Bästa Glassmaskin

Bästa Glassmaskin

Förenkla skapandet av hemmagjord glass med hjälp av glassmaskiner – men hur bra är de i praktiken? Vi har tagit en titt på de bästa glassmaskinerna på marknaden baserat på tester och recensioner.

Det finns enkla glassmaskiner som fungerar relativt bra och där du tar hjälp av frysens kompressor för att frysa glassen. Det finns också dyrare och mer exklusiva glassmaskiner med inbyggd kompressor som gör detta jobbet åt dig och håller glassen kall.

Nedanför hittar du glassmaskiner som blivit utsedda till bäst i test, men också andra bra glassmaskiner som är populära och omtyckta av konsumenter.

DeLonghi Gelataio ICK 5000 – Bäst i Test

DeLonghi Gelataio ICK 5000
 • Bäst i Test 2020
 • Utsedd till bästa glassmaskin av danska Taenk
 • 2:a plats i Råd & Röns test
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Motoreffekt på 2300 watt
 • Tystare än många konkurrenter
 • Inbyggd kompressor

Priser för DeLonghi Gelataio ICK 5000

3 014 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

DeLonghi Gelataio ICK 5000 är en relativt tystlåten glassmaskin som blivit belönad med epitet “bäst i test” av danska konsumentröret Taenk. Det goda betyget följs upp av testande konsumenter som har visat en stor nöjdhetsfaktor i deras digitala recensioner.

Förutom förstaplatsen i danska Taenk placerade sig DeLonghi Gelataio ICK 5000 på en andraplats när den välkända konsumenttidningen Råd & Rön genomförde ett test av glassmaskiner. Det som lyftes fram lite extra var den inbyggda kompressorn som gör att du kan tillverka mjölkglass, gräddglass, sorbet och frozen yoghurt direkt i maskinen.

DeLonghi Gelataio ICK 5000 - Italiensk glassGlassmaskinen har en motor med en maximal effekt på 2300 watt och en rostfri skål som rymmer 1,2 liter. Detta betyder att du kan göra upp till 700 gram glass på bara några minuter.

DeLonghi Gelataio ICK 5000 innehar en kylningsfunktion som gör att glassen håller sig kall en längre period. Själva locket är även lufttätt vilket gör att glassen får en kall och stabil temperatur.

Rengöringsprocessen av ICK 5000 är relativt okomplicerad då samtliga avtagsbara delar tål maskindisk. Resterande delar av maskinen brukar generellt sett inte exponeras för så mycket smuts och dessa kan du i regel torka av med trasa om behov finns. Medföljer gör också en urskrapare.

Om man väver ihop konsumentomdömen och de fina placeringarna i ett antal oberoende tester blir det tydligt att DeLonghi Gelataio ICK 5000 är en mycket bra och populär glassmaskin. Somliga flaggar dock för att den är något långsammare än vissa konkurrenter vilket såklart måste ses som ett minus. Det finns dock en stor enighet kring den goda kvalitén på glassen och om du är ute efter att köpa en glassmaskin är detta förmodligen en av de bättre på marknaden.

Wilfa ICM-C15 – Bra Glassmaskin

Wilfa ICM-C15
 • Bra Produkt 2020
 • Bra betyg i Råd & Röns test
 • Utsågs till bäst i test hos norska Klikk.no
 • Bra betyg från konsumenter
 • Tydlig LCD-display
 • Inbyggd kompressor

Priser för Wilfa ICM-C15

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Wilfa ICM-C15 har fått bra betyg i Råd & Röns test och utsågs dessutom till bäst i test av norska Klikk.no. Konsumenter även lämnat positiva omdömen online och mycket tyder på att detta är ett bra val om du är ute efter en pålitlig glassmaskin.

Glassmaskinen Wilfa har en kapacitet på 1,5 liter och det tar ca 1 timme innan glassen är klar. Wilfa ICM-C15 har en inbyggd kompressor vilket innebär att processen blir betydligt mindre tidskrävande. Kompressorn har även en kylande effekt vilket betyder att glassen håller sig kall i upp till 1 timme.

Wilfa ICM-C15 - Bra glassmaskinTillredningsprocessen går att följa via en LCD-display som är placerad mitt på glassmaskinen. Här finns också en timer som visar hur lång tid det är kvar innan glassen är färdig att servera.

Wilfa ICM-C15 är enkel att rengöra då den har flera avtagbara delar som alla är diskmaskinsvänliga. De mer stationära delarna av glassmaskinen kan enkelt torkas av med en trasa då dessa generellt sett inte brukar bli så smutsiga.

En återkommande kritik som framförs mot Wilfa ICM-C15 är att specifikationerna inte riktigt lever upp till hur den fungerar rent praktiskt. Trots att den sägs rymma 1,5 liter bör du minska lite på ingredienserna då motorn har visat sig vara något mindre kraftfull än vad man kan förvänta sig.

Mycket tyder på att Wilfa ICM-C15 är en konkurrenskraftig glassmaskin som levererar god glass utan större komplikationer. Norska Klikk.no och Råd & Rån har som tidigare nämnt belönat glassmaskinen från Wilfa med höga betyg och konsumenterna verkar instämma. Om du är ute efter att köpa en glassmaskin är Wilfa ICM-C15 en kandidat som bör övervägas.

Nemox Gelatissimo Exclusive – Bästa Premiumval

Nemox Gelatissimo Exclusive
 • Bästa Premiumval 2020
 • Mycket bra betyg från konsumenter
 • Stark motor som arbetar snabbt
 • Inbyggd kompressor
 • Kan hantera upp till 1,5 liter glass
 • Fryser innehållet effektivt och snabbt

Priser för Nemox Gelatissimo Exclusive

4 825 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
5 439 krTill Butik
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Nemox Gelatissimo Exclusive genomsyras av sin elegans vilket i sin tur gör att den tillhör det högre prisregementet. Glassmaskinen har fått ett genomgående högt betyg av testande konsumenter och många lyfter fram designen och den generösa kapaciteten på 1,7 liter.

Liksom många andra moderna glassmaskiner har Nemox Gelatissimo Exclusive en inbyggd kompressor. Detta betyder att hela processen sköts i glassmaskinen vilket gör att du får större möjligheter till att forma glassen efter dina preferenser. Kompressorn fryser även glassen mycket effektivt och bevarar den låga temperaturen under en längre period.

Nemox Gelatissimo Exclusive 1,7l glassmaskinSom tidigare nämnt rymmer 1,7 liter vilket gör det möjligt att göra upp till 1,5 liter glass åt gången. Bland oberoende tester av exempelvis Aftonbladet och Smartson får Nemox Gelatissimo Exclusive höga placeringar och det hänvisas frekvent till den goda effektiviteten. Glassmaskinen tillverkar och fryser glassen på mindre än 30 minuter vilket är snabbare än vad de flesta konkurrenterna kan erbjuda.

Vid köp av en Nemox Gelatissimo Exclusive ingår en fast skål i rostfritt material, en spatel, måttbägare och en avtagbar aluminiumskål. Det går att tillreda sin glass i både den fasta och den avtagbara skålen.

Det går givetvis inte att bortse från den höga prissättningen på Nemox Gelatissimo Exclusive vilket givetvis måste ses som en nackdel. Den stora anledningen till detta ligger i att glassmaskinen främst är tillverkad i syfte att användas i butiker eller vid industriell framställning av kvalitétsglass i mindre mängder. Är du en person som värdesätter kvalitativa produkter i hemmet är dock Nemox Gelatissimo Exclusive förmodligen den bästa du hittar i premiumklassen.

Krups Perfect Mix GVS2 – Bästa Budgetval

Krups Perfect Mix GVS2
 • Bästa Budgetval 2020
 • Bra betyg från konsumenter
 • Mycket prisvärd glassmaskin
 • Har en LCD-display som förenklar tillagning
 • En kapacitet på 1,6 liter

Priser för Krups Perfect Mix GVS2

799 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
1 056 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Glassmaskinen Krups Perfect Mix GVS2 har fått ett genomgående högt betyg av testande konsumenter och anses vara en mycket prisvärd glassmaskin. Trots den låga prissättningen har Krups Perfect Mix GVS2 flera intressanta funktioner vilket gör den till en av de bästa i budgetklassen.

Krups Perfect Mix GVS2 har en stor kapacitet på 1,6 liter och en LCD-display vilket gör det möjligt för användaren att följa tillredningsprocessen. Glassen tillreds enligt ett förinställt program som avslutas automatiskt när glassen är klar.

Det är dock viktigt att poängtera att Krups Perfect Mix GVS2 inte är helautomatisk. Den saknar kompressor vilket gör processen betydligt mer tidskrävande. Avsaknaden av en kylkompressor innebär att Krups Perfect Mix istället använder sig av kyla som redan är lagrad i skålen för att få glassen kall. Det rekommenderade är att låta skålen ligga i frysen i 18-24 timmar innan användning. Ett enkelt sätt att komma runt detta är att lagerföra skålen i frysen så att den alltid är redo när glassuget uppstår.

Trots att denna glassmaskin från Krups är betydligt billigare än sina konkurrenter är den inte långt ifrån funktionsmässigt. Du kan enkelt välja mellan att göra traditionell glass och sorbet och när glassen väl processas går det relativt snabbt.

Krups Perfect Mix GVS2 har visat sig vara en riktigt favorit hos konsumenter vilket talar för att du förmodligen också hade varit nöjd med glassmaskinen från Krups. Det kan inte nog understrykas att Krups Perfect Mix GVS2 kräver betydligt längre framförhållning än dyrare varianter i testet. Men som sagt, Krups Perfect Mix GVS2 är en budgetvariant och om du är ute efter en billig glassmaskin är detta förmodligen en av de bästa alternativen.

Nemox Gelato Pro 1700 UP – Lyxig glassmaskin

Nemox Gelato Pro 1700 UP
 • Lyxig glassmaskin i retrodesign
 • Justerbart lock
 • Tillredningstid på 15-25 minuter
 • Kan hantera upp till 1,7 liter glass
 • En reptålig glassmaskin med trippel-lack

Priser för Nemox Gelato Pro 1700 UP

12 730 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Glassmaskinen Nemox Gelato Pro 1700 UP är en elegant och stilren glassmaskin i retrodesign. Den återfinns i flera olika färger vilket gör att den lättare passar in i din köksmiljö.

Nemox Gelato Pro 1700 UP är utrustad med en inbyggd kompressor vilket betyder att glassmaskinen själv kyler glassen och håller den kall.

Utmärkande för Nemox Gelato Pro 1700 UP är den otroligt snabba tillredningstiden på 15-25 minuter. Den goda effektiviteten blir lättare att förstå om man väver in faktumet att konkurrerande glassmaskiner i samma prisklass brukar ta runt en timme på sig för att tillverka glass.

Vidare har glassmaskinen från Nemox en kapacitet på 1,7 liter vilket är en relativt hög siffra. Du får även ett justerbart lock där man själv kan styra över hur mycket luft man vill släppa in. Detta ger dig större möjligheter att själv kontrollera vilken konsistens glassen ska ha.

Maskinen är även reptålig då materialet är utformat med en trippel-lack design. Det goda materialvalet genomsyrar Nemox Gelato Pro 1700 UP och du får även en glasskopa på köpet.

Priset går dock inte att komma ifrån. Trots att den har flertalet intressanta funktioner som får en att höja på ögonbrynen kan man absolut argumentera för att det borde finnas mer att önska. Är du ute efter att ge köket ett stilistiskt uppsving och om du värdesätter den lyxiga känslan är detta dock ett utmärkt val i premiumklassen.

Tips för dig som letar glassmaskin

En glassmaskin kan vara bra att ha för den som älskar glass men även för den som tycker om att skapa eget. Genom att man skapar sin egengjorda glass kan man själv styra över vilka ingredienser man vill ha och hur man vill att glassen ska smaka. Dessutom får du större frihet över tillverkningen och du kan enkelt skapa nyttigare alternativ än vad som säljs i affären.

Även om de flesta glassmaskinerna på marknaden erbjuder snarlika funktioner finns det vissa skillnader som kan vara avgörande för glassens smak och konsistens. Nedan listar vi ett antal olika saker som kan vara bra att tänka på innan du köper en glassmaskin.

Tillredningstid

Glassmaskin tillredningstidEn glassmaskin med snabb tillredningstid är ett önskemål från många konsumenter. De glassmaskiner som har en kraftfull motor brukar kunna tillreda glassen snabbare än andra maskiner.

Generellt sett brukar det ta mellan 20-60 minuter för de moderna glassmaskinerna att tillverka glass. Om glassmaskinen har en inbyggd kompressor brukar processen förkortas och den kan även kylas utan externa tillbehör. Om glassmaskinen saknar kompressor krävs mer förberedelser vilket både kan vara tidskrävande och mer mödosamt.

Volym och glassmängd

Olika glassmaskiner klarar av att hantera olika mängder glass åt gången. Om man är en stor familj eller ska nyttja glassmaskinen under festligheter kan det vara smart att välja en glassmaskin som erbjuder större volymer. De flesta glassmaskinerna på marknaden har en kapacitet på mellan 1,2 till 1,8 liter.

Kortare tillredningstid är även fördelaktigt om du planerar att tillverka glass med olika smaker. Med en tillredningstid på omkring 30-60 minuter får du chans att framställa glass i olika omgångar utan att det behöver ta hela dagen.

Glassmaskin med kompressor

En glassmaskin med en kompressor är mycket användbart och innebär att glassen kan serveras direkt efter avslutat program. Kompressorn har ett kylningssyste som fryser glassen under omrörning.

Om man använder en glassmaskin utan kompressor kan man behöva vänta upp till 18-24 timmar då det krävs att skålen är ordentligt fryst innan man kan skapa sin glass.

En glassmaskin med kompressor är idealt för personer som inte kan lägga massa extra timmar på glasstillverkning. Det går smidigt och snabbt och maskinen sköter hela processen från start till mål.

Rengöring

Det ska vara enkelt och okomplicerat att rengöra en glassmaskin. Glassmaskiner som har avtagbara delar är oftast diskmaskinsvänliga. För att rengöra maskinens insida krävs det oftast bara en fuktig trasa eller hushållspapper då dessa generellt sett inte blir särskilt smutsiga.

Stora skillnader i prisklasser

Glassmaskiner brukar oftast variera  prismässigt då professionella glassmaskiner också kan lämpa sig för vanliga konsumenter. Rent kvalitetsmässigt är inte skillnaderna särskilt stora trots att det kan kännas som att premiummodellerna erbjuder revolutionerande funktioner. Frågan du bör ställa dig är, “vad vill jag få ut av min glassmaskin?” Vill du ha en glassmaskin som andas lyx och elegans får du räkna med att hosta upp några tusenlappar mer.

Testresultat & betyg

På internet finns det en uppsjö av tester som kan ge dig riktlinjer på vilka glassmaskiner som kan vara värda att titta närmare på. Underlaget för konsumentomdömen är även relativt stort och det finns goda möjligheter till att få sig ett hum om vad andra konsumenter tycker.

Bäst i test- resultaten kan dock vara lite vilseledande då dessa även involverar glassmaskiner som skapats för kommersiellt bruk. Om du bara ska avnjuta glassen hemma i soffan kanske det räcker med en hygglig glassmaskin i den normala prisklassen.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Samling med vanliga frågor och svar för glassmaskiner.

 1. Hur fungerar en glassmaskin?
 2. Går det att göra egen glass utan glassmaskin?
 3. Vilka är fördelarna med en glassmaskin?
 4. Går det att göra sorbet i glassmaskin?
 5. Hur länge kör man en glassmaskin?

1. Hur fungerar en glassmaskin?

En glassmaskin med kompressor fungerar lite annorlunda i jämförelse med en glassmaskin som inte har en inbyggd kompressor. En glassmaskin med kompressor har ett inbyggt infrysningssytem som gör att glassen fryses direkt i behållaren under tiden den tillverkas. Om din glassmaskin har en kompressor räcker det oftast med att bara hälla i glassmeten och starta maskinen. Det färdigställda programmet ger sedan tydliga signaler när glassen är färdig för servering.

En glassmaskin utan kompressor kräver större förberedelser. Maskinen använder i regel kylan från skålen vilket gör att den bunken/skålen behöver stå i frysen i 18-24 timmar innan du kan påbörja tillredningsprocessen. Därefter väljer du mellan de färdiginställda programmen och sätter på maskinen. Maskinen arbetar sedan självständigt och stänger automatiskt av sig själv när glassen är tillräckligt hård och färdig för servering.

2. Går det att göra egen glass utan glassmaskin?

Det finns absolut olika recept som visar hur man kan göra glass utan en glassmaskin. Detta är dock desto mer tidskrävande och glassmeten måste kylas ner i frysen. Detta brukar ta minst 6 timmar. Själva resultatet är en fråga om tyck och smak och det finns inget som säger att du nödvändigtvis får godare glass med en glassmaskin. Det kan däremot vara svårare att undvika att det skapas isbitar i glassen när smeten inte rörs om kontinuerligt.

3. Vilka är fördelarna med en glassmaskin?

Det finns flera fördelar med att använda en glassmaskin. Du får större kontroll över innehållet och du kan skapa kvalitativ glass som går i linje med dina preferenser. Rent kostnadsmässigt är det förmodligen inte så stor skillnad, den stora fördelen är att du själv får chansen att experimentera dig fram till din favoritglass.

4. Går det att göra sorbet i glassmaskin?

Det är absolut möjligt att göra egengjord sorbet i sin glassmaskin. Flera modeller erbjuder förinställda program som syftar till just detta. Det finns en hel uppsjö av recept på internet där vissa är mer avancerade än andra. I vissa fall kan du komma undan med att bara använda tre olika ingredienser medan vissa lyxigare varianter kräver ett tiotal. Du väljer själv hur mycket tid och pengar du vill investera i din sorbet!

5. Hur länge kör man en glassmaskin?

Beroende på glassmängd och vilken glassmaskin man använder kan det ta olika lång tid. Med en kraftfull motor blir glassen snabbare klar. Det brukar i regel ta ungefär 20-60 minuter att få sin glass färdig.

Så valde vi ut de bästa glassmaskinerna

För att hitta de bästa glassmaskinerna så har vi tittat på de oberoende tester som är utförda på glassmaskiner. Många av testerna har några år på nacken så vi har inte helt och hållet kunna förlita oss på endast det resultatet.

De glassmaskiner som presterat bäst i tester har tillsammans med flera av de mest populära produkterna genomgått en granskning. Här vi har vi bl.a. slagit ihop kundomdömen och aggregerat det resultatet för att få en bild om det verkligen är bra glassmaskiner.

Baserat på det slutgiltiga resultatet har vi sedan kunnat presentera några av de bästa glassmaskinerna.

Källor & Test

Lista med de källor som vi använt oss av för att presentera de bästa glassmaskinerna.

 • Test av 19 olika glassmaskiner – 2014 – Råd & Rön
  Råd & Rön testade under 2014 19 olika glassmaskiner. De flesta av dem (16 st) hade någon form av frysblock som fryser glassen och de andra tre glassmaskinerna klarade av att på egen hand frysa glassen. Det är tydligt att ju längre glassmaskinen får arbete, desto bättre blir glassen. Bäst i test blev OBH Nordica 6616 Ice Cream Box, en glassmaskin som slutat tillverkats och utgått. På andra plats återfinns DeLonghi
  II Gelataio ICK5000, tätt följt av OBH Nordica 6617 Tasty Duo Ice Cream Maker. Andra glassmaskiner som presterade bra i testet var Cuisinart ICE40BCE, Lagrange 409002 och Nemox Gelato Chef 2200.
 • 8 glassmaskiner testade – 2013 – Klikk.no
  Under 2013 utförde norska Klikk.no ett test av 8 olika glassmaskiner. Testen utfördes av en välkänd konditor. Glassmaskinerna testades med samma recept och det utfördes även smakprover. Eftersom resultatet och konsistensen på glassen varierar är det en viktigt kontroll. Wilfa ICM-C15 kom ut som bäst i testet med 6 av 6 betyg.
 • Prisjakt – 2021
  Vi har använt oss av Prisjakt för att gå igenom de mest populära glassmaskinerna som säljs idag, vilka butiker som säljer dem och eventuella kundomdömen.
 • Kundomdömen – 2021
  Vi har använt oss av kundomdömen lämnade online om olika glassmaskiner för att stärka bilden av att de bästa produkterna faktiskt är bäst. Det är inte ovanligt att konsumenter hittar brister i produkter efter ett tags användande som inte syns i tester som utförts. Ibland är dessa så kritiska att en produkt inte kan rekommenderas trots att den presterat bäst i tester.