Bästa Ångstation

Bästa Ångstation

Ångstationer sägs vara de moderna strykjärnen som gör allt mycket lättare, men är verkligen alla modeller bättre? Vi har tagit en titt på de bästa ångstationerna baserat på oberoende tester och recensioner för att göra det lättare för dig att välja rätt.

En ångstation fungerar på många sätt precis som ett vanligt strykjärn, men har ett betydligt kraftfullare tryck och mängd vattenånga att arbeta med. Detta förs över genom en slang till strykjärnet, vilket även gör just denna delen mindre jämfört med vanliga ångstrykjärn då de har detta inbyggt.

En stor fördel med ångstationer är att man kan stryka vertikalt, vilket innebär att du kan stryka klädesplagg som hänger på en galge eller en gardin som behöver rätas till. De ångstationer som fått bra betyg i tester gör detta på ett väldigt bra sätt.

Philips GC9615 – Bäst i Test

Philips PerfectCare Elite GC9615
 • GC9622 blev bäst i test hos Råd & Rön
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • 1,8 liter vattentank som är löstagbar
 • Mycket bra ångtryck på 6,5 bar
 • Kan avge 400 g ångbuff
 • Avkalkningsfunktion och automatisk avstängning

Priser för Philips PerfectCare Elite GC9615

2 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Philips GC9622 ångtryckDen bästa ångstationen på marknaden är antagligen Philips PerfectCare Elite GC9615/20 som presterat väldigt bra i tester och fått enastående bra betyg av konsumenter som testat den.

När Råd & Rön under 2018 testade ångstationer så utsåg de Philips GC9622 till bäst i test och ångstationen har även tagit en topplaceringar i oberoende tester. Sedan dess har modellen uppgraderats till GC9615 vilket är samma modell fast kraftfullare ångkapacitet.

Tittar vi på konsumenternas omdömen så ser vi att även de ger produkten ett väldigt bra betyg, vilket är ett gott tecken på att ångstationen håller en hög kvalitet och lever upp till de förväntningar som finns vid ett köp. Eftersom produkten funnits ett tag på marknaden och inga direkta negativa omdömen lämnats så tyder det också på att Philips PerfectCare Elite GC9615 har en hög kvalitet.

Även om ångstationerna är snäppet långsammare på att värmas upp jämfört med vanliga strykjärn så är Philips väldigt bra här och det tar mindre än 2 minuter innan den är redo att användas.

Philips har även utvecklat en teknik som de kallar PerfectCare Elite som automatiskt optimerar värmen och mängden ånga för det material du stryker på. Det innebär att du inte behöver göra några ändringar om du byter från jeans till siden till bomull. Ångstationen sköter detta automatiskt.

Philips GC9622 - Stryka på galgeHär finns även en inbyggd säkerhetsfunktion som gör att du kan lämna strykjärnet mot tyget och gå iväg utan att någonting förstörs. För någon som är van att använda ett vanligt gammalt strykjärn lär detta vara svårt att lita på men tekniken finns där och du som använder ska inte behöva tänka på det.

Ångstationen har även en inbyggd automatisk avstängningsfunktion som slår till efter 10 minuter om du inte använt den. Detta är en trygghet i sig men också ett sätt att spara energi om du tagit en paus i strykandet.

Du kan enkelt använda kranvatten för din ångstation och fylla på när som helst. Den inbyggd avkalkningsfunktionen fungerar väldigt bra och ser till så Philips GC9615 är i toppskick.

När det kommer till ångkapaciteten så finns där ett maximalt ångtryck på 6,5 bar och 400 gram ångpuff vid behov. Detta är mycket mer än vad de bästa vanliga strykjärnen har och även anledningen till varför du kan stryka klädesplagg som hänger på en galge eller att stryka till gardinen när den redan hänger på plats.

Med toppbetyg i tester och fina omdömen från konsumenter som testat ångstationen är inte svårt för oss att lyfta fram Philips GC9615 som bäst i test. Den tar strykningen till nya nivåer och för den som vill investera i en ångstation bör absolut överväga denna modell.

Tefal Pro GV9070 – Bra Ångstation

Tefal Pro GV9070
 • Bra betyg i Råd & Röns test
 • Toppbetyg från konsumenter som testat den
 • Smart avkalkningsfunktion
 • Mycket kraftfull ånga på 7,2 bar
 • Automatisk justering av värme och ånga
 • Bra stryksula gör strykningen bättre

Priser för Tefal Pro GV9070

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Tefal Pro GV9070 inställningarÅngstationen Tefal Pro GV9070E0 är en annan väldigt bra modell som även presterat bra i tester och fått fina omdömen från konsumenter som testat den.

I testet som Råd & Rön utförde fick modellen ett bra betyg som gör att den placerar sig i toppen av de testade ångstationerna. Även konsumenterna som testat den har lämnat fina omdömen där de är väldigt nöjda över såväl kvaliteten som resultatet av användningen.

Precis som Philips testvinnande ångstation så har denna ett sätt att anpassa värme och ånga efter tyget vilket gör det lättare för dig att stryka. Du slipper helt enkelt justera värmen och sortera plagg efter vilken typ det är.

Ångtrycket är också väldigt bra där du kan få en ångmängd på 500 gram/minut med ett tryck på hela 7,2 bar. Vattenbehållaren rymmer totalt sätt 1,6 liter och bör räcka till ett stort antal strykningar.

En annan intressant funktion med Tefal Pro GV9070 är förmågan att dels avkalka sig själv, men också förmågan att förånga smutsiga droppar så man undviker fläckar på kläder.

Tefal Pro GV9070 har som sagt fått bra betyg i oberoende tester och väldigt fina betyg från konsumenter. Tillsammans med bra specifikationer och funktioner är det rimligt att anta att detta är väldigt bra ångstation och kanske en av de bästa för dig.

Philips GC6833 – Bästa Budgetval

Philips GC6833
 • Bra betyg i testet hos Råd & Rön
 • Mycket fina omdömen från konsumenter
 • Mycket bra prisvärdhet
 • Ångpuff på 280 g/min
 • Konstant ånga på 110 g/min
 • Avkalkningsfunktion & automatisk avstängning

Priser för Philips GC6833

1 408 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
1 413 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Philips GC6833 stationPhilips GC6833 är en bra ångstation som även ligger lägre i pris än många andra modeller. Det är från vårt perspektiv det bästa budgetvalet då det inte ger stora avkall på kvalitet.

Ångstationen Philips GC6833 fick även bra betyg i testet hos Råd & Rön när de testade ångstationer. Även om den inte presterade lika bra så Philips andra ångstation som blev utsedd till bäst i testet så verkar det ändå vara ett bra val.

Att ångstationen skulle vara ett bra val stärks även av de kundomdömen som lämnats som överlag är väldigt bra. Det gör att snittbetyget är högt och vi finner inga tecken på att produkten skulle lida av kvalitetsproblem.

Specifikationerna talar för att Philips GC6833 är en lite enklare modell än deras testvinnande modell. Du får ett lite lägre ångtryck på 5,5 bar och det kommer inte lika mycket ånga som det gör i de dyrare modellerna. Detta skulle kunna vara ett problem om man vill stryka tjockare tyger, men samtidigt ser vi inga konsumenter som klagar på detta heller.

Det enda negativa vi finner är att vissa konsumenter uppfattar modellen som något klumpig, vilket är vanligt med ångstationer då de är totalt sätt större än ett vanligt ångstrykjärn. Däremot är de ofta väldigt lätta att arbeta med när man ställt ifrån sig stationen och bara stryker.

Precis som den dyrare Philips-modellen så får du här automatisk avstängning om du inte använder den. Det finns även avkalkningsprogram som du kan använda och det går även att stryka vertikalt för t.ex. ett klädesplagg som hänger på en gardin.

Priset är så pass mycket lägre än den testvinnande modellen att det inte är svårt att förstå att många väljer detta. Men du får lite sämre prestanda i ångtrycket och vattentankens volym. Om det är något du inte behöver är kanske detta bästa ångstationen för dig.

Philips GC9681 – Toppmodell

Philips GC9681
 • En av de bästa ångstationerna
 • Extremt bra omdöme från konsumenter som testat
 • Bland de bästa sett till ångstyrka och kapacitet
 • Mycket smarta funktioner för bättre strykning
 • Avkalkningsfunktion & automatisk avstängning
 • Stor vattentank på 1,8 liter

Priser för Philips GC9681

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Philips GC9681 ångstationPhilips GC9681/80 är den mest påkostade ångstationen från Philips, men också en av de mest kraftfulla ångstationerna du kan få tag på. Det är en produkt för dig som vill ha den bästa ångstationen men som inte bryr dig allt för mycket om att den kostar en rejäl slant extra.

Det är framförallt det högre priset som gör att Philips GC9681 inte utsetts till bäst i test. Den billigare testvinnaren från Philips presterar nämligen tillräckligt bra för att denna produkt inte ska kännas lika prisvärd. Däremot går det samtidigt inte att förneka att detta är en bättre ångstation.

Om man jämför Philips GC9681 med den billigare GC9622 som utsågs till bäst i test så är detta en kraftfullare variant med möjlighet att ge konstant ånga på 150 g/min och ångpuff på 500 g/min.

I övrigt är modellerna väldigt lika varandra förutom i designen. De har samma avkalkningsfunktioner, sensorer för automatisk avstängning direkt när man inte använder den och vattentanken rymmer lika mycket. Sladdlängden är marginellt längre på 1,9 meter på Elite Plus-modellen GC9681.

Philips GC9681 - bästa ångstationDet är ingen tvekan om att den extra kapaciteten gör att ångstationen får ett bättre resultat på tjockare tyger och de värsta skrynklorna. Men om det är värt att investera i den lyxigare modellen eller inte låter vi dig avgöra.

Betryggande är att precis som med de andra ångstationerna från Philips så har PerfectCare Elite Plus GC9681 fått väldigt bra betyg från konsumenterna som testat den. Flera konsumenter som lämnar omdöme har ägt andra ångstationer tidigare och beskriver denna som den absolut bästa modellen de provat. Men med tanke på priset är det kanske något man förväntar sig.

Frågor & svar om ångstationer

Ångstationer är ett nytt sätt att stryka på som i många fall ger ett bättre resultat, men det är inte nödvändigtvis utan frågor. Därför har vi sammanställt de vanligaste frågorna inför ett köp av ångstation.

 1. Kan man stryka vanligt med en ångstation?
 2. Är testen som gjorts på ångstationer pålitliga?
 3. Hur avkalkar man ångstationer?
 4. Är de billigaste ångstationerna bra?
 5. Är ångstationer bättre än vanliga strykjärn?
 6. Ska man välja ångstation, steamer eller ångstrykjärn?

Kan man stryka vanligt med en ångstation?

Själva arbetsmomentet att stryka är detsamma som med ett vanligt strykjärn men med en ångstation arbetar du med värmen från ångan istället för värmen från metallsulan. Det påskyndar arbetat för att jämna ut väck som med ett traditionellt strykjärn kan ta tid att få bra.

Är testen som gjorts på ångstationer pålitliga?

Ja, de tester vi refererar till är främst oberoende tester utföra av pålitliga aktörer. Vi matchar dessutom alltid testresultatet med andra omdömen för att säkerställa att de bästa ångstationerna som vi lyfter fram har positiva betyg från flera källor.

Hur avkalkar man ångstationer?

De bästa ångstationerna kommer med avkalkningsfunktion som du du kan aktivera genom en knapp. I den processen avkalkas maskinen där kalken samlas i en liten behållare som du kan tömma.

Men olika modeller skiljer sig lite åt och det är inte säkert att alla ångstationer från Philips, Bosch, Tefal m.fl. har funktionen eller att de fungerar på exakt samma sätt.

Är de billigaste ångstationerna bra?

Electrolux EDBS3340
Ångstationen Electrolux EDBS3340 är ett exempel på billig produkt som inte alls presterat bra i tester.

Generellt sett kan kvaliteten och hur bra produkten är variera kraftigt i de lägre prissegmenten. Ett exempel på en ångstation som ligger väldigt låg i pris är Electrolux EDBS3340 men som fick absolut sämst betyg i test av ångstationer.

En ångstation med sin stora vatten behållare är otymplig och kabeln till själva strykjärnet blir tjockare vilket ofta gör dem mindre smidiga än vanliga strykjärn. Det ställs stora krav på konstruktionen för att det ska bli en bra slutprodukt och vissa tillverkare har lyckats bättre än andra här. Philips ångstationer har fått toppbetyg och placerar sig väldigt bra i tester, medan andra alternativ presterar betydligt sämre.

Vi skulle inte rekommendera att köpa de billigaste ångstationerna utan att säkerställa att produkten är bra nog för det man önskar. Är pengarna väldigt begränsade är det bättre att satsa på ett vanligt ångstrykjärn som fått bäst i test då dessa är betydligt billigare.

Är ångstationer bättre än vanliga strykjärn?

På de flesta arbetsmoment är dem absolut bättre än vanliga strykjärn. De rätar ut skrynklor i tyg på ett väldigt bra sätt och där vanliga ångstrykjärn har svårt att få bort väck så kan ångstationen lösa det i ett svep.

Det höga trycket med vattenånga och den större mängden vattenånga som kan tryckas ut göra att textilerna på djupet rättas till på ett sätt som inte går med vanliga strykjärn.

Ska man välja ångstation, steamer eller ångstrykjärn?

Det är väldigt olika produkter för olika användningsområden.

Ett vanlig ångstrykjärn är det som de flesta känner sig bekant med. Detta kan oftast ersättas med en ångstation vilket gör strykning av kläder lättare men på bekostnad av att enheten i sig tar lite större plats. Det är också ett dyrare inköp.

En steamer är mer som ett komplement där du har möjligheten att med ånga rätta till skrynkliga kläder på ett enkelt sätt med en liten apparat. En steamer kan även fungera väldigt bra som ett resestrykjärn då de tar mindre plats. På ett sätt är en steamer mer som en liten kompakt ångstation.

Så valde vi ut bästa ångstationen

För att välja ut de bästa ångstationerna har vi tittat på oberoende tester, konsumenternas omdömen och vissa fall expertrecensioner för produkter för att skaffa oss en komplett bild om produkterna.

De oberoende testerna ställer olika ångstationer mot varandra vilket ger en bra uppfattning om hur en viss produkter presterar i förhållande till en annan. Produktrecensioner som fokuserat på en skild produkt som testas ger ofta en djupgående analys av den specifika produkten i sig.

Konsumenternas omdömen eller s.k. kundomdömen är bra för att få en uppfattning om produkten lever upp till förväntningarna och om den håller över tid. Konsumenternas omdömen baseras på ett stort urval av produkter och ger en bättre inblick i hur kvaliteten är eller om där finns någon svag länk i produkten som tenderar att gå sönder tidigt.

Dessa aspekter väger vi samman för att sen presentera de bästa ångstationerna. Målet är att du som konsument lättare och snabbare ska kunna hitta bästa produkten för dig. Därför är vi också tydliga med vilka referenser vi använder oss av.

Källor & Test

Sammanställning av de källor för test, omdömen, recensioner och annan data som vi använt oss för att kunna presentera de bästa ångstationerna.

 • 20 ångstationer testade – 2018 – Råd & Rön
  Råd & Rön har tidigare testat ett stort utbud av strykjärn men gick här igenom 20 ångstationer från tillverkare som Philips, Tefal, Bosch, Braun, Electrolux m.fl. I testet så testas ångstationernas strykförmåga på bomull, syntet och jeans. Råd & Rön har även bedömt hur enkla maskinerna är att använda, mätt ångflödet, skydd mot kalk m.m. Bäst i test blev Philips GC9622. Andra modeller som placerade sig bra var Tefal GV9061, Tefal SV7030, Tefal GV9070, Braun IS3022, Braun IS3041 och Philips GC6833. En del modeller har slutat säljas men det är tydligt att Philips och Tefal är två dominerande märken. För att att se testresultatet av Råd & Röns test och hur de olika modellerna står sig mot varandra kan du enkelt få tillgång till det mot en liten avgift. Det ger dig en betydligt bättre bild av hur de olika ångstationerna står sig mot varandra, hur deras ångtryck är och hur bra de är på att stryka.
 • Kundomdömen – 2019
  Kundomdömen eller betyg lämnade av konsumenter som testat produkten är en viktig del i att lista ut vilken ångstation som är bäst. Ett stort problem med oberoende tester är att de utförs under en begränsad tid med ett exemplar. Det är alltså svårt att avgöra kvaliteten för produkten i genomsnitt över tid. Här är konsumenternas omdöme däremot en fantastisk indikation på om ett viss ångstation håller måttet och de förväntningar som ställs. Det är väldigt vanligt att produkter som håller en låg kvalitet får dåligt betyg då incitamentet att berätta om produkten ökar.
 • Prisjakt – 2019
  Prisjakt som en av Sveriges bästa webbplatser för prisjämförelse kan bistå med information om vilka som är de mest populära ångstationerna just nu. Samtidigt bidrar dem med information om vilka modeller som utgått och slutat säljas vilket är kritiskt för att vi ska kunna ge bra köprekommendationer. I viss mån kan Prisjakt också bistå med en del av de kundomdömen som användas för att ta beslut om en ångstation håller måttet när de testats under en längre tid av konsumenter med olika behov.