Bästa Gamingskärm

Bästa Gamingskärm: Upplev spelen på bästa sätt

Vilka är egentligen de bästa gamingskärmarna 2023 sett till tester och expertrecensioner? Vi tar en närmare på titt på de bästa modellerna som tar ditt gamande till nya nivåer.

Att välja rätt gamingskärm är svårt och det bästa valet är individuellt baserat på hur snabb gamingdator du har, vilka preferenser du föredrar och vilken budget du har. Det finns alltså inte en enskild gamingskärm som är bäst för alla situationer och behov.

Generellt sett ska en bra gamingskärm ha en snabb uppdateringsfrekvens och även om en högupplöst skärm kan återge mer detaljer ställs det högre krav på din dator för att spelet ska flyta på bra.

Här nedanför går vi igenom flera gamingskärm i olika storlekar och budgetar som alla lämpar sig väl för gamers och som presterat bäst i tester. Längre ner i artikeln kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du väljer gamingskärm så du gör ett bra val för din situation.

Samsung Odyssey C27G75T – Bästa Valet

Samsung Odyssey C27G75T
 • Bästa Valet 2023
 • Maxbetyg i Tomshardwares test
 • Mycket bra betyg i flera tester
 • 27" väld skärm med UHD-upplösning
 • 240 Hz uppdateringsfrekvens
 • Stöd för Nvidia G-sync & AMD Freesync
 • Väldigt bra färgåtergivning och HDR-stöd
 • Priser
 • Egenskaper
Vi saknar priser för denna produkten just nu.
ModellSamsung Odyssey C27G75T
Storlek27" välvd
Upplösning2560 × 1440 pixlar (UHD)
BildpanelVA, LED
Uppdateringsfrekvens240 Hz
Färgåtergivning125 % av sRGB, 95 % av DCI-P3
Färgdjup10 bitar
Kontrast2 500 : 1
Ljusstyrka600 cd/m²
Adaptiv synkroniseringJa genom AMD FreeSync Premium Pro, AMD FreeSync Premium, AMD FreeSync, G-SYNC Compatible
VESA-fästeJa, 100x100mm
Bildanslutningar2 st DisplayPort 1.4, 1 st HDMI 2.0
Övriga anslutningar2 st USB-kontakter
ÖvrigtJusterbar höjd, tiltbar och vridbar

Samsung Odyssey C27G75T är en välvd gamingskärm på 27″ som tillhör de bästa modellerna för 2022 och ett bra val för dig som vill ha en riktigt bra och pålitlig gamingskärm.

Specifikationerna imponerar

Samsung Odyssey C27G75T - bästa gamingskärmenBildskärmen har standardupplösningen 2560 × 1440 (QHD) som i många år nu varit ett av de mest populära alternativen för gamers. Upplösningen är tillräckligt hög för att få detaljrik bild i datorspel och kontorsarbete samtidigt som upplösningen inte är så hög att det ställs orimligt höga krav på grafikkortet i datorn.

Även upplösningen inte är något exklusivt i sig så kombineras det med en uppdateringsfrekvens på 240 Hz, bra färgåtergivning och en ljusstyrka på hela 600 cd/m². Det är dessa detaljerna som lyfter gamingskärmen och erbjuder extremt bra bild för så väl gaming som en del bildredigering och film.

Färgdjupet är 10 bitar och kombineras med färgåtergivning på 125 % av sRGB och 95% DCI-P3. Det finns även stöd för visning av HDR-material genom DisplayHDR 600.

För att räknas som en bra gamingskärm 2022 så behövs även stöd för adaptiv synkronisering, en teknik som skapar en snabb bildström utan hack, grafiska artefakter och lagg. Både G-sync från Nvidia och AMD Freesync är exempel på detta och Samsung Odyssey C27G75T har stöd för båda.

Samsung Odyssey C27G75T anslutningarBildanslutningarna använder primärt DisplayPort där du har 2 st ingångar för version 1.4. Du får också tillgång till en bildanslutning i form av HDMI 2.0 men den har inte kapacitet att över 240 Hz i upplösningen och får då nöja dig med 144 Hz över den anslutningen.

I övrigt finns där utgångar för 2 st USB samt hörlurar som du kan använda istället för att dra kablarna till datorn.

Du får också stöd för VESA-väste så du kan byta ut stativet som följer med skärmen för minimalistiska alternativ eller montera skärmen på väggen. Båda alternativen är populärt för att få ett snyggt och stilrent skrivbord.

Toppresultat i recensioner & tester

Men det är givetvis inte bara på pappret som Samsung Odyssey C27G75T imponerar utan det syns även i tester. TechRadar och PCGamer gav ett väldigt högt betyg om 90% respektive 85% i deras tester av gamingskärmen.

Den välkända testsajten TomsHardware gav den toppbetyg och enda nackdelen de kunde hitta var att bildskärmen saknade inbyggda högtalare, något långt ifrån alla gamers önskar.

De negativa och kritiska aspekterna som lyfts fram för Samsung Odyssey C27G75T varierar beroende på testare. Ett test hyllar det goda HDR-stödet medan ett annat är besviken på resultatet. Ett test uppskattar bildskärmen är välvd för en omslutande känsla när du spelar medan ett annat test tycker kurvan på skärmen är för extrem.

Gemensamt för testarna är dock den goda VA-panelen som generar så pass snabb responstid och god färgåtergivning. Det är något av de viktigaste i en skärms egenskaper och varför den får så pass bra betyg.

Slutsats

Samsung Odyssey C27G75T är på många sätt en väldigt bra bildskärm som kombinerar en god upplösning men väldigt bra bildegenskaper i övrigt för gamers. Det är svårt att inte se gamingskärmen som en av de absolut bästa skärmarna för 2022 för dig som vill ha en bra spelupplevelse.

Upplösningen är fortfarande bättre än Full HD på 1920 × 1080 pixlar men samtidigt inte så extrem att du behöver de dyraste grafikkorten för att få bra fps i ditt favoritspel. Det skapar en balans som passar de flesta gamers rätt bra samtidigt som 240 Hz uppfattas som tillräckligt bra av många professionella gamers.

Det finns billigare alternativ med samma upplösning men det innebär kompromisser på bildkvaliteten i övrigt. Att gå ner till Full HD-upplösning kan vara ett bra alternativ om du har en begränsad budget. Att gå upp till 4K-upplösning eller Ultra Wide (3440 × 1440) kräver lite mer av datorn men är populära alternativ för de som har kraftfulla komponenter i gamingdatorn.

AOC 25G3ZM 25″ – Bästa Budgetval

AOC 25G3ZM 25 tum
 • Bästa Budgetval 2023
 • Bra betyg i oberoende tester
 • Väldigt bra omdömen av konsumenter
 • 240 Hz uppdateringsfrekvens & 1ms GTG
 • VA-panel med godkänd färgåtergivning
 • Full-HD-upplösning kräver mindre av grafikkort

Priser för AOC 25G3ZM 25 tum

2 745 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

AOC 25G3ZM är en gamingskärm som kombinerar bra pris med bra egenskaper för att kunna ge bra spelupplevelse utan att du behöver lägga orimligt mycket pengar på en gamingskärm.

Bra specifikationer med hög uppdateringsfrekvens

Sedan gamingskärmarna intog marknaden som en egen produktkategori så har uppdateringsfrekvensen varit en av de viktigaste egenskaperna. Här lyckas AOC 25G3ZM prestera väldigt bra och erbjuder hela 240 Hz vilket räcker långt.

Skärmens storlek på 25″ med Full HD-upplösning (1080p) är också en rimlig nivå för att hålla nere prisnivån på skärmen men samtidigt inte kräva orimligt dyra datorkomponenter i övrigt.

Skärmen kommer med stöd för AMD FreeSync Premium vilket vi ser som mer eller mindre ett krav för en bra gamingskärm idag. Adaptiv uppdatering av bildrutorna ger bäst upplevelse i många speltitlar.

Även responstiden i VA-panelen på 1ms (Grey to Grey) är bra för dig som spelar FPS-spel. Ljusstyrkan på 300 cd/m² är tillräckligt så länge du inte sitter i väldigt ljusa miljöer. Det matta ytskiktet på skärmen kommer dock hjälpa dig för att fina fånga upp störande reflektioner från t.ex. ljuskällor.

Färgåtergivningen är väl skärmens största svaghet men klarar ändå av att återge 100% av sRGB vilket räcker bra för en spelskärm i de lägre prisnivåerna. Just färgåtergivningen var något positivt som lyftes fram i test.

Skulle du vilja byta stativ till AOC 25G3ZM eller montera den på väggen har den ett VESA-väste för detta. En klar bonus och en funktion fler och fler uppskattar.

Gott testresultat och betyg

I flera oberoende tester har AOC 25G3ZM presterat bra och anses tillhöra de bästa gamingskärmarna i det lägre prissegmentet.

Svenska Sweclockers har t.ex. genom testpilot satt tänderna i skärmen och gett den utmärkelsen ”Silver”. De fann att uppdateringsfrekvens, låg responstid, bra färger, pris och andra fördelar bland de positiva egenskaperna. Nackdelarna var avsaknad av USB-hubb och OSD (menysystemet på skärmen) var dåligt.

Även många gamers som köpt skärmen är nöjda med sitt köp och beskriver den som ett väldigt bra skärm för sin prisnivå. Det tyder på att skärmen lever upp till förväntningarna som ställs vilket är ett bra tecken.

Slutsats

Det finns flera bra gamingskärmar i det lägre prissegmentet men det är tydligt att AOC 25G3ZM tillhör de bättre alternativen. Det är en snabb spelskärmen, hygglig färgåtergivning och bra egenskaper till ett rimligt pris.

Efter vår granskning av budgetalternativen för 2023 så står AOC 25G3ZM som vinner och får utmärkelsen ”Bästa Budgetval” av oss baserat på en välbalanserad och genomtänkt gamingskärm för den tunnare plånboken.

LG UltraGear 27GN950 – Bästa Premiumval

LG UltraGear 27GN950
 • Bästa Premiumval 2023
 • Extremt bra betyg i tester
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • 144 Hz uppdateringsfrekvens
 • 3840 × 2160 pixlar (4K) upplösning
 • Stöd för Freesync & Nvidia Gsync
 • Bra ljusstyrka på 400 cd/m²

Priser för LG UltraGear 27GN950

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Det finns en del intressanta gamingskärmar i premiumsegmentet men LG UltraGear 27GN950 sticker ut som ett väldigt intressant val med 27 tum och 4K-upplösning.

Skärmen började dyka upp hos svenska butiker i slutet av 2020 men tillgången har varit klart begränsad även en bra bit in i 2021 vilket är en klar nackdel från vårt perspektiv.

LG UltraGear 27GN950 gamingskärmMängden recensioner från gamers och användare är således begränsat men det vi hittar är bra omdömen. Expertrecensioner gjorda av så väl Tom’s Hardware som Rtings.com är också väldigt bra. Det är tydligt att LG UltraGear 27GN950 är en extremt bra gamingskärm i premiumsegmentet som även lämpar sig bra för många andra uppgifter.

Däremot är LG UltraGear 27GN950 en gamingskärm som träffar rätt på väldigt mycket och ett mycket bra val för dig som bestämt dig för 27″ storlek och 4K som upplösning.

Fördelen med 4K är att mängden detaljrikedom som letar sig in i bilden är bättre jämfört med både QHD och framförallt vanlig Full HD. Samtidigt har 4K blivit en mycket uppskattad upplösning för andra uppgifter än spel på datorn och kan därför ofta vara ett mycket uppskattat val för de som både arbetar och spelar vid en dator. Nackdelen med 4K är det ställs mycket större krav på övriga datorkomponenter i datorn.

LG UltraGear 27GN950 har stöd för 144 Hz uppdateringsfrekvens genom Displayport. Det går faktiskt att även trycka upp frekvensen till 160 Hz genom överklockning. Däremot saknar skärmen stöd för HDMI 2.1 så man får nöja sig med 60 Hz om man vill ansluta en bildkälla till HDMI-anslutningen i skärmen.

LG UltraGear 27GN950 baksidaÄven färgåtergivningen är extremt bra för en så pass snabb skärmpanel optimerad för spel snarare än grafisk arbete. Enligt specifikationerna återges 98 % av DCI-P3 och med bra värden för så väl sRGB som Adobe RGB. Det kanske inte är en optimal skärm för de med kritiska grafiska arbetsuppgifter för print men den tar dig långt om du arbetar med färger för webben.

De största nackdelarna med skärmen återfinns i testerna. Det är bl.a. reflektionsskyddet som är bättre i vissa konkurrerande modeller. Samtidigt presterar skärmen inte optimalt i HDR på grund av dålig local dimming och kan således inte stänga av ljuset bra i vissa delar av skärmen. Det är dock väldigt vanligt att bildskärmar till datorer inte har varken rätt ljusstyrka eller mängd zoner för att på ett optimalt sätt får bra betyg i HDR.

Avrundningsvis är det ingen tvekan om att LG UltraGear 27GN950 är ett mycket bra premiumval och ett av de bästa alternativen om man letar en mer traditionell storlek på 27 tum med 4K. Den har bra färgåtergivning, bra betraktningsvinklar, snabb responstid och stöd för adaptiv synkronisering.

Acer Predator X34GS – Bästa UltraWide

Acer Predator X34GS
 • Bra Produkt 2023
 • Utsedd till Bäst i Test av MacWorld
 • UltraWide 21:9 format (3440 × 1440)
 • 144 (180) Hz uppdateringsfrekvens
 • IPS-panel med bra färgåtergivning
 • Stöd för adaptiv bilduppdatering

Priser för Acer Predator X34GS

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Acer Predator X34GS är för 2021 en av de bästa UltraWide-skärmar vi har kunnat identifiera i vår granskning. Även om det finns bra utmanare så har Acer lyckats extremt bra med X34GS som dock även avspeglar sig på prislappen.

Bra UltraWide-monitorer har letat sig in som populära alternativ i Premiumsegmentet. Det är dock skärmar som är i en klass för sig, perfekt för dig som endast vill ha en enda bred skärm.

Acer Predator X34GS - välvd gamingskärmTrots att gamingskärmen inte är speciellt gammal har den redan mottagit bra lovord bland gamers som testat den. Även i mer professionella recensioner har den presterat bra där den t.ex. utsågs till bäst i test i juli 2021 av MacWorld när de testade sex olika extra breda skärmar

Acer Predator X34GS kommer utrustad med en kompetent IPS-panel på 3440 × 1440 pixlar vilket gör den något mer lättdriven än 4K-skärmar. Den breda upplösningen på UltraWide skärmar gör de 34% bredare än vanlig QHD och i takt med att fler spel fått stöd för formatet har populariteten ökat.

Acer Predator X34GS har stöd för 144 Hz i bildfrekvens och kan överklockas till 180 Hz. Den har också stöd för synkroniseringsteknikerna Nvidia G-sync samt AMD Freesync.

När det kommer till bildkvalitet så presterar skärmen också väldigt bra. Den kan återge 98% av färgerna i standarden DCI-P3. Skärmen välvd något vilket lämpar sig klart bättre på just Ultrabreda monitorer även om IPS-paneler har goda betraktningsvinklar så känns det ofta mer omslutande och kan underlätta med reflektioner.

I MacWorlds test av skärmen kritiserades t.ex. de inbyggda högtalarna som mer bör ses som ett substitut i nödfall än något annat. Även designen kritiserades som att den stack ut. Vi tycker dock att designen är relativt slimmad och stilren jämfört med många andra alternativ. Men låter man Apples produkter sätta standarden så är det kanske rimligt att kritisera även det.

Den mest rimliga kritiken i testet gäller kontrasten. Det är inte ovanligt att många spelskärmar har problem här och för många är detta inte heller något problem. Vi håller dock med MacWorld i deras utmärkelse om bäst i test. Bland breda bildskärmar är detta ett riktigt bra val även om priset kan ses som en klar belastning för den som vill komma billigt undan.

Asus ROG Swift PG259QNR – Snabbt val

Asus ROG Swift PG259QNR
 • Bra Produkt 2022
 • Optimal för snabba FPS-spel och e-sport
 • 360 Hz uppdateringsfrekvens
 • 1920 × 1080 pixlar (Full HD) upplösning
 • 1 ms responstid (GTG)
 • Bra ljusstyrka på 400 cd/m²
 • Stöd för Nivida G-sync

Priser för Asus ROG Swift PG259QNR

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Asus ROG Swift PG259QNR - gamingskärm baksidaAsus ROG Swift PG259QNR är en 25 tum gamingskärm som riktar sig till dig som vill maximera bilduppdateringen varje sekund som t.ex. e-sportproffs.

Med en väldigt snabb panel på 1 ms responstid (GTG) och 360 Hz uppdateringsfrekvens så banar Asus ROG Swift PG259QNR vägen för de som brinner för e-sport.

I denna kategori kan användaren kompromissa med upplösningen för att spelet ska flyta så smidigt som möjligt och uppdateras så snabbt som möjligt för att optimera det tekniska förhållandet jämte motståndare.

Med Asus ROG Swift PG259QNR får du en Full HD-upplösning som innebär 1920 × 1080 pixlar men där styrkan ligger på den snabba uppdateringsfrekvensen. Den lägre upplösningen gör det också lättare för datorn att driva runt spelet så när 360 fps som möjligt.

Detta är en skärm helt optimerad för dig som spelar datorspel på hög nivå eller för dig som siktar på att nå dit.

I flera tester av skärmen så kritiseras t.ex. skärmstorleken eller den lägre upplösningen som något negativt. Vår uppfattning är däremot att många gamers tycker 24-27 tum är optimalt på hög nivå. Dessutom vill du spela i skärmens native-upplösning och 1920 × 1080 gör att du kan få många bilduppdatering per sekund vilket inte hade varit lika enkelt med en högre upplösning.

Bland e-sportare och gamers som köpt skärmen är det många som hyllar den som ett mycket bra köp. Men det gäller att vara medveten om att man vill ha dessa kompromisser i utbyte mot en extremt snabb spelskärm.

Hur du väljer en bra gamingskärm

Välj rätt gamingskärm

En bra gamingskärm är viktigt för dig som spelar mycket datorspel och att satsa på en bra skärm kan göra upplevelsen betydligt bättre.

Det finns ett antal faktorer som har stor betydelse vid valet av bildskärm som ska fungera bra för datorspelande. Samtidigt har inte alla exakt samma behov och varför det är värt att titta närmare på olika specifikationer så du kan hitta den bästa gamingskärmen för dig.

Bildskärmspanel

Nästan alla bildskärmar till datorer är av typen LCD och använder idag LED som bakgrundsbelysning. Men vilken teknik själva panelen bygger på skiljer sig lite åt och de vanligaste alternativen är IPS, VA och TN.

IPS – Bättre färgåtergivning

De bästa gamingskärmarna kör nästan alltid IPS-paneler för att de normalt sett ger väldigt bra färgåtergivning och bra betraktningsvinklar. IPS används alltid i skärmar avsedda för bildredigering och där det är viktigt att alla färger syns på ett bra sätt. De som sitter i gamingskärmar är mer optimerade mot att vara snabba men har oftast ändå väldigt bra färgåtergivning.

För de flesta är dessa skärmar bäst och ger dig även en möjlighet att hålla på med bildredigering utan att färgerna i produktionen blir allt för fel.

I takt med att IPS blivit billigare att tillverka och även snabbare för var år som går är det nästan uteslutande IPS-paneler i de bästa gamingskärmarna idag.

VA – Mellanting

VA-paneler finns i ganska många skärmar och skulle kunna översättas till en allroundskärm. VA har klara fördelar med att kunna återge svärta bättre och var länge en bra rekommendation för de som vill arbeta, spela och se på film vid sin monitor.

Initialt har VA-paneler varit långsammare än TN och IPS men har på senare år blivit mycket snabbare. Det innebär att det finns ett stort antal gaminskärmar med VA-paneler idag och vissa av dem presterar väldigt bra dessutom.

Det bästa är att läsa recensioner om den skärmen du vill köpa så du kan få en uppfattning om den passar bra för dina behov.

TN – Snabbaste panelerna

TN har alltid varit känt för att vara snabbt och när LCD slog sig in på marknaden framför de gamla CRT-skärmarna var det TN som först började ge en responstid som matchade de klassiska alternativen.

TN har fortsatt att utvecklas och det var även de första panelerna som kom ut i 144 Hz och senare även 240 Hz. Det är helt enkelt lättare att göra en TN-panel snabb då tekniken lämpar sig väl för detta.

Spelar du spel som Counter-Strike, Quake eller andra actionspel på en hög nivå vill du förmodligen ha en så snabb panel som möjligt. TN-paneler är också billigare vilket gör att om du vill ha en snabb gamingskärm med minst 120 Hz så är det TN som är billigast.

En nackdel med TN är färgåtergivningen även om de mer påkostade panelerna är betydligt bättre än de absolut billigaste du kan köpa. Även betraktningsvinklarna är dåliga vilket gör att om du tittar lite snett från sidan eller ovanifrån tappar man ofta färger och ljusstyrka.

Av dessa anledningar är oftast skärmar med TN-panel upp till 24″ ett helt okej alternativ. Men i större skärmar blir betraktningsvinkeln mot hörnen inte perfekt även om du sitter rakt framifrån vilket kan leda till att det blir nyansskillnader.

TN-paneler har blivit mer ovanliga i takt med att IPS blivit billigare och lyckats bli snabbare. Således har TN tappat mycket av fördelarna de tidigare hade som var just lågt pris och snabb responstid.

Uppdateringsfrekvens

Uppdateringsfrekvens bildskärm
Viktigt att ställa in bildskärmen på rätt uppdateringsfrekvens.

Uppdateringsfrekvensen för bildskärmar är normalt sett 60 Hz vilket innebär att de uppdateras 60 gånger varje sekund. Men i datorspel och då främst FPS (First Person Shooter) så blir upplevelsen bättre med snabbare uppdateringsfrekvens.

En bra gamingskärm idag har uppdateringsfrekvens på minst 144 Hz. Det finns säkerligen bra alternativ på 120 Hz också men utbudet är idag så stort att det finns liten anledning att leta under 144 Hz.

Ju högre upplösningen du har ju mer information ska skickas till skärmen och desto längre tid tar det att skicka varje bildsignal. Således ställs det stora krav på t.ex. 4K upplösning och 144 Hz. Det kräver en mycket kraftfull dator, rätt grafikkort, rätt kablar och en skärm som klarar av det.

Uppdateringsfrekvensen avger hur ofta skärmen kan motta en ny bildruta från grafikkortet per sekund. Om du spelar ett spel med 150 fps (frames per second) så kommer en skärm på 144 Hz att kunna uppdatera bilden 144 gånger och missar således 6 stycken. Därför är det inte ovanligt med Vsync och andra tekniker som låser fps i spelet till bildskärmens Hz.

Kontentan är däremot att du som spelare upplever ett bättre flyt med högre uppdateringsfrekvens och du får även den nya renderade bilden visad för dig snabbare, vilket är en fördel i flera titlar för e-sport.

Skärmstorlek

En optimal skärmstorlek för spelande varierar lite beroende på vad du är ute efter och hur nära du sitter. Många e-sport proffs sitter på 22-24″ för att de dels vill kunna sitta nära och se hela skärmen.

Vi tror att en bra ingångspunkt är att satsa på 24″ om man har en begränsad budget då det kommer vara billigare att köpa en sådan skärm och de oftast även har Full HD-upplösning som ställer mindre krav på grafikkortet.

De bästa gamingskärmarna som säljs är dock ofta i upplösningen 27″ eller större. Men de kör då även lite högre upplösning vilket i sin tur även ställer högre krav på grafikkortet. Dessa komponenter har blivit klart dyrare senaste åren vilket vi sett på priserna för stationära gamingdatorer som gått upp mycket i alla prisklasser.

De vanligaste upplösningarna har också ett förhållande om 16:9 vilket är definitionen av vanliga WideScreen. UltaWide har dock 21:9 vilket innebär att de är bredare utan att få fler pixlar på höjden. UltraWide blev populärt då 21:9 är nära det förhållande som många filmer produceras i och där man i teorin kan slippa de svarta bars ovan och under filmen.

Upplösning

Den vanligaste upplösningen idag är 1920 × 1080 pixlar eller Full HD som det också kallas. Det är en förhållande vis lätt upplösning att driva runt moderna spel i och gör att du klarar dig med lite billigare grafikkort. Skärmar upp till storleken 24″ har normalt sätt denna upplösning.

För den som vill ha lite bättre upplösning är WQHD-upplösning på 2560 × 1440 pixlar ett bra val. Många av de bästa gamingskärmarna från 27 tum och uppåt använder denna upplösning. Det är också en bra kompromiss mot 4K som ofta kräver de absolut bästa grafikkorten för att orka driva runt spel.

Det finns även Ultra Wide skärmar som har upplösningen 3440 × 1440 pixlar och har 21:9 istället för 16:9 som ratio. Det är ett format anpassat för filmer eller Cinema-format men blivit populärt då det ger en bred och omslutande upplevelse i de spel som har stöd för detta.

Adaptiv synk-tenik

Nvidia G-Sync
Nvidia var först ut med adaptiv bilduppdatering genom tekniken G-Sync. Den har länge även ansetts vara den bästa och där AMD Freesync istället varit en billigare teknik som presterat lika bra.

En ny teknik som tagit steget in på marknaden är möjligheten till adaptiv synkronisering. Det finns idag två olika tekniker för detta och det är Nvidias G-Sync och AMD Freesync.

Det finns inga skärmar som har stöd för båda teknikerna och du måste ha ett grafikkort från samma tillverkare för att kunna nyttja funktionen. Många anser att detta är ett sätt att låsa ner sig och vi håller givetvis med. Har man köpt ett bra grafikkort från Nvidia och vill ha tekniken måste man välja en skärm med G-Sync annars går inte funktionen att aktivera och det blir som om du köpt en skärm utan stöd för det.

Nvidia tar extra betalt för G-Sync så skärmar med stöd för det kostar normalt sätt en slant extra jämfört med de som kör AMD Freesync då det är en öppen standard som skärmtillverkarna själv kan implementera.

Däremot har det historiskt varit så att G-Sync fungerar bättre är AMD:s motsvarighet. De har däremot jobbat med att höja kraven på skärmtillverkarna så skillnaderna kanske suddas ut med tiden.

Men vad är G-Sync & Freesync?

screen tearing
Exempel på s.k Screen Tearing som kan uppstå i datorspel när man inte kör med Vsync eller Adaptiv synkronisering.

Normalt sätt hämtar bildskärmen bilden från grafikkortet och visar detta på skärmen. Har man 60 Hz görs detta 60 gånger per sekund. Men när grafikkortet är klar med att rita upp nästa bild så byts den tillgängliga informationen ut. Detta kan innebära att skärmen ritar upp halva bilden från en bildruta och andra hälften från bildrutan efter. Detta ger normalt sätt en artefakt i bilden med en linje i mitten. Detta kallas Tearing.

För att lösa tearing förr kunde man aktivera Vsync som låser fps i spelet till samma värde som skärmens Hz. Om du har 60 Hertz så låses din fps i spelet till 60 fps. I många speltitlar fungerar detta helt okej och om grafikkortet alltid orkar med att rita minst 60 bilder per sekund så är allt frid och fröjd.

I nya och tunga speltitlar där man kanske vill dra upp grafikinställningarna så man får ca 60 fps så kanske det ibland innebär att grafikkortet bara orkar rit 55 fps. Detta är fortfarande snabbt nog för att spelet ska kännas följsamt i rörelserna men detta klarar inte Vsync-tekniken av och halverar då istället det till 60 fps till 30 fps. Så att varje Hertz från skärmen ritar upp varje bild från grafikkortet 2 gånger. Detta innebär att spelet kan hoppa mellan 30 fps och 60 fps och det är ingen härlig upplevelse.

Adaptiv synkronisering fungerar istället som så att så fort grafikkortet har ritat klart en ny bildruta så berättar den det för skärmen. Skärmen kan då hämta de senaste bildrutorna oavsett hur många fps grafikkortet orkar rita just för stunden.

Man kan säga att adaptiv synkronisering som G-sync & Freesync kombinerar det bästa från två världar.

Vill du sätta dig in mer i tekniken? Då kan du läsa mer om G-Sync som teknologi på Nvidias hemsida och Freesync på AMD:s hemsida.

Utgågna modeller

Gamingskärmar som presterat bra men som nyligen utgått och inte längre rekommenderas i brist på återförsäljare.

Asus TUF Gaming VG259QM

Asus TUF Gaming VG259QM
 • Bästa Budgetval 2022
 • Extremt bra betyg från gamers
 • Väldigt bra betyg från Tom's Hardware
 • 240 Hz uppdateringsfrekvens
 • 1920 × 1080 pixlar (Full HD) upplösning
 • Stöd för HDR (DisplayHDR 400)
 • Bra ljusstyrka på 400 cd/m²

Priser för Asus TUF Gaming VG259QM

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

En billig men bra gamingskärm på 24,5 tum som plockat hem bra utmärkelser och betyg i tester är Asus TUF Gaming VG259QM.

När vi granskat omdömen från gamers och konsumenter finner vi ett mycket högt snittbetyg bland tusentals recensioner. Det är för oss uppenbart att skärmen lever upp till de förväntningar som ställs på den.

Även i expertrecensioner som när Tom’s Hardware tittade på skärmen så presterar den väldigt bra även om det är lättare att utläsa svagheterna här. Bristerna är något svag gamma och trots IPS-panel är färgåtergivning bara bra men inte i toppklass.

Med endast 74,33% täckning av DCI-P3 färgrymden så lämpar den sig inte för kritiskt färgarbete för print. Samtidigt täcker den bra omfattning av sRGB och för den som endast vill ha en bra och skarp färgåtergivning i spel räcker detta långt.

Asus TUF Gaming VG259QM baksidaI testet lyfts de positiva egenskaperna fram med 240 Hz (280 Hz överklockat) uppdateringsfrekvens i kombination med Asus ELMB (Extra-Low Motion Blur) som blir en fröjd för ögat vid spel. ELMB går även att kombinera med Adaptiv synkronisering vilket testarna också beskriver som ovanligt bra kombination då man ofta annars måste välja mellan det ena eller det andra.

Upplösningen Full HD med 1920 × 1080 pixlar kan tyckas vara i det lägsta laget men för en bra spelskärm i budgetsegmentet är det rimligt då det ställer lägre krav på grafikkortet och även processorn. Det blir lättare att nå 240 Hz och få ett riktigt bra flyt i ditt favoritspel oavsett om det är CS, Fortnite eller något annat spel.

Asus TUF Gaming VG259QM träffar rätt på det mesta och för den som siktar på en prisvärd 24″ gamingskärm med Full HD upplösning så är detta ett mycket bra val. IPS-panelen ger överlag en bra färgåtergivning som kombineras med upp till 280 Hz uppdateringsfrekvens i överklockat läge samt stöd för adaptiv synk-teknikerna AMD Freesync och Nvidia G-sync. Det är inte konstigt att så många gamers gett spelskärmen ett mycket bra slutbetyg.

AOC 24G2U

AOC 24G2U
 • Bra Produkt 2022
 • Extremt bra betyg från gamers
 • Mycket billig och prisvärd skärm
 • 144 Hz uppdateringsfrekvens
 • 1920 × 1080 pixlar (Full HD) upplösning
 • Inbyggd USB-hubb med 4 st 3.0-anslutningar

Priser för AOC 24G2U

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

För gamern som vill komma undan så billigt som möjligt så är gamingskärmen AOC 24G2U ett alternativ väl värt att spana in.

Bildskärmen har storleken 23,8 tum vilket i ögonmått snarare blir 24 tum. Skärmen kommer utrustad med ett kompetent IPS-panel som klarar av 144 Hz uppdateringsfrekvens och har 1 ms responstid.

Upplösningen är 1920 × 1080 (Full HD) vilket är rekommenderat i en budgetklass där syftet är att spara pengar. Det gör att skärmen kommer passa väl ihop med många medelbra gamingdatorer.

När Sweclockers testpilot testade skärmen fick den utmärkelsen Guld. Även när vi sammanställer omdömen från konsumenter så är det tydligt att skärmen fått ett väldigt bra betyg.

Med stöd för AMD Freesync har du dessutom möjligheten att slippa tearing och kan få en mjuk och följsam bild i moderna speltitlar.

Det är ingen tvekan om att gamingskärmen är ett väldigt bra val för dig som vill komma billigt undan men ändå ha en bra skärm för datorspelande. Det finns billigare alternativ men då görs fler kompromisser på bildkvalitet och uppdateringsfrekvens.

För prissegmentet har vi svårt att lyfta fram några tydliga nackdelar med skärmen. Rätt kompromisser har gjorts och detta är ett mycket bra budgetval.

Så valde vi ut de bästa gamingskärmarna

För att välja ut de bästa gamingskärmarna har vi använt oss av teknikkunniga ögon och tittat på följande aspekter:

 1. Skärmars specifikationer och pris
 2. Oberoende testresultat och recensioner
 3. Konsumentomdömen

1. Specifikationer & pris

En bra gamingskärm måste ha rätt specifikationer och att filtrera bort dåliga alternativ kan göras ganska enkelt. På så sätt formas ett smalare utbud av bildskärmar som behöver granskas.

Vi ställer krav på att gamingskärm måste ha 144 Hz uppdateringsfrekvens för 2021 och framåt. Även om det finns skärmar med 120 Hz som fungerar bra att spela på så har vi satt gränsen där då det även är förekommande i 4K-uppplösningen idag.

Priset är också en faktor vi granskar och det måste kännas som skärmtillverkaren har prioriterat de funktioner som görs sig bäst för gamers.

Eftersom gamers idag har olika krav på vad en bra gamingskärm är så har vi tittat på flera olika skärmstorlekar samt olika upplösningar där Full HD (1920 × 1080) gör sig bäst i budgetsegmentet eller för e-sportproffs som vill maximera bilduppdatering. QHD (2560 × 1440) är ett bra standardsegment och gör sig ofta bäst på 27 tum.

4K och UltraWide ses som premiumsegment även om det finns billigare alternativ bland dessa också. Att välja billigare alternativ av 4K och UltraWide innebär dock ofta att man gör stora kompromisser på de funktioner som gör en gamingskärm bra och således är det ofta bildskärmar som inte längre bäst för just gaming utan kanske snarare för vanligt kontorsarbete.

2. Testresultat

Testresultat och recensioner är viktigt för att se hur skärmarna presterar i tester.

Här vill vi gärna se hur eftersläpningen ser ut och om färgåtergivningen är bra eller dålig. Även andra aspekter av skärmen har betydelse som back-bleeding och andra problematiska fenomen som förekommer.

Testresultatens slutsatser vägleder oss i våra rekommendationer och varje spelskärm bör ha minst en referens till testresultat som är bra.

3. Konsumentomdömen

Att vända sig till gamers själva och se vad de tycker är A och O för att kunna hitta de bästa gamingskärmarna.

Även om konsumenter drivs av konfirmeringsbias och bias för att bejaka beslutet så finns det mycket lärorikt i att läsa omdömen lämnade av konsumenter. Ofta återspeglar omdömet om produkterna lever upp till förväntningarna. En gamingskärm med 4,5 i betyg tenderar att leva upp till förväntningarna men behöver inte vara bättre än en skärm med 3,5 i betyg om den senare lovat för mycket eller säljs i ett högre prissegment.

Kvalitetsproblem, irritationsmoment och andra liknande problem är däremot konsumenter väldigt bra på att identifiera. Om det återkommande dyker upp konsumenter som kritiserar samma problem är det förmodligen inget att sopa under mattan och ett faktiskt problem som påverkar om produkterna kan rekommenderas av oss.

Källa & Tester

Underlaget som vi använt oss av för att presentera de bästa gamingskärmarna.

 • Test av AOC Gaming 25G3ZM – 2022 – Sweclockers
  Svenska Sweclockers har testat gamingskärmen AOC Gaming 25G3ZM som en billigare 240 Hz spelskärmen med god potential. Testet utfördes av en testpilot och inte av deras ordinarie redaktion. Skärmens positiva egenskaper visade sig vara hög uppdateringsfrekvens, låg responstid samt bra färgåtergivning, kontrast, inställningar för stativ och anslutningsmöjligheter. Även prisnivån ansågs vara väldigt bra. Negativa egenskaper var OSD (On Screen Display) som är menyn för skärmen som var svår att hantera. Samtidigt saknar skärmen USB-hubb.
 • Test av breda skärmar – 2021 – MacWorld
  MacWorld har testat 6 st ultrabreda skärmar där Acer Predator X34 GS blev utsedd till bäst i test med 5 av 5 i betyg. Andra skärmar som testas är AOC AG353UCG 35, Asus TUF Gaming VG34VQL1B, MSI Prestige PS341WU, Philips 346P1CRH och Samsung CJ79.
 • Test av Samsung Odyssey G7 C27G7 – 2020 – PC Gamer
  PC Gamer har testat gamingskärmen Samsung Odyssey G7 C27G7 som plockar hem hela 85 av 100 i betyg. Betyget lyfts upp av en väldigt bra VA-panel med extrem bra uppdateringsfrekvens av bilden samt hög kvalitet på skärmen. Priset, HDR-implantationen och kurvan på den välvda skärmen lyfts fram som nackdelar i testet.
 • Recension och test av LG 27GN950-B – 2020 – Rtings.com
  Djupgående test och analys av LG 27GN950-B gav den väldigt bra betyg för gamers. Trots att det är en premiumskärm sker det alltid kompromisser. Med LG 27GN950-B var de största bristerna dålig local dimming som krävs för bra HDR-resultat samt dålig kontrastförhållande. En annan klar brist var hur skyddande skärmen var mot reflektioner och det blev klart en av de tydligaste bristerna med skärmen. Däremot har skärmen bra färgåtergivning, 4K, snabb responstid, stöd för Gsync och Freesync samt bra betraktningsvinklar.
 • Prisjakt – 2023
  Prisjakt har tillsammans med butikerna kunnat bistå med ett underlag om vilket betyg konsumenterna ger de olika modellerna samtidigt som de bidrar med information om vilka modeller som är på väg bort från marknaden.
 • Konsumentomdömen – 2023
  Vi har samlat ihop och aggregerat omdömen från konsumenter för de bästa gamingskärmarna för att säkerställa att de flesta konsumenter är nöjda med sina köp. Förutom att vi eftersöker ett högt genomsnittsbetyg så läser och sammanställer vi även kritik. En skärm som onormalt hög kritik om back-bleeding, dålig ljusstyrka, anslutningsproblem m.m. är faktorer vi tar hänsyn till. Ingen gamingskärm som utses till bästa valet kan bära mycket kritik på punkter som lätt kan missas i expertrecensioner.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng