Bästa tillskott av D-vitamin

D-vitamintillskott

Vilka faktiska fördelar finns där med D-vitamin? Behöver du verkligen ta Vitamin D3 som kosttillskott och kan det hjälpa mot viruset covid-19? Allt detta är något som vi tittar närmare på och försöker reda ut.

D-vitamin är en viktig komponent där D-vitaminbrist har kopplats samman till diverse olika fysiska sjukdomar, försämrat immunförsvar och dålig mental hälsa som depressioner. Även om konsensus kvarstår att det är svårt att på en naturlig väg få i sig tillräckligt med D-vitamin på dessa breddgrader så har fler livsmedel förstärkts med vitamin D3 av just denna anledning.

Vår hud klarar inte av att producera D-vitamin under vinterhalvåret även om vi skulle vistas ute i badkläder hela dagarna. UVB-strålarna filtreras bort i atmosfären och vi måste då få i oss det på andra sätt. Vi vet också att D-vitaminnivåerna blir väldigt låga hos många människor i norden och att det kan leda till en mängd olika sjukdomar, sämre immunförsvar, kroppsliga besvär, samt även depression och nedstämdhet. Detta är orsaken till varför D-vitamin som kosttillskott blivit populärt.

Mellan april och oktober kommer du sannolikt inte behöva något kosttillskott av D-vitamin om du är en vuxen och frisk person som vistas ute i solen ibland. Det räcker helt enkelt för att tillgodose goda nivåer i blodet.

Dosering av D-vitamin – Lagom är bäst

Även om det är väldigt viktigt att få i sig D-vitamin så kan för stora doser ge sjukdomar och kroppsliga problem. En del kosttillskott har väldigt höga doser och bör inte intas dagligen trots att det står på förpackningen.

Dosering D-vitaminLivsmedelsverket rekommenderar 400 IE (10 mikrogram/µg) som dagligt intag av Vitamin D3 för barn och vuxna under 75 år. Om du är vuxen och har lite eller ingen solexponering så rekommenderas 800 IE (20 µg) vilket är samma nivå som rekommenderas till alla över 75 år.

EFSA (European Food Safety Authority) ökade riktvärdet runt 2012 för den övre tolerabla gränsen till 4000 IE (100 µg) per dag för vuxna. Detta är en gräns du bör ligga under och det finns ingen evidens som pekar mot att du verkligen behöver så mycket dagligt intag om du inte är i akut brist och en läkare tillskrivit det dig.

Vår slutsats blir därför att ett kosttillskott där du som vuxen får i dig 1000 – 2000 IE (25-50 µg) per dag är mer än tillräckligt för att kroppen inte ska lida av någon brist. Samtidigt kan du vara säker på att du inte överdoserar och får några följdproblem av det. Här nedanför finns en tabell med riktvärden som gör det lättare att förstå nedre och övre gräns.

Ålder / GruppRDI *EFSA UL *
0-6 mån10 µg (400 IE)25 µg (1000 IE)
6-12 mån10 µg (400 IE)35 µg (1400 IE)
1-10 år10 µg (400 IE)50 µg (2000 IE)
11-17 år10 µg (400 IE)100 µg (4000 IE)
Vuxna10 µg (400 IE)100 µg (4000 IE)
Vuxna med lite eller ingen solexponering20 µg (800 IE)100 µg (4000 IE)
Vuxna över 75 år20 µg (800 IE)100 µg (4000 IE)

* RDI (Rekommenderat Dagligt Intag) hänvisar till Livsmedelsverkets uppgifter som ett riktmärke för vad du bör få i dig. Detta kan ses som ett minsta riktvärde om du inte får i dig D-vitamin genom t.ex. solen på sommarhalvåret. EFSA UL (Upper Intake Level) är en framtagen gräns för vad du bör ligga under och kan ses som en maximal snittgräns över tid om du vill vara säker.

Core Vitamin D3 2000 IE+ – Bra val

Core Vitamin D3 2000 IE+
 • Bra alternativ för vuxna personer
 • Förstärkt med kolin för bättre upptag
 • Rejäl dos av Vitamin D3 men ändå på säkra sidan
 • En av de mest prisvärda produkterna

Priser för Core Vitamin D3 2000 IE+

89 krTill Butik
 • Gratis frakt över 100 kr
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

D-vitamin som tillverkas och säljs av den ledande butiken Svenskt Kosttillskott. Produkten innehåller 50 µg (2000 IE) Vitamin D3 vilket är mer än vad du kommer behöva under vinterhalvåret när du kanske inte får i dig D-vitamin på annat håll.

Det är tillräckligt mycket Vitamin D3 för att det ska ge en bra effekt snabbt samtidigt som du inte ligger i närheten av den övre gränsen som rekommenderas av EFSA. Med den här produkten kan du vara säker på att du täcker ditt behov även om du missar intag vissa dagar.

Svenskt Kosttillskott är ett väletablerat varumärke som även ses som väldigt prisvärt där du får mycket för pengarna. Denna produkten är heller ingen undantag på området.

Doseringsförslagen på förpackningen stämmer även överens med de riktlinjer som myndigheter delat med sig av och anses därför inte vara någon riskprodukt förutsatt att innehållsförteckningen någorlunda stämmer överens med innehållet.

Produkten levereras med kapslar som sväljs hela. Produkten rekommenderas för vuxna personer men kan ges till barn över 11 år.

Holistic D3-vitamin 2000 IE

Holistic D3-vitamin 2000 IE
 • Bra alternativ för vuxna personer
 • Väletablerat varumärke av kosttillskott
 • Rejäl dos av Vitamin D3, men ändå på säkra sidan
 • Relativt prisvärd produkt

Priser för Holistic D3-vitamin 2000 IE

177 krTill Butik
 • Gratis frakt över 500 kr
 • Öppet köp i 14 dagar
177 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Holistic är en svensk tillverkare av kosttillskott och deras D-vitamin har funnits på marknaden i många år. Produkten är relativt prisvärd och ett bra köp sett till vad du får.

Holistic D3-vitamin var i blåsväder för många år sedan då en anmälan gjordes mot bolaget. Någon ansåg att doserna på 2000 IE var för kraftiga vilket gjorde att Livsmedelsverket gav kommunen i uppgift att testa ärendet. Holistic gick vinnande ur konflikten och inget tyder idag på att 2000 IE som intag skulle vara något problem för vuxna personer.

Egentligen var det en konflikt mellan Livsmedelsverkets rekommendationer av vad man faktiskt behöver och var gränsen går för vad som är dåligt. Denna produkten ligger absolut på rätt sidan om gränsen och således inget att bekymra sig över.

Holistic rekommenderar en tablett dagligen vilket då ger dig 50 µg Vitamin D3. Sett till EFSA riktlinjer för den övre gränsen bör detta således inte ges till barn 10 år eller yngre. Vi skulle endast rekommendera det till vuxna.

Produkten säljs som kapslar och rekommenderas för vuxna personer, men kan även ges till barn över 11 år.

Puori D3 D-vitamin 2500 IE

Puori D3 D-vitamin 2500 IE
 • Högdoserad Vitamin D3 på 2 500 IE
 • Naturligt D-vitamin utvunnet ur fårull
 • Populärt kosttillskott för D-vitamin

Priser för Puori D3 D-vitamin 2500 IE

94 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Puori D3 D-vitamin 2500 IE är en av de mest populära kosttillskotten för D-vitamin på marknaden. Det är också ett kosttillskott som innehåller väldigt mycket D-vitamin även om det fortfarande ligger inom spannet för vad som anses säkert.

Produkten är antagligen framtagen i enlighet med just EFSA riktlinjer för den övre gräns man bör få i sig. Från 11 års ålder är den gränsen satt till 4000 IE per dag och Puori D3 D-vitamin rekommenderar 1 kapsel per dag för barn över 11 år.

Slutsatsen i forskningen är att barn och ungdomar över 11 år inte har någon större risk att utveckla problem av D-vitamin jämfört med vuxna och varför de har samma riktvärden här.

Barn under 11 år bör inte ta detta tillskott då en tablett innehåller mer D-vitamin än vad EFSA satt som övre gräns för dem. Även om det inte nödvändigtvis skulle innebära ett problem i praktiken så är det bättre att följa de riktlinjer som finns.

Produkten har gelatinkapslar av nötkött och är halal-certifierad. Produkten rekommenderas för vuxna personer, men kan ges till barn över 11 år.

Semper D-vitamindroppar 10 ml

Semper D-vitamindroppar 10 ml
 • Populära D-vitamindroppar
 • Enkel att dosera
 • Säljs hos många Apotek

Priser för Semper D-vitamindroppar 10 ml

149 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
149 krTill Butik
 • Gratis frakt över 999 kr
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

D-vitamindroppar är ett enkelt sätt att få i sig D-vitamin och går att dosera efter eget behov enklare än via tabletter eftersom varje droppe innehåller mindre Vitamin D3. Samtidigt lämpar dig sig ofta bättre för så väl spädbarn som barn.

Semper D-vitamindroppar är ett populärt alternativ som säljs på så väl apotek som i hälsokostbutiker. En droppe innehåller 2 µg Vitamin D3, så en dosering av 5 droppar ger 10 µg vilket rekommenderas till såväl barn som spädbarn.

Monkids D-vitamin + kalcium – Barnens favorit?

Monkids D-vitamin + kalcium
 • Smart kosttillskott för barn
 • Bra nivåer av D-vitamin för barn
 • Innehåller även kalcium

Priser för Monkids D-vitamin + kalcium

119 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Ett bra alternativ med D-vitamin för barn är Monkids kombination av Vitamin D3 och kalcium. Det är både lätt att dosera det och uppskattas av barn då det inte är någon tablett som ska sväljas.

Detta är tuggtabletter med jordgubbssmak utformade som geléhjärtan speciellt framtagna för barn. Den lekfulla formen gör att du som förälder antagligen får ett mycket lättare jobb att ge ditt barn D-vitamin.

En portion innehåller 5 µg, vilket kan räcka som dagligt tillskott för barn om de får i sig D-vitamin på andra håll. Du kan också ge 2 tabletter dagligen för att på så sätt täcka 100 % av barns rekommenderade dagliga innehåll.

Varför Vitamin D3 kombineras med kalcium är för att dessa två samspelar väldigt bra i kroppen. D-vitamin är en viktig del i hur kalcium hanteras av kroppen.

Tänk på att förvara D-vitaminerna så att barnen inte kommer åt dem. Fördelen med D-vitaminer avsedda för barn är att doseringen är mycket lägre och om ett barn skulle äta hela burken hade det inneburit en dos på 300 µg Vitamin D3 (12 000 IE). Det är en dos långt över RDI och sex gånger så mycket som EFSA har som övre gräns för barn mellan 1-10 år. Det är antagligen fortfarande långt ifrån den dos som krävs för att orsaka något allvarligt tillstånd, men vi rekommenderar att du läser avsnittet om överdosering i vår FAQ längre ner så att du kan agera korrekt om det skulle bli ett problem.

Produkten lämpar sig för barn från 3 år och uppåt. Kan givetvis även tas av vuxna även om priset per mängd D-vitamin är högt jämfört med andra kosttillskott.

D-vitamin mot influensa & coronavirus?

coronavirus covid-19
Coronaviruset (covid-19) har fått stor uppmärksamhet under 2020. Många känner oro och vill skydda sig på bästa sätt mot influensaviruset.

D-vitamin har en positiv effekt på kroppens immunförsvar som kan minska risken risken att smittas av förkylningar, influensa och potentiellt även av coronavirus (covid-19).

I en studie som publicerades 2017 där omkring 11 000 deltagare från 25 kliniska tester, utförda i 14 olika länder, så fann man en positiv effekt av att D-vitamin skyddar mot infektioner i andningsvägarna. Studien leddes av Queen Mary University of London (QMUL) och ger ett av de bästa underlagen för att D-vitamin kan skydda mot förkylningar och influensa.

I studien visade man på att de personer i befolkningen som hade lägst nivåer av D-vitamin i blodet (under 25 nmol/l) så halverades risken att smittas av akuta luftvägsinfektioner som t.ex. influensa om man tog D-vitamin som tillskott. Men man såg även att de med högre värden gynnades av tillskotten även om effekten inte blev lika stark där.

En av slutsatserna i studien är att det stärker bilden av att det är bra att förstärka livsmedel med D-vitamin för att se till så att befolkningen har bra nivåer av D-vitamin i blodet. Ett stort problem med detta är att många människor har olika matvanor, vilket inkluderar olika mycket intag av de livsmedel som förstärks.

I Sverige är det viktigt att få i sig extra D-vitamin under vinterhalvåret då våra nivåer normalt sjunker kraftigt. Livsmedelsverket tillsätter redan Vitamin D3 i t.ex. mejeriprodukter vilket är ett exempel som bidrar till att många svenskar inte når akut låga nivåer.

För den som är osäker på om de har låga nivåer av D-vitamin kan man antingen testa sig under januari-mars när nivåerna lär vara låga. Ett annat alternativ är att köpa D-vitamin som kosttillskott för att garantera att man inte hamnar för lågt. Se bara till så du inte överdoserar D-vitamin (se tabell överst i artikeln).

Skyddar D-vitamin mot covid-19?

Huruvida bra nivåer av D-vitamin och ett starkt immunförsvar har någon betydelse för hur motståndskraftig du är mot coronaviruset (covid-19) eller hur bra din kropp kan bekämpa det om du smittas går inte att säga idag. Men eftersom tidigare studier visat att D-vitamin ger ett skydd mot influensa så är det rimligt att anta att ett visst skydd även ges mot andra virus som t.ex. covid-19.

Det har länge debatterats vilka nivåer som anses vara D-vitaminbrist och beroende på vilken läkare/forskare du frågar så har antingen väldigt få svenskar en brist eller väldigt stora delar av befolkningen. Det är speciellt nivåerna mellan 50-75 nmol/l som diskuteras (se tabell längre ner) och om covid-19 skulle få en stor spridning i Sverige hade det inte varit dumt om nivåerna hos majoriteten av befolkningen låg mellan 75-150 nmol/l.

Samtidigt ska man inte dra för stora växlar på det här. Om du inte tillhör de som har absolut lägst nivåer i Sverige så blir effekterna av extra D-vitamin inte så stora. Istället minskar kanske din risk att smittas med upp mot 10 %, vilket var det resultatet man fann i studien gällande vanlig influensa för de som hade mer ”normala” nivåer.

D-vitaminbrist – Folkhälsoproblem?

Det har skrivits mycket om att stora delar av befolkning har D-vitaminbrist och att det skulle vara ett folkhälsoproblem på våra breddgrader. Ligger där någon sanning i detta? Låt oss först definiera vad som anses med brist innan vi drar några slutsatser.

D-vitaminbrist är ett tillstånd när mängden S-25-OH (kalcidiol) som uppmäts i blodet blir för lågt. D-vitamin omvandlas till S-25-OH i levern för att sedan omvandlas till det aktiva hormonet kalcitriol som är den biologiskt aktiva slutprodukten.

När man mäter mängden kalcidiol (S-25-OH) i blodet så kommer man få ett provsvar som säger hur många nanomol (nmol) per liter (l) som du har. Baserat på detta värde drar man sedan slutsatser om du lider av brist eller inte.

Status av D-vitamin i blodet

Här nedanför listar vi riktvärden för D-vitaminer (kalcidiol) i blodet med markörer för om det är en bra eller dålig nivå. Vi har även lagt till kommentar för varje nivå som nämner kända problem m.m.

S-25-OHStatusKommentar
< 25 nmol/lBristTydlig brist som kan leda till Rakit (engelska sjukan), kraftigt nedsatt immunförsvar, benskörhet, depressioner och andra sjukdomar.
25-50 nmol/lInsufficiensDu har ingen akut brist men dina nivåer är låga och kan ge nedsatt immunförsvar med ökad risk till depressioner och andra sjukdomar/tillstånd.
50-75 nmol/lMöjlig InsufficiensOmdiskuterat område där forskare är oense om man har en liten brist eller om det är tillräckliga nivåer.
75-150 nmol/lOptimal nivåInga konsekvenser. Anses vara optimala nivåer av D-vitamin i blodet.
> 220 nmol/lGiftig nivåGiftiga nivåer av D-vitamin i blodet. Risk för Hyperkalcemi och andra problem/sjukdomar.

Svenskarnas nivåer av D-vitamin

Svenskarnas D-vitamin nivåerDet finns inga bra studier som tittat på svenskarnas nivåer av D-vitamin i blodet, vilket kan vara minst sagt problematiskt för att identifiera om vi borde få i oss ännu mer D-vitamin och om det är ett faktiskt folkhälsoproblem.

Det har gjorts studier på äldre personer då de anses vara i en större riskgrupp och varför Livsmedelsverket rekommenderar dem ett större intag än för den gemene man under 75 år.

Medelvärdet i studierna har legat mellan 65 – 95 nmol/l och de är alla gjorda på 2000-talet. I en av studierna som utfördes 2009 på Karolinska Institutet i Stockholm så tittade man på hur D-vitaminnivåerna ändrade sig från sommaren till vintern bland äldre kvinnor. Där ändrades genomsnittsmarkören med 38 % över säsongen från 72 (+/- 23) nmol under vintern till 99 (+/- 29) nmol under sommaren. De fann också en direkt koppling mellan de som hade höga nivåer på sommaren även hade höga nivåer på vintern.

Det är troligen så att de som vistas ute mycket på sommaren och bygger upp ett högre förråd av D-vitamin kan leva på det längre under vinterhalvåret. Samtidigt spelar matvanor roll och de som äter t.ex. mycket fisk och får i sig mer mejeriprodukter som förstärkts med D-vitamin kommer få högre nivåer.

Väldigt få svenskar når en faktiskt brist i D-vitaminnivåer. Men det finns tydliga riskgrupper på området för de som har mörkare hy och som inte utsätter sin sin hud för sol under sommarhalvåret. Kombinerat med att man äter ingen eller lite mat som innehåller D-vitamin så kan man få akut brist, vilket absolut förekommer.

I det stora hela ligger väldigt få personer så lågt som under 25 nmol/l av S-25-OH. De mätvärden som finns visar att en del av befolkning antagligen rör sig under 50 nmol/l som lägst under vintern. En stor del av oss lär ligga i spannet 50-75 nmol/l under vinterns lägsta nivåer, vilket är en nivå som är omdiskuterad bland forskare och varför det kan finnas en bra idé att ta lite Vitamin D3 som kosttillskott under just vinterhalvåret.

Något folkhälsoproblem är det således inte då väldigt få når så låga nivåer att det är ett stort problem. Men det är också högst individuellt vilken nivå du har och hur din kropp reagerar vid olika nivåer. En person som ligger strax under 50 nmol/l kanske har väldigt lätt för att bli sjuk, känner sig nedstämd och får diverse problem medan en annan inte påverkas alls.

D-vitamin mot depression

d-vitamin depressionDu kan utveckla nedstämdhet, depression och andra mentala hälsotillstånd om du får brist på D-vitamin. Det är däremot inte samma sak som att du kan bota depression med Vitamin D3 kosttillskott då det kan bero på andra faktorer.

Mats Humble är en svensk forskare, överläkare och psykiater som forskat en del på D-vitamin och varit en stor förespråkare för att gränserna för vad som anses vara låga borde skrivas upp. Han menar alltså att det är väldigt många svenskar som har en liten D-vitaminbrist på grund av att gränserna är för lågt satta. I vår tabell ovan menar han t.ex. att alla under 75 nmol/l har en insufficiens av vitaminet, även om det inte nödvändigtvis innebär ett problem för alla.

Givetvis bör man inte dra för stort på vad en ensam forskare säger men han har i sina reportage och artiklar hänvisat till koppling mellan D-vitamin och depression i många andra studier, samtidigt som han själv vittnat om ”tillfrisknande” av patienter som fått D-vitamin och som haft olika psykiska sjukdomar/symptom.

Värt att nämna är D-vitaminets funktion i kroppen är svårt att specificera. Nästan alla celler har receptorer för D-vitamin och hormonet S-25-OH har en påverkan på över 800 olika typer av gener och funktioner i kroppen.

Exakt hur mycket S-25-OH som behövs för de olika delarna i kroppen är det ingen som riktigt vet och det är därför det pratas om olika zoner/nivåer. Samtidigt är forskarvärlden oense över var gränserna går. Kanske krävs inte så mycket underskott för få mildare symtom som nedstämdhet eller lättare depression. Det är också svårare att undersöka i studier jämfört med fysiska sjukdomar som visar sig på andra sätt. Kanske skiljer det sig även mellan individer och inte minst vilka andra faktorer som påverkar individen.

För den som lider av SAD (Seasonal Affective Disorder) eller höst- och vinterdepression som det främst kallas på svenska så finns det kanske all anledning att se till så man har optimala nivåer av D-vitamin. Detta är något du ganska snabbt når med 1000 – 2000 IE i dagligt intag.

Solens effekt

Det finns tydliga evidens som visar hur stor inverkan solen har på vår fysiska och mentala hälsa. Ett tillstånd som drabbar många svenskar är SAD eller säsongsdepression vilket tillskrivs avsaknaden av sol under vinterhalvåret.

En intressant faktor med SAD är att en del blir deprimerade redan på hösten, andra under vintermånaderna och en del blir t.o.m. deprimerade framåt vårkanten. En teori som ännu inte säkerställts är att det skulle kunna ha med nivåerna av D-vitamin eftersom förrådet kan vara ganska länge. Kombinerar man detta med olika individer tolererar olika låga nivåer samtidigt som deras kostvana direkt anspelar på hur snabbt deras förråd faktiskt tar ”slut” så är det minst sagt en intressant teori.

Ett sätt att behandla SAD har länge varit ljusterapi via t.ex. en stark ljusterapilampa som ger ett starkt ljus till ögats receptorer som i sin tur minskar hormonet melatonin som slutar göra oss trötta. Det är en behandling som fungerar bra på vissa individer men inte alls på andra.

Solljuset på sommaren innehåller UVB-strålning som gör att mycket Vitamin D3 kan produceras i huden. Någon UV-strålning vill du helst undvika i en ljusterapilampa då det kan ge skador på ögat och öka cancerrisken. Däremot skulle man via kosttillskott kunna tillsätta Vitamin D3 och se till så man når de nivåer man normalt sätt har i kroppen under sommaren.

Men det vi finner intressant är att man sällan nämner ljusterapi som behandling i kombination med Vitamin D3, men kanske är det just där man borde börja om man lider av vinterdepression.

Vanliga frågor och svar om d-vitamin

Samling av vanliga frågor och svar om D-vitamin.

 1. Hur får vi naturligt i oss D-vitamin?
 2. Vad är dagsbehovet för D-vitamin?
 3. Vad är Vitamin D3?
 4. Vad är Vitamin D2?
 5. Bör man ge D-vitamin till barn?
 6. Vad händer om man får i sig för mycket D-vitamin?
 7. Kan man överdosera D-vitamin?
 8. Vad är symtomen för D-vitaminbrist?
 9. Varför kombineras ibland kalcium med D-vitamin?

1. Hur får vi naturligt i oss D-vitamin?

Ägg D-vitamin
Ägg innehåller t.ex. naturlig D-vitamin, men ett kokt ägg innehåller endast 0,66 µg vilket är ungefär 7% av RDI.

Den främsta källan till D-vitamin kommer från solen. När UVB-strålningen når vår hud så börjar den producera Vitamin D3. Det finns studier som menar att huden klarar av att producera upp till 10 000 IE per dag och detta är något som går väldigt fort. Fortast går det för de med ljus hy och om man utsätter så mycket hud som möjligt som t.ex. vid en badplats.

D-vitamin finns även i fet fisk som t.ex. lax och Livsmedelsverket tillsätter även Vitamin D3 i flera mejeriprodukter som t.ex. mjölk. Antalet produkter och mängden D-vitamin har justerats uppåt genom åren för att vi ska få i oss tillräckligt.

Bortsett från detta finns det ingen annan direkt naturlig väg att få i sig D-vitamin. Förrådet varar några månader men från september till april klarar inte huden av att producera något på egen hand då UVB-strålningen försvinner i atmosfären. Hur länge ditt naturliga förråd varar beror alltså hur stort förrådet var från början, vad du äter och om du kanske åker på någon solsemester under vinterhalvåret.

2. Vad är dagsbehovet för D-vitamin?

Det dagliga behovet för D-vitamin är inte så stort som man kanske tror. Livsmedelsverkets riktmärken för RDI är ingen dum riktlinje för detta, men det kan vara bra att få i sig mer än det.

RDI för Vitamin D3 varierar mellan 10 µg (400 IE) och 20 µg (800 IE). Någonstans där ligger också dagsbehovet.

3. Vad är Vitamin D3?

Vitamin D3 är den vanligaste formen av D-vitamin och är det som produceras av vår egen hud, som tillsätts i t.ex. mejeriprodukter och som även främst säljs som kosttillskott.

4. Vad är Vitamin D2?

Vitamin D2 är en mindre vanlig form av D-vitamin men som skapas när bl.a. växter utsätts för UV-strålning och är vanligt i t.ex. svampar och alger. En del kosttillskott som baseras på växter har Vitamin D2.

5. Bör man ge D-vitamin till barn?

Det bör man absolut göra under vinterhalvåret och det är till och med rekommenderat. Men man bör vara försiktig så man inte ger de stora doserna till små barn. Hur mycket kroppen tolererar varierar såklart mellan små barn och vuxna (se våra tabeller för en bättre uppfattning).

6. Vad händer om man får i sig för mycket D-vitamin?

Det finns hälsoproblem kopplade till för mycket D-vitaminintag. Det krävs ganska stora doser av Vitamin D3 innan det börjar bli problem, men eftersom många kosttillskott är extrema redan från början så finns det en risk för så väl vuxna som barn att överdosera Vitamin D3 tills det blir problem.

Skulle man få i sig extremt mycket D-vitamin en dag så gör man klokt i att inte inta något extra D-vitamin på en tid framöver. Vuxna personer klarar garanterat av en kraftig överdosering av D-vitamin under en dag om deras tidigare nivå varit relativt låg så det är inte nödvändigtvis några akuta hälsorisker man ställs inför.

Många kosttillskott säljs med 5000 IE även om EFSA UL är satt till 4000 IE för att slippa hälsorisker. Även om du som vuxen tar detta dagligen leder det antagligen inte till problem sett till den forskning som finns.

Huden klarar av att producera 10 000 IE en solig sommardag och den gör det antagligen väldigt fort också om du är på stranden. Detta har länge använts som argument för varför en sådan dos med kosttillskott på vintern inte är ett problem. Men det är ett falskt antagande då man antar att kroppen inte reglerar ner produktionen av D-vitamin om den har tillräckligt. Samtidigt är det lättare att ta kosttillskott dagligen än att utsätta sig kropp för mycket sol varje dag under flera månader.

Exakt gräns för när överdosering av D-vitamin uppstår är forskarvärlden idag oense om. Det finns däremot flera fall där detta skett och det är minst sagt icke önskvärt då det kan leda till förkalkning av vävnader och framförallt njurarna.

Andra symtom på att man överdoserat D-vitamin är illamående, dålig matlust, törst, förstoppning/diarré, muskelvärk eller -svaghet m.m. Detta kan vara tecken på hyperkalcemi så om du tagit stora doser av D-vitamin och får symtom på detta så ska du uppsöka läkare.

Om du har barn hemma som du ger D-vitamintillskott till är det inte nödvändigtvis fel att prata om varför man behöver extra D-vitamin på vintern och samtidigt berätta att man inte ska ge kroppen mer än vad den klarar av att hantera. Det kan bli extra viktigt om kosttillskottet är förpackat som goda tuggtabletter för barn och de börjar bli så pass gamla att de kan komma åt svåråtkomliga förvaringsutrymmen. Kanske kan det vara aktuellt att låsa in dem i medicinskåpet.

7. Kan man överdosera D-vitamin?

Ja, se tidigare svar för punkt 6.

8. Vad är symtomen för D-vitaminbrist?

Stor D-vitaminbrist kan leda till osteoporos vilket är benskörhet.

Ett mindre underskott av D-vitamin kan ge mer diffusa symtom som t.ex.:

 • Muskelsvaghet / Muskelvärk
 • Kroppsliga värk och smärtor
 • Sämre immunförsvar
 • Nedstämdhet och depressioner

En del av de lindriga symtomen är dock spekulativa och det inte är säkert att alla upplever det.

9. Varför kombineras ibland kalcium med D-vitamin?

D-vitaminet är viktigt för kroppens hantering av kalcium. En brist av D-vitamin kan leda till att kroppen börjar bryta ut kalcium från skelettet vilket urkalkar det och kan leda till benskörhet.

Kombinationen är vanlig för att behandla och förebygga benskörhet. Däremot är evidensen små och man har främst sett att det hjälper mot riktigt gamla människor.

Så valde vi ut bästa D-vitaminet

Vi har tittat på forskningsresultat, studier och även rekommendationer från myndigheter som t.ex. Livsmedelsverket och EFSA för att få en insyn i hur de resonerar kring vitaminet.

Vi har baserat på det resultatet fått fram uppgifter om hur mycket Vitamin D3 man bör få i sig dagligen via kost och/eller kosttillskott. Vilka är de rekommenderade nivåerna och under vilka gränser anses det vara säkert att ta D-vitamin har varit viktiga frågeställningar för att sedan kunna rekommendera bra tillskott.

De kosttillskott vi rekommenderar följer de rekommendationer som finns. Det är också bättre om intaget blir större än dagsbehovet av D-vitamin så det finns större reserver än vad som behövs. Det gör att kroppen klarar av att vara utan kosttillskott om det tar slut, man glömmer ta eller kanske reser bort och lämnar tillskottet hemma.

Men samtidigt ska kosttillskottet inte ha orimligt höga nivåer av D-vitamin. Det finns ingen anledning att få i sig så stora nivåer att det kan bli en hälsorisk.

Vi har därför undvikit att rekommendera kosttillskott med Vitamin D3 som ligger över eller nära EFSA UL (över gränsvärden). I övrigt har vi försökt lista de prisvärda alternativen för vuxna och roligare alternativ för barn.

D-vitaminet för barn följer ofta striktare i linje med RDI, vilket vi ser som positivt då t.ex. spädbarns marginaler för överdosering inte är lika stora som en för en vuxen individ.

Källor

Källor som ligger till grund för de rekommendationer som ges gällande d-vitamin.

 • Test av kosttillskott med D-vitamin – 2013 – Testfakta
  Testfakta har i laboratorium utfört testat på kosttillskott med d-vitamin i syfte att se om olika fabrikat håller måttet. Testet visar tydligt att innehållet varierar kraftigt och att det i princip inte går att lita på innehållsförteckningen. Mängden d-vitamin hade en avvikelse på upp till 86% för mycket och det var produkten som hade mest d-vitamin i innehållsförteckningen som slog fel. Ett tydligt tecken på att man bör hålla sig borta från doser långt över de rekommenderade värdena.
 • Lättare att få i sig D-vitamin genom kost – 2018 – Livsmedelsverket
  I enlighet med forskning tar Livsmedelsverket steget och utökar antalet produkter som ha tillsatt D-vitamin. Det blir också fler produkter som omfattas av detta vilket gör att det blir lättare att få i sig D-vitamin genom vanlig kost. Livsmedelsverket fortsätter rekommendera D-vitamin som kosttillskott till vissa grupper.
 • Gränsvärden för kosttillskott – 2019 – EFSA
  EFSA har granska studier på olika kosttillskott och tagit fram riktlinjer för mycket man bör få i sig per dag. Men de har också s.k. Upper Intake Levels vilket indikerar nivåer som du inte bör överskrida och ett bra riktmärke för att veta vilka kosttillskott man kanske ska hålla sig borta från.
 • Studie på d-vitamin-nivåer i blodet hos äldre kvinnor – 2009 – PubMed
  En studie utförd på Karolinska Institutet i Stockholm som tittat på D-vitaminnivåer i blodet hos äldre kvinnor över säsongen. Man fann en differens på genomsnittet på hela 38 % jämfört vintern mot sommaren. Under vinter uppmättes ett medelvärde på 72 +/- 23 nmol L jämfört med 99 +/- 29 nmol L under sommaren. I studien deltog 100 kvinnor mellan 61-83 års ålder.