Actionkamera bäst i test

Bästa Actionkamera

Vi har tagit en titt på de bästa actionkamerorna för 2022 och belyser bra funktioner samt vilka modeller som har bäst videokvalitet.

Vi har tittat på de bästa actionkamerorna och hur fjolårets modeller står sig mot dem. Genom att granska recensioner, tester och jämförelser har vi hittat de bästa alternativen.

Oavsett om du vill actionbilder för Instagram, lägga upp actionsekvenser på TikTok eller göra längre videos till Youtube så är en bra actionkamera rätt väg att gå.

Actionkameror tenderar att göra stora framsteg regelbundet och det syns även för de nya modelleran 2022. Vi försöker hålla artikeln uppdaterad med de senaste och bästa produkterna på marknaden baserat på tester och recensioner.

GoPro Hero11 Black – Bästa actionkamera

GoPro Hero11 Black
 • Bästa Valet 2022
 • Bästa actionkamera 2022
 • Toppbetyg i tester & recensioner
 • Extremt bra bildstabilisering
 • Högupplöst video med 10bit
 • Många bra funktion och lätt att använda
 • Vattensäker ner till 10m

Priser för GoPro Hero11 Black

4 390 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

GoPro har flyttat fram gränserna ytterligare med den nya actionkameran GoPro Hero11 Black som lanserades under hösten 2022. Den tar över rollen som den bästa actionkameran 2022.

En av de största nya funktionerna är Horizon leveling som nu kan rotera helt utan att bilden vrids om. Detta var bara tidigare möjligt med lensmodden som såldes separat. Det gör att du det spelar ingen roll hur du vrider kameran eller om den är helt upp och ner så kommer bilden att stabiliseras.

I jämförelse med Hero10 Black förbättrats inte antalet fps i videoupplösningarna 5.3K, 4K och 2.7K utan stannar på 60, 120 och 240 fps. Däremot förbättras bildstabiliseringen med HyperSmooth 5.0.

Även 10-bitars video-encoding är nytt för Hero11 Black som i tester visar på klart mer detaljrik bild i såväl dagsljus som i mörker. Det kan även tillskrivas den större sensorns som även har stöd för 27MP bilder.

Med nya bildförhållande, bättre lens och bättre mjukvara så intar GoPro Hero11 Black tronen som bästa actionkameran för 2022. Om du redan äger en Hero10 Black är det kanske inte värt att uppgradera men har du en äldre version blir de en tydlig förbättring.

En av de främsta utmanarna till GoPro Hero11 Black är DJI Osmo Action 3 som lanserades ungefär samtidigt. På många plan är DJI Osmo Action 3 likvärdig eller bara snäppet bakom Hero11 Black men kostar också en slant mindre.

DJI Osmo Action 3 – Mycket prisvärd

DJI Osmo Action 3
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket prisvärd actionkamera
 • Stöd för 4K/120 och 1080p/240
 • Bra bildstabilisering med RockSteady
 • 360º Horizon leveling (upp till 2.7K)
 • Smidiga funktioner och användarvänlig

Priser för DJI Osmo Action 3

3 116 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

DJI Osmo Action 3 är en prisvärd actionkamera i toppsegmentet för 2022 som kostar en hyggligt slant mindre än GoPro Hero11 Black men som presterar nästan lika bra.

Storleksmässigt är DJI Osmo Action 3 något mindre och smidigare än GoPro Hero 11 Black vilket kan vara väldigt fördelaktigt för dig som värdesätter det.

Båda kamerorna erbjuder väldigt bra bildstabilisering även om DJI Osmo Action 3 inte riktigt når samma nivå här. Dels är själva stabiliseringen inte riktigt på samma nivå och har inte stöd för 360 graders utjämning av horisonten i 4K. När du tiltar kameran mer än 45 grader så avslutas stabiliseringen. Däremot fungerar det i 2.7K-upplösningen.

Actionkameran har stöd för högupplöst video och många fps för slow-motion-effekter. Du kan få 120 fps i 4K-upplösning och 240 fps i 1080p.

Den absolut största nackdelen vi hittade med DJI Osmo Action 3 är bildkvaliteten inte riktigt når upp till GoPro Hero11 Black. Det märks tydligast i mörker och dåligt ljus där bilden blir klart mer brusig.

En av fördelarna som lyfts fram i tester är snabbladdningen av batterierna som kan laddas upp till 80% på endast 18 minuter. En funktion som har stor betydelse i praktiken för många användare.

Samtidigt säljs DJI Osmo Action 3 i ett par olika paket där standardpaketet är lite enklare med ett batteri och få tillbehör precis som man kan förvänta sig. Fördelen är att priset hålls nere och du kan sen köpa extra tillbehör om du finner behovet.

Adventure Combo är dock ett intressant paket som ökar priset och gör att DJI Osmo Action 3 närmar sig GoPro Hero11 Black. Du får dock fler tillbehör och fästen samtidigt som du får 3 batterier och en mycket smidig laddningslåda för batterierna.

Laddningslådan kan även ladda andra enheter och agera som powerbank om du behöver fördela energi på annat håll.

Efter att ha granskat tester är det svårt att inte imponeras av DJI Osmo Action 3 som en mycket prisvärd actionkamera som ger mycket för pengarna. Att den är så pass mycket billigare än konkurrenten är attraktivt då du många fall knappt märker någon skillnad i resultatet.

GoPro Hero10 Black – Tidigare testvinnare

GoPro Hero10 Black
 • Bra Produkt 2022
 • Bästa actionkamera 2022
 • Toppbetyg i tester
 • Mycket bra bildstabilisering
 • Högre upplösningar på video
 • Snabbare intern processor
 • Bättre touchdisplay jämfört Hero9

Priser för GoPro Hero10 Black

3 699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

GoPro Hero10 Black actionkameraGoPro Hero10 Black är den senaste actionkameran från GoPro som lanserats under hösten 2021.

GoPro Hero10 Black har fått en efterträdare under hösten 2022 i form av Hero11 Black som tar över tronen. Således blir Hero10 Black inte längre det självklara valet för den som vill ha den absolut bästa actionkameran.

GoPro Hero10 Black blir dock intressant om du känner att specifikationerna räcker för dig och du kan få tag på den till ett klart lägre pris.

En stor nyhet med GoPro Hero10 Black är att den äntligen fått en ny processor och snabbare beräkningskapacitet. Dels innebär det att actionkameran klarar av fler bilder per sekund i diverse upplösningar jämfört med Hero9 men det löser också responstiden vid användning då den är snabbare i menyerna.

Bildstabiliseringstekniken förbättras med Hypersmooth 4.0 och tekniken Horizon leveling som nu klarar av 45 grader istället för 27 grader på Hero9 Black. Det bör dock poängteras att båda är väldigt bra här men i extrema situationer där lutningen på kameran blir hög presterar således den nya bättre.

De högre upplösningarna för video innebär t.ex. att du kan filma i 5,3K-upplösning med 60 bilder per sekund vilket ger bättre detaljrikedom och möjligheten att klippa i materialet bättre efteråt. Även stöd för 4K-upplösning med 120 bilder per sekund görs möjligt.

En klar förbättring är möjligheten att lyfta ut högupplösta bilder från videos med GoPro Hero10 Black. För många inom actionsporter innebär det att du slipper ta fotografer för t.ex. Instagram utan kan lyfta ut bra bilder direkt från videos.

På många sätt är GoPro Hero10 Black en bra actionkameran men kan du få tag på Hero9 Black avsevärt billigare kan det vara ett minst lika bra köp. Även konkurrenterna DJI Action 2 är ett intressant alternativ väl värt att titta närmare på.

Eftersom GoPro Hero9 Black fortfarande är en väldigt bra actionkamera men som nu går att få tag på till lägre pris är det ett mycket prisvärt alternativ för dig som vill ha en riktigt bra actionkamera. Vill man gå ner än mer i pris så återfinns DJI Osmo Action och GoPro Hero8 Black som bra alternativ.

DJI Action 2 – Modulär actionkamera

DJI Action 2 Power Combo
 • Bra Produkt 2022
 • Innovativ kamera i litet format
 • Flexibel med olika moduler
 • 4K video i 120 fps
 • 1080 video i 240 fps
 • Mycket bra bildstabilisering

Priser för DJI Action 2 Power Combo

3 099 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

DJI Action 2 är en revolutionerande actionkamera med modulär design som kan kombineras för att uppnå olika konstruktioner beroende på syfte och behov.

Vid en snabb översikt lyfts fördelarna med DJI Action 2 fram jämfört med den äldre DJI Action och det är svårt att inte imponeras. På många sätt löser DJI Action 2 problem som funnits med tidigare modeller och tar actionkameror till en helt ny nivå.

Däremot är inte allt guld och gröna skogar med DJI Action 2 och när de valt att göra en modulär actionkamera som byggs upp av flera delar kommer också vissa kompromisser. Kompromisser som kan innebära problem för dig som användare beroende på vilka behov du har.

Fördelarna med DJI Action 2

DJI Action 2 är i sitt minsta format nästan en liten kub med klart mindre storlek och lägre vikt än konkurrerande actionkameror som den äldre DJI Action eller GoPro Hero10 Black.

Trots den lilla formatet har du en batteritid på upp till 70 minuter för videoinspelning vilket dock endast gäller 1080p. Med 4K-kvalitet kan du räkna med närmare 30 minuters batteritid.

DJI Action 2 Power Combo och Dual-Screen Combo
Säljs i två varianter. Power Combo med power-modul för extra batteritid och plats för minneskort. Dual-Screen Combo till höger ger även extra touchscreen för videologg men kostar mer.

Batteritiden kan förlängas genom att antingen koppla till Power-modulen som ger ytterligare 110 minuters inspelning i 1080p för totalt 180 minuter. Du kan också ansluta en touchscreen-modul så du får en skärm mot dig som förlänger batteritiden med 90 minuter upp till 160 minuter.

Du har möjlighet att spela in video i 120 bilder per sekund i upplösningarna 1440p/4K medan 1080p ger dig 240 bps. Även videokvaliteten och färgerna är bra vilket märks i testerna av actionkameran. Tillsammans med HorizonSteady-funktionen får du mycket bra bildstabilisering i klass med riktiga gimbals.

Modulerna dras samman med hjälp av magnetism vilket hjälper snabba byten och hasparna ser sedan till att de inte trillar av. I praktiken ser det ut att fungera bra för de allra flesta. Magnetismen gör det även att du kan fästa kameramodulen på diverse järnobjekt som stolpar, räcken m.m.

Nackdelarna med DJI Action 2

Nackdelarna för DJI Action 2 ligger i modulerna som inte alltid gör det bättre. Dels är endast kamerahuset vattentätt ner till 10 meter och om du sätter på moduler behöver du ett vattentätt kamerahus som täcker allt vilket gör det klumpigare att använda för de som har det behovet.

DJI Action 2 Dual-Screen Combo
Vill du filma dig själv och ha mycket batteritid så behöver du köpa till extra Dual-Screen-moduler som kostar en hel del.

Samtidigt är det modulerna som agerar batteri, men eftersom de är utrustade med minneskort-plats och annan elektronik så är priset för dessa högre jämfört med vanliga batterier för konkurrerande modeller.

Vill du t.ex. ha tillgång till en skärm mot dig och samtidigt ha extra batteritid behöver du köpa flera touchscreen-moduler som kostar en rejäl slant extra. Det är knappast den billigaste lösningen för dig som vill ha mycket batteri för videoblogg.

En annan nackdel som lyfts fram är kameraglaset som inte går att ta av själv. Eventuella repor kommer innebära att kameran måste skickas på service. Den tidigare DJI Action hade bättre skydd här då linsskyddet var avtagbart.

Sammanfattning

Det är uppskattat att se hur ny teknik kan revolutionera segment av produkter och DJI Action 2 är helt klart en banbrytande actionkamera.

Modulerna gör livet säkerligen bättre och mer flexibelt för en del användare medan det också blir mer problematiska för andra. Däremot blir kostnaden snabbt hög för den som behöver mycket batteritid och vill kunna filma i flera timmar under dagen.

Samtidigt är det svårt att hitta en actionkamera som i sitt minsta format är så pass smidig med så pass bra funktioner. Här imponerar DJI Action 2 och gör att den trots hög kostnad med modulerna är en bra produkt.

Insta360 One X2 – Filma allt i 360 grader

Insta360 One X2
 • Bra Produkt 2022
 • Filma i 360 grader runt om kameran
 • Relativt bra och högupplöst video
 • Vattentät ner till 10 meter
 • Smidiga verktyg för videoeffekter

Priser för Insta360 One X2

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Insta360 One X2 är en actionkamera som filmar allting i 360 grader runt omkring dig hela tiden.

Insta360 One X2 - kamera på båda sidorFördelen med att filma i 360 grader är att du inte behöver fundera på var du riktar kameran utan allting till sidan om dig, ovanför kamera och under kameran spelas in. Efteråt kan du själv komponera vilken vinkel du vill ha med och du kan mjukt röra dig mellan olika vinklar och ge en mer omfattande känsla.

Även selfiepinnen som finns att köpa till som tillbehör filtreras bort av kameran och videoresultatet blir således mycket städat och klart snyggare. I tester har Insta360 One X2 fått bra betyg även om den har vissa brister jämfört vanliga actionkameror.

En av de större bristerna är något sämre bildkvalitet i slutresultatet då du förmodligen vill klippa bort en del av det inspelande och fokusera på ett visst område/riktning. Samtidigt når du inte lika höga fps vid inspelning och det blir lite svårare att få till slow-motion-effekter.

Insta360 One X2 har möjligheten att spela in video i 5,7K med upp till 30 fps, 4K upp till 50 fps och 3K upp till 100 fps. Det kan jämföras med flera konkurrenter som når 120 fps i 4K men som dock inte filmar i 360.

Kameran är även vattentät ner till 10 meter vilket gör det tryggt att surfa och snorkla med kameran.

Sammanfattning

Insta360 One X2 främsta fördelar ligger inte i videokvaliteten utan i enkelheten. Om du surfar, snorklar, åker skidor, hoppar eller gör andra fartfyllda aktiviteter som kräver ditt fokus så är det skönt att slippa fundera på var kameran pekar. Med Insta360 One X2 kan du vara säker på att du fångat rätt vinkel då allt tas med.

Har du tidigare provat en actionkamera och tycker det är svårt att lyckas hålla rätt komposition när du filmar så kan Insta360 One X2 vara en trevlig lösning. Det är också en kamera som kan användas till unika koncept som intervjuer, övergångar och andra sekvenser som kräver mycket mer planering och upplägg med en vanlig kamera.

För rätt person och användningsområde är Insta360 One X2 ett riktigt bra val och kan underlätta väldigt mycket.

GoPro Hero9 Black – Mycket bra val

GoPro Hero9 Black
 • Bra Produkt 2022
 • Imponerar i många tester
 • 5K videos 14,7 MP stillbilder
 • Hypersmooth 3.0 med HorizonLeveling
 • Upp till 240 bilder per sekund
 • Utbytbart objektiv + 10 m vattentät
 • Förbättrade batteritid

Priser för GoPro Hero9 Black

3 590 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

GoPro har gjort ännu ett stort tekniskt steg med sin nya Hero9 Black som tar actionkameran till nya nivåer. Stegen har blivit så stora att föregående version känns lätt antik i jämförelsen. Detta märkts även i tester och recensioner som hyllar GoPro Hero9 Black och dess stora tekniska kliv.

Med GoPro Hero9 Black så anammar GoPro behovet av en liten skärm på framtisdan där du har möjligheten att t.ex. se dig själv. Det gör det mycket lättare att använda den för videolog precis som DJO Osmo.

GoPro Hero9 Black baksidaMen den kanske största förändringen med Hero9 Black är att den fått en större sensor med 5K vilket såklart kan användas för att få en något större upplösningen på video. Däremot erbjuder det bättre möjligheter för stabilisering i 4K vilket är Hero9 Black stora paradnummer.

I både GoPro Hero7 Black och Hero8 Black infördes och förbättrades stabiliseringen som nästan ersätter gyroskop. Med den nya HyperSmooth 3.0 förbättras stabiliseringen ytterligare och tillsammans med tekniken HorizonLeveling får du ett enastående resultat i situationer där du normalt skulle se hackigt och ojämnt ut.

Även i Slowmotion fungerar stabiliseringen vilket gör att du kan fånga de där actionfyllda momenten långsamt och ändå dra nytta av detta.

Med skärm på framsidan, större batteri, utbytbar objektiv så tar GoPro klivet upp till en ny fysisk storlek vilket tyvärr innebär att en del av ens gamla tillbehör inte passar. Skillnaden är inte stor men det hade varit omöjligt att ta detta tekniska kliv och konkurrera där efterfrågan är störst om man inte gjort förändringen.

Det utbytbara objektivet gör även att du kan välja till MaxLens-mod som ger dig en enorm vidvinkel för att fånga mer av vad som händer. Det gör även videologg lättare då du inte behöver hålla kameran lika långt bort.

Efter ett par månader på marknaden är det klart att GoPro Hero9 Black utklassar andra actionkameror i tester. Sedan GoPro Hero10 Black lanserades så är Hero9 Black ett prisvärt alternativ och förväntas vara det även under 2022.

GoPro Hero8 Black – Bra val

GoPro Hero8 Black
 • Bästa Actionkameran för 2019
 • Extremt bra bildstabilisering för video
 • 4K video i 60 fps och 1080p i 240 fps
 • Bra burst-funktioner för fotografering
 • Vattentålig till djup på 10 meter
 • Många smarta och bra funktioner

Priser för GoPro Hero8 Black

4 395 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

GoPro Hero8 Black baksida displayDär GoPro Hero7 Black revolutionerade marknaden för actionkameror så förflyttar Hero8 Black gränserna ytterligare och är idag den bästa actionkameran på marknaden.

Actionkameran klarar av att ta bilder med 12 megapixlar och där du kan ta bilder väldigt snabbt i ett så kallat burst-läge. Det finns en mängd olika inställningar som sträcker sig från 60 bilder över 10 sekunder till 30 bilder på en sekund.

För video klarar kameran av 60 bilder per sekund (fps) i 4K om man använder den breda vyn eller FOV (Field of View) som man ofta refererar till. Detta gäller även den normala vyn, men går du ner till SuperView som är den bredaste vyn så får du 30 fps.

Om du vill filma med väldigt många bilder per sekund så kan du gå ner till Full HD (1080p) upplösning för då erbjuds hela 240 fps för video. Det ger en riktigt kraftfull slow-motion-effekt när det spelas upp i 24 eller 30 bilder per sekund.

Det som är mest imponerande med GoPro Hero8 Black är egentligen HyperSmooth 2.0 som är en förbättring av den bildstabilisering som lanserades för Hero7. Den första versionen var redan banbrytande bra och eliminerade i princip kravet på en gimbal för att få en stabil bild. Med version 2.0 förbättras tekniken ytterligare och är nu marknadsledande igen. Effekten illustreras tillsammans med andra tekniker i produktvideon nedan.

TimeWarp 2.0, vattentålig till 10 m under ytan, HDR-funktioner och mycket mer gör GoPro Hero8 Black till den bästa actionkameran för 2019. I jämförelse med GoPro Hero10 Black har det kommit ganska många förbättringar men det går inte att ignorera att GoPro Hero8 Black förblir ett mycket prisvärt alternativ om du kan få tag på den för runt 3 000 kr.

Bildupplösning och bildfrekvens  är viktigt

Skillnaden i storlek mellan upplösningar. Det är dock bildfrekvensen (fps) som avgör hur bra flyt det är i en video vid snabba rörelser.

När det kommer till actionkameror är det inte bara bildupplösningen (antal Megapixlar) som såklart är viktig till en viss gräns utan även bildfrekvensen är viktig. Men det beror också lite på vad du vill att din actionkamera ska göra.

Stillbilder som tas med en actionkamera eller egentligen vilken kamera som helst brukar ha högre upplösning och kvalitet än varje bildruta i en filmsekvens. Ska du ta bilder när du är ”in action” är det kanske bättre att använda någon burstfunktion som tar många bilder på kort tid istället för att filma.

Om slutresultatet är film så blir bildupplösningen i kombination med bildfrekvens det som är viktigt. Det är då du får bäst effekt men detta är också väldigt svårt tekniskt och detta brukar vara något som gör att modellerna som är dyrare är bättre.

De flesta filmer som spelas in gör det i 24/3o bilder per sekund (bps). Långsammare kommer uppfattas som hackigt för tittaren. Skulle du däremot filma en fartfylld händelse i 30 bps så kommer det blir suddigt och svårt att se vad som händer. Det är här actionkameror bjuder på en högre bps än vad t.ex. en mobiltelefon eller systemkamera kan.

Om du filmat något i 60, 120 eller t.o.m. 240 bilder per sekund så kan du få en snygg slow-motion-effekt för tittaren om du gör om det till 30 bilder per sekund. Men om upplösningen inte är hög nog så kommer det uppfattas som inspelningen inte haft så bra kvalitet. Därför är kombinationen av hög bps/fps med hög upplösning viktigt på en actionkamera.

Vill man kompromissa kan man nöja sig med att slutresultatet är i 1080p och så länge din actionkamera då kan filma i t.ex. 60 och 120 fps så kan du ändå få ut ett bra resultat. Däremot börjar 4K bli mer vanligt och den upplösningen innehåller fyra gånger så många pixlar som 1080p (FULL HD) vilket ger ett enastående resultat.

Det är dock först nu som actionkameror börjar kunna ge 60 fps i 4K. Det är här de bästa actionkamerorna skiner mot de billiga varianterna.

Om du är väldigt intresserad av att göra filmer är 4K väldigt bra upplösningen även om slutresultatet är 1080p eftersom du kan applicera filter i videoredigeringsprogram som anti-skak, zoom och andra effekter.

Kontroller för kameran och appar

En actionkamera är ganska liten men du har en viss möjlighet att med knappsekvenser styra kamerafunktionerna direkt. GoPro Hero5 Balck som blev första modellen från GoPro med display ger dig lite bättre överblick på detta och lite lättare att justera inställningar.

Däremot har du en väldigt bra app i din mobiltelefon som du använder för att ställa in din actionkamera och för att förhandsgranska det material som finns på kameran. Du behöver alltså inte ha med dig mobiltelefonen men appen ger dig betydligt bättre kontroll. Den ger dig även möjligheten att på avstånd styra din actionkamera vilket också är väldigt användbart.

Vattentäthet på actionkamera

GoPro Hero6 under vatten
Dykare med Hero6 Black under vatten med utökad vattenskydd ner till 60 m under vattenytan.

Vattentäthet är ett känsligt ämne på all elektronik men just actionkamera är skapade för att kunna placeras i tuffa miljöer och filma där en vanlig kamera eller mobiltelefon helt enkelt inte håller måttet.

På modellerna Session (alltså både Hero5 Session och vanliga Hero Session) så har de en vattentäthet på 10 meters djup vilket gör att de går utmärkt att använda vid surfning, snorkling och även lättare dyk. Detta gäller alltså om du följer de hänvisningar som finns och utan något extra hölje.

Hero5 Black och Hero6 Black har samma vattentäthet och kan användas ner till 10 m djup. Men eftersom detta är toppmodellerna från GoPro finns här möjligheten till att utöka skyddet både mot smällar men även mot vatten och gör att du kan ta dig ner på 60 m djup under vatten. Ett perfekt alternativ för dig som vill dyka.

Överlag kommer vattentätheten i de vanliga kamerorna räcka för de allra flesta men att veta att möjligheten finns att köpa till ett skal som utökar djupet till 60 m vilket är perfekt vid dykning är bra. Samma skal ger även skydd mot smällar vilket kan vara bra för dig som utför motorsport och andra aktiviteter där du kanske utsätter kameran för mindre normala situationer.

Tillbehör till actionkameror

stabilisering till gopro actionkameraDet finns många tillbehör till actionkameror. Ett grundläggande utbud av fästen för olika tillbehör och situationer brukar följa med när man köper kameran men selfie-sticks, stabiliseringstillbehör och en mängd andra tillbehör finns att köpa till din actionkamera.

Flest tillbehör har du om du väljer att köpa de bästa modellerna från GoPro som t.ex. Hero5 Black eller Hero6 Black.

Många av tillbehör är förutom kamerahus för utökat skydd även en mängd olika fästen för att du ska kunna fästa din GoPro på hjälmen, bröstet, bilen, motorcykeln, surfbrädan eller för stabilisering när du springer, dyker eller vilken form av aktivitet du önskar.

Det kan vara en bra idé att jämföra tillbehören innan du köper din actionkamera om där finns något specifikt tillbehör du vet att du kanske vill köpa senare så kan det vara bra att modellen du väljer har stöd för det.

Andra tillverkare har sitt utbud av tillbehör till actionkameror så om du väljer att köpa en actionkamera från någon annan tillverkare så spana in deras utbud av tillbehör. Här varierar det stort mellan olika tillverkare vad det finns för tillbehör.

Utgångna modeller

Tidigare actionkameror som varit bäst i test.

DJI Osmo Pocket – Intressant alternativ

DJI Osmo Pocket
 • Bra betyg från de som testat
 • Perfekt actionkamera för videologs
 • Mekanisk gimbal för stabilisering
 • Touch-display mot dig så du även ser vad du filmar
 • ActiveTrack för spårning av objekt
 • Bra videoegenskaper och styrbar genom mobiltelefon

Priser för DJI Osmo Pocket

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

DJI Osmo Pocket kamera gimbalDJI Osmo Pocket är ett mycket intressant alternativ att spana in för den som letar efter bästa actionkameran. Den är designad för att du enkelt ska kunna hålla den i en hand och liten nog för att den ska vara lätt att ta med sig.

Att DJI Osmo Pocket är byggd för att hållas i med en hand gör att den lämpar sig mycket bättre för spontan videoinspelning, vlog eller liknande. Att actionkameran dessutom har en inbyggd 3-axis gimbal gör att du får extremt bra videostabilisering.

Den integrerar sig också väldigt bra med din mobiltelefon och DJI:s app vilket gör att du kan använda din mobiltelefon som bildskärm, lägga på filter, aktivera tracking och mycket mer.

DJI Osmo Pockets nackdel hamnar på hållbarhet och är inte byggd för att tåla lika mycket ”stryk” som de mer kompakta alternativen. Samtidigt får du inte något inbyggt undervattensstöd och den har inte riktigt lika bra stöd för slow-motion-inspelning där den ”endast” klarar 1080p i 120 fps. Du får heller inte den lika breda vyn som vanliga actionkameror ger.

Fördelarna ligger i den mekaniska stabiliseringen, att den är handhållen, kan spåra objekt genom ActiveTrack-funktion. Den har också stöd för Motionlapse och Nightshot som tillsammans med övriga funktioner gör att den lämpar sig väldigt bra för den som ska resa och vill skapa sin egen resevideo – oavsett om det är för Youtube, Instagram eller bara för skoj.

DJI Osmo Pocket kan absolut vara den bästa kameran för dig, men det beror helt och hållet på dina behov. Ta en titt på videon nedan där en tydlig genomgång och test av kameran görs:

GoPro Hero7 Black – Mycket bra alternativ

GoPro Hero7 Black
 • Mycket bra actionkamera
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Bra bildstabilisering med HyperSmooth
 • Video i 4K/60fps och 1080p/240fps
 • Vattentät ner till 10 m
 • Röstkontroll-funktioner

Priser för GoPro Hero7 Black

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Fjolårets toppmodell GoPro Hero7 Black håller fortfarande måttet och anses vara en bra actionkamera för 2019 och 2020. När den lanserades i slutet av 2018 så revolutionerade den marknaden med sin HyperSmooth-teknik som ska kunna ersätta en gimbal. I praktiken fungerar det även väldigt bra och många förvånades över deras resultat.

Precis som tidigare Hero Black-modeller så är Hero7 vattentät ner till 10 m djup i sitt ordinarie utförande. Det betyder att du enkelt kan ta med dig den när du snorklar eller utför vattensporter. Skulle du vilja dyka djupare eller närma dig 10 m djup så rekommenderas deras undervattenskal för detta som gör att du kan gå djupare.

GoPro Hero7 Black var ett stort steg framåt för GoPro där de förutom att införa HyperSmooth även förbättrade mikrofonen som nu fungerar relativt bra. Det gör att du slipper använda dig av en extern mikrofon för att fånga upp bra ljud när du filmar, även om det fortfarande är en bra bit kvar till en professionell mikrofon.

När det kommer till video har den stöd för filmning i 4K med 60 fps och 1080p med 240 fps. Således är där ingen markant skillnad här mot den nyare Hero8 Black. Samma sak gäller fotografering som sker i 12 megapixlar och där finns även burst-funktion.

Nedanför demonstreras HyperSmooth-tekniken jämfört med om den inte skulle varit aktiverad. Tidigare GoPro-modeller har inte stöd för tekniken så det kan även användas för en direkt jämförelse mot dem.

Så bör du resonera inför ditt köp

Att välja en bra actionkamera är inte det lättaste. De bästa modellerna från GoPro kostar en hel del och känner man att det är för dyrt ska man absolut överväga att titta på de billigare modellerna.

Ju snabbare du rör dig ju bättre bildfrekvens/bilder per sekund vill du att kameran ska spela in i. Någon som springer kommer t.ex. komma ganska långt på 60-80 fps om man inte vill göra riktigt häftiga slowmotion-effekter då detta blir bäst mest 120 fps eller mer. Vid sporter där vissa aspekter har en väldigt snabb rörelse så kommer högre bildfrekvens ge ett mycket bättre resultat.

Hopp oavsett om det är alpint, med cykel, skateboard eller gymnastik så kommer du få en mycket bättre resultat med hög bildfrekvens. Samma sak gäller även inom motorsport.

Även om den senaste Hero6 gör det möjligt att filma i 4K med 60 fps så är detta ändå svårt i väldigt snabba scener. Därför kommer mycket material ändå att leta sig ut på 1080p i slutändan men här har den bästa modellen fördelen att den kan filma med en frekvens på 240 vilket är riktigt passande om det är snabba rörelser.

Har du inget större intresse av att faktiskt spela in video utan vill mest jobba med bilder så kan du absolut gå ner i prisnivå. Hero5 Session är en väldigt kompetent modell för detta och ger även godkända möjligheter med filmning om man föredrar det.

Källor / Tester

Källor som vi använt oss av för att presentera de bästa Actionkamerorna.

 • Djupgående recension av GoPro Hero11 Black – 2022 – DC Rainmaker
  DC Rainmaker har recenserat den nya GoPro Hero11 Black på djupet och finner att det är en av de bästa actionkamerorna på marknaden idag. Även om inte allt är perfekt så är det tydligt att bildkvalitet och ljudkvalitet gör framsteg. Som en uppgradering från Hero10 är det inget självklart val om du inte är väldigt aktiv och tjänar pengar på dina actionvideos då du antagligen vill nyttja de nya funktionerna.
 • Jämförelse av GoPro Hero11 Black och DJI Osmo Action 3 – 2022 – Matti Haapoja
  Youtubern och influencern Matti Haapoja jämför GoPro Hero11 Black med DJI Osmo Action 3 jämsides där många funktioner testas och utvärderas. Bildkvalitet och stabilisering faller till fördel för GoPro Hero11 Black vilket tydligt syns i testet under vissa förutsättningar. Med lägre prispunkt och i många fall identiska videoresultat där det är svårt att se skillnad är dock DJI Osmo Action 3 ett bra val om du vill hålla i pengarna.
 • Djupgående test av GoPro Hero8 Black – 2019 – DC Rainmaker
  Webbplats som testar träningsutrustning och mycket tekniska prylar för detta. De har djupgående recensioner av produkter och de har även tittat på GoPro Hero8 Black. För den som vill veta allt om kameran innan köp så rekommenderas denna läsning. De rekommenderar att köpa GoPro Hero8 Black över den äldre Hero7 Black då prisskillnaden är så liten och Hero8 Black tillför så pass mycket nytt.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att skaffa oss en uppfattning om vilka actionkameror som är populärast just nu, när de lanserades och om de är på väg bort från marknaden. Vi har även använt genomsnittsbetyg från konsumenter som testat actionkamerorna och kombinerat det med andra källor för omdömen för att få en bra uppfattning om vad de faktiska köparna tycker om produkterna.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng