Halvautomatisk Espressomaskin Bäst i Test

Halvautomatisk Espressomaskin: Bäst i Test

Men en halvautomatisk espressomaskin kan du ta kontrollen över bryggprocessen och förvandla köket till en harmonisk kaffeoas.

Vi har tittat närmare på vilka halvautomatiska maskiner som är bäst i test och som brygger bäst espresso, cappucino och caffelatte.

Det finns även en granskning över de bästa helautomatiska espressomaskinerna men de ger inte samma kontroll som många kaffeälskare önskar. Här nedanför kan du läsa om de modeller som presterat bäst i olika prisklasser för att få en bra uppfattning om vilken som är bästa köpet för dig.

Sage Appliances Barista Express – Bästa Valet

Sage Appliances Barista Express
 • Bästa Valet 2022
 • Bästa halvautomatiska espressomaskin
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Inbyggd kaffekvarn för 250 g bönor
 • Brygg enkel eller dubbel espresso
 • Inbyggd mjölkskummare för cappucino m.m.

Priser för Sage Appliances Barista Express

6 299 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
6 299 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Sage Appliances Barista Express är en bra halvautomatisk espressomaskin som fått toppbetyg av konsumenter och kaffefantaster som testat maskinen.

Espressomaskinen har en inbyggd kvarn med en kapacitet på 250 gram som maler ner kaffet direkt i filtret. Du kan själv ställa hur kaffet ska malas för att anpassa kvarnen efter dina kaffebönor. Du väljer också mellan enkelkopp och dubbel när du maler.

Vattenbehållaren i Sage Appliances Barista Express har en kapacitet på 2 liter vilket får anses vara bra för en espressomaskin. I jämförelse med mindre espressomaskiner behöver du inte fylla på vatten lika ofta.

Sage Appliances Barista Express - perfekt cappucinoHela maskinen är enkel att använda och ger välsmakande kaffe varje gång, oavsett om du vill göra espresso eller cappucino.

Den inbyggda mjölkskummaren kommer väl till pass om du vill göra just en cappucino eller caffelatte. Även denna beskrivs som bra vilket gör maskinen komplett.

Det finns inbyggda rengöringsprogram som hjälper dig att hålla espressomaskinen ren.

Bland alla halvautomatiska espressomaskiner så kommer Sage Appliances Barista Express ut som bäst i test i vår granskning. Även om vi inte har något oberoende test av espressomaskiner att referera till är totalbetyget från konsumenter enormt bra.

DeLonghi Dedica EC 685 – Bästa Budgetval

DeLonghi Dedica EC 685
 • Bästa Budgetval 2022
 • Mycket prisvärd espressomaskin
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Brygg enkel eller dubbel espresso
 • Snabb start och uppvärmning
 • Enkel att rengöra maskinen
 • Inbyggd mjölkskummare

Priser för DeLonghi Dedica EC 685

2 039 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
2 771 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

DeLonghi Dedica EC 685 är en bra espressomaskin i den lägre prisklassen. Den har fått bra betyg av konsumenter och anses vara det bästa köpet om du vill ha en billig maskin.

Den halvautomatiska espressomaskinen har en enkel design med de viktigaste funktionerna för att göra gott kaffe och espresso.

Den har ingen inbyggd kvarn så du behöver mala bönerna i en extern kaffekvarn. Det drar förvisso upp helhetspriset men även här finns prisvärda och bra alternativ.

DeLonghi Dedica EC 685 är enkel att använda och du väljer om du vill brygga en enkel espresso eller dubbel genom två olika knappar. Vill du använda den inbyggda mjölkskummaren gör du det genom den tredje knappen.

För att vara en halvautomatisk espressomaskin har den en relativt liten storlek vilket också gör att den passar i de flesta köken. Bland de som köpt och testat espressomaskinen beskrivs den som en väldigt bra espressomaskin som göt god espresso, cappucino och caffelatte.

Den är även enkel att rengöra och det tar inte många minuter att brygga en kopp.

Det låga priset i kombination med det höga betyget den fått av alla kaffeälskare som köpt och provat maskinen gör att den kammar hem utmärkelsen som bästa budgetval.

Rocket Espresso Appartamento – Bästa Premiumval

Rocket Espresso Appartamento
 • Bästa Premiumval 2022
 • En av de bästa halvautomatiska maskinerna
 • Toppbetyg av konsumenter som köpt
 • Premiumval med väldigt hög kvalitet
 • Riktigt bra resultat på espresson
 • Skumma mjölk samtidigt som du brygger

Priser för Rocket Espresso Appartamento

20 442 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Vilken espressomaskin köper man som en riktig kaffeälskare som vill ha maximal kontroll över bryggningen? Rocket Espresso Appartamento är ett av alternativen som många funnit.

Rocket Espresso Appartamento är en halvautomatisk espressomaskin tillverkad i rostfritt stål med maximal kvalitet och i en klart högre liga än många andra modeller.

Trots det klart högre priset är det väldigt många konsumenter som vittnar om att de är nöjda med köpet och att den lever upp till deras höga förväntningar.

Den större kontrollen ger dig också möjligheten att bättre experimentera för att försöka få till den perfekta espresson. Maskinen har inga inbyggd kaffekvarn och om du funderar på en premiummaskin vill du antagligen lägga en slant för att få en riktigt bra kaffekvarn med.

Vattenbehållaren har en kapacitet på 1,8 liter och du brygger en kopp åt gången med Rocket Espresso Appartamento. Däremot kan du ånga och skumma mjölken samtidigt som espresson bryggs vilket få andra maskiner klarar av.

Bilderna gör inte modellen rättvisa och det är lätt att få en felaktig uppfattning om hur stor den faktiskt är. Maskinen är skapad för att få plats i ett vanligt kök och får anses vara normalstor.

Den största nackdelen är givetvis priset som är klart högre än enklare halvautomatiska maskiner. Styrkan ligger i kvaliteten och kontrollen du får när du brygger espresso.

Vill du ha den perfekta espressomaskinen med maximal kontroll för att brygga riktigt god espresso, caffelatte eller cappucino? I så fall är Rocket Espresso Appartamento den bästa espressomaskinen du kan köpa.

SMEG ECF01 – Liten med retrodesign

SMEG ECF01
 • Bra Produkt 2022
 • Espressomaskin i retrodesign
 • Mycket bra betyg från konsumenter
 • Brygg upp till två koppar samtidigt
 • Lätt att använda och rengöra
 • Inbyggd ångfunktion för att skumma mjölk

Priser för SMEG ECF01

3 763 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
3 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

SMEG ECF01 är en espressomaskin i klassisk 50-tals design som fått väldigt bra betyg av konsumenter som köpt och testat maskinen.

Den har inte varit med i något oberoende test av espressomaskiner som vi kunnat hitta men den har mottagits väl av konsumenter som vittnar om att bra bryggning av espresso.

Det är en halvautomatisk maskin utan kaffekvarn så du behöver köpa en kaffekvarn om du inte redan äger en. Kaffet kan du mala direkt i filtret som du sedan använder för att brygga en enkel eller dubbel espresso med ett tryck på 15 bar. Du kan även brygga två koppar samtidigt men då enkla koppar.

Önskar du att göra cappucino eller caffelatte kan du enkelt använda den inbyggda mjölkskummaren.

SMEG ECF01 är en relativt liten espressomaskin som har plats för en liter vatten-tank på baksidan av espressomaskinen.

Styrkan i SMEG ECF01 ligger i designen som uppskattas av många. Gillar du 50-tals design och inte vill att din espressomaskin sticker ut allt för mycket så är lär den falla dig bra i smaken.

Samtidigt har espressomaskinen fått väldigt bra betyg av konsumenter, beskrivits som att den brygger gott kaffe och är enkel att rengöra. Det mesta tyder på att det är en bra produkt och tar emot vår utmärkelse för bra espressomaskin.

Tänk på detta när du köper

Om du ska köpa en halvautomatisk espressomaskin finns det flera viktiga faktorer att hålla koll på.

Till skillnaden från helautomatiska espressomaskiner så kräver en halvautomatisk espressomaskin en separat kaffekvarn som kan mala kaffebönorna, du ska själv packa kaffet och säkerställa att optimala förutsättningar finns för att brygga perfekt espresso.

Här nedanför går vi in på detaljer och funktioner du bör fundera på för att du ska lyckas köpa den bästa halvautomatiska espressomaskinen för dig.

Kaffekvarn – för att mala kaffebönor

De flesta halvautomatiska espressomaskiner har ingen inbyggd kaffekvarn även om det finns en handfull populära modeller som har just detta.

Du behöver använda en kaffekvarn för att mala kaffebönor om du har en halvautomatisk espressomaskin då du själv packar det malda kaffet för bryggning.

Att ha en separat kaffekvarn är inget dumt val om du vill ha full kontroll. Samtidigt kan det vara skönt om den finns inkluderad i espressomaskinen. Vad som är bäst får du själv avgöra men räkna med att en extern kaffekvarn tar lite mer fysisk plats.

Tryckmätare – för att se trycket på vattnet

Vill du kunna se pumptrycket för att verifiera att bryggandet av din espresso sker på rätt sätt? I så fall bör du se till att din halvautomatiska espressomaskin har en tryckmätare.

Flera modeller och framför allt lite dyrare varianter har ofta en analog tryckmätare på utsidan så du kan utläsa hur många bar som uppstår.

Mjölkskummare – för att skumma mjölk

Om du vill njuta av en espresso klarar du dig fint utan mjölkskummare men vill du göra andra kaffedrycker som baseras på mjölk och espresso så behöver du ofta en mjölkskummare.

Det finns separata mjölkskummare att köpa som är väldigt bra. Samtidigt fungerar integrerade mjölkskummare ofta också väldigt bra. Köp till en liten mjölkkanna så du sen kan hälla upp mjölken som ett riktigt baristaproffs.

Det är ovanligt med helautomatisk mjölkskummare i halvautomatisk espressomaskin. Alltså där mjölken tas från en behållare, skummas och hälls över din dryck. Detta förekommer främst i helautomatisk espressomaskin där allt ske med en enda knapptryckning.

Storlek – så den får plats

Bland halvautomatiska espressomaskiner finns det både väldigt små och smidiga modeller till större pjäser. I ett vanligt kök kan det vara svårt att få plats med en allt för stor espressomaskin men samtidigt väljer alla vad som ska prioriteras.

Vi rekommenderar halvautomatiska espressomaskiner i olika prisklasser och storlekar. Inte för att vi vill diversifiera storleken utan för att användningsområdena och vad du får för maskin ändras om du går från en väldigt liten espressomaskin till en större och kraftfull maskin.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Sammanställning av vanliga frågor och svar om halvautomatiska espressomaskiner och espresso.

 1. Vilken halvautomatisk espressomaskin är bäst i test?
 2. Vad skiljer halv- mot helautomatisk espressomaskin?
 3. Vad skiljer espressomaskin mot espressokanna?
 4. Hur fungerar mjölkskummaren på espressomaskiner?
 5. Behöver jag kaffekvarn till halvautomatisk espressomaskin?
 6. Kan jag ställa in hur kaffet ska malas?
 7. Vilken typ av kaffe ger espressomaskin?

1. Vilken halvautomatisk espressomaskin är bäst i test?

Sage Appliances Barista Express är den bästa halvautomatiska espressomaskinen. Den kombinerar bra funktioner, hög kvalitet och en rimlig prisnivå.

Om du är en riktig kaffeälskare och vill köpa det absolut bästa utan att tänka så mycket på plånboken så är Rocket Espresso Appartamento den bästa espressomaskinen. Här får du maximal kontroll och kvalitet för att brygga den godaste espresson.

2. Vad skiljer halv- mot helautomatisk espressomaskin?

Skillnaden mellan en halvautomatisk och helautomatisk espressomaskin är att den helautomatiska maskinen maler bönorna och packar dem i filtret utan att du behöver göra något manuellt i processen.

Med en helautomatisk espressomaskin så bryggs din espresso eller kaffe med en enda knapptryckning. Med en halvautomatisk espressomaskin behöver du mala kaffebönorna i filtret manuellt innan du kan påbörja själva bryggningen med maskinen.

Halvautomatiska espressomaskiner kan ha en inbyggd kaffekvarn men du måste fortfarande göra arbetet manuellt.

Det finns också manuella espressomaskiner men där måste du även göra bryggningen själv vilket komplicerar det ytterligare. Det är också orsaken till att manuella espressomaskiner inte är speciellt populära.

3. Vad skiljer espressomaskin mot espressokanna?

Skillnaden mellan espressomaskin och espressokanna är att en espressomaskinen brygger espresson över mycket högre tryck om ca 15 bar jämfört med en espressokanna som endast har ett fåtal bar.

Espressokannan brygger således kaffe som kan likställas av en blandning mellan espresso och vanligt bryggkaffe.

4. Hur fungerar mjölkskummaren på espressomaskiner?

Mjölkskummaren fungerar genom vattenånga som värmer upp mjölken och skummar den.

Om du har en liten mjölkkanna kan du fylla den till 40% och sänka ner mjölkskummaren strax under ytan när den är redo. Slå sedan på vattenångan och mjölken kommer att börja skumma.

Det tar inte mer än ca 30 sekunder att skumma mjölk för en kopp caffelatte eller cappucino.

Om du saknar mjölkskummare på din espressomaskin kan du köpa till en extern mjölkskummare för att uppnå samma resultat. Vissa av dessa modeller är t.o.m. lättare att använda.

5. Behöver jag kaffekvarn till halvautomatisk espressomaskin?

Du kan behöva en kaffekvarn till din halvautomatiska espressomaskin om den inte redan finns inbyggd.

Du kan teoretiskt köpa färdigmalet kaffe men resultatet blir aldrig lika bra som om du använder färska kaffebönor som malts innan bryggning.

6. Kan jag ställa in hur kaffet ska malas?

Om din espressomaskin har en inbyggd kvarn så kan du ställa in hur kaffet ska malas.

Hur malet kaffe du väljer påverkar resultatet mycket. Om du maler kaffet för fint blir det svårt för pumpen att trycka igenom vätskan och lyckas med bryggningen. Om du maler kaffet för tjockkornigt blir smaken tunn och får inte med sig aromerna på samma sätt.

Det är viktigt att en kaffekvarn anpassas efter vilka bönor som används så att du kan få en god kopp kaffe. Det spelar ingen roll om du har en riktigt bra espressomaskin om det malda kaffet inte är malt till rätt grad.

7. Vilken typ av kaffe ger espressomaskin?

En espressomaskin brygger espresso. Många halvautomatiska espressomaskiner brygger endast espresso medan flera helautomatiska espressomaskiner kan tillsätta mer vatten för att brygga vanliga kaffedrycker som är mindre koncentrerade.

Kaffemaskiner som gör det enkelt att brygga riktigt gott kaffe i olika typer anpassar i praktiken bara mängden vatten som används per kopp malet kaffe. I vissa fall anpassas även malningen för att få olika kornighet på det malda kaffet och anpassning av trycket för att ge olika resultat.

Det finns ett stort antal olika bryggmetoder för kaffe som du kan läsa mer om ifall du är intresserad.

Så valde vi ut halvautomatisk espressomaskin bäst i test

Halvautomatiska espressomaskiner riktar sig främst till de riktiga kaffeentusiasterna som vill ha full kontroll på hur kaffet packas och bryggs. Denna faktor är något som ligger i grund till vilka modeller vi rekommenderat även om vi försöker ge alternativ även för mindre kaffeentusiaster.

Vi har i första hand vänt oss till oberoende tester av halvautomatiska espressomaskiner för att se vilka som är bäst i test. Testinstitut och företag som Råd & Rön, Testfakta och liknande källor värderas tungt. Detta kompletteras även med expertrecensioner.

Vi har sedan kontrollerat resultatet mot vad konsumenter och kaffeälskare själva anser är bäst. Här har vi haft möjligheten att säkerställa att kaffemaskinerna verkligen levererar och lever upp till förväntningarna. Vi dokumenterar kvalitetsbrister och andra fel och om de är återkommande diskvalificeras den halvautomatiska espressomaskinen från att få utmärkelser och rekommenderas.

Målet är att på så bra grunder som möjligt rekommendera de bästa halvautomatiska espressomaskinerna som brygger bäst espresso.

Tyvärr är underlaget av tester för halvautomatiska maskiner tunt där t.ex. Råd & Rön endast har testat helautomatiska maskiner.

Källor & Test

Sammanställning av tester, recensioner och omdömen som vi använt oss av för att utse halvautomatisk espressomaskin bäst i test.

 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att identifiera vilka halvautomatiska espressomaskiner som är populära och som fått bra betyg av konsumenter. Prisjakt ger oss en snabb uppfattning om vilka butiker som säljer produkten och kan genom dem samla in och aggregera omdömen. Samtidigt kan Prisjakt bistå med prishistorik för att se till så vi lägger produkterna i rätt prisklass.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Konsumenters omdöme är väldigt viktiga för att hitta bästa espressomaskinen. De ger en indikation på om de olika produkterna lever upp till förväntningarna som ställs på den inför köp. Normalt sett ställs högre förväntningar på dyrare produkter medan billiga espressomaskiner inte behöver axla samma kvalitet och resultat. Det är dock bra data för att utvärdera vilka produkter som är bra och vilka som är sämre. Omdömena ger även en bra bild om vilka maskiner som håller över tid då konsumenter gärna återkommer och berättar om de gått sönder innan eller strax efter garantitiden. Även återkommande garantiärenden är negativa signaler som vi försöker leta efter.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng