Allt fler konsumenter värnar om det trådlösa livet med mindre hoptrasslade sladdar och mer rörelsefrihet. Trådlösa in-ear hörlurar är det senaste ”must-have” för många där ute och vi har därför tagit ett djupdyk i tester, recensioner och omdömen för att kunna presentera de bästa true wireless-alternativen på marknaden.
Under de senaste åren har s.k. true wireless hörlurar blivit en standard bland de bästa trådlösa alternativen. Med true wireless menas att det inte är någon kabel mellan öronsnäckorna och att allting får plats i öronsnäckorna. Det är därför naturligt att de modeller vi refererar till främst avser detta.
Innan du påbörjar din jakt efter de bästa hörlurarna bör du se över dina behov och även fundera på om du vill ha in-ear (som vi tar upp här) eller over-ear hörlurar. Det finns modeller som är bättre för en aktiv livsstil medan vissa hörlurar främst lämpar sig för mer lugna aktiviteter. Om du exempelvis ska använda in-ear hörlurarna på jobbet bör du leta efter en modell som tillgodoser en hög samtalskvalité.
Nedan följer ett ex antal in-ear hörlurar som utmärkt sig som bäst i test eller på annat sätt presterat bra. I slutet av artikeln kommer vi gå igenom funktioner och några viktiga aspekter som kan vara bra att känna till om du på egen hand vill hitta ett par in-ear hörlurar.
Apple AirPods Pro – Bäst i test
- Utnämnd till ”bäst i test” av M3
- Mycket höga betyg av konsumenter som testat
- Väldigt enkla att använda
- Tätslutande silikontoppar och brusreducering
- Mycket god komfort & minimalistisk design
Priser för Apple AirPods Pro
Vi saknar priser för denna produkten just nu. |
AirPods Pro är uppföljaren till Apples tidigare succéversion som nådde stor popularitet på grund av sin användarvänlighet. Experter har inte varit sena med hyllningskörer kring AirPods Pro och tidningen M3 gav hörlurarna epitet ”Bäst i test” när de testade olika in-ear-hörlurar 2020.
Deras legitimitet som testvinnare förstärks av omdömen från testande konsumenter och kommer ut på topp även i denna sammanställning. Skillnaden från föregående produkter i Apples serie är främst att Airpods Pro har en mer minimalistisk och anonym design som tar true wireless konceptet till en ny nivå.
En av de andra stora nyheterna med AirPods Pro är de tätslutande silikontopparna som tillsammans med den aktiva brusreduceringen gör att du kan stänga ute omgivningsljud. Om du skulle hamna i situationer där du potentiellt skulle behöva vara uppmärksam på omgivningen kan du sätta hörlurarna i ett transparent läge. Då slopas brusreduceringen och du kan på så sätt höra vad som sker omkring dig.
Parkopplningsprocessen är enkel och behöver endast göras en gång. Det enda du behöver göra är att ha locket öppet med hörlurarna i och sedan trycka på parningsknappen. Därefter är hörlurarna klara att använda.
AirPods Pro har en uppenbart förbättrad ljudkvalité jämfört med de tidigare versionerna. Silikontopparna stänger inte bara ute oönskat ljud utan de har också en mycket positiv inverkan på baskvalitén.
Bland true wireless in-ear hörlurar så är Apples AirPods Pro är utan tvekan de bästa all-round-alternativen. Komforten är av toppkvalité och funkar även bra att träna med. Ljudkvalitén är bra men det finns andra bättre alternativ om du bara är ute efter ljudet. Prisläget är relativt högt men om du inte har problem med att punga ut en extra slant är detta med stor sannolikhet ett val du kommer vara nöjd med.
En annan nackdel med Apple AirPods Pro är att de fungerar bäst för de som använder smartphones från Apple. Om du använder en Android-telefon försvinner lite funktionalitet även om brusreducering, ljudkvalitet och touch-kontrollen fungerar som tänkt.
Huawei FreeBuds 4i – Bästa Budgetval
- Mycket bra betyg av Expert Reviews
- Bra betyg av konsumenter som testat
- Mycket prisvärda tådlösa in-ear hörlurar
- Bra ANC (brusreducering) för prisnivån
- Bra batteritid & hög komfort
Priser för Huawei FreeBuds 4i
Vi saknar priser för denna produkten just nu. |
Huawei FreeBuds 4i Wireless in-ear hörlurar är ett par väldigt prisvärda hörlurar med bra teknik till en rimlig prisnivå.
Huawai har lyckats kombinera bra komponenter och teknik till ett rimligt pris och på många sätt är de väldigt lika de lite dyrare Huawei Freebuds Pro.
I flera tester har hörlurarna fått bra betyg och även om de inte riktigt står sig på de absolut bästa hörlurarna på marknaden så kostar de bara en bara bråkdel vilket gör dem väldigt prisvärda.
När Expert Reviews testade hörlurarna uppskattade de brusreduceringstekniken (ANC) som var väldigt bra för sin prisklass. Samtidigt satt det skönt i örat och hade bra batteritid för sitt lilla format. Nackdelarna som lyftes fram var en mindre perfekt bas och att de inte automatiskt pausar/startar när du tar ut och in dem ur öronen.
Ljudkvaliteten är generellt bra i Huawei FreeBuds 4i där högre toner i registret uppfattas bättre till skillnad från basen som enligt testarna inte återges helt korrekt. Det är helt enkelt en kompromiss men samtidigt går det inte att vara en kräsen audiofil och förvänta sig full tillfredställelse i detta prissegment.
Om du vill använda dem för musik kommer testat fram till att de fungerar klart bättre för dig som gillar poplåtar och är till och med ett riktigt bra val. Du har möjligheten att konfigurera ljudet genom EQ och kan anpassa det efter dina önskemål.
Batteritiden är också väldigt bra och om du har ljudstyrka på 50% håller batteriet upp till 7 h 30 min spelning om ANC är avstängt. Vid samtal kan du således förvänta dig mindre batteritiden då även mickarna används.
I vår granskning av trådlösa in-ear hörlurar för 2022 har det varit svårt att hitta modeller som är mer prisvärda än Huawei FreeBuds 4i. Du får en gedigen produkt med bra teknik, god batterinivå och hög komfort. Detta stärks av så väl tester som av konsumenter som köpt och testat dem.
Jabra Elite 75t – Mycket bra val
- Mycket bra betyg från testande konsumenter
- ”Mest prisvärda in-ear-hörlurarna” enligt ljudochbild.se
- Bra passform ger naturlig bullerreducering
- Fyramikrofonsteknik förbättrar samtalskvalitén
- Generös batteritid på 7,5 timmar
Priser för Jabra Elite 75t
Vi saknar priser för denna produkten just nu. |
Jabra Elite 75t är efterföljaren till den populära modellen 65t och har precis som sin föregångare en effektiv passiv brusreducering. När Ljud & Bild testade trådlösa in-ear hörlurar kategoriserade de Jabra Elite 75t som de absolut mest prisvärda true wireless hörlurarna på marknaden.
Öronpropparna är designade så att de sitter som en smäck i öronen. Passformen ger en naturlig bullerreducering vilket i sin tur ger ett ytterst stabilt och isolerande ljud.
Jabra Elite 75t är utrustade med HearThrough vilket innebär att du själv kan avgöra hur mycket omgivningsljud du vill släppa in. Brusreduceringen justeras genom ett reglage där du kan höja kontra sänka nivån på hur mycket ljud som släpps in.
In-ear-hörlurarna från Jabra har en fyramikrofonsteknik som filtrerar bort buller och annat oväsen som kan störa din samtalskvalité. Mikrofonerna är också riktade mot munnen för att mottagaren ska kunna höra din röst så tydligt som möjligt.
Vidare har in-ear-hörlurarna en generös speltid på 7,5 timmar innan de åter behöver laddas i etuiet. Etuiet erbjuder också 15 minuters snabbladdning som i sin tur ger 1 timmes uppspelningstid.
Det märks att Jabra har jobbat hårt med designen på Elite 75t. Jabra har länge riktat sig till kontorsmiljöer och erbjudit anspråkslösa headset. Bilden av deras varumärke har blivit därefter och det är inte många som på förhand förknippar deras produkter med en digital livsstil. Därför är designen en positiv överraskning även om Jabra Elite 75t knappast är den snyggaste modellen på marknaden.
Jabra är ett varumärke i förändring och med Elite 75t har man tagit ett stort steg i rätt riktning. Ljudkvalitén är uppe och nosar bland eliten och designen har blivit allt snyggare. Om du dessutom inte är intresserad av att lägga alltför mycket pengar på ett par hörlurar är Jabra Elite 75t ett utmärkt prisvärt alternativ.
Sony WF-1000XM3 – Bra val
- Testvinnare när m3 testade de bästa true wireless-hörlurarna
- Mycket positiva kundomdömen
- Aktiv brusreducering
- Bra ljudkvalité med 6 millimeters-element
- Laddningsetui med batteri ger längre speltid
Priser för Sony WF-1000XM3
1 390 kr | Till Butik | ||
|
När det kommer till brusreducering är det inga konkurrerande modeller som slår Sony WF-1000XM3. Faktum är att det fortfarande är en raritet att in-ear-hörlurar innehar aktiv brusreducering likt WF-1000XM3 vilket kan göra dessa till en av det bättre true wireless hörlurarna du kan välja.
Prylsajten M3 snålade inte på hyllningarna när de i sitt test av hörlurar benämnde Sony WF-1000XM3 som de absolut bästa true wireless-hörlurarna på marknaden. Hyllningskören baserades främst på att ljudkvalitén ansågs vara mycket hög samt att det fanns en mängd anpassningsmöjligheter.
Sony WF-1000XM3 går att styra via Sonys egna app. Här kan du ställa in equalizer samt justera hur du vill ha brusreduceringen. Du kan alltså styra över om du vill att de ska anpassa sig efter din aktivitet och omgivningen eller om de ska hålla samma nivå hela tiden.
I omdömen som lämnats av testande konsumenter finns det en stor positivism kring de små 6 millimeters-elementen som i sin tur ger ett mycket dynamiskt och basstarkt ljud.
Laddningsetuiet har ett inbyggt batteri som gör att den kan ge tre fulla laddningar på 6,5 timmar åt gången. Fodralet som i sin helhet är väldigt stilsäkert är dock väldigt stor i storleken vilket innebär att den upptar ordentligt med plats i din ficka.
Allt som allt är Sony WF-1000XM3 ett par riktigt bra hörlurar som dessutom inte kostar skjortan. Det mesta talar för att du kommer bli nöjd med ditt köp om du väljer att gå för ett par Sony WF-1000XM3.
Jaybird Vista 2 – Hörlurar för träning
- Bra ljud för true wireless
- 8 (24) timmars batteritid
- Smidigt fodral för laddning
- Tåler vatten (IP68)
Priser för Jaybird Vista 2
Vi saknar priser för denna produkten just nu. |
Jaybird Vista 2 är uppföljaren på de mycket populära true wireless hörlurarna Jaybird Vista. Men uppföljaren landar lite platt och med diverse mjukvarubuggar är produkten inte så självklar som initiala tester antytt.
De trådlösa hörlurarna är IP68-klassade och hanterar vätska väldigt bra. Det är ingen risk att de tar skada av svett eller regn även om ljudet tillfälligt kan påverkas av det då hörlurar generellt har den tendensen.
Batteritiden har förbättrats avsevärt från Jaybird Vista där de nu ger 8 timmars batteritid på en laddning och med ett fulladdat skal kan du ladda upp dem 2 gånger för totalt 24 timmars batteritid. I praktiken blir det sällan så länge då ljudnivå, användning och slitage på batteriet påverkar.
Skulle batteriet ta slut kan du snabbladda Vista 2 hörlurarna så de får en timmes drifttid på 5 minuters laddning. Praktiskt men samtidigt är någon form av snabbladdning något du bör förvänta dig av trådlösa in-ear hörlurar idag.
Nytt med Jaybird Vista 2 är även deras aktiva brusreducering (ANC) och SurroundSense som låter omgivnings ljud gå igenom. Dessa funktioner är båda kritiserade av användare och vi instämmer i den kritiken efter vårt länge test av hörlurarna.
Brusreduceringen fungerar dåligt och SurrondSense snarare skapar brus då vinden plockas upp och förmedlas in i örat genom högtalaren. I vissa miljöer kan de fungera okej men utomhus för löpning och cykling fungerar de under all kritik.
Teknikerna går att stänga av vilket ger dig en klassisk in-ear hörlur som stänger ute mycket ljud. I kombination med bra ljudkvalitet får du i det läget trots allt ett par hörlurar som återger bra ljud till träningen.
När vi testade Jaybird Vista 2 upplevde vi mjukvara som buggig och trots att vi felrapporterat det har det inte löst sig på flera månader. Problemet vi upplevde är att inget ljud hörs när vi spelar upp musik, ljudbok eller podd när Jaybirds app är installerad. Det går att lösa genom att första börja spela och sen pausa uppspelningen, därefter gå över till Jaybirds app och byta ljudläge mellan ANC, SurroundSense och Av-läget. Där efter fungerar uppspelning som tänkt med det valda ljudläget.
Tyvärr innebär bristerna i Jaybird Vista 2 att vi inte ger dessa trådlösa in-ear hörlurar någon utmärkelse alls. De förtjänar helt enkelt inte klassas som ”Bra Produkt” eller bättre.
Om du däremot letar efter true wireless hörlurar som stänger ute ljud och fungerar som vanliga in-ear till din träning, ja då är möjligtvis Jaybird Vista 2 ett bra val. Men är du ute efter bra hörlurar även för telefonsamtal med tekniker som ANC och brusreducering så finns det bättre alternativ.
Att tänka på vid köp av trådlösa in-ear hörlurar
Grundtanken med trådlösa in-ear hörlurar är att de ska vara smidiga och enkla att använda. I bästa fall ska de sluta tätt och du ska inte behöva oroa dig för att de ploppar ut under användning. Trots att detta är väldigt grundläggande finns det många in-ear hörlurar som helt enkelt inte håller måttet. Bluetooth-anslutningen är ibland hackig och propparna kan ramla ur när du exempelvis motionerar.
True-wireless hörlurar ställer också högre krav då all teknik ska bakas in kapseln som sitter i örat. Inga kablar ska gå mellan öronen och alla kommunikation tvingas således vara trådlös samtidigt som utrymmet för batterier och kontroller är minimala.
Precis som att det finns modeller som inte riktigt håller måttet finns det även in-ear hörlurar av mycket hög kvalité. Brusreducering, röststyrning och fyramikrofonsteknik är bara tre exempel på funktioner som på senare år gjort att vissa in-ear hörlurar blivit betydligt mer användarvänliga.
Trots att vi presenterat en rad olika förslag på true wireless/in-ear hörlurar tycker vi att det är viktigt att du själv också har kännedom kring de olika funktionerna. Större kännedom kring funktioner ger dig också utvidgade möjligheter till att hitta ett par in-ear hörlurar som är bäst för just dig och dina preferenser.
Pris
Prisläget är generellt sett väldigt skiftande när det gäller true wireless hörlurar in-ear. Även om det finns vissa billigare modeller strax under tusenlappen måste du i regel över tusenlappen för att få någorlunda god kvalité.
I vår artikel har vi presenterat in-ear hörlurar som kostar mellan 1000–3750 kronor. Den dyraste kostar alltså mer än tre gånger så mycket som den billigaste. Detta betyder inte att den är tre gånger så bra funktion-och ljudmässigt utan detta beror allt som oftast på varumärket och vilken lyxig känsla det skapar.
Om du ska köpa ett par in-ear hörlurar för första gången kanske det är smartast att lägga sig på en lite lägre nivå när det kommer till priset. På så sätt kan du få en inblick i vad du värdesätter och vad som kan bli bättre. Kanske är du hur nöjd som helst och du kan tacka dig själv för att du inte spenderade några extra tusenlappar.
Användning
Ett par in-ear hörlurar är optimala att använda i flertalet situationer. De flesta modellerna går att använda som all-around-hörlurar vilket innebär att du både kan jobba, träna och koppla av i dem. Om du redan nu vet med dig att du främst har ett användningsområde för dina in-ear hörlurar är det bra om du främst fokuserar på de funktioner som är speciellt fördelaktiga för ändamålet.
In-ear hörlurar- För dig som tränar
Oavsett om du tränar på gym eller om du är ute i löpspåret är trådlösa in-ear hörlurar guld värda. Du slipper allt trassel och du behöver inte oroa dig för att sladden ska begränsa din rörelsefrihet.
In-ear hörlurar som är speciellt framtagna för att passa till träning har oftast ”vingar” eller spännen för att det ska bli lättare att fixera lurarna i örat. Att lurarna inte åker ur öronen så lätt är en extremt viktig aspekt om du söker ett par hörlurar för träning. Mycket handlar också om propparnas utformning och de ska helst sitta som en smäck i öronen.
Se också till så att hörlurarna är svett och vattentåliga. Tråkigt nog är det många modeller som förstörs när de utsätts för svett och större mängder vatten. Märkena Jabra och Jaybird kan vara värda att hålla lite extra koll på då de brukar tillverka bra träningshörlurar som ofta placerar sig högt i ”bäst i test”-listor.
In-ear hörlurar – För jobbet
Om du söker ett par in-ear hörlurar som ska användas för jobbresor eller på kontoret bör du satsa på ett par brusreducerande hörlurar med bra mikrofon.
Brusreduceringen gör att du kan fokusera på ditt arbete utan att behöva störas av omgivningsljud eller annat brus. Oavsett om du jobbar i ett öppet kontorslandskap, på ett tåg eller på ett separat kontor kan det vara skönt att stänga ute omvärlden för en stund.
Ett återkommande problem med många true wireless hörlurar är att samtalskvalitén ofta blir lidande. Mikrofonerna har generellt sett svårt att bedöma vilket ljud som ska samlas upp och ibland blir bakgrundsljudet allt för dominerande. Telefonsamtalen tenderar också till att bli lite hackiga när Bluetooth-anslutningen svajar.
För att komma till bukt med ovanstående problem har vissa tillverkare valt att utrusta sina in-ear hörlurar med fler mikrofoner. Den mest grundläggande standarden är 2 mikrofoner, en på var sida. Om man tillsätter två extra mikrofoner kan två fokusera på omgivningsljudet medan de andra kan riktas mot munnen. Om du planerar att ta många samtal med dina in-ear hörlurar bör du alltså satsa på ett par med fyramikrofonsfunktion.
In-ear hörlurar – För att avnjuta ljuv musik
Om du främst bryr dig om ljudkvalité bör du ha två fokuspunkter, brusreducering och konstruktion.
Brusreduceringen kan antingen vara aktiv eller passiv. Om en in-ear modell sitter klockrent i örat skapas en naturlig brusreducering som gör att bruset delvis stängs ute. Denna typ av passiv brusreducering kan stänga ute vissa högfrekventa signaler men den fungerar dåligt mot lågfrekventa ljud.
Modeller som innehar aktiv brusreducering är väldigt effektiva mot både låg-och högfrekventa ljud. En riktigt bra aktiv brusreducering stänger ute höga röster likväl som bebisskrik. Att ha chansen att stänga ute allt oljud i omgivningen och ersätta detta med din favoritmusik är A och O för maximal njutning.
In-ear hörlurarna har en dynamisk konstruktion vilket innebär att de är uppbyggda med ett eller flera hörlurselement. On-ear och over-ear hörlurar har ofta större hörlurselement men in-ear varianterna håller sig ofta på ett eller flera element som är mellan 5-15 mm. Hörlurselementen har en stark påverkan på ljudåtergivningen och om du vill ha en bra ljudprofil bör du leta efter in-ear hörlurar med höga elementtal.
Funktioner
Vissa modeller har funktioner som sträcker sig förbi de allra mest grundläggande. En av dessa är “Dynamic Switching”, även kallad “Wear Detect Sensor” vilket innebär att musiken pausas när du tar ut en hörlur. Detta är en underlättande funktion då du inte behöver ta upp mobilen och trycka på paus om du exempelvis skulle springa på en kompis på stan.
Självklart finns det även nackdelar med att musiken pausas automatiskt när du tar ut en hörlur. Kanske är det så att du endast vill ha en hörlur i för att kunna uppfatta vad som sker omkring dig. Av just denna anledningen är detta en funktion som går att stänga av och sätta på via inställningar på mobilen.
Aktiv brusreducering är en viktig funktion för många och ofta är det just brusreduceringen som gör att vissa modeller blir högt rankade i tester. Ibland vill man dock kunna släppa in lite ljud för att vara vaksam på omgivningen. Håll därför utkik efter funktionen “HearThrough” vilket innebär att du via ett reglage kan höja kontra sänka mängden ljud du släpper in. I stadsmiljöer med mycket trafik är det ytterst viktigt att släppa in ljud så att man inte går helt isolerad från omvärlden.
Många moderna in-ear hörlurar har även en app som återfinns på antingen App Store eller Google Play. Dessa är mer eller mindre utvecklade, beroende på vilket varumärke det handlar om. Gemensamt för dessa apparna är att du får möjligheten att anpassa ljudinställningarna efter dina lyssningsprefererenser. Detta kan vara allt ifrån att höja eller sänka basen, ställa in equalizer eller styra samspelet mellan höger och vänster hörlur.
In-ear hörlurar laddas genom ett laddningetui som titt som tätt behöver kopplas in i ett eluttag. Laddningsetuiet brukar ge 4-8 timmars aktiv speltid innan du behöver lägga ner in-ear hörlurarna i laddningsetuiet igen. Vissa modeller har ett laddningsetui som är utrustat med ett extra batteri vilket ger dig fler laddningar. I bästa fall kan ett laddningsetui ge dig en total speltid på över 24 timmar.
FAQ – Vanliga frågor & svar
Samling av vanliga frågor med svar som kan dyka upp inför köpet av trådlösa in-ear hörlurar.
- Hur ska in-ear hörlurar sitta?
- Vilka trådlösa in-ear hörlurar är bäst?
- Får man ha hörlurar när man kör bil?
- In-ear eller over-ear, vad är bäst?
- Hur lång batteritid har ett par in-ear hörlurar?
1. Hur ska in-ear hörlurar sitta?
Precis som namnet antyder ska in-ear hörlurar sitta inne i örat. För att maximera ljudupplevelsen och komforten bör in-ear hörlurarna sitta som en smäck i öronen men det finns även modeller som ligger lite lösare i örat. Detta beror dels på hur väl konstruerad hörlurarna är men också hur dina öron ser ut. Det är svårt att designa ett par all-around hörlurar som passar allas öron perfekt. Därför skickar vissa företag ut öronproppar i olika storlekar för att du ska kunna hitta en storlek som är bäst för just dig.
Om in-ear hörlurar sitter som de ska kan det skapas en passiv brusreducering vilket är ett naturligt sätt att stänga ute omgivningsljud. Om du har möjlighet att testa in-ear hörlurarna innan är detta ett stort plus.
2. Vilka trådlösa in-ear hörlurar är bäst?
På konsumentmarknaden finns en uppsjö av olika modeller vilket gör det svårt att utlysa en viss modell som ”bäst”. Det är också väldigt svårt för oss på testat.nu att bedöma vilka preferenser du som enskild kund kan tänkas ha. I vår artikel har vi gått igenom in-ear hörlurar som har gjort bra ifrån sig i tester, recensioner och i omdömen. Även om vi visserligen utnämnt en produkt till ”bäst i test” är det inte säkert att du är av samma uppfattning. Vi rekommenderar att du tar en titt i vår artikel och använder informationen som vi har presenterat till att själv ta ett beslut kring vilka in-ear hörlurar som passar dig bäst.
3. Får man ha hörlurar när man kör bil?
Ja. Det har ännu inte kommit någon lag som säger att du inte skulle få använda hörlurar när du kör bil. Det kan dock vara smart om du har justerbar brusreducering att lägga brusreduceringen på de lägre nivåerna. I trafiken är det viktigt att kunna höra omgivningsljud för att kunna undvika trafikfaror och du bör därför inte vara helt isolerad i din lyssning.
4. In-ear eller over-ear, vad är bäst?
Det finns givetvis både för- och nackdelar med de två olika varianterna. På frågan kring vad som är bäst bör man involvera allt ifrån ljudkvalité, bekvämlighet, brusreducering och smidighet.
När det kommer till bekvämligheten går åsikterna ofta isär gällande vilken variant som är skönast. In-ear hörlurar ligger mot örat utan att omsluta det. Det blir därmed mer luftigt och hörlurarna klämmer i regel inte lika mycket på öronen. Om du ska ut och träna är in-ear hörlurar i regel det bästa alternativet. Detta då over-ear hörlurar tenderar att vara något otympliga.
Å andra sidan är over-ear hörlurar ofta utrustade med en bekväma kåpor som ligger skönt mot örat. Om du ska ut och resa och kanske ska sitta länge på exempelvis ett flyg är ofta over-ear hörlurar att föredra. Även om moderna in-ear hörlurar ofta har ett högt mått av komfort anser vissa att de skaver lite i öronen.
När det kommer till ren och skär ljudkvalité är det ett tight race mellan de två varianterna. Båda sorterna har kommit långt med sin brusreducering och du kan få ett fantastiskt ljud oavsett vilken variant du väljer. Enligt många experter och kunder har dock over-ear hörlurar en knapp fördel. I och med att hela örat omsluts är bruset ofta minimalt och den större storleken gör att utvecklarna kan utrusta over-ear hörlurarna med något bättre ljudfunktioner.
5. Hur lång batteritid har ett par in-ear hörlurar?
Batteritiden varierar mycket mellan olika modeller. Som riktlinje kan du tänka dig att 7-9 timmars aktiv speltid räknas som en väldigt generös batterilängd. Därefter behöver in-ear hörlurarna laddas i laddningetuiet igen. Ett laddningsetui med batteri håller flera laddningar vilket innebär att du kan få över 24 timmars speltid med vissa modeller.
Så valde vi ut de bästa trådlösa in-ear hörlurarna
Konsumentmarknaden för in-ear hörlurar har skjutit i höjden och numera har så gott som varje företag inom hörlursindustrin ett unikt alternativ. Att utbudet utvidgats är givetvis positivt men det gör det också svårare för konsumenter att orientera sig bland alla olika modeller.
Trots att det utförts ett antal oberoende tester på in-ear hörlurar är det många testhemsidor som väljer bort in-ear hörlurar då de tenderar att utgå väldigt snabbt. De få tester som vi kunnat använda oss av har dock varit tillförlitliga. Pricerunner, M3 och Ljudochbild har varit speciellt hjälpsamma i vårt arbete att ta fram de bästa trådlösa in-ear hörlurarna på marknaden.
Vi har haft redskap nog att sålla bort modeller som helt enkelt inte håller måttet och ersatt dessa med in-ear hörlurar som har hög kvalité. Vår sammanställning stärks av flertalet tester och kundomdömen och vi är övertygade om att vi presenterat ett rättmätigt resultat till dig.
Källor & Test
Här nedanför finner du vår sammanställning över test, recensioner och andra källor som ligger till grund för hur de bästa trådlösa in-ear hörlurarna valdes ut.
- Test av Huawei FreeBuds 4i – 2022 – Expert Reviews
Expert Reviews har testat och recenserat de prisvärda och billiga trådlösa in-ear hörlurarna Huawei FreeBuds 4i. Överlag imponerar hörlurarna på testaren som inser att du får väldigt mycket för pengarna med god ljudkvalitet, bra komfort och acceptabel batterinivå. Dessutom anses ANC (brusreducering) vara i toppklass för prissegmentet. Nackdelarna återfinns i avsaknaden av funktioner som att de inte kan automatiskt pausa eller spela när du tar ut och in dem ur öronen. Glömmer du stänga av dem så kan batteriet tömmas. Samtidigt anses ljudkvaliteten för det lägre registret som bas inte återspelas helt perfekt i öronen. Vissa basljud uppfattas inte rätt i testet vilket gör att vissa låtar kan få en lite felaktig uppspelning. För prissegmentet är det dock att vänta och problemet märks antagligen främst av audiofiler som ställer krav. Överlag är Huawei FreeBuds 4i bra hörlurar som plockar hem 4 av 5 i betyg. - Stort test: Bästa trådlösa hörlurar med true wireless – 2022 – M3
Tidningen M3 har testat ett stort antal trådlösa in-ear hörlurar som är true wireless. Laddningsfodral som laddas trådlöst och bättre tekniker börjar leta sig in bland modeller samtidigt som dyrare och mer exklusiva hörlurar hittar till konsumenter. I testet fick t.ex. Bowers & Wilkins PI7 maxbetyg på 5 av 5 men är exklusiva och dyra hörlurar i premiumsegmentet. JBL Live Pro Plus fick 4 av 5 i betyg och utmärkelsen ”Rekommenderas” då prisnivån är klart mer intressant för många konsumenter. LG Tone Free HBS-FN7, Nothing Ear 1, Oneplus Buds Z2 och Samsung Galaxy Buds Pro fick också 4 av 5 i betyg medan Sony WF-1000XM4 plockade hem 5 av 5. Även Sennheiser CX Plus och Sennheiser Sport True Wireless fick väldigt bra betyg i testet. - 11 trådlösa öronproppar i test – 2020 – Ljud & bild
Ljud & Bild ger recensioner och utför oberoende tester av hemelektronik. Enligt deras egna beräkningar utför de ca 475–500 oberoende tester av olika produkter varje år. Ett av dessa testen berör trådlösa in-ear hörlurar. I testet förekommer 11 modeller som utmärkt sig på ett eller annat sätt. Jabra Elite 75t, Bang & Olufsen Beoplay E8 3rd Gen och Jaybird Vista fick alla höga betyg och rekommenderas av redaktionen. Jabra Elite 75t ansågs vara speciellt intressant då den trots många goda funktioner ändå håller ett relativt lågt prisläge. Denna information i kombination med jämförelser i andra tester gjorde så att vi valde att kategorisera Jabra Elite 75t som ett ”mycket bra val”. - Hörlurar in ear: 46 modeller i test – 2021 – Pricerunner
Pricerunner är tillsammans med Prisjakt störst i Sverige när det kommer till prisjämförelser. På senare år har Pricerunner utvidgat sin verksamhet och de utför numera även oberoende tester av utvalda produkter. År 2021 utförde de ett mycket genomarbetat test av 46 olika in-ear hörlurar. I testet förekommer modeller som passar alla typer av ändamål och prispreferenser. Pricerunner har därför delat upp de olika in-ear hörlurarna i budgetval, bäst för träning, premiumval och allround. Pricerunner lyfte fram de svettåliga hörlurarna Jaybird Vista som ett mycket bra val för träning. Våra ”bäst i test” hörlurar Apple Airpods Pro blev utnämnda till ”bästa premiumhörlurarna” och Sony WF-1000XM3 ansågs vara ett riktigt bra val för audiofiler. Vi har haft stor nytta av Pricerunners proffsiga arbete då de inte bara listar de olika modellerna uppifrån och ner. Under varje produkt finns en längre produktbeskrivning och en motivering kring varför just dessa lyftes fram som bra in-ear hörlurar. - Hörlurar – bäst i test – 2021 – Råd & Rön
När Råd & Rön gör en sammanställning vet man att den utförs av en oberoende testpanel som granskar de olika modellerna noggrant. Deras test av trådlösa hörlurar uppdateras kontinuerligt och under 2021 lades 61 nya modeller till. Av de in-ear hörlurar så presterar Apple AirPods Pro Wireless In-ear bäst i test och tätt följt av Apple AirPods 3rd Generation som kammar hem andraplatsen. Sennheiser Momentum True 2 Wireless, Bose QuietComfort Earbuds Wireless In-ear, Samsung Galaxy Buds Pro Wireless, Huawei Freebuds Pro Wireless In-ear och Skullcandy Sesh Wireless In-ear är exempel på andra true wireless hörlurar som presterat bra i testet. - Prisjakt – 2022
Vi har använt Prisjakt för att jämföra prislägen och för att säkerställa att modellerna vi presenterar fortfarande är till salu. Allt fler företag har hakat på den trådlösa trenden vilket innebär att små som stora varumärken numera erbjuder in-ear hörlurar. På Prisjakt.nu är det tydligt att konsumenterna har ett stort engagemang i produkterna. Under fliken ”omdömen” har det funnits rikligt med information och inte sällan har ett 100-tals testande konsumenter valt att säga sitt om de olika in-ear hörlurarna. Vi anser att det är viktigt att involvera kundrecensioner för att få en mer nyanserad bild av marknadsläget. Kundomdömen skvallrar ofta om hur produkter förändras över tid. Detta då konsumenter inte brukar vara sena med att gå in och rapportera om fel och brister som kan uppkomma efter en tids användning. Om många konsumenter rapporterar liknande saker kan det vara värt att ta med detta i bedömningen av en viss produkt.