Bästa Laptops – Lätta men kraftfulla

Bästa Bärbara Dator

Funderar du på att köpa en ny bärbar dator men inte riktigt vad du ska välja? Vi gå igenom de bästa modellerna för 2018 med ett fokus på arbete och prestanda.

De flesta föredrar en bärbar dator som är lätt att ta med sig och inte väger för mycket, vilket även kallas för Ultrabooks. Vi har därför valt att titta på lätta laptops som passar bra för arbete, skolan, filmtittande och såklart vanlig surf.

Är du intresserad av att främst spela datorspel på din laptop är det bättre att spana in testade gaming laptops som passar bättre för det. Men ofta innebär det kompromiss på vikt, batteritid och högre pris.

Om du är trött på en klumpig och långsam bärbar dator så hittar du här de bästa och snabbaste laptops för 2018-2019 som dessutom är lätta att ta med sig. Vi har valt ut de bästa alternativen med Mac OS och för Windows 10 men mest prestanda för pengarna får du med modellerna som kommer med Windows.

Asus ZenBook Pro – Bästa laptop

Asus ZenBook Pro
 • Extremt bra prestanda i litet format
 • Enklare modellen blev testvinnare hos PC för Alla
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • GTX 1050 Ti Max-Q gör spelande möjligt
 • Intel Core i7 med Hexa-core
 • 16 GB RAM & SSD-lagring på 512 GB
 • Innovativ ScreenPad

Priser för Asus ZenBook Pro

18 421 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
19 687 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Asus absolut kraftfullaste laptop i ett tunt och smidigt format är ZenBook Pro som under 2018 uppdaterats med den nya 8 generationen Intel-processorer. Chassit är svarvat ur ett block av aluminium och det är en dator som inbringar mycket premiumkänsla.

Denna laptop kommer med Intel Core i7 8750H som är en Hexa-core med sex kärnor och kan exekvera 12 trådar samtidigt med Hyper-Threading. Datorn är även bestyckad med 16 GB DDR4 minne vilket tillsammans gör denna dator väldigt snabb.

Skärmen är på 15,6″ med upplösningen 1920 x 1080 vilket gör att detta är en medelstor dator som också gör det lättare att arbeta vid. Upplösningen är för formatet tillräckligt bra och ett sätt att hålla nere kostnaderna. ZenBook Pro finns dock i en dyrare variant med bättre processor (Intel Core i9 8950HK) och 4K-skärm men för det får du lägga på nästan 10 000 kronor.

I lagringsväg hittar du en SSD ansluten över M.2 för blixtsnabba överföringar och skrivningar. Den har ett utrymme på 512 GB vilket bör räcka till det mesta. Där finns ingen annan hårddisk i datorn men det är att förvänta sig av bärbara datorer i denna storlek och vikt.

Asus ZenBook Pro kommer även bestyckat med ett Nvidia GTX 1050 Ti Max-Q vilket ger väldigt mycket grafikprestanda i en så pass kompakt dator. För den som vill jobba med videoredigering, tunga applikationer och ha möjligheten att spela datorspel så kombinerar denna det bästa på ett bra sätt.

Asus Zenbook Pro ScreenPad
ScreenPad ger åtkomst till appar som kan göra dig mer effektiv.

En intressant funktion med Asus ZenBook-serien är ScreenPad som ger dig möjligheten att använda pekplattan till så mycket mer än bara som en pekdon som ersätter musen. Den ger dig möjligheten att snabbt och enkelt komma åt funktioner och komplettera applikationer på ett smidigt sätt. Funktionaliteten demonstreras lättast i videon nedan även om vi tror att det tar ett tag att vänja sig vid funktionerna.

Sammanfattningsvis kan vi avsluta med att Asus ZenBook är en påkostad serie bärbara datorer och de som testat och känt på produkten är imponerande. ZenBook Pro är modellerna som är mest kraftfulla, har större lagring, utrustade med ScreenPad och har ett grafikkort som faktiskt klarar av datorspelande också.

PC för Alla testade bärbara datorer under 2018 och bäst i test blev just Asus ZenBook (ej Pro) som tog hem segern. ZenBook Pro har tidigare år fått väldigt bra betyg men har 2018 tagit ett större kliv i sin produktserie som gör att det är den bästa bärbara datorn.

Batteri: 9,5 h – Vikt: 1,88 kg

Apple MacBook Air – Prisvärd Mac

Apple MacBook Air
 • Billigaste MacBook-datorn från Apple
 • Kompakt, tunn och lätt dator
 • Godkänd prestanda för vanliga uppgifter
 • SSD-disk för snabb uppstart & överföring
 • 8 GB primärminne

Priser för Apple MacBook Air

9 985 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
10 521 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
13 227 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Apple har länge varit marknadsledande på att göra både snygga, praktiska och bra laptops. Även om PC-konkurrenterna som Dell och Asus kommit ikapp och t.o.m. förbi på många punkter så är Apples MacBooks ändå väldigt bra.

Apples MacBook Air är en prisvärd instegsmodell och även den billigaste MacBook som säljs. Även om den har sämre hårdvara än Asus och Dell i samma prisklass så är det ändå en prisvärd dator och ett självklart val i prisklassen om man vill ha en Mac-dator.

Detta är en väldigt liten bärbar dator som är enkel att ta med sig till och från arbete men även i skolan eller på resande fot. Den har en skärm på 13″ och en upplösning på 1440 x 900 pixlar vilket är mer än tillräckligt för arbete, surf, sociala medier och filmtittande.

Apple MacBook Air kommer bestyckad med en Intel Core i5 processor (5350U) med två kärnor och kan exekvera 4 trådar samtidigt med Hyper Threading. RAM-minnet består av 8 GB vilket är tillräckligt för normalt arbete och vanliga sysslor på en dator. Diskutrymmet på 128 GB är inte väl tilltaget men det räcker till en del och man kan använda sig av extern hårddisk för extra lagring (av bilder t.ex.)

Detta är en bra instegsmodell men om du tittar på en MacBook är du nog redan inställd på att inte spela några direkta spel och denna modellen är hårdvarumässigt inte alls anpassad för det med endast Intels interna grafikkrets. Det är heller inte en dator avsedd för tyngre arbetsuppgifter och videoredigering och liknande uppgifter kommer inte kännas snabbt. Är du ute efter en mer kraftfull modell så är MacBook Pro det du ska titta på.

I PC för Allas test under 2018 fick just denna modell endast 4 av 10 i betyg. Det positiva lyftes fram som att det är den enda datorn med Mac OS i prisklassen samtidigt som den har en snabb SSD och god ergonomi. Det negativa är att den börjar ha gammal hårdvara med låg prestanda, tråkig bildskärm med omoderna portar. Detta är förvisso sant men den fungerar bra som arbetsdator, vanlig hemdator och för skolarbeten. Prislappen har också sjunkit och en nylansering av MacBook Air skulle göra att priset steg igen.

Vill du ha en billig bärbar dator med Mac OS så är detta den absolut billigaste modellen. Kan du tänka dig en laptop med Windows 10 är detta dock inte ett bra köp.

Batteri: 12 h – Vikt: 1,35 kg

Asus ZenBook – Mest prisvärd

Asus ZenBook
 • Bäst i test när PC för Alla testade
 • Mycket bra kundrecensioner
 • Extremt kraftfull dator för priset
 • Ultralätt och portabel
 • Moderna utgångar, SD-kortläsare & Fingeravtrycksläsare
 • 256 GB lagring med snabb SSD-prestanda

Priser för Asus ZenBook

9 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Den mest prisvärda laptopen för 2018 är förmodligen Asus ZenBook som kombinerar högpresterande komponenter med ett kompakt format och låg vikt. Det är också denna modellen (UX430UAR) som blev utsedd till bäst i test när PC för Alla testade bärbara datorer under 10 000 kronor.

Utanpå är Asus ZenBook är mycket snygg laptop med 14 tums skärm och en IPS-panel med matt yta som minimerar reflektioner. Det är ingen tvekan om att detta är en modell som på allvar slås med Apples produkter här.

Asus ZenBook kom i ny etapp under 2018 och tittar man under skalet hittar vi en Quad Core processor från Intels 8:e generation (Core i5 8250U). Detta möts med 8 GB internminne vilket räcker långt för vad en sådan här liten dator oftast är avsedd att hantera. Den interna lagringen är en SSD med 256 GB utrymme vilket ger tillräckligt med utrymme för det mesta och väldigt snabba läsningar/skrivningar.

I grafikväg får du klara dig på Intels integrerade grafikkrets UHD Graphics 620 men det räcker långt så länge du inte ska spela 3D-spel eller köra applikationer som behöver ett bra grafikkort. Vanligt arbete, skolarbete, surf, videotittande behöver inget bra grafikkort och dessa modeller är inte ämnade åt spelande ändå.

Skulle du vilja använda datorn för att se på film eller TV-serier när du är på resande fot är detta inga problem alls och där kan även ljudet från Harman Kardon bidra till en bra upplevelse.

Asus Zenbook tjocklekEn kul detalj är att det även finns fingeravtrycksläsare som du kan använda för att snabbt och enkelt logga in i Windows 10 som givetvis medföljer. Det finns även SD-kortläsare som är riktigt praktiskt om du vill snabbt och enkelt läsa in minneskort från t.ex. kameror eller annan utrustning. Tangentbordet är väl utformat med bra respons i knapparna för den som vill skriva mycket.

Asus ZenBook är en bärbar dator som är väldigt portabel med sina 14 tum i skärmstorlek och tjocklek 15,9 mm och en vikt på under 1,25 kg. Detta tillsammans med datorns vassa komponenter till ett så pass lågt pris gör att den är svårslagen i sitt segment.

En stor bonus som även PC för Alla lyfte fram i sitt test är att Asus ZenBook kommer utan bloatware. När du startar upp datorn är den inte fylld med en mängd tredjepartsprogram som bara gör datorn långsam utan detta är kvalitetsprodukt från utsida till insida.

Batteri: 9 h – Vikt: 1,25 kg

Dell XPS 13 – Toppbetyg i test

Dell XPS 13
 • Toppbetyg (9 / 10) hos PC för Alla
 • Bra konsumentbetyg för de som testat
 • Riktigt bra prestanda i litet format
 • Bra utrymme och snabb SSD
 • Slimmad design och låg vikt
 • Enastående bra batteritid

Priser för Dell XPS 13

15 909 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
16 190 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

Produktbeskrivning

Dell har en stor variation av laptops men deras XPS-serie är deras mest påkostade serie som inte är helt gaming-inriktad. Deras XPS 13 är en modell som håller väldigt kompakt format, bjuder på smarta funktioner och riktigt fin prestanda.

PC för Alla har testat den senaste modellen under 2018 med modellbeteckning XPS 13 9370 och kan konstatera att detta är en av de bästa laptops i sitt format just nu. Den fick utmärkelsen ”Bra val” där de stora positiva aspekterna med Dell XPS 13 är designen och hur slimmad den är, den höga prestandan , långa batteritiden och att den har ett riktigt bra ljud i högtalarna. De sämre delarna är risk för reflexer i skärmen och att där är lite bloatware som många gärna kommer vilja avinstallera efter köp.

Den höga prestandan i Dell XPS 13 hittar vi om vi tittar närmare på processorn som är en Intel Core i5 8250U från senaste (8:e) generationen. Detta kombineras med 8 GB DDR4 minne. Som lagringsenhet hittar vi en SSD på 256 GB utrymme och grafikkortet är ett integrerat som är en del av processorn och således är det Intels UHD Graphics 620. Knappast något grafikkort framtaget för spelande, men tillräckligt bra för vanliga sysslor.

Dell XPS 13 - sidan

En av Dell XPS 13 stora triumfkort är batteritiden som är upp till 19 timmar i låg belastning. I praktiken brukar man kunna räkna bort lite tid för det är svårt att efterskapa de scenarion som de testats i. Men trots allt är detta riktigt bra för en dator i denna klass.

Designen på Dell XPS 13 är riktigt snygg och det ser ut som en professionell dator. På insidan har du vävt kolfiber och på utsidan är det stilrent silver. Det kompakta formatet gör också att datorn är mycket lätt att ta med sig och tjockleken anges till 199 mm.

Batteri: 19 h – Vikt: 1,21 kg

Apple MacBook Pro 13″ – Bästa Mac

Apple MacBook Pro 13 tum
 • Senaste tekniken från Apple
 • Kraftfull laptop i litet format
 • Tunn och lätt laptop att bära med sig
 • Snabb lagring med 256 GB SSD
 • Intel Core i5 med 4 kärnor & 8 GB RAM
 • Utrustad med Touch Bar & Touch ID

Priser för Apple MacBook Pro 13 tum

18 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
20 649 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
23 250 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Apple Macbook Pro 13″ med TouchBar är en högpresterande bärbar dator med Mac OS som lanserades under sommaren 2018 och är det senaste inför skolstarten.

Apple MacBook Pro finns i två storlekar om antingen 13″ eller om 15″. De större modellerna väger lite mer och kostar lite mer men då får man också ett dedikerat grafikkort från Radeon som kan vara intressant för vissa konsumenter.

Denna Apple MacBook Pro är utrustad med Intels senaste processor från generation 8 och bjuder på 4 processorkärnor med möjlighet att exekvera upp till 8 trådar med Hyper Threading. Modellen som sitter i är Core i5 8259U och är utrustad med Intel Iris Plus Graphics 655 som grafikkort. Det följer med 8 GB RAM minne i ingångsmodellen.

Apple MacBook Pro 13" - SidanSkärmen på 13″ är en Retina-display med upplösningen 2560 x 1600 pixlar. Under skärmen vid tangentbordet sitter den populära Touch Bar och Touch ID som dels kan effektivisera ditt arbete med snabbknappar men också läsa av ditt fingeravtryck för inloggning.

Lagringsutrymmet är i form av en SSD på 256 GB vilket tillåter väldigt höga hastigheter utan att vikten på datorn ökar nämnvärt.

Apple har legat efter lite med uppdatering av deras MacBook även om fjolårets modeller av MacBook Pro håller en bra nivå än idag. Dessa modeller är helt nya inför hösten 2018 och levererar det senaste och bästa prestandan i en bärbar dator från Apple.

Batteri: 10 h – Vikt: 1,37 kg

Finns det billigare laptops?

Det finns absolut billigare laptops men du kommer behöva göra avkall på design och funktioner, något som kanske inte lönar sig i längden.

De billigaste bärbara datorerna ligger under 5 000 kronor men sannolikheten är stor att du redan från början kommer uppleva dessa som långsamma och efter en tid när batteriet är slitet och Windows rullar långsammare så är det lätt att svordomarna letar sig fram.

Köper du en bra dator idag med en snabb processor, bra mängd RAM och en dator utrustad med SSD som lagring så kommer den hålla ett bra tag, förmodligen många år och den kommer kännas väldigt snabb under lång tid.

För runt 10 000 kronor får du en bra bärbar dator. Av modellerna ovan hittar du flera av de bästa bärbara datorerna i en lägre viktklass. Detta är väldigt smidigt för dig som inte spelar utan endast vill göra bankärenden, surfa och använda datorn som ett arbetsredskap.

Börjar man gå ner i pris blir modellerna direkt större, tappar i prestanda och hela kvaliteten börjar kännas plastig. Det går förvånansvärt fort om man tar bort några tusenlappar.

Om du letar dator själv så försök hitta något som har följande:

 1. Processor – Intel Core i5/i7/i9 processor från generation 7 eller senare. Generation 8 lanserades 2018. I vissa fall kan Core i3 processor fungera men det håller kanske inte lika länge.
 2. RAM – Försök köp en dator med 8 GB RAM eller mer. Nästa steg neråt är nästan alltid 4 GB RAM och det är för lite för att klara morgondagen på ett bra sätt.
 3. Lagring – SSD är ett måste. SSD är extremt mycket snabbare än en vanlig HDD för lagring. Det minskar vikten och gör din dator mycket snabbare

Detta är de tre viktigaste komponenterna. Mer än 8 GB RAM är heller ingenting du lär behöva om du inte ska köpa en riktigt bra speldator eller om du jobbar med väldigt tunga applikationer. I båda dessa fallen är förmodligen ändå inte datorerna ovan rätt val.

Så valde vi ut bästa bärbara datorn

För att kunna välja ut bra bärbara datorer så har vi ställt krav på deras prestanda i form av en bra processor, tillräckligt med RAM och en snabb SSD. Förutom detta vill de flesta enkelt kunna ta med sig datorn och en tunn och lätt laptop (Ultrabook) är lättare att hantera i sängen eller knäet också.

Detta har varit vår ram att arbeta utifrån och det har också begränsat utbudet av potentiella datorer en hel del. Produkterna vi listar är alltså bärbara datorer som presterar bra och som håller hög kvalitet. Det enda undantaget här är den billigare MacBook Air men det står också klart och tydligt angett att den inte mäter sig med Windows-datorer i samma prisklass.

Vi har använt oss av tester där flera datorer som ställs mot varandra och där en bärbar dator blir utsedd som ”bäst i test”, ”bra köp” och liknande utmärkelser. Vi har också tittat på enskilda recensioner, tester och givetvis också kundomdömen för att kunna ta fram listan med de bästa bärbara datorerna för 2018.

Källor & Test

Källor för de test, omdömen och recension som ligger till grund för listan med de bästa laptopsen.

 • Test av bärbara datorer (Ultrabooks) under 10 000 kr – 2018 – PC för Alla
  PC för Alla sätter tänderna i flera lätta laptops (Ultrabooks) och testar dem till max. Vinnare i testet med utmärkelsen ”bäst i test” går till Asus ZenBook som lyckas riktigt bra med sin modell är oslagbart bäst i prisklassen. Acer Swift utses i testet som ”bra val” och vi kan även läsa besvikelsen över Apples Macbook Air som tyvärr är den enda datorn med Mac OS under 10 000 kr men som inte har en chans mot konkurrenterna här. En annan dator placerar sig bra i testet är HP Envy 13.
 • Test av Dell XPS 13 9370 – 2018 – PC för Alla
  PC för Alla tester nya Dell XPS 13 (9370) som är en riktigt vass Ultrabook men fantastiskt bra batteritid, design och prestanda. Det är en dator som plockar hem nästan full pott i betygsskalan med 9 / 10.
 • Prisjakt – 2018
  Prisjakt har legat till grund för hjälpa oss ta fram intressanta modeller att titta närmare på. Dels är det möjligt att utläsa lanseringsår men det är också något man delvis kan gissa sig till baserat på processorn i datorn. Kundomdömen har härifrån inte använts i någon större skala då vi funnit underlaget för tunt utan vi har vänt oss till butikerna själva och andra sidor för att få en mer komplett bild av vilken som är bästa bärbara dator baserat på detta.