Bästa Kolsyremaskin

Bästa Kolsyremaskin

Kolsyremaskin har blivit ett miljövänligt och populärt sätt att servera goda drycker i hemmet – men vilken modell är bäst i test?

Vi har tagit oss en närmare titt på oberoende tester, recensioner och konsumenters omdöme för att hitta vilka kolsyremaskiner som presterat bäst.

Vår granskning visar även att vissa modeller som presterat bra i tester har kvalitetsproblem och bör undvikas.

Här nedanför kan du hitta några av de bästa kolsyremaskinerna som du kan köpa idag. Längre ner på sidan hittar du mer information om kolsyremaskiner.

SodaStream Power – Bästa valet

SodaStream Power
 • Bästa Valet 2022
 • 4 av 6 hos norska TV2
 • Toppbetyg av konsumenter
 • Smart klickfunktion för att fästa flaskan
 • Välj själv mellan 3 olika mängder bubblor
 • Elektroniskt styrd

Priser för SodaStream Power

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

SodaStream Power är den kolsyremaskin som mottagit bäst betyg bland konsumenter fram till 2022 och ett av de bästa valen om du inte önskar en specifik design eller funktion.

Kolsyremaskinen mottog även bra betyg när Aftonbladet testade den och även internationella Trusted Reviews gav den 4 av 5 i betyg i deras test.

SodaStream Power kolsyremaskinFördelar som lyfts fram är att det är en mycket enkel maskin att hantera och med endast en knapptryckning får du kolsyror i vattnet. Du har möjligheten att välja mellan 3 nivåer av bubblor som du önskar och designen lyfts fram som exklusiv med sina detaljer i borstat stål.

Nackdelarna med SodaStream Power är höjden som är relativt hög. Vill man ha den på köksbänken under köksskåp så bör man kontrollmäta att man har minst de 42 cm som krävs.

Flaskorna är heller inte anpassade för diskmaskin, vilket främst är en nackdel om man dricker direkt från flaskan eller använder smaksättning.

Snap-lock-funktionen som SodaStream introducerat gör att du slipper skruva fast flaskan som på de billigare modellerna. Det kan tyckas vara en oviktig funktion men det är ofta små detaljer som sparar en tid som uppskattas i vardagligt användande.

Det är inte svårt att förstå att SodaStream Power blivit en väldigt uppskattad kolsyremaskin och en av de bästa på marknaden. Prispunkten är inte allt för extrem och samtidigt får du en snygg och bra maskin med smarta funktioner.

Aarke Carbonator III –  Mycket bra val

Aarke Carbonator III
 • Bra Produkt 2022
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Prisad serie kolsyremaskiner
 • Bra byggkvalitet
 • Minimalistisk design
 • Finns i flera färger

Priser för Aarke Carbonator III

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Aarke Carbonator III (3) är en uppföljare på tidigare väldigt bra kolsyremaskiner i serien. Trots att kolsyremaskinen endast varit ute på marknaden sedan hösten 2020 har den redan fått väldigt bra betyg från konsumenter.

Aarke Carbonator III kolsyremaskinKolsyremaskinerna Aarke Carbonator gjorde sig kända genom sin design som fångat intresset bland många konsumenter. Den kommer i flera färger och ger dig möjligheten till stilrena alternativ eller mer iögonfallande alternativ om så önskas.

Trots sin minimalistiska design så har den en höjd på 41,4 cm som skulle kunna ställa till det om du har en lägre höjd från kökets bänkskiva upp till skåpen.

Aarke Carbonator III har samma fördelar som enklare kolsyremaskiner med att den inte behöver el. Nackdelen blir då även att allting är mekaniskt och det går inte att automatiskt styra mängden bubblor i vattnet.

Kolsyremaskinen har även möjlighet flaskor från t.ex. SodaStream så om du tidigare har flaskor från dem kan de även fungera här. Aarke har även Pet-flaskor med ståldetaljer som du kan köpa till.

Designen och byggkvaliteten är det som tar Aarke Carbonator III upp som ett mycket bra val. Även om funktionerna är grundläggande så är byggkvaliteten hög, får en minimalistisk design och kan välja på flera snygga färger.

För 2022 kvarstår Aarke Carbonator III som en av de bästa kolsyremaskinerna och en av de mest populära alternativen på marknaden.

SodaStream Crystal – Exklusiva glasflaskor

SodaStream Crystal
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Snygg exklusiv glasflaska
 • Enkel och smidig design
 • Flaskan tål diskmaskin
 • 2 års garanti

Priser för SodaStream Crystal

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Som namnet antyder är SodaStream Crystal en kolsyremaskin som ger dig möjligheten att göra kolsyrat vatten direkt i glasflaskor.

Den har mottagit väldigt bra betyg från konsumenter som testat även om en och annan anmärkt på att den var lite mer plastig i känslan än de hade hoppats på. Däremot lyfts möjligheten att använda glasflaskor fram som en klar fördel.

SodaStream Crystal med snygg glasflaskaGlasflaskorna från SodaStream har ett exklusivt utseende och passar väldigt bra till servering vid middagsbjudningar.

Vid påfyllning skyddas du som användare genom att flaskan som fylls på kapslas in under påfyllning. Skulle någon spänning uppstå i glaset som gör att det går sönder så ska du vara skyddad.

En kritik som lyfts fram från vissa användare är att bubblorna snabbt försvinner från vattnet i glasflaskan. Det är långt ifrån alla som kritiserar det men läser man omdömen återkommer kritiken då och då.

Huruvida problemet med bubblorna är något som gäller alla modeller, specifika flaskor eller på förväntningar har vi inte kunnat fastställa. Snittbetyget i vår sammanställning är över 4 av 5 baserat på tusentals omdömen så att det skulle röra sig om ett omfattande och utbrett problem verkar heller inte sannolikt.

SodaStream Crystal är hur som helst främst en produkt som riktar sig till dig som vill ha glasflaskor och inte PET-flaskor som andra modellerna använder sig av. Om flaskans material och utseende spelar mindre roll för dig så finns det bättre alternativ än SodaStream Crystal.

Sodastream Genesis – Bästa budgetval

Sodastream Genesis Megapack
 • Bästa Budgetval 2022
 • Utsågs till bra köp av Råd & Rön
 • Mycket prisvärd och enkel kolsyremaskin
 • MegaPack ger många PET-flaskor
 • Ett av dem bästa budgetvalen

Priser för Sodastream Genesis Megapack

999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Sodastream Genesis är en väldigt billig kolsyremaskin som även säljs som MegaPack (vilket vi rekommenderar). Då följer det med 4 PET-flaskor och kolsyrepatron i paketet som dessutom säljs till ett väldigt lågt pris i jämförelse med andra kolsyremaskiner.

Även i tester har Sodastream Genesis visat framfötterna där den utsågs till bra köp av svenska Råd & Rön. Även konsumenternas omdöme är väldigt bra när vi tittar på de omdömen som lämnats på olika platser.

Sodastream Genesis är dock en enkel kolsyremaskin som inte är tillverkad för att vara estetiskt tilltalande och det finns inga klickfunktion för flaskorna så du måste skruva fast dem innan du fyller dem med kolsyra. De saknar också möjligheten att identifiera hur mycket kolsyra där är i flaskan. Det är helt enkelt något du måste få känsla för själv.

I övrigt är den väldigt enkel att använda. Fylla på med vatten så att de ligger strax under max-sträcket, skruva fast flaskan i kolsyremaskinen och sedan dra flaskan mot sig för att aktivera ventilen för att spruta in kolsyra.

Vi rekommenderar detta köp till den som inte bryr sig om det estetiska eller att den inte har de senaste funktionerna för att klicka fast flaskan och se kolsyremängd.

Sodastream Spirit – Mycket prisvärd

Sodastream Spirit
 • Mycket prisvärd kolsyremaskin
 • Bäst i test hos norska TV2
 • Toppbetyg hos svenska Råd & Rön
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Lätt att använda och skapa bubblor
 • Kontrollera mängden bubblor

Priser för Sodastream Spirit

1 122 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Sodastream Spirit är en mycket prisvärd och bra kolsyremaskin som presterat bra i tester.

Hos svenska Råd & Rön presterade kolsyremaskinen väldigt bra och fick toppbetyg och var bland de bästa produkterna i testet. När norska TV2 testade fem olika kolsyremaskiner så blev denna utsedd till bäst i test.

Även om Sodastream Spirit inte är den billigaste kolsyremaskinen så går det ändå att få ta på till ett väldigt bra pris. Den är också enklare att använda än många andra enklare modeller där du dels inte behöver skruva fast flaskan utan du klickar fast den, men du kan också lättare justera mängden kolsyra i drycken.

Tittar vi på vad konsumenterna som testat produkten säger så ser vi att även de är väldigt nöjda. För sitt pris är Sodastream Spirit en av de bästa kolsyremaskinerna du kan köpa och en stark rekommendation för dig som inte vill ligga allt för mycket pengar.

Kolsyremaskinen finns i färgerna svart och vitt. Det följer också med en kolsyrepatron och en snygg PET-flaska.

Modeller att se upp med

Det finns kolsyremaskiner som man bör se upp med och vi vill specifikt lyfta fram och varna för testvinnare eller produkter som fått väldigt bra betyg i tester, men som verkar dras med kvalitetsproblem.

En del fel kan vara barnsjukdomar som löst sig i produktionen efter hand, men det är svårt att veta och om du köper produkten ovetandes tar du kanske en onödig risk med att produkten inte håller så länge som den borde.

AGA Aqvia Exclusive – Testvinnare
AGA Aqvia Exclusive
 • Utsågs till bäst i test av Aftonbladet
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Levereras med två PET-flaskor och en kolsyrepatron
 • Enkel att använda och ger snabbt kolsyrat vatten
 • Snygg och stilren design

Priser för AGA Aqvia Exclusive

1 699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

En snygg och populär kolsyremaskin är AGA Aqvia Exclusive. Modellen utsågs till bäst i test av Aftonbladet när de testade kolsyremaskiner.

AGA Aqvia Exclusive har initialt fått bra omdömen från konsumenter som köpt den. Kolsyremaskinen har dock mottagit kritik de senaste åren då flera konsumenter rapporterar att den går sönder efter ett par års användning.

Modellen är designad i rostfritt stål och har en stabil vikt på 4,3 kilo. Det gör att den står stabilt samtidigt som designen är tilltalande att ha framme i köket.

Det följer med 2 st PET-flaskor och en kolsyrepatron i förpackningen så det är enkelt att komma igång och möjligt att antingen alltid ha en extra flaska kolsyrat vatten redo, eller dela upp med olika smaker.

Kolsyremaskinen är enkel att använda vilket även många konsumenter som testat den vittnar om. Det tar inte många sekunder att fästa flaskan och fylla vattnet med kolsyra. Ett praktiskt sätt för den som vill ha trevligare och godare vatten att servera vid middagar, bjudningar eller när lusten faller på.

När vi initialt rekommenderade AGA Aqvia Exclusive så hade de negativa kommentarerna avtagit gällande övertrycksventilen. När vi undersökte saken närmare fick vi informationen att tillverkaren hade åtgärdat problemen.

Nu verkar det dock som att flera omdömen från konsumenter trillar in med problem där packningen går sönder och maskinen slutar fungera efter några år. Vi avråder därför från att köpa AGA Aqvia Exclusive.

Att tänka på vid köp av en kolsyremaskin

Köptips Kolsyremaskin

Givetvis finns det några aspekter som är bra att känna till inför köpet av en kolsyremaskin. Även om många kolsyremaskiner erbjuder liknande funktioner finns det några centrala punkter som kan göra stor skillnad för smaken.

Funktioner & Användarvänlighet

SodaStream Power välja bubblor
Med SodaStream Power kan du välja mängd bubblor.

Kolsyremaskinen har egentligen bara 1 användningsområde och det är att erbjuda kolsyra till din dricka. Det viktigaste blir därmed hur pass bra den gör detta och hur enkel processen är.

Alla kolsyremaskiner ger dig möjligheten att välja hur mycket bubblor som är passande. På vissa modeller reglerar du kolsyran genom en spak och på andra modeller gör du detta genom en knapp.

De billigare modeller är generellt utrustade med en knapp som du får hålla inne tills du tycker dig ha en perfekt mängd bubblor. Om det är en bra mängd eller inte vet du inte förrän du har smakat av drycken.

Kolsyremaskiner i det övre prisregementet har ofta en spak där du på förhand kan ställa in hur mycket bubblor du vill ha in.

Speciellt lyxigt är det om din kolsyremaskin är utrustad med en tryckmätare som tydligt visar hur mycket kolsyra du har i flaskan. Med en tryckmätare är det enkelt att få sitt mineralvatten perfekt kolsyrad varje gång. Tryckmätaren drivs i regel av AAA-batterier som allt som oftast följer med vid köp.

Precis som andra köksmaskiner är det även viktigt att du erbjuds ett högt mått av användarvänlighet. Kolsyremaskinen ska vara enkel att förstå sig på och det ska inte behövas någon närmare titt i bruksanvisningen för att du ska greppa dess grundläggande funktioner.

Design & Konstruktion

Aarke Carbonator III - snygg design
Aarke Carbonator III har blivit populärt val för de som önskar en kolsyremaskin med hög kvalitet och snygg design.

Bland alla kolsyremaskiner på marknaden finns det modeller som är riktigt estetiskt tilltalande. Att kunna ge ditt kök en extra stilistisk touch är guld värt för många vilket gör att designen är en högst relevant och viktig faktor.

Kolsyremaskinen finns i många olika färger och utformningar. Om vi ska lyfta fram ett varumärke som stuckit ut hakan lite extra så är det KitchenAid. Detta då de kompletterar rostfritt stål med färgsättningar i en mängd olika nyanser.

En kolsyremaskin ska givetvis inte bara vara snygg, den ska även erbjuda ett bra resultat. En bra början är om kolsyremaskinen har en robust konstruktion så att maskinen står stadigt på köksbänken.

Att smälla upp en kolsyremaskin på köksbänken kan dock kännas tufft om det redan råder platsbrist i köket. Kolsyremaskiner finns i en mängd olika storlekar och om platsen redan börjar tryta kan det vara värt att kika efter en mer kompakt modell.

Pris

Pris är alltid en viktig faktor oavsett vilken produkt du ska köpa. Kolsyremaskinen återfinns i alla möjliga prisklasser och det är därmed smart att tidigt sätta upp en budget för hur mycket du kan tänka dig att lägga.

De allra flesta kolsyremaskinerna florerar i ett prisspann mellan 600 – 3000 kronor. Merparten av alla kolsyremaskiner ligger någonstans mittemellan.

Av förklarliga skäl är det stor skillnad på kolsyremaskiner som kostar 600 kronor och 3000 kronor när det kommer till funktioner, användarvänlighet och resultat.

Med detta sagt finns det inget som säger att du inte kan bli jättenöjd med en kolsyremaskin i budgetklassen bara för att den råkar kosta lite mindre och har färre funktioner.

FAQ – Samling av vanliga frågor med svar

Här nedanför samlar vi vanliga frågor med svar som ofta förekommer i samband med köp av en kolsyremaskin.

 1. Vad är fördelarna med en kolsyremaskin?
 2. Är det nyttigare med en kolsyremaskin?
 3. Är det mycket billigare med en kolsyremaskin?
 4. Kan du göra egen läsk med hjälp av en kolsyremaskin?
 5. Hur rengör jag bäst min kolsyremaskin?
 6. Vilken kolsyremaskin är bäst?

1. Vad är fördelarna med en kolsyremaskin?

Vi människor använder för tok för mycket plast. Även om du givetvis kan panta PET-flaskor är det tyvärr alltför många plastflaskor som slängs direkt i restavfall.  Vi har även full förståelse för att det kan bli ett tungt arbeta att bära alla flaskor till återvinningen om du är en person som har en hög konsumtion av mineralvatten.

Det är både mindre tidskrävande och bättre för miljön att tillreda ditt mineralvatten hemma. Du använder dig då av en och samma behållare som du sedan diskar efter användning.

Du är inte heller beroende av att gå till affären för att få ditt mineralvatten. Med hjälp av kranvatten tillreder du snabbt mineralvatten med en perfekt mängd bubblor.

2. Är det nyttigare med en kolsyremaskin?

Om du bara ska göra rent mineralvatten är det sak samma om köper bubbelvatten på flaska eller om du använder en kolsyremaskin.

När det kommer till smaksatt mineralvatten eller läsk är det dock enklare att få till nyttigare alternativ när du själv kan styra vad som läggs ner i din dricka.

Vanlig läsk och vissa typer av smaksatta mineralvatten är fulla av socker, onödiga tillsatser och sötningsmedel. Med en kolsyremaskin har du fulla mandat över innehållet och du kan involvera precis de ingredienserna som passar dig bäst.

Kolsyra är dock en frätande syra  som sliter på tändernas emalj. Daglig förbrukning av stora mängder kolsyrade drycker kommer visa sig på tänderna i framtiden även om det ofta tar många år. Det är skador som inte läker och kan ge komplikationer och varför daglig konsumtion inte rekommenderas. Ett sätt att minimera skadan är att använda sugrör, skölja munnen med vatten efteråt och undvika att borsta tänderna direkt efteråt.

3. Är det mycket billigare med en kolsyremaskin?

Kolsyremaskinen har en investeringskostnad som du slipper om du köper kolsyrat vatten eller läsk i butik. Däremot är kostnaden per liter mycket lägre om du gör det själv.

Över tid blir kolsyremaskinen lönsam och det gäller framförallt dig som dricker kolsyrat vatten eller läsk flera gånger i veckan.

Om kostnaden är ett problem kan du köpa någon av de billigaste kolsyremaskinerna som fortfarande presterat bra i tester. De har en plastigare konstruktion men fungerar bra.

4. Kan du göra egen läsk med hjälp av en kolsyremaskin?

Svar ja, det går hur bra som helst att göra egen läsk med hjälp av en kolsyremaskin. Förutom att du enkelt kan köpa färdiga läskkoncentrat på burk kan du även själv skräddarsy din egen läsk med hjälp av olika smakkomponenter.

Om du vill göra din alldeles egna läsk kan du till exempel tillsätta bär, lime och lite socker. På så sätt får du en blandning som både involverar naturliga råvaror och begränsat med onyttigheter.

Listan på olika smakkombinationer kan göras lång och det är i regel bara din egna fantasi som sätter gränserna.

Att göra egen fruktdricka är även ett perfekt alternativ om du inte känner att du får till ett substitut som liknar den där färdigköpta läsken. Istället för att kalla det läsk kan du kalla det din alldeles egna fruktblandning med kolsyra. I din egna fruktblandning kan du välja att porta sockret och dess onyttiga smakkompisar.

5. Hur rengör jag bäst min kolsyremaskin?

En kolsyremaskin är inte i behov av så mycket rengöring. Det räcker oftast att du torkar av själva maskinen med en våt trasa eller handduk.

När det kommer till flaskan behöver du inte tänka annorlunda än vad du gör med ett vanligt glas, Du kan med fördel diska eller skölja ur denna för hand med hjälp av en klick handdiskmedel och en diskborste.

6. Vilken kolsyremaskin är bäst?

Kolsyremaskiner finns i alla prisklasser och det känns därmed inte rättvist att göra en rakt av jämförelse mellan en kolsyremaskin för 3000 kronor och en som endast kostar några hundralappar.

Det är inte mer än givet att den för 3000 kronor har långt fler tekniker och i sin tur kan erbjuda ett bättre resultat.

En kolsyremaskin måste därför bedömas i relation till sin prisnivå vilket gör att frågan blir än svårare att besvara.

Det är dock tydligt att det finns några varumärken som sticker ut lite extra när det kommer till kolsyremaskiner. I det lägre prisregementet håller den alltid så klassiska Sodastreamen en riktigt hög standard. I den övre prisklassen återfinns kolsyremaskiner från välkända varumärken såsom KitchenAid och AGA.

Även om kolsyremaskinerna i den högre prisklassen är bäst rent resultatmässigt är de kanske inte lika prisvärda. Vilken kolsyremaskin som är bäst för just dig är helt beroende på vilken budget du har att jobba med och vilket pris du tycker är rimligt.

Smaker från Sodastream

Sodastream smakerSodastream och andra tillverkare tillhandahåller smaker för att kunna göra t.ex. läskedrycker med hjälp av sin kolsyremaskin.

Dessa smaker säljs i egna behållare och där man blandar den koncentrerade smaken med vatten för att få en god blandning att använda sig av. Priset per liter blir ofta lägre än även den billigaste läsken och är inte alls något dumt alternativ för den som vill kunna variera smaker.

Sodastream som är en av de största tillverkarna har ett stort utbud av olika smaker att välja mellan och en del av dessa kan ibland följa med i startpaket.

Här är ett urval av Sodastreams smaker:

 • Cola och Sockerfri Cola (Light)
 • Apelsin och Sockerfri Apelsin
 • Lemon Lime och Sockerfri motsvarighet
 • Energy Xstream – energidryck med koffein och vitaminer
 • Sport – Dryck för träning som innehåller koffein och glukos
 • Dr. Pete som är en sirapsblandning.
 • Must – För den som vill ha jul- eller påskmust
 • Ginger Ale
 • Tonic

Det finns många fler smaker än så och frukter som päron, hallon, jordgubb, ananas, mango m.m. finns i utbudet.

Utgångna modeller

Testvinnande kolsyremaskiner som utgått.

KitchenAid Artisan 5KSS1121 – Bäst i test

KitchenAid Artisan 5KSS1121
 • Bästa kolsyremaskin i testet hos Råd & Rön
 • Mycket fina betyg från konsumenter som testat
 • Bra byggkvalitet och snygg design
 • Använder beprövad teknik från Sodastream
 • Kolsyrepatron och PET-flaska medföljer
 • Unik tryckmätare visar mängden kolsyra

Priser för KitchenAid Artisan 5KSS1121

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

I ett samarbete med Sodastream så har KitchenAid tagit fram kolsyremaskinen KitchenAid Artisan 5KSS1121 som blivit utsedd till bäst i test av Råd & Rön. Det är en högklassig kolsyremaskin som kombinerar den pålitliga teknologin från Sodastream med den höga byggkvaliteten från KitchenAid.

KitchenAid Artisan 5KSS1121 kolsyremaskinÄven många konsumenter har reagerat positivt på KitchenAid Artisan 5KSS1121 som tycker den är enkel att använda samtidigt som den gör ett bra resultat. Det framgår också att många uppskattar designen på produkten som känns betydligt mer tilltalande än många billigare kolsyremaskiner.

I köpet följer det med en kolsyrepatron och en PET-flaska som du kan använda för att göra bubbelvatten eller egen läskedryck i. Det är inte svårare än att snabbt och enkelt fästa flaskan och sedan använda spaken för att justera hur mycket kolsyra man vill ha i.

Tryckmätaren som tydligt visar hur mycket kolsyra du har i flaskan använder tre stycken AAA-batterier. Även dessa följer med i köpet så allt du behöver för att komma igång följer med.

Som en testvinnare i Råd & Rön och goda omdömen från konsumenter är det för oss inte svårt att förstå att KitchenAid Artisan 5KSS1121 är en av de bästa kolsyremaskinerna. Nackdelen är såklart priset som är betydligt högre än andra modeller.

Så valde vi ut bästa kolsyremaskinerna

Vi har tittat på de senaste testerna för kolsyremaskiner för att få en inblick i vilka modeller som valts ut till bäst i test och som planerat sig i toppen med bra betyg.

Det är viktigt att testerna i så stor mån som möjligt är oberoende utförda för att vi ska kunna väga in resultatet. Vi tittar även på hur testerna har utförts och vilka bedömningar som ingått för att utse den bästa kolsyremaskinen. Baserat på det lyfter vi fram de bästa modellerna med tydliga referenser till vilka tester de vunnit utmärkelser i.

Tester kan ofta bistå med bra insyn i hur olika kolsyremaskiner presterar i jämförelse mot varandra, men de är inte alltid så bra på att hitta produktfel och kvalitetsbrister. Av denna anledningen kompletterar vi så gått vi kan med kundomdömen lämnade av faktiska konsumenter för att få en bättre helhetsbild över produkten.

Kolsyremaskiner som fått bra betyg i tester och bra betyg av konsumenter blir produkter vi lyfter fram som rekommendationer. Däremot försöker vi även varna för modeller som fått väldigt bra betyg i tester men som istället fått dåliga betyg av konsumenter. Det är helt enkelt inte bra signal och något man bör bli upplyst om innan köp.

Källor

Sammanställning av källor för test, recensioner, omdömen m.m. som vi använt oss av för att lista de bästa kolsyremaskinerna.

 • Stort test av kolsyremaskiner – 2017 – Råd & Rön
  Råd & Rön testar kolsyremaskiner från flera olika tillverkare. I praktiken är det dock endast Sodastream, Aga och Isi som testas eftersom deras tekniker även används i andra kolsyremaskiner som t.ex. den från KitchenAid som använder Sodastreams lösning. I testet har det kolsyrade vattnet smakats och bedömts direkt efter att den är gjord, men också hur den står sig efter 24 timmar. Ljudnivån, enkelheten att använda och rengöring är andra faktorer som testats. Även säkerheten och hur effektivt kolsyremaskinerna använder gasen i gasolflaskorna har testats. Bäst i test blev KitchenAid Artisan 5KSS1121 som är en ganska dyr kolsyremaskin som använder sig av tekniken från Sodastream. Modellen är förvisso tillverkad i hög kvalitet och passar väl in som en snygg inredningsdetalj, men det höga priset gör det knappast till den mest prisvärda. Sodastream Spirit fick toppbetyg i testet och Sodastream Genesis utmärktes med bra köp.
 • Test av 5 olika kolsyremaskiner – 2017 – TV2.no
  Norska TV2 gör ett test av 5 olika kolsyremaskiner där en panel bestående av 4 personer betygsätter resultatet. Bäst i test blev Sodastream Spirit som plockade hem fullt betyg. Den ansågs vara enkel att montera flaska på samtidigt som flaskan var tilltalande att använda. AGA Aqvia Balance ansågs dock ge mest för pengarna och fick 5 av 6 poäng.
 • Test av flera olika kolsyremaskiner – 2014 – Aftonbladet
  Aftonbladet utförde ett test av olika kolsyremaskiner och fann att AGA Aqvia Exclusive var bäst i test. Däremot överraskade MySODA Bubbles och tog hem andraplatsen. Tyvärr säljs inte denna modellen längre vilket gör att vi inte nämner den mer än så. På tredjeplats i testet hittar vi Sodastream Play, en modell som också verkar vara utgående.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att få information om de mest populära kolsyremaskinerna, vilka butiker som säljer dem och en inblick i omdömen lämnade för produkterna. Denna information är en del av den sammanställning som krävs för att utse de bästa kolsyremaskinerna.
 • Kundomdömen – 2022
  Vi har använt oss av kundomdömen insamlade under 2019 från butiker och andra källor som kan ge en inblick i hur konsumenterna anser att produkten fungerar. Det är speciellt viktigt för att identifiera fel i produkter som tar längre tid att upptäcka än den tid som tester utförs på. Det förblir ett viktigt delvärde för att kunna identifiera den bästa kolsyremaskinen.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng