Bästa Gjutjärnsgryta

Bästa Gjutjärnsgrytan

Gjutjärnsgrytan är något som på flera sätt kan förbättra matlagningen, men vilken gryta är egentligen bäst? Vi har sammanställt de bästa gjutjärnsgrytorna för att göra det enkelt för dig att hitta rätt modell.

Genom att sammanställa tester så har vi skapat en lista med de gjutjärnsgrytor som fått bäst i test och som är mest populära bland konsumenter.

Att satsa på en bra gjutjärnsgryta från början gör stor skillnad i kvalitet och funktion. Många av de bästa modellerna har en snygg emaljerad yta och går att placera i ugnen också för långkok på lägre temperatur, vilket krävs för tillverkning av t.ex. pulled pork.

Le Creuset – Bäst i test

Le Creuset
 • Finns i oval och rund design
 • Finns i flera storlekar
 • Kundfavorit med riktigt bra betyg
 • Bra byggkvalitet och genomtänkt design
 • Klarar av att användas i ugnen & på induktion
 • Klarar diskmedel och diskmaskin.

Priser för Le Creuset

1 899 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 879 krTill Butik
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Le Creuset är förmodligen en av de mest kända tillverkarna av gjutjärnsgrytor och det är inte så konstigt med tanke på deras byggkvalitet. Under väldigt lång tid har gjutjärnsgrytor från Le Creuset satt standarden för vad som är den bästa grytan. Deras grytor känns ofta igen med sin unika emaljerade färg.

Gjutjärnsgrytor från Le Creuset finns i olika storlekar och formar. De har både runda och ovala varianter från ca 3 liter upp till närmar 7 liter i volym. Modellerna har ofta emaljerad yta som skyddar gjutjärnsgrytan och de klarar även att placeras i ugnen från ca 200 grader upp till 300 grader beroende på handtagets konstruktion.

Le Creuset i färgen Volcanic är ett populärt alternativ och en färg som starkt förknippas med varumärket. Deras runda gjutjärnsgryta på 4,2 liter har fått riktigt bra betyg och får toppbetyg av konsumenter. Gjutjärnsgrytorna från Le Creuset är även populärt alternativ bland kockar och får bra betyg i recensioner vilket gör det till ett bra alternativ för den som vill ha den bästa gjutjärnsgrytan.

En stor fördel med Le Creuset är att de går att diska med diskmedel och placera i diskmaskinen.

Skeppshult – Bästa budgetval

Skeppshult
 • Billig gjutjärnsgryta
 • Populär svensk tillverkare av gjutjärnsprodukter
 • Glaslock till grytan
 • 25 års garanti

Priser för Skeppshult

1 099 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
1 199 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
1 299 krTill Butik
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Skeppshult är ett populärt svenskt varumärke som är starkt förknippat med både grytor och stekjärn i gjutjärn. Deras produkter håller en hög kvalitet och är ett säkert kort att satsa på för någon som vill ha en bra gjutjärnsgryta.

Deras 4 liters modell med glaslock är ett populärt alternativ för den som vill tillaga grytor. Glaslocket ger en praktisk effekt där du kan titta till matlagningen utan att släppa ut värmen.

Deras gjutjärnsgryta fungerar på alla värmehällar inklusive induktionshällar. De är alla svensktillverkade och kommer med 25 års garanti.

Skeppshults gjutjärnsgrytor ska endast diskas med varmt vatten och klarar varken av diskmaskin eller diskmedel. Grovrengöring kan göras genom att använda grovsalt och värma upp det under ett par minuter för att sedan torka bort det med papper.

För den som vill ha en billig gjutjärnsgryta kan Skeppshult vara det bästa valet och blir vår rekommendation för ”bästa budgetval”.

Ronneby Bruk – Ultralätt gjutjärn

Ronneby Bruk
 • Fungerar på alla värmekällor inkl. induktion
 • Klarar ugnstemperaturer upp till 220 grader
 • Tillverkad i ultralätt gjutjärn och väger bara 3 kg
 • 7 liters volym och 28 cm i diameter
 • Kommer med glaslock

Priser för Ronneby Bruk

1 151 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Ronneby Bruk har en ultralätt gjutjärnsgryta med glaslock som är ett väldigt bra alternativ som kandiderar som den bästa gjutjärnsgrytan i de lägre prissegmenten.

Deras stora modell på 7 liter har ett rostfritt handtag och klarar av temperaturer i ugn upp till 220 grader. Den levereras även förinstekt med vegetabiliska oljor för att du lättare ska kunna komma igång med direkt.

Ronneby Bruk ligger i framkanten med att utveckla tunnare gjutjärnsprodukter som ändå håller samma kvalitet och egenskaper som de större och tyngre modellerna. Det gör att deras ultralätta varianter är lättare att hantera vilket ses som en stor bonus.

Tunnheten bidrar även till att grytan kan värmas upp snabbare vilket kan vara en fördel i vissa situationer.

Varför använda gjutjärnsgryta?

Varför gjutjärnsgrytaEn stor gryta används för att tillaga olika sorters av grytor där kött traditionellt sätt varit en huvudingrediens men där det går lika bra att tillaga något vegetariskt. Både kalops, stek och pulled pork är klassiska exempel på maträtter som tillagas i en gryta och där en gjutjärnsgryta ofta gör sig allra bäst.

En vanlig gryta är ofta mycket tunnare och kanske tillverkad i aluminium. Det ger snabbt värme till botten men värmespridningen fördelas inte lika bra och bibehålls inte heller lika bra som med en gjutjärnsgryta som är betydligt tjockare.

Många bra gjutjärnsgrytor är snyggt designade med en emaljerad yta och kan placeras i ugnen en bra bit över 200 grader. Det gör det möjligt att använda ugnen för att tillaga rätter på lång tid med hjälp av gjutjärnsgrytan och pulled pork och stek är båda typiska exempel på detta.

En bra gjutjärnsgryta tillverkad med hög kvalitet kommer förmodligen hålla i väldigt många år. Det är en investering för köket som lever kvar längre.

Det finns även hälsofördelar med en gjutjärnsgryta eftersom den ökar mängden järn i maten vilket är en mineral alla människor behöver och då speciellt kvinnor och barn.

Oval eller rund gryta?

Formen på en gjutjärnsgryta skiljer sig ofta och många modeller finns både som ovala och runda grytor vilket gör att du kan välja fritt.

Det skiljer i praktiken inte så mycket mellan dessa förutom just då formen. De runda gjutjärnsgrytorna kommer fungera bäst på spisen där plattan kan fördelar värmen till grytan på bästa sätt. De ovala gjutjärnsgrytorna gör det dock möjligt att lägga ner längre råvaror och kan utnyttja ugnens form på ett bättre sätt.

Det ska dock poängteras att de ovala grytorna ofta fungera bra på de stora plattorna på spisen ändå. Fundera lite över vilka maträtter du kommer laga med din gjutjärnsgryta och försök välj det som du tror kommer vara bäst.

Använda gjutjärnsgryta i ugn

Använda gjutjärnsgrytan i ugn är givetvis en viktig del och något man förmodligen vill kunna om man investerar i en bra gjutjärnsgryta.

De bästa modellerna har inga som helst problem att användas i ugn men vilken temperatur de klarar av skiljer sig något. Ofta är det knoppen eller handtaget på locket som är den svaga länken för högre temperaturer. Le Creuset som är ett populärt val har gjutjärnsgrytor som klarar 200 grader, 250 grader och alla temperaturer i en normal ugn.

Skillnaden är vad lockets knopp är tillverkad av. Hos Le Creuset är det bästa knopparna de som är tillverkade med stål eller de som är handtag i gjutjärn. De klarar alla den maximala temperaturen som en normal hushållsugn gör (ca 300 grader).

En viktig detalj är poängtera är dock att många maträtter som tillagas i ugn med hjälp av en gjutjärnsgryta ofta har temperaturer på 200 grader eller lägre. Det vanligaste är kanske 125-150 grader. Men det förändrar inte att du har mer valmöjligheter och kanske en mer hållbar produkt om du investerar i de bättre.

Det kan också vara skönt att slippa komma ihåg vilken maxtemperaturen är för produkten. Köper man en bra gjutjärnsgryta som klarar maxtemperaturen så behöver man aldrig tänka på det.

Skötsel av din gjutjärnsgryta

Gjutjärnsgrytor är inte så svåra att ta hand om egentligen men gör man fel och skadar sin produkt lite varje gång kan den på sikt se tråkig ut. Därför är det viktigt att ta hand om den på bästa sätt.

En del gjutjärnsgrytor är mer tåliga mot diskmedel och klarar även av maskindisk. Emaljerade gjutjärnsgrytor är här ibland bättre men det beror på mer än det om det går att köra i diskmaskin eller ej. Vi rekommenderar att du läser bruksanvisningen för din gjutjärnsgryta för att avgöra vad som sägs där.

Om du står i valet av att välja en bra gjutjärnsgryta så kan det vara smart att väga in detta. En gjutjärnsgryta som är mindre känslig och som går att köra i maskin kommer möjligtvis undvika en del huvudbry efter storkok när man vill minimera allt extraarbete.

En annan viktig faktor oavsett vilken gjutjärnsgryta du har är att låta den svalna ett tag innan du diskar den med varmt vatten. Temperaturskillnaden om man häller varmt kranvatten på gjutjärn som är väldigt varmt kan göra att det orsakas sprickor och skador i din produkt.Det kan även vara bra att torka av den noga så den inte står i vatten.

Något man även bör tänka på är vilka redskap man använder tillsammans med en gjutjärnsgryta. Köksredskap i silicon eller plast är att rekommendera framför metall som kan skada gjutjärnsgrytan.

Elektriska maskiner som t.ex. elvisp bör absolut inte användas i en gjutjärnsgryta.

Läs alltid bruksanvisningen till din gjutjärnsgryta. Hur man får diska dem och hur man hanterar dem varierar mer än vad man tror.

Så valde vi de bästa produkterna

Den bästa gjutjärnsgrytanDet är inte lätt att hitta tester på gjutjärnsgrytor, test där produkt ställs mot varandra för att utse vilken som är bäst i test. Det har gjort att vi fått använda oss av andra metoder för att lista de bästa gjutjärnsgrytorna.

En faktor vi vägt in är hur tillverkarnas övriga gjutjärnsprodukter ser ut. Le Creuset, Skeppshult, Ronneby Bruk och även Morberg har andra produkter som man kan titta på. Hur ser kvaliteten ut över lag, hur står sig andra produkter i tester och kan man räkna med att tillverkaren håller en hög kvalitet här med?

Le Creuset är ett exempel på en tillverkar som nästan blivit känd för sina gjutjärnsgrytor med emaljerad yta. Det är en klassisk modell som det talas väldigt gott om. Men vi vill säkerställa att det verkligen är så också och då krävs det att man tittar på enskilda recensioner, tester och även kundomdömen.

Konsumenternas betyg blir en viktig del i detta arbete eftersom det saknas stora tester. Många kundrecensioner som tillsammans bidrar till ett högt genomsnittsbetyg och där detta upprepar sig på olika butiker och hemsidor på nätet tar vi som en indikation på att produkten hör till bästa gjutjärnsgrytorna.

Källor & Test

Källor, test och recensioner för gjutjärnsgrytor som vi använt för att presentera information och ge produktförslag på de bästa gjutjärnsgrytorna.

 • Prisjakt – 2018
  Vi har använt oss av Prisjakt för att bekräfta vilka modeller som är populära, om de är lätta att få tag på eller om de helt slutat säljas. En produkt som fått bäst i test eller på annat sätt rekommenderas men inte går att få tag på är något som inte hjälper dig som läser. Vi har även i den mån det gått vägt in användarrecensioner och deras betyg för att avgöra om de bästa gjutjärnsgrytorna verkligen är bra.
 • Amazon – 2018
  Det finns nästan ingen bättre källa att utvärdera om produkter som säljs på en internationell marknad är bra eller dåliga. Produkter på Amazon har ofta flera hundra kundrecensioner vilket kan ge indikationer på om en produkt är bäst eller om den dras med allvarliga brister. Vi har använt dessa betyg för att identifiera vilka gjutjärnsgrytor som verkligen är bäst.