Bästa Råsaftcentrifug

Bästa Råsaftcentrifug

Vi har tagit en närmare titt på de bästa råsaftcentrifugerna så att du kan göra egen lyxig juice med frukt, grönsaker och rotfrukter efter eget bevåg. Resultatet är baserat på oberoende tester, recensioner och omdömen från konsumenter.

Att kunna göra sin egen juice där du har full kontroll på vilka livsmedel du stoppar i och var de kommer ifrån är en klart underskattad kontroll som många visat sig uppskatta. Det var bl.a. detta som låg bakom att råsaftcentrifugen utsågs till årets julklapp för ett antal år sedan.

Här nedanför hittar du några av de bästa råsaftcentrifugerna du kan köpa med referenser till tester, recensioner och varför de presterat bra. Vi har även skrivit om Slow Juicer som använder annan teknik för att pressa ut juice.

Braun Multiquick 5 J500 – Bäst i Test

Braun Multiquick 5 J500
 • Bäst i Test 2022
 • Toppbetyget 9 av 10 av Trusted Reviews
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Utsågs till “bäst i test” av danska Taenk
 • Låg ljudnivå på 68 dB

Priser för Braun Multiquick 5 J500

1 589 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Braun Multiquick 5 J500 är en av de bästa råsaftcentrifugerna som presterat bra i tester och fått högt snittbetyg av konsumenter som testat den.

När danska Taenk testade råsaftcentrifuger så var det just Braun Multiquick 5 J500 som utmärkte sig och fick utmärkelsen ”Bäst i Test”. Detta följs sedan upp med mycket positiva omdömen från konsumenter.

Braun Multiquick 5 J500 - råsaftcentrifug i köketDenna råsaftcentrifug från Braun har blivit speciellt uppmärksammad för en låg ljudnivå på 68 dB och en hög motoreffekt på 900 W. Denna kombinationen innebär att ingredienserna sönderdelas effektivt och tyst och det dröjer inte länge innan du har en juice i handen.

Rengöringsprocessen förenklas markant i och med att alla avtagningsbara delar är kompatibla med rengöring i diskmaskin. Den inbyggda Anti-dropp funktionen innebär också att juicen inte står och droppar när den inte används.

Maskinen innehar även material av genomgående bra kvalité. Stålfiltret är rostfritt och kannan rymmer en godkänd volym på 1,25 liter. Medföljer gör också en borste som är speciellt framtagen för att kunna ta bort fruktrester från maskinen.

Braun Multiquick 5 J500 innehar två olika hastighetsnivåer varav en har valts att kallas för turbofunktionen. Detta är ett läge som gör att maskinen arbetar extremt högeffektivt och ger drickvänlig juice på mellan 10-20 sekunder. Juicepressen har även en ytterst bra kapacitet och den kan producera så mycket som 1 liter juice på bara en timme. Detta gör den till en av de absolut snabbaste maskinerna på marknaden.

Sammanfattning

Braun Multiquick 5 J500 har förvisso funnits på marknaden i flera år nu men anses fortfarande vara en av de bästa råsaftcentrifugerna du kan köpa 2022.

Prisnivån ligger också i klass med andra bra råsaftcentrifuger och en bra bit under premiumsegmentet som är klart dyrare. Samtidigt finns det billigare modeller att välja för dig som vill hålla i plånboken något extra.

Severin 3566 – Bästa Budgetval

Severin ES 3566
 • Bästa Budgetval 2022
 • Mycket prisvärd råsaftcentrifug
 • Bra betyg bland konsumenter som testat
 • Enkel att använda trots något mindre inmatningsrör
 • Två hastighetslägen för centrifugering
 • Fri från BPA i plasten

Priser för Severin ES 3566

699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Om du är på jakt efter en billig råsaftcentrifug som plockat hem bra betyg så är Severin 3566 en kandidat du bör titta närmare på.

Råsaftcentrifugen har fått överlag väldigt bra betyg från konsumenter som testat den. Den lägre prisnivån gör förvisso att konsumenterna inte ställer samma krav och har samma förväntningar som på dyrare produkter, men allt pekar på att Severin 3566 är väldigt prisvärd.

Stora delar av designen är i rostfritt stål och kombinerat med plast för behållare, rör och andra smådelar. Givetvis är plasten också fri från det dåliga ämnet BPA vilket känns tryggt då det kommer i kontakt med råvarorna.

Severin ES 3566 - morotsjuice med råsaftcentrifug

Juicebehållaren i Severin 3566 rymmer 500 ml vilket ger dig möjligheten att göra upp till en halvliter ren juice med dina favoritfrukter och råvaror. Samtidigt rymmer fruktköttbehållaren 1500 ml som då samlas upp i en egen behållare och som kan återanvändas i sallader, bakning, matlagning eller vad du önskar.

För att centrifugera juicen från fruktköttet finns det två hastighetslägen att välja på upp till 19 000 varv per minut. Det lär förvisso resultera i lite buller men det är också den främsta nackdelen med råsaftcentrifuger över t.ex. slow juicer.

Inmatningsrörets storlek på 6 cm är godkänt men inte så stort att hela äpplen kan matas in utan att först delas. Fördelen är att Severin 3566 är något lättare att förvara, tar mindre plats och kräver inte lika kraftfull motor som en maskin som ska klara av större råvaror åt gången.

För att maskinen ska stå stadigt när du använder den finns där gummifötter undertill som gör att den inte glider runt. Smådetaljer som bara ska fungera och bidrar till att Severin 3566 är en av de bästa råsaftcentrifugerna i det billigaste segmentet.

Sammanfattning

Det är tydligt att många konsumenter som köpt Severin 3566 och testat maskinen är väldigt nöjda. Även konsumenter som använt den under längre tid vittnar om att det är en prisvärd och välfungerande råsaftcentrifug som är lätt att arbeta med.

Det klart lägre priset jämfört många andra modeller med liknande betyg gör att Severin 3566 får utmärkelsen ”Bästa Budgetvalet 2022” och ett bra val för dig som inte vill investera i någon kraftfullare maskin.

Bosch MES25 – Bra betyg

Bosch MES25
 • Bra Produkt 2022
 • Andraplats i testet hos SVT Plus
 • Mycket populär och prisvärd råsaftcentrifug
 • Två olika hastighetsinställningar
 • Enkel rengöring

Priser för Bosch MES25

1 273 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Denna råsaftcentrifug från det tyska elektronikföretaget Bosch har visat sig vara väldigt populär bland testande konsumenter. MES25 blev tilldelad en andraplats i testet av juicepressar hos SVT Plus och den innehar en hel del intressanta funktioner.

Bosch MES25 har en relativt hög motoreffekt på 700 Watt vilket är tillräckligt högt för att den snabbt och effektivt ska kunna sönderdela ingredienserna.

Bosch MES25 - juice med råsaftcentrifugJuicepressen har även ett brett påfyllningsrör vilket betyder att du kan fylla på med hela frukter och grönsaker utan problem.

Farten går att anpassa efter behov. Det finns två olika hastighetsinställningar och du får därmed större möjligheter att anpassa hur pass fort juicen blir klar. En långsammare hastighet kan vara att föredra om du vill få en lite fastare konsistens på juicen.

Råsaftcentrifugen är utrustad med droppstopp vilket minimerar risken för att du skvätter vid servering. Precis som många andra råsaftcentrifuger i testet är även Bosch MES25 relativt lätt att rengöra. Alla avtagningsbara delar går att tvätta i diskmaskin och det medföljer även 1 borste som är till för att rengöra de stationära delarna.

Det mesta tyder på att Bosch MES25 är en bra juicepress som håller vad den lovar. Konsumentomdömena har främst varit positiva och MES25 har även fått höga placeringar i oberoende tester.

Magimix Juice Expert 3 – Bästa Premiumval

Magimix Juice Expert 3
 • Bästa Premiumval 2022
 • Bästa premiumval för juicefantasten
 • Mycket bra betyg från konsumenter som testat
 • Testvinnande tillverkare inom hushållsprodukter
 • Matintagningsrör i storlek XL

Priser för Magimix Juice Expert 3

3 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Magimix Juice Expert 3 är en juicemaskin i den något högre prisklassen och den lämpar sig för dig som värdesätter en elegant design och hög produktkvalité. Även om denna råsaftcentrifug inte förekommer i oberoende tester finner vi den relevant att ta med då den fått goda omdömen av en mängd konsumenter.

Magimix Juice Expert 3 råsaftcentrifugDen franska tillverkaren Magimix har sedan 1971 specialiserat sig på blenders, brödrostar, juicepressar och matprocessorer. Deras produkter har i regel visat sig vara mycket uppskattade och deras blenders har flera gånger blivit utsedda till “bäst i test” i oberoende tester.

Den maximala motoreffekten är något lägre än konkurrenterna men den befinner sig ändå med sina 400 W på en acceptabel nivå. Detta är fullt tillräckligt för att hantera sega och hela frukter med fint sönderdelat resultat. Faktum kvarstår dock att man borde kunna förvänta sig en högre motoreffekt för en råsaftcentrifug i premiumklassen.

Magimix Juice Expert 3 kräver minimala förberedelser innan den är färdig att användas. Matintagningsröret i storleken XL innebär att du kan förse maskinen med frukter successivt medan juicen är under tillredning.

Juicepressen är enkel att rengöra då alla löstagbara delar tål maskindisk. Det räcker i regel att bara torka av de stationära delarna med en trasa då dessa generellt sett inte exponeras för så mycket smuts.

Bland råsaftcentrifuger i den premiumklassen är förmodligen Magimix Juice Expert 3 en av de bästa. Den eleganta designen ger köket ett stilistiskt uppsving och det krävs inte mycket förberedelser innan du kan sätta igång. Som tidigare nämnt finns det dock mer att önska när det kommer till motoreffekten men om man ställer nackdelarna mot fördelarna blir det ändå tydligt att Magimix Juice Expert 3 är en mycket bra juicepress.

Ingredienser till egen juice

Juice ingredienserMed en råsaftcentrifug har du oändliga möjligheter att skapa en juice som är helt enligt dina smakpreferenser. Det finns en hel uppsjö av olika recept och tips som återfinns på olika bloggar online. Att använda rödbetor, selleri, apelsin, äpple och morot är vanligt och dessa brukar vara en stadig grund att stå på.

I förkylningstider är det populärt att involvera ingefära och andra frukter och grönsaker med antioxidanter och nyttiga vitaminer. Förutom antioxidanter och diverse vitaminer är de flesta juicerecepten fyllda med frukter och grönsaker som ger uppiggande kolhydrater och långvarig energi.

Juice sämre än att äta frukt

Socker i Juice

Det är extremt lätt att dricka en juice som tillverkats på 10 frukter, men att äta samma mängd frukt direkt är mycket svårare. Det tar både längre tid att äta samma mängd frukt och du kommer känna dig mer mätt.

Juice kan därför ses som ett fantastiskt sätt att snabbt få i sig en stor mängd näring och energi, men det innebär också att det kan vara en hälsorisk i form av fetma om det görs i för stor utsträckning och med “fel” ingredienser.

När du gör egen juice avgörs hur nyttig juicen är baserat på vilka råvaror du väljer. En juice måste inte enbart bestå av enbart söta frukter utan kan göras på rotfrukter, blad och nyttigare alternativ också.

Koncentrationen av socker

Det är allmänt känt att många juicesorter som säljs i livsmedelsbutiker innehåller mycket socker. Trots detta framhålls Juice ofta som ett mer hälsosamt alternativ än exempelvis saft och läsk. Om man tittar närmare på mängden socker som är upplöst i juicevätskan är koncentrationen av sockerhalten närmast densamma som i läsk. Denna koncentration av socker är farlig och stimulerar ett större kaloriintag vilket innebär att juice kan ha samma effekter som läsk.

Det har gjorts ett antal djurförsök på området där det har bevisats att socker som är upplöst i vatten är ett väldigt effektivt för att få djuren feta. Det har även visat sig att det spelar mindre roll om man använder fruktos eller glukos, djuren blir fortfarande lika feta! Just fruktos och glukos finns det mycket av i frukt vilket tyder på att det finns en hälsorisk med att äta frukt och grönt i koncentrerad form.

Trots indikationer på att det kan finnas hälsorisker med att dricka för mycket juice har livsmedelsverket gått ut och sagt att juice räknas till de 500 gram av frukt och grönt som vi rekommenderas att äta varje dag. Alla negativa rön bör därför tas med en nypa salt även om det förmodligen finns en viss sanningshalt i det. Det du däremot bör göra är att ha noggrann koll på vilka frukter du väljer att mixa ihop samt vilka antioxidativa egenskaper dessa har.

Torkad frukt kan vara en kaloribov

Att blanda i alltför mycket torkad frukt i din juice kan ha stora effekter på koncentrationen av socker. Kombinationen av att mängden fruktos ökar när frukten mognar och när vätskan försvinner blir koncentrationen av socker allt större. Det är även lättare att få plats med mer koncentrerad frukt i juicepressen när vattenhalten minskar. Detta gör att den torkade frukten tillför mängder med kalorier.

För att konkretisera det hela är det lättare att äta 250 gram russin än att stoppa i dig 1 kilo vindruvor. Kalorihalten är densamma, mängden en annan. Var därför försiktig med att använda alltför mycket torkad frukt när du gör egen juice.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Sammanställning med vanliga frågor och svar om råsaftcentrifuger och göra egen juice.

 1. Vilken råsaftcentrifug är bäst i test?
 2. Vad skiljer råsaftcentrifug och slow juicer?
 3. Är råsaftcentrifug lätt att använda?
 4. Hur hög ljudnivå har råsaftcentrifuger?

1. Vilken råsaftcentrifug är bäst i test?

Det finns flera råsaftcentrifuger som genom åren blivit utsedda till bäst i test. Braun Multiquick 5 J500 är ett exempel som av många anses vara den bästa råsaftcentrifugen.

Det finns många fler bra modeller och längst upp i artikeln kan du läsa mer om vilka som presterat bäst.

2. Vad skiljer råsaftcentrifug och slow juicer?

En råsaftcentrifug använder centrifugeringskraften och slungar ut fruktjuicen som på så sätt kan filtreras bort från fruktkött, kärnor och andra delar av råvarorna du använder.

Detta skiljer sig från en slow juicer som pressar frukten och ingredienserna och på så sätt kramar ut saften.

Råsaftcentrifugen är populär genom sin snabbhet men många modeller låter mer än en vanlig slow juicer och kanske inte något man startar när familjemedlemmar sover.

3. Är råsaftcentrifug lätt att använda?

Ja, en råsaftcentrifug är väldigt enkel att använda. När maskinen är igång stoppar du ner frukt, grönsaker och andra råvaror i inmatningsröret i ett jämnt tempo. Maskinen sköter sedan resten och resultatet är en behållare med juice och en behållare med restprodukter som fruktkött m.m.

4. Hur hög ljudnivå har råsaftcentrifuger?

Ljudnivån är relativt hög hos råsaftcentrifuger och även ”tysta” modeller ligger över 65 dB i ljudnivå – vilket är högt.

Räkna med att även de bästa råsaftcentrifuger låter en hel del och lär föra oväsen i hushållet. Vill du ha en tystare lösning så är slow juicer bra men du får ha lite mer tålamod då processen tar någon minut längre.

Utgångna modeller

Råsaftcentrifuger som presterat bra i tester men som nyligen utgått.

Philips Avance Collection HR1922 – Toppbetyg

Philips Avance Collection HR1922
 • Bästa Valet 2020
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Stor behållare för pressad juice
 • Kraftfull motor på 1 200 W
 • Stort inmatningsrör gör arbetet lätt
 • Enkel att rengöra med QuickClean

Priser för Philips Avance Collection HR1922

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Philips är ledande inom tillverkning av många hushållsapparater och deras slow juicers är inget undantag. Philips Avance Collection HR1922 är en mycket populär produkt som fått väldigt bra betyg av konsumenter som testat den.

Produkten utmärker sig för att vara väldigt enkel att använda samtidigt som den pressar juice med väldigt bra resultat där fruktköttet hamnar i en egen behållare och är nästan helt torr.

Philips HR1922 färskpressad juiceDen framställs även som enkel att rengöra och den stora behållaren gör att man kan pressa väldigt mycket juice på en och samma gång.

Nackdelarna som lyfts fram är främst att den tar ganska mycket plats och är kanske inte lämplig för någon som har ett väldigt litet kök. Planerar man inte att pressa juice väldigt ofta så är det då kanske svårt att argumentera för det.

En annan aspekt är att när man pressar frukt och grönsaker så bildas ett skum som lägger sig överst. Detta är det få som uppskattar, men och andra sidan är det lätt att ta bort med hjälp av en sked om man så önskar.

Den kraftfulla motorn på 1200 W tillsammans med stort inmatningsrör gör att du snabbt kan trycka i frukter, grönsaker och rotfrukter snabbt och enkelt. Det är ingen tvekan om att Philips HR1922 är bra slow juicer och de många kundomdömena stärker bilden av det också.

Vi har inte kunnat hitta något test som utsett Philips Avance Collection HR1922 till bäst i test eller gett den något toppbetyg. Däremot har vi hittat flera källor där konsumenter gett produkten toppbetyg.

OBH Nordica 6749 Prestige – Bra val

OBH Nordica 6749 Prestige
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Kraftfull råsaftcentrifug på 800 W
 • Stilren design
 • Låsfunktion för säker användning

Priser för OBH Nordica 6749 Prestige

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Juicepressen från OBH Nordica vid namn 6749 Prestige är en relativt kraftfull variant som fått ett genomgående högt betyg från testande konsumenter.

OBH Nordica 6749 Prestige är i och med sina 800 W en relativt kraftfull råsaftcentrifug som effektivt pressar frukt och grönsaker till en smakrik och slät juice. Maskinen har dessutom två olika hastighetslägen som är anpassade för hårda respektive mjuka frukter.

Juicekannan rymmer 1,2 liter och det medföljer även en 2 liters behållare som är avsedd för att samla upp fruktkött.

Konsumenter har visat uppskattning för den stilrena designen som går i rostfritt stål. Råsaftcentrifugen har en kompakt utformning som skiljer sig från många av konkurrenterna och det anonyma färgvalet anses smälta in i de flesta köksmiljöerna.

Sett till vilka funktioner du erbjuds med OBH Nordica 6749 Prestige bör denna kategoriseras som prisvärd. Den ligger ute hos diverse återförsäljare för ett pris mellan 995 och 1300 kr.

Denna råsaftcentrifug är utvecklad för att den ska vara så säker att använda som möjligt. Därför finns det en låsanordning som gör att den automatiskt låser sig om inte alla delar är tillskruvade på rätt sätt.

OBH Nordica 6749 Prestige är med största sannolikhet ett bra val för dig som söker en pålitlig och konkurrenskraftig juicepress. Som tidigare nämnt är priset i rimlig relation till vilka funktioner du erbjuds och det mesta talar för att OBH Nordica än en gång lyckats skapa en bra maskin som går hem hos många konsumenter.

Andersson JCR 2.1 – Bra Budgetval

Andersson JCR 2.1
 • Tredjeplats i testet hos SVT Plus
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Mycket prisvärd råsaftcentrifug
 • Material i rostfritt stål

Priser för Andersson JCR 2.1

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Bland råsaftcentrifuger i den lägre prisklassen ligger Andersson JCR 2.1 i framkant. Juicepressen blev tilldelad en tredje plats i SVT Plus test av råsaftcentrifuger och kundomdömena har generellt sett varit mycket positiva.

Andersson JCR 2.1 erbjuder snarlika funktioner som normalt sett återfinns i det högre prisregementet, fast till ett billigare pris. Motoreffekten är på 800 W vilket innebär att juicepressen lätt kan ta sig an hårda likväl som mjuka frukter och grönsaker.

Denna råsaftcentrifug har även två olika hastighetslägen vilket gör att du kan anpassa kraften efter vilken typ av frukt du väljer att använda.

Andersson JCR 2.1 är utrustad med ett stort inmatningsrör vilket gör att du i regel inte behöver sönderdela frukterna eller grönsakerna innan du tillämpar dem i maskinen.

Materialet är i rostfritt stål och designen har uppskattats av flertalet testpersoner. Den anses också vara lätt att plocka isär och rengöra vilket bör ses som ett ordentligt plus.

Som tidigare nämnt har den fått goda recensioner av konsumenter som testat men en återkommande invändning har dock varit att den väsnas relativt mycket. Juicepressen har även fått vissa anmärkningar på att den inte pressar ut juicen ordentligt vilket gör att det går åt extra mycket frukt.

Genom en överblick av tester och kundrecensioner blir det tydligt att Andersson JCR 2.1 bör sättas i relation till sitt pris. Bland vissa återförsäljare går den att komma över för ett pris på ynka 500 kronor vilket gör det desto rimligare att den har några minus. Om du inte är intresserad av att investera alltför mycket pengar i din juicepress är detta förmodligen den bästa du hittar i budgetklassen.

Så valde vi ut de bästa råsaftcentrifugerna

För att välja ut de bästa råsaftcentrifugerna har vi i första hand försökt sammanställa testresultat från oberoende tester som t.ex. Råd & Rön, SVT Plus och liknande källor.

När produkter ställs mot varandra och utförs på ett oberoende sätt så får man ofta en bra bild av vilka skillnader som framhävs och som blir tydligt för de som testar. Om en råsaftcentrifug dessutom placerat sig bra i flera tester så är det en bra indikation på att det är en väldigt bra produkt.

Men i brist på information har vi även tittat på professionella recensioner av enskilda produkter, vilket ofta kan vara ett bra komplement.

Vi använder också konsumenters omdöme som en viktig del i att bedöma hur bra en råsaftcentrifug faktiskt är. Konsumenter kan ofta skriva omdömen och recensioner online om de upptäcker problem med en produkt. Om t.ex. många hör av sig angående kvalitetsbrister där en produkt går sönder efter 6 månader så är detta en faktor som kommer missas i tester, men som är kritisk för att kunna rekommendera den bästa råsaftcentrifugen.

Det räcker alltså inte med att produkter utsetts till “bäst i test” om det senare visar sig att den har kvalitetsbrister eller andra problem.

Källor & Test

Här nedanför finner du vår sammanställning över test, recensioner och andra källor som ligger till grund för hur de bästa råsaftcentrifugerna valts ut.

 • Recension av Braun J500 – 2019 – Trusted Reviews
  Den stora digitala tidskriften Trusted Reviews har satt tänderna i Braun J500 och recenserat produkten. Slutsatsen att Braun J500 ligger i klass med dubbelt så dyra råsaftcentrifuger och att den blir ett självklart val för de som vill ha en maskin som bara fungerar, gör att den kammar hem slutbetyget på 9 av 10.
 • Test av flera olika råsaftcentrifuger – 2016 – SVT Plus
  I ett avsnitt av SVT Plus 2016 (ej tillgängligt längre) så gjordes en test av olika råsaftscentrifuger. Den bästa modellen i testet var Philips Avance Collection Juicer XXL Tube som kammade hem titeln som ‘bäst i test’. På andraplats i testet återfanns den populära råsaftcentrifugen Bosch MES25 och på tredjeplats kom Andersson JCR 2.1 Juicer som är en billig variant.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Vi har använt oss konsumentomdömen insamlade från e-butiker i såväl Sverige som internationellt. Genom att aggregera resultatet från Amazon, prisjämförelser och andra e-butiker så får vi ett bättre resultat över hur konsumenter betygsätter produkterna.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att kunna identifiera vilka råsaftcentrifuger som är populära och vilka testvinnande modeller som fortfarande säljs.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng