Vilket racket är passande för din nivå och vilket padelracket är bäst i test?
Padel är en ständigt växande folkrörelse och det är lätt att ryckas med i det fartfyllda spelet. Få sporter kräver lika lite förkunskaper som padel. Allt du behöver är ett padelracket och ett gott humör. Resten brukar lösa sig tids nog.
Att allt fler börjar intressera sig för padel har gjort att marknaden för padelracket vuxit explosionsartat. Det finns numera en hel uppsjö av modeller att välja mellan och det kan alltjämt vara svårt att veta vilket padelracket som är bäst för just dig.
Vilket padelracket som passar dig bäst beror mycket på din spelstil och vilken nivå du befinner dig på. Av just denna anledningen har vi valt att dela in vår sammanställning i tre olika segment. I kronologisk ordning kommer vi presentera padelracket som passar nybörjare – medelnivå och spelare på avancerad nivå.
Vi är även väl medvetna om att padel fortfarande är ett högst outforskat territorium för många. Vi vill därför erbjuda dig matnyttig information och padelracket i stort. Längre ner i artikeln återfinns regler, begrepp och saker att tänka på vid köp av ett padelracket.
Padelracket för nybörjare
Det är lätt att falla pladask för padel och bli helt frälst av det fartfyllda spelet som lämpar sig för så gott som alla, oavsett tidigare bollkunskap. Lika lätt är det att tro att man måste köpa det dyraste och flashigaste padelracket direkt.
Att som nybörjare köpa samma racket som padelproffsen kan i själva verket snarare stjälpa ditt spel och utveckling. Avancerade racket har mindre träffyta, är styvare och kostar i regel mycket mer.
Om du är nybörjare bör du kika efter ett padelracket som har en stor träffyta (sweet spot) som antingen är placerad i mitten eller i nära anslutning till handtaget.
För helt gröna spelare utan bollvana rekommenderas ett runt rack. Här finns en stor träffyta i mitten och kärnan är mjuk vilket gör det enklare att få till en bra träff.
Ett runt racket blir dock snabbt ointressant när du börjar komma upp i nivå. Man kan därför diskutera om det är värt att lägga ca 1000 kronor på något man snabbt vill uppgradera ifrån.
Härnäst kommer vi presentera några modeller som lämpar sig bra för nybörjare på padel. Modellerna kommer antingen vara runda eller djupformade. Djupformade racket kräver lite mer bollkänsla än runda men det finns fortfarande djupformade padelracket som fortfarande har en stor träffyta.
Adidas RX 100 – Bästa Valet
- Populärt och prisvärt padelracket
- Bra betyg bland konsumenter som testat
- Förlåtande träffyta och välplacerat Sweet Spot
- Speciellt lämpligt för nybörjare och defensiva spelare
- Rund form
Priser för ADIDAS RX100
466 kr | Till Butik | ||
|
Adidas RX 100 är ett väldigt bra padelracket till en rimlig prisnivå som riktar sig till de som är nya till padel.
Racket har fått bra betyg av konsumenter som köpt och testat det. Samtidigt är det väldigt likt det äldre Adidas RX 10 som länge anses varit det bästa padelracket för nybörjare.
Adidas RX 100 runda form gör att den är lättare att spela med och vikten på 360-375 gram gör att den har en bra balans som passar speciellt bra för dig som är ny eller motionär.
Racket ger en bra känsla där då får god feedback vid varje tillslag vilket ökar kontrollen.
Fiberglaset som ramen är tillverkad av bidrar till den lägre vikten och det följer även med en smidig fodralpåse för att skydda racket när det inte används.
Letar du efter ett bra racket för nybörjare men som även fungerar bra för dig som spelat ett tag och anser dig vara lätt erfaren så är Adidas RX 100 ett av de bästa padelracket du kan välja.
Head Flash Pro – Mycket bra padelracket
- Bra betyg i test av Aftonbladet+ 2020
- Mycket positiva kundomdömen
- Kolfiberram med integrerat skydd
- Power Stabilizer - Förbättrad stabilitet
- Droppformad
- Prisvärt
Priser för Head Flash Pro
849 kr | Till Butik | ||
|
När det kommer till lättspelade padelracket står Head Flash Pro högt i kurs. Head Flash Pro erbjuder en mycket bra balans mellan fart och kontroll.
Head Flash Pro är med sin mjuka kärna och förlåtande träffyta ett mycket bra padelracket att börja med. Även om modellen är droppformad har den en hög balans och en stor sweet spot i mitten.
Förutom en superläcker design har HEAD Sports lagt mycket fokus på materialvalen. Racketen är utrustad med en hållbar ram i kolfiber samt ett integrerat ramskydd.
Inte minst har Head Sports även utvecklat ett system vid namn Integrated Protector System (IPS). I konkreta termer innebär detta att Head Flash Pro är belagt med ett särskilt skydd som minskar risken för repor och splitter. Därigenom är Head Flash Pro tillräckligt tålig för att hålla över en tids användning.
Trots att Head Flash Pro håller till i det lägre prisregementet är modellen försedd men en rad smarta tekniker. Bland dessa återfinns Power Foam vilket är ett särskilt skum som ger extra stöd i träffen. Power Foam hjälper dig att få till en bra fart som har potential att överraska motståndarna.
Likt andra padelracket i nybörjarsegmentet ligger dock det primära fokuset på stabilitet. En av teknikerna som HEAD Sports valt att använda kallas för Power Stabilizer. Tekniken förbättrar rackets stabilitet så att du kan spela med en högre grad av kontroll.
Bland tester och recensioner är det tydligt att Head Flash Pro framförallt är bra i försvar och i volleyspelet. När det kommer till smashar och hårda slag är den av förklarliga skäl inte lika bra.
Om du är ute efter ett lättspelat och prisvärt padelracket är Head Flash Pro ett mycket bra alternativ. Värt att betona är dock att modellen är djupformad och inte rund. Detta betyder att svårighetsgraden är något högre än ett traditionellt nybörjarrack. Med detta sagt har HEAD Sport vägt upp den svårare formen med smarta tekniker vilket gör att Head Flash Pro fortfarande är mycket förlåtande.
Nox X-One – Bästa Budgetval
- Bra betyg i test av Aftonbladet+ 2020
- Höga betyg från konsumenter som testat
- Utmärkt som instegsracket
- Rund form och stor Sweet Spot
- Låg vikt på 350-365 gram
- Prisvärt
Priser för Nox X One
556 kr | Till Butik | ||
|
För dig som söker ett kontrollinriktat och billigt padelracket är Nox X One förmodligen en av de bästa alternativen.
Nox X One har en rund form och en stor sweet spot. Detta betyder att även om du träffar långt ut på ramen kan du förvänta dig en bra fart och en utmärkt känsla i slagen.
Det viktigaste för en grön spelare är inte teknikaliteter och detaljer. Med Nox X One får du en stadig och lättspelad partner som låter dig komma in i padelspelandet.
Detta återspeglar sig bland annat på den förhållandevis låga vikten på 350-365 gram. På så sätt blir padelracket lättmanövrerat och du behöver ingen vidare padelarm för att få till ett bra slag.
Padelracket är utrustad med en tät kärna som går under namnet Rubber Core. Den täta kärnan ger en snabb återhämtning vilket banar väg för optimala slag gång på gång.
Själva ramen är uppbyggt av 30% kol. Förutom att det är ett högst hållbart och lätt material ger det ditt racket en bra styvhet. Ramen består dessutom av en tjock kant vilket garanterar fibrernas hållbarhet. Detta då den tjocka kanten jämnar ut hårdhetsskillnaderna mellan kanten och racket.
Inget padelrack är skapt för vredesutbrott men Nox X One är så pass hållbar att den tåler en och annan smäll. Tack vare 3K fiberbeläggningen flätas fibrerna ihop och bildar små rutor. Detta är visserligen inte så bra för precisionsskott men det ger en bra robusthet och en ökad hållbarhet.
Allt som allt är Nox X One ett billigt padelrack som passar för alla typer av spelare. Padelracket erbjuder en fin balans mellan kraft och kontroll och materialet är samtidigt mycket hållbart. Om du är förhållandevis grön på padel är Nox X One ett padelracket som är perfekt att börja med.
Padelracket för medelnivå
Ordet amatör har en oförtjänt dålig klang. Därför har vi istället valt ordet medelnivå för att beskriva dig som är mer än nybörjare, men inte riktigt proffs.
Steget från ett nybörjarracket och ett padelracket för medelnivå ger sig till känna på pris, form, materialval och hur pass utvecklade de är.
Om du känner att du behärskar en fin smash och vill alternera detta med precisionsslag är det i regel ett droppformat padelrack du ska vända dig till. Enkelt uttryckt är droppformade rack en perfekt kombination mellan Runda- (nybörjare) och diamantformade padelrack (Proffs).
Samtliga modeller vi kommer presentera härnäst är droppformade. Alla erbjuder en bra balans och en hög grad av anpassningsbarhet. Ett bättre padelracket är visserligen inte den enda faktorn till fortsatt utveckling men följande modeller kan i alla fall erbjuda en skjuts i rätt riktning.
Head Graphene 360+ Alpha Elite – Bästa Valet
- Bra betyg i tester och kundrecensioner
- Passande för offensiva spelare
- Utrustad med Power Foam - för kraftfullare slag
- Mjuk träffyta och stor Sweet Spot
- Välutvecklat och stryktåligt ramskydd
- Droppformad
Priser för Head Graphene 360+ Alpha Elite
1 195 kr | Till Butik | ||
|
Head Graphene 360+ Alpha Elite är ett välutvecklat padelracket som besitter de allra senaste teknologierna. Bland kundrecensioner återfinns mycket positiva betyg och det mesta talar för att Head Graphene 360+ Alpha Elite är ett av marknadens bästa padelrack.
I det stora hela har Head Graphene 360+ Alpha Elite likvärdig kunskap som många padelrack i proffsklassen. Den centrala skillnaden ligger i träffytan som är aningen mjukare och därmed också mer förlåtande.
Padelracket är droppformat, vikten är på 370 gram och rambredden ligger på 38mm. Utformningen banar väg för ett förhållandevis lättspelat rack som är enkelt att manövrera i olika vinklar.
Alpha Elite är en uppdaterad version av Heads äldre modeller. Detta innefattar bland annat en ny borrteknik för racketens hål vilket i sin tur ger en ännu större sweet spot.
Bland de tekniska nyheterna för Head Alpha Elite återfinns även materialet Graphene 360+ som tillsammans med förbättrade Twisted Fibers ger en optimal energiöverföring. Rent praktiskt ger detta en högre grad av flexibilitet och en bättre känsla i träffen.
En annan aspekt som kännetecknar Head Alpha Elite är möjligheten till riktigt kraftfulla träffar. Som ett resultat av Power Foam ökar utväxlingen vilket resulterar i att bollen får ordentligt med fart vid en bra träff. I och med detta passar Head Graphene 360+ Alpha Elite speciellt bra för den lite mer offensiva spelaren.
Det är tyvärr ett faktum att padelrack tar mycket stryk vid frekvent spelande. Speciellt glädjande är det därför att Head utvecklat en ny teknisk nyhet vid namn Antik Shock Skin. Detta är ett ramskydd av polymerisk material som hjälper till att reducera vibrationer. Inte minst skyddar ramskyddet även mot rispor och stötar vilket förlänger livslängden markant.
När man tittar på tester och kundrecensioner blir man snabbt varse om att Head Graphene 360+ Alpha Elite är ett mycket populärt padelrack. Allt från materialval till detaljer är så pass välutvecklat att padelracket lämpar sig för både tävlingsspelare och motionärer. Speciellt lyxigt är det dessutom att Head Alpha Elite finns att köpa för ett högst rimligt pris.
STIGA Ace – Mycket bra padelracket
- Goda omdömen i tester och recensioner
- Rund form och låg balans
- Utrustad med följsamma Carbon Xtreme 24K
- Mjuk kärna med generös Sweet Spot
- Passande för offensiva spelare
- Minimalistisk och smakfull design
Priser för STIGA Ace
Vi saknar priser för denna produkten just nu. |
STIGA ACE är ett mycket välutvecklat padelracket som är full av intressanta teknologier. Padelracketet passar perfekt för dig som gillar att spela aggressivt och som gärna trycker till skotten lite extra.
STIGA har tagit hjälp av riktiga tungviktare inom padelbranschen under tillverkandet av Ace-modellen. Sveriges kanske mest välkända padeltränare Daniel Dios Zetterlind har spetsat STIGA ACE med sin expertis vilket återspeglar sig på både utförande och design.
Formen är rund vilket är relativt sällsynt bland kraftfulla toppracket. STIGA ACE sticker därmed ut lite extra då den väver samman en lättspelad bas med teknologier som hör hemma i det absoluta toppskiktet.
Likt andra padelracket i STIGAs sortiment består kärnan av en svart EVA-foam som går under namnet Hypersoft Foam. Kärnans unika densitet banar väg för en väldigt generös sweet spot som ger dig maximalt med spelkänsla. STIGA ACE blir därmed väldigt förlåtande och följsam oavsett om du är offensivt eller defensivt inriktad. Som ett stort plus i kanten är EVA-foamen även mycket hållbar vilket gör att STIGA Ace kan erbjuda en bra prestanda över tid.
Själva ramen är tillverkad i kolfiber vilket är ett högst slagtåligt material. Förutom att kolfibret adderar lite extra substans till hållbarhets-kvoten bidrar ramen till en god stabilitet i slagen.
Listan på alla spännande teknologier hos STIGA Ace kan göras lång. Ytskiktet är utrustat med något som kallas för Carbon Xtreme 24K. Detta innebär att för varje cm2 återfinns 24 000 kolfibertrådar vilket ger ett väldigt följsamt racket där du kan sätta fart på bollen utan att förlora kontrollen.
STIGA har valt att döpa sin patenterade träffyta till Diamond Touch. Detta används för att beskriva den säregna kombinationen av fart, kontroll och känsla som STIGA Ace erbjuder. Tillsammans med mängden kolfiber och racketets förhållandevis låga vikt skapas en unik touch som sammanväver både fart och stabilitet.
En annan aspekt som uppmärksammas i tester och recensioner när STIGA Ace kommer på tal är den smakfulla designen. Även om smak och design är högst individuellt råder det ingen tvekan om att STIGA lyckats väl med att anamma den skandinaviska estetiken. En avskalad och stilren bas följs upp av guldiga detaljer vilket framkallar en schysst känsla av exklusivitet.
Om du är beredd att avsätta lite extra pengar för att få ett kontrollerat och kraftfullt padelracket är STIGA ACE ett mycket bra alternativ. STIGA Ace kombinerar sin runda utformning med låg balans vilket gör att modellen passar utmärkt för både tävlingsspelare och amatörer.
Bullpadel BP10 Evo – Bästa Budgetval
- Belönad med 4/5 stjärnor i test av Aftonbladet+ 2020
- Bra betyg i kundomdömen
- Ytskikt av glasfiber
- Mjuk kärna - hög grad av kontroll
- Lättspelat och pålitligt
- Mycket prisvärd
Priser för Bullpadel BP10 Evo
906 kr | Till Butik | ||
|
Bullpadel BP10 Evo är ett utmärkt padelracket i budgetklassen. Med bra betyg i tester och recensioner råder det ingen tvekan om att Bullpadel BP10 Evo är ett mycket uppskattat padelrack.
Även om Bullpadel BP10 Evo kanske inte är medelnivåns mest utvecklade padelracket erbjuder den spelaren mycket fart och kontroll.
Bullpadel BP10 Evo är droppformad vilket betyder att den passar särskilt bra för nybörjaren eller amatören som känner att det är dags att ta sitt padelspelande till nästa nivå.
Själva ytskiktet av racket består av glasfiber vilket ger padelracketet mer elasticitet. Inte minst är glasfiber ett mjukt material som gör det lättare att behärska bollen och få bättre kontroll. Detta är speciellt gynnsamt för medelnivå-spelare när slagen kanske inte sitter perfekt varje gång.
Vidare har Bullpadel BP10 Evo en inre kärna av SoftEva vilket är ett skumgummimaterial som ökar den mjuka känslan ytterligare. Mjuka bollbehandlingar innebär i sin tur att Bullpadel BP10 Evo främst lämpar sig för padelspelaren som är mer defensivt inriktad.
Precis som andra varumärken jobbar Bullpadel flitigt med att ta fram tekniska nyheter. En av de senaste tillskotten för Bullpadel är ST-Reinforce teknologin. Rent konkret innebär detta att Bullpadel utrustat BP10 Evo med räfflor på sidan av racketet. Detta ökar på styvheten och minskar vikten vilket ger dig som spelare en ökad grad av kontroll.
Allt som allt är Bullpadel BP10 Evo ett lättspelat padelracket som erbjuder spelaren en hög grad av kontroll. Även om Bullpadel BP10 Evo kanske inte sticker ut på något särskilt område är det ett pålitligt padelracket som passar perfekt för den defensiva spelaren.
Padelracket för proffs
Härnäst kommer vi presentera några padelrack som riktar sig till avancerade spelare med lång erfarenhet av padel eller andra racketsporter.
Det är värt att betona att du givetvis inte behöver vara ett fullblodsproffs för att kunna hantera ett padelracket i proffsklassen. Om du är en skicklig amatörspelare med en bra teknik kan ett padelracket för proffs passa dig alldeles utmärkt.
Samtidigt är våra rekommendationer inte riktade till befintliga proffs då deras erfarenhet, stil och eventuellt sponsorskap är avgörande för dem.
Merparten av alla padelracket i proffsklassen är diamantformade. Dessa har toppbalans vilket betyder att en stor del av vikten fördelas bort från greppet och mot överdelen. Viktfördelningen frigör mycket kraft vilket öppnar upp för högst kraftfulla skott. Å andra sidan är kraften svår att hantera vilket gör att diamantformade padelracket ställer högre krav på dig som spelare.
Är du en materiallirare som inte hunnit skrapa ihop några padelmatcher i de högre seriesystemen? Misströsta ej! Vi har full förståelse för att det finns en speciell charm i att ha ett exklusivt padelrack.
Så länge du är beredd att hosta upp lite extra pengar finns det inget som stoppar dig från ett exklusivt padelracket. Nedan kommer vi lista proffsens favoriter så att du äntligen kan spegla dig i deras stjärnglans.
Babolat Viper Technical – Bästa Valet
- Används av världsstjärnor
- Utmärkt för kraftfulla slag
- Utrustad med 3 lager av EVA-foam
- 100% karbon-yta (12k Carbon)
- Vibrationsdämpande system
- Passar offensiva spelare
Priser för Babolat Viper Technical
2 309 kr | Till Butik | ||
|
Är smash ditt ultimata vapen? Föredrar du en aggressiv spelstil där kraftfulla slag och topspin-bollar ingår i ditt artilleri? Då är Babolat Viper Technical något för dig!
Babolat Viper Technical utmärker sig på flera områden. Förutom en högst stilren design erbjuder padelracket en explosiv fart som ger dig alla möjligheter att dominera banan.
Mycket av hemligheten bakom Viper Technicals utmärkta prestanda ligger i Babolats alldeles egna X-EVA Teknologi. Med risk för att förklara det självklara är EVA ett typ av gummi som ger en tuffare touch än FOAM.
Babolat Viper Technical är utrustad med så mycket som 3 olika lager av EVA. De två yttre lagren är styva och erbjuder extra fart vid hårda slag, det innersta är mjukt vilket ger dig större felmarginal och komfort vid lättare slag. Tillsammans utgör denna trion en livsfarlig kombination som banar väg för ett överraskande och högst mångsidigt spel.
Materialmässigt håller Babolat Viper Technical en mycket hög standard. Detta innefattar bland annat en specialanpassad 100% karbon-yta (12K Carbon) och en sandpapper-yta (3D Spin+). Karbonytan ger explosivitet och kontrollerade touch medan sandpapper-ytan erbjuder maximalt grepp och spinn.
Ur ett skadereducerande perspektiv står Babolat Viper Technical även högt i kurs. Padelracket är utrustat med ett vibrationsdämpande system som effektivt reducerar vibrationerna i varje slag. På så sätt är Viper Technical mer skonsamt mot din kropp vilket på sikt minskar risken för att utveckla en tennisarmbåge.
Det går inte att komma ifrån att Babolat Viper Technical ställer höga krav på dig som spelare. En ovan padelarm kommer ha svårt att matcha den kraft som padelracket från Babolat besitter. Babolat Viper Technical rekommenderas därför endast till vana spelare som behärskar de olika slagen väl.
Det råder ingen tvekan om att Babolat Viper Technical är ett extremt välutvecklat padelrack. Allt från teknologier till prestanda och utförande är i toppklass. En uppfattning som delas med världsstjärnan Juan Lebrón som i skrivande stund använder sig av just Babolat Viper Technical.
Om du känner att du kommit tillräckligt långt i din utveckling för att kunna behärska ett kraftfullt och svårspelat racket är Babolot Viper Technical ett mycket bra alternativ.
Adidas Carbon CTRL – Mycket bra racket
- Bra betyg i tester och kundomdömen
- Utmärkt balans mellan kraft och kontroll
- Stor central sweet spot
- Utrustad med EVA Soft Core
- 3D-struktur i racketytan
- Rund form
Priser för Adidas Carbon CTRL
1 396 kr | Till Butik | ||
|
Adidas Carbon CTRL är för dig som gillar att spela offensivt men som samtidigt inte vill tumma på kontrollen. Padelracket används och älskas av både världsstjärnor och skickliga amatörer.
Likt namnet antyder är Adidas Carbon CTRL utrustad med ett ytskikte av kolfiber. Detta extremt hållbara material kombineras med aluminiumfiber vilket banar väg för kraftfulla slag och ett offensivt spelande.
Rent konstruktionsmässigt har Adidas Carbon CTRL många likheter med padelrack i nybörjarklassen. Formen är rund och vikten är förhållandevis låg. Detta ger en central sweet spot och i nästa steg även en högre grad av kontroll.
Att kalla Adidas Carbon CTRL för ett nybörjarracket vore dock högst felaktigt. Detta är i allra högsta grad ett padelracket som rymmer högst välutvecklade teknologier.
En av teknologierna som sticker ut lite extra är 3D strukturen som integrerats racketytan. Detta ger en maximal spinneffekt vilket är ett högst användbart vapen som har potential att överraska dina motståndare.
Vidare är Adidas Carbon CTRL likt många andra padelracket i proffsklassen utrustad med mjuka EVA Soft Core. Detta ger en skön kontrast till det desto kraftigare kolfibret. Inte minst gör EVA-Soft padelracket mer följsamt. På så sätt kan du aggregera motståndarens kraft och använda det till din egna fördel.
Adidas Carbon CTRL är ett välutvecklat padelrack som är framtaget för den avancerade spelnivån. Trots detta är padelracket relativt förlåtande i och med dess runda form och stora sweet spot. Om du är på jakt efter ett kraftfullt rack i proffsklassen bör du definitivt överväga Adidas Carbon CTRL.
HEAD Graphene 360 Gamma Pro – Bästa Budgetval
- Höga betyg i tester
- Fyrkantig form
- Generös träffyta och stor sweet spot
- Vibrationsreducerande
- Hållbar och stryktålig
- Perfekt balans mellan fart och kontroll
- Prisvärd
Priser för HEAD Graphene 360 Gamma Pro
1 536 kr | Till Butik | ||
|
HEAD är en riktig tungviktare när det kommer till att erbjuda kvalitativa produkter för racketsporter. HEAD Graphene 360 Gamma Pro är knappast något undantag och padelracket varvar en hög prestanda med generösa detaljer.
Det första man lägger märke till när man ser HEAD Graphene 360 Gamma Pro är förmodligen den unika formen. Padelracket är runt men samtidigt kantigt vilket gör att 360 Gamma Pro bör betraktas som fyrkantigt. Den högst unika formen banar väg för en perfekt förening mellan fart och kontroll.
HEAD Graphene 360 Gamma Pro har en stor träffyta trots den kantiga formen. Träffytan består dessutom av mjukt skum vilket ger maximalt med känsla och komfort. Trots den aningen komplexa formen får du alltså ett relativt lättspelat rack med en generös träffyta och en stor sweet spot.
Likt namnet antyder är själva ramen gjord av det exklusiva och slitstarka lättviktsmaterialet Graphene. Tillsammans med Antishock-systemet gör graphene att vibrationerna reduceras vilket skapar maximal känsla i varje slag.
Anti Shock skin skyddar även aktivt mot rispor och stötar vilket i sin tur gör padelracket mer hållbart och stryktåligt.
Om vi ska ta en djupare titt på de tekniska funktionerna återfinns även HEADs teknologier Flexibel Chassis och Power Foam. Dessa har utvecklats för att erbjuda spelaren en härlig förening mellan känsla, fart och kontroll.
Det är återigen värt att betona att den unika formen hos HEAD Graphene 360 Gamma Pro knappast lämpar sig för den stora massan. Trots en stor träffyta är padelracket inte lika stöttande vid direkta felträffar eller tekniska misstag. HEAD Graphene 360 Gamma Pro ställer höga krav på dig som spelare och det vill till att du kommit en bra bit i din padel-utveckling.
HEAD Graphene 360 Gamma Pro´s säregna form gör att padelracket främst bör betraktas som ett allroundrack. Den kantiga utformningen följs upp av en stor träffyta men svårighetsgraden är fortfarande hög. Det är dock inget annat än en självklarhet att HEAD Graphene 360 Gamma Pro är ett padelracket i toppklass.
Att tänka på vid köp av padelracket
Att hyra padelracket blir dyrt i längden vilket gör att allt fler padelspelare börjar inse fördelarna med att köpa sig ett eget. Det är dock inte helt lätt att som nybörjare eller amatör veta vilka egenskaper man ska kika efter.
Marknaden för padelracket har vuxit explosionsartat under de senaste åren. Det finns numera en hel uppsjö av modeller och det är lätt att virra bort sig bland teknologier, former, vikter och ramprofiler.
Alla padelrack som ligger ute till försäljning är givetvis spelbara. Skillnaden ligger främst i kvalitet och prestation samt hur pass förlåtande de olika modellerna är.
Det tåls att betona att det är väldigt viktigt att du väljer ett padelracket som är anpassat efter dina kvalitéer. Att gå för det flashigaste och mest välutvecklade padelracket kan slå tillbaka och påverka din prestation negativt om din teknik inte är på samma nivå.
Även om vi tidigare berört en mängd ”bäst i test”- modeller vill vi även att du ska ha möjlighet att bilda dig en egen uppfattning om olika padelracket på marknaden. Vi kommer därför erbjuda matnyttig information som hjälper dig förstå begrepp, ramprofiler och centrala skillnader.
Form
När det kommer till padelrackets former finns det i huvudsak tre olika alternativ, runt, dropp och diamant.
I takt med att padelracket-tillverkarna blivit mer specialiserade har det även utvecklats modeller som är någonstans mitt emellan. Här hittar vi exempelvis kantiga padelracket som är någon slags hybrid mellan runda och droppformade padelracketar.
Rund
Runda padelracket brukar främst rekommenderas till nybörjare då de generellt sett är mycket mer förlåtande. Det är dock ett faktum att flera professionella spelare föredrar ett runt padelracket då det erbjuder en hög grad av kontroll.
Den främsta anledningen till att runda padelracket är mer förlåtande är att rackets optimala träffyta (sweet spot) är större och centralt placerat.
Ett runt padelracket rekommenderas främst till spelare som är mer defensivt inriktade. Med hjälp av rackets generösa sweet spot blir det enklare att få till en bra träff och slå över bollen med kontroll. Inte minst är det också lättare att med full kontroll få till ett avväpnande precisionsskott.
Runda padelrack är i regel billigare men det gäller inte alla. På padelmarknaden återfinns många runda padelrack i toppklass. Dess runda form kompletteras då med teknologier som banar väg för kraftfulla skott. På så sätt erbjuds du en utmärkt kombination mellan kraft och kontroll.
Dropp
Om man ska beskriva de olika formerna på padelracket som en resa mellan nybörjare – amatör – proffs lämpar sig det droppformade padelracket för dig som gått från nybörjare till amatör.
Detta då ett droppformat padelracket lite slarvigt kan beskrivas som en mix mellan runda och diamantformade padelracket.
Ett droppformat padelracket passar dig som både vill kunna spela defensivt och aggressivt. Rackets sweet spot är placerat lite längre upp vilket ökar svårighetsgraden något.
Med detta sagt har ett droppformat padelracket fortfarande en relativt stor träffyta. En gedigen felträff är inte fullt lika förödande som det skulle kunna vara om du använde dig av ett diamantformat padelracket.
Som tidigare nämnt lämpar sig det droppformade padelracket för amatören som börjat behärska en fin teknik och kontrollerande slag. Även stjärnor i den absoluta världstoppen använder sig av det droppformade padelracket på grund av den sköna mixen mellan fart, kraft och kontroll.
Diamant
På ett diamatformat padelracket sitter den optimala träffpunkten (sweet spot) väldigt högt upp på racket.
Då sweet spot sitter väldigt när armen blir det diamantformade racket mer svårspelat än andra former. Risken för felträffar är större men när du väl träffar rätt får bollen extremt hög fart.
Ett diamantformat padelracket rekommenderas enbart för spelare som kommit en bra bit i sin padelutveckling. Om du ska få ut maximalt av ditt diamantformade padelracket ska du vara en spelare som varvar kraftfulla slag med hårda smashar. Om du är en defensiv spelare är det ingen idé att gå för ett diamantformat padelracket.
Du hittar det diamantformade racket i handen på flera hårdskjutande världsstjärnor. Både Maxi Sanchez och Juan Lebron spelar med diamantform vilket säger mycket om vilka egenskaper de padelracket besitter.
Vikt & balans
I regel väger ett padelracket som är avsett för vuxna mellan 330-390 gram. Om du är nybörjare är det smartast att börja med ett lättare racket då dessa är lättare att manövrera. Det är dock ett faktum att ett tyngre racket kan erbjuda mer fart och kraft.
Vad som är det bästa alternativet för dig beror mycket på din spelstil och vilka preferenser du har. Det är även viktigt att komma ihåg att vikten har en stor inverkan på hur pass skonsamt padelracket är mot din kropp.
Om du inte är en tränad padelspelare och därmed inte har haft tid att bygga upp ”rätt” muskler är ett lättare padelracket att föredra. Detta då ett lättare rack är ”snällare” mot både armbåge och handled.
Kärna & Yta
Även om de olika padel-varumärkena är flitiga på att beskriva ytan och kärnan på sina padelrack är det lätt att bli förvirrad. Inte sällan innehåller specifikationerna svåra begrepp och det kan vara svårt att veta huruvida materialet gagnar ditt padelspelande eller ej.
Hård Kärna
Själva kärnan brukar delas in i två kategorier, mjuk eller hård kärna. Den hårda kärnan lämpar sig bäst för spelare på medel – till avancerad nivå.
Utmärkande för ett hårt padelracket är en kraftfull touch som ger sig tillkänna i smashar och hårdare slag. Detta då kraften inte absorberas på samma sätt när bollen inte tillåts sjunka in i racket.
Det är dock viktigt att komma ihåg att ett hårdare padelracket ger sämre fart vid lösa slag. En hårdare kärna kommer främst till sin rätt om du har en arm som kan erbjuda kraftfulla slag.
Om du är en spelare med god teknik och fin bollträff är även en hårdare kärna att föredra när det kommer till kontroll. Med hjälp av den hårda kärnan är det lättare att styra bollen dit du vill vilket i sin tur banar väg för läckra precisionsskott.
Mjuk Kärna
Ett padelracket med mjuk kärna erbjuder mer stöd i bollträffen och lämpar sig bättre för nybörjare. Man brukar säga att en mjuk kärna ”hjälper spelaren att sätta fart på bollen”.
Denna hjälp är speciellt kännbar vid returer eller lösare slag. I dessa lägen är den mjuka kärnans elasticitet speciellt tacksam då den låter bollen ”sjunka in” och studsa ut med högre kraft.
Elasticiteten är dock inte till din fördel när du slår till bollen riktigt hårt. Då bollen sjunker in i racket måste du avsätta mer kraft för att få till ett hårt slag. Detta är en av de stora anledningarna till varför proffsspelare hellre väljer ett padelracket med hård kärna.
Sist men inte minst har padelrack med mjuk kärna generellt sett en större sweet spot. En generös sweet spot är i regel alltid att föredra om du befinner dig på en nybörjare – eller amatörnivå.
Fyllning
När du läser om padelracket är det två olika fyllningar som kommer dyka upp. Dessa är EVA och FOAM.
EVA-fyllningen återfinns ofta i hårdare padelracket. Fyllningen finns dock i olika densitet vilket gör att hårdheten kan variera.
Den varierande densiteten gör att EVA är ett attraktivt val för alla typer av padelracket. Även om gummit anpassas efter varje modell ger EVA generellt en tuffare touch.
EVA-fyllningens hårdhet är speciellt fördelaktig när det kommer till vibrationer. Dess hårdhet gör att vibrationer inte fångas upp lika lätt vilket är mer skonsamt mot kroppen.
FOAM ger en mjukare touch och används i hög utsträckning i modeller med mjukare kärna.
Kolfiber eller glasfiber?
Själva ytan på ett padelracket utgörs av glasfiber eller kolfiber. Inte sällan ser man även hur varumärken väljer att använda sig av båda för att få ut maximalt av deras egenskaper.
Padelracket som är utrustat med kolfiber är generellt sett mer hållbara. Dessutom är kolfiber ett styvt material som erbjuder kraft och snabbhet i dina slag. Av just denna anledningen är ett racket med kolfiber högst attraktivt för anfallsinriktade spelare.
Kolfiber är ytterst vanligt bland padelracket i den högre prisklassen. Det är ett dyrare material som kommer väl till sin rätt i avancerade modeller.
Glasfiber återfinns i större utsträckning bland padelracket som riktar sig till nybörjare eller amatörer. Om du hittar glasfiber i ett avancerat padelracket är det i princip alltid tillsammans med kolfiber.
Den största fördelen med glasfiber är att det är ett mer förlåtande material. Glasfiber erbjuder större elasticitet och lägre motstånd. Detta banar i sin tur väg för en mjukare beröring samtidigt som det blir lättare att behärska bollen.
Skador
Tyvärr inträffar skador även i padel. Även om det skulle vara fantastiskt är det tyvärr inte möjligt att helt vaccinera sig mot riskerna.
De flesta skadorna som inträffar i samband med padel är svåra att undvika. Stukade fötter, hopparknä och nackskador är konsekvenser av ett rörelsemönster som är oundvikligt.
Precis som i tennis, squash och andra racketsporter är dock armbågsskador de i särklass vanligaste skadorna. Just när det kommer till armbågsskador går det faktiskt att minska risken genom att optimera förutsättningarna.
Förutom rent preventiva åtgärder i form av rätt teknik och lämplig träning ligger även mycket i att välja rätt padelracket.
Om du vet med dig att du ännu inte har världens bästa teknik har du stor nytta av att välja ett padelracket i nybörjar – eller amatörklassen. Dessa är generellt sett mer skonsamma och erbjuder bättre stöd. När du väljer ett skonsamt padelracket bör du tänka på följande aspekter.
1. Välj ett padelracket med lägre vikt
Ett padelracket med lägre vikt är mer skonsamt mot armen. Ett rack brukar generellt sett väga mellan 330-390 gram. Om du oroar dig för padelarmbåge bör du lägga dig i undre delen av detta vikt-spann.
2. Titta efter ett racket med låg balans
När man talar i termer om ett padelrackets balans syftar man på hur vikten är fördelad. Generellt sett brukar man tala om tre olika alternativ. Antingen är vikten riktad ner mot handtaget (lågt balanserat), mot mitten (medelbalans), eller mot toppen (högt balanserat).
Oavsett om du har underliggande skadeproblem eller ej kan det vara värt att titta på ett racket med låg balans i förebyggande syfte. Ju lägre balans, desto mindre blir belastningen på axlar och armbåge. Padelracket känns då lättare och blir även enklare att manövrera. Detta beror på att belastningen främst tas upp av underarmen.
3. Välj ett padelracket med stor sweet spot
En av anledningarna till att en padelarmbåge uppstår är att spelarens teknik inte riktigt korrelerar med padelrackets svårighetsgrad. Det är tyvärr alltför vanligt att många nybörjare och amatörer väljer att spela med alltför svåra racket.
Om du är en glad motionär och oroar dig för att utveckla en padelarmbåge bör du kika efter modeller med en större sweet spot. På så sätt blir racket lättare att hantera och du kan få till renare och mer optimala träffar.
4. Välj ett racket med mer glasfiber
I relation till kolfiber är glasfiber ett lättare och styvare material. Då kolfiber ger en hårdare träff framkallar detta vibrationer och belastningar, speciellt om man träffar ”fel”. Tack vare elasticiteten och att bollen ”sjunker in” mer ger padelracket med glasfiber mindre vibrationer. Av just denna anledning är glasfiber i regel mildare mot armbågen.
– Glasfiber är mer vanligt i nybörjarracket medan kolfiber i högre grad förekommer i exklusiva padelracket.
5. Välj ett padelracket med bra grepp
Vad som är ett bra grepp är väldigt individuellt. När du köper ett padelracket kommer det finnas ett standardgrepp. Vanligtvis brukar man se mellan 1-6 lindor på greppet vilket i sin tur ger effekt på tjockleken.
Det smala greppet ger en snärtigare och mer flexibel känsla. Ett tjockare grepp upplevs ofta mer stabilt och du behöver vanligtvis inte hålla racket lika hårt.
Vad som passar dig bäst är svårt att säga men många upplever att ett tjockare grepp ger mindre belastning. På så sätt är ett tjockare grepp att föredra om du vill avlasta din arm och inte utsatta den för onödigt mycket belastning.
Padel-lexikon – Vad betyder allt?
Att hänga med i padel-lingot är inte alltid det lättaste. Trots att padel delar många uttryck med tennisen kan det vara svårt att ringa in alla termer.
Vi har därför gjort slag i saken och sammanställt ett padel-lexikon. Skräddarsytt och komprimerat för att du ska kunna hänga med i jargongen.
Vårt padel-lexikon kommer presenteras i tre olika nivåer, grundläggande, medelsvårt och termer att imponera med.
Sätt på kaffekokaren och putsa glasögonen, nu har du äntligen chansen att bemästra padel-lingot en gång för alla!
Grundläggande termer
Serve – Serve är slaget som startar spelet. I padel måste serven slås underifrån eller i midjehöjd. För en mer ingående beskrivning för hur du servar i padel kan du scrolla ner och titta på vårt segment för ”spelregler”.
Backhand – Ett typ av slag där du använder rackets yttersida för att slå till bollen. Yttersidan är den sida som vid tillfället är motsatt den sida som går i slagriktningen.
Forehand – Forehand är ett vanligt slag där du använder rackets insida, det vill säga den sida som är i linje med slagriktningen.
Grundslag – Grundslag är ett samlingsbegrepp för alla slag som görs efter att bollen studsat en gång på din planhalva. Detta inbegriper både forehand och backhand.
Volley – En term som används för att beskriva alla slag som utförs innan bollen har studsat i marken.
Retur – Motståndaren slår över bollen på din planhalva och du bemöter slaget med en retur. Ordet retur används för att beskriva alla slag som används för att slå tillbaka bollen på motståndarens planhalva.
Smash – Ett högst offensivt och aggressivt slag som inbegriper mycket kraft. Slaget görs ovanför huvudet och kräver ett visst mått av skicklighet.
Lobb – Du ser att motståndaren är långt framme, vad gör du? En lobb såklart. Slaget slås underifrån och känns igen för sin höga båge. Ett perfekt slag om du vill pressa motståndaren att placera sig längre ifrån nätet.
Medelsvåra termer
Stoppboll – Om du lyckats pressa tillbaka motståndarna kan det vara läge för en stoppboll. Bollen slås då strax över nätet i syfte att få motståndarna att rusha fram. En klockren stoppboll utförs ofta med underskruv så att bollen automatiskt stannar av.
Top-Spin (överskruv) – När du utför ett slag med top-spin sjunker bollen brantare ner mot banan. Bollbanan är kortare och studsen blir högre om man jämför med raka slag. Ett slag med top-spin kan slås hårdare då du ämnar att få studsen tidigt på motståndarens planhalva. Du löper därmed större risk att slå bollen i nätet än att slaget blir för långt.
Slice – Ett slag där bollen får en bakåtrotation (backspinn/underskruv).
Sweet spot – Den optimala träffytan på ditt padelrack. Padelrackets sweet spot är ofta centralt placerad och erbjuder en bra träff och god kontroll.
Matchboll – En situation där ett av lagen bara är 1 poäng från att ro hem segern. Vinner man matchbollen vinner man matchen, så enkelt är det.
Dubbelfel – Om du misslyckas med två servar i följd gör du ett dubbelfel. Detta resulterar i poäng till motståndaren.
Nätrullare – En nätrullare är när bollen träffar nätet men ändå dimper ner på motståndarens planhalva. Om du vill uppvisa lite hederligt sportmanship kan du höja handen i en förlåtande gest. Detta då en nätrullare är förknippat med tur och det är en gnutta skamset att få poäng genom en nätrullare.
Termer att imponera med
Deuce – När ställningen är 40-40 är matchen deuce. Detta är egentligen precis samma sak som att säga lika. Nästa lag som vinner bollen får ”fördel” och om de vinner nästkommande boll igen är det ”game”.
Brake – Brake är när du vinner ett game när motståndaren har servat.
Australian – Vid serve kan man välja lite olika positioneringar. Australian avser den positionering när servaren och spelpartnern är placerade på samma planhalva under serven.
Americano – Americano är en uppskattad spelform om ni är ett stort gäng som ska spela. Americano går ut på att man lottar vilka som ska vara med- och motspelare i varje match. Man väljer själv hur många poäng man vill spela om. Om man väljer att spela om 20 poäng och ett lag tar hem samtliga poäng får vinnarlaget 20 poäng per spelare. Om matchen slutar 16-4 får förlorarlaget fortfarande 4 poäng vardera. I slutet räknar man ihop alla poäng och sammanställer detta i en tabell. Man tar med sig poängen från varje match och den spelare som har flest poäng totalt kammar hem hela turneringen.
Bandeja – Bandeja är ett populärt overheadslag som ofta används som ett ess i rockärmen. Själva grundidén med Bandeja är att trycka ner motståndaren djupt ner i banan för att försvara nätet. Genom ett skuret slag (Bandeja) blir det svårare för motståndaren att lobba och du kan lättare ta kontroll över spelet. Signifikativt för ett Bandeja-slag är låga studsar som placeras djupt nere i motståndarens bakre vägg.
Vibora – Vibora är som Bandeja fast med en lite aggressivare touch. Vibora-slaget går ut på att genom sidoskruv få bollen att studsa lågt ovanför marken i burens hörnor. Detta slag används för att sätta en hög press på motståndarna.
Spelregler & Fakta
En av de största faktorerna till padelns höga popularitetsnivå är att det är ett förhållandevis enkelt spel att förstå sig på. Med detta sagt är det inte riktigt så enkelt att du bara kan snöra på dig träningsskorna och förvänta dig att allt kommer naturligt.
Innan du sätter igång med ditt padelspelande finns det några grundläggande regler som du måste känna till. Nedan kommer vi gå igenom allt du behöver veta för att komma igång med ditt padelspelande.
Padelbana
En padelbana kan slarvigt beskrivas som en hybrid mellan banorna för tennis och squash. Detta då en padelbana har både nät och spelbara väggar. Känslan av att en padelbana är en hybrid gör sig även påmind om man kikar närmare på padelbanans längd och bredd.
Men hur ser egentligen padelbanan ut? En bra fråga som vi metodiskt kommer bena ut i nästkommande kolumner.
Underlag
Likt tennis kan padel spelas på en mängd olika underlag. Det absolut vanligaste i svenska padelhallar är dock konstgräs. I konstgräset lägger man i sand vilket bidrar till bättre glid samtidigt som snabba förflyttningar och löpningar blir mer skonsamma. Inte minst hjälper även sanden till med att hålla konstgräset i schack
Det är även viktigt att tilläga att padel också kan spelas på andra syntetiska underlag såsom betong och cement. Dessa underlag förekommer dock främst på utomhusbanor.
Linjer, nät & väggar
På padelbanan återfinns linjer som avgränsar serverutorna från servelinjen. Linjerna är ofta vita och har en tjocklek på 5 cm.
En padelbana av godkänd storlek måste ha ett nät som är 10 meter brett. Nätet liknar i mångt och mycket det som återfinns på en tennisplan, både när det gäller styvhet och höjd.
I padel är väggen både din bästa vän och värsta fiende. Den bakre väggen i plexiglas ska vara 3 meter hög och följas av 1 meter galler. Bollar som studsar i plexiglaset kan få olika hög fart beroende på hur mycket kontra lite kraft spelaren använt. När bollen tar i gallret är studsen svårare att beräkna då gallret har centimeterstora hål som påverkar bollbanan.
Spelregler
Precis som alla andra sporter behövs det regler för att ett spel ska kunna fungera. I padel spelar man alltid i par, dvs 2 mot 2 så länge du inte spelar på en specialanpassad singelbana. Det är även viktigt att alla spelare har godkända padelrack. Detta inbegriper ett snöre där man spänner fast sin handled. Spelare som inte spänner fast racket i handleden utgör en säkerhetsrisk för alla spelare.
Även om padel- och tennisbollen ser identiska ut finns det 2 centrala skillnader. Padelbollen har mindre tryck och är generellt sett lite lättare än bollarna som används i tennis. Detta resulterar i att bollarna studsar mindre vilket är mer lämpligt för padelbanans utformning.
Spelet
När spelet väl är igång får bollen bara studsa 1 gång på vardera sida. Det är inte heller möjligt att ”passa” din medspelare då bollen måste slås över via 1 touch.
Det finns dock inget krav på att bollen måste studsa på din planhalva. Du kan även välja att ta bollen direkt på volley. Det är viktigt att komma ihåg att du inte ”sparar” en studs i marken bara för att du tar bollen på volley. Om du använder dig av ett volleyslag måste bollen direkt över på motståndarens planhalva.
Det finns givetvis flera sätt att förlora poäng i padel. Du förlorar även bollen:
- om du slår bollen i väggen utan golvkontakt
- om du slår bollen i nätet
- om du misslyckas med din serve 2 gånger
- om du rör nätet med padelracket eller kroppen
- om du sträcker dig över nätet och rör bollen på motståndarens sida
- om du eller din medspelare rör bollen två gånger
- om du eller din medspelare träffas av bollen
Sist men inte minst förlorar du även bollen om motståndaren lyckas smasha bollen ut från plan.
Serve
Spelet startar alltid med en serve. Även om detta är en av de mest grundläggande slagen i padel är det många som servar felaktigt.
En serve kan se ut på många olika sätt beroende på vilken teknik man väljer att använda. Man måste dock vara placerad bakom serverlinjen (den bakre linjen) och se till att bollen studsar 1 gång innan tillslaget. Slaget måste även komma underifrån eller i midjehöjd. Om dessa kriterier inte uppfylls räknas det som felaktig serve.
Din serve måste även spelas diagonalt och gå direkt över på motståndaren sida. Bollen måste studsa 1 gång i motståndarens serveruta och får inte tas direkt på volley.
När bollen väl studsat i motståndarens serveruta får bollen studsa i väggen på motståndarens långsida eller kortsida. Observera att detta endast gäller delarna av väggen som är försedda med plexiglas. Om du servar och bollen studsar direkt i gallret räknas det som felserve.
Precis som i tennis har du en första- och andraserve. Om den första är felaktig får du en andra chans. Misslyckas du igen blir det dubbelfel och du förlorar bollen.
Din serve får inte toucha nätet, oavsett om bollen går över eller ej. Låt oss säga att du slår en serve, bollen touchar nätet och går in. Detta påverkar inte din första eller andra serve utan det blir istället omserve med samma förutsättningar som innan.
Poängräkning
I en vanlig padelmatch räknar man inte poäng likt 1,2,3,4,5. I padel liksom i tennis kallas den första poängen för 15, den andra för 30, den tredje för 40 och den fjärde för gem.
I padel måste man vinna med två bollar. Om ställningen skulle vara 40-40 är gemet deuce (lika). Då kör man vidare tills någon lyckas vinna med två bollar. Det par som vinner nästkommande boll efter att gemet är i deuce får ”fördel”. Vid vinst av nästa boll blir det gem. Om båda paren vinner varsin boll börjar man om på 40-40 igen och fortsätter tills någon vinner med två bollars marginal.
Det par som först skrapar ihop 6 gem vinner ett ”set”. Precis som i tennis måste paret leda med minst 2 gem för att kunna kamma hem ett ”set”. Om det skulle stå 5-5 i gem räknas matchen som lika och man fortsätter med ytterligare två gem. Om dessa två gem också blir lika (6-6) får det avgöras genom ett så kallat ”tiebreak”.
När man spelar ett ”tiebreak” räknar man poäng enligt 1,2,3,4,5,6,7. Vinner gör den som först når till 7 vunna poäng. Även i ett ”tiebreak” måste man vinna med minst två poängs marginal.
Precis som i tennis spelar man bäst av 3 eller 5 set. Om du väljer att köra bäst av 3 set och ett lag tar hem matchens två inledande set är matchen avgjord.
Så valde vi ut marknadens bästa padelracket
I vanlig ordning har vi främst riktat oss till tester och kundomdömen för att undersöka marknadens bästa padelracket.
I detta fall har vi dock kikat på tester med viss reservation. Detta då det är väldigt skralt med oberoende tester där man kan utesluta att testpanelen inte är partiska. Majoriteten av alla tester som återfinns på internet är utförda av diverse återförsäljare som själva har padelracket i sitt sortiment.
Vi har därför valt att sätta större tilltro till kundomdömen och expertutlåtanden. Inte minst har vi riktat oss till sidor som Pricerunner för att utläsa popularitetsmönster och se vilka modeller som kunderna uppskattar mest.
Det är även ett faktum att padelmarknaden växer explosionsartat. Nya modeller kommer och går och det blir därmed svårare att publicera information som är relevant under en längre tidsperiod.
Majoriteten av alla padelracket vi har valt att lyfta fram är dock tidlösa. De kommer från välkända varumärken och erbjuder liknande koncept varje år. Med detta sagt är stommen och egenskaperna hos deras padelracket ofta desamma, med förbehåll för några smärre uppdateringar från år till år.
När vi ändå är inne på kända och respekterade padelmärken är det tydligt att padelracken från HEAD, STIGA, Adidas, Bullpadel och Babolot håller en mycket hög kvalité. Det var därmed ingen större chock att det var just dessa som levererade många ”bäst i test”-modeller.
Denna sammanställning skiljer sig från andra tester på vår hemsida. Detta då vi rankat padelracken i relation till vilken nivå de riktar sig till. Vi har alltså tre ”bäst i test” – modeller där var och en passar särskilt bra till nybörjar – medelnivå- och proffsklassen.
Förutom att förhålla sig till tre på förhand uppsatta nivåer har vi utgått från ett ex antal kriterier. När det gäller padelracket har vi gjort en bedömning med hänsyn till prestation, material och hållbarhet. Med dessa kriterier i bakhuvudet har vi scannat av marknaden i syfte att nå ett rättvist resultat.
Källor & Test
Nedan kommer vi lista tester, recensioner och andra källor som varit till stor hjälp under vår research-process. Följande källor har erbjudit bra och adekvat information. Detta har i sin tur gjort det allt lättare för oss att ringa in marknadens bästa padelracket.
- Stort Padelracket-test – 2020 – Aftonbladet+
Aftonbladet är en anrik svensk kvälls – och nättidning som rapporterar om nyheter av alla dess slag. På senare år har de även utvidgat sin hemsida till ett segment som heter Aftonbladet+. Här publiceras en mängd tester där en panel tar sig an olika produkter på marknaden. År 2020 publicerades ett test som berörde padelracket. Aftonbladet+ involverade 18 populära padelracket och testade de enligt lika villkor. I testpanelen återfanns en av Sveriges bästa padelspelare Simon Vasquez. Han fick dock inte vara med och testa padelracket från Adidas då han vid tillfället var sponsrad av just Adidas. Testet är väldigt välskrivet och vi tycker dessutom att det är till stor fördel att Aftonbladet involverat riktiga experter i sin testpanel. Vi har därför känt att det var högst relevant att väga in testet från Aftonbladet+ i vår sammanställning. - Padelregler – 2021 – Svenska Padelförbundet
Svenska Padelförbundet är precis vad det låter som, en officiell förening som främjar och administrerar svensk padel. På deras hemsida hittar du rikligt med information om allt som rör svensk padel. Förutom nyheter och utbildningar publicerar Svenska Padelförbundet en mängd guider. Vi har kikat närmare på en artikel som heter ”Padelregler”. I artikeln går Svenska Padelförbundet metodiskt igenom vilka regler man ska förhålla sig till när man spelar padel. I artikeln berörs allt från poängräkning till serve och planens utformning. Vi har använt Svenska Padelförbundets hemsida för att försäkra oss om att vi publicerar rättvisande information om regler och bestämmelser. Svenska Padelförbundet har en sådan auktoritet att vi inte ansett det nödvändigt att använda andra sidor som komplement. - Pricerunner – 2022
Pricerunner har tillhandahållit bra information kring marknadsläget för padelracket. Via deras högst användarvänliga hemsida är det lätt att urskilja prisläge och vilka modeller som är populära. Inte minst har Pricerunner bistått med information kring huruvida olika padelracketar är enkla att få tag på eller ej. Genom Pricerunner har vi blivit säkra på att vi endast presenterar padelracketar som fortfarande är till salu. Pricerunner ger även besökaren möjlighet att avgränsa sina sökresultat genom olika filters. Vi har använt oss av ett filter som låtit oss se kundomdömen. Vi anser alltid att det är relevant att väva in kundomdömen för att få en bild av hur konsumenterna upplever produkterna. - Konsumtomdömen – 2022
När vi undersökt marknaden för padelracket har konsumtomdömen varit speciellt relevant. Likt vi tidigare nämnt har testunderlaget varit skralt vilket gjort att vi i högre utsträckning vänt oss till kundrecensioner. Vi har samlat in kundomdömen från en mängd olika källor. Bland alla källor återfinns en hel del återförsäljare såsom Rocket Padel, Padelson och Nordic Padel. Inte minst har vi även använt oss av prisjakt för att hämta in kundomdömen. Ett kundomdöme är alltid ett kundomdöme och sällan synonymt med expertutlåtande. Vi har därför vägt kundomdömena mot tester och andra guider om padel.