Sous Vide – Bäst i test

Bästa Sous Vide Maskin

Sous Vide har blivit mycket populärt och exploderat i intresse de senaste åren tack vare att tekniken äntligen kommit på bred front till hemmaanvändare. Vi går på denna sida igenom de bästa sous vide-maskinerna och listar de modeller som fått bäst i test för att du ska kunna göra ett så bra köp som möjligt.

Sous vide är en term som kommer från franskan och betyder ”i vakuum” och maskinerna tillåter dig att tillaga kött, fisk och andra råvaror med exakthet. En grill eller ugn är bra för att få en god stekyta men att tillaga hela köttet där gör att utkanten blir mer tillagat än mitten på köttbiten. Med sous vide kan du uppnå perfektion.

Det finns två olika typer av sous vide-maskiner där den ena har ett eget vattenbad och den andra är en cirkulator som sänks ner i ett vattenbad (t.ex. en kastrull). Vi kommer att lista de bästa modellerna överlag vilket innebär att vi täcker båda varianterna på denna sida.

OBH Nordica Sous Vide 7948 – bäst i test

OBH Nordica Sous Vide 7948 - bäst i testDen svensk-danska tillverkaren OBH Nordica har en prisbelönt sous vide-maskin som utsetts till bäst i test. Modellen har ett eget vattenbad med en kapacitet på hela 9 liter och tillåter dig att laga 6-8 portioner.

OBH Nordicas sous vide maskin gör det enkelt för dig att tillaga mat med exakthet och enastående resultat likt lyxrestauranger. Modellen koppas enkelt in i ett vanligt eluttag och efter att du fyllt vattenbadet så kan du sänka ner råvarorna och börja tillagningen.

Precis som med alla sous vide-maskiner bör maten vakuumförpackas för bästa resultat. Det går även att använda förslutningsbara plastpåsar men det ger inte lika bra (snabbt) resultat.

När köttet, fisken, grönsakerna eller vilka råvaror du nu tillagar uppnått rätt temperatur kan du enkelt steka eller grilla dem snabbt för att få en snygg och god stekyta.

Testerna visar att denna maskin från OBH Nordica tillhör de bästa på marknaden och för den som letar efter en prisvärd sous vide-maskin med eget vattenbad så är detta utan tvekan ett bra val som plockat hem titeln som ”bäst i test” när Råd & Rön testade olika sous vide.

Modellen är även populär bland konsumenter och ett rekommenderat köp där kvalitet, resultat och pris möts.

  • Bäst i test när 10 st Sous Vide testades av Råd & Rön
  • Populär Sous Vide bland konsumenter
  • Eget vattenbad som är enkelt att tömma
  • Tillaga mat för 6-8 portioner
  • Ställbar temperatur från 30-90 grader
Priser för OBH Nordica Sous Vide 7948
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
2 949 krTill Butik

Sansaire Sous Vide – Bästa cirkulator

Sansaire Sous Vide - Bästa cirkulatorDenna sous vide cirkulator från Sansaire blev testvinnare i testet hos norska Klikk och är också en mycket populär produkt bland konsumenter. Det är inte bara en av de mest populära alternativen utan har också fått toppbetyg bland de konsumenter som testat.

En cirkulator är den mest vitala delen av sous vide som gör att vattnet cirkulerar och håller rätt temperatur. Genom att endast köpa en sous vide cirkulator så kan du använda en stor gryta som vattenbad istället.

Fördelarna med en cirkulator är främst att din sous vide-maskin tar mindre plats och är något billigare att köpa in. Nackdelen blir att du ofta inte kan placera råvaror och mat lika optimalt. Det krävs också att man har en större gryta att kunna använda cirkulatorn i.

Sansaire Sous Vide är en omtyckt cirkulator som fått väldigt bra betyg av konsumenter där snabb uppvärmning, jämn temperatur och prisvärdhet är slagord som klingar. Den enda nackdel vi kunnat hitta är att modellen känns lite plastig i känslan.

  • Bäst i test hos norska Klikk
  • Toppbetyg bland konsumenter
  • Mycket populär Sous Vide cirkulator
  • Snabb uppvärmning och jämn temperatur inom 0,1 °C av satt temperatur
  • Visar temperaturen digitalt
Priser för Sansaire Sous Vide
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
1 699 krTill Butik
  • Öppet köp i 30 dagar
1 799 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 365 dagar
1 899 krTill Butik

Steba Sous-Vide Cooker Professional

Steba Sous-Vide Cooker ProfessionalNär norska Klikk testade Sous Vide maskiner så hamnade cirkulatorn från Steba på andraplats. Det gäller modellen Steba Sous-Vide Garer SV 100 Professional och fördelarna framställs som att den är snabb på att få upp temperaturen, bra kapacitet och att den är enkel att använda.

De få nackdelar som Klikk hittade och som gjorde att den fick 5/6 och inte full pott är att den kräver en lite djupare kastrull och signalerar inte när temperaturen är uppnådd. Detta gör att man måste hålla koll på tiden själv och veta ungefär hur länge matvaror ska ligga i vatten något som dock inte är svårt att kolla upp eller läsa av i receptbok.

Den fina kapaciteten tilldelas möjligheten att använda cirkulatorn tillsammans med 30 liter. Det gör att du kan ta en rejäl kastrull och tillaga mat till väldigt många och ändå uppnå väldigt bra resultat.

Denna Sous Vide cirkulator är utan tvekan någon av de bästa du kan hitta och passar perfekt för dig som vill kunna tillaga till många personer. Allt du behöver göra är att komplettera med ett stort kokkärl där du kan placera maskinen. Rekommenderas till kastruller som är minst 15 cm djupa.

  • Andraplats i norska Klikk
  • Riktigt bra kapacitet på upp till 30 liter
  • Snabb uppvärmning och stabila temperaturer
  • Tydlig och enkel LCD-display
Priser för Steba Sous-Vide Cooker Professional
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
2 327 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 365 dagar
2 449 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 365 dagar
2 449 krTill Butik

OBH Nordica Sous Vide cirkulator – bra val

OBH Nordica Sous Vide cirkulatorOBH Nordica har en Sous Vide cirkulator som också är väldigt prisvärd och bra. Modellen med namn Sous Vide Immersion Cooker 7946 gör att du sparar plats med att endast investera i cirkulatorn som enkelt kan sänkas ner i kastrull.

Denna sous vide maskin kom på tredjeplats hos norska Klikk och är ett bra val för den som vill ha en prisvärd modell. Den är kompatibel med grytor från 10 liter till 30 liter och som är minst 22 cm i höjd. Detta är alltså cirkulator med en enorm kapacitet som enkelt kan tillaga mat till ett större sällskap.

Du ställer in temperaturen mellan 25-99 grader och sedan kommer maskinen hålla temperaturen rätt inom 0,1 °C och cirkulera vattnet så att maten tillagas rätt.

Det medföljer ett ställ till cirkulatorn där du kan placeras vakuumförpackad mat och modellen har en timer som du kan ställa på upp till 99 timmar.

Enda direkta nackdelen med denna är att den kräver stora (djupa) kärl. Ett stort plus är den medföljande ställningen som håller fast vakuumförpackad mat. Totalt sätt en väldigt bra sous vide cirkulator.

  • Kundfavorit med bra betyg
  • Tredjeplats i norska Klikk
  • Prisvärd Sous Vide från OBH Nordica
  • Inställbar temperatur från 25 till 99 grader
  • Timer-funktion upp till 99 timmar
  • Smart ställ för vakuumförpackad mat
  • Kapacitet på upp till 30 liter
Priser för OBH Nordica Sous Vide cirkulator
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 365 dagar
2 099 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
2 099 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 365 dagar
2 529 krTill Butik

Champion Sous Vide CHSV310 – Billig modell

Champion Sous Vide CHSV310En liten med praktiskt sous vide cirkulator från Champion är deras CHSV310 som förutom att vara ganska billig även är en av de mer populära modellerna idag.

Denna Sous Vide maskin sänks ner i en kastrull och är mindre än några av de bästa modellerna på marknaden. Däremot är den praktisk och trotts sin lilla storlek kan den pumpa 8,2 liter i minuten vilket skapar en jämn och bra cirkulation i kastrullen eller vilket kärl du nu använder.

Champion Sous Vide CHSV310 ger en jämn temperatur och har en kapacitet som klarar av upp till 15 liter vilket är en väldigt stor gryta. Denna sous vide-maskin utsågs till bra köp av Råd & Rön när de testade 10 olika modeller under 2017.

Maskinen ansluts enkelt till vägguttaget och har en sladdlängd på 1,2 meter. Displayen visar temperaturen och tillagningstiden så att användandet blir enkelt för dig.

  • Toppbetyg av konsumenter
  • Utsågs till Bra Köp av Råd & Rön
  • Billig sous vide-maskin
  • Kapacitet på upp till 15 liter (stora gryta)
  • Maximal temperatur på 92 grader
  • Lätt att rengöra efter användning
Priser för Champion Sous Vide CHSV310
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 365 dagar
1 299 krTill Butik
  • Öppet köp i 30 dagar
1 299 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
1 299 krTill Butik

Att tänka på vid köp av Sous Vide

Sous Vide - Olika modeller
Sous Vide – En modell med vattenbad och cirkulator inkluderat. En mindre modell med bara cirkulatorn.

Sous Vide är ingen magisk apparat utan fungerar väldigt enkelt genom att värma vatten till exakt den temperatur du vill ha på maten och med hjälp av en pump cirkulera vattnet runt. Sous Vide är ett sätt att laga mat långsamt men med exakt precision och lämpar sig speciellt väl för kött och fisk.

Det finns framför allt två olika typer av sous vide och det är främst här du bör bestämma dig först för att hitta den modell som är bäst för dig.

Modellerna som finns är följande:

  • Vattenbad med inbyggd cirkulator – En större maskin men som har ett eget vattenbad och där cirkulatorn är inbyggd. Den tar mer plats i skåpet men kan vara mer optimerad med medföljande ställ och liknande tillbehör som gör det lättare att tillaga mat till flera personer.
  • Endast cirkulator – Detta är den vanligaste modellen av sous vide och här sänker du ner den i ett kärl som t.ex. en stor kastrull och hänger den på sidan. Cirkulatorn värmer sedan vattnet och pumpar runt det i kärlet. Detta är oftast lite billigare och gör att du kan välja volym på vattenbadet själv.

En bra sous vide-maskin kommer även kunna ställa in temperaturen på ett enkelt sätt, cirkulera vattnet bra och se till så att temperaturen är jämn.

Att temperaturen i vattnet är jämn är en väsentlig detalj för att tillagningen ska bli bra och därför får den aldrig värma upp vattnet mer än vad den ska för då börjar de yttre delarna av råvarorna att tillagas mer än tänkt. Många av de bästa sous vide har möjligheten att hålla temperaturen inom 0,1 grader från inställd temperatur.

Volymen är en annan faktor som är viktig att ta hänsyn till. Det är extra viktigt om du köper endast en cirkulator som ska placeras i ett vattenbad som du själv har. Många av de större och bästa sous vide som endast är en cirkulator kräver ett ganska stort kärl/gryta. Det är inte ovanligt att 10 liter är det minsta vilket gör att det krävs en rejäl kastrull/gryta för att det ska fungera.

Vi rekommenderar att du tittar på de modeller vi valt ut som de bästa. De är alla populära alternativ och har fått bra betyg i tester eller i konsumentomdömen.

Tillaga mat med exakthet

Sous Vide - tillagning kött skillnadBara för några år sedan var utbudet av sous vide för konsumenter väldigt dåligt och de modeller som fanns kostade en hel del. Nu när priset sjunkit och det blivit billigare blir konsekvensen att allt fler hushåll investerar i en maskin som gör det möjligt att tillaga mat med exakthet.

Om du grillar eller steker kött så är det väldigt svårt att tillaga en kött bit på optimalt sätt där hela biten blir jämt tillagad. Oftast blir ytterdelarna mest tillagade och i mitten kvarstår en bit som är medium eller rare. I bästa fall är mitten av köttet exakt det man vill uppnå medan ju närmare kanten man kommer ju mer tillagat blir det.

En sous vide eliminerar detta problemet genom att tillaga råvarorna under en längre tid men ser till så att hela biten når exakt samma temperatur. Det är detta som menas med att tillaga med exakthet och enorm precision.

Genom att försegla maten i plastpåsar och ta ut luften (görs bäst med vakuumförpackare) så kan man sedan placera påsen i vatten och låta sous vide-maskinen se till så vattnet håller exakt jämn temperatur. Efter en tid i vattnet kommer köttet, fisken, grönsakerna eller vad man nu tillagar ha uppnått exakt jämn temperatur rakt i genom. För kött innebär detta att hela biten från kan till mitten är exakt så som du vill ha den.

Avslutningsvis behöver du bara värme upp en grillpanna (räfflad stekpanna) eller grillen för att snabbt få till den där grillytan ytterst. Det är praktiskt tagit omöjligt att med hjälp av ugn, stekpanna eller grill uppnå samma jämna och fina resultat som en sous vide kan.

Tillagningstider för mat med Sous Vide

Så hur lång tid tar det att tillaga mat med sous vide? Sous vide räknas som långtidstillagning så det är inget man kommer på i sista stund en vardagskväll. Många råvaror behöver ligga i 1-2 timmar och vissa större behöver längre tid än så.

Tabellen nedanför visar tillagningstider för olika livsmedel i sous vide men mindre avvikelser kan förekomma beroende på livsmedlets storlek och vilken sous vide du använder.

Livsmedel Vikt Temp Tid
Oxfilé 2 kg 55 °C ca 4-6 timmar
Fansyska 2 kg 55 °C ca 20-24 timmar
Stek 2 kg 55 °C ca 20-24 timmar
Ryggbiff bit 300 gr 55 °C 2 timmar
Hamburgarebiff 250 gr 57 °C 2 timmar
Entrecote bit 250 gr 55 °C 2 timmar
Fläskfilé 1,5 kg 63 °C ca 6 timmar
Lammstek (med ben) 2,5 kg 56 °C ca 24 timmar
Lammkotlett 100 gr 56 °C 2 timmar
Lammfilé 150 gr 55 °C 2 timmar
Ankbröst utan ben 350 gr 63 °C 3 timmar

Tillagningstiderna är exempel och kan absolut variera. En fransyska och stek når sin temperatur ganska snabbt precis som en Oxfilé men de gynnas av att ligga länge då köttet kommer bli mer mört om det tillagats under en längre tid.

Tillagar du kyckling så rekommenderas in hela eller halva kycklingar då det är svårt att försluta dem utan att där blir en luftsamling i dem. En kycklingfilé eller en stoppar kyckling kan du tillaga under väldigt lång tid och få ett väldigt mört resultat med sous vide. Det är faktiskt så att kyckling tillagas bäst genom att garantera att allting varit ”tempererat” med en viss temperatur över en viss tid. Kyckling som hållit en temperatur på t.ex. 65 grader under 1-2 timmar kommer inte att ha några bakterier kvar då dessa börjar att dö när temperaturen passerat 50 grader.

Beroende på om du vill ha köttet rare/medium/lätt rosa eller genomstekt så varierar temperaturen som du ska sätta på sous vide. Detta skiljer också mellan köttsorter så kolla upp vad som gäller för exakt det du vill tillaga.

De bästa sous vide maskinerna ovan kommer inte ha några problem att tillaga olika råvaror efter dessa specifikationer.

Fördelar med Sous Vide

Om du läst texten ovan känner du antagligen till fördelarna med sous vide vid det här laget. Oavsett om du har en modell som är bäst i test eller någon annan sous vide-maskin så finns det ett antal fördelar och nackdelar med denna tillagningsmetod.

Låt oss i enkelhet lista alla fördelar med sous vide:

  1. Tillaga mat med exakt temperatur rakt igenom hela livsmedlet. Gör det möjligt att få t.ex. saftig och rosa oxfilé som är lika rosa vid kanterna som i mitten.
  2. Tillaga mat medan du gör annat. Eftersom råvarorna ska ligga i vattnet en längre tid finns det liten risk att de tillagas för länge.
  3. Lättare att få till perfekt kött och fisk som sammanfaller med när du vill servera maten

Resultatet i sous vide går inte uppnå genom att steka eller tillaga i ugn. Det kommer aldrig bli lika bra även om det är en mästerkock som står i köket. Med sous vide gör du inte det bara enkelt för dig utan du tillagar även med en exakthet som inte går att uppnå på annat sätt.

Nackdelarna är såklart att du behöver köpa en sous vide-maskin (förslagsvis någon av de bästa som listas på denna sida) och du behöver ha en viss framförhållning.

En vakuummaskin gör att du försluter råvarorna på ett optimalt sätt så det är givetvis bra om du har det också. Men det går att kringgå detta genom att använda förslutningsbara plastpåsar (zip-påsar).

Sous Vide Recept – Här hittar du allt

Att tillaga kött för perfektion i sous vide som du sedan steker till eller grillar för en perfekt stek- eller grillyta är ett givet användningsområde som lockar många till att köpa en sous vide. Men vad finns det mer att göra? Finns där andra recept som passar extra bra till just sous vide?

Svaret är helt enkelt ”ja”. Du kan använda sous vide och tillaga råvaror med god marinad för att uppnå riktigt bra resultat. Egentligen är det bara fantasin som stoppar dig här men givetvis skadar det inte att ha någonstans att vända sig för att hitta de där goda recepten som man sedan själv kan improvisera ifrån.

Vårt mål är att lista de bästa sous vide-maskinerna som du kan köpa. Recept lämnar vi gärna över till andra och därför har vi skapat listan nedanför som snabbt kan ge dig inspiration och tips på goda rätter som använder denna tillagningsmetod.

  • Bara Riktig Mat – Flera goda recept som använder sous vide
  • Svensk Jakt – Tips på sous vide med vilt kött
  • OBH Nordica – Några recept från tillverkaren bakom modellen som fått bäst i test

Bättre resultat med vakuumförpackade

Bästa Vakuumförpackare - FoodSaver
Vakuumförpackare gör det enklare att använda sous vide och med ett optimalt resultat.

Med sous vide tillagar man mat genom att sänka ner råvarorna i förslutna plastpåsar som sedan värms upp av vattnet till rätt temperatur. Luft i påsen försämrar resultatet och gör att det tar längre tid för maten att bli klar.

En vakuumförpackare kan försegla kött, fisk och många andra råvaror på ett optimalt sätt genom att suga ut luften. När detta sedan sänks ner i ett vattenbad med en sous vide cirkulator får du en jämn tillagning runt maten och detta är anledningen till varför en vakuumförpackare rekommenderas. Det kommer helt enkelt att ge ett bättre resultat.

Däremot är det inget måste med en vakuumförpackare. Det går att uppnå ett bra resultat med plastpåsar som kan förslutas, s.k. zip-påsar. De är dock inte optimala för den som letar efter det bästa resultatet.

Så valde vi ut de bästa Sous Vide

Att lista de bästa produkterna är enkelt om man inte bryr sig om resultatet. Att däremot sammanväva tester, recensioner och kundomdömen för att presentera de bästa modellerna kräver mer jobb.

Den sous vide-maskin vi listar som bäst i test ställer vi två krav på som vi inte rubbar. Dels måste den ha blivit utsedd till bäst i något test av just sous vide-maskiner och dels måste kundomdömena tala för produkten. När man sammanställer kunders omdömen från olika källor måste de vara överväldigande positivt.

Övriga modeller vi listar kan också ha blivit utsedda till bäst i test och blivit testvinnare när olika aktörer testat sous vide. Det kan också vara modeller som kommit på andra och tredjeplats i dessa tester vilket vi gärna tydligt visar. Samma sak gäller även här att produkterna ska ha bra betyg från konsumenter.

Vi uppdaterar och ser över våra tester regelbundet. I takt med att vi får nys om nya tester eller nya produkter så kan listan med produkter justeras vilket är naturligt då nya modeller intar marknaden och nya tester görs.

Källor & Test

Källor och tester använda för att lista de bästa sous vide på marknaden.

  • Test av 10 olika Sous Vide-maskiner – 2017 – Råd & Rön
    Sous Vide har testat totalt 10 olika Sous Vide-maskiner varav 5 modeller har eget vattenbad och är en större maskin och 5 modeller med cirkulator som placeras i en kastrull eller annat kokkärl. Råd & Rön har provat att tillaga olika livsmedel så som kött, fisk och grönsaker för att se om tillagningen skiljer mellan modellerna. Ljudnivån har tagits i beaktning och energiförbrukningen likaså. Även enkelheten har testats för att se vilka modeller i testet som är bäst där. Givetvis har det även tagits hänsyn till rengöringen och hur enkelt det är att diska dem. Bäst i test hos Råd & Rön blev modellen från OBH Nordica som har ett eget vattenbad (7948 Precisision). På andraplats i testet kom Sous Vide maskinen Anova Precision Cooker som är en apparat som sänks ner i ett kokkärl. På tredjeplats hittar vi Melissa Sous Vide som också är maskin med eget vattenbad där den vakuumförpackade maten sänks ner.
  • Sex olika Sous Vide-maskiner i test – 2017 – Klikk.no
    Norska Klikk har testat 6 stycken olika Sous Vide-maskiner. I testet blev Sansaire Sous Vide utsedd till bäst i test med 5/6 i betyg. Modellen hade ett bra resultat, var tystgående och en stor och tydlig display. Nackdelen var att den tog lite längre tid på sig över 60 grader och nådde aldrig mer än 90 grader trots att 100 grader gick att ställa in. Vi anser dock att tillagning i mer än 90 grader med sous vide är i praktiken knappt användbart och en onödig detalj att hänga upp sig på. På andra plats i testet återfinns Sous Vide cirkulatorn från Steba som också får 5/6 i betyg. På tredjeplats återfinns cirkulatorn från OBH Nordica.
  • Prisjakt – 2018
    Prisjakt har använts för att ta reda på vilka sous vide som är populära bland konsumenter och som fortfarande säljs. Även en del kundomdömen har generellt bidragit till rekommendationerna tillsammans med omdömen från andra källor. Kundomdömen är en bidragande faktor till vilka modeller vi listar som de bästa.
Share
Tweet
+1