Löpband – Vilket är bäst?

Bästa Löpband

Löpband ger möjligheten att träna löpning inomhus i kontrollerade former men flera modeller har visat sig prestera dåligt. Vi tittar närmare på de som presterat bäst i tester.

För att springa på ett löpband krävs en stark motor som gör att steget och motståndet från kroppen inte bromsar bandet. Samtidigt är det viktigt med bra yta på bandet så man kan koppla av under löpningen och fokusera på rätt saker.

När vi granskat löpbanden som säljs i Sverige finner vi konsumenter som är missnöjda med sina köp men också modeller som presterat bra och lever upp till de krav som ställs.

Här nedanför går vi igenom några av de löpbanden som presterat bäst och längre ner i artikeln kan du läsa mer om löpband och vad du bör tänka på inför köp.

Sole Fitness F63 – Bäst i test

Sole Fitness F63
 • Bäst i Test 2020
 • Toppbetyg av många konsumenter
 • Utsetts till bäst i test
 • Kraftfull motor på 3 hk
 • Stabil konstruktion och bra band
 • Bra yta på bandet för löpning
 • Fälls enkelt ihop för kompaktare förvaring
 • Klarar användare upp till 148 kg i vikt
 • Priser
 • Egenskaper
18 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
MärkeSole Fitness
ModellF63
Produktvikt115 kg
Motoreffekt3 hk
Max hastighet18 km/h
Max lutning15 %
Max personvikt148 kg
Löpyta152×51 cm
HopfällbarJa
HandpulssensorJa
Trådlös pulsmätningJa

Produktbeskrivning

Sole Fitness F63 är ett intressant löpband med bra specifikationer och som vid en första anblick ser ut att vara en bra instegsmodell för löpare som har behov av ett stabilt och pålitligt löpband. Löpbandet har även fått bra testresultat där modellen utsetts till bäst i test.

Sole Fitness F63 - Löpband bäst i testLöpbandet är bestyckat med en ganska stark motor på 3 hk. Detta bidrar dels till att löpningen får ett flyt och att löpbandet faktiskt orkar rulla på och inte bromsas av ditt fotsteg.  Du har också en löpyta som är 152 × 51 cm vilket ger dig tillräckligt med utrymme för att kunna njuta av både promenader som löpning.

Hastigheten kan du såklart reglera själv upp till det maximala värdet på 18 km/h eller ett tempo som motsvarar 3:20/km. Detta är tillräckligt snabbt för att motionärer även ska kunna köra snabba intervaller som sträcker sig ett par minuter på löpbandet. För elitmotionärer eller mer professionella löpare så är detta i lägsta laget för korta intervaller, men det är något de inser själva så fort tempot avslöjades.

Ett sätt att göra det jobbigare är att applicera lutning på bandet vilket du kan göra upp till 15%. Sole Fitness F63 väger 115 kg och är en rejäl och stabil pjäs som inte heller lätt flyttas men som enkelt kan fällas ihop genom att man höjer bandet mot kontrollenheten vilket gör att man kan förvara den i ett mer vertikalt läge. Just detta är något som Sole Fitness är kända för med sina löpband.

Sole Fitness F63 Löpband - Display med hållare för surfplattaLöpbandet kommer med 10 förinställda program som du kan använda dig av om du inte vill köra manuellt. Din träningsdata kan överföras med Bluetooth till många smarta telefoner och appar som Fitbit, Record, Mapmyrun & Apple Health. En annan intressant funktion är de inbyggda högtalarna som du kan ansluta din MP3-spelare till vilket gör att du slipper använda hörlurar.

Andra trevliga funktioner är inbyggd hållare för surfplattor och USB-uttag så du kan ansluta laddare till antingen surfplattan eller mobiltelefonen. Sole Fitness F63 har också stöd för inbyggd pulsmätning med handtagen eller genom pulsbälte som följer med köpet.

När man läser om konstruktionen på löpbandet med kvalitetshjul för transport, bra utvecklade band att springa på och en stabil grund så blir det snabbt svårt att motivera ett billigare och enklare val av löpband. Sole Fitness F63 blev även utsedd till det löpband som är bäst i test av de 11 löpbanden som hade testats. Detta löpband har också fått väldigt bra betyg och lovord från konsumenter.

Vi tror Sole Fitness F63 är ett väldigt bra alternativ för många som söker ett löpband med kvalitet som de kan spendera många timmar på. Det är knappast den billigaste modellen men du slipper också kvalitetsproblem som många billigare modeller dras med. Löpbandet är ett bra val för många löpare utom möjligtvis den yttersta eliten som kanske har större behov än vad detta kan tillgodose.

Master Fitness T25 – Bästa Budgetval

Master Fitness T25
 • Bästa Budgetval 2020
 • Toppbetyg av kunder som testat
 • Ett av de mest populära valen
 • Bra instegsmodell i lägre prisklassen
 • Topphastighet på 20 km/h
 • Kraftfull motor på 2,5 hk
 • Stabil och någorlunda tyst enligt testare
 • Priser
 • Egenskaper
12 815 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
13 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
MärkeMaster Fitness
ModellT25
Produktvikt88 kg
Motoreffekt2,5 hk
Max hastighet20 km/h
Max lutning15 %
Max personvikt130 kg
Löpyta140×51 cm
HopfällbarJa
HandpulssensorJa
Trådlös pulsmätningJa, men pulsbälte ingår ej

Produktbeskrivning

Master Fitness T25 är ett löpband som fått väldigt bra kundomdömen och som är en bra instegsmodell för många motionärer som vill springa. I vissa fall kan det även fungera som ett bra komplement för den inbitna löparen som inte vill lägga för mycket pengar på ett löpband.

Löpbandet Master Fitness T25 har en ganska stark motor på 2,5 hk som borde vara tillräckligt starkt för att du ska kunna få en jämn löpning utan att bandet bromsar dig i stegen. Löpytan är godkänd och mäts upp till 140 × 51 cm.

Den maximala hastigheten på löpbandet är angivet till 20 km/h vilket motsvarar ett tempo på 3:00/km. Löpbandet är alltså snabbt nog för att många även ska kunna köra intervaller och kan även duga för mer professionella löpare här.

Du kan även applicera lutning på bandet med upp till 15% vilket gör du dels kan träna att springa i lutning men också använda detta om du är så pass snabb att tempo på 3 minuter är i långsammaste laget för vissa pass. Totalt sett finns där 36 program att välja mellan och du ser tydligt din hastighet, distans och kaloriförbrukning på displayen.

Master Fitness T25 kommer med transporthjul som gör att du kan flytta löpbandet själv lite men det väger ändå in totalt på 88 kg så att lyfta det själv är mycket svårt. Vikten är ändå ganska lätt jämfört med många andra löpband och skulle även kunna vara en nackdel för stabiliteten när man springer på det. Däremot är detta ingenting som framkommer i varken recensioner eller kundomdömen av de som testat löpbandet.

Bandet går att fälla upp också så det tar lite mindre plats vilket såklart är en stor bonusfaktor oavsett om du har ett dedikerat träningsrum eller om du placerat löpbandet någon annan stans.

Med tanke på priset så är Master Fitness T25 ett väldigt prisvärt löpband där du får väldigt mycket för pengarna. Det är från vårt perspektiv det bästa budgetvalet om du verkligen letar efter ett löpband att springa på. Det finns billigare alternativ men kompromisserna kommer bli större och risken är stor att det känns som de är mer avsedda för gång och lättare jogg än faktiskt löpning.

Sole Fitness F85 – Bästa Premiumval

Sole Fitness F85
 • Bästa Premiumval 2020
 • Toppbetyg av konsumenter
 • Rekommenderas till vana löpare
 • Mycket stark motor på 4 hk
 • Stor löpyta på hela 152 × 56 cm
 • Klarar av personer upp till 180 kg
 • Priser
 • Egenskaper
24 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
MärkeSole Fitness
ModellF85
Produktvikt144 kg
Motoreffekt4 hk
Max hastighet20 km/h
Max lutning15 %
Max personvikt150 kg
Löpyta152×56 cm
HopfällbarJa
HandpulssensorJa
Trådlös pulsmätningJa

Produktbeskrivning

Sole Fitness F85 är ett löpband som passar betydligt bättre till elitmotionären eller mer professionella användare som behöver ett rejält och pålitligt löpband där man kan utföra snabba och bra träningspass.

Modellen är en tydligt förbättring av F63 som fick bäst i test och bjuder på en del aspekter som gör att den är värd att överväga för den inbitna löparen. Att modellen även rekommenderas till proffsanvändare syns även på prislappen när detta är ett löpband som kostar betydligt mer. Även om det fortfarande är billigare än vad många elitmotionärer lägger på en racercykel så är detta ändå ett ganska dyrt löpband jämfört med de billigare modellerna.

Sole Fitness F85 löpbandMotortypen är en så kallad DC-motor och är samma som finns i många löpband och även den billigare F63. Däremot är detta en kraftigare motor på 4 hk och bjuder på hastigheter upp till 20 km/h, en gräns många löpband har och som motsvarar ett tempo på 3:00/km.

Det är också ett ganska stort löpband med fysiska mått på 207 × 93 cm när det är utfällt på golvet med löpyta på 152 × 56 cm och ger alltså både en ganska lång och bred yta att springa på. Sole Fitness F85 väger även in på 127 kg och klarar av användare upp till 180 kg vilket ger en väldigt bra stabilitet när man springer. Givetvis går löpbandet att fälla upp vilket förkortar längden från 207 cm till 111 cm.

Det finns 6 stycken förinställda program men du har möjligheten att definiera egna program. Det finns även pulsstyrt program och med löpbandet följer det med pulsbälte och där finns även handsensor om du hellre skulle vilja använda det.

Det finns även en inbyggd fläkt som hjälper till att kyla ner dig och ge en lite mer realistiskt känsla när du springer.

Vad säger då de löpare som testat Sole Fitness F85? Det är ett löpband som har fått väldigt bra betyg och läser man omdömena så ser man att många tycker det är riktigt bra och att de kunnat springa längre pass på ett bekvämt sätt. Även intervaller och andra tuffare träningspass rapporteras det gott om. Löpbandet blev också utsedd till bäst i test för professionellt användande.

Sole Fitness F85 är löpbandet för dig som vet att du kommer använda det mycket och att du redan är en van löpare som vet att du kommer kunna utnyttja kapaciteten på ett bra sätt. Detta är helt enkelt det bästa löpbandet för de som tränar mycket och är vana löpare som t.ex. elitmotionärer.

Abilica Premium AC – Bra Premiumval

Abilica Premium AC
 • Bra Produkt 2020
 • Bra Löpband i Premiumklassen
 • Topphastighet på hela 24 km /h
 • Stor löpyta på 154 × 60 cm
 • Bra konstruktion som är skonsam mot kroppen
 • Högtalare och hållare för surfplatta
 • Priser
 • Egenskaper
32 405 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
34 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
36 749 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
MärkeAbilica
ModellPremium AC
Max hastighet24 km/h
Max lutning12 %
Max personvikt180 kg
Löpyta154×60 cm
HopfällbarNej
HandpulssensorNej
Trådlös pulsmätningJa, trådlös mottagare finns

Produktbeskrivning

Abilica Premium AC - bredd löpyta

Abilica Premium AC är ett klart steg upp i prisklass men erbjuder också kvalitet och funktioner på ett sätt som få andra löpband bemästrar. För den som i första hand letar efter ett riktigt bra löpband och i andra hand funderar på prislappen så kan Abilica Premium AC vara ett av de bästa alternativen.

Den rejäla konstruktionen gör att du i kombination med en bra skyddsmatta får en av de tystaste löpbanden på marknaden. Den har också ett rejält band som är 154 cm långt och hela 60 cm brett. Alla som sprungit längre pass löpband vet att det kan krävas koncentration att hålla sig kvar på bandet om det är för smalt vilket du slipper med Abilica Premium AC.

En av paradgrenarna med Abilica Premium AC är helt klart maxhastigheten som är hela 24 km/h vilket motsvarar ett tempo på 2:30/km något som är tillräckligt för att många elitlöpare ska känna sig pressade även under intervaller.

Lutningen på löpbandet är också ställbart likt många andra löpband. Däremot är den maximala lutningen endast 12 % vilket förvisso lär vara tillräckligt för att träna på inför det mesta man kan utsättas för under asfaltslopp men inte så extremt som teknisk trail kan leverera.

Abilica Premium AC - konsol med hållare för surfplattaMotorn har en effekt på 3 hk vilket är helt klart bra och borde inte erbjuda några problem oavsett hastighet. Du kan välja till pulsbälte för att på ett mer smidigt sätt läsa av din puls och även använda dig av pulsbaserad träningsprogram. Det finns inbyggda högtalare och givetvis även hållare för surfplattan om du önskar att titta på något medan du tränar.

Abilica Premium AC har fått väldigt bra betyg och är ett bra premiumval att satsa på. Förutom prislappen som är relativt saftig så kanske lutningen kan ses som negativt för de som vill träna mycket på att springa uppför.

En annan nackdel är helt klart att löpbandet inte är hopfällbart utan står där det står så att säga. Det går förvisso att förflytta med transporthjulen men tar inte mindre plats för det. Nackdelen blir dock också en fördel då dessa typer av löpband ofta är mycket mer stabila i sin konstruktion och ger mindre vibrationer ifrån sig. Speciellt i höga hastigheter är det extra viktigt.

Av de konsumenter som testat den har Abilica Premium AC fått bra betyg och vi tvekar inte på att det tillhör en av de bästa löpbanden. Om du bara har plats att fysiskt placera löpbandet i ett träningsrum och om plånboken är stor nog så är detta helt klart ett löpband värt att fundera över, speciellt om du är en löpare som behöver det där extra.

Master Fitness Wavedeck T5 – Nytt löpband

Master Fitness Wavedeck T5
 • Bra Produkt 2020
 • Innovativt löpband med ny teknik
 • Minskar belastningen på kroppen
 • Ger en mjuk känsla i löpningen
 • Hopfällbart och tyst löpband
 • Bra för rehabilitering och hård träning
 • Priser
 • Egenskaper
16 895 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
17 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
19 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
20 890 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
21 899 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
MärkeMaster Fitness
ModellWavedeck T5
Produktvikt126 kg
Motoreffekt2 hk
Max hastighet18 km/h
Max lutning15 %
Max personvikt120 kg
Löpyta140×50 cm
HopfällbarJa
HandpulssensorJa
Trådlös pulsmätningJa

Produktbeskrivning

Master Fitness Wavedeck T5 är ett relativt nytt löpband med ny teknologi som intog marknaden under 2019. Löpbandet är byggt på ett revolutionerade sätt vilket minskar belastningen på kroppen vid löpning och samtidigt minskar ljudnivån som annars lätt kan uppstå.

Den nya tekniken innebär att bandet rullar längs ett böjbart skal uppbyggt av flera ribbor. Dessa ribbor fångar upp kraften i löpsteget och böjer sig lätt vilket gör att löpsteget blir mjukare samtidigt som vibrationer fångas upp vilket minskar ljudnivån.

På ett sätt kan löpbandet beskrivas som att springa på ett mjukare underlag som ger väldigt mycket dämpning i steget men du får också med dig kraft i löpsteget då ribborna vill böja tillbaka sig.

Master Fitness Wavedeck T5 löpband

Konceptet med löpbandet är helt klart intressant och löser många problem som kan uppstå med traditionella löpband. Ett löpband som är snällare mot kroppen innebär att du kommer kunna springa mer och ett löpband som inte lika lätt stör grannar är helt klart bonuspoäng för de flesta.

Löpbandet i sig är relativt kompetent även om motoreffekten på 2 hk kan tyckas vara i lägsta laget för prisklassen. Hastigheten kan enkelt ställas in mellan 1-18 km/h och du kan välja lutning på upp till 15 %. Det finns 20 färdiga program att välja mellan och pulsen kan avläsas genom handtagen eller med pulsbälte (som dock inte ingår).

Displayen visar allt nödvändigt som du kan tänkas behöva känna till under ditt träningspass så som distans, hastighet, tid, aktuell lutning, kalorier och puls. Löpbandet är även hopfällbart och det finns transporthjul som gör att den lättare går att förflytta korta sträckor.

Ett tänkbart problem som kan växa fram är dock att om man tränar väldigt mycket på detta löpbandet så kan en övergång till vanlig löpning komma med varningsskyltar. Det är då viktigt att ta med sig kunskapen om att man nu springer på ett mer slitsamt sätt för kroppen och att man kanske behöver vänja sig vid det.

Som komplement till vanlig löpning eller i ett steg där rehabilitering är aktuellt så har dock Master Fitness Wavedeck T5 möjligheten att skina extra mycket. Det är ett intressant koncept med minskad belastning men myntet har som sagt en baksida också.

Vi tror därför Master Fitness Wavedeck T5 i rätt situationer för den medvetne löparen kan vara ett av de bästa löpbanden att välja på. Men är man osäker eller har tänkt att lägga majoriteten av vinterträningen på löpband så är kanske ett mer traditionell löpband bättre. Att träna kroppen att utsättas för belastningar är trots allt ändå en del av träningen.

Master Fitness T20 – Billigt löpband

Master Fitness T20
 • Bra kundomdömen
 • Bästa bland de billigaste löpbanden
 • Passar motionären bra
 • Upp till 16 km/h
 • Klarar personer upp till 120 kg
 • Många program att välja på
 • Priser
 • Egenskaper
8 303 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
9 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
9 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
10 899 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
MärkeMaster Fitness
ModellT20
Produktvikt67 kg
Motoreffekt2 hk
Max hastighet16 km/h
Max lutning16 %
Max personvikt120 kg
Löpyta130×46 cm
HopfällbarJa
HandpulssensorJa
Trådlös pulsmätningJa, pulsbälte ingår inte

Produktbeskrivning

Master Fitness T20 är ett löpband som är en bra ingångsmodell för den som vill gå promenader, jogga och även börja springa. Det är dock inte en modell som rekommenderas för den vana löparen men den gör sitt jobb och för priset är det både en billig och prisvärd lösning.

Tittar man på specifikationerna för Master Fitness T20 ser man att den är utrustad med en motor på 2 hk vilket är i lägsta laget för att inte bandet ska börja pausa när du sätter i foten när du springer. Den maximala hastigheten för löpbandet är 16 km/h vilket motsvarar ett tempo i 3:45 något som kan översättas till en hastighet som motsvarar 37:30 på milen. Men detta är också en nivå många elitmotionärer ligger vid och vill man kunna träna intervaller inser man snabbt begränsningarna i denna modell för en van löpare.

Modellen är försedd med en LCD-display och där kan du se din hastighet, distans, tempo och kaloriförbrukning. Du kan också välja mellan något av 25 st olika träningsprogram som gör att du kan få ut olika effekter av din träning men också variera det mer.

Modellen kan enkelt fällas ihop för att ta mindre plats och den klarar av personer upp till 120 kg. Vill du springa eller gå i lutning så klarar den av upp till 16 % lutning. Löpytan är i jämförelse med andra modeller mindre och har 130 × 45 cm vilket inte ger samma komfort och det är lättare att man trampar fel om man tränar längre perioder.

Detta är ett löpband som passar väldigt bra till motionären som mest bara vill röra sig och inte är intresserad av att investera i en mer påkostad modell för att ta löpningen till nya nivåer. Bland de recensioner och omdömen som konsumenter lämnat efter att ha testat löpbandet så får det många positiva kommenterar. Det talar för att det faktiskt är en bra produkt om än att den inte är lika lämpad för vana löpare.

DRAX Speedfit SPT-1000C – Spring utan motor

DRAX Speedfit SPT-1000C
 • Spring utan motor
 • Patenterad lösning
 • Styr hastigheten med kroppslutning och fotisättning
 • 2 års garanti
 • Klarar användare upp till 180 kg

Priser för DRAX Speedfit SPT-1000C

49 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
59 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Löpbandet DRAX Speedfit SPT-1000C är en mycket intressant modell som inte har någon elektrisk motor som driver löpbandet utan där du använder din egen kropp för detta. Detta uppnås genom att löpbandet är bågformat och ger dig möjligheten att justera hastigheten med din egen vikt. Ju mer du lutar dig framåt (precis som i löpning) ju snabbare måste du springa för att hålla jämt tempo med bandet.

Det kan vara svårt att ta steget till detta löpband även som en van löpare. Är detta verkligen något för dig kan man tänka? Men löpningen ger en väldigt naturlig känsla och du får full kontroll över hastigheten utan att behöva röra knappar. Samtidigt slipper du motorljudet och det är färre delar som kan gå sönder. De löpare som provat springa på bandet är väldigt överraskade över resultatet även om det tar ett par minuter att greppa känslan då det skiljer sig lite att komma igång jämfört med ett vanligt löpband. När man väl är igång och springer rullar dock allting på utan att det känns konstigt och utan att du behöver anpassa din löpteknik.

Detta löpband är delvis dyrt för att tekniken är patenterad och i praktiken behöver det inte vara bättre än ett motordriven variant även känslan är väldigt naturlig och skön. Här har du t.ex. svårt att justera lutningen av bandet eller få hjälp av motorn att hålla den hastighet som du vill under intervaller. Men detta vägs upp av känslan i steget och om du eftersöker ett löpband där du vill ha ett så naturligt steg som möjligt är detta inte en dum kandidat.

Att löpbandet inte behöver ström och att det saknar motor gör att den ger ifrån sig mindre oljud och kan placeras på platser där man normalt sätt kanske inte skulle haft ett löpband.

Löpbandets största nackdel är att det inte fungerar att justera lutning på eller de andra fördelarna en motor faktiskt kan ge. Det är också väldigt dyrt vilket nog är det som skrämmer främst köpare. Däremot är det ett löpband som bjuder på en fantastisk känsla.

Så väljer du rätt löpband

Tips vid köp av löpband

Att välja rätt löpband är svårt och många fastnar tidning på vilken prisklass man ska lägga sig på. Klarar man sig på ett löpband för 5000-7000 kronor, eller måste man lägga? Här går vi igenom olika aspekter som är värda att titta på när du väljer ett löpband och dessa kan vara användbara oavsett om du väljer något av löpbanden ovan eller väljer något annat.

Prisklass

Prisklassen indikerar vad det är du kan förvänta dig av ett löpband. Ett löpband som säljs för 5 000 kronor kommer inte prestera som de bra löpbanden som kostar 15 000 kronor och därför kan priset snabbt indikera vad det är för typ av löpband.

Under 5 000 kr

Lägsta prissegment där många sämre löpband finns.

Ska du springa på bandet rekommenderas inte något av dessa. De kan däremot fungera bra om du endast tänkt gå på dem.

5 000 – 10 000 kr

Här finns en del riktigt bra och prisvärda löpband som faktiskt fungerar riktigt bra att springa på, speciellt om du är motionär.

Ibland får man göra avkall på löpytan och motorkraft i detta segment men modellerna fungerar ändå okej även om den vana löparen kanske inte hade varit helt nöjd med köpet.

Säkerställ att motorstyrkan är bra nog och att bandets yta räcker för dina behov. Det är lättare att springa avkopplat på bandet om där finns yta med lite marginal.

10 000 – 20 000 kr

I detta prisspann finns det flera riktigt bra löpband som passar vana löpare och elitmotionärer fint. Flera modeller som presterat bra i tester och utsetts till bäst i test hittar du här.

Även om löpbanden inte är det absolut bästa du kan köpa så börjar prestandan i segmentet bli bra nog utan att motionärer behöver göra för stora kompromisser.

Även elitlöpare kan nyttja dessa löpband även om man kanske får nöja sig med maxhastigheter som sträcker sig till 20 km/h och att motorn eventuellt blir för varm efter längre löppass.

Över 20 000 kr

Exklusiva och lyxiga löpband. Dessa löpband är väl påkostade med många funktioner och intressanta detaljer.

Produkterna är dyra men för många som har löpning som sin stora hobby kan ett löpband i denna prisklass fortfarande motiveras.

Det finns löpband med möjligheten att få bättre lutning, större band, kraftigare motor och andra funktioner som är väl värda att överväga för den vana löparen.

Professionella löpband som riktar sig till elitlöpare och gym med avsikt att användas under långa perioder ligger i detta prissegment. Det är dock värt att notera att segmentet är stort med varierad prestanda.

Förvaring

Förvaringen är en annan aspekt som många tycker är viktig.

Många löpband går att fälla upp, men hur mycket plats tar dem egentligen? Om man behöver flytta den mellan gångarna de används, hur bra är då hjulen för att kunna transportera ett löpband som väger över 100 kg? Vissa modeller är bättre än andra här.

Hopfällbara löpband innebär också att det har gångjärn som annars inte hade behövts. För billigare modeller kan detta vara en svag länk som ger mer vibrationer vid löpning.

Motorstyrka

Motorstyrkan är en mycket viktig aspekt för de som springer. Svaga löpband som har under 2 hk i styrka kan lätt bromsa bandet när fotstegen sätts i vilket ger en väldigt konstig och ojämn känsla att springa på.

En svag motor dras även med andra problem då de blir över tid varma vid högre hastigheter och motståndet i löpsteget. Det kan leda till att de slits ut snabbare och att de stänger av sig själva för att skydda sig mot överhettning.

Svaga motorer hittar man ofta i de lägre prisklasserna och vill man ha något riktigt bra satsar man på ett löpband med 3-4 hk i styrka. Under 2 hk rekommenderas inte.

En kraftigare motor är ingen garanti för att löpbandet inte kan överhettas och även lite dyrare modeller kan stänga av sig efter flera timmars kontinuerligt arbete. Man kan försöka underlätta för löpbandet med bra ventilation om man stöter på problemet.

Löpytan

Bandets storlek har en stor betydelse för hur lätt det är att springa på löpbandet. Detta är också en faktor som skiljer sig mycket mellan modeller och vissa udda modeller kan vara riktigt smala och svåra att springa på.

Ett brett löpband som är enkelt att springa på har 50-55 cm i bredd och ca 150 cm i längd. Det går att tumma lite på dessa siffror och ändå ha en produkt som fungerar helt okej att springa på, speciellt om du är kvinna som har mindre fötter och tar kortare steg.

Samtidigt ställs det högre krav för elitlöpare då steglängden ökar ju snabbare du springer.

Hastighet

Abilica Premium AC löpband
Abilica Premium AC är ett snabbt löpband som klarar 24 km/h vilket motsvarar ett tempo på 2:30.

Hastigheten på löpband varierar en hel del och billigare modeller brukar ha en svagare motor som inte tillåter lika höga hastigheter. För en van och snabb löpare bör man satsa på minst 20 km/h för att kunna nyttja löpbandet på ett bra sätt.

Vill man endast gå, jogga eller springa i lugnt tempo så spelar inte maxhastigheten så stor roll. Däremot är det ofta så att de bättre löpbanden erbjuder högre hastighet och kan även vara bättre på andra punkter.

20 km/m kan översättas till ett tempo för 3:00/km eller att springa milen på 30 minuter. Detta är såklart väldigt fort men en duktig löpare som vill träna intervaller kan mycket väl slå i detta taket ganska enkelt och därför rekommenderar vi det som minimum. Det man kan göra är att förlänga intervallen eller lägga på lite lutning om man hade velat ha de lite tuffare.

Funktioner & Program

Att kunna välja olika program är ett bra sätt att kunna variera träningspassen och få ut en bättre effekt av sin träning. Dessutom bidrar variation till att det är roligare att springa vilket i sin tur kan ha en positiv effekt för även vana löpare som älskar det dem gör brukar sällan njuta av de första 10-15 minuterna på löpbandet.

Andra funktioner som kan hjälpa en i träningen eller med motivationen kan också vara bra. Försök lita ut vad du vill ha och jämför löpbanden. Det är stor skillnad mellan de enklaste och de dyrare modellerna på dessa punkter.

Stabilitet och dämpning

Ett löpband ska vara stabilt och gärna ha bra inbyggd dämpning för att dels underlätta löpsteget men också för att minimera att stötarna förs vidare och skapar vibrationer samt oljud.

Hur vet man då om ett löpband är stabilt? Vikten är till viss del en avgörande faktor då ett tyngre löpband inte tenderar att röra på sig lika mycket.

Det har också betydelse för hur fötterna är designade och det är starkt rekommenderat att köpa till matta som dels skyddar golvet från repor av små vibrationer men också för att dämpa ljudet.

FAQ – Vanliga frågor & svar

En sammanställning med vanligt ställda frågor om löpband.

 1. Vilket löpband ska man välja/köpa?
 2. Vilka muskler tränas vid löpband?
 3. Hur många kalorier förbrukar man vid löpning?
 4. Vilket löpband är bäst i test?
 5. Är löpning på löpband mer skonsamt?
 6. Springer man fortare på löpband än utomhus?
 7. Crosstrainer eller löpband bäst på fettförbränning?
 8. Vad väger ett löpband?
 9. Hur stor plats tar ett löpband?
 10. Går löpband att fälla ihop?

1. Vilket löpband ska man välja/köpa?

Vilket löpband du ska köpa en komplicerad fråga som är väldigt individuell.

Kortfattat kan man säga att om du endast är ute efter att gå, jogga eller springa väldigt lätt ibland så kan billigare löpband uppfylla dina behov. Om du däremot är en van löpare och vill kunna springa längre pass, vill ha en bra känsla och bra tempo så ställs det högre krav på löpbanden.

Vi försöker skriva ut till vem ett visst löpband kan passa bäst för och vi har även gått igenom tips inför köp av löpband här ovan i artikeln.

2. Vilka muskler tränas vid löpband?

Vilka muskler som används skiljer sig inte direkt mot vanlig löpning. Mycket av benmuskulaturen används men även sätesmuskler, höft och rumpa tränas.

3. Hur många kalorier förbrukar man vid löpning?

Hur mycket kalorier du förbrukar vid löpning varierar kraftigt och är starkt kopplat till dessa faktorer:

 • Intensitet – Hur ansträngande löpningen är
 • Tid – Hur länge du springer
 • Vikt – Vad din kropp väger
 • Löpekonomi – Hur energieffektiv du är vid en viss hastighet

En fullvuxen man som inte är så van att springa och har extra kilon att bränna kan komma upp i 1000 kcal förbränning per timme. För en mindre person som är har god löpekonomi kanske det bara är 500 kcal för samma intensitet och tid.

4. Vilket löpband är bäst i test?

Utbudet av oberoende tester som utsett löpband till bäst i test är väldigt få.

Vi har i vårt urval av bra löpband valt att dels fokusera på de testresultat som finns men också vägt in expertrecensioner och omdömen från löpare som testat löpbanden.

Överst på denna sida hittar du några av de bästa löpbanden som du kan välja idag men vilket som är bäst beror delvis på dina behov.

5. Är löpning på löpband mer skonsamt?

Generellt sett brukar man säga att löpband är något mer skonsamt än att springa på t.ex. asfalt som är ett väldigt hårt underlag. Men det finns andra underlag utomhus som stigar, grus och idrottsbanor där löpbandet inte behöver vara bättre.

Det finns däremot löpband som har inbyggd dämpning där syftet är att själva löpbandet ska ta emot en del av energin och ge tillbaka när foten lämnar. På så sätt blir löpningen där mer skonsam än om man skulle gjort samma pass på något annat underlag.

En stor fördel med löpband är dock att man ofta kan arbeta runt sina svagheter. Har man knäproblem kan man t.ex. springa i lite lutning vilket kan göra det möjligt att ta ut sig mer utan att man känner av sina besvär. Har man problem med hälsenorna eller vaderna kan man springa nedför om löpbandet tillåter det. På så sätt är löpbandet mer flexibelt.

6. Springer man fortare på löpband än utomhus?

Ja, speciellt märkbart när du börjar komma upp i hastigheter över 12 km / h där vindmotståndet utomhus börjar ge effekt.

Ett sätt att kompensera för detta är att ställa in 1% lutning på löpbandet. Generellt sett brukar det ses som att det kompenserar för luftmotståndet som du slipper på löpbandet.

7. Crosstrainer eller löpband bäst på fettförbränning?

Detta har delvis undersökts där man mätt kaloriförbrukningen. Båda träningsmaskinerna är väldigt lika här även om där finns en knapp fördel till crosstrainern.

Om vi endast hade tittat på benmusklerna så hade löpbandet varit mer ansträngande än en crosstrainer som mer är stående cykling än ett faktiskt löpsteg. Däremot har du möjligheten att hjälpa till med armarna vid crosstrainern vilket ger potential att träna fler muskelgrupper och bränna mer kalorier per tidsenhet.

I praktiken är skillnaden väldigt marginell och för väldigt korta träningspass med hög intensitet går fördelen till crosstrainern. I övrigt kan man nog inte förvänta sig någon märkbar skillnad.

8. Vad väger ett löpband?

Löpband är väldigt tunga träningsmaskiner vilket behövs för att de ska stå stabilt när man springer på dem.

Många av de bästa löpbandet varierar i vikt mellan 80 – 150 kg. Gångband behöver inte vara lika tunga och därför väger de mindre och billigaste löpbanden ofta något mindre.

Många löpband har transporthjul för att du ska kunna lyfte dem i ena änden och rulla dem. På så sätt slipper man lyfta hela löpbandet om de ska förflyttas en kort sträcka.

9. Hur stor plats tar ett löpband?

Löpband kan vara ganska stora och exakt hur stora dem är varierar mellan olika modeller och hur stort band där är att använda sig av.

Generellt sett kan man säga en bredd på 80-100 cm är vanligt. Längden varierar mer där många modeller är inom spannet 170-220 cm.

10. Går löpband att fälla ihop?

Flera löpband är hopfällbara men det innebär oftast att du kan fälla upp själva bandet mot konsolen så den tar mindre plats. Den tar då mer vertikal plats än vad den tar horisontal plats.

Så valde vi ut bästa löpbandet

Löpband finns i ganska många olika prisklasser och det varierar mycket mellan olika modeller, både i pris och funktioner. Vi vet efter vårt initiala undersökning att efterfrågan skiljer sig ganska mycket mellan olika personer som vill köpa löpband och detta gör det lite problematiskt.

Den mindre krävande gruppen är motionärer i olika nivåer som gillar att kunna gå och ta promenader till att jogga på löpbandet. Kanske även ta någon riktig löprunda när man varit igång med träning ett tag. Den andra gruppen är redan aktiva löpare som vill kunna hålla igång sin träning när vädret inte tillåter och kunna komplettera med ett löpband i olika situationer. Bara en sådan sak som att löpbandet dämpar och sliter mindre på kroppen än att springa ute gör att man kan få en större träningsvolym med löpband.

Efter att ha läst tester insåg vi ganska snabbt att de billigaste löpbanden under 5 000 kronor inte rekommenderas alls. I vissa fall kan de säkert fungera att gå på men att springa är en direkt pina där banden är smala och kvaliteten dålig. Däremot börjar en del modeller strax över 5000 kr visa sig vara ganska bra för motionärer och en bra instegsmodell för så väl joggning som lättare löpning. Detta var något både tester och recensioner skvallrade om.

I de dyrare prisklasserna över 10 000 kronor hittar vi dock de bästa modellerna och upp mot 20 000 kronor har vi modeller som är riktigt bra och anpassade väl för löparen. Vilket löpband som är bäst beror helt enkelt på vilken typ av användare du är och vad du förväntar dig. Vi har har tagit hänsyn till detta och alla modeller vi listar är bra, men de behöver däremot inte vara optimala för alla situationer. Detta är också något vi är tydliga med.

Vi har tittat på kundomdömen och enklare recensioner online för att kunna välja ut de bästa modellerna. Testunderlaget för att välja ut de bästa löpbanden är dock inte så stort vilket gör att det är väldigt svårt att per definition utse vinnare och förlorare.

Källa & Tester

 • Test av löpband – 2018 – bäst-i-test
  Den svenska bäst-i-test-sidan med fokus på att testa och välja ut de bästa produkterna har testat ett stort antal olika löpband genom åren. I deras testteam hittar vid både vanliga motionärer och elitidrottare som har för avsikt att utvärdera vilka som är de bästa löpbanden. De utsåg Sole Fitness F63 som det bästa löpbandet följt av Sole Fitness F85 som det bästa proffsvalet där den dyrare modellen bjuder på t.ex. större löpyta, kraftigare motor och högre hastighet. De har även utsett Master Fitness T25 som bästa budgetval.
 • Prisjakt – 2021
  Vi har använt oss av prisjakt för hitta populära modeller och för att hitta butiker som säljer modeller som framhävts som bäst i test. Testvinnare som inte går att köpa finns det helt enkelt ingen anledning att lista och därför är en prisjämförelse praktiskt i detta sammanhang. Vi har även kunnat vävt samma kundrecensioner som lämnats i de olika butikerna för att få en bredare och bättre bild över vilka löpband konsumenterna är nöjda med.
 • Amazon – 2021
  Amazon som är en av världens största e-handelsplattformar har kunnat bidra med ett bra underlag av kundrecensioner om omdömen baserat på konsumenter som testat löpbanden.