Bästa Vandringsryggsäck

Bästa Vandringsryggsäckar

Ryggsäcken är kanske den viktigaste prylen vid vandringar, fjälläventyr och även vid backpacking. Vi har granskat oberoende tester och expertrecensioner för att se hitta vilka vandringsryggsäckar som är bäst.

De vandringsryggsäckar som presterat bäst i test har ofta gemensamma nämnare som hög kvalitet, genomtänkt design och är förhållandevis lätta. En bra passform för många kroppar i kombination med bra remmar och inställningar är viktigt för att ryggsäcken ska tillhöra de bästa alternativen.

En ryggsäck som inte sitter bra eller som har fel material kan lätt leda till felaktig belastning, skavsår eller andra problem. Om du ska göra ett större äventyr eller vandring så passa på att köpa en bra vandringsryggsäck som du kan ha i många år framöver.

Här nedanför kan du läsa mer om de bästa vandringsryggsäckarna efter vår granskning av tester – vi listar både små som stora ryggsäckar. Längre ner i artikeln kan du läsa mer om ryggsäckar för vandring och hur du hittar bästa valet för dig.

Osprey Kestrel 48L – Bäst i Test

Osprey Kestrel 48L
 • Bäst i Test 2022
 • Utsågs till bäst i test av Råd & Rön
 • Mycket bra betyg av recensenter
 • Finns i storlekar upp till 68 liter
 • Många smarta funktioner och inställningar
 • Plats för vattenblåsa, vandringsstavar m.m.
 • Priser
 • Egenskaper
1 421 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar
1 895 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
ModellKestrel 48L
MärkeOsprey
Vikt1 630 g
Volym48 liter
RegnskyddJa, ingår
RygglängderOkänt
Justerbar RygglängdJa

Osprey Kestrel anses av många vara den bästa vandringsryggsäcken för herrar och finns i flera olika storlekar så som 38, 48, 58 och 68 liter.

Mellanstorleken Osprey Kestrel 48L presterade väldigt bra när Råd & Rön testade vandringsryggsäckar och kammade hem ”Bäst i Test” där. Ryggsäcken har även fått väldigt bra betyg av friluftsmänniskor som köpt och testat ryggsäcken.

Storlek & Ergonomi

Osprey Kestrel 48L - Bästa vandringsryggsäckStorleken på 48 liter fungerar bra för kortare äventyr samtidigt som vikten drygt 1,6 kg gör att den är relativt lätt friluftsryggsäck. Även om du behöver ta med dig tält och utrustning för övernattning fungerar denna bra för ett par nätter medan de större storlekarna på 58 och 68 liter är bäst för längre eller tuffare utmaningar som kräver mer utrustning.

Förutom att välja volym och storlek på din Osprey Kestrel så ska du även välja storlek för passform i form av S/M eller M/L beroende på hur stor din överkropp är. Det gör att du har bättre möjlighet att få en god passform.

Osprey Kestrel är specifikt anpassat för herrar men kvinnor med längre överkropp kan finna ryggsäcken väldigt bra också, vilket bl.a. flera recensioner antyder på.

Ryggsäcken har väldigt många spännband och inställningsmöjligheter för att på ett optimalt sätt komprimera ryggsäcken. Det bidrar till en god ergonomisk passform som gjort ryggsäcken känd.

Funktioner

Osprey Kestrel 48L är en toppmatad ryggsäck där du kommer åt det stora huvudfacket under locket i ryggsäcken. På denna punkt är den lik väldigt många andra ryggsäckar men du kan också med en dragkedja öppna upp hela sidan och på så sätt komma åt varje lager i ryggsäcken direkt. Det gör det enkelt att t.ex. komma åt ombyteskläder som man kanske packat längre ner i ryggsäcken utan att behöva ta upp allting.

Osprey Kestrel 48L - regnskydd i bottenfackDet finns väldigt många små fack från höftbältet till sidan och topplocket där du kan förvara lättåtkomlig utrustning. Även i botten finns ett litet fack bestyckat med regnskydd som är praktiskt att kunna dra fram när regnet drar in.

Ryggen är bestyckad med meshnät som andas väldigt bra och axelremmarna är mjuka och rejäla för att ge hög komfort under längre vandringar och tung packning.

Ryggsäcken har flera bra möjligheter att förvara vandringsstavar, liggunderlag och annan utrustning utanpå. Vilket bidrar till att det är en väldigt mångsidig friluftsryggsäck för så väl vandringar som andra äventyr.

Tester och recensionerna lyfter fram bl.a. alla fack och smarta designval som fördelarna med ryggsäcken och en starkt bidragande faktor till att det anses vara den bästa vandringsryggsäcken.

Slutsats

Osprey Kestrel 48L är på många sätt en riktigt bra vandringsryggsäck för herrar. Modellens goda betyg i så väl oberoende tester som expertrecensioner stärks av friluftsmänniskor som testat ryggsäcken.

För en bra all round-ryggsäck för vandringar och äventyr så är Osprey Kestrel 48L ett säkert val och får utmärkelsen ”Bäst i Test 2022” av oss.

Kvinnor med längre överkropp har vittnat om god passform med Kestrel 45L och ett bra alternativ att prova om du tror dig tillhöra den gruppen. I annat fall kan Osprey Archeon 45 eller Tempest 50 vara ett alternativ som är ryggsäckar specifikt anpassade för dam och påminner mycket om Kestrel 48L.

För en mer djupgående genomgång av Osprey Kestrel 48L så rekommenderar vi videon nedan:

Fjällräven Abisko Friluft 45L – Mycket bra ryggsäck

Fjällräven Abisko Friluft 45L
 • Bra Produkt 2022
 • Andraplats i testet hos Råd & Rön
 • Mycket bra betyg från konsumenter
 • Genomtänkt ryggsäck med bra funktioner
 • Enskilda modeller för män och kvinnor
 • Regnskydd ingår
 • Priser
 • Egenskaper
2 295 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
ModellAbisko Friluft 45L
MärkeFjällräven
Vikt1 600 g
Volym45 liter
RegnskyddJa, ingår
Rygglängder50-54 cm män och 45-49 cm kvinnor
Justerbar RygglängdNej

Abisko Friluft 45L är en mycket bra allsidig vandringsryggsäck från svenska Fjällräven. Friluftsryggsäcken kammade hem andraplatsen i Råd & Röns test av vandringsryggsäckar och har även fått väldigt bra betyg från så väl experter som friluftsmänniskor som testat den.

Storlek & Ergonomi

Ryggsäcken finns i två olika storlekar med volym på 35 liter och 45 liter. Det är således ingen modell som riktar sig till de som behöver den där riktigt stora volymen.

Egentligen är en volym på 45 liter väldigt bra för flera olika behov och ska man dessutom sova i vandrarhem eller vindskydd får man ut extra plats då man kan lämna tältet eller hammocken hemma. Det är fullt rimligt att kunna vara ute i flera dagar och få plats med alla förnödenheter med denna ryggsäck vilket även inkluderar ett lättare tält, liggunderlag och sovsäck.

Fjällräven Abisko Friluft - lätt ryggsäck för herr och dam
Även modellen på 35 liter är en praktiskt och lätt ryggsäck som finns för både herr och dam. Perfekt för lättare vandringar med enstaka övernattningar.

Det är också värt att poängtera att Fjällräven Abisko Friluft 35/45 finns i specifik dammodell avsedd där bärsystemet är anpassat för kvinnors kroppar. Dessa modeller är normalt utmärkta med W för Women eller på annat sätt märkta för det. Här skiljer sig dammodellen i rygglängden och remmar över höft och bröst.

Oavsett vilken modell du väljer är Fjällräven Abisko Friluft känt för sin goda ergonomi och höga bekvämlighet där ryggen andas bra, axelremmarna är sköna och det finns bra inställningar för att anpassa ryggsäcken på efter dig.

I så väl tester som recensioner har passformen, ergonomin och pålitligheten lyfts fram som något bra med modellen.

Funktioner

Vandringsryggsäcken har flera bra åtkomstmöjligheter. Precis som många andra ryggsäckar så packas den uppifrån men du kan komma åt allt innehåll genom att öppna upp den helt likt en resväska. Det gör det lättare att ha kategoriserat packningen och komma åt vissa packpåsar utan att behöva ta upp allt.

Fjällräven Abisko Friluft 45L - öppen ryggsäckMöjligheten att öppna upp helt kan även underlätta vid packning och förberedelser då du får en bättre översikt. Speciellt bland nybörjare är det vanligt att ryggsäcken packas fel med ojämn belastning och översikten kan hjälpa till med det.

Det finns också en mängd små fack där du t.ex. i topplocket hittar fack både på insidan och utsidan. På sidan av ryggsäcken återfinns flera bra fack för att förvara vattenflaskor.

Du har också ett större fack ytterst på baksidans långsida som är perfekt för att förvara täckjacka eller lättare ombyten som du tror dig behöva under vandringen.

Slutstas

Fjällräven Abisko Friluft 45L är en riktigt bra ryggsäck för vandringar och äventyr som rymmer tillräckligt mycket för flera dagars äventyr, speciellt om du har bra utrustning som tar lite mindre volym och kanske har möjlighet att fylla på vatten längs turen.

Oavsett om du ska upp och bestiga Kebnekaise för första gången, vandra längs några av Sveriges fina leder eller bara ut i naturen och övernatta ett par nätter så är Fjällräven Abisko Friluft 45L en av de bästa vandringsryggsäckarna du kan välja.

I och med att ryggsäcken endast finns som 35/45 liter så är modellen inget alternativ om du behöver en riktigt stor vandringsryggsäck. För de mer extrema äventyren som kräver större volym på 55-80 liter så finns det bättre alternativ.

För en närmare genomgång av ryggsäcken med närmare titt på kvaliteten, funktionerna och inställningsmöjligheter så rekommenderas nedan video:

Osprey Aether AG 65L – Rymlig ryggsäck

Osprey Aether AG 65L
 • Bra Produkt 2022
 • Populär vandringsryggsäck med stor volym
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Ventilerande material – passar bra i varma klimat
 • Smidigt regnskydd ingår
 • En utvikningsbar daypack medföljer
 • Priser
 • Egenskaper
1 721 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar
2 895 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
ModellAether AG 70L
MärkeOsprey
Vikt2 200 g
Volym65 liter
RegnskyddJa, ingår
RygglängderOkänt
Justerbar RygglängdJa

Osprey Aether AG 65L är en rymlig och bekväm vandringsryggsäck som är optimal för vandring i varma temperaturer. Förvaringsmöjligheterna är många och ryggsäcken är enkel att justera så att den passar din kroppsform.

Vandringsryggsäcken från Osprey rekommenderas på många håll och har fått ett bra betyg från konsumenter som testat den. Osprey Aether AG 65L är förmodligen det bästa alternativet om du söker en ryggsäck som har rikligt med ventilation. Ryggplattan och axelremmarna är av nät och om du bibehåller lite avstånd mellan rygg och väska kommer du känna hur din rygg ventileras.

Osprey Aether AG 65L - rymlig ryggsäckÄven om Osprey Aether AG i viss mån är regntålig kan fukt tränga in genom sömmarna. Därför är det ytterst positivt att det ingår ett regnskydd som du lätt och smidigt trär över ryggsäcken.

Ingår gör även en daypack, en mindre väska som kan vikas ihop och förvaras i översta facket när den inte används. Även om väskan till synes kan verka liten rymmer den en hel del.

Osprey Aether AG 65L funkar till både flerdagsturer likväl som månader av backpacking. Vandringsryggsäcken är utrustad med flertalet fästpunkter som gör att du får utökade möjligheter att bära utrustningen som du vill. Om du använder stavar när du vandrar är Osprey Aether AG 65L ett perfekt alternativ då det finns ett speciellt ”Stow-on-the-Go” fäste för vandringsstavar.

Om man bortser från ventilationen har inte Osprey Aether AG 65L några extraordinära kvalitéer som gör att den sticker ut från mängden. Det är dock tydligt att det är en väldigt genomarbetad vandringsryggsäck som dessutom rymmer en hel del. Osprey Aether AG 65L är också prisvärd om man jämför med modeller i samma storlek.

Videon nedan från Trekitt går på djupet igenom ryggsäcken:

Fjällräven Kajka 75L – Mycket bra vandringsryggsäck

Fjällräven Kajka 75L
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg i test av PriceRunner
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Stor och rymlig vandringsryggsäck
 • Miljömedvetna materialval
 • Välarbetad konstruktion med breda användarmöjligheter
 • Priser
 • Egenskaper
4 295 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
ModellKajka 75L
MärkeFjällräven
Vikt3 300 g
Volym75 liter
RegnskyddJa, ingår
Rygglängder44 - 67 cm
Justerbar RygglängdJa

Det svenska företaget Fjällräven har en särpräglad design och deras väskor bärs ofta av personer i miljörörelsen. KAJKA 75 är en stilren ryggsäck som är skräddarsydd för vandring som finns anpassad för både män och kvinnor. Den räknas som unisex i den bemärkelsen att rygglängden passar både män och kvinnor. Däremot har modellen för kvinnor anpassade höftbälten och axelremmar för just kvinnor.

Fjällräven KAJKA 75  har fått höga betyg i tester och recensioner. I Pricerunners test av vandringsryggsäckar 2020 blev Kajka hyllad för sin kvalité och sitt miljötänk. Om du sedan tidigare är en kånken-anhängare är du förmodligen bekant med tyget Vinylon F. Det närmast ikoniska tyget är regntåligt och det impregnerade materialet säkerställer en längre livslängd.

Fjällräven Kajka 75L - Stor vandringsryggsäckFjällrävens tydliga miljöprägel förstärks också i och med att bär-ramen är i trä istället för aluminium. Detta kan kännas som en liten petitess men faktum är att det sänker ramens miljöpåverkan till mindre än en tiondel jämfört med aluminium.

Vandringsryggsäcken är mycket välarbetad både när det gäller design och konstruktion. Du kan exempelvis ta av topplocket och använda den som midjeväska. Bottenfacket är i sin tur avdelat med mesh för att du ska kunna förvara blöt packning.

Justeringsmöjligheterna är många med Fjällräven KAJKA 75. Bärsystemet Perfect Fit Adjustment har utformats för att avlasta kroppen från onödig belastning. Ambitionen är att KAJKA ska sitta så tätt intill kroppen som möjligt och du kan därför justera väskan i både längd och bredd. Ytorna som vetter mot kroppen är även ventilerande för att ryggsäcken inte ska skava vid längre dagsutflykter.

Själva huvuddelen av ryggsäcken går att öppnas från tre olika håll vilket förenklar packning och uppackning. På så sätt blir det betydligt lättare att komma åt saker snabbt utan att rubba på hela packningen.

Fjällräven KAJKA 75 har dock två nackdelar som kan vara värda att nämnda. Det första är den relativt höga tomvikten på 3,2 kilo. Den andra nackdelen är priset. Bra material kostar, och om du ska kunna lägga beslag på en KAJKA 75 måste du vara beredd att punga upp en del.

Det råder inga tvivel om att Fjällräven återigen tagit fram en ryggsäck av ytterst hög kvalité. Materialvalen är som alltid handplockade enligt ett tydligt miljö- och hållbarhetstänk. Om du inte räds av priset eller den höga tomvikten är det få saker som talar emot att Fjällräven KAJKA 75 är en av de bästa vandringsryggsäckarna på marknaden.

E-tidningen The Outdoor Gear Review har testat och gått igenom ryggsäcken närmare i videon nedan:

Att tänka på vid köp av vandringsryggsäck

Tips vid köp av vandringsryggsäck

Som så alltid måste du först ställa dig frågan, vad behöver jag min vandringsryggsäck till? Ska jag ha den till backpacking-äventyr eller till långa vandringar uppe i fjällen? Dina ändamål är avgörande för hur stor vandringsryggsäck du behöver samt hur mycket den kommer att kosta.

Tänk också på att material, förvaring och passform är allt när det kommer till vandringsryggsäckar. En vandringsryggsäck bör kunna stå emot alla väderlekar och materialet måste därför vara av hög kvalité.

Även om alla vandringsryggsäckar kan tyckas likna varandra skiljer det sig ofta en hel del när det kommer till funktioner och passform. Vi kommer därför gå igenom några viktiga egenskaper och funktioner som kan vara bra att känna till när du söker en vandringsryggsäck.

Storlek

Hur stor vandringsryggsäck du behöver beror dels på din kroppsform och dels på vilket ändamål du har. Om du endast ska ut på en dagsutflykt klarar du dig i regel med en mindre ryggsäck på kanske 20–40 liter medan en flerdagarstur kanske kräver 40–60 liter.

Det är även viktigt att ta passformen och bekvämligheten i beaktning. Du ska inte välja en vandringsryggsäck som inte är i samklang med din personliga anatomi. Även om vissa modeller är unisex är det fortfarande så att män och kvinnor kan vara i behov av olika mått. För att en vandringsryggsäck ska sitta så bekvämt som möjligt krävs en passform som tar hänsyn till din axelbredd, rygglängd och höftbredd.

Därför är det speciellt fördelaktigt att många vandringsryggsäckar erbjuder en anpassningsbar storlek. Genom axelremmar, bröstremmar och höftbältet kan du ställa in så att du får en storlek som passar dig. Detta fungerar dock inte om du har valt en alldeles för stor eller liten ryggsäck.

Förvaring

Om man bortser från estetik och bekvämlighet är förvaring förmodligen den viktigaste aspekten med vandringsryggsäcken. Förvaringsmöjligheterna ska vara många och genom lite smarta funktioner kan man få plats med betydligt mer än vad man egentligen förväntade sig.

Vandringsryggsäckar har i regel öppningar i fronten, toppen eller botten. Med vissa modeller kan du mata i packning från samtliga. Att ha olika packningsmöjligheter underlättar mycket för dig som konsument då det är lättare att komma åt väskans alla delar. Genom att öppna ryggsäcken från olika håll kan packa upp vissa föremål utan att behöva rubba hela organiseringen.

Vandringsryggsäckar i den större modellen är allt som oftast utrustade med ett bottenfack som i vardagliga termer brukar benämnas som ”sovsäcksfack”. Det positiva med bottenfacket är att det i princip alltid separeras från huvudfacket genom en mellanvägg. Det blir därmed enklare att ha alla sovattiraljer på ett samlat ställe så att de inte blandas med övrig packning.

En hel del vandringsryggsäckar är också utrustade med fästen där du kan hänga på saker som inte riktigt får plats i väskan. Detta kan exempelvis vara fästen för vandringsskor, reflextryck och gåstavar. Lundhags erbjuder även en dagstursryggsäck som i vissa fall följer med vid köp. Deras vandringsryggsäckar har i sin tur ett fäste där du kan hänga på dagstursryggsäcken om du skulle vara i behov av mer plats.

Vattenavvisande

Nästintill alla vandringsryggsäckar är gjorda på vattenavvisande material. Visserligen kan vissa detaljer vara av mesh och stretch-material men i det stora hela ska vandringsryggsäcken vara vattenavvisande. Detta är dock inte detsamma som att den är vattentät och om man ska vara ute i hårdare regn krävs ett separat regnskydd. I vissa fall följer detta med vid köp och i vissa fall måste du köpa till detta själv.

Pris

I denna artikel har vi inte utnämnt någon vandringsryggsäck till ”det bästa budgetvalet”. Detta då vi inte specificerat oss kring storlek och det är naturligt att ryggsäckar som rymmer mer också är dyrare. Det är även svårt att slå fast vad som är ett rimligt pris för en vandringsryggsäck då det helt beror på vilka behov och preferenser du har.

Mindre vandringsryggsäckar på 25 L kan mycket väl gå för under tusenlappen men om du ska ha en ryggsäck som rymmer 40 L eller mer är det svårt att hitta något under 1 000 kr. En vandringsryggsäck är för många en långtida investering och den ska kunna hänga med på backpacking-semestern likväl som i vandringen i fjällen.

Av just denna anledningen bör du gå för en modell med bra hållbarhet och slitstarkt material. I det långa loppet är det mer priseffektivt att lägga några extra hundralappar för att få extra bra kvalité.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Samling av vanliga frågor med svar som kan dyka upp inför köpet av en vandringsryggsäck.

 1. Hur många liter bör en vandringsryggsäck rymma?
 2. Hur packar man en vandringsryggsäck?
 3. Hur ställer man in sin ryggsäck?
 4. Hur ska en vandringsryggsäck sitta?
 5. Vilken vandringsryggsäck är bäst?

1. Hur många liter bör en vandringsryggsäck rymma?

Detta beror helt och hållet på vilket ändamål du har och hur länge du planerar att vara ute.

1 dag

Om du endast ska ta en dagstur ute i naturen brukar en ryggsäck på 20-40 liter vara fullt tillräckligt. I denna får du plats med mat, dricka, extrakläder och andra basala saker du kan vara i behov av.

1–5 dagar

Om din vandring fortlöper över flera dagar bör du ha en säck som rymmer cirka 40–60 liter. Detta är fullt tillräckligt om du planerar att ha med dig sovsäck, varma kläder eller ett litet tält. Du har även möjligheten att packa vandringsryggsäcken med tillräckligt mycket vatten och mat för att du ska kunna stå dig i flera dagar.

5 + dagar

Om du planerar att vara ute i mer än 5 dagar är det rimligt om du har en ryggsäck som rymmer mellan 50–70 liter.  Om du vandrar i över 5 dagar behöver du givetvis mer utrymme och om du inte planerar att ta in på vandrarhem behöver du ha plats för tält och en del extrakläder.

Givetvis finns det även alternativ för riktiga ”nomader” som vill vandra en längre period. På marknaden finns vandringsryggsäckar som rymmer så mycket som 120 liter, perfekt om du vill ta med dig ett bra tält och rikligt med utrustning.

Storlek för en backpacker

Planerar du en backpacking-semester i Sydostasien, Sydamerika eller Australien kan det vara svårt att veta var man ska lägga sig. Den traditionella backpackern är inte i behov av en vandringsryggsäck som rymmer tält och massvis med mat då man ofta tar in på hostell eller vandrarhem under resans gång. Du kan snarare tjäna mycket på att ha en väldigt minimalistisk ryggsäck då dessa ibland även går att checka in som handbagage på vissa flyg.

Akta dig därför för att köpa en alldeles för stor vandringsryggsäck då du ofta kan tvätta under resans gång. En traditionell backpackingryggsäck på 20–40 liter brukar vara fullt tillräckligt.

2. Hur packar man en vandringsryggsäck?

När du packar din ryggsäck bör du främst fokusera på var du lägger tyngdpunkten. Om tyngdpunkten hamnar fel kommer ryggsäcken känna betydligt tyngre och du kommer få en sämre balans.

De tyngsta sakerna bör placeras i mitten av ryggsäcken och så tätt in på din rygg som möjligt. När tyngden smälter samman med din ryggtavla kommer du skapa en mer stabil, naturlig och bekväm tyngdpunkt.

Om det är möjligt bör du helt och hållet undvika att packa saker utanpå ryggsäcken. När saker hängs utanpå ryggsäcken skapas en obalans och du kommer behöva anstränga dig för att det inte ska kännas som att du tippar över.

Om man bortser från ergonomin och enbart fokuserar på det praktiska finns det en del packtips som kan vara värda att ha med sig.

Först och främst har du stor nytta av att packa din vandringsryggsäck på samma sätt varje gång. På så sätt vet du exakt vad du har dina grejer och du behöver inte vända upp och ner på hela ryggsäcken för att hitta saken du söker.

Längst ner bör du placera saker du vet att du inte behöver komma åt snabbt. Detta kan vara sovsäck eller andra grejer som du endast behöver när du ska vila för natten. Desto mer nåbart bör regnställ eller varma tröjor vara då en fin sommardag snabbt kan förändras till regnoväder.

Sidfickorna är optimala för att förvara vatten, mat eller snacks. Dessa vill du i regel komma åt snabbt och du vill heller inte riskera att innehållet läcker och förstör resten av din packning. En förstahjälpen-låda är också perfekt att ha i sidofacket så att du lätt kan plocka upp den om det skulle ske en olycka.

3. Hur ställer man in sin ryggsäck?

De moderna vandringsryggsäckarna har i regel många justeringsmöjligheter. Det första du bör göra är att fästa höftbältet ordentligt så att du riktar mycket av vikten mot höfterna. Akta dig dock för att dra åt alltför mycket då bältet fortfarande ska kännas bekvämt. En vanlig riktlinje är att höftbältet ska sitta precis under naveln för att ergonomin ska vara så bra som möjligt.

När höftbältet är på plats är det dags att justera rygglängden. Här är det viktigt att hitta en bra balans. Om ryggsäcken är för kort kommer majoriteten av vikten fördelas på axlarna vilket snabbt blir väldigt tungt och slitsamt. Om det är lagom långt mellan höftbältet och axelremmarna kommer vikten fördelas jämnt mellan axlar och höfter. Försök hitta en nivå där viktfördelning är ungefär 60–40 mellan höfter och axlar.

Remmarna som återfinns överst på axlarna finns till för att spänna åt ryggsäcken så att den kommer närmare ryggen. Du vill ha tunga vikter så nära kroppen som möjligt då väskan kommer kännas betydligt tyngre om den slänger runt. Undvik också att ha axelremmarna för långt ut på axlarna då detta skapar onödig belastning på en punkt som du naturligt sett är svagare i.

4. Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

Vandringsryggsäckar kommer i olika storlekar och hur den sitter är delvis beroende på hur mycket den rymmer. Vissa modeller lämpar sig även bättre till herrar medan andra ryggsäckar är bättre för damer.

En vandringsryggsäck ska inte vara så pass lång att den går ner över rumpan. Då kommer majoriteten av vikten placeras på svanken. Du ska också kunna luta huvudet bakåt utan att du ska riskera att slå i huvudet.

Vissa modeller är även för breda för vissa användare. Du ska kunna svänga runt med armarna obehindrat och inte begränsa din rörelsefrihet. Vandringsryggsäckar som är anpassade till damer är i regel lite smalare.

Vandringsryggsäcken ska även sitta så nära kroppen som möjligt. Genom axelremsbanden kan du se till så att väskan stramas åt och på så sätt kan du motverka att väskan guppar.

5. Vilken vandringsryggsäck är bäst?

Det är alltid väldigt svårt att framlyfta en viss modell och säga att den är bäst. Passform är A och O när det kommer till vandringsryggsäckar och vissa modeller passar bättre för vissa kroppsformer.

Det är också väldigt svårt för oss på testat.nu att veta vilka preferenser du som kund har när det kommer till pris, funktioner och storlek. Vi ser därför gärna att du tar en titt i vår artikel och bildar dig en egen uppfattning om vilken vandringsryggsäck du tycker är bäst. Om du inte skulle hitta en modell som faller dig i smaken hoppas vi att vi erbjudit tillräckligt med information för att du på egen hand ska hitta din favorit.

Så valde vi ut de bästa vandringsryggsäckarna

Vi har tagit avstamp i tester, recensioner och kundomdömen för att hitta de bästa vandringsryggsäckarna på marknaden.

I den mån det har gått har vi använt oss av testresultat i oberoende tester från t.ex Råd & Rön, Testfakta, Friluftsliv-tidningar m.fl. Detta har sedan förstärkts med produkter som rekommenderas i sällskap där friluftsliv är varmt om hjärtat.

Alla produkter har genomgått kvalitetsgranskning i form av att de måste presterat bra i tester och/eller ha väldigt goda omdömen och rekommendationer från andra håll.

Många av de mest populära vandringsryggsäckarna och även de som presterar bäst i test tenderar att vara modeller från Osprey, Haglöf och Fjällräven. Inte helt oväntat är detta några av de största märkena på marknaden också.

Källor & Test

Här nedanför finner du vår sammanställning över test, recensioner och andra källor som ligger till grund för hur de bästa vandringsryggsäckarna valdes ut.

 • Bra ryggsäck att vandra i – test av 11 olika modeller – 2020 – Expressen
  Allt om resor är en del av expressens redaktion och precis som namnet antyder specialiserar de sig på resor och äventyr. Allt om resor grundades 1998 och har sedan dess erbjudit restips och ”bäst i test” listor till sina konsumenter. I mars 2020 publicerade de en artikel där de testade 11 populära vandringsryggsäckar. Haglöfs 25 L mottog en andraplats och fick mycket beröm för att den kombinerade låg vikt och kvalité med ett överkomligt pris. Testet involverade även andra varumärken såsom Jack Wolfskin, Lundahags, Klättermusen och Osprey. Allt om resors test har gett oss bra och värdefull information som har gjort det lättare för oss att överblicka marknaden.
 • Ryggsäck: 10 modeller i test – 2020 – Pricerunner
  Pricerunner har sedan starten 1999 byggt upp ett starkt varumärke vilket gör att de dagligen lockar till sig mängder med besökare. Tidigare ägnade de sig endast åt prisjämförelser men på senare år har de utvidgat sin verksamhet till att även innefatta tester. Vi har tagit avstamp i ett test av vandringsryggsäckar som publicerades i maj 2020. I skrivande stund är det därför väldigt tidsenligt och vi har nästintill kunnat räkna med att samtliga produkter fortfarande är till salu. Fjällräven Kajka 65 ansågs vara den vandringsryggsäck som hade högst kvalité i hela testet. Denna information i kombination med goda kundomdömen gjorde så att vi valde att kategorisera Fjällräven Kajka 65 som ”ett mycket bra val”. Den största nackdelen med Kajka 65 är att den är något dyr. I övrigt vidgade Pricerunners test vår syn på marknaden även om vi inte valde att skriva om de övriga modellerna som lyftes fram i deras test.
 • Test av vandringsryggsäckar – 2018 – Råd & Rön
  Råd & Rön har testat sex olika vandringsryggsäckar med en volym på mellan 40 till 50 liter. Det är en storlek som lämpar sig väldigt bra för många äventyr även om man ska bära med sig ett eget litet tält och endast kommer åt vattenkällor varannan till var tredje dag. I testet utsågs Osprey Kestrel 48 ganska överlägset till bäst i test. Ett flertal modeller kom sedan riktigt bra till i poäng där Fjällräven Abisko Friluft 45, Lundhags Termik Light 42 och Thule Capstone 40L är exempel på ryggsäckar.
 • Prisjakt – 2022
  Prisjakt är tillsammans med Pricerunner störst i Sverige när det kommer till prisjämförelser. Vi har använt Prisjakt i syfte att undersöka prisläge och för att försäkra oss om att vi endast lyfter fram produkter som fortfarande är till salu. På prisjakt.nu finns även en särskild flik vid namn ”omdömen” där testande konsumenter kan gå in och säga sitt om de olika modellerna. Även om underlaget inte varit överdrivet stort när det gäller kundomdömen har det gått att se mönster som vi har kunnat använda i vår slutsats. Vi på testat.nu är övertygade om att kombinationen mellan tester och kundomdömen är det ultimata sättet att förstå marknaden.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng