Smart TV bäst i test

Bästa Smart TV med 4K & HDR

Funderar du på att köpa en ny TV men vet inte riktigt vad du ska välja? Lugn, vi har sammanställt de bästa smart-tv för 2022 i olika storlekar och prisklasser.

Vår granskning av TV-apparater baseras på oberoende tester, expertrecensioner och till viss mån även konsumenters omdömen. Resultatet ger oss en bra bild om vilken TV som är bäst i test.

Det är fortfarande populärt med 55″ som storlek på sin Smart-TV men normen har flyttats och 65″ är nästan vanligare idag medan 75-77″ också blivit allt vanligare. Många TV säljs i flera storlekar så du kan fortfarande utgå från testresultatet för att hitta vilken TV som är bäst för dig.

Längre ner i artikeln kan du läsa mer om vad du bör tänka på om du vill köpa en TV.

LG OLED55C2 – Bästa OLED-TV 2022

LG OLED55C2
  • Bäst i Test 2022
  • Bästa OLED-TV enligt tester
  • Väldigt bra bildkvalitet
  • 4K upplösning med 120 Hz
  • Smart-TV med stöd för appar
  • Wi-Fi, Bluetooth och NFC

Priser för LG OLED55C2

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

LG OLED55C2 är den bästa OLED-TV för 2022. Den bygger vidare på LG:s testvinnande serie som i flera års tid fått nya utmärkelser som ”bäst i test”.

Fjolårets modell LG OLED55C1 fick bl.a. utmärkelsen ”Bäst i Test” av tidningen Ljud & Bild. Både B- och C-serien är riktigt bra smart TV med OLED-teknik och finns i storlekar om 42″, 48″, 55″, 65″ och 77″.

Även när Råd & Rön under 2022 testade ett stort antal TV-apparater så var det ljust LG:s OLED-paneler som presterade bäst och dominerade toppen av resultatet.

I tester är det framförallt svärtan som imponerar där OLED-tekniken är som bäst. Endast mycket dyrare LCD-TV:s som t.ex. Samsungs QLED-teknik kommer i närheten av bildkvaliteten här.

LG OLED55C2 är även en riktigt bra TV för dig som spelar TV-spel. Snabb responstid gör att du slipper känslan av eftersläp när du spelar.

Du hittar mycket av den senaste tekniken i LG OLED55C2 med stöd för HDR-material, bra utgångar och har smidig fjärrkontroll.

Bildkvaliteten och den tunna ramen ger totalt sett en premiumkänsla i vardagsrummet och avrundar det goda betyget på ett bra sätt.

Allt är dock inte perfekt sett till testerna. TV:n saknar HDR10+ stöd vilket kan vara problem för dig som vill ha bättre stöd för HDR-material. Samtidigt erbjuder TV:n dålig kabeldragning och du kan behöva köpa till en soundbar eller andra högtalare för att få riktigt bra ljud.

Vill du ha en riktigt bra OLED-TV och kan tänka dig betala för det så är LG OLED55C2 och LG OLED65C2 några av de säkraste bästa alternativen. Lanseringspriset är lite saftigt men väntas sjunka under hösten med riktigt bra nivåer under senare delen av året.

Samsung QLED QE50Q60B  – Bästa Budgetval

Samsung QLED QE50Q60B
  • Bästa Budgetval 2022
  • Bra betyg i oberoende test
  • Bra och väldigt ljusstark bild
  • Prisvärd TV för spelande
  • 4K-TV med HDR-stöd
  • Tunn och stilren design

Priser för Samsung QLED QE50Q60B

5 990 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 60 dagar
7 990 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 60 dagar

Samsungs billigare QLED-TV:s anses ofta vara ett bra budgetval för de om önskar en bra smart TV men som inte vill lägga allt för mycket pengar. Här är Samsung QLED QE50Q60B 50″ ett bra exempel och en rimlig kandidat till bästa budgetval.

Även om inte teven tagit hem några utmärkelser som ”bäst i test” eller vunnit tester så har den fått ett relativt bra betyg i flera recensioner. Det finns dock andra bra alternativ i ungefär samma prisklass där LG OLED48A2 är ett exempel som även har OLED-teknik.

Samsung QLED QE50Q60B 50″ använder det som Samsung beskriver som Quantum Dot-panel. Det i sig säger dock inte så mycket då de finns i flera olika utförande. Däremot är färgåtergivningen väldigt bra med 100% enligt DCI-P3-standarden.

Designen är stilren och den är smidig att hänga upp på väggen för att få en diskret look. Det finns också stöd för Multiview som gör att du kan dela upp skärmen med bild från två källor.

I testerna beskrivs skärmen också som ett prisvärt alternativ för de som spelar TV-spel då den presterar förhållandevis bra där.

Nackdelar so nämns är att det går att hitta andra TV: i samma prisklass med något bättre bildkvalitet och mjukvaran för Smart TV känns klumpig. Samsung har en del brister i sin Smart TV-mjukvara men är man missnöjd finns det sätt att arbeta runt det med så väl ChromeCast som Nvidia Shield för att nämna två lösningar.

Överlag är detta en prisvärd smart TV med 4K som ger relativt mycket för pengarna. Vill du hålla i plånboken så håll koll på kampanjpriser under hösten när du antagligen kan spara en rejäl slant.

Sony Bravia XR-65A80K – Bra Premiumval

Sony Bravia XR-65A80K
  • Bra Produkt 2022
  • Toppbetyg i testet hos Techradar
  • Bra betyg av konsumenter som köpt
  • Mycket bra bildkvalitet med HDR-stöd
  • Bra inbyggt ljudsystem
  • 120 Hz och bra anslutningar för gaming

Priser för Sony Bravia XR-65A80K

17 990 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 60 dagar

Sony har länge ansetts göra väldigt bra TV-apparater och deras 80K-serie av OLED TV ger väldigt mycket TV för pengarna. Så pass bra att den är en värdig utmanare till ”TV Bäst i Test 2022”.

Sony Bravia XR-65A80K är en av deras mest populära i serien med en storlek på 65″ vilket idag lämpar sig väl för många vardagsrum. Den finns även i storlek om 77″ men kostar då en rejäl slant extra och du kan även gå ner till 55″ om det räcker och spara pengar istället.

I grund och botten är det samma kvalitet på panelerna oavsett storlek så du lär inte bli besviken sett till bildkvalitet. En större TV ger ofta en mer omslutande känsla och inlevelse vilket även förstärks av det bra inbyggda ljudsystemet.

När Techradar testade Sony Bravia XR-65A80K beskrev de den som att den har allt det bästa du förväntar dig av en OLED-TV så som bra färger, 120 Hz för gaming och bra ljud genom Sony’s Acustic Surface Audio+. Allt detta utan att spränga bankkontot.

Med det sagt är Sony Bravia XR-65A80K inte en billig TV och den kostar en slant. Den är en bra utmanare till LG:s OLED-TV:s och står sig väldigt bra. De stora fördelarna för Sony ligger här i mjukvaran där de använder Google TV vilket visat sig bättre än LG:s och Samsungs alternativ.

Nackdelarna som lyftes fram i test var att ljusstyrkan inte riktigt når upp till de bästa OLED TV:s och den har inte stöd för HDR 10+.

Det finns mycket tekniska specifikationer vi kan rabbla upp som imponerar men det hittar du ändå hos tillverkaren eller e-butikernas information. Avslutningsvis kan vi säga att detta är enligt oss en av de bästa OLED TV-apparaterna du kan köpa 2022.

LG OLED65A2 – Prisvärd OLED-TV

LG OLED65A2
  • Bra Produkt 2022
  • Mycket prisvärd OLED-TV
  • Väldigt bra betyg i oberoende test
  • Bra färger och bildkvalitet
  • 4K med stöd för HDR
  • AI-teknik för uppskalning

Priser för LG OLED65A2

21 990 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 60 dagar

Vill du ha en relativt stor OLED-TV med bra bild och komma undan så billigt som möjligt? LG OLED65A2 är svaret på dessa kriterier även om den inte riktigt når upp till en bäst i test TV.

Denna 4K Smart TV tillhör LG:s A-serie och är deras billigaste OLED-TV men det gör den inte nödvändigtvis dålig. Här kombineras väldigt bra bildegenskaper med en prislapps om snabbt blir betydligt lättare att svälja för många hushåll.

Den har stöd för bildförbättringsteknik genom AI som kan skala upp lägre bildkällor så det blir bättre resultat. Den har också stöd för virtuellt surround-ljud som förvisso är en trevlig teknik men om inte mäter sig med en bra soundbar.

En nackdel jämfört med lite dyrare OLED-TV:s är att LG OLED65A2 endast har stöd för 60 Hz vilket automatiskt gör att den inte är lika optimal för TV-spel. Att den saknar bra gamingfunktioner bekräftas även av Techradar när de testade TV:n

Fördelarna med LG OLED65A2 ligger i att du får en väldigt bra bild med extremt bra svärta till en bra peng. Den lägre prispunkten innebär kompromisser för spelfunktioner och sämre inbyggda högtalare.

Billigare TV – Vad rekommenderas?

Det finns billigare TV-apparater än den billigaste ovan men när man kommer ner riktigt lågt i prisklass blir utbudet av modeller extremt stort. Det blir svårt att peka finger åt att en viss modell är bäst i prissegmentet, det görs färre tester här och de som handlar dessa TV-apparater klarar sig bra på grundläggande funktionalitet.

Har man redan en väldigt gammal TV så är det ofta så att en TV för 4000 – 5000 kronor ger en uppgradering och bättre bild än vad man är van vid.

Även billiga TV-apparater räknas idag som smart-tv och har stöd för att installera appar som Netflix, HBO, Disney+ m.fl. Philips, Sony, Samsung och LG har alla bra alternativ i dessa prisklasser.

Så väljer du rätt TV på egen hand

Vi har tagit upp flera TV-apparater som på olika sätt kan anses vara det bästa valet, men det betyder inte att det finns andra bra modeller. TV-apparater som kanske är bättre för dig och dina behov, så vad ska man tänka på om man väljer en TV själv?

Vi går här igenom de vanligaste aspekterna för hur du lättast hittar den bästa TV:n för dig.

  1. Storlek
  2. Pris
  3. TV-panel
  4. HDR
  5. Uppdateringsfrekvens
  6. 3D-stöd
  7. TV-mottagare
  8. Övriga preferenser

Storlek – 55″, 65″ eller större?

Vi rekommenderar inte en TV som är mindre än 55″ till ett normalt vardagsrum idag. De är så pass billiga och ger så mycket bättre bild än en liten TV att det inte finns några anledningar att titta på mindre. Undantaget är såklart om du absolut inte vill ha en större TV eller om den kanske inte ska placeras i ett normalt vardagsrum eller TV-rum.

Att bestämma sig för en storlek eller ett omfång av storlekar blir det lättare att sortera bort många av de modeller som inte passar.

Pris – Vad är din budget?

Hur mycket pengar vill du lägga på en TV? Vad tycker du är en rimlig prislapp för en ny TV och vad kan du sträcka dig till som mest?

Att veta hur mycket pengar du är villig att lägga på en ny TV gör att det blir lättare att sortera bort modeller som inte passar för dig. Har du en stor budget och vill ha den bästa TV:n så kan du helt skippa att leta efter modeller som ligger runt 10 000 kronor.

Billigare TV-apparater under 10 000 kronor varierar kraftigt i kvalitet och de bästa modellerna ligger inte helt oväntat här strax under 10 000 kronor. Detta är också ett prissegment där man får väldigt mycket TV för pengarna.

Panel – OLED eller LED?

OLED-TV kostar mer än LED men har också direkta fördelar med att den har bättre färgåtergivning och bildkvalitet jämfört med en billig LED. Går man dock upp i pris och jämför QLED från Samsung mot OLED så finns det olika fördelar i de båda lägren.

LG är marknadsledande på OLED-TV medan Samsung är marknadsledande på LED-TV.

HDR – Ja, tack!

Alla modeller vi listar på denna sida har stöd för HDR eller High Dynamic Range som det står för. HDR är en teknik för att göra bilden mer levande och trovärdig genom att förbättra omfånget av kontraster i bilden. Bilden blir tydligare och visar mer detaljer i så väl skuggor som ljus och är en den senaste tidens största förbättringar i TV-världen.

För att kunna använda HDR krävs det dock att källan (filmen t.ex.) sänds i HDR och att TV:n har stöd för att visa det. Har man någon digitalbox eller liknande som skickar signalen till TV:n så behöver även denna ha stöd för HDR.

Även om inte alla TV-apparater har stöd för HDR än så har trots allt ändå mer än hälften av utbudet 2018 stöd för denna teknik. Netflix sänder redan vissa filmer och TV-serier med HDR om du har deras Premium-abonnemang och det är något som bara kommer bli vanligare och vanligare.

Uppdateringsfrekvens – Hertz

Du har garanterat hört det pratas om hur många Hertz (Hz) en TV har och under många marknadsfördes TV-apparater felaktigt där man pratade om upp till 800 Hz.

Men uppdateringsfrekvensen är väldigt viktig och är ett viktigt värde för att kunna visa en bra bild som flyter. De bästa TV-apparaterna har 100-120 Hz och detta är väldigt bra värden. Samsungs QLED-TV i Q9FN-serien har en uppdateringsfrekvens på 200 Hz vilket är i absolut toppklass.

Hertz (Hz) definierar cyklar per sekund i frekvenser. Alltså hur många gånger någonting uppdateras per sekund. Uppdateringsfrekvensen i en bildskärm berättar hur ofta bildskärmen (TV:n) kan uppdatera bilden. Billigare TV-apparater har här ofta 50-60 Hz vilket tyvärr ger en betydligt sämre bild och en stor anledning till varför de bästa TV-apparaterna har 100 Hz eller mer.

3D stöd – På väg bort

Det var inte så länge sedan alla TV-apparater kom med stöd för 3D. Idag är det en teknik det inte satsas på och även en teknik som fasats bort från utbudet. Faktum är att väldigt få modeller under 2018 har stöd för detta och det är en teknik som lämpat sig bättre på bio än i vardagsrummet.

Att försöka leta efter en TV med stöd för 3D är förmodligen inte värt det. Du kommer begränsa dig väldigt mycket och det är inte osannolikt att det kommer bli svårt att hitta 3D-material att köra på TV:n längre fram.

TV-mottagare

För inte så länge sedan så hade långt ifrån alla TV-apparater inbyggda mottagare för digital-TV. Det krävdes en extern digitalbox och om man ville hitta en TV med inbyggd mottagare så var det inte säkert att just den TV:n man ville ha hade stöd för den typ av mottagare man behövde. Det är alltså inte samma typ av mottagare för att avkoda kabelkanaler som via satellit eller från det marksända nätet.

Idag är det dock större sannolikhet att din TV har inbyggt stöd för det du behöver. Här är i alla fall en förkortning av de olika typerna:

  • DVB-T – Kan avkoda marksänd digital-TV
  • DVB-T2 – Kan avkoda 2:a gen marksänd digital-TV (t.ex. Boxer)
  • DVB-C – Kan avkoda digital kabel-TV (t.ex. Com Hem)
  • DVB-S – Kan avkoda satellit-TV (t.ex. Viasat)
  • DVB-S2 – Kan avkoda 2:a gen satellit-TV
CA-modul Com Hem
Exempel på CA-modul för Com Hem som kan monteras direkt på det flesta TV-apparater.

För att kunna avkoda signalen behöver du bara stoppa in en TV-modul med kort från leverantören på baksidan av din TV. Du kan sedan använda TV:n direkt utan digitalbox för att hantera dina kanaler och slipper således extra kringutrustning.

TV-modulerna har namnet CA-modul och säljs av butikerna som också säljer TV. Det är mycket ovanligt att dessa följer med TV:n utan det är tillbehör du behöver köpa till. Ska du ha en CA-modul för Com Hem för att koda av kabel-TV kanalerna så behövs en modul för DVB-C och Conax-stöd.

Som tur är har de flesta TV-apparater stöd för detta idag så för dig som konsument handlar det mest om att välja rätt CA-modul och sedan få ett kort för att avkoda signalen från din TV-leverantör (Boxer, Com Hem etc.).

Andra preferenser

Det finns en mängd andra preferenser du skulle kunna väga in i ditt TV-köp. För att sammanfatta de övriga nämner vi de snabbt och vad det innebär.

  • Bildegenskaper
    • Ljusstyrka – Mäts i nits (cd/m²) och avgör hur starkt ljus TV:n kan avge. För bästa HDR-upplevelse rekommenderas över 1000 nits.
    • Diodplacering – Endast vid LCD/LED. Kan vara kantbelyst eller bakbelyst. Kantbelyst ger något tunnare panel
    • Kvantrumprickar – Endast vid LED. Ny teknik där Samsung är ledande med sin QLED och ger väldigt bra bild men också väldigt tunn panel.
    • Paneltyp – Endast vid LCD. VA och IPS är vanligt där IPS ger lite bättre betraktningsvinklar men är något dyrare.
    • Latens & input lag – Hur snabbt reagerar TV:n på kommandon tills bilden ändrats? Samsung och LG är snabba här vilket gör att spel och sport upplevs bättre här.
  • Design, form, fäste
    • Tjocklek – En tunn TV är lämpligt om du vill hänga upp den på väggen.
    • Stativ – Passar det TV-bänken där den ska stå? Får soundbar plats framför?
    • VESA-fäste – En standard för fästen, viktigt om du vill hänga upp TV:n. Se till så din TV passar med önskat väggfäste.
  • Smart TV
    • App-utbud. Vanliga appar som Netflix & Youtube stöds ofta men t.ex. Spotify är ingen självklarhet.
    • Operativsystem – LG kör WebOS, Samsung kör Tizen OS och Android TV används främst av Sony och Philips.
  • Strömförsörjning
    • Förbrukning – Hur mycket ström drar din TV? Väljer du mellan två stycken? Kanske kan det miljövänligaste alternativet segra?
  • Betyg vid tester
    • Vad säger dem som testat TV:n? Är det bra? Vilka brister finns?
    • Vad säger kundomdömen? De har ofta provat produkten längre och kan ofta enkelt avgöra om det är ett bra köp.
  • Anslutningar
    • HDMI 2.1 – En av de senaste HDMI-standarderna är just HDMI 2.1 som ger möjligheten att överföra mycket data. Den behövs för att t.ex. visa 4K med hög frekvens.

Vanliga frågor om TV-köp

  1. Hur stor TV är optimalt?
  2. Ska man välja LED, OLED eller Plasma?
  3. Vad innebär Smart TV?
  4. Vad är ambilight för något?
  5. När är det billigast att köpa TV?
  6. Vad är UHD och HD?

1. Hur stor TV är optimalt?

För att kunna se en tydlig och stor skillnad mellan vanlig Full HD och 4K UHD så behöver sitta ganska nära en stor TV. Eftersom Full HD redan är ganska högupplöst blir bättre kvalitet svårt att se om man inte sitter nära TV:n eller om den är väldigt stor.

Men eftersom de flesta TV-apparater som säljs idag är 4K och du redan kan se material i detta så är det ändå intressant att titta på vilka optimala avstånd till TV:n som gäller.

Hur långt ifrån en 55″ 4K TV bör man sitta innan det inte spelar någon roll om det som visas är i Full HD eller 4K? Svaret på frågan är nog någonstans strax efter 2,2 m innan det börjar bli svårt att se någon större skillnad. Många har sin TV längre bort än så vilket också är anledningen till att fler och fler tittar på större varianter på 65″ och 75″.

Här är några snabba riktlinjer du kan utgå från om du vill uppleva 4K innehåll på ett bra sätt:

55″ TV placeras maximalt 2 m bort

65″ TV placeras maximalt 2,5 m bort

75″ TV placeras maximalt 3 m bort

Om du kommer längre bort från TV:n räcker det med vanlig Full HD sändning och det blir svårt att argumentera att 4K UHD skulle se mycket bättre ut. Det är dock inte omöjligt att du även längre bort kan se skillnader men det kommer inte synas tydligt.

Många hem har 3 m och ibland längre till TV:n och då skulle även en 75″ ha svårt att ge en tydlig skillnad mellan 4K UHD och vanlig Full HD. Med en 75″ skulle du nog kunna dra fram en fåtölj eller sittpuff och placera dig med 1,5 m för att få en härlig biokänsla och samtidigt utnyttja 4K UHD material maximalt.

Många TV-kanaler som sänds i HD har upplösningen 720p och då kan du placera en 55″ TV på 4 m avstånd och ändå se en tydlig skillnad mot vanlig digital-TV.

2. Ska man välja LED, OLED eller Plasma?

Tre tekniker har under det senaste decenniet dominerat TV-paneler och det är LED, OLED och Plasma. De har alla olika för- & nackdelar men som tur är kan du som konsument idag räkna bort Plasma-TV och fokusera på de andra två tekniker. Plasma som panel-teknik har avvecklats och idag görs inga nya TV-apparater med den panelen. Det är faktiskt så att det i princip inte säljs några heller.

LED står för Light Emitted Diode vilket i praktiken bara är en helt vanlig lysdiod. Om du köper en LED-TV så är bakgrundsljuset som lyser upp panelen skapat av just platta lysdioder. Den äldre tekniken hade jämt fördelat lysdioder över hela baksidan medan den nyare och vanligare tekniken idag är att placera alla lysdioder i kanten runt om panelen och sedan skjuts ljuset in bakom och fördelas jämt över skärmen. Denna teknik kallas för ”edge-lit” och har gjort att LED-TV idag är väldigt tunna jämfört med den äldre ”back-lit” tekniken.

OLED står för Organic Light-emitted Diode och är en teknik som blivit vanligare och billigare i TV-apparater. Det organiska hänvisar till det kolbaserade lagret i panelen och rent tekniskt skiljer detta sig en hel del från LED-tekniken.

Utan att gå in på djupet i tekniken så har OLED i teorin flera fördelar mot en LED då pixlarna som avger färgerna RGB (Rött, Grönt & Blått) själva kan lysa och inte behöver någon bakgrundsbelysning av dioder. Detta gör dels att en OLED-skärm kan vara väldigt och att den även kan släcka ner enskilda pixlar på ett sätt som inte en LED-panel klarar av. Eftersom OLED är så tunt kan det göras böjda paneler och nästan genomskinliga paneler vilket vi antagligen kan förvänta oss av framtiden.

Eftersom OLED inte behöver någon bakgrundsbelysning som LED så blir svarta partier i bild svart på riktigt. Du slipper helt enkelt att lysdioderna släpper igenom ljus på ställen där det inte ska vilket lätt gör att det blir mer grått istället på en vanlig LED-display.

OLED är dock dyrare än LED och det har dels med att tillverkningen av panelen är dyrare men också att tekniken är mycket nyare än LED. Så priset är förmodligen OLED:s största nackdel även om TV-apparater i 55-65″ har sjunkit rejält i pris.

När OLED-tekniken var ny var det stora problem att få livslängden lång på panelerna. Speciellt den gröna färgen la av ”tidigt” men idag är det ingenting du bör reflektera på. Du kommer kunna ha din TV på under flera timmar om dagen i en 10-års tid innan du börjar närma dig snittåldern för när problem uppstår.

QLED är en annan ny teknik som inte ska förväxlas med OLED. Det är en teknik som använder s.k. kvantumprickar (Quantum dots) och LED. I praktiken innebär det att man placerat ett lager av kvantumprickar ovanpå en vanlig LED-bakgrundspanel som beroende på storlek (2 till 10 nanometer) tar upp ljuset och skickar det vidare i olika färger beroende på dess storlek. Samsung har här gjort stora framsteg och anser idag att sin teknik på många sätt kan mäta sig med OLED-tekniken i form av väldigt bra färgåtergivning även i hög ljusstyrka. De anser även att de har passerat OLED här vilket skulle kunna innebära att senaste generationen QLED-TV kan ge bättre färger när HDR-material sänds på TVn.

3. Vad innebär Smart TV?

Smart TV är ett begrepp som används för att beskriva TV-apparater som klarar av betydligt mer än att bara visa TV-kanaler.

De första Smart TV-apparaterna var kanske inte värda namnet men sedan något år tillbaka har i princip alla möjligheten att installera appar, ungefär som på en mobiltelefon fast med sämre utbud.

Fördelen med en Smart TV är att du kan t.ex. installera en app för Netflix och se TV-serier, dokumentärer och filmer direkt från Netflix utan behovet av att använda en extern enhet. Samma sak gäller även andra leverantörer som Cmore och HBO. Även Plex är en populär app som används av en hel del idag.

Kortfattat minskar behovet av extern utrustning med en Smart TV och TV-apparaten klarar av mer på egen hand. Exakt vilket utbud av appar som finns skiljer sig lite mellan tillverkarna även om de absolut vanligaste apparna finns hos de flesta.

4. Vad är Ambilight för något?

Ambilight är en teknik framtagen och patenterat av Philips. Det fungerar på så sätt att TVn är utrustad med lysdioder på baksidan av TVn som följer vanligtvis tre kanter (upp och höger och vänster). Dessa dioder lyser sedan i de färger som den närmsta bilden har i TVn och ger en känsla av att bilden är större.

Det ska också ge en behagligare upplevelse för ögonen då kontrasten anses bli lägre mellan det i bild och utanför.

Lättast är kanske att bara få det förklarat för med Philips egna video:

5. När är det billigast att köpa TV?

Vill du fynda TV så är den absolut bästa tiden att göra detta vid Black Friday (och hela Black Week) men också vid mellandagsrean. TV-apparater är förmodligen den produkt som följer ett mönster som tenderar att upprepa sig år efter år där just Black Friday och julhandeln bjuder på riktigt fina priser.

Det finns flera exempel på helt nya TV-apparater som släpps på våren i mars-april för att senare i mellandagsrean och på Black Friday säljas ut för halva priset som det lanserades för. Det går alltså att få riktigt mycket TV för pengarna under denna period och behöver man inte byta just nu kan det vara smart att invänta det.

Annars kan man också försöka hålla koll på kampanjer och reor när som helst på året för att hitta TV-apparater som säljs ut billigt.

6. Vad är UHD och HD?

Två förkortningar som ofta förekommer är HD och UHD. HD är en akronym för High Definition och UHD är en akronym av Ultra High Definition.

HD, eller Full HD är ett namn som beskriver den högupplösta bildformatet som oftast har 1920 × 1080 pixlar. Detta kan även skrivas ut som 1080p och 1080i där sista bokstaven hänvisar till interlaced eller progressive. HD kan också kopplas till 720p/i som är en längre upplösning och som är ett vanligt format på HD-TV i Sverige. Det är dock en bildkvalitet som är märkbart bättre än DVD men inte så bra som Full HD som t.ex. återfinns på blu-ray-skivor.

UHD är samma sak som 4K och benämns ibland också 4K UHD. Det är ett format som oftast har upplösningen 3840 × 2160. Det är ingen upplösning som normalt sätt sänds eller används i TV-nätet i Sverige men som däremot finns att streama genom tjänster som t.ex. Netflix.

Så valde vi ut bästa TV:n

Nya TV-apparater släpps årligen men de flesta följer samma mönster där de visas upp på vinterns mässor och lanseras att köpas under våren. Med andra kan man köpa de absolut senaste och bästa modellerna i mars och april, men detta är något som är svårt att motivera.

Modellerna som släpps på våren tappar i pris under sommaren och på Black Friday och mellandagsrean har flera modeller tappat så mycket i pris att de säljs för hälften av lanseringspriset. Det är alltså inte omöjligt att en TV som kostar 40 000 kronor i mars, säljs ut för 19 900 kronor i November på Black Friday.

Detta är heller inga engångsföreteelser utan den stora mängden TV-apparater har det så. När det nya året börjar så är standardpriserna för de gamla TV-apparaterna ungefär halva priset. En TV som lanserades på våren 2017 kan ha tappat 50-70% av sitt pris till sommaren 2018. Det är någonstans här på vägen som en TV börjar bli riktigt prisvärd. Vi tycker det är svårt att argumentera för att de TV-apparater som precis släppts skulle vara värda sina pengar.

Om priset är en faktor blir bästa TV:n att köpa en modell som varit ute ett tag och som hunnit tappa i pris. Vi kommer normalt sätt undvika att lyfta fram helt nylanserade modeller och det är dels på grund av denna faktor men också för att de sällan hunnits testats i någon större omfattning. Det är alltså säkrare kort att köpa en TV som i alla fall varit ute 6 månader och testats ordentligt medan den också tappat i pris.

I vårt underlag har vi valt att lyfta in de bästa av de populäraste TV-apparaterna på marknaden. Vi ställer krav på att TV:n ska 4K UHD, HDR och vara en Smart TV. Eftersom de flesta TV-apparater som släpps lever upp till detta så är det alltså ingen direkt utbud som väjs bort.

Vi använder oss av tester där produkter ställs mot varandra för att ta fram den bästa TV:n. Men vi använder också produktrecensioner över specifika modeller och kundomdömen för att på ett så bra sätt se till så att de på flera punkter anses till höra de bästa TV-apparaterna.

Det kommer alltid finnas andra modeller som också är bra eller som kanske t.o.m. hade varit bäst för dig. Men detta är främst framtaget som en köpguide för att göra det lätt för konsumenter att snabbt få en handfull modeller som faktiskt är bra. Av samma anledning har vi försökt få med olika prisgrupper.

Källor & Test

Lista med de källor, test och recensioner som vi använt oss av för att ta fram de bästa TV-apparaterna och övrig information.

  • Stort TV-test för att hitta bäst i test – 2022 – Råd & Rön
    Råd & Rön har uppdaterat sitt test med TV-apparater för 2022 och kan rimligen användas för att få en uppfattning om vilka smart TV som är bra och vilka man bör undvika. Högst betyg i testet fick LG OLED65C24 65″ 4K Ultra HD, LG OLED65C25 65″ 4K Ultra HD och LG OLED65C26 65″ 4K Ultra HD som alla delar på 78 poäng – då modellerna är väldigt lika varandra. Detta följs upp av flera andra LG-modeller från B, C och G-serien. Det finns även flera modeller från 2021 som presterat bra som t.ex. Philips 55OLED706, Panasonic TX-65JZ1500E, Samsung Neo QLED QE55QN85A m.fl. Sammanfattningsvis så dominerar LG:s OLED-TV Råd & Röns test vilket inte är så konstigt då framför allt B- & C-serien varit dominanta i flera år och blivit utsedda till bäst i test.
  • Test av Sony Bravia XR-65A80K – 2022 – Techradar.com
  • Techaradar testar den nya Sony Bravia XR-65A80K som kan ses som ett övre mellansegment av OLED TV från Sony. TV:n imponerar starkt på testarna där den bra bilden i kombination med något av de bästa i inbyggt ljudsystem drar upp poängen rejält. TV:n har även bra bildingångar och 120 Hz som gör att den presterar bra för gaming. Något sämre ljusstyrka än de bästa OLED och avsaknad av HDR 10+ tillhör nackdelarna.
  • Test av LG A2-serien (OLED55A2) – 2022 – Techradar.com
    Techradar testar instegsmodellen för LG OLED 2022, nämligen A2-serien som består av 48″ OLED48A2, 55″ OLED55A2 och 65″ OLED65A2. Det är en prisvärd OLED-TV som ger mycket för pengarna. Även om den missar lite jämfört den dyrare C2-serien som sämre stöd för spelande, lite sämre ljud och lägre kontrast så presterar den överlag väldigt bra. Bra svärta som blivit känt för OLED-tekniken får du samtidigt som bilden beskrivs som bra.
  • Test av Samsung Q60B 4K QLED-TV – 2022 – Cnet
    Smart TV från Samsung med 4K upplösning och QLED-panel. TV:n beskrivs som förhånande stark bild och tunn. Bristerna återfinns i klumpig mjukvara för TV:n och att den totala bildkvaliteten hade kunnat vara bättre för sin prisklass.
  • Test av LG OLED C1 (OLED65C1) – 2021 – Ljud & Bild
    Ljud & Bild har testat den nya OLED-Teven OLED65C1 och inte helt oväntat får den toppbetyg i testet likt fjolårets modeller som också blev utsedda till bäst i test. Om man inte har behov av maximal ljusstyrka och uppskattar mycket detaljer i mörka scener så är den oslagbar vilket även märks i testet.
  • Test av Sony Bravia XR-65A80J – 2021 – Ljud & Bild
    Sonys populära serie av OLED-TV:s 80J har testas med modellen Sony Bravia XR-65A80J. Teven får väldigt bra betyg och mottar betyget utmärkt och får utmärkelsen ”särskillt rekommenderad” då det är en produkt i toppklass. Både bild och ljudsystem imponerar i testet och där OLED:s egenskaper är på topp.
  • Prisjakt – 2022
    Vi har använt oss av Prisjakt för att kunna lista de bästa och mest populära TV-apparaterna med 4K UHD, 8K, HDR och Smart TV. Vi har även kunnat snegla på kundomdömen och sammanställa deras totala värde med andra kundomdömen från butiker och Amazon. Prisjakt ger också en intressant bild av prisutvecklingen av TV-apparater och det är enkelt att se hur den har utvecklats historiskt för en viss produkt.
  • Amazon – 2022
    Amazon är förmodligen världs största e-handelsplattform och där hundratals konsumenter vanligtvis har lämnat sitt omdöme om en produkt. Detta kan vi använda som en del i vår utvärdering om vilken TV som är bäst. Tester visar ofta en bild medan kundomdömen berättar om kvaliteten överlag och hur TV:n står sig över tid. Dålig kvalitet innebär ofta att konsumenter återvänder för att klaga vilket gör detta redskap som ett viktigt delmoment i vår utvärdering.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng