Luftfuktare bäst i test

Bästa Luftfuktare

En bra luftfuktare kan bistå med rätt luftfuktighet inomhus när luften annars hade varit torr. Vi tittar närmare på vilka modeller som presterat bäst i test.

När vintern kommer och utomhusluften är kall blir luftfuktigheten lägre inomhus. Det påverkar inomhusklimatet negativt som ökar spridningen av virus och irriterar slemhinnor samt ögon. Som astmatiker och allergiker kan det påverka dig extra mycket.

Det finns luftfuktare i en mängd olika storlekar och kapaciteter. Det viktigaste är att de har en bra kapacitet för rummet den ska placeras i. Tyvärr visar vår granskning att tillverkarnas egna mått för hur stor yta de klarar oftast är önsketänkande.

Vi har exkluderat flera luftfuktare som presterat dåligt och haft stora problem. Här nedanför kan du läsa mer om de bästa luftfuktarna för olika användningsområden och behov. Längre ner kan du fördjupa dig ytterligare i ämnet.

Hace PCMH45 – Bästa Valet

Hace PCMH45
 • Bästa Valet 2022
 • Bästa luftfuktaren för större hem, kontor, butiker
 • Enorm kapacitet med upp till 250 m²
 • Stor vattentank på 30 liter
 • Timer och energisnål
 • Vattenfilter och påfyllning med slang (vid önskan)

Priser för Hace PCMH45

4 699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Den bästa luftfuktaren för större rum och kontor är Hace PCMH45 som presterat bra och fått fina betyg av de som testat.

Luftfuktaren har fått väldigt bra betyg av konsumenter och används av så väl privatpersoner som företag för att höja luftfuktigheten under vinterhalvåret.

Hace PCMH45 har en bra kapacitet och har möjligheten att avge upp till 45 liter per dygn. Vattentanken är också extremt stort och rymmer 30 liter vilket är mycket större än de små mellanstora modellerna.

Luftfuktaren har en maximal angivet arbetsområde på 250 m² och har en effekt på 70 W. Ljudnivån i det lägsta läget listas till endast 30 dB vilket knappt bör vara hörbart. Det finns dock tre olika fläktsteg och ett högre reglage lär öka ljudnivån.

Hace PCMH45 Luftfuktare kontorJust PCMH45 är en mycket kvalificerad luftfuktare som inte bara används för att få ett bättre inomhusklimat där hemma. Affärer, tryckerier och andra lokaler med känsliga inventarier har använt denna modell för att skydda produkter.

För dig som verkligen vill satsa på en av de bästa luftfuktarna som har kapacitet att ge bra luftfuktighet i mer än ett litet rum så är detta ett bra val.

Många väljer att satsa på mindre och billigare luftfuktare för hemmet men då ska man vara medveten om att de i bästa fall hanterar att höja luftfuktigheten i ett medelstort sovrum.

En nackdel med Hace PCMH45 är möjligtvis storleken och designen som gör att få tycker den passar in bra i heminredningen. Här kanske Stadler Form Oskar Big är ett bättre val om designen ska prioriteras.

Hace PCMH45 har möjligheten att höja luftfuktigheten i större delen av en medelstor lägenhet och fungerar bra även i villor som i kontor, lokaler gallerior. Är bra luftfuktighet det viktigaste och du vill höja nivåerna i en större yta så är Hace PCMH45 den bästa luftfuktaren i det segmentet.

Stadler Form Oskar Big – Mycket bra luftfuktare

Stadler Form Oskar Big
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Flera ställbara fläktlägen med nattläge
 • Inbyggd hygrostat hjälper dig hitta rätt
 • 6 liters tank och kapacitet på 0,7 l/h
 • Modernt stilren design

Priser för Stadler Form Oskar Big

2 750 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

En lite större och estetiskt tilltalande luftfuktare i rätt prisklass? Stadler Form Oskar Big är en bra kandidat som dessutom fått bra betyg från många som testat den.

Luftfuktaren använder sig av evaporationsteknik som således inte ger ifrån sig något synligt moln av ånga och ger ett mycket bättre resultat.

Stadler Form Oskar Big har en tankvolym på 6 liter och en kapacitet på att hantera upp till 100 m². Den maximala kapaciteten är 0,7 liter per timme vilket är klart godkänt för så väl bostäder som kontor även om den inte riktigt räcker för helhetslösning om ytorna blir stora.

Stadler Form Oskar Big - Luftfuktare i vardagsrumLuftfuktaren kommer med inbyggd hygrostat för att du lättare ska kunna konfigurera maskinen så ditt rum får rätt luftfuktighet.

Det finns ett nattläge som sänker fläkthastigheten och ljudnivån för att den ska kunna arbeta även i ett sovrum. Luftfuktaren kommer påminna även dig om när det är dags att byta filter vilket är praktiskt.

Energiförbrukningen angiven till 8-32 W beroende på läge vilket i praktiken inte heller är speciellt högt även om det finns mer energieffektiva luftfuktare.

Stadler Form Oskar Big finns i både svart och vit där designen anses vara modern och stilren för att passa in på de flesta platserna.

Det är ingen tvekan om att Stadler Form Oskar Big är en bra luftfuktare. Modellen är klart kraftfullare än de billigaste och lite mindre modellerna men något svagare än de största premiumalternativen. Priset ligger någonstans mitt i mellan och överlag ett väldigt bra val för den som inte behöver de kraftfullaste men ändå vill ha en pålitlig luftfuktare.

Stadler Form Oskar Big är en av de bästa luftfuktarna som klarar lite större rum och en bra utmanare för bäst i test 2022 tack vare sina utmärkande egenskaper och rimlig prisnivå.

Woods HSW100 – Bästa Premiumval

Woods HSW100
 • Bästa Premiumval 2022
 • Bra betyg av de som testat
 • Mycket hög kapacitet på 24 liter per dygn
 • Tankvolym på 9,3 liter
 • Extremt låg energiförbrukning
 • Filter för rengöring av insugsluft
 • Steglös fläkthastighet för rätt nivå

Priser för Woods HSW100

5 012 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
6 958 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Woods HSW100 luftfuktare i bibliotekHar du stora problem med låg luftfuktighet så är Woods HSW100 ett bra premiumval och investering för ett bättre inomhusklimat.

Designen är relativ tidlös och diskret men samtidigt är Woods HSW100 en relativt stor luftfuktare med kapacitet på upp till 24 liter vatten per dygn.

Woods HSW100 är en svensktillverkad luftfuktare som avger osynlig kall vattenånga och på så sätt fuktar inomhusluften till bättre nivåer. Detta kan hjälpa och vara avgörande för att råda bot på torr hud, slemhinnor och ögon samt minskar risken för spridning av virus.

Luftfuktaren kommer även med ett filter som rengör insugsluften från farliga mineraler och föroreningar fastnar i filtret vilket även bidrar till bättre kvalitet på luften.

En klar fördel med Woods HSW100 är att den har en väldigt låg energiförbrukning på 4-20 W och som enligt tillverkaren understiger 20 kWh för ett helt års avvändning.

Woods HSW100 luftfuktare i sovrum

Woods har gjort sig kända för att satsa på stabil och relativt enkel mekanik av hög kvalitet. Det gör maskinen pålitlig och ger förmodligen en längre livstid än konkurrerande modeller.

Samtidigt saknar den dock avancerade funktioner som anslutning till Wi-Fi och styrning genom smartphone.

Har du ett stort hem, lokal eller kontor som behöver bättre inomhusklimat genom att höja luftfuktigheten så är dock Woods HSW100 ett stabilt alternativ i premiumklassen och på många sätt ett av de bästa i det segmentet.

Smartmi Evaporative Humidifier 2 – Bra luftfuktare

Smartmi Evaporative Humidifier 2
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Kan styras enkelt genom app
 • Automatisk start vid låg luftfuktighet
 • Tydlig avläsning av luftfuktighet
 • 4 liters tank och kapacitet för mindre rum
 • Relativt låg ljudnivå

Priser för Smartmi Evaporative Humidifier 2

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Xiaomi Smartmi Air Humidifier - smart luftfuktareSmartmi Evaporative Humidifier 2 är en smart luftfuktare som även fått bra betyg av konsumenter som testat den.

Fördelen med en smart luftfuktare är att du får full kontroll på maskinen genom din smartphone och kan konfigurera den efter behov.

Luftfuktare går att ställa in till önskad minimum nivå på luftfuktigheten då den själv klarar av att starta om den faller under t.ex. 40% luftfuktighet vilket är en rimlig miniminivå.

Xiaomi Smartmi Air Humidifier - påfyllning av vatten i luftfuktarenLuftfuktaren är inte av typen ultrasonisk men samtidigt slipper du det vita dammet som vanligtvis uppstår i dessa modeller.

Vattentanken rymmer 4 liter så även när luftfuktaren går på maxkapacitet håller den i princip en hel dag innan den behöver fyllas på.

Ljudnivån är angiven till endast 34 dB vilket är relativt lågt men samtidigt lär man höra det i ett tyst sovrum och är man väldigt känslig mot ljud kanske det inte fungerar att ha på medan man sover.

Energianvändningen för Smartmi Evaporative Humidifier 2 bara 8 W vilket är lågt och det kostar således inga större summor i drift som behöver tas med i beräkningen.

Den stora nackdelen med Smartmi Evaporative Humidifier 2 är främst den lägre kapaciteten där den bäst fungerar i mindre rum som sovrum eller kontor. Men för dig som letar efter en relativt tystlåten och smart luftfuktare för dessa rum är detta ett bra val. Det kan t.o.m. vara så att det är en av de bästa valen.

Philips AC2729 – Luftrenare & Luftfuktare i ett

Philips AC2729
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket bra betyg av de som testat
 • Kombinerad luftrenare & luftfuktare
 • Kapacitet på 0,5 liter vatten / timme
 • Filter tar bort upp till 99,9% av virus
 • Tysta fläktnivåer och kan styras med app

Priser för Philips AC2729

4 626 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Philips AC2729 luftfuktare och luftrenare i sovrummetPhilips AC2729 är en intressant 2-in-1 lösning som kombinerar luftrenare och luftfuktare i ett. Bra inomhusklimat är något som styrs av flera faktorer och det finns många konsumenter som skulle kunna ha nytta av både och.

En luftfuktare kommer göra störst nytta under vinterhalvåret då det blir som lägst luftfuktighet då. En luftrenare kan förbättra luftkvaliteten året om men upplevs av många göra störst nytta under våren och sommarens pollensäsong.

I förhållande till sin storlek finns det bättre luftfuktare än Philips AC2729 sett till kapacitet men då går man också miste om 2-in-1-funktionalitet.

Philips luftfuktare har möjligheten att fukta luften med 0,5 liter per timme vilket gör att den förmodligen kommer fungera bäst i enskilda kontor eller medelstora rum.

Philips AC2729 är dessutom integrerad som digital smartfunktionalitet som gör att den går att styra från app. Du kan alltså starta och stänga av luftfuktaren genom telefonen.

Philips AC2729 luftfuktareDet finns också möjlighet att välja mellan automatiskt läge där produkten själv gör beslut om fläkthastighet och om luften behöver fuktas eller så kan du välja ett manuellt läge efter behov.

Även driften av maskinen är någorlunda tyst och fungerar bra i så väl vardagsrum som sovrum. De högre fläktlägena tenderar dock alltid att låta mer och värt att hålla i åtanke.

Kritik från de som testat Philips AC2729 är att filterbytet som rekommenderas en gång om året för luftrenaren är ganska dyrt. Det är dock ganska dyrt på de flesta luftrenare även om vi sett billigare alternativ i vårt test av luftrenare.

För dig som vill ha en hybridlösning med både luftfuktare och luftrenare är dock Philips AC2729 en av de bästa alternativen och produkten har fått riktigt bra betyg av de som testat den.

Wilfa HUE-6B – Bästa Budgetval

Wilfa HUE-6B
 • Bästa Budgetval 2022
 • Billig luftfuktare med bra kapacitet
 • Förhållandevis bra betyg av de som testat
 • Klarar upp till 125 m² boyta
 • Jonisering som dödar bakterier
 • 6 liters vattentank

Priser för Wilfa HUE-6B

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Wilfa HUE-6B är en billig luftfuktare som fått bra betyg av de flesta som testat den. Den lägre prisnivån i kombination med hygglig kapacitet och bra vattentank gör den till bäst i test i det lägre prissegmentet.

Luftfuktaren har en kapacitet på 6 liter och klarar upp till 40 m². Bäst effekt lär du däremot få om den används i ett mindre rum än så.

De som testat Wilfa HUE-6B rapporterar också att produkten piper på ett negativt sätt när vattentanken är slut. Varningssignaler från apparater kan vara viktigt men utan möjlighet att anpassa efter eget behov blir det lätt ett störande moment.

Luftfuktaren har en inbyggd hygrometer för att kontrollera och justera luftfuktigheten själv. Vi rekommenderar dock ändå att du med en extern hygrometer läser av fuktigheten på andra platser för att säkerställa att du inte håller för hög luftfuktighet.

Wilfa HUE-6B har också en inbyggd jonisering som hjälper till att döda bakterier. Kan producera både varm och kall ånga efter behov och använder då mellan 30-130 W.

Det låga priset för Wilfa HUE-6B gör att luftfuktaren är en av de bättre alternativen för mindre rum. I ett sovrum eller kontor räcker kapaciteten bra för att få upp luftfuktigheten medan den har svårare att nå ett perfekt resultat i medelstora rum som t.ex. vardagsrum.

Beurer LB 88 – Bra Budgetval

Beurer LB 88
 • Populär luftfuktare
 • Stor vattentank på 6 l
 • Fuktar upp till 550 ml / h
 • Perfekt för mindre lägenheter
 • Relativt låg ljudnivå på 45 dB
 • Ultrasonisk teknik

Priser för Beurer LB 88

1 248 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
1 298 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Beurer LB 88 är en ganska billig luftfuktare som fått ett okej betyg när vi sammanställt konsumentomdömen från flera olika källor. Vi skulle dock inte definiera det som ett toppbetyg då det finns en del missnöjda konsumenter som drar ner snittbetyget.

De återkommande problemen med produkten tycks vara att den är otymplig att fylla på med vatten då man gör det från undersidan på behållaren. Långt ifrån alla klagar på detta, men vi ser ändå det är något som är återkommande kritik och risken är stor att det är ett lite otympligt moment.

Ljudnivån verkar överlag vara bra men samtidigt så verkar det ultrasoniska-funktionen bidra med något ljud som gör den mindre lämplig för sovrum nattetid, i alla fall för de som är känsliga för ljud eller som sover utan öronproppar där ljudet filtreras bort.

Bortsett från detta tycks Beurer LB 88 fungerar väldigt bra och lämpar sig väl för mindre lägenheter eller enstaka rum. Den har en vattentank på 6 liter och är specificerad för att klara av upp till 48 m². Dessa siffror brukar vara överdrivna och därför bör du inte förvänta dig bra resultat om du har en yta upp mot det.

Varning för dåliga luftfuktare

Då och då händer det att produkter utses till bäst i test och på felaktiga grunder vinner utmärkelser och rekommendationer.

Vi har upptäckt luftfuktare som presterar dåligt men som rekommenderas på andra håll. Vi vill därför höja en varningens finger för dessa modeller när du letar efter bästa luftfuktare.

Philips HU4813 – Besvikna konsumenter

Philips HU4813Philips HU4813 är en mindre luftfuktare som är väldigt populär och som på sina håll rekommenderas som ett bra köp.

Tyvärr verkar Philips HU4813 dras med stora problem vilket vi upptäckte i vår sammanställning av konsumenters omdömen.

Dels hittar vi många omdömen som vi inte kunnat verifiera men också många som klagar på produkten för de haft olika typer av problem med luftfuktaren.

Många konsumenter är besvikna över den specificerade kapaciteten om 44 m² och beskriver att den snarare endast fungerar i mindre rum på ca 12-15 m² eller mindre. I ett större rum som vardagsrum blir effekten för liten.

Andra konsumenter rapporterar om problem med fläkten och missljud vilket skapar irritation och garantiärenden som äter av ens energi.

Tillsammans med några andra brister och besvikelser leder det till att produkten sammanfattningsvis har en sämre kvalitet och håller inte vad den lovar. Det återspeglas i betygen och det finns bättre luftfuktare att välja än Philips HU4813.

Vår rekommendation är att undvika Philips HU4813 och välja en bättre luftfuktare som fått bra betyg.

Optimal luftfuktighet inomhus

hygrometer
Hygrometer som visa ideala förhållandena man bör ligga inom.

Optimal luftfuktighet inomhus uppstår mellan 40-60 % och är ett bra riktmärke. På vinterhalvåret när torrare luft letar sig in i bostäder kan det finnas nytta av att öka luftfuktigheten så att man som minst uppnår den lägre gränsen. Här kan en luftfuktare vara lösningen på problemet.

En studie som KTH tagit fram visar att det är tydligt att risken att smittas av virus ökar när luftfuktigheten blir för låg. Studien har testat att jämföra sjukfrånvaro med lokalernas luftfuktighet och det finns ett tydligt samband. Det är alltså lättare att bli sjuk när det är torrare luft än 40%.

Att ha en bra ventilation och se till att luften inomhus håller rätt humiditet är nyckeln för att minska smittspridningen. Vid smittspridningen är det främst bakterier och virus som angriper de övre luftvägarna som är vanliga. Men det gynnar även förutsättningarna för andra virus och bakterier.

Men det är inte bara smittspridningen som ökar vid låg luftfuktighet. Kemiska reaktioner ökar också vilket kan vara direkt dåligt. Däremot motverkar torr luft svamp och andra andra problem. Det är t.o.m. så att vid för hög fuktighet ökar risken för smittspridningen igen. En orsak till varför just 40-60 % är en stark rekommendation och varför man bör vara försiktig med en luftfuktare.

En bra luftfuktare kan hjälpa dig  hålla rätt nivåer men det är inte fel att placera en hygrometer i en annan del av rummet så du kan säkerställa att du har rätt och en jämn nivå.

Torrare luft på vinterhalvåret

Torrare luft på vintern

Under vinterhalvåret får vi torrare luft inomhus än vad vi har på sommarhalvåret. Det är enklast förklarat med att kall luft inte kan bära lika mycket vatten som varm luft kan.

När vi tar in kall luft och värmer upp den på vintern blir luften torrare än vad de är på sommarhalvåret. Men detta betyder inte att luften är dålig även om det säkerligen påverkar hur vi uppfattar luften. En luftfuktare kan dock öka fuktigheten i luften och på så sätt få mer optimala nivåer.

Torrare luft kan bidra till känsligare ögon vilket speciellt kan märkas hos allergiker, de som använder linser eller på annat sätt har torra ögon. Då kan sommaren upplevas som den bästa säsongen när höga humiditeten hjälper ögonen.

Huden och luftrör kan också ta stryk av torr luft, vilket är något vi märker av betydligt lättare under vinterhalvåret. Faktum är att riktigt kall luft innehåller ingen fuktighet alls och när denna tas in genom ventilationen i fönster och värms upp av elementen blir fuktigheten låg jämfört med vad vi mår som bäst med.

Torrare luft har även visat sig öka risken för bl.a. virusspridningar enligt en studie framtagen av KTH. Det finns även fler studier som visar på att en låg luftfuktighet helt enkelt är direkt negativt för människan och ökar risken att virus som influensa sprids.

De bästa luftfuktare kan hjälpa dig korrigera många av dessa problem. Däremot rör vi oss in och ut i olika rum och miljöer under vintern så det är svårt att optimera alla platser. Försök därför fokusera på de platser där du spenderar mest tid.

Många bostäder misslyckas med ventilationen

Ventilation fönster

Ventilationen i bostäder är väsentligt för att luften inomhus ska bytas ut mot ren luft så du får ett bra inomhusklimat. Tyvärr visar en studie från Boverket att hela 78 procent av alla småhus och ungefär hälften av alla flerfamiljshus misslyckas med att uppnå en bra ventilation.

Innan man ens tänker tanken på att använda en luftfuktare bör man överväga andra problem först. Många stänger ventiler under vintern när det drar kallt och det kan helt klart vara på sin plats om man har en soffa placerad precis under ett fönster eller liknande. Men majoriteten av alla ventilationer på fönsterna bör vara öppna för att frisk luft ska komma in i bostaden.

Faktum är att kemikalier, allergener och andra dåliga ämnen kan påverka hus vi upplever luften då de retar luftvägarna och slemhinnorna. Rekommendationen blir alltid att i första hand se till så ventilationen av bostaden fungerar som den ska. Det är väsentligt för att du ska trivas och må bra.

Tydliga tecken på dålig ventilation är om matos letar sig in till fler rum i bostaden eller om det börjar imma på fönstret. Bor du i en hyresrätt kan du säkerligen få hjälp med detta av din hyresvärd.

Luften i bostäder bör ständigt cirkulera och bytas ut. Riktvärdet som Råd & Rön nämner här är att hälften av all luft i bostaden bör bytas ut under en timme. Det är väldigt många liter luft som behöver cirkulera och igentäppta/stängda ventilationsluckor i fönster försämrar detta avsevärt.

När man i första hand korrigerat för renlighet och ventilation kan det vara värt att spana på humiditeten i bostaden och om man ska använda en luftfuktare för att få upp fuktigheten. Att satsa på en bra luftfuktare som testats väl kan även vara tryggt val så att man inte drar på sig onödiga problem.

Håll koll på om symtom för bristande inomhusklimat regelbundet dyker upp. Då kan det vara väl värt att undersöka läget närmare.

Känslan av torr luft kan vara dålig luft

När vi uppfattar luft som torr vid inandning kan det faktiskt vara så att luften är dålig snarare än torr. Detta är något vi tog upp ovan i samband med informationen om att många bostäder brister i sin ventilation och möjligheten att få in ny frisk luft.

När många upplever att det är torr luft inomhus är det i många fall ett tecken på dålig luft. Vi har normalt sätt en bra förmåga att vistas i torr luft även om det kan påverka våra luftrör, hud och ögon. Men dåliga partiklar i luften påverkar oss betydligt mer än torr luft vilket är anledningen till att du bör eliminera detta först. Dessutom upplevs dålig luft ofta som torr vilket gör det förvirrande.

Bra ventilation, städad inomhusmiljö och undvika att röka inomhus bidrar till en bättre och trevlig luft. Däremot kommer luften ändå att bli torrare på vinterhalvåret än på sommaren då den kalla luften utomhus helt enkelt inte bär på alls lika mycket fukt. Den får heller inte automatiskt mer fukt bara för den kommer in och värms upp.

Dålig luft kommer aldrig bli bättre med högre fuktighet och varför en luftfuktare inte alltid är lösningen på problemen.

Luftfuktare bör användas med försiktighet

En luftfuktare är ett effektivt sätt att höja luftfuktigheten inomhus. Men högre luftfuktighet behöver inte betyda bättre inomhusklimat och miljö för dig som bor där.

Man bör sikta på att ha en luftfuktighet på ca 50 %. Det är ett rimligt mål att sträva efter då negativa konsekvenser ökar i sannolikhet om du ökar eller minskar luftfuktigheten. Det är inte heller ovanligt att man ser rekommendationer på 40-60 % luftfuktighet och 50% är ju medianen av det.

Med en luftfuktare ökar du risken att luften når över 60 % luftfuktighet. Det innebär att du ökar risken för vissa typer av bakterier, virus, svamp och mögel. Även allergiframkallande ämnen och ämnen dåliga för astmatiker ökar i luften. Det finns alltså en hel del direkt negativa effekter av för hög luftfuktighet.

Ligger man dock under 40 % luftfuktighet är det också ett dåligt tecken och här kan en luftfuktare hjälpa till att få upp nivåerna till något som är mer idealt. En bra luftfuktare håller koll på fuktigheten och ser till så att den håller den nivån du vill uppnå.

Att komplettera med hygrometer som du kan placera och flytta i bostaden för att se så att du inte passerar 60 % är starkt rekommenderat om du använder en luftfuktare. Det blir en extra garanti för att du inte ska förstöra bostaden och inomhusklimatet.

I utrymmen där det naturligt uppstår mycket fukta som t.ex. i tvättstugor eller i samband med fuktskador så kan luftavfuktare användas för att hantera problemet. I en tvättstuga kan även luftavfuktare även bidra med att tvätten torkar snabbare.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Vanliga frågor och svar om luftfuktighet, inomhusklimat och de bästa luftfuktarna.

 1. Vilken är den bästa luftfuktaren?
 2. Vad är en luftfuktare?
 3. Vilka fördelar finns det med luftfuktare?
 4. Finns där några nackdelar med luftfuktare?
 5. Kan man få upp luftfuktigheten utan luftfuktare?
 6. Finns det kombinerad luftfuktare och luftrenare?
 7. Vad hjälper en luftfuktare mot?
 8. Finns det filter i luftfuktare?
 9. Hur bra fungerar en liten luftfuktare?
 10. Var bör man placera luftfuktaren?
 11. Är ångan från luftfuktare varm?
 12. Hur mäter man luftfuktigheten?

1. Vilken är den bästa luftfuktaren?

Du hittar flera av de bästa luftfuktarna här ovan.

Vilken som är den bästa luftfuktaren beror till stor del på vilka behov du har. Förutom att prestera bra och vara en pålitlig maskin bör den vara anpassad för det rum, bostad eller lokal som den ska verka i.

Även extra funktionalitet som filter, smarta funktioner m.m. har betydelse för att du ska bli nöjd.

2. Vad är en luftfuktare?

En luftfuktare är en maskin som genom att förånga vatten ökar fuktigheten i luften.

Det är speciellt användbart under vinterhalvåret när luftfuktigheten i inomhusluften blir mycket låg.

3. Vilka fördelar finns det med luftfuktare?

Fördelarna med en luftfuktare är att få upp luftfuktigheten.

För lite luftfuktighet har flera nackdelar som en luftfuktare kan avhjälpa. Det inkluderar problem med t.ex. torr hud, slemhinnor och ögon. För låg luftfuktighet har även problemet att öka risken virusspridning.

4. Finns där några nackdelar med luftfuktare?

Ja, en luftfuktare kan användas för att komma över de rekommenderade nivåerna på 40-60% luftfuktighet. En för hög luftfuktighet kan ge diverse problem som t.ex. ökad risk för mögelangrepp.

5. Kan man få upp luftfuktigheten utan luftfuktare?

Ja, fast det finns inga metoder som är lika effektiva som en luftfuktare.

Att ställa ut baljor med vatten kan öka luftfuktigheten även om det krävs en hel del för att det ska bli en tydligt effekt.

Växter binder och ger ifrån sig vätska. Att ha ett hem med mycket grönt kan bidra till en ökad luftfuktighet under vinterhalvåret.

6. Finns det kombinerad luftfuktare och luftrenare?

Ja, även om dessa maskiner har lite sämre effekt sett till storlek så kan det vara väldigt bra alternativ om du t.ex. även är allergiker.

Ett fåtal av de luftfuktare som presterat bäst i test har även kombinerad filterlösning som luftrenare.

7. Vad hjälper en luftfuktare mot?

Luftfuktare hjälper mot låg luftfuktigheten genom att höja den.

Det finns flera kroppsliga besvär som torr hud och ögon som kopplas till låg luftfuktighet. Även ökad risk för spridning av virus och andra ohälsa samma risker.

8. Finns det filter i luftfuktare?

Ja, flera luftfuktare har någon form av filter för insugsluften. Det är dock långt ifrån alla som har lika bra filtrering som en luftrenare även om det finns hybridlösningar som har det.

9. Hur bra fungerar en liten luftfuktare?

De minsta luftfuktarna klarar inte av att höja luftfuktigheten ens i ett litet rum och används istället lokalt vid ett kontorsskrivbord som i den närmsta omgivningen kan ge positiva skillnader.

10. Var bör man placera luftfuktaren?

Det finns lite olika teorier om vad som är bästa platsen för en luftfuktare.

Nära element kan vara en bra bra utgångspunkt då den uppvärmda luften bildar cirkulation av luft i rummet som dessutom kan hålla mer fukta.

Men även en centralt placerad luftfuktare i t.ex. en lokal är en fungerande lösning.

Det flesta vill dölja den så den inte syns men det gäller att vara försiktig så det inte blir för stora lokala skillnader.

11. Är ångan från luftfuktare varm?

Vissa luftfuktare värmer upp luften så vattenånga som kommer ut är varmare.

Men många av de bästa modellerna kommer du inte se denna effekt och är ett mycket diskret sätt att öka luftfuktigheten på.

12. Hur mäter man luftfuktigheten?

Luftfuktigheten mäter man genom en hygrometer som återger hur många procent (%) av luftens förmåga att bära vatten som är uppfylld.

Kall luft som har 80% luftfuktighet kan efter att den värmts upp bära mycket mer vatten och därför har luftfuktigheten för samma luft således sjunkit till kanske 40%.

Så valde vi ut de bästa luftfuktarna

Det saknas tyvärr större och mer omfattande tester på luftfuktare där en oberoende källa väljer att testa flera olika tillverkares modeller. Dessa test brukar ge en tydlig inblick i brister mellan modeller och vilka som är betydligt bättre lämpade för uppgiften.

Vi har istället fått vända oss till vad som förväntas av en luftfuktare, deras kapacitet och hur de förhåller sig till regler, lagar och riktlinjer som finns. Certifieringar och andra utmärkelser vägs försiktigt in för att tillsammans med kundomdömen avgöra en väsentligt del av hur vi lyft fram luftfuktarna.

Målet är att ge dig som konsument möjligheten att få en bra inomhusmiljö oavsett om det är din privata bostad eller kontor. För att göra detta möjligt har vi varit även tagit reda på vilka riktlinjer som gäller för inomhusklimat, vad en luftfuktare kan bidra med och eventuellt vad man bör vara försiktig med.

Det är först när man har all den data i kombination med en bra luftfuktare som man förhoppningsvis kan uppnå det resultat som önskas. Vi vill därför belysa vikten i att faktiskt vara medveten om de riktlinjer och rekommendationer som gäller för inomhusklimat och att även den bästa luftfuktaren inte nödvändigtvis är lösningen.

Källor

Källor, test och recensioner som ligger till grund för vår presentation av de bästa luftfuktarna.

 • Fixa fräsch luft inne – 2015 – Råd & Rön
  En artikel som går in på vad du kan göra för att förbättra luften inomhus. Varför det inte alltid är låg luftfuktighet som är problemet trots att luften uppfattas som torr är något som besvaras i artikeln. En anledning till försiktighet vid användning av luftfuktare.
 • Luft & Ventilation i bostäderBoverket
  Boverket går igenom att frisk luft inomhus är viktigt för vår hälsa, vad man kan göra åt det och vem som bär ansvaret av detta. Allt ifrån rätt ventilationslösning till rätt byggmaterial styr hur luften kommer att påverkas i bostaden.
 • Luftfuktighet och sjukfrånvaro – 2017 – KTH
  I en studie från KTH testas sambandet mellan hög sjukfrånvaro och luftfuktighet och tydliga korrelationer framstår. Högre smittspridning existerar vid för torr luft och rekommenderad luftfuktighet är 40-60 %.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att hitta de bästa luftfuktarna. Det ger oss en insikt i vilka de mest populära modellerna är just nu, vilket betyg de fått i recensioner och omdömen, samt vilka butiker som säljer luftfuktaren.
 • Kundomdömen – 2022
  Kundomdömen lämnade av konsumenter som testat luftfuktare är en väsentlig del i möjligheten att kunna utse vilken luftfuktare som är bäst i test. Då tester på luftfuktare saknas förefaller detta vara en speciellt viktig källa för att undvika dåliga modeller.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng