här finns det också olika borsthuvuden du kan välja på. Vissa är framtagna för de med känsligare tandkött, medan andra inriktar sig på djupare rengöring etc.

Barnmodeller

eltandborste barnBarns munnar är inte lika stora som vuxnas och deras tänder är heller inte lika stora, något som i vissa fall kan påverka valet av borsthuvud och design.

En annan viktig faktor är att eltandborstar för små barn inte bör vara så avancerade och påkostade i form av funktioner. Det är bättre att de har de grundläggande funktionerna och är hållbara om de skulle tappas i golvet. Skulle de gå sönder när de utsätts för det så vill man inte behöva lägga allt för mycket pengar på att ersätta dem.

Oral-B har ett par olika eltandborstar som riktas till yngre barn och de är förvånansvärt billiga. Samtidigt har flera av dem stöd för Bluetooth-teknik som ger roliga funktioner till barnens tandborstning. Det finns bl.a. Disney Magic Timer som mobilapp du kan ladda ner till några av eltandborstarna för barn från Oral-B. Här kan barnen över 2 minuter borsta fram bilder som de kan samla på, något som haft positivt bevisad effekt på tandborstningen.

Prisskillnader

Det finns väldigt billiga eltandborstar som endast kostar några hundra kronor och det finns betydligt dyrare modeller som kostar ett par tusen kronor.

Givetvis finns det stora skillnader mellan dessa modeller, men inte nödvändigtvis så mycket att de dyraste eltandborstarna blir de mest prisvärda. Att implementera trycksensor är inte någon dyr teknik och kan vara väldigt användbart. De billigaste eltandborstarna som har dessa funktioner blir väldigt prisvärda alternativ.

Däremot finns det lite dyrare eltandborstar som ligger i prissegmentet 600-1000 kronor som erbjuder fler funktioner, bättre batteritid, smidigt resefodral och andra fördelar. Många av dessa modeller blir väldigt bra köp och även om det finns bättre eltandborstar som kanske även presterar bättre i tester så är skillnaderna små och man får inte lika mycket för de extra hundralappar man väljer att lägga.

Försök välj en eltandborste som du blir nöjd med och som inte lämnar ett för stort hål i plånboken.

Ta hand om din eltandborste

Om du investerar i någon av de bästa eltandborstarna finns det all anledning att ta hand om sin eltandborste och få ut det mesta av den. Här nedanför finner du tips för hur du kan ta hand om din eltandborste på bästa sätt.

Dagligt underhåll

Oral-B eltandborste med borsthuvuden på torkning
Borsthuvuden på torkning i ställning för eltandborste.

Om du borstar tänderna enligt tandläkares rekommendationer så borstar du tänderna 2-3 gånger per dag. Var noga med att skölja av ditt borsthuvud efter att du borstat klart och låt gärna borsthuvudet stå upp så att det kan lufttorkas.

När du borstar tänderna så försök att inte trycka för mycket med borsthuvudet mot tänderna. Detta orsakar onödigt slitage på borsthuvudet som även försämrar rengöringen framöver.

Det kan också vara trevligt att kunna förvara eltandborsten och borsthuvudena bortom synhåll i badrummet. De samlar då också på sig mindre smuts mellan gångerna de används.

Underhåll över längre tid

Batteriet är en klassisk faktor som slits med elektriska produkter. Innan första användningen bör du ladda din eltandborste fullt och för att undvika onödigt slitage bör du inte ladda din eltandborste mellan gångerna.

Batterier har ett visst antal laddningscykler och även om många moderna batterier klarar av att fortsätta ladda på en befintlig cykel så blir det ändå att man utsätter sin eltandborstes batteri för onödigt slitage. Det är heller inte säkert att alla modeller har utbytbara batterier och varför det kan vara extra viktigt då man kan tvingas köpa ny eltandborste annars.

Ett alternativt sätt om man har en eltandborste som håller 1-2 veckor är att t.ex. inför varje vecka (söndagar) ladda batteriet fullt. På så sätt minskar man ändå kraftigt på antalet påbörjade laddningar.

För optimal rengöring bör du också byta ditt borsthuvud ungefär en gång i kvartalet. Detta är samma rekommendationer som man finner för vanliga tandborstar och en ny tandborste som inte är sliten är mer effektiv på att få tänderna rena och undvika karies.

Det kan även vara värt att lägga märke till om borsthuvudet tydligt har börjat spreta tidigare än 3 månader. Det kan vara en stark indikation på att du borstar för hårt.

FAQ – Eltandborste & munhälsa

Samling med vanliga frågor och svar om både eltandborstar och munhälsa.

 1. Är eltandborstar bättre än vanliga tandborstar?
 2. Hur borstar man med en eltandborste?
 3. Hur länge ska man använda en eltandborste?
 4. Hur gammal bör man vara innan man använder eltandborste?
 5. Vilka rekommendationer ger tandläkare?
 6. Hur ofta bör man byta borsthuvud?
 7. Hur ofta bör man borsta sina tänder?
 8. Bör man använda tandtråd och hur ofta?
 9. Vad är rekommendationerna kring fluorskölj?
 10. Vad är tandplack och tandsten?

1. Är eltandborstar bättre än vanliga tandborstar?

En rätt utformad eltandborste rengör tänderna bättre och tar bort mer bakteriebeläggning och plack än en vanlig tandborste.

Det har gjorts många studier på folks munhälsa och det man tydligt kunna se är att de som använder eltandborste har bättre tandhälsa. Detta är något bl.a. Tandläkartidningen rapporterat om.

Enligt en stor studie som följde upp folks tandhälsa efter elva års tid fann att de som använt eltandborste hade klart mindre risk att förlora tänder. Samtidigt var det svårt att urskilja någon stor skillnad i kariesangrepp.

Det finns skillnader även bland eltandborstar och det kan vara smart att välja någon av alla modeller som presterat bra i tester, då har du en bättre utgångspunkt.

Samtidigt är det viktigt att borsta tänderna rätt och tekniken skiljer sig mellan en vanlig manuell tandborste och en eltandborste. Om du borstar fel räcker det inte att eltandborsten egentligen är ett bättre alternativ. Det räcker alltså inte att äga ett paraply om du inte fäller ut det när det regnar.

Överst i artikeln kan du hitta flera eltandborstar som presterat bäst i test och även andra prisvärda alternativ som haft bra testresultat.

2. Hur borstar man med en eltandborste?

När du använder en eltandborste är det än viktigare att låta den göra jobbet. Din uppgift är att långsamt röra dig över tändernas område och gärna överlappa in på tandköttet. Eltandborsten borströrelser kommer sköta rengöringen och borsta rent utan att du behöver applicera något stort tryck eller egna rörelser.

Et bra tumregel brukar vara att dela in tänderna i 4 delar som uppe/nere och höger/vänster. I varje sektion ska du spendera ca 30 sekunder med att låta eltandborsten rengöra. Börjar du uppe till vänster kan du efter 30 sekunder flytta dig över till den högra sidan där uppe, för att sedan spendera den andra minuten på underdelen.

Ett vanligt misstag är att använda för lite tandkräm när man borstar och här rekommenderas ofta ca 2 cm tandkräm. Runda borsthuvuden som t.ex. på Oral-B:s eltandborstar får inte plats med detta och varför du kan fylla på med tandkräm när du borstat halva munnen.

Videon nedan från Folktandvården i Stockholm visar på hur du kan borsta tänderna med eltandborste.

3. Hur länge ska man använda en eltandborste?

Borstning med eltandborste har samma rekommendationer som en vanlig tandborste även om eltandborsten gör betydligt fler borströrelser per sekund. Att långsamt förflytta sig över tändernas yta och tandkött tar tid och varför 2 minuter är rekommenderat vid varje borstning.

Eltandborstens styrka ligger i att den lyckas komma åt bättre och med många borströrelser per område lyckas rengöra bättre. Men om man försöker borsta snabbare uppstår en stor risk i att man missar något område.

4. Hur gammal bör man vara innan man använder eltandborste?

Egentligen rekommenderas samma ålder som för vanlig tandborstning. Man bör börja tidigt för att vänja barnen att man ska borsta tänderna och det ska bli en inarbetad rutin.

En eltandborste kan dock vara klumpig och jobbig att använda på för små barn och varför det ofta rekommenderas att de kommer upp i åldern 3-4 år innan de börjar använda det. Innan dess fungerar en vanlig tandborste ypperligt.

Barn behöver också hjälp med tandborstning upp till ca 10 års ålder. Det är viktigt att du som förälder är med på detta och hjälper ditt barn till att få så bra tänder som möjligt. Samtidigt bör man träna barnet i att borsta själv då det inte är en medfödd teknik.

5. Vilka rekommendationer ger tandläkare?

En eltandborste är inget måste för att hålla dina tänder rena, men de kan göra jobbet lättare och fler lyckas få ett bra resultat på 2 minuters borstning med en eltandborste.

I övrigt ger tandläkare följande rekommendationer:

 1. Använd rikligt med tandkräm, ca 2 cm. Dela upp två omgångar om det inte får plats på tandborsten.
 2. Använd gärna fluortandkräm som ger ett bättre skydd mot karies.
 3. Svälj inte tandkräm utan spotta ut den. Fluor är inte hälsosamt att svälja i stora mängder.
 4. Skölj inte munnen med vatten efter du borstat. Det tar bort fluorskyddet från tandkrämen.
 5. Avsluta gärna tandborstning med munskölj som innehåller fluor. Flux är ett rekommenderat märke som många tandläkare gett. Använder du munskölj direkt efter tandborstningen så bör den innehålla 0,2% NaF för att inte ta bort fluorskyddet från tandkrämen.
 6. Använd gärna tandtråd varje dag eller i alla fall några gånger per vecka. Genom att rengöra mellan tänderna håller du ditt tandkött friskt och minskar kariesangrepp mellan tänderna.
 7. Tungskrapa kan användas för att rengöra tungan och få bort fler dåliga bakterier från munnen. Vissa tandborstar kommer med tungskrapa och vissa eltandborstar har specifikt borsthuvud för tungan.

6. Hur ofta bör man byta borsthuvud?

Oavsett om du använder en vanlig tandborste eller eltandborste med borsthuvud så ska de bytas var tredje månad.

7. Hur ofta bör man borsta sina tänder?

Rekommendationerna som ges är att borsta tänderna på morgonen efter att man ätit frukost och på kvällen innan man går och lägger sig (eller när man ätit sin sista måltid).

Det är inte ovanligt att tandläkare själva borstar sina tänder även efter de ätit lunch, men effekten av det är inte lika stor som de andra två viktiga tiderna.

Borsta tänderna får ses som grunden i bra tandhygien men bör kompletteras med rengöring mellan tänderna med hjälp av t.ex. tandtråd.

8. Bör man använda tandtråd och hur ofta?

Oavsett om man borstar tänderna med vanlig tandborste eller eltandborste så kommer man behöva rengöra mellan tänderna med tandtråd för att komma åt de bakterier som sätter sig där.

Även om man kommer långt på att endast använda tandtråd tre gånger i veckan så är det svårt att få in en rutin på det. Många finner det lättare att hålla igång sitt användande av tandtråd om man t.ex. gör det varje kväll. Då blir det också lättare att hoppa över det enskilda gånger om man för stunden känner att det är för jobbigt.

9. Vad är rekommendationerna kring fluorskölj?

Att skölja munnen med munskölj eller fluorskölj kan göras antingen efter tandborstningen eller efter måltider under dagen.

Folktandvården rekommenderar detta särskilt till:

 • De med karies och håller på att få början på hål i tänderna.
 • Personer med fastsittande tandställning
 • De personer som har delprotes, kronor och broar
 • Om du lider av muntorrhet där bristen på saliv inte ger tillräckligt skydd

Det finns olika produkter med olika mycket fluor i dem. Det finns även munskölj som inte innehåller fluor och något man bör vara vaksam över om man ska välja ett bra munskölj.

Om fluormängden ligger på 0,05 % så passar de bra till barn i ålder 6-12 år som är i behov av extra skydd. För vuxna eller barn över 12 år så rekommenderas istället munskölj med en fluorhalt på 0,2 %.

10. Vad är tandplack och tandsten?

Tandplack är den bakterieavlagring som samlas mellan tänderna och tandköttet. Tandplack är det som du dagligen vill ta bort med en tandborste och tandtråd för att inte utsätta dina tänder för kariesangrepp eller ditt tandkött för infektioner.

Tandsten är en avlagring som sätter sig hårt på tanden och uppstår när tandplack mineraliseras. Det går inte att få bort på egen hand och varför det är viktigt att ta hjälp av tandhygienist eller tandläkare för det.

Så valde vi ut de bästa eltandborstarna

När vi valde ut de bästa eltandborstarna har vi i första hand tittat på testresultat från oberoende tester som testat flera eltandborstar mot varandra på samma sätt. Normalt innebär detta källor som t.ex. Råd & Rön, Testfakta m.fl. Detta brukar resultera i att en eller flera produkter tydligt framgår som bättre än vissa andra konkurrenter. De eltandborstar som utses som bäst i test är en stark signal för att det är väldigt bra produkter.

Oberoende tester kompletteras med recensioner i de fall det behövs. Djupgående recensioner om enskilda eltandborstar kan ge en djupare förståelse i hur de fungerar och varför de är bäst.

Konsumentomdömen är den sista avgörande faktorn för att en produkt ska kunna rekommenderas av oss. Det spelar ingen roll om en produkt vunnit tester som en stor skara konsumenter är missnöjda med produkten, då är det antagligen något fel på den. Vi tittar alltså alltid igenom konsumenternas omdömen från flera källor för att få en uppfattning om det är bra eller dåligt. Vi försöker även utläsa om konsumenter anmärker på samma problem och felaktigheter med en produkt.

Källor & Test

Sammanställning av recensioner, tester, omdömen och andra källor som vi använt oss av för att presentera de bästa eltandborstarna.

 • Test av 22 eltandborstar – 2022 – Råd & Rön
  Råd & Rön har gjort ett stort test av 22 olika eltandborstar från Oral-B, Philips, Jordan och Silk’n. Testet har från början tydliga brister då 20 olika personer har använt eltandborstarna och själva fått bedöma hur bra de är på att ta bort plack. Men samtidigt är det svårt att få ett bra upplägg som inte ställer för stora krav på genomförandet av testet. Även om Råd & Röns test är bättre genomfört än de flesta andra test på eltandborstar som gjorts är det viktigt att vara medveten om att bedömningen blir subjektiv och bias till märken kan existera. I testet presterar Oral-B bäst med eltandborstarna iO där både 7, 8 och 9 serien delar på förstaplatsen och får utmärkelsen ”bäst i test”. På andraplats med utmärkelsen ”bra köp” hamnar Jordan Clean Smile Plus. Generellt sett presterar Philips och Oral-B väldigt bra i testet och många eltandborstar ligger tätt i poäng.
 • Test av flera eltandborstar – 2019 – M3
  Tidningen M3 har testat flera eltandborstar i den mer lyxiga klassen med många funktioner. De lyxigare eltandborstarna har ofta utökad funktionalitet där du kan följa borstandet av dina tänder i mobilapp. Tre modell fick 7 av 10 i betyg i testet vilket var Oral-B Genius X, Oral-B Genius 10000 och Philips Sonicare Diamond Clean Smart. Således är det svårt att påstå att någon är bäst i test och de andra två modellerna Oral-B Smart 5 och Sonicare DIamond Clean kammade hem 6 av 10 i betyg. Tveksamt om M3 lagt någon större vikt på att faktiskt testa produkterna själv.
 • Eltandborstar i stort test – 2018 – Aftonbladet
  Aftonbladet Plus har testat ett stort urval av olika eltandborstar i olika prisklasser för att hitta vilken som är bäst. I deras test fann dem att Oral-B Genius 10100S är den bästa eltandborsten och fick utmärkelsen bäst i test. På andraplats hittar vi Philips Sonicare DiamondClean Sonic HX9393 följt av Oral-B Pro 5900 CrossAction Duo på tredjeplats.
 • Test av sex olika eltandborstar – 2017 – Testfakta
  Testfakta utförde under 2017 ett laboratorietest av sex olika eltandborstar. Totalt sett testades 4 olika tillverkare där de fick genomgå användning och man läste sedan av deras förmåga att få bort plack på tänderna, men också om tandköttet förbättrades av borstningen. Bäst i test blev Oral-B Genius 9000 tätt följt av Oral-B Pro 2 2700 som båda använder Cross Action som borsthuvud. Jordan Clean Premium + kammade sedan hem tredjeplatsen före Philips Sonicare FlexCare. Sämst i testet presterade Colgate ProClinical A1500.
 • Prisjakt – 2022
  Prisjakt som en av Sveriges främsta tjänster för prisjämförelse av produkter har kunnat bistå med information om de mest populära eltandborstarna, hur en del konsumenter tycker om dessa och hur många butiker som säljer produkten.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Vi har sammanställt konsumenters omdömen från flera källor för säkerställa att de produkter som fått bra betyg i tester och utsetts till bäst i test, faktiskt håller en bra kvalitet över tid. Konsumenternas användning skiljer sig ofta från när en produkt testas och varför det är viktigt att titta på denna aspekt också om man ska kunna identifiera de bästa eltandborstarna.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng