Bästa Actionkamera

Vilken actionkamera är bäst idag sett till tester och recensioner? Vi går här igenom de bästa actionkamerorna på marknaden som blivit testvinnare och fått bäst betyg i recensioner.

Det är inte säkert du måste lägga pengarna på den dyraste modellen även om den oftast är bäst. Exakt vilken modell du behöver hoppas vi att du kan komma fram till själv efter att ha läst vår sammanställning av actionkameror och informationen på denna sida.

För dig som direkt vill se vilken actionkamera som är bäst i test så kommer modellerna listade först. Längre ner hittar du mer information om hur du bör tänka kring köpet av en actionkamera.

GoPro Hero6 Black – Bäst i test

GoPro Hero6 Black - Bäst i TestDen bästa actionkameran när den lanserades hösten 2017 och historiskt sätt kommer det ta tid innan konkurrenterna närmar sig.

GoPro Hero5 Black hade tronen fram tills version 6 nu lanserades och plockade ner den från toppen. GoPro Hero6 gör stora steg i tekniken och gör det väl värt att satsa på denna jämfört med föregångaren om du vill ha den bästa bilden på bilder och video.

Tekniken tar ett stort steg framåt med Hero6 Black vilket nu gör det möjligt att spela in video i 4K med 60 fps (frames per second) vilket inte varit möjligt tidigare. Den gör också det möjligt att filma i 240 fps med Full HD-upplösning på 1080p. Detta är stort kliv för videoinspelning jämfört med föregångaren.

GoPro Hero6 kommer även med digital zoom funktion som tidigare inte existerat. I kombination med detta har ett väldigt bra filter för anti-skakningar lagts till. Det är inte riktigt jämförbart med att ha en stabilisator för sin GoPro men det är inte så långt ifrån som tidigare tekniker varit.

Kortfattat är GoPro Hero6 Black den actionkamera som är bäst i test just nu och kommer förmodligen vara den bästa actionkameran hela 2018. Det är tveksamt om något annat fabrikat kommer kunna mäta sig med Hero6 här.

Priset har ökat lite i och med att tekniken tar ett så pass stort steg framåt och landar nu på ca 5800 kronor.

Priser för GoPro Hero6 Black
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
3 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
4 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
4 599 krTill Butik

GoPro Hero5 Black – Näst bäst

GoPro Hero5 BlackGoPro Hero5 Black var fram tills hösten 2017 den bästa actionkameran och i samband med att Hero6 lanserades med ett förvisso en högre prislapp så har ändå Hero5 Black sjunkit i pris vilket gör den till ett väldigt bra alternativ så länge den går att få tag på.

GoPro Hero5 Black tillåter videoinspelning i 4K med 30 fps. Den klarar även av att spela in i 80 fps för upplösningen 1440p och 120 fps för Full HD. Det ger dig bra möjligheter att fånga actionintensiva scener, göra bra slowmotion och andra roliga effekter.

Något som GoPro gjort väldigt bra är möjligheten att fotografera i s.k. intensiv sekvenstagning (burst mode). Med Hero5 Black har du så pass bra upplösningen på bilderna att du kan välja ut exakt den bilden som som var bäst under ett hopp eller liknande. Perfekt för dig som vill jaga bra bilder till sociala medier oavsett om du åker alpint, springer ett gör något annat i full fart.

Hero5 Black var den första modellen där man fick med en liten display som gör hanteringen lite enklare och du har även möjligheten att förhandsgranska bilderna där, något du annars måste använda din telefon för. Använda telefonen för att styra sin GoPro-kamera är ändå något som rekommenderas av många och just appen som GoPro har är väldigt bra.

En funktion som Hero5 Black och Hero6 Black har är stöd för GPS vilket de billigare inte har. Det betyder att bilder du tar kan spara geografisk information om exakt var bilden togs. Det kan vara väldigt praktiskt om man förflyttar sig en hel del en dag och tar många bilder.

Även om Hero5 Black inte längre är den bästa actionkameran på marknaden förblir den den bästa i sitt prissegment som idag ligger runt 4000 kronor.

Priser för GoPro Hero5 Black
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
3 499 krTill Butik

GoPro Hero5 Session – Prisvärd

GoPro Hero5 SessionGoPro Hero5 Session är en intressant actionkamera som kvalitetsmässigt inte ligger så långt efter Hero5 Black men till ett avsevärt lägre pris. GoPro Hero5 Session är en liten actionkamera som är kubformad och även vattentät. Den är lätt att styra med knapparna och du får ytterligare kontroll över den med hjälp av appen i din mobiltelefon.

De tekniska detaljerna för Hero5 Session är lite sämre än för Hero5 Black. Videoinspelning i 4K är möjlig och ger samma fps som med Hero5 Black, däremot är Session sämre i upplösningen 1440p där den klarar 60 fps och i 1080p där den klarar 90 fps. Det är fortfarande tillräckligt bra för att kunna göra slowmotion-effekter i videos men blir såklart inte lika bra som om du hade haft 120 fps eller t.o.m. 240 fps som den senaste Hero6 Black klarar av.

Sensorupplösningen på Hero5 Session är 10 Megapixlar vilket är lite sämre än vad Black-modellerna har med sina 12 Megapixlar. Det bidrar till en något sämre bild på

Hero5 Session saknar GPS jämfört med Black-modellerna och kan alltså inte spara geografiska data var bilder och video spelas in. En funktion som man lätt uppskattar om man varit ute länge och rört sig över ett stort område.

Överlag är Hero5 Session en väldigt prisvärd actionkamera som ligger mer än 1000 kronor under Hero5 Black med ett pris strax över 2500 kronor.

Priser för GoPro Hero5 Session
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
1 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 399 krTill Butik

GoPro Hero Session – Billigt alternativ

GoPro Hero Session - Billig actionkameraGoPro Hero Session är en bra actionkamera i de billigaste segmenten men den har kraftigt reducerad kvalitet jämfört med de dyraste modellerna. Det är inte rättvist att jämföra den med de bästa modellerna från GoPro som är flera gånger dyrare än denna.

Upplösningen på bilder och video kommer att vara sämre än modellerna ovanför och här har du möjligheten att spela in video i 30 fps med upplösningen 1440p och 60 fps med 1080p. Kvaliteten på kamerasensorn är något sämre med men det är något man får förvänta sig med de billigaste modellerna.

Har man en väldigt liten budget och inte kan satsa på de actionkameror som fått bäst i test och som ligger i toppklass så kan detta såklart vara ett alternativ.

Det kan dock vara värt att nämna att de mobiltelefoner som har bäst kamera i slutet på 2017 har likvärdig eller bättre inspelningsförmåga i video och tar förmodligen bättre bilder också. En mobiltelefon är dock inte lika lätt att hantera och inte lika rolig att placera i snö, jord och lera för att för att få en bra bild.

Priser för GoPro Hero Session
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
1 699 krTill Butik

Bildupplösning och bildfrekvens  är viktigt

Skillnaden i storlek mellan upplösningar. Det är dock bildfrekvensen (fps) som avgör hur bra flyt det är i en video vid snabba rörelser.

När det kommer till actionkameror är det inte bara bildupplösningen (antal Megapixlar) som såklart är viktig till en viss gräns utan även bildfrekvensen är viktig. Men det beror också lite på vad du vill att din actionkamera ska göra.

Stillbilder som tas med en actionkamera eller egentligen vilken kamera som helst brukar ha högre upplösning och kvalitet än varje bildruta i en filmsekvens. Ska du ta bilder när du är ”in action” är det kanske bättre att använda någon burstfunktion som tar många bilder på kort tid istället för att filma.

Om slutresultatet är film så blir bildupplösningen i kombination med bildfrekvens det som är viktigt. Det är då du får bäst effekt men detta är också väldigt svårt tekniskt och detta brukar vara något som gör att modellerna som är dyrare är bättre.

De flesta filmer som spelas in gör det i 24/3o bilder per sekund (bps). Långsammare kommer uppfattas som hackigt för tittaren. Skulle du däremot filma en fartfylld händelse i 30 bps så kommer det blir suddigt och svårt att se vad som händer. Det är här actionkameror bjuder på en högre bps än vad t.ex. en mobiltelefon eller systemkamera kan.

Om du filmat något i 60, 120 eller t.o.m. 240 bilder per sekund så kan du få en snygg slow-motion-effekt för tittaren om du gör om det till 30 bilder per sekund. Men om upplösningen inte är hög nog så kommer det uppfattas som inspelningen inte haft så bra kvalitet. Därför är kombinationen av hög bps/fps med hög upplösning viktigt på en actionkamera.

Vill man kompromissa kan man nöja sig med att slutresultatet är i 1080p och så länge din actionkamera då kan filma i t.ex. 60 och 120 fps så kan du ändå få ut ett bra resultat. Däremot börjar 4K bli mer vanligt och den upplösningen innehåller fyra gånger så många pixlar som 1080p (FULL HD) vilket ger ett enastående resultat.

Det är dock först nu som actionkameror börjar kunna ge 60 fps i 4K. Det är här de bästa actionkamerorna skiner mot de billiga varianterna.

Om du är väldigt intresserad av att göra filmer är 4K väldigt bra upplösningen även om slutresultatet är 1080p eftersom du kan applicera filter i videoredigeringsprogram som anti-skak, zoom och andra effekter.

Kontroller för kameran och appar

En actionkamera är ganska liten men du har en viss möjlighet att med knappsekvenser styra kamerafunktionerna direkt. GoPro Hero5 Balck som blev första modellen från GoPro med display ger dig lite bättre överblick på detta och lite lättare att justera inställningar.

Däremot har du en väldigt bra app i din mobiltelefon som du använder för att ställa in din actionkamera och för att förhandsgranska det material som finns på kameran. Du behöver alltså inte ha med dig mobiltelefonen men appen ger dig betydligt bättre kontroll. Den ger dig även möjligheten att på avstånd styra din actionkamera vilket också är väldigt användbart.

Vattentäthet på actionkamera

GoPro Hero6 under vatten
Dykare med Hero6 Black under vatten med utökad vattenskydd ner till 60 m under vattenytan.

Vattentäthet är ett känsligt ämne på all elektronik men just actionkamera är skapade för att kunna placeras i tuffa miljöer och filma där en vanlig kamera eller mobiltelefon helt enkelt inte håller måttet.

På modellerna Session (alltså både Hero5 Session och vanliga Hero Session) så har de en vattentäthet på 10 meters djup vilket gör att de går utmärkt att använda vid surfning, snorkling och även lättare dyk. Detta gäller alltså om du följer de hänvisningar som finns och utan något extra hölje.

Hero5 Black och Hero6 Black har samma vattentäthet och kan användas ner till 10 m djup. Men eftersom detta är toppmodellerna från GoPro finns här möjligheten till att utöka skyddet både mot smällar men även mot vatten och gör att du kan ta dig ner på 60 m djup under vatten. Ett perfekt alternativ för dig som vill dyka.

Överlag kommer vattentätheten i de vanliga kamerorna räcka för de allra flesta men att veta att möjligheten finns att köpa till ett skal som utökar djupet till 60 m vilket är perfekt vid dykning är bra. Samma skal ger även skydd mot smällar vilket kan vara bra för dig som utför motorsport och andra aktiviteter där du kanske utsätter kameran för mindre normala situationer.

Tillbehör till actionkameror

stabilisering till gopro actionkameraDet finns många tillbehör till actionkameror. Ett grundläggande utbud av fästen för olika tillbehör och situationer brukar följa med när man köper kameran men selfie-sticks, stabiliseringstillbehör och en mängd andra tillbehör finns att köpa till din actionkamera.

Flest tillbehör har du om du väljer att köpa de bästa modellerna från GoPro som t.ex. Hero5 Black eller Hero6 Black.

Många av tillbehör är förutom kamerahus för utökat skydd även en mängd olika fästen för att du ska kunna fästa din GoPro på hjälmen, bröstet, bilen, motorcykeln, surfbrädan eller för stabilisering när du springer, dyker eller vilken form av aktivitet du önskar.

Det kan vara en bra idé att jämföra tillbehören innan du köper din actionkamera om där finns något specifikt tillbehör du vet att du kanske vill köpa senare så kan det vara bra att modellen du väljer har stöd för det.

Andra tillverkare har sitt utbud av tillbehör till actionkameror så om du väljer att köpa en actionkamera från någon annan tillverkare så spana in deras utbud av tillbehör. Här varierar det stort mellan olika tillverkare vad det finns för tillbehör.

Så bör du resonera inför ditt köp

Att välja en bra actionkamera är inte det lättaste. De bästa modellerna från GoPro kostar en hel del och känner man att det är för dyrt ska man absolut överväga att titta på de billigare modellerna.

Ju snabbare du rör dig ju bättre bildfrekvens/bilder per sekund vill du att kameran ska spela in i. Någon som springer kommer t.ex. komma ganska långt på 60-80 fps om man inte vill göra riktigt häftiga slowmotion-effekter då detta blir bäst mest 120 fps eller mer. Vid sporter där vissa aspekter har en väldigt snabb rörelse så kommer högre bildfrekvens ge ett mycket bättre resultat.

Hopp oavsett om det är alpint, med cykel, skateboard eller gymnastik så kommer du få en mycket bättre resultat med hög bildfrekvens. Samma sak gäller även inom motorsport.

Även om den senaste Hero6 gör det möjligt att filma i 4K med 60 fps så är detta ändå svårt i väldigt snabba scener. Därför kommer mycket material ändå att leta sig ut på 1080p i slutändan men här har den bästa modellen fördelen att den kan filma med en frekvens på 240 vilket är riktigt passande om det är snabba rörelser.

Har du inget större intresse av att faktiskt spela in video utan vill mest jobba med bilder så kan du absolut gå ner i prisnivå. Hero5 Session är en väldigt kompetent modell för detta och ger även godkända möjligheter med filmning om man föredrar det.

Källor / Tester

 • Recension av GoPro Hero5 BlackTrustedReviews.com
  I recensionen går man igenom GoPro Hero5 Black på ett bra sätt med ett slutresultat på 4,5 av 5 möjliga. Detta är bara ett av många test som kommer fram till att fjolårets toppmodell från GoPro förtjänar att ligga där.
 • Recension av GoPro Hero6 BlackTrustedReviews.com
  Test och recension av GoPro Hero6 Black som tar tronen ifrån GoPro Hero5 Black. En djupdykning i produkten och som tydligt visar på produktens fördelar och tekniska framsteg.