Termosmuggar som är testade

Termosmugg - Bäst i testMöjligheten att ta med sig kaffe eller annan varm dryck så att det redo att drickas på vägen är något som kanske är mest populärt bland pendlare. Men det kan även vara praktiskt vid semester och andra tillfällen att kunna ta med sig en termosmugg som håller värmen och är lätt att dricka ur.

De bästa termosmuggarna rent funktionsmässigt är de som håller värmen bra, har ett bra skydd mot att något spills utanför och ger en bra kontakt med munnen när man ska dricka ur dem.

Det har utförts några enklare tester av termosmuggar i Sverige men de är inte så omfattande och det senaste testet utfördes av Plus hos SVT men de testade endast fem modeller och testvinnare utgick ur sortimentet kort efteråt. Även den Finlandssvenska tidningen Yle har testat termosmuggar men även där har de svårt att välja en direkt vinnare.

De svenska testerna har också undvikit att testa termosmuggarna från t.ex. KitchenAid vilket i mycket annan köksutrustning gör produkter i toppklass och med snygg design. Vi har därför fått väga in tester och kundrecensioner från internationella sidor för att kunna ge dig en lista på de bästa termosmuggarna.

KitchenAid Travel Coffee Mug – Bäst i test

KitchenAid Travel Coffee Mug
 • En av de bästa termosmuggarna
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Rymmer 54 cl
 • Bra & skön greppyta
 • Genomtänkt design & hög kvalitet

Priser för KitchenAid Travel Coffee Mug

499 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
565 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

KitchenAid har alltid tillverkat produkter med kvalitet och deras termosmugg skiljer sig inte från detta. Det är en väldigt genomtänkt mugg tillverkad i stål och med ett skönt grepp i gummi på utsidan.

KitchenAids termosmugg rymmer 54 cl och håller temperaturen varmt nog för att vara drickbart ett par timmar senare. Den genomtänkta designen vid mynningen till munnen gör att du har möjlighet att dricka varmt kaffe som kyls av lite innan det når din mun om du önskar.

Denna termosmugg säljs separat men passar även tillsammans med deras kaffekokare som är specifikt avsedd för denna kopp. Om du vet med dig att du ska ta med dig kaffet på morgonen så kan denna kaffemaskin spara dig mycket tid då den brygger kaffet direkt till termosmuggen.

Termosmuggen från KitchenAid fanns inte med i några svenska tester men har toppbetyg av användare på stora e-handelssidor som Amazon. Läser man kundrecensioner så är där heller inget tydligt missnöje med produkten.

Nackdelen med KitchenAid Travel Coffee Mug eller Coffee to-go termosmugg som den också benämns som är priset. Den kostar ungefär som två billigare termosmuggar med ett ca. pris på 400 kronor.

Stelton To Go Click Mugg – Enkel och smidig

Stelton To Go Click Mugg
 • Bra betyg i tester
 • Enkel att hantera med en hand
 • Bra värmehållning
 • Lätt att dricka ur
 • Prisvärd Termosmugg

Priser för Stelton To Go Click Mugg

199 krTill Butik
 • Gratis frakt över 499 kr
 • Öppet köp i 90 dagar
219 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar
249 krTill Butik
 • Gratis frakt över 500 kr
 • Öppet köp i 14 dagar
249 krTill Butik
 • Gratis frakt över 399 kr
 • Öppet köp i 30 dagar
299 krTill Butik
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Stelton är ett märke som återkommer i flesta tester och även om de inte tar hem segern i något test så hamnar de på tredjeplats när SVT testar termosmuggar. Problemet med detta test är att antalet termosmuggar är få så även om Stelton är näst bästa termosmugg på att hålla värmen i testet så finns det andra modeller som håller samma nivå eller bättre.

Där den tappade poäng mest hos testet hos SVT var att den spillde vid deras läckagetest men lyfter man in andra källor och test av Steltons termosmugg så placerar sig den väldigt bra här. De stora fördelarna med Stelton To Go Click är antagligen att den är lätt att hantera med en hand och skruvar man åt locket rätt så ska den inte läcka, inte ens om den hålls upp och ner.

Sammanfattat kan man säga att Stelton To Go Click är en bra termosmugg som är mycket enkel att hantera med en hand och lätt att dricka ur. Den har inte den bästa isoleringen men kommer ändå fungera bra för de som tänkt dricka kaffet inom en timme.

Eva Solo – Bra isolering och smidig

Eva Solo
 • Billig termosmugg
 • Isolerande väggar med vakuum
 • Bra värmehållning
 • Avsedd att hantera för en hand
 • Klick-funktion för locket

Priser för Eva Solo

249 krTill Butik
 • Gratis frakt över 499 kr
 • Öppet köp i 90 dagar
299 krTill Butik
 • Öppet köp i 30 dagar
299 krTill Butik
 • Gratis frakt över 399 kr
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Eva Solo är ett annat väldigt populärt märke inom köksutrustning och servering. De håller generellt sätt en väldigt hög kvalitet på sina produkter men deras termosmugg är inte med i testerna.

Vad vi kan se så verkar Eva Solo vara ett väldigt bra val då den lever upp till mycket som är viktigt för de bästa termosmuggarna. Den är tillverkad i rostfritt stål och har dubbla väggar med vacuum-effekt. Vad andra tester visat så är vakuum riktigt bra för isolering då de som haft det har placerat sig bäst i tester.

En annan fördel med Eva Solos termosmugg är att den verkar också vara anpassad för att hantera med en hand. Dels har den en snygg rem som du kan ha runt handleden om du skulle tappa den men den har även en enkel klick-funktion som gör att du öppnar locket enkelt med en hand.

Vi tror termosmuggen från Eva Solo kan vara värt att testa för den som är ute efter bästa termosmuggen. Den är tyvärr inte med i någon av de tester som gjorts i Sverige.

Sagaform – Snygga men dålig isolering

Sagaform
 • Snygga designer att välja på
 • Enkel lösning
 • Billig termosmugg

Priser för Sagaform

109 krTill Butik
 • Gratis frakt över 150 kr
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

Sagaform termosmuggarSagaform är ett populärt märke som många väljer och deras fokus på snygga termosmuggar gör det enkelt att förstå. Är det estetiska väldigt viktigt så kan Sagaform vara ett självklart val för dig i valet av termosmugg.

Sagaform har flera modeller men gemensamt för modellerna är att de har väldigt dålig isolering. Det må vara bättre än att ta med sig kaffet i en vanlig kopp men det kommer inte hålla temperaturen hög under speciellt lång tid, i alla fall inte baserat på de tester som vi refererar till.

Sagaform skulle med de testade modellerna endast gå hem som testvinnare i design. Deras modeller är dock inte jättedyra och du kan få flera snygga termosmuggar för runt 200 kronor.

Andra testvinnare?

Termosmuggen som vann testet som SVT gjorde kom från Biltema. Kanske inte den mest exotiska termosmuggen men den verkade göra sitt jobb i deras test. Tyvärr utgick denna modellen några månader efter att deras test lanserades. En annan brist med SVT:s Plus test var att konkurrenterna var andra billiga termosmuggar och undvek således att ställa dem mot toppmodellerna.

Clas Ohlson (clasohlson.se) hade även en modell som placerat sig bra i ett test men mindre bra i ett annat test. För den som inte bryr sig alls om det estetiska valet och som har vägarna förbi deras butik kan möjligtvis plocka upp en prisvärd modell där. Huruvida deras modeller verkligen är bäst jämfört med de bättre modellerna på marknaden är mer tveksamt. Men det lär inte vara ett dåligt köp.

Hur väljer du den bästa termosmuggen?

Design är en viktig aspekt för många som vill ta med termosmuggen vid pendling till jobbet. Det är fullt förståeligt men samtidigt kanske inte den viktigaste aspekten. Hur viktigt det är med ett välkänt märke och design får du själv avgöra men den modell vi anser vara bäst i test från KitchenAid är förmodligen ett bra val här. Ett billigare alternativ kanske kan vara Eva Solo, men detta är lite av en smaksak.

Det viktigaste för de flesta är att den inte läcker så fort man lutar muggen. Man vill att den ska klara av lite rörelse när man kanske joggar till bussen eller rycker till lite utan att kaffet ska flyga över en. Så någon form av stängbart lock är förmodligen att föredra här.

Isoleringen är också viktig och den borde ha någon form av isolering vilket komiskt nog inte alla termosmuggar har. Vacuum har visat sig har en bra isolerande effekt men det finns även andra metoder.

Tillverkningsmaterial spelar också roll. Plast slits mycket snabbare än rostfritt stål och plast är förmodligen mycket svårare att rengöra om insidan är gjord av det. Keramisk insida eller insida i rostfritt stål är antagligen bra för dig som inte gillar att diska för länge.

Det är heller inte ovanligt att många termosmuggar inte går att diska i diskmaskin. Ibland går locket att diska och eftersom detta är den jobbigaste delen att handdiska så är det såklart en bonus.

De bästa termosmuggarna som håller värmen bra kan göra att du kan bränna dig på kaffet eller vad du har i även efter en timme. Ett bra munstycke gör dock att man kan kyla av kaffet med rätt drick teknik, eller som snarare gör det lättare om man vill. Ofta bör dessa delar vara tillverkade i plast eller något annat material metall. Rostfritt stål vill du t.ex. inte ha vid munnen.

Värmeisolering

En bra termosmugg ska hålla värmen bra ett tag. En timme ska inte vara några problem men huruvida kaffet ska hålla en bra och hög nivå efter två timmar brukar vara svårare även om det finns några modeller som kan detta med, speciellt de med vacuum-teknik.

Hur bra värmeisolering man behöver beror nog främst på när du tänkt dricka din varma dryck. Om du ganska snabbt efter du hällt upp det ska börja sippra på kaffet så blir isoleringen inte lika viktig som om du ska vänta en timme innan du ska börja.

Försök fundera över hur du tänkt använda den så får du en bättre uppfattning om hur bra isolering du behöver.

Täthet – Lätt att spilla?

Dåligt konstruerade termosmuggar har stora problem med locket. Dels kanske de läcker vid locket så att det inte alls går att skruva fast locket utan att det kommer läcka om man vänder koppen på sidan. Andra modeller kanske har problem med låsmekanismen eller så saknar helt ett lås för hålet man dricker ur.

Tillverkningsproblem är vanligare bland billigare modeller men det är ingen garanti att dyra modeller är bättre tyvärr. Stora kända företag som KitchenAid och liknande brukar dock inte ha några problem med reklamationer om man inte är nöjd på grund av sådana problem vilket också är tryggt.

Att kunna springa 20-30 meter, rycka till eller snubbla lätt utan att kaffet flyger ur muggen är såklart något man förväntar sig av de bästa termosmuggarna.

Designmuggar

Snygga termosmuggar från kända tillverkare är mer än bara lite roligt. Det finns väldigt många bra modeller som har snygga designer men det finns också sämre modeller och vi går igenom detta lite ovan.

Om du hittar en termosmugg du känner är så snygg att du bara måste ha den även om tester kanske visat att den inte är så bra som andra så kanske du kan prova. Köper du online har du alltid öppet köp i minst 14 dagar så då kan du beställa hem termosmuggarna, känna på dem och kanske till och med test dem lite enkelt med bara vatten för att se om de läcker.

Huruvida du kan testa dem eller inte beror så klart på hur de är förpackade men du har rätt att inspektera varan.

Flera av de butiker vi rekommenderar har ett stort urval av designkoppar och termosmuggar från kända tillverkare. Med fri frakt blir det enkelt att prova de modeller som du tycker är snyggast.

Det bästa hade såklart varit om du kunde kombinera en termosmugg som fått bra i tester och som faller dig i smaken rent estetiskt.

Källor och Test

Här har vi samlat flera av de test och källor som ligger till grund för de produkter vi valt att lyfta fram.

 • Plus testar 5 termosmuggar – 2016 – svt.se
  I TV-programmet Plus testades 5 billigare termosmuggar där testvinnaren kom från Biltema, en modell som utgick senare på våren. Deras variant av Stelton verkade läcka vilket andra tester inte vittnar om vilket kan tyda på att Plus fått ett dåligt exemplar. Testet visar även att Stelton har godkänd isolering men i övrigt är det svårt att få en omfattande bild när så få modeller testas.
 • Finlandssvenska YLE testar termosmuggar – 2016 – yle.se
  Resultatet av att testa flera modeller är att exakt vilken modell som är bäst kommer ner till vad du faktiskt är i behov av. Detta test visade t.ex. att Stelton inte alls läckte när man vände upp och ner på den vilket SVT Plus kom fram till tidigare samma år. Där finns en del intressant att ta med sig från testet om ni vill sätta er in mer i hur man hittar bästa termosmuggen.
 • Smartson testar 10 termosmuggar – 2011 – smartson.se
  Ett gammalt test nu som är svårt att lägga någon större vikt vid. De testar förvisso 10 modeller men på så många år är det inte omöjligt att flera modeller har förbättrats sedan dess även om de har samma produktnamn idag. Med sig från testet kan man ta att Clas Ohlsons modell gick ut som testvinnare men denna modell placerade sig inte alls så bra när SVT Plus gjorde sitt test. Andra tydliga signaler som även syns på andra håll är Sagaform erbjuder dålig isolering på flera modeller och att vacuum ofta bjuder på bra isolering.
 • Amazaons produktrecension om KitchenAidamazon.com
  Detta är inget test men visar betyget för KitchenAids Coffee Travel Mug. Fler sidor visar på samma tendenser där deras modell får väldigt bra betyg av de som testat. Du kan själv hitta kundomdömen i stora mängder om du söker runt och mönstret med bra betyg återkommer.