Bästa Gjutjärnsgrytan

Bästa Gjutjärnsgryta

En bra gjutjärnsgryta är perfekt för långkok på så väl spisen som i ugnen. Vi har granskat de bästa gjutjärnsgrytorna för 2022 så du kan göra ett bra köp.

Till skillnad från vanliga kastruller och grytor är gjutjärnsgrytan tillverkad i tjockare lager av järn vilket håller värmen bättre. Ofta är de emaljerade på utsidan för att ge ett skyddande hölje som gör att de håller i väldigt många år.

Fördelarna med en gjutjärnsgryta är deras stora volym och att de är designade för att kunna tillaga mat under längre tid. Många av de bästa gjutjärnsgrytorna är dessutom väldigt snygga att ställa fram direkt på bordet vid middagsbjudningar.

Hög tillverkningskvalitet och bra design präglar gjutjärnsgrytorna som anses vara bäst i test. Här nedanför kan läsa mer om modellerna som fått bäst betyg och vad som gör dem bra.

Le Creuset – Bästa Gjutjärnsgryta

Le Creuset
 • Bästa Valet 2022
 • Finns i oval och rund design
 • Finns i flera storlekar
 • Kundfavorit med riktigt bra betyg
 • Bra byggkvalitet och genomtänkt design
 • Klarar av att användas i ugnen & på induktion
 • Klarar diskmedel och diskmaskin.

Priser för Le Creuset

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Le Creuset är förmodligen en av de mest kända tillverkarna av gjutjärnsgrytor och det är inte så konstigt med tanke på deras byggkvalitet. Under väldigt lång tid har gjutjärnsgrytor från Le Creuset ansetts vara bäst i test. Deras grytor känns ofta igen med sin unika emaljerade färg.

När vi sammanställde betyg i recensioner och omdömen så var det just Le Creuset gjutjärnsgrytor som presterade bäst. Den höga kvaliteten gör att den lever upp till förväntningarna som ställs på den.

Le Creuset gjutjärnsgrytaGjutjärnsgrytor från Le Creuset finns i olika storlekar och formar. De har både runda och ovala varianter från ca 3 liter upp till närmar 7 liter i volym.

Generellt sett är det många som väljer en volym på ca 4-5 liter då det ger relativt stort användningsområde. Däremot har både mindre och större modeller sin plats och det kan vara värdefullt att få plats med två stycken i ugnen också.

De har ofta emaljerad yta som skyddar gjutjärnsgrytan och de klarar även att placeras i ugnen. Däremot varierar maxtemperaturen mellan 200 – 300 grader beroende på hur handtaget är designat. Här är det viktigt att köpa rätt modell om du vill kunna köra de högre temperaturerna i ugnen.

En av de mest populära och bästa gjutjärnsgrytorna är just Le Creuset 4,2 liters som finns i många olika färger där kanske Volcanic är den mest ikoniska. Toppbetyget av konsumenter och rekommendationer från kockar gör att vi utsett den till bästa gjutjärnsgryta 2022.

En utmanare till Le Creuset Gjutjärnsgrytor är Staub La Cocotte som håller liknande kvalitet och som även fått väldigt bra betyg i tester. Vill du ha en prisvärd men fortfarande någon av de bästa gjutjärnsgrytorna kan du låta priset avgöra mellan dem.

Är priset för högt finns det billigare gjutjärnsgrytor också men de är inte tillverkade med samma kvalitet och har ofta vissa kompromisser. Ett bra exempel är dock gjutjärnsgrytan från Skeppshult som ger väldigt mycket för pengarna.

Staub La Cocotte – Mycket bra gjutjärnsgryta

Staub La Cocotte
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket bra betyg från konsumenter
 • Gjutjärnsgryta på 5,2 kg i premiumkvalitet
 • Laminerade ytor för att skydda grytan
 • Tål höga temperaturer i ugn
 • Fungerar bra på induktionshällar

Priser för Staub La Cocotte

2 199 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
2 821 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
3 083 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Staub La Cocotte gjutjärnsgryta på 4,8 liter och en relativt stor modell som med sin runda passform ofta passar perfekt på de större plattor på spisen.

Gjutjärnsgrytan har även mottagit toppbetyg från konsumenter som testat den och den höga kvaliteten återkommer som argument varför du ska köpa en Staub La Cocotte. På många sätt har den samma hög kvalitet som förväntas av en gjutjärnsgryta som är bäst i test.

Det är ingen tvekan om att gjutjärnsgrytan håller en hög kvalitet och tar du hand om den är det ett köksredskap som håller väldigt länge.

Staub La Cocotte gjutjärnsgrytaSom namnet antyder är det en gryta tillverkad i gjutjärn och där ytorna är laminerade för att inte rosta. Det gör att grytan går att diska i diskmaskin men för bästa hållbarhet rekommenderas handdisk.

Gjutjärnsgrytan har en vikt på 5,2 kg och är således ingen lätt pjäs att handskas med. Det är däremot något man få förvänta sig med de bästa gjutjärnsgrytorna då mycket material behövs.

Staub är så pass säkra på La Cocotte-serien av gjutjärnsgrytor att de erbjuder livstids garanti på material och produktionsfel.

En detalj som verkligen imponerar med Staub La Cocotte är att själva grytan kan användas i ugn upp till 482 °C, vilket är långt mycket mer än vad en vanlig ugn klarar av. Locket är däremot begränsat till 260 °C.

Gjutjärnsgrytan ligger i ungefär samma prissegment som Le Creuset, de påminner om varandra i design och båda har fått toppbetyg när vi sammanställt betyg. Båda alternativen är bra val men skiljer det mycket i pris kan det vara värt att låta plånboken välja vägen till bästa gjutjärnsgrytan.

Skeppshult – Bästa budgetval

Skeppshult
 • Bästa Budgetval 2022
 • Billig gjutjärnsgryta
 • Populär svensk tillverkare av gjutjärnsprodukter
 • Glaslock till grytan
 • 25 års garanti

Priser för Skeppshult

1 549 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Skeppshult är ett populärt svenskt varumärke som är starkt förknippat med både grytor och stekjärn i gjutjärn. Deras produkter håller en hög kvalitet och är ett säkert kort att satsa på för någon som vill ha en bra gjutjärnsgryta.

Deras 4 liters modell med glaslock är ett populärt alternativ för den som vill tillaga grytor. Glaslocket ger en praktisk effekt där du kan titta till matlagningen utan att släppa ut värmen.

Deras gjutjärnsgryta fungerar på alla värmehällar inklusive induktionshällar. De är alla svensktillverkade och kommer med 25 års garanti.

Skeppshults gjutjärnsgrytor ska endast diskas med varmt vatten och klarar varken av diskmaskin eller diskmedel. Grovrengöring kan göras genom att använda grovsalt och värma upp det under ett par minuter för att sedan torka bort det med papper.

För den som vill ha en billig gjutjärnsgryta kan Skeppshult vara det bästa valet och blir vår rekommendation för ”bästa budgetval”.

Lodge Dubbel Gjutjärnsgryta – Prisvärt val

Lodge Dubbel Gjutjärnsgryta 4,73 liter
 • Bra Produkt 2022
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Locket går att använda för stekning
 • Hög kvalitet av gjutjärn
 • Kan användas i ugn och öppen eld
 • Grytan levereras instekt

Priser för Lodge Dubbel Gjutjärnsgryta 4,73 liter

1 223 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

En mycket prisvärd gjutjärnsgryta är Lodge Dubbel som precis som namnet antyder har dubbla användningsområden där locket kan användas som stekpanna.

I och med allt är tillverkat i gjutjärn så kan du använda den i ugnen på höga temperaturer utan risker att handtag eller gummidelar skadas. Du kan t.o.m. använda den över öppen eld och mångsidigheten och hållbarheten blir snabbt ett faktum när den tål höga temperaturer.

Grytans design med öron på båda sidor för så väl lock som gryta gör att den är väldigt säker att lyfta och förflytta. Var dock försiktig om den varit i ugnen eller ståt på långkok då värmen sprider sig ut i handtagen.

Lodge Dubbel med surdegsbröd och stekt laxFördelen med designen hos gjutjärnsgrytan Lodge Dubbel är att du t.ex. kan bryna lök och steka ingredienser för att sen bara hälla över det i grytan och använda stekpannan som lock. Det är effektivt, praktiskt och känns lite genialiskt när man väl står där och slipper en separat stekpanna som ska diskas.

Utsidan av gjutjärnsgrytan är inte emaljerad och även om det kan öka risken för rostangrepp om man inte håller efter den så hålls även priset ner. Dessutom klarar den högre temperaturer då en emaljerad yta inte tåler lika mycket värme som ren gjutjärn.

Det är därför inte konstigt att Lodge Dubbel blivit populär i köket bland många konsumenter och används för så väl bakning av surdegsbröd till stekning av fisk, kyckling och andra råvaror. Givetvis är den även perfekt för långtidskok och goda grytor.

När vi sammanställde betyg från de som testat gjutjärnsgrytorna imponerade Lodge Dubbel med sitt höga snittbetyg och väldigt många goda konsumentomdömen.

Det lägre priset gör även att Lodge Dubbel är en lite billigare gjutjärnsgryta och på många sätt kanske ett av de bästa alternativen i det lägre prissegmentet.

Det finns alternativ i prisklassen men många gjutjärnsgrytor här har då glaslock vilket har sina för- och nackdelar. Vi tycker därför att denna hör hemma i toppen bland de bästa gjutjärnsgrytorna.

Ronneby Bruk – Ultralätt gjutjärn

Ronneby Bruk
 • Fungerar på alla värmekällor inkl. induktion
 • Klarar ugnstemperaturer upp till 220 grader
 • Tillverkad i ultralätt gjutjärn och väger bara 3 kg
 • 7 liters volym och 28 cm i diameter
 • Kommer med glaslock

Priser för Ronneby Bruk

1 219 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Ronneby Bruk har en ultralätt gjutjärnsgryta med glaslock som är ett väldigt bra alternativ som kandiderar som den bästa gjutjärnsgrytan i de lägre prissegmenten.

Deras stora modell på 7 liter har ett rostfritt handtag och klarar av temperaturer i ugn upp till 220 grader. Den levereras även förinstekt med vegetabiliska oljor för att du lättare ska kunna komma igång med direkt.

Ronneby Bruk ligger i framkanten med att utveckla tunnare gjutjärnsprodukter som ändå håller samma kvalitet och egenskaper som de större och tyngre modellerna. Det gör att deras ultralätta varianter är lättare att hantera vilket ses som en stor bonus.

Tunnheten bidrar även till att grytan kan värmas upp snabbare vilket kan vara en fördel i vissa situationer.

Varför använda gjutjärnsgryta?

Varför gjutjärnsgrytaEn stor gryta används för att tillaga olika sorters av grytor där kött traditionellt varit en huvudingrediens men där det går lika bra att tillaga något vegetariskt.

Både kalops, stek och pulled pork är klassiska exempel på maträtter som tillagas i en gryta och där en gjutjärnsgryta ofta gör sig allra bäst.

En vanlig gryta är ofta mycket tunnare och kanske tillverkad i aluminium. Det ger snabbt värme till botten men värmespridningen fördelas inte lika bra och bibehålls inte heller lika bra som med en gjutjärnsgryta som är betydligt tjockare.

Många bra gjutjärnsgrytor är snyggt designade med en emaljerad yta och kan placeras i ugnen en bra bit över 200 grader. Det gör det möjligt att använda ugnen för att tillaga rätter på lång tid med hjälp av gjutjärnsgrytan och pulled pork och stek är båda typiska exempel på detta.

På senare år har intresset att kunna baka eget bröd även växt fram och et är fullt möjligt att göra det både i form av mer klassiska varianter och surdegsbröd. Så mångsidigheten med gjutjärnsgrytor och den hållbara kvaliteten gör dem till populära val.

En bra gjutjärnsgryta tillverkad med hög kvalitet kommer förmodligen hålla i väldigt många år. Det är en investering för köket som lever kvar längre.

Det finns även hälsofördelar med en gjutjärnsgryta eftersom den ökar mängden järn i maten vilket är en mineral alla människor behöver, speciellt kvinnor, barn och väldigt aktiva personer.

Många av de bäst i test-gjutjärnsgrytor kan hålla i flera decennier om du tar hand om dem på rätt sätt. Priset kan tyckas vara avskräckande för en enkel gryta men över tid blir det ofta en lägre kostnad.

Oval eller rund gryta?

Formen på en gjutjärnsgryta skiljer sig ofta och många modeller finns både som ovala och runda grytor vilket gör att du kan välja fritt.

Det skiljer i praktiken inte så mycket mellan dessa förutom just då formen. De runda gjutjärnsgrytorna kommer fungera bäst på spisen där plattan kan fördelar värmen till grytan på bästa sätt. De ovala gjutjärnsgrytorna gör det dock möjligt att lägga ner längre råvaror och kan utnyttja ugnens form på ett bättre sätt.

Det ska dock poängteras att de ovala grytorna ofta fungera bra på de stora plattorna på spisen ändå. Fundera lite över vilka maträtter du kommer laga med din gjutjärnsgryta och försök välj det som du tror kommer vara bäst.

Använda gjutjärnsgryta i ugn

Använda gjutjärnsgrytan i ugn är givetvis en viktig del och något man förmodligen vill kunna om man investerar i en bra gjutjärnsgryta.

De bästa modellerna har inga som helst problem att användas i ugn men vilken temperatur de klarar av skiljer sig något. Ofta är det knoppen eller handtaget på locket som är den svaga länken för högre temperaturer. Le Creuset som är ett populärt val har gjutjärnsgrytor som klarar 200 grader, 250 grader och alla temperaturer i en normal ugn.

Skillnaden är vad lockets knopp är tillverkad av. Hos Le Creuset är det bästa knopparna de som är tillverkade med stål eller de som är handtag i gjutjärn. De klarar alla den maximala temperaturen som en normal hushållsugn gör (ca 300 grader).

En viktig detalj är poängtera är dock att många maträtter som tillagas i ugn med hjälp av en gjutjärnsgryta ofta har temperaturer på 200 grader eller lägre. Det vanligaste är kanske 125-150 grader. Men det förändrar inte att du har mer valmöjligheter och kanske en mer hållbar produkt om du investerar i de bättre.

Det kan också vara skönt att slippa komma ihåg vilken maxtemperaturen är för produkten. Köper man en bra gjutjärnsgryta som klarar maxtemperaturen så behöver man aldrig tänka på det.

Skötsel av din gjutjärnsgryta

Gjutjärnsgrytor är inte så svåra att ta hand om egentligen men gör man fel och skadar sin produkt lite varje gång kan den på sikt se tråkig ut. Därför är det viktigt att ta hand om den på bästa sätt.

En del gjutjärnsgrytor är mer tåliga mot diskmedel och klarar även av maskindisk. Emaljerade gjutjärnsgrytor är här ibland bättre men det beror på mer än det om det går att köra i diskmaskin eller ej. Vi rekommenderar att du läser bruksanvisningen för din gjutjärnsgryta för att avgöra vad som sägs där.

Om du står i valet av att välja en bra gjutjärnsgryta så kan det vara smart att väga in detta. En gjutjärnsgryta som är mindre känslig och som går att köra i maskin kommer möjligtvis undvika en del huvudbry efter storkok när man vill minimera allt extraarbete.

En annan viktig faktor oavsett vilken gjutjärnsgryta du har är att låta den svalna ett tag innan du diskar den med varmt vatten. Temperaturskillnaden om man häller varmt kranvatten på gjutjärn som är väldigt varmt kan göra att det orsakas sprickor och skador i din produkt. Det kan även vara bra att torka av den noga så den inte står i vatten.

Något man även bör tänka på är vilka redskap man använder tillsammans med en gjutjärnsgryta. Köksredskap i gummi, trä eller plast är att rekommendera framför metall som kan skada gjutjärnsgrytans emaljerade yta.

Elektriska maskiner som t.ex. elvisp bör absolut inte användas i en gjutjärnsgryta.

Läs alltid bruksanvisningen till din gjutjärnsgryta. Hur man får diska dem och hur man hanterar dem varierar mer än vad man tror.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Vanligt ställda frågor om gjutjärnsgrytor och vad som är bäst.

 1. Vilken gjutjärnsgryta är bäst?
 2. Ska man välja rund eller oval gjutjärnsgryta?
 3. Hur hög värme klarar en gjutjärnsgryta?
 4. Hur använder man en gjutjärnsgryta?
 5. Vad är en gjutjärnsgryta?
 6. Finns det gjutjärnsgryta med non stick?

1. Vilken gjutjärnsgryta är bäst?

Vi har valt ut flera gjutjärnsgrytor som presterar riktigt bra och fått bra betyg av konsumenter som testat dem.

Man bör vara beredd på att lägga en slant om man vill ha någon av de bästa gjutjärnsgrytorna som är tillverkade med högre kvalitet, är emaljerade och förväntas hålla en längre tid.

Däremot är det tydligt att det finns ett stort prisspann av bra modeller att välja på och man måste inte betala 2 000 kronor för en bra gryta. Det finns billigare och riktigt bra gjutjärnsgrytor också.

2. Ska man välja rund eller oval gjutjärnsgryta?

En rund gjutjärnsgryta kan vara fördelaktigt på spisen då de flesta spisplattorna också är runda.

Däremot kan en del maträtter och grytor gynnas bättre av en mer oval design. Många maträtter för gjutjärnsgrytor ska placeras i ugnen och då kan en oval gryta fungera väldigt bra.

Även innehållet har betydelse och vissa råvaror har inte jämna mått. En hel kyckling är relativt jämn och passar fint i t.ex. en rund gjutjärnsgryta men passar också i de ovala alternativen.

I andra situationer fungerar det bättre med ovala grytor. Välj det som du tror passar bäst för dina behov.

3. Hur hög värme klarar en gjutjärnsgryta?

De flesta gjutjärnsgrytor är avsedda för att kunna användas i ugn och klarar ganska höga temperaturer runt 260-280 grader.

Det finns alltid undantag så du bör kolla upp din specifika modell om du är osäker.

Gjutjärnsgrytor med glaslock eller mjukare handtag på locket kanske inte är avsedda att användas i ugn alls.

4. Hur använder man en gjutjärnsgryta?

Egentligen kan du använda en gjutjärnsgryta som vilken annan gryta som helst.

Många recept börjar lagning och blandningen på spisen och fortsätter ibland tillagningen i ugn.

Det finns t.ex. pulled pork och andra långkok som ska lagas på låg temperatur i flera timmar i ugnen och ger ett riktigt mört och bra resultat.

5. Vad är en gjutjärnsgryta?

En gjutjärnsgryta är en större gryta tillverkad i gjutjärn och kan användas både på spisen och i ugnen.

Precis som många andra kokkärl har den en del av de flesta svenska kök och även om den inte används lika ofta som kastrullen och stekpannan så är de trots allt svåra att ersätta.

Många gjutjärnsgrytor kommer med emaljerad yta vilket förenklar diskningen och gör att den blir mer hållbar.

6. Finns det gjutjärnsgryta med non stick?

Det finns gjutjärnsgrytor som har en emaljerad insida också och på så sätt får något som påminner om klassisk non stick beläggning.

Traditionella beläggningarna som non-stick tåler dock inte extremt höga temperaturer och att använda sig av en emaljerad yta är ett sätt att få till en kompromiss.

Riktiga gjutjärnsgrytor bygger dock upp ett naturligt skydd av fett som gör att matrester inte ska fastna. När du köpt en ny gjutjärnsgryta är det viktigt att behandla den och ta hand om den enligt anvisningarna. Normalt sett gäller inte det om insidan är emaljerad men för vanlig gjutjärn är det viktigt.

Så valde vi de bästa produkterna

Den bästa gjutjärnsgrytanDet är inte lätt att hitta tester på gjutjärnsgrytor, test där produkt ställs mot varandra för att utse vilken som är bäst i test. Det har gjort att vi fått använda oss av andra metoder för att lista de bästa gjutjärnsgrytorna.

En faktor vi vägt in är hur tillverkarnas övriga gjutjärnsprodukter ser ut. Le Creuset, Skeppshult, Ronneby Bruk och även Morberg har andra produkter som man kan titta på. Hur ser kvaliteten ut över lag, hur står sig andra produkter i tester och kan man räkna med att tillverkaren håller en hög kvalitet här med?

Le Creuset är ett exempel på en tillverkar som nästan blivit känd för sina gjutjärnsgrytor med emaljerad yta. Det är en klassisk modell som det talas väldigt gott om. Men vi vill säkerställa att det verkligen är så också och då krävs det att man tittar på enskilda recensioner, tester och även kundomdömen.

Konsumenternas betyg blir en viktig del i detta arbete eftersom det saknas stora tester. Många kundrecensioner som tillsammans bidrar till ett högt genomsnittsbetyg och där detta upprepar sig på olika butiker och hemsidor på nätet tar vi som en indikation på att produkten hör till bästa gjutjärnsgrytorna.

Källor & Test

Källor, test och recensioner för gjutjärnsgrytor som vi använt för att presentera information och ge produktförslag på de bästa gjutjärnsgrytorna.

 • Konsumentomdömen – 2022
  Vi har sammanställt konsumenters omdömen för att ta reda på vilka gjutjärnsgrytor som är bäst av de konsumenter som köpt och testat dem. Konsumenter ger ofta en bra inblick i produktens förmåga att leva upp till förväntningar och en indikation på hur den presterar över tid. Genom att aggregera resultatet och få ett större antal omdömen att basera underlaget på kan vi få en bra bild över vilka modeller som är bäst.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att bekräfta vilka modeller som är populära, om de är lätta att få tag på eller om de helt slutat säljas. En produkt som fått bäst i test eller på annat sätt rekommenderas men inte går att få tag på är något som inte hjälper dig som läser. Vi har även i den mån det gått vägt in användarrecensioner och deras betyg för att avgöra om de bästa gjutjärnsgrytorna verkligen är bra.
 • Amazon – 2022
  Det finns nästan ingen bättre källa att utvärdera om produkter som säljs på en internationell marknad är bra eller dåliga. Produkter på Amazon har ofta flera hundra kundrecensioner vilket kan ge indikationer på om en produkt är bäst eller om den dras med allvarliga brister. Vi har använt dessa betyg för att identifiera vilka gjutjärnsgrytor som verkligen är bäst.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng