Mokabryggare bäst i test

Bästa Mokabryggare

Vill du brygga gott kaffe med en mokabryggare? Vi har granskat vilka som är de bästa mokabryggarna och vad du bör tänka på vid ett köp.

Brygga kaffe med mokabryggare ger en unik arom som inte går att uppnå med vanlig kaffebryggare och varför många kaffefantaster håller faster vid sin mokabryggare.

Även om det idag finns elektriska mokabryggare som kopplas till vägguttaget så är det fortfarande de traditionella modellerna som dominerar. De mokabryggare och espressobryggare som ställs på spisen anses ge bäst resultat och godast kaffe.

Här nedanför kan du se vilka mokabryggare som är bäst i test och mest populära alternativ.

Bialetti Moka Express 6 Koppar – Bästa Valet

Bialetti Moka Express 6 Koppar
 • Bästa Valet 2022
 • Anses av många som bästa mokabryggaren
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Tidlös och klassisk design
 • Finns i många storlekar
 • Fungerar på olika typer av spisar

Priser för Bialetti Moka Express 6 Koppar

431 krTill Butik
 • Gratis frakt över 499 kr
 • Öppet köp i 90 dagar
469 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Bialetti Moka Express 6 Koppar är en av de mest populära mokabryggarna och har en klassisk och tidlös design.

Mokabryggaren är inte elektrisk utan används som en traditionell modell på spisen där den värms upp av spisplattan och den fungerar på gas, el och keramisk spis.

Den har fått toppbetyg av kaffeälskare som köpt och testat mokabryggaren vilket också gör att den är den bästa kandidaten till mokabryggare bäst i test.

Mokabryggaren finns i storlekar om 3, 6, 9,12 och 18 koppar beroende på vilken storlek du önskar på mokabryggaren. Modellen med 6 koppar är mest populära då den fungerar bra när du har sällskap över men även en rimlig storlek för att själv brygga gott kaffe.

Bialetti Moka Express ger ett otroligt gott kaffe med mycket arom vilket gjort att den fått så pass gott betyg av konsumenter som testat den.

Mokabryggaren Bialetti Moka Express är tillverkad i aluminium och anses av många vara den bästa mokabryggaren idag.

Bialetti Venus Induktion 6 Koppar – Bra val

Bialetti Venus Induktion 6 Koppar
 • Bra Produkt 2022
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Snygg design med härlig finish
 • Välj mellan flera storlekar
 • Smidig hällpip som fått bra betyg
 • Ergonomiskt handtag som skyddar mot värme
 • Fungerar på induktion

Priser för Bialetti Venus Induktion 6 Koppar

599 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Bialetti Venus är en snygg designad mokabryggare från den italienska tillverkaren som ursprungligen uppfann mokabryggaren.

Den är tillverkad i 18/10 rostfritt stål och med en praktiskt hällpip som undviker dropp. En designfunktion som lyfts fram av de som testat som väldigt positivt.

Samtidigt är handtaget väldesignad för att undvika att bli varmt vid bryggningen så risken att bränna sig är bättre än andra enklare mokabryggare.

Bialetti Venus finns som mokabryggare för 2, 4, 6 och 10 koppar beroende på vad du önskar. Vill du har en lite mer modern design av den klassiska mokabryggaren som har funktionella förbättringar så är detta förmodligen den bästa mokabryggaren du kan välja.

Även bland konsumenter beskrivs den som en av de bästa mokabryggarna och det är inte svårt att förstå varför den blivit så pass populär bland mokabryggsfantasterna.

En nackdel som lyfts fram är att den inte fungerar på induktionshällar medan andra däremot bekräftar att det fungerar. Bialetti Venus är klassisk mokabryggare som designats om och ska idag ha stöd för induktionshällar medan den äldre modellen inte hade det.

Däremot fungerar inte Bialetti Venus för 2 koppar på induktionshällar vilket bekräftas av tillverkaren själv. Antingen har Bialetti valt annat material eller så är den för liten för att induktionsplattan ska fungera.

Alessi Pulcina 3 Koppar – Bra mokabryggare

Alessi Pulcina 3 Koppar
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg av de som testat
 • Snygg & unik design för mokabryggare
 • Perfekt för dig som vill ha mindre storlek
 • God bryggning av kaffe
 • Smidig pip att hälla från

Priser för Alessi Pulcina 3 Koppar

599 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Alessi är en av tillverkarna som utmanare den klassiska Bialetti bland mokabryggare. Deras Pulcina med unik modern design imponerar så väl i hur gott kaffe den brygger som i utseende.

Alessi Pulcina är en klart mindre mokabryggare och finns i storlekar om 1 kopp, 3 koppar och 6 koppar. Det är alltså ingen mokabryggare designad för att brygga till ett större sällskap.

När vi sammanställde betygen från konsumenter som köpt och testat Alessi Pulcina så imponeras vi över den höga betyget som gör den till en intressant modell.

Den brygger kaffet på ett bra sätt och beskrivs som en espressokanna som får fram den bästa aromen ur kaffet. Namnet Pulcina hänvisar till en funktion som gör att bryggningen slutar i rätt tid och minskar risken för bitter eftersmak.

V-pipen som du häller kaffet genom är också något som uppskattas och som fungerar bra utan att det rinner kaffe längs utsidan av mokabryggaren.

Espressokannan finns i två olika färger om röd och svart vilket pryder plastdetaljerna i toppen och för handtaget.

Bodum Chambord Espressobryggare 6 koppar

Bodum Chambord Espressobryggare 6 koppar
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg från de konsumenter som testat
 • Snygg och stilren design i 50-tals stuk
 • Tillverkad i aluminium och rostfritt stål
 • Rymmer 6 koppar och 350 ml
 • Kan diskas i maskin

Priser för Bodum Chambord Espressobryggare 6 koppar

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Espressobryggaren Chambord från Bodum är en annan mycket intressant modell värd att titta närmare på.

Den stilrena och klassiska designen skiljer sig en hel del från BIaletti och klingar mycket 50-tal. En perfekt kanna att sätta fram på frukostbordet och ännu bättre när du bjudit över vänner på brunch eller fika.

Bodum Chambord Espressobryggare fungerar precis som en traditionell mokabryggare där du fyller bottendelen med vatten, lägger malt kaffe i mittenfiltret och låter den värmas på en spisplatta så trycket från vattnet tränger upp genom filtret.

Den är tillverkad i en kombination av rostfritt stål och aluminium vilket inte bara ger en hög kvalitetskänsla utan ökar sannolikheten att den håller länge.

När vi sammanställt konsumenternas omdöme är underlaget inte lika starkt för Bodum Chambord Espressobryggare som för t.ex. Bialetti Moka Express. Däremot pekar de recensioner vi hittat mot att de är en bra mokabryggare.

Espressobryggaren beskrivs även som att den kan diskas i maskin .

FAQ – Vanliga frågor & svar

Vanligt ställda frågor och svar om mokabryggare.

 1. Vad är en mokabryggare?
 2. Hur fungerar en mokabryggare?
 3. Vilken mokabryggare är bäst?
 4. Var kommer mokabryggaren ifrån?
 5. Vilka andra bryggmetoder liknar mokabryggare?
 6. Vad innebär elektrisk mokabryggare?
 7. Fungerar mokabryggare på induktionshäll?

1. Vad är en mokabryggare?

En mokabryggare är ett sätt att brygga kaffe på som lättast kan beskrivas som en blandning mellan espressomaskin och vanlig traditionell kaffekokare, i alla fall om du tittar på resultatet.

De flesta modellerna används direkt på spisen och värms upp med spisplattan medan det också finns elektriska alternativ som på egen hand kan värma.

2. Hur fungerar en mokabryggare?

Mokabryggaren är uppdelad i 3 sektioner:

 • Nedre kammaren där vattnet fylls på
 • Mellersta delen med filter där nymalt kaffe läggs
 • Översta kammaren där det bryggda kaffet hamnar

så fungerar en mokabryggareNär spisplattan värmer mokabryggaren så skapas ett tryck i den nedre kammaren som pressar den varma vattnet uppåt genom kaffefiltret sipprar upp som färdigt kaffe i översta delen.

Den understa kammaren har av säkerhetsskäl en tryckventil som släpper på trycket om det skulle bli för högt, precis som en traditionell vattenkokare.

Det används inga engångsfilter och det är inte ovanligt att delarna går att diska i just maskin.

3. Vilken mokabryggare är bäst?

Bialetti anses av många göra de bästa mokabryggarna och deras klassiska design Moka Express blir snabbt en namn på många läppar.

Uppfinnaren av mokabryggaren, Alfonso Bialetti startade företaget Bialetti och ligger bakom designen på Moka Express som än idag anses vara en av de bästa mokabryggarna du kan välja.

Det finns bra utmanare och alternativ för de som vill prioritera design eller andra funktioner men generellt sett om ett kort svar ska ges så är mokabryggare från Bialetti bäst.

4. Var kommer mokabryggaren ifrån?

Mokabryggaren kommer från Italien och uppfanns av formgivaren och ingenjören Alfonso Bialetti. Under 1933 tog han fram designen för Moka Express som än idag anses vara en av de bästa mokabryggarna.

5. Vilka andra bryggmetoder liknar mokabryggare?

Mokabryggaren brygger kaffe genom ett högre tryck på 1,5 – 2 bar vilket gör att den påminner en hel del om espressobryggaren. Espresso bryggs dock med mycket högre tryck där de flesta espressomaskiner har 9 bar.

Resultatet av mokabryggaren kan lättast beskrivas som en blandning mellan espresso och vanligt svenskt bryggt kaffe i kaffebryggare.

Det är inte konstigt att de som funnit kärleken till kaffe från mokabryggare har svårt att tänka sig att byta bort det mot en traditionell kaffebryggare.

Om du vill läsa mer om olika bryggmetoder kan du göra det i denna artikel.

6. Vad innebär elektrisk mokabryggare?

En elektrisk mokabryggare behöver inte användas på spisplattan utan värms upp genom elektricitet från eluttaget istället. Det kräver att mokabryggaren har en elektrisk värmeplatta som kan hantera detta.

Fördelen med de elektriska är att de borde använda mindre energi för brygga kaffet jämfört med att använda en spisplatta. Men resultatet beror mycket på vilken typ av spis du har och hur energieffektiv den är.

Fördelen med en traditionell mokabryggare är att där inte är någon elektronik som kan gå sönder. En mekanisk maskin tillverkad med bra material har potentialen att hålla flera decennier och så länge spisplattan, gasolgrillen eller andra värmekällor existerar så kan du brygga gott kaffe.

7. Fungerar mokabryggare på induktionshäll?

Ja, det finns flera mokabryggare som fungerar på induktion.

För att en mokabryggare ska fungera på induktionshällar krävs det att den är gjord av rätt material som stål och att den är tillräckligt stor i diameter.

Många induktionshällar har krav på minsta mått och små mokabryggare kanske inte lever upp till detta vilket gör att de inte fungerar trots att de är gjorda av rätt material.

Så valde vi ut de bästa mokabryggare

För att välja ut se bästa mokabryggarna har vi försökt titta på oberoende tester som utser mokabryggare bäst i test.

Tyvärr har vi inte hittat några tester att luta oss mot och får istället vända oss till internationella expertrecensioner från kaffefantaster och baristor. Detta resultatet har sedan kombinerats med konsumenternas omdömen där vi prioriterar pålitliga produkter som fått högt betyg av väldigt många.

Resultatet av vår granskning ser du här ovan där vi kommit fram till bästa mokabryggare.

Källor & Test

Sammanställning av de källor och test som vi använt oss av för att utse de bästa mokabryggarna.

 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att identifiera vilka mokabryggare som fortfarande säljs och är mest populära. Det är viktigt att testvinnare fortfarande går att köpa för att konsumentrekommendationen ska vara bra.
 • Amazon – 2022
  Amazon har för internationella produkter ett stort utbud av kundrecensioner som går att använda som aggregerad data för att se vilken mokabryggare som presterar i topp. Det går även att se verifierade köpare och filtrera på de som lämnat dåliga omdömen för att hitta återkommande problem med produkter.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Vi har använt oss av konsumenters omdömen och recensioner för att identifiera vilka mokabryggare som är bäst. Konsumenter och kaffeälskare som länge använt just mokabryggare har en god insikt i vad som definierar en bra mokabryggare eller espressobryggare. Det ger oss en insikt i vilka produkter som lever upp till dessa förväntningarna.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng