Bästa Smart TV med 4K & HDR

Bästa 4K Smart TV

Funderar du på att köpa en ny TV men vet inte riktigt vad du ska välja? Lugn, vi har sammanställt en lista med bästa Smart TV med 4K i olika storlekar och prisklasser för att göra valet lättare för dig.

Vi har tittat närmare på TV-apparater i storlekarna 55″, 65″ och 75″ och tagit ut de bästa modellerna i varje storlek. Vi kommer alltid försöka lista en billigare modell för respektive storlek även om prisvärdhet alltid är en faktor vi räknar på

Vi har tittat på tester, recensioner och omdömen för att kunna utse de TV-apparater med 4K och HDR som är bäst i test. Alla dessa klassas även som Smart TV vilket betyder att du kan starta Netflix, Youtube och andra appar direkt på TV:n.

LG OLED55C9 55″ – Bäst i Test

LG OLED55C9
 • Särskild rekommenderad av Ljud & Bild 2019
 • Tidigare modell bäst i test hos Aftonbladet
 • 4,4 / 5 i snittbetyg hos Amazon
 • Låg input-latens gör att den passar TV-spel
 • Bra stöd för HDR med HDR10
 • Bra betraktningsvinklar tack vare OLED-tekniken
 • Enastående bra färger och svärta
 • Priser
 • Egenskaper
12 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
15 004 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
TillverkareLG
ModellOLED55C9
Storlek55 tum
BildskärmsteknikOLED
Upplösning3840x2160 (4K Ultra HD)
Ljusstyrka500cd/m2
Uppdateringsfrekvens120 Hz
Mått1 228 × 738 × 251 mm
Produktvikt23 kg

Produktbeskrivning

LG OLED55C9 sidanLG:s OLED-TV har varit populär i flera år nu och varje år lanseras en ny förbättrad version. För 2019 är det C9-modellen som gäller och de tidigare årens C8 och C7 har fått toppbetyg i tester. Det är knappast så att den nya C9 sviker på området och har fått riktigt bra betyg i olika TV-tester.

OLED-panelen i LG:s TV-apparater är väldigt bra och bland den bästa färgåtergivningen och svärtan som du kan du få på en TV idag. En nackdel jämfört med QLED som varit Samsungs ledande teknik baserat på vanlig LED är att ljusstyrkan är svagare hos OLED. Detta är dock något som förbättrats avsevärt med C9-modellerna.

LG OLED55C9 tar steget upp till en ljusstyrka på 500 cd/m² jämfört med 300 cd/m² på fjolårets modell. Samtidigt finner vi förbättringar i anslutningarna på TV:n där vi nu hittar HDMI-version 2.1 istället för den äldre 2.0.

I övrigt ser vi samma imponerande uppdateringsfrekvens för bilden på 120 Hz vilket är optimalt för uppspelning av de flesta typer av media. Givetvis spelar TV:n upp 4K och Full-HD material utan problem.

Det är ingen tvekan om att LG OLED55C9 är en av de bästa TV-apparater du kan köpa för 2019. Det är en premium-TV i sitt segment som ger väldigt mycket bättre bild än de billigare motsvarigheterna i samma storlek.

Den enda egentliga nackdelen med TV-apparaten är OLED-teknikens akilleshäl vilket översätts till sämre kontrast och ljusstyrka. Om det är en solig dag och du inte kan mörklägga så blir inte bilden lika bra som på en QLED-TV.

LG OLED65C9 – Bästa 65″

LG OLED65C9
 • Tidigare fått bäst i test hos Råd & Rön
 • Serien fick 5 / 5 i Aftonbladets test
 • Enastående bra kundomdömen (9/10)
 • Extremt bra bild med OLED-tekniken
 • Bra betraktningsvinklar och responstid
 • Bästa färgåtergivningen med OLED
 • Priser
 • Egenskaper
Priser för produkten saknas
TillverkareLG
ModellOLED65C9
Storlek65 tum
BildskärmsteknikOLED
Upplösning3840x2160 (4K Ultra HD)
Ljusstyrka750cd/m2
Uppdateringsfrekvens120 Hz
Mått1 449 × 862 × 251 mm
Produktvikt33,9 kg

Produktbeskrivning

Den prisbelönta OLED-TV:n från LG fast större på 65″. I grunden är det samma panel typ av panel som sitter i både den mindre 55″ som i den större 65″. Men där finns några skillnader som är intressanta.

LG har lyckats få bättre ljusstyrka i skärmen med deras större OLED65C9 och erbjuder här 750 cd/m² istället för de 500 cd/m² som den mindre modellen har. Det är något som talar för att välja den dyrare och större modellen, men båda erbjuder i övrigt extremt bra och lika bild.

Det finns inte så mycket mer att nämna kring LG OLED65C9 mer än att det just när tillhör en av de absolut mest populära TV-apparaterna du kan köpa och det är inte svårt att förstå varför. Letar du efter en bra TV på 65″ så är det få andra modeller som erbjuder så bra bild som LG OLED65C9. Det är helt enkelt en av de bästa 4K-TV i segmentet.

Samsung QE65Q90 65″ – Extrem bildkvalitet

Samsung QE65Q90
 • Toppbetyg i väldigt många tester
 • Utsågs till bästa premium-TV
 • QLED-teknologi med bra ljusstyrka
 • Hanterar HDR-material väldigt bra
 • Låg latens med QLED-panelen
 • Priser
 • Egenskaper
Priser för produkten saknas
TillverkareSamsung
ModellQLED QE65Q90R
Storlek65 tum
BildskärmsteknikQLED
Upplösning3840x2160 (4K Ultra HD)
Ljusstyrka2000cd/m2
Uppdateringsfrekvens120 Hz
Mått1 450,1 × 921 × 285,3 mm
Produktvikt34,7 kg

Produktbeskrivning

I jakten på den bästa TV:n bör man även spana in Samsungs exklusivare QLED-modeller som har enastående bra bildkvalitet. Det är dock på bekostnad av inköpspris, men för den som vill ha en riktigt bra TV 2019 så är detta ett segment värt att spana in.

Samsung QE65Q90 är en fullfjädrad QLED-TV som givetvis klarar av att spela upp både 4K- och Full HD-material utan problem. Det är en snabb panel som gör att den lämpar sig väldigt bra för den som vill ha bra prestanda vid TV-spel som Xbox och Playstation. Den har även en väldigt bra uppdateringsfrekvens på 120 Hz, något man dock kan förvänta sig av en TV i denna prisklass.

TV:n har väldigt bra stöd för HDR med Quantum HDR 2000-tekniken och en av marknadens bästa ljusstyrkor, något som gör att bilden är väldigt bra och tydlig även när rummet lyses upp av solljus.

Både svenska M3 och tidningen Ljud & Bild ger toppbetyg åt Samsungs Q90-serie. De är utan tvekan de bästa TV-apparaterna du kan satsa på i premiumsegmentet. Samma enastående toppbetyg återfinns hos många andra internationella tester.

Att köpa en TV från Samsungs Q90-serie är knappast det som är mest prisvärt, men detta är en produkt som är skapad och riktad till dig som är villig att betala extra för att få det absolut bästa.

Billig & Prisvärd 4K-TV för 2019

Philips 55PUS6704
Philips 55PUS6704 är exempel på en billig 4K-TV för 2019. Priset ligger runt 6000 – 7000 kr för 55″

Vi har valt att för 2019 inte lyfta in de billigaste TV-apparaterna även om många konsumenter finner de mest attraktiva. Det är inte konstigt att många väljer att köpa någon billigt och prisvärt jämfört med att försöka hitta den TV som ger bäst bild och funktioner för pengarna.

Däremot är det svårt att lista de bästa alternativen i den absolut lägsta prisklassen. Det finns väldigt många bra smarta TV-apparater för prissegmentet 8 000 – 12 000 kr för 65″ och ännu billigare alternativ om du vill köpa en 55″ TV.

Det har under de senaste åren blivit väldigt billigt att köpa en TV som gör ett bra jobb och som fungerar utmärkt till Netflix, lite TV-spel m.m. Men utbudet och valmöjligheterna är väldigt stora.

Så väljer du rätt TV på egen hand

Vi har tagit upp flera TV-apparater som på olika sätt kan anses vara det bästa valet, men det betyder inte att det finns andra bra modeller. TV-apparater som kanske är bättre för dig och dina behov, så vad ska man tänka på om man väljer en TV själv?

Vi går här igenom de vanligaste aspekterna för hur du lättast hittar den bästa TV:n för dig.

 1. Storlek
 2. Pris
 3. TV-panel
 4. HDR
 5. Uppdateringsfrekvens
 6. 3D-stöd
 7. TV-mottagare
 8. Övriga preferenser

Storlek – 55″, 65″ eller större?

Vi rekommenderar inte en TV som är mindre än 55″ till ett normalt vardagsrum idag. De är så pass billiga och ger så mycket bättre bild än en liten TV att det inte finns några anledningar att titta på mindre. Undantaget är såklart om du absolut inte vill ha en större TV eller om den kanske inte ska placeras i ett normalt vardagsrum eller TV-rum.

Att bestämma sig för en storlek eller ett omfång av storlekar blir det lättare att sortera bort många av de modeller som inte passar.

Pris – Vad är din budget?

Hur mycket pengar vill du lägga på en TV? Vad tycker du är en rimlig prislapp för en ny TV och vad kan du sträcka dig till som mest?

Att veta hur mycket pengar du är villig att lägga på en ny TV gör att det blir lättare att sortera bort modeller som inte passar för dig. Har du en stor budget och vill ha den bästa TV:n så kan du helt skippa att leta efter modeller som ligger runt 10 000 kronor.

Billigare TV-apparater under 10 000 kronor varierar kraftigt i kvalitet och de bästa modellerna ligger inte helt oväntat här strax under 10 000 kronor. Detta är också ett prissegment där man får väldigt mycket TV för pengarna.

Panel – OLED eller LED?

OLED-TV kostar mer än LED men har också direkta fördelar med att den har bättre färgåtergivning och bildkvalitet jämfört med en billig LED. Går man dock upp i pris och jämför QLED från Samsung mot OLED så finns det olika fördelar i de båda lägren.

LG är marknadsledande på OLED-TV medan Samsung är marknadsledande på LED-TV.

HDR – Ja, tack!

Alla modeller vi listar på denna sida har stöd för HDR eller High Dynamic Range som det står för. HDR är en teknik för att göra bilden mer levande och trovärdig genom att förbättra omfånget av kontraster i bilden. Bilden blir tydligare och visar mer detaljer i så väl skuggor som ljus och är en den senaste tidens största förbättringar i TV-världen.

För att kunna använda HDR krävs det dock att källan (filmen t.ex.) sänds i HDR och att TV:n har stöd för att visa det. Har man någon digitalbox eller liknande som skickar signalen till TV:n så behöver även denna ha stöd för HDR.

Även om inte alla TV-apparater har stöd för HDR än så har trots allt ändå mer än hälften av utbudet 2018 stöd för denna teknik. Netflix sänder redan vissa filmer och TV-serier med HDR om du har deras Premium-abonnemang och det är något som bara kommer bli vanligare och vanligare.

Uppdateringsfrekvens – Hertz

Du har garanterat hört det pratas om hur många Hertz (Hz) en TV har och under många marknadsfördes TV-apparater felaktigt där man pratade om upp till 800 Hz.

Men uppdateringsfrekvensen är väldigt viktig och är ett viktigt värde för att kunna visa en bra bild som flyter. De bästa TV-apparaterna har 100-120 Hz och detta är väldigt bra värden. Samsungs QLED-TV i Q9FN-serien har en uppdateringsfrekvens på 200 Hz vilket är i absolut toppklass.

Hertz (Hz) definierar cyklar per sekund i frekvenser. Alltså hur många gånger någonting uppdateras per sekund. Uppdateringsfrekvensen i en bildskärm berättar hur ofta bildskärmen (TV:n) kan uppdatera bilden. Billigare TV-apparater har här ofta 50-60 Hz vilket tyvärr ger en betydligt sämre bild och en stor anledning till varför de bästa TV-apparaterna har 100 Hz eller mer.

3D stöd – På väg bort

Det var inte så länge sedan alla TV-apparater kom med stöd för 3D. Idag är det en teknik det inte satsas på och även en teknik som fasats bort från utbudet. Faktum är att väldigt få modeller under 2018 har stöd för detta och det är en teknik som lämpat sig bättre på bio än i vardagsrummet.

Att försöka leta efter en TV med stöd för 3D är förmodligen inte värt det. Du kommer begränsa dig väldigt mycket och det är inte osannolikt att det kommer bli svårt att hitta 3D-material att köra på TV:n längre fram.

TV-mottagare

För inte så länge sedan så hade långt ifrån alla TV-apparater inbyggda mottagare för digital-TV. Det krävdes en extern digitalbox och om man ville hitta en TV med inbyggd mottagare så var det inte säkert att just den TV:n man ville ha hade stöd för den typ av mottagare man behövde. Det är alltså inte samma typ av mottagare för att avkoda kabelkanaler som via satellit eller från det marksända nätet.

Idag är det dock större sannolikhet att din TV har inbyggt stöd för det du behöver. Här är i alla fall en förkortning av de olika typerna:

 • DVB-T – Kan avkoda marksänd digital-TV
 • DVB-T2 – Kan avkoda 2:a gen marksänd digital-TV (t.ex. Boxer)
 • DVB-C – Kan avkoda digital kabel-TV (t.ex. Com Hem)
 • DVB-S – Kan avkoda satellit-TV (t.ex. Viasat)
 • DVB-S2 – Kan avkoda 2:a gen satellit-TV
CA-modul Com Hem
Exempel på CA-modul för Com Hem som kan monteras direkt på det flesta TV-apparater.

För att kunna avkoda signalen behöver du bara stoppa in en TV-modul med kort från leverantören på baksidan av din TV. Du kan sedan använda TV:n direkt utan digitalbox för att hantera dina kanaler och slipper således extra kringutrustning.

TV-modulerna har namnet CA-modul och säljs av butikerna som också säljer TV. Det är mycket ovanligt att dessa följer med TV:n utan det är tillbehör du behöver köpa till. Ska du ha en CA-modul för Com Hem för att koda av kabel-TV kanalerna så behövs en modul för DVB-C och Conax-stöd.

Som tur är har de flesta TV-apparater stöd för detta idag så för dig som konsument handlar det mest om att välja rätt CA-modul och sedan få ett kort för att avkoda signalen från din TV-leverantör (Boxer, Com Hem etc.).

Andra preferenser

Det finns en mängd andra preferenser du skulle kunna väga in i ditt TV-köp. För att sammanfatta de övriga nämner vi de snabbt och vad det innebär.

 • Bildegenskaper
  • Ljusstyrka – Mäts i nits (cd/m²) och avgör hur starkt ljus TV:n kan avge. För bästa HDR-upplevelse rekommenderas över 1000 nits.
  • Diodplacering – Endast vid LCD/LED. Kan vara kantbelyst eller bakbelyst. Kanbetlyst ger något tunnare panel
  • Kvantrumprickar – Endast vid LED. Ny teknik där Samsung är ledande med sin QLED och ger väldigt bra bild men också väldigt tunn panel.
  • Paneltyp – Endast vid LCD. VA och IPS är vanligt där IPS ger lite bättre betraktningsvinklar men är något dyrare.
  • Latens & input lag – Hur snabbt reagerar TV:n på kommandon tills bilden ändrats? Samsung och LG är snabba här vilket gör att spel och sport upplevs bättre här.
 • Design, form, fäste
  • Tjocklek – En tunn TV är lämpligt om du vill hänga upp den på väggen.
  • Stativ – Passar det TV-bänken där den ska stå? Får soundbar plats framför?
  • VESA-fäste – En standard för fästen, viktigt om du vill hänga upp TV:n. Se till så din TV passar med önskat väggfäste.
 • Smart TV
  • App-utbud. Vanliga appar som Netflix & Youtube stöds ofta men t.ex. Spotify är ingen självklarhet.
  • Operativsystem – LG kör WebOS, Samsung kör Tizen OS och Android TV används främst av Sony och Philips.
 • Strömförsörjning
  • Förbrukning – Hur mycket ström drar din TV? Väljer du mellan två stycken? Kanske kan det miljövänligaste alternativet segra?
 • Betyg vid tester
  • Vad säger dem som testat TV:n? Är det bra? Vilka brister finns?
  • Vad säger kundomdömen? De har ofta provat produkten längre och kan ofta enkelt avgöra om det är ett bra köp.

 

Vanliga frågor om TV-köp

 1. Hur stor TV är optimalt?
 2. Ska man välja LED, OLED eller Plasma?
 3. Vad innebär Smart TV?
 4. Vad är ambilight för något?
 5. När är det billigast att köpa TV?
 6. Vad är UHD och HD?

Hur stor TV är optimalt?

För att kunna se en tydlig och stor skillnad mellan vanlig Full HD och 4K UHD så behöver sitta ganska nära en stor TV. Eftersom Full HD redan är ganska högupplöst blir bättre kvalitet svårt att se om man inte sitter nära TV:n eller om den är väldigt stor.

Men eftersom de flesta TV-apparater som säljs idag är 4K och du redan kan se material i detta så är det ändå intressant att titta på vilka optimala avstånd till TV:n som gäller.

Hur långt ifrån en 55″ 4K TV bör man sitta innan det inte spelar någon roll om det som visas är i Full HD eller 4K? Svaret på frågan är nog någonstans strax efter 2,2 m innan det börjar bli svårt att se någon större skillnad. Många har sin TV längre bort än så vilket också är anledningen till att fler och fler tittar på större varianter på 65″ och 75″.

Här är några snabba riktlinjer du kan utgå från om du vill uppleva 4K innehåll på ett bra sätt:

55″ TV placeras maximalt 2 m bort

65″ TV placeras maximalt 2,5 m bort

75″ TV placeras maximalt 3 m bort

Om du kommer längre bort från TV:n räcker det med vanlig Full HD sändning och det blir svårt att argumentera att 4K UHD skulle se mycket bättre ut. Det är dock inte omöjligt att du även längre bort kan se skillnader men det kommer inte synas tydligt.

Många hem har 3 m och ibland längre till TV:n och då skulle även en 75″ ha svårt att ge en tydlig skillnad mellan 4K UHD och vanlig Full HD. Med en 75″ skulle du nog kunna dra fram en fåtölj eller sittpuff och placera dig med 1,5 m för att få en härlig biokänsla och samtidigt utnyttja 4K UHD material maximalt.

Många TV-kanaler som sänds i HD har upplösningen 720p och då kan du placera en 55″ TV på 4 m avstånd och ändå se en tydlig skillnad mot vanlig digital-TV.

Ska man välja LED, OLED eller Plasma?

Tre tekniker har under det senaste decenniet dominerat TV-paneler och det är LED, OLED och Plasma. De har alla olika för- & nackdelar men som tur är kan du som konsument idag räkna bort Plasma-TV och fokusera på de andra två tekniker. Plasma som panel-teknik har avvecklats och idag görs inga nya TV-apparater med den panelen. Det är faktiskt så att det i princip inte säljs några heller.

LED står för Light Emitted Diode vilket i praktiken bara är en helt vanlig lysdiod. Om du köper en LED-TV så är bakgrundsljuset som lyser upp panelen skapat av just platta lysdioder. Den äldre tekniken hade jämt fördelat lysdioder över hela baksidan medan den nyare och vanligare tekniken idag är att placera alla lysdioder i kanten runt om panelen och sedan skjuts ljuset in bakom och fördelas jämt över skärmen. Denna teknik kallas för ”edge-lit” och har gjort att LED-TV idag är väldigt tunna jämfört med den äldre ”back-lit” tekniken.

OLED står för Organic Light-emitted Diode och är en teknik som blivit vanligare och billigare i TV-apparater. Det organiska hänvisar till det kolbaserade lagret i panelen och rent tekniskt skiljer detta sig en hel del från LED-tekniken.

Utan att gå in på djupet i tekniken så har OLED i teorin flera fördelar mot en LED då pixlarna som avger färgerna RGB (Rött, Grönt & Blått) själva kan lysa och inte behöver någon bakgrundsbelysning av dioder. Detta gör dels att en OLED-skärm kan vara väldigt och att den även kan släcka ner enskilda pixlar på ett sätt som inte en LED-panel klarar av. Eftersom OLED är så tunt kan det göras böjda paneler och nästan genomskinliga paneler vilket vi antagligen kan förvänta oss av framtiden.

Eftersom OLED inte behöver någon bakgrundsbelysning som LED så blir svarta partier i bild svart på riktigt. Du slipper helt enkelt att lysdioderna släpper igenom ljus på ställen där det inte ska vilket lätt gör att det blir mer grått istället på en vanlig LED-display.

OLED är dock dyrare än LED och det har dels med att tillverkningen av panelen är dyrare men också att tekniken är mycket nyare än LED. Så priset är förmodligen OLED:s största nackdel även om TV-apparater i 55-65″ har sjunkit rejält i pris.

När OLED-tekniken var ny var det stora problem att få livslängden lång på panelerna. Speciellt den gröna färgen la av ”tidigt” men idag är det ingenting du bör reflektera på. Du kommer kunna ha din TV på under flera timmar om dagen i en 10-års tid innan du börjar närma dig snittåldern för när problem uppstår.

QLED är en annan ny teknik som inte ska förväxlas med OLED. Det är en teknik som använder s.k. kvantumprickar (Quantum dots) och LED. I praktiken innebär det att man placerat ett lager av kvantumprickar ovanpå en vanlig LED-bakgrundspanel som beroende på storlek (2 till 10 nanometer) tar upp ljuset och skickar det vidare i olika färger beroende på dess storlek. Samsung har här gjort stora framsteg och anser idag att sin teknik på många sätt kan mäta sig med OLED-tekniken i form av väldigt bra färgåtergivning även i hög ljusstyrka. De anser även att de har passerat OLED här vilket skulle kunna innebära att senaste generationen QLED-TV kan ge bättre färger när HDR-material sänds på TVn.

Vad innebär Smart TV?

Smart TV är ett begrepp som används för att beskriva TV-apparater som klarar av betydligt mer än att bara visa TV-kanaler.

De första Smart TV-apparaterna var kanske inte värda namnet men sedan något år tillbaka har i princip alla möjligheten att installera appar, ungefär som på en mobiltelefon fast med sämre utbud.

Fördelen med en Smart TV är att du kan t.ex. installera en app för Netflix och se TV-serier, dokumentärer och filmer direkt från Netflix utan behovet av att använda en extern enhet. Samma sak gäller även andra leverantörer som Cmore och HBO. Även Plex är en populär app som används av en hel del idag.

Kortfattat minskar behovet av extern utrustning med en Smart TV och TV-apparaten klarar av mer på egen hand. Exakt vilket utbud av appar som finns skiljer sig lite mellan tillverkarna även om de absolut vanligaste apparna finns hos de flesta.

Vad är Ambilight för något?

Ambilight är en teknik framtagen och patenterat av Philips. Det fungerar på så sätt att TVn är utrustad med lysdioder på baksidan av TVn som följer vanligtvis tre kanter (upp och höger och vänster). Dessa dioder lyser sedan i de färger som den närmsta bilden har i TVn och ger en känsla av att bilden är större.

Det ska också ge en behagligare upplevelse för ögonen då kontrasten anses bli lägre mellan det i bild och utanför.

Lättast är kanske att bara få det förklarat för med Philips egna video:

När är det billigast att köpa TV?

Vill du fynda TV så är den absolut bästa tiden att göra detta vid Black Friday (och hela Black Week) men också vid mellandagsrean. TV-apparater är förmodligen den produkt som följer ett mönster som tenderar att upprepa sig år efter år där just Black Friday och julhandeln bjuder på riktigt fina priser.

Det finns flera exempel på helt nya TV-apparater som släpps på våren i mars-april för att senare i mellandagsrean och på Black Friday säljas ut för halva priset som det lanserades för. Det går alltså att få riktigt mycket TV för pengarna under denna period och behöver man inte byta just nu kan det vara smart att invänta det.

Annars kan man också försöka hålla koll på kampanjer och reor när som helst på året för att hitta TV-apparater som säljs ut billigt.

Vad är UHD och HD?

Två förkortningar som ofta förekommer är HD och UHD. HD är en akronym för High Definition och UHD är en akronym av Ultra High Definition.

HD, eller Full HD är ett namn som beskriver den högupplösta bildformatet som oftast har 1920 × 1080 pixlar. Detta kan även skrivas ut som 1080p och 1080i där sista bokstaven hänvisar till interlaced eller progressive. HD kan också kopplas till 720p/i som är en längre upplösning och som är ett vanligt format på HD-TV i Sverige. Det är dock en bildkvalitet som är märkbart bättre än DVD men inte så bra som Full HD som t.ex. återfinns på blu-ray-skivor.

UHD är samma sak som 4K och benämns ibland också 4K UHD. Det är ett format som oftast har upplösningen 3840 × 2160. Det är ingen upplösning som normalt sätt sänds eller används i TV-nätet i Sverige men som däremot finns att streama genom tjänster som t.ex. Netflix.

Så valde vi ut bästa TV:n

Nya TV-apparater släpps årligen men de flesta följer samma mönster där de visas upp på vinterns mässor och lanseras att köpas under våren. Med andra kan man köpa de absolut senaste och bästa modellerna i mars och april, men detta är något som är svårt att motivera.

Modellerna som släpps på våren tappar i pris under sommaren och på Black Friday och mellandagsrean har flera modeller tappat så mycket i pris att de säljs för hälften av lanseringspriset. Det är alltså inte omöjligt att en TV som kostar 40 000 kronor i mars, säljs ut för 19 900 kronor i November på Black Friday.

Detta är heller inga engångsföreteelser utan den stora mängden TV-apparater har det så. När det nya året börjar så är standardpriserna för de gamla TV-apparaterna ungefär halva priset. En TV som lanserades på våren 2017 kan ha tappat 50-70% av sitt pris till sommaren 2018. Det är någonstans här på vägen som en TV börjar bli riktigt prisvärd. Vi tycker det är svårt att argumentera för att de TV-apparater som precis släppts skulle vara värda sina pengar.

Om priset är en faktor blir bästa TV:n att köpa en modell som varit ute ett tag och som hunnit tappa i pris. Vi kommer normalt sätt undvika att lyfta fram helt nylanserade modeller och det är dels på grund av denna faktor men också för att de sällan hunnits testats i någon större omfattning. Det är alltså säkrare kort att köpa en TV som i alla fall varit ute 6 månader och testats ordentligt medan den också tappat i pris.

I vårt underlag har vi valt att lyfta in de bästa av de populäraste TV-apparaterna på marknaden. Vi ställer krav på att TV:n ska 4K UHD, HDR och vara en Smart TV. Eftersom de flesta TV-apparater som släpps lever upp till detta så är det alltså ingen direkt utbud som väjs bort.

Vi använder oss av tester där produkter ställs mot varandra för att ta fram den bästa TV:n. Men vi använder också produktrecensioner över specifika modeller och kundomdömen för att på ett så bra sätt se till så att de på flera punkter anses till höra de bästa TV-apparaterna.

Det kommer alltid finnas andra modeller som också är bra eller som kanske t.o.m. hade varit bäst för dig. Men detta är främst framtaget som en köpguide för att göra det lätt för konsumenter att snabbt få en handfull modeller som faktiskt är bra. Av samma anledning har vi försökt få med olika prisgrupper.

Källor & Test

Lista med de källor, test och recensioner som vi använt oss av för att ta fram de bästa TV-apparaterna och övrig information.

 • Test av LG OLED65C9 – 2019 – Ljud & Bild
  Den svenska sidan Ljud & Bild har testat årets mest populära TV från LG, nämligen OLED-TV:n LG OLED65C9. Det är samma panel som sitter i den mindre 55″ och varför slutsatserna som dras om 65″-panelen även kan antas gälla det mindre syskonet. Det är en imponerande TV som ger fantastiskt bra bild utan stora kompromisser. Det är tydligt att gå upp i pris inte ger så mycket mer och samtidigt får man en av de bästa TV-bilderna på marknaden. Den enda akilleshälen är kontrasten och ljusstyrkan som behövs om omgivande ljus är starkt (t.ex. under soliga dagar där man inte kan mörklägga rummet).
 • Stort test av TV inför fotbolls-VM – 2018 – Aftonbladet
  Ännu ett test som LG OLED55C7V toppar och blev utsedd till bäst i test. De goda egenskaperna med OLED lyfts fram där TV:n med hjälp av Active HDR med Dolby Vision ger en riktigt bra bild i absolut toppklass. Att priset fallit sedan årsskiftet gjorde nog det sista för at modellen skulle plocka hem 5 av 5 i betyg. Även den större modellen i samma serie LG OLED55C7V plockar hem 5 / 5 i betyg.
 • Över 100 TV-apparater i test – 2018 – Råd & Rön
  Råd & Rön uppdaterar sin lista med TV-apparater successivt vilket gör att det är en bra källa att vända sig till för att jämföra modeller. Funderar du på att köpa en TV och de modellerna vi listar här inte är för dig så kanske deras lista kan hjälpa dig att jämföra andra. I deras test framkommer det dock att LG OLED55B7V & LG OLED 55C7V (på många sätt samma TV) är den bästa TV:n just nu. Även LG OLED65C8 ligger i toppen. Av de översta 20 placeringarna tar dock Samsung och LG upp 17 stycken vilket visar deras dominans på TV-marknaden.
 • Stort test av Samsungs Q9FN-serie med QLED – 2018 – Trusted Reviews
 • Stort test av OLED55B7V – 2018 – Trusted Reviews
 • Test av Samsung UE55MU7005 – 2018 – M3
 • Tekniken OLED vs LED – 2017 – M3
  En artikel som går igenom för- och nackdelar med teknikerna. Du får en lite djupare genomgång men det är ändå enkelt för en vanlig konsument att hänga med.
 • Prisjakt – 2018
  Vi har använt oss av Prisjakt för att kunna lista de bästa och mest populära TV-apparaterna med 4K UHD, HDR och Smart TV. Vi har även kunnat snegla på kundomdömen och sammanställa deras totala värde med andra kundomdömen från butiker och Amazon. Prisjakt ger också en intressant bild av prisutvecklingen av TV-apparater och det är enkelt att se hur den har utvecklats historiskt för en viss produkt.
 • Amazon – 2018
  Amazon är förmodligen världs största e-handelsplattform och där hundratals konsumenter vanligtvis har lämnat sitt omdöme om en produkt. Detta kan vi använda som en del i vår utvärdering om vilken TV som är bäst. Tester visar ofta en bild medan kundomdömen berättar om kvaliteten överlag och hur TV:n står sig över tid. Dålig kvalitet innebär ofta att konsumenter återvänder för att klaga vilket gör detta redskap som ett viktigt delmoment i vår utvärdering.