Sous Vide bäst i test

Sous Vide – Dessa är bäst i test

Vi har analyserat och granskat oberoende tester och recensioner för att se vilka sous vide-maskiner som verkligen är bäst i test.

Sous vide kommer från franskan och betyder ”i vakuum” och tekniken ger dig möjligheten att tillaga mat hemma på samma sätt som kockarna använder för att nå ett perfekt resultat på restauranger.

Många av de bästa produkterna är idag sous vide-cirkulatorer som sänks ner i en gryta tillsammans med livsmedlet. För de flesta vanliga konsumenter är detta antagligen rätt val men det är värt att känna till att det även finns sous vide-maskiner med eget isolerat vattenbad.

Här nedanför hittar du först de maskiner som presterat bäst i tester och som anses tillhöra de bästa sous vide för 2022. Längre ner i artikeln kan du fördjupa dig mer i ämnet, lära dig om vad sous vide är och hur det fungerar i praktiken.

Anova Precision Sous Vide Nano – Bäst i Test

Anova Precision Sous Vide Nano
 • Bäst i Test 2022
 • Bäst i Test när Råd & Rön testade
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Mycket jämn temperatur vid cirkulering
 • Smart app för att ställa in och se status
 • Hög kvalitet och rimlig prissättning

Priser för Anova Precision Sous Vide Nano

1 690 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Anova Precision Sous Vide Nano är inte bara en prisvärd sous vide-cirkulator utan också den bästa enligt tester och recensioner för 2022.

När Råd & Rön under under 2021 gjorde ett stort test av sous vide så var det just Anova Precision Sous Vide Nano som fick bäst betyg och fick utmärkelsen ”bäst i test”.

Även i vår sammanställning av konsumenternas omdömen så presterade sous vide cirkulatorn väldigt bra med toppbetyg och nöjda konsumenter.

Lätt att använda

Cirkulatorn är inte svår att använda utan sänks enkelt ner i större gryta där den med få knapptryckningar börjar cirkulera och värma vattnet till exakt önskad temperatur.

Anova Precision Sous Vide Nano - smart app styr sous videSous vide-maskinen är även ”smart” genom att den kan kommunicera med din smartphone genom Anova-appen och Bluetooth. Här hade vi gärna sett att det istället var Wi-Fi-teknik då du hade kommit åt den oavsett var du är. Med Bluetooth måste du vara inom 10-20 meter för att det ska fungera. Det är i alla fall bättre än ingenting alls.

Förutom att du kan ställa tillagningstemperatur och tid genom appen så finns där även recept och guider som hjälper dig att tillaga diverse olika livsmedel.

Det går givetvis att använda sous vide-cirkulatorn utan appen och då ställer du in temperatur och tid direkt på apparaten. Det görs relativt enkelt med några få knapptryckningar.

Testvinnare med toppbetyg

Anova Precision Sous Vide Nano - kött tillagas i 54 graderNär Anova Precision Sous Vide Nano testades så fick den väldigt bra betyg ljudnivå, kvalitetsintryck och i själva matlagningen. De få brister som hittades på produkten återfanns främst i energieffektiviteten och i säkerheten där apparaten fick lite lägre betyg jämfört andra modeller.

Energieffektiviteten är sämre för en cirkulator som sänks ner i gryta, då de inte kan isolera värmen på samma sätt som en sous vide-maskin som kommer med lock och är isolerad. Säkerhetspoängen påverkades av att en del av ytan du håller i kunde bli snäppet för varmt. Temperaturen var dock aldrig på extrema nivåer.

Ett av de viktigaste delmomenten för en bra cirkulator är att hålla jämn temperatur enligt det förinställda värdet. Här lyckades Anova Precision Sous Vide Nano prestera väldigt bra och var aldrig i närheten av passera en grads skillnad.

Slutsats

Anova Precision Sous Vide Nano är den cirkulator som på senare år vunnit utmärkelse som bäst i test och som samtidigt stärks upp av bra omdömen från konsumenter.

Efter att vi sammanställt totalbetyget är det tydligt att Anova Precision Sous Vide Nano är den bästa sous vide-maskinen idag. Med en rimlig prisnivå och bra prestanda får du det bästa av två världar här.

Sansaire Sous Vide – Testvinnare

Sansaire Sous Vide
 • Bra Produkt 2022
 • Bäst i test hos norska Klikk
 • Toppbetyg bland konsumenter
 • Mycket populär Sous Vide cirkulator
 • Snabb uppvärmning och jämn temperatur
 • Visar temperaturen digitalt

Priser för Sansaire Sous Vide

1 449 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Sansaire Sous Vide - vakuumförpackat köttDenna sous vide cirkulator från Sansaire blev testvinnare i testet hos norska Klikk och är också en mycket populär produkt bland konsumenter. Det är inte bara en av de mest populära alternativen utan har också fått toppbetyg bland de konsumenter som testat.

Även i det senaste testet från Råd & Rön 2021 så fick Sansaire Sous Vide ett bra betyg även om den tappade poäng jämfört konkurrerande modeller i kvalitetsintryck och energiförbrukning.

Kvalitetsintrycket som bedöms av Råd & Rön är testarnas egna uppfattning. Trots det höga betyget bland konsumenter är en av få kritiker vi hittat att modellen känns lite plastig vilket antagligen är det Råd & Rön hänvisar till i sitt test.

Precis som med andra cirkulatorer så använder du Sansaire Sous Vide tillsammans med en gryta där du sänker ner cirkulatorn i vatten och maskinen roterar och värmer vattnet. Det är ett av de lättaste och mest praktiska sätten att tillaga mat med sous vide idag.

Sansaire Sous Vide presterar även bra i värmehållningen där temperaturen stämmer väldigt bra i de lägre mer vanliga temperaturintervallerna. När temperaturen ska upp i högre nivåer blir exaktheten inte lika bra. I många fall kan det dock vara mer förlåtande om temperaturen slår på 1-2 grader i de högre temperaturerna än när du vill få perfekt medium-kött där ett par grader ger större skillnad.

Slutsats

Sansaire Sous Vide är en omtyckt cirkulator som fått väldigt bra betyg av konsumenter där snabb uppvärmning, jämn temperatur och prisvärdhet är slagord som klingar. Den enda nackdel vi kunnat hitta är att modellen känns lite plastig i känslan.

För 2022 är Sansaire Sous Vide fortfarande en väldigt bra cirkulator och ett mycket bra köp. Den är en bra utmanare till Anova Precision Sous Vide Nano som bästa sous vide cirkulatorn och ligger ungefär i samma prissegment också.

Steba Sous-Vide Cooker Professional – Bra val

Steba Sous-Vide Cooker Professional
 • Bra Produkt 2022
 • Andraplats i norska Klikk
 • Riktigt bra kapacitet på upp till 30 liter
 • Snabb uppvärmning och stabila temperaturer
 • Tydlig och enkel LCD-display

Priser för Steba Sous-Vide Cooker Professional

2 855 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

När norska Klikk testade Sous Vide maskiner så hamnade cirkulatorn från Steba på andraplats. Det gäller modellen Steba Sous-Vide Garer SV 100 Professional och fördelarna framställs som att den är snabb på att få upp temperaturen, bra kapacitet och att den är enkel att använda.

De få nackdelar som Klikk hittade och som gjorde att den fick 5/6 och inte full pott är att den kräver en lite djupare kastrull och signalerar inte när temperaturen är uppnådd. Detta gör att man måste hålla koll på tiden själv och veta ungefär hur länge matvaror ska ligga i vatten något som dock inte är svårt att kolla upp eller läsa av i receptbok.

Den fina kapaciteten tilldelas möjligheten att använda cirkulatorn tillsammans med 30 liter. Det gör att du kan ta en rejäl kastrull och tillaga mat till väldigt många och ändå uppnå väldigt bra resultat.

Denna Sous Vide cirkulator är utan tvekan någon av de bästa du kan hitta och passar perfekt för dig som vill kunna tillaga till många personer. Allt du behöver göra är att komplettera med ett stort kokkärl där du kan placera maskinen. Rekommenderas till kastruller som är minst 15 cm djupa.

OBH Nordica Immersion Sous Vide Pro – Prisvärd

OBH Nordica Immersion Sous Vide Pro 15 L
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
 • Väldigt prisvärd sous vide
 • Tillaga upp till 2 kg kött
 • Lämplig cirkulator för 5 - 15 liter
 • Sous vide-bollar för isolering medföljer

Priser för OBH Nordica Immersion Sous Vide Pro 15 L

1 599 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

OBH Nordica har lyckats väldigt bra med denna sous vide som är det bästa budgetvalet om du vill komma billigt undan. Immersion Sous Vide Pro från OBH Nordica har mottagit väldigt bra betyg från konsumenter som testat den.

OBH Nordica 7974 Immersion PRO - vakuumförpackat köttDen har en kapacitet på att hantera en vattenvolym på 5 till 15 liter och klarar alltså relativt stora grytor. Begränsningen i hur mycket mat den klarar av att tillaga är direkt kopplat till förmågan att separera det så vattnet kan cirkulera. Men uppskattningsvis upp till 2 kg kött klarar den av.

Det följer med ett ställ som är gjort för att placera 4 st vakuumförpackningar så att de separeras. Det följer också med en påse med sous vide-bollar som kan placeras överst som ett lager isolering som gör det lättare att få konstant temperatur på vattnet.

Temperaturen går att justera mellan 25 till 90 grader vilket ger ett stort spann på tillagningsmöjligheter från strax över rumstemperatur till nära kokpunkt. Du har också en inbyggd timerfunktion som går att ställa upp till 72 timmar.

Enda riktiga nackdelen med produkten är att man hade kunnat önska en något längre sladdlängd även om 1,3 m är godkänt. OBH Nordica Immersion Sous Vide Pro håller en mycket bra prisnivå och ger mycket för pengar vilket är anledningen till att den tar hem utmärkelsen bästa budgetval.

Champion Sous Vide CHSV310 – Bra val

Champion Sous Vide CHSV310
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg av konsumenter
 • Utsågs till Bra Köp av Råd & Rön
 • Billig sous vide-maskin
 • Kapacitet på upp till 15 liter (stora gryta)
 • Maximal temperatur på 92 grader
 • Lätt att rengöra efter användning

Priser för Champion Sous Vide CHSV310

1 099 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

En liten med praktiskt sous vide cirkulator från Champion är deras CHSV310 som förutom att vara ganska billig även är en av de mer populära modellerna idag.

Denna Sous Vide maskin sänks ner i en kastrull och är mindre än några av de bästa modellerna på marknaden. Däremot är den praktisk och trotts sin lilla storlek kan den pumpa 8,2 liter i minuten vilket skapar en jämn och bra cirkulation i kastrullen eller vilket kärl du nu använder.

Champion Sous Vide CHSV310 ger en jämn temperatur och har en kapacitet som klarar av upp till 15 liter vilket är en väldigt stor gryta. Denna sous vide-maskin utsågs till bra köp av Råd & Rön när de testade 10 olika modeller under 2017.

Maskinen ansluts enkelt till vägguttaget och har en sladdlängd på 1,2 meter. Displayen visar temperaturen och tillagningstiden så att användandet blir enkelt för dig.

Att tänka på vid köp av Sous Vide

Sous Vide - Olika modeller
Sous Vide – En modell med vattenbad och cirkulator inkluderat. En mindre modell med bara cirkulatorn.

Sous Vide är ingen magisk apparat utan fungerar väldigt enkelt genom att värma vatten till exakt den temperatur du vill ha på maten och med hjälp av en pump cirkulera vattnet runt. Sous Vide är ett sätt att laga mat långsamt men med exakt precision och lämpar sig speciellt väl för kött och fisk.

Det finns framför allt två olika typer av sous vide och det är främst här du bör bestämma dig först för att hitta den modell som är bäst för dig.

Modellerna som finns är följande:

 • Vattenbad med inbyggd cirkulator – En större maskin men som har ett eget vattenbad och där cirkulatorn är inbyggd. Den tar mer plats i skåpet men kan vara mer optimerad med medföljande ställ och liknande tillbehör som gör det lättare att tillaga mat till flera personer.
 • Endast cirkulator – Detta är den vanligaste modellen av sous vide och här sänker du ner den i ett kärl som t.ex. en stor kastrull och hänger den på sidan. Cirkulatorn värmer sedan vattnet och pumpar runt det i kärlet. Detta är oftast lite billigare och gör att du kan välja volym på vattenbadet själv.

En bra sous vide-maskin kommer även kunna ställa in temperaturen på ett enkelt sätt, cirkulera vattnet bra och se till så att temperaturen är jämn.

Att temperaturen i vattnet är jämn är en väsentlig detalj för att tillagningen ska bli bra och därför får den aldrig värma upp vattnet mer än vad den ska för då börjar de yttre delarna av råvarorna att tillagas mer än tänkt. Många av de bästa sous vide har möjligheten att hålla temperaturen inom 0,1 grader från inställd temperatur.

Volymen är en annan faktor som är viktig att ta hänsyn till. Det är extra viktigt om du köper endast en cirkulator som ska placeras i ett vattenbad som du själv har. Många av de större och bästa sous vide som endast är en cirkulator kräver ett ganska stort kärl/gryta. Det är inte ovanligt att 10 liter är det minsta vilket gör att det krävs en rejäl kastrull/gryta för att det ska fungera.

Vi rekommenderar att du tittar på de modeller vi valt ut som de bästa. De är alla populära alternativ och har fått bra betyg i tester eller i konsumentomdömen.

Tillaga mat med exakthet

Sous Vide - tillagning kött skillnadBara för några år sedan var utbudet av sous vide för konsumenter väldigt dåligt och de modeller som fanns kostade en hel del. Nu när priset sjunkit och det blivit billigare blir konsekvensen att allt fler hushåll investerar i en maskin som gör det möjligt att tillaga mat med exakthet.

Om du grillar eller steker kött så är det väldigt svårt att tillaga en kött bit på optimalt sätt där hela biten blir jämt tillagad. Oftast blir ytterdelarna mest tillagade och i mitten kvarstår en bit som är medium eller rare. I bästa fall är mitten av köttet exakt det man vill uppnå medan ju närmare kanten man kommer ju mer tillagat blir det.

En sous vide eliminerar detta problemet genom att tillaga råvarorna under en längre tid men ser till så att hela biten når exakt samma temperatur. Det är detta som menas med att tillaga med exakthet och enorm precision.

Genom att försegla maten i plastpåsar och ta ut luften (görs bäst med vakuumförpackare) så kan man sedan placera påsen i vatten och låta sous vide-maskinen se till så vattnet håller exakt jämn temperatur. Efter en tid i vattnet kommer köttet, fisken, grönsakerna eller vad man nu tillagar ha uppnått exakt jämn temperatur rakt i genom. För kött innebär detta att hela biten från kan till mitten är exakt så som du vill ha den.

Avslutningsvis behöver du bara värme upp en grillpanna (räfflad stekpanna) eller grillen för att snabbt få till den där grillytan ytterst. Det är praktiskt tagit omöjligt att med hjälp av ugn, stekpanna eller grill uppnå samma jämna och fina resultat som en sous vide kan.

Tillagningstider för mat med Sous Vide

Så hur lång tid tar det att tillaga mat med sous vide? Sous vide räknas som långtidstillagning så det är inget man kommer på i sista stund en vardagskväll. Många råvaror behöver ligga i 1-2 timmar och vissa större behöver längre tid än så.

Tabellen nedanför visar tillagningstider för olika livsmedel i sous vide men mindre avvikelser kan förekomma beroende på livsmedlets storlek och vilken sous vide du använder.

Livsmedel Vikt Temp Tid
Oxfilé 2 kg 55 °C ca 4-6 timmar
Fansyska 2 kg 55 °C ca 20-24 timmar
Stek 2 kg 55 °C ca 20-24 timmar
Ryggbiff bit 300 gr 55 °C 2 timmar
Hamburgarebiff 250 gr 57 °C 2 timmar
Entrecote bit 250 gr 55 °C 2 timmar
Fläskfilé 1,5 kg 63 °C ca 6 timmar
Lammstek (med ben) 2,5 kg 56 °C ca 24 timmar
Lammkotlett 100 gr 56 °C 2 timmar
Lammfilé 150 gr 55 °C 2 timmar
Ankbröst utan ben 350 gr 63 °C 3 timmar

Tillagningstiderna är exempel och kan absolut variera. En fransyska och stek når sin temperatur ganska snabbt precis som en Oxfilé men de gynnas av att ligga länge då köttet kommer bli mer mört om det tillagats under en längre tid.

Tillagar du kyckling så rekommenderas in hela eller halva kycklingar då det är svårt att försluta dem utan att där blir en luftsamling i dem. En kycklingfilé eller en stoppar kyckling kan du tillaga under väldigt lång tid och få ett väldigt mört resultat med sous vide. Det är faktiskt så att kyckling tillagas bäst genom att garantera att allting varit ”tempererat” med en viss temperatur över en viss tid. Kyckling som hållit en temperatur på t.ex. 65 grader under 1-2 timmar kommer inte att ha några bakterier kvar då dessa börjar att dö när temperaturen passerat 50 grader.

Beroende på om du vill ha köttet rare/medium/lätt rosa eller genomstekt så varierar temperaturen som du ska sätta på sous vide. Detta skiljer också mellan köttsorter så kolla upp vad som gäller för exakt det du vill tillaga.

De bästa sous vide maskinerna ovan kommer inte ha några problem att tillaga olika råvaror efter dessa specifikationer.

Fördelar med Sous Vide

Om du läst texten ovan känner du antagligen till fördelarna med sous vide vid det här laget. Oavsett om du har en modell som är bäst i test eller någon annan sous vide-maskin så finns det ett antal fördelar och nackdelar med denna tillagningsmetod.

Låt oss i enkelhet lista alla fördelar med sous vide:

 1. Tillaga mat med exakt temperatur rakt igenom hela livsmedlet. Gör det möjligt att få t.ex. saftig och rosa oxfilé som är lika rosa vid kanterna som i mitten.
 2. Tillaga mat medan du gör annat. Eftersom råvarorna ska ligga i vattnet en längre tid finns det liten risk att de tillagas för länge.
 3. Lättare att få till perfekt kött och fisk som sammanfaller med när du vill servera maten

Resultatet i sous vide går inte uppnå genom att steka eller tillaga i ugn. Det kommer aldrig bli lika bra även om det är en mästerkock som står i köket. Med sous vide gör du inte det bara enkelt för dig utan du tillagar även med en exakthet som inte går att uppnå på annat sätt.

Nackdelarna är såklart att du behöver köpa en sous vide-maskin (förslagsvis någon av de bästa som listas på denna sida) och du behöver ha en viss framförhållning.

En vakuummaskin gör att du försluter råvarorna på ett optimalt sätt så det är givetvis bra om du har det också. Men det går att kringgå detta genom att använda förslutningsbara plastpåsar (zip-påsar).

Sous Vide Recept – Här hittar du allt

Att tillaga kött för perfektion i sous vide som du sedan steker till eller grillar för en perfekt stek- eller grillyta är ett givet användningsområde som lockar många till att köpa en sous vide. Men vad finns det mer att göra? Finns där andra recept som passar extra bra till just sous vide?

Svaret är helt enkelt ”ja”. Du kan använda sous vide och tillaga råvaror med god marinad för att uppnå riktigt bra resultat. Egentligen är det bara fantasin som stoppar dig här men givetvis skadar det inte att ha någonstans att vända sig för att hitta de där goda recepten som man sedan själv kan improvisera ifrån.

Vårt mål är att lista de bästa sous vide-maskinerna som du kan köpa. Recept lämnar vi gärna över till andra och därför har vi skapat listan nedanför som snabbt kan ge dig inspiration och tips på goda rätter som använder denna tillagningsmetod.

 • Bara Riktig Mat – Flera goda recept som använder sous vide
 • Svensk Jakt – Tips på sous vide med vilt kött
 • OBH Nordica – Några recept från tillverkaren bakom modellen som fått bäst i test

Bättre resultat med vakuumförpackade

Bästa Vakuumförpackare - FoodSaver
Vakuumförpackare gör det enklare att använda sous vide och med ett optimalt resultat.

Med sous vide tillagar man mat genom att sänka ner råvarorna i förslutna plastpåsar som sedan värms upp av vattnet till rätt temperatur. Luft i påsen försämrar resultatet och gör att det tar längre tid för maten att bli klar.

En vakuumförpackare kan försegla kött, fisk och många andra råvaror på ett optimalt sätt genom att suga ut luften. När detta sedan sänks ner i ett vattenbad med en sous vide cirkulator får du en jämn tillagning runt maten och detta är anledningen till varför en vakuumförpackare rekommenderas. Det kommer helt enkelt att ge ett bättre resultat.

Däremot är det inget måste med en vakuumförpackare. Det går att uppnå ett bra resultat med plastpåsar som kan förslutas, s.k. zip-påsar. De är dock inte optimala för den som letar efter det bästa resultatet.

Utgångna modeller

Sous Vide-modeller som presterat bra men som utgått.

OBH Nordica Sous Vide 7948

OBH Nordica Sous Vide 7948 - bäst i testDen svensk-danska tillverkaren OBH Nordica har en prisbelönt sous vide-maskin som utsetts till bäst i test. Modellen har ett eget vattenbad med en kapacitet på hela 9 liter och tillåter dig att laga 6-8 portioner.

OBH Nordicas sous vide maskin gör det enkelt för dig att tillaga mat med exakthet och enastående resultat likt lyxrestauranger. Modellen koppas enkelt in i ett vanligt eluttag och efter att du fyllt vattenbadet så kan du sänka ner råvarorna och börja tillagningen.

Precis som med alla sous vide-maskiner bör maten vakuumförpackas för bästa resultat. Det går även att använda förslutningsbara plastpåsar men det ger inte lika bra (snabbt) resultat.

När köttet, fisken, grönsakerna eller vilka råvaror du nu tillagar uppnått rätt temperatur kan du enkelt steka eller grilla dem snabbt för att få en snygg och god stekyta.

Testerna visar att denna maskin från OBH Nordica tillhör de bästa på marknaden och för den som letar efter en prisvärd sous vide-maskin med eget vattenbad så är detta utan tvekan ett bra val som plockat hem titeln som ”bäst i test” när Råd & Rön testade olika sous vide.

Modellen är även populär bland konsumenter och ett rekommenderat köp där kvalitet, resultat och pris möts.

 • Bäst i test när 10 st Sous Vide testades av Råd & Rön
 • Populär Sous Vide bland konsumenter
 • Eget vattenbad som är enkelt att tömma
 • Tillaga mat för 6-8 portioner
 • Ställbar temperatur från 30-90 grader

FAQ – Vanliga frågor & Svar

Här nedanför besvarar vi vanliga frågor som brukar dyka upp i samband med köpet av en sous vide.

 1. Vad betyder sous vide?
 2. Hur mycket kostar sous vide?
 3. Måste man ha en vakuumförpackare för att använda sous vide-metoden?
 4. Är det svårt att tillaga mat med sous vide?
 5. Kan man bara tillaga kött med sous vide?
 6. Hur fungerar sous vide kortfattat?
 7. Vilken sous vide-modell är bäst?

1. Vad betyder sous vide?

Trots att sous vide numera är utbrett och en välanvänd metod i alla världens kök har man behållit den ursprungliga termen. Sous vide blev populärt i Frankrike under 1970-talet och betyder ordagrant ”under vakuum” eller ”vakuumförpacka”. Vidare är även sous vide den korta beteckningen för méthode sous-vide vilket beskriver metoden för att vakuumförpacka råvaror.

2. Hur mycket kostar sous vide?

Som tidigare nämnt finns det två olika varianter av sous vide. Antingen köper du ett vattenbad med inbyggd cirkulator eller så köper du endast en cirkulator. Mellan dessa två modellerna råder det en prisskillnad där vattenbadet med inbyggd cirkulator av förklarliga skäl kostar betydligt mer.

Om man ska ge en generell bild av prisläget kan man säga att utrustningen för att tillaga mat genom sous vide brukar ligga mellan 1000–3000 kronor. Detta bör dock inte tas för allmän sanning då det givetvis finns modeller som både kostar bra mycket mer och mindre än så.

3. Måste man ha en vakuumförpackare för att använda sous vide-metoden?

Även om det är att föredra är det ingen absolut nödvändighet att vakuumförpacka sina råvaror innan man använder sig av sous vide-metoden. Om det är så att du inte har en vakuumförpackare sedan tidigare kan du istället använda dig av vanliga plastpåsar eller zip-påsar.

Det är dock viktigt att råvarorna är tätt förslutna i påsen. Resultatet blir markant mycket sämre om vatten läcker in i påsen. Detta tar udden av både smak och näringsämnen. Av just denna anledningen är det bäst och säkrast om du införskaffar en vacuummaskin för att på så sätt se till att påsen sluter riktigt tätt.

4. Är det svårt att tillaga mat med sous vide?

Om du aldrig tidigare lagat mat enligt sous vide kan det givetvis kännas lite ovant men när du väl fått en uppfattning om tekniken brukar sous vide-metoden uppfattas som busenkel. Med hjälp av sous vide är det enklare än aldrig förr att få råvarorna sådär saftiga och smakrika som du vill ha dem.

Det finns många tips på hur du lyckas med sous vide och i det stora hela är det väldigt enkelt.

5. Kan man bara tillaga kött med sous vide?

Svar Nej! Du kan tillaga massvis med råvaror med hjälp av sous vide-metoden. Förutom fläsk, fisk, lamm och kyckling kan du även använda sous vide-metoden för att tillaga grönsaker, vaniljsås, vaniljkräm eller glassmet.

Även om det allra vanligast är att tillaga kött, fågel och fisk har du stor nytta av att tänka lite utanför boxen. När du tillagar grönsaker med hjälp av sous vide erbjuds du ett perfekt tuggmotstånd samtidigt som grönsakerna bibehåller en hög näringshalt.

Även om det kan låta konstigt att sous vide är en bra metod om du ska tillaga egen vaniljsås, vaniljkräm eller glassmet är det helt sant. Alla dessa är väldigt temperaturkänsliga, det får varken vara för kallt eller för varmt. Sous vide banar väg för krämiga resultat och eliminerar risken för att smeten ska brännas fast i kastrullen.

6. Hur fungerar sous vide kortfattat?

När du använder dig av sous vide-metoden är det först och främst viktigt att du ser till att vakuumförpackar dina råvaror i en tätt förslutna påsar. Detta görs för att skydda råvaran mot vatten samtidigt som du bibehåller den naturliga smaken. Om du till exempel ska tillaga kött är det en god idé at marinera köttet innan du vakuumförpackar.

När förberedelserna är klara är det bara att applicera råvarorna i vattenbadet. Dina råvaror kommer sedan tillagas i en väldigt låg och jämn temperatur.

Efter att råvarorna tillagats kan du välja mellan att äta de direkt eller ge de lite extra kärlek på en stekpanna eller grillen. Om du vill åt denna maillardreaktion tar du bara ut dina råvaror från påsen och ger råvarorna en extra touch på stekpannan eller grillen.

7. Vilken sous vide-modell är bäst?

Konceptet sous vide är väldigt brett och kan se väldigt annorlunda ut beroende på vilken utrustning du väljer att införskaffa. Då vi på förhand inte kan veta dina exakta preferenser blir det väldigt svårt att sia kring vilken modell som är bäst för just dig. I vår sammanställning har vi tagit oss an olika modeller som har olika tillvägagångssätt för att erbjuda sous vide.

Det första du behöver göra för att hitta den sous-vide produkt som är bäst för dig är att ta ett beslut om du vill ha en modell som inbegriper vattenbad med inbyggd cirkulator eller om du nöjer dig med endast cirkulatorn. När du fattat detta beslut har du kommit en bra bit på vägen.

Under arbetet med vår sammanställning har det dock varit tydligt att det finns vissa varumärken som sticker ut lite extra. Bland dessa återfinns varumärken såsom Sansaire, Steba, OBH Nordica och Champion. Vår rekommendation är att ta en närmare kik på dessa varumärken då det är uppenbart att de håller en väldigt hög nivå.

Så valde vi ut de bästa Sous Vide

Att lista de bästa produkterna är enkelt om man inte bryr sig om resultatet. Att däremot sammanväva tester, recensioner och kundomdömen för att presentera de bästa modellerna kräver mer jobb.

Den sous vide-maskin vi listar som bäst i test ställer vi två krav på som vi inte rubbar. Dels måste den ha blivit utsedd till bäst i något test av just sous vide-maskiner och dels måste kundomdömena tala för produkten. När man sammanställer kunders omdömen från olika källor måste de vara överväldigande positivt.

Övriga modeller vi listar kan också ha blivit utsedda till bäst i test och blivit testvinnare när olika aktörer testat sous vide. Det kan också vara modeller som kommit på andra och tredjeplats i dessa tester vilket vi gärna tydligt visar. Samma sak gäller även här att produkterna ska ha bra betyg från konsumenter.

Vi uppdaterar och ser över våra tester regelbundet. I takt med att vi får nys om nya tester eller nya produkter så kan listan med produkter justeras vilket är naturligt då nya modeller intar marknaden och nya tester görs.

Källor & Test

Källor och tester använda för att lista de bästa sous vide på marknaden.

 • Test av 14 Sous Vide-maskiner – 2021 – Råd & Rön
  Råd & Rön har tittat närmare på ”Sous vide bäst i test” där testat totalt 14 olika sous vide maskiner. 11 av de testade modellerna är s.k. cirkulatorer som sänks ner i en gryta du redan har medan 3 modeller kommer med eget vattenbad. Anovo Precision Sous Vide Nano blev bäst i test med ett högt toppbetyg och inga större anmärkningsvärda problem. Bästa sous vide med vattenbad blev Melissa 16310170. Andra modeller som testades var Clas Ohlson Sous Vide 44-4253, Anova Precision Cooker Wi-Fi, Steba SV 50, Champion Sous Vide CHSV310, Wilfa Creek SVS-1200S, Sansaire Sous Vide Machine, SousVide Supreme Demi SVS09L, Steba SV 80 m.fl. Sämst betyg i testet fick Biltema Sous Vide 84-147 som även anses kunna vara en elsäkerhetsrisk.
 • Test av 10 olika Sous Vide-maskiner – 2017 – Råd & Rön
  Sous Vide har testat totalt 10 olika Sous Vide-maskiner varav 5 modeller har eget vattenbad och är en större maskin och 5 modeller med cirkulator som placeras i en kastrull eller annat kokkärl. Råd & Rön har provat att tillaga olika livsmedel så som kött, fisk och grönsaker för att se om tillagningen skiljer mellan modellerna. Ljudnivån har tagits i beaktning och energiförbrukningen likaså. Även enkelheten har testats för att se vilka modeller i testet som är bäst där. Givetvis har det även tagits hänsyn till rengöringen och hur enkelt det är att diska dem. Bäst i test hos Råd & Rön blev modellen från OBH Nordica som har ett eget vattenbad (7948 Precisision). På andraplats i testet kom Sous Vide maskinen Anova Precision Cooker som är en apparat som sänks ner i ett kokkärl. På tredjeplats hittar vi Melissa Sous Vide som också är maskin med eget vattenbad där den vakuumförpackade maten sänks ner.
 • Sex olika Sous Vide-maskiner i test – 2017 – Klikk.no
  Norska Klikk har testat 6 stycken olika Sous Vide-maskiner. I testet blev Sansaire Sous Vide utsedd till bäst i test med 5/6 i betyg. Modellen hade ett bra resultat, var tystgående och en stor och tydlig display. Nackdelen var att den tog lite längre tid på sig över 60 grader och nådde aldrig mer än 90 grader trots att 100 grader gick att ställa in. Vi anser dock att tillagning i mer än 90 grader med sous vide är i praktiken knappt användbart och en onödig detalj att hänga upp sig på. På andra plats i testet återfinns Sous Vide cirkulatorn från Steba som också får 5/6 i betyg. På tredjeplats återfinns cirkulatorn från OBH Nordica.
 • Prisjakt – 2022
  Prisjakt har använts för att ta reda på vilka sous vide som är populära bland konsumenter och som fortfarande säljs. Även en del kundomdömen har generellt bidragit till rekommendationerna tillsammans med omdömen från andra källor. Kundomdömen är en bidragande faktor till vilka modeller vi listar som de bästa.
 • Konsumentomdömen – 2022
  För att säkerställa att de sous vide bäst i test verkligen håller måttet så sammanställer vi även betyg och data från konsumenternas omdömen. Det är viktigt att ett högt snittbetyg även återfås bland konsumenter och att produkten lever upp till förväntningarna. Konsumenterna ger även bra indikation på hur produkterna står sig över tid.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng