Bästa Cykellås

Bästa Cykellåset

Att kunna låsa sin cykel på ett säkert sätt är viktigt för att minska risken för stöld och för att man inte ska behöva oroa sig över det. Vi har tittat närmare på hur de populära cykellåsen presterat i tester och det skiljer mycket mellan de bästa och sämsta modellerna.

Det är tydligt att de bästa cykellåsen är tillverkade med högre kvalitet där det inte är möjligt att klippa upp låset med en vanlig bultsax. Ett säkert cykellås ska klara bultsax och även vara motståndskraftigt mot både kylspray och vinkelslip.

Längre ner på sidan kan du läsa om mer information om hur du bör resonera i valet av bästa cykellåset och vad du kan göra för att minska risken att utsättas för stöld.

Kryptonite Evolution Series 4 – Bäst i test

Kryptonite Evolution Series 4
 • Bäst i test när Testfakta testade cykellås
 • Godkänt cykellås av SSF
 • SBSC-certifierat
 • Mycket säkert cykellås
 • Fäste till ramen medföljer

Priser för Kryptonite Evolution Series 4

449 krTill Butik
 • Gratis frakt över 500 kr
 • Öppet köp i 30 dagar
499 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

Bygellåset Kryptonite Evolution Series 4 är ett av de bästa och även mest prisvärda cykellås du kan köpa till din cykel. Det är också ett cykellås som är godkänt av Stödskyddsföreningen (SSF).

Bygellås presterar generellt sett bra i tester och Kryptonite Evolution Series 4 blev utsedd till bäst i test när Testfakta testade 15 olika cykellås. Det är tillverkat av 14 mm tjockt stål format i en bygel som gör det omöjligt att klippa upp med en bultsax, vilket även testet visade.

När låset testades för att brytas upp mot skruvmejsel, bultsax och kylspray så stod det emot alla dessa angrepp inom tidsramen som gavs. Endast vinkelslip lyckades ta sig igenom och det krävdes då att man sågade på två ställen för totalt 46 sekunder vilket även var det bästa resultatet av alla testade lås.

Precis som många andra cykellås är det ganska tungt och väger in på ungefär 1,5 kg. Det följer med fästanordning så att det kan sitta på cykeln när du cyklar och blir således lättillgängligt när du väl ska parkera och låsa cykeln.

Det relativt låga priset för ett väldigt bra lås gör detta till ett ypperligt köp även för den prismedvetne. Enda nackdelen med låset är att det är just ett bygellås som kan göra det svårt i vissa situationer att låsa fast cykeln på ett bra sätt till cykelställ.

Abus Granit XPLus 540 – Mycket säkert lås

Abus Granit XPLus 540
 • Andraplats i testet hos Testfakta med 4,7 av 5
 • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
 • Godkänt cykellås av SSF
 • Mycket starkt och säkert lås
 • Ramfäste för låset medföljer

Priser för Abus Granit XPLus 540

1 499 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Ett av de säkraste cykellåsen på marknaden är Abus Granit XPlus 540 som presterat väldigt bra i tester och som fått väldigt bra betyg från konsumenter som köpt och testat det.

Det är tillverkat i 13 mm tjockt och härdat stål som gör att det blir ett väldigt motståndskraftigt lås. Det klarar 6 tons drag och 13 tons klippmotstånd vilket gör att det inte på enkelt sätt går att klippa upp låset, använda hävstång eller någon annan enkel teknik.

I testet hos Testfakta presterade detta cykellås väldigt bra och tog hem andraplatsen kort efter ettan med 4,7 av 5 i betyg. Även i detta testet visades det klart och tydligt att det krävs en vinkelslip för att ta sig igenom på ett relativt snabbt sätt, men då krävs det ändå att man sågar på 2 ställen och spenderar 40 sekunder med att väsnas.

Inte helt oväntat är låset även godkänt av Stöldskyddsföreningen i Sverige. Det följer med en låshållare som du kan montera på ramen för att enkelt förvara bygellåset medan du cyklar.

Abus Granit XPLus 540 kan mycket väl vara det bästa bygellåset i sitt segment. Även om det kom tvåa i testet hos Testfakta styrs resultatet mycket av upplägget och att man begränsar varje inbrottsförsök till en kort tid. Även moment som att dyrka upp låset är inte med även om Abus själva lyfter fram det som att deras låskolv är speciellt bra mot.

Abus 8900 – Bra kättinglås

Abus 8900
 • Godkänt av SSF
 • Mycket nöjda konsumenter
 • 8 mm härdat stål
 • 85 cm lång

Priser för Abus 8900

690 krTill Butik
 • Gratis frakt över 1000 kr
 • Öppet köp i 30 dagar
795 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

Kätting är normalt sätt väldigt bra även om man bör se till så att de är godkända av SSF och fått bra betyg. Ett exempel på detta är Abus 8900 som är ett kättinglås som är lite mer flexibelt än ett bygellås då det ofta är lättare att låsa fast cykeln i andra objekt.

Om själva kättingen är bra tillverkad så är den svagaste länken i lås nästan alltid själva låshuvudet. Det spelar ingen roll hur stark kedjan är om låskolven inte står emot inbrottsförsök och varför många billigare kättinglås inte presterar så bra.

Abus 8900 kan fungera bra som eget lås till cykeln eller som komplement om du t.ex. bara har ett ramlås och vill kunna låsa fast cykeln i en stolpe eller cykelställ.

Abus Amparo 485 – Bra ramlås

Abus Amparo 485
 • Godkänt ramlås av SSF
 • Mycket bra betyg från konsumenter
 • Lås som monteras på cykeln
 • Ett billigt alternativ, men som bör kompletteras

Priser för Abus Amparo 485

329 krTill Butik
 • Gratis frakt över 1000 kr
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Ramlåset Amparo 485 från den välkända tillverkaren Abus är ett lås som fått väldigt bra betyg och ett bra ramlås för dig som vill ha ett lås som sitter fast direkt på cykeln. Låset är även godkänt av SSF och håller därför en bra säkerhetsnivå.

Låset är tillverkat i härdat stål vilket gör det svårt att klippa eller slå upp på ett enkelt sätt. Om du ska montera detta låset krävs det att din cykelram har färdigborrade hål för att kunna montera ett ramlås. Detta är mycket vanligare på vanliga cyklar och mindre vanligt på racercyklar, mountainbikes och liknande. Det finns lösningar för att gå runt det dock genom att köpa fästen som finns att köpa till.

Många ramlås och många andra cykellås så finns det fler modeller att välja på, men långt ifrån alla är säkra. Antalet ramlås som blivit godkända av SSF är inte så många som man kanske tror så välj efter det. Vi saknar tester utförda på ramlås för att kunna referera till någon modell som fått bäst i test där.

Säkrast blir dem om du kombinerar dem med en kätting som blivit testvinnare eller fått bra betyg.

Olika typer av cykellås

Det finns olika cykellås att välja mellan när du ska köpa lås till din cykel. En del lås kan fungera bra på egen hand, medan andra modeller passar bäst om du kan komplettera med något annat lås.

Bygellås

Antagligen det säkraste alternativet är ett bygellås som fått bra betyg i tester och som är godkänt av SSF. Nackdelen med dem är att att de ofta väger en del och det kan vara svårt att låsa fast hela cykeln med dem.

Bygellåset har i tester visat sig vara väldigt bra och de bästa modellerna är även de som presterar bäst. De går inte att klippa upp med en bultsax och bra modeller går heller inte att få upp med skruvmejsel eller kylspray. Det krävs ofta att tjuven använder en vinkelslip för att ta sig igenom låset vilket ofta tar tid och gör mycket ljud ifrån sig.

Ett bygellås är ett bra alternativ att satsa på och många modeller kommer med fäste så att du kan fästa det i ramen när du cyklar och ha det lättillgängligt när du ska parkera och låsa cykeln. De är dock inte så stora men i många fall kan man låsa fast ett hjul eller ramen i ett cykelställ.

Kättinglås

Kättinglås är en tjock och härdad kedja tillverkad på ett speciellt sätt som gör att materialet är för hårt för att klippas upp med bultsax. I jämförelse med en vajer är detta mycket mer säkert och det krävs ofta att man använder just en vinkelslip för att ta sig igenom.

Den största nackdelen med kättinglås är att de väger en hel del och billigare modeller kan ha slarvat med säkerheten i själva låsmekanismen. Det spelar ingen roll hur hårt materialet är om låskolven går att bryta upp med t.ex. en skruvmejsel eller klippa upp/första med en bultsax.

En kätting kan dock vara ett riktigt bra komplement till ett bra bygellås och/eller ramlås. Det ger dig helt enkelt en bra möjlighet att låsa fast din cykel till en plats.

Kabellås / Vajer

Kabellås är ofta byggt på en vajer och kan vara ett enkelt lås att använda sig av med goda möjligheter att låsa fast cykeln i något annat.

Ett stort problem med vajer är att det är enkelt att klippa av med bultsax och varför dessa typer av lås inte rekommenderas om du är rädd om din cykel. Det är antagligen mycket bättre att satsa på ett bygellås som fått bra betyg i tester och som rekommenderas av SSF.

Ramlås

Ramlås har den stora fördelen att den sitter fast på cykeln och låser fast bakhjulet till ramen. Detta är den med klassiska varianten av cykellås och finns i olika bra utföranden.

Det finns ramlås som har presterat bra i tester och som även rekommenderas av SSF. Men ett ramlås på egenhand gör inte din cykel stöldskyddad, bara svår att flytta då den inte går att rulla.

Ett ramlås bör alltid kombineras med ett kättinglås eller bygellås så att du kan låsa fast din cykel till cykelstället, en stolpe eller liknande. Det finns ramlås som har en speciell ingång för du ska kunna koppla en kätting direkt till låset. På så sätt slipper du flera nycklar vilket är praktiskt.

Stöldskyddsföreningens märkning

Det kan vara smart och tryggt att välja ett cykellås som är märkt och godkänt av Stöldskyddsföreningen (SSF). De har en databas över godkända produkter och företag som du kan använda dig av för att öka din säkerhet. Du hittar deras sektion för cykellås här.

Om ditt cykellåset är märkt med SSF har det genomgått flera tester och håller en hygglig säkerhetsnivå. Det kan såklart vara fördelaktigt att kombinera detta med ett cykellåset som presterat bra i andra tester och kanske fått utmärkelser om bäst i test.

Lås som blivit godkända av SSF tenderar att få väldigt bra betyg i tester. Det är en stark signal att deras egna tester håller en hög klass och att du får ett bra cykellås när du köper något som de godkänt.

Att SSF är en bra märkning är något SVT Plus upptäckte 2013 när de testade cykellås. Även om andra modeller existerar idag så stämmer kvalitetsmärkningen från SSF lika bra.

Av de sex cykellås som testades hos SVT Plus var två av låsen godkända av SSF och de var också de som presterade bäst i deras test.

Testvinnande tillverkare inte alltid bra

Det är lätt att man antar att en tillverkare som blivit utsedd till bäst i test med ett cykellås antagligen tillverkar väldigt bra cykellås generellt sett. Men så verkar inte fallet vara om man tittar på resultatet av Testfaktas test som de utförde 2017.

Tillverkaren Kryptonite som verkar hänga samman med det välkända varumärket Shimano blev testvinnare i testet och där deras Evolution 4 STD presterade väldigt bra. Tätt efter kom den kända cykellåstillverkaren Albus med bara 0,1 poängs skillnad.

Det är ingen tvekan om att detta är två bra alternativ, men samma tillverkare har även billigare cykellås att köpa och ett par av dessa var också med i testet. Men dessa lås presterade istället mycket dåligt där t.ex. Albus kättinglås med kedja gick att bryta upp med skruvmejsel klippa upp med bultsax och förstöra med kylspray. Oavsett vilken metod du använde dig av så gjordes det på under en minut.

Men även Kryptonite har ett billigt vajerlås som presterade väldigt dålig i testet. Det gick förvisso inte att bryta upp snabbt med en skruvmejsel, men det tog bara 15 sekunder att klippa upp med en bultsax.

Hur låset är byggt är helt klart en av de viktigaste faktorerna. Det räcker inte med att köpa ett cykellås från en tillverkare som blivit utsedd till bäst i test, utan du måste välja ett faktiskt bra lås.

Så valde vi ut bästa cykellåsen

För att kunna presentera de bästa cykellåsen har vi tittat på de senaste testerna som är utförda av oberoende aktörer. Testvinnande modeller som utsetts till bäst i test är antagligen väldigt bra och säkra cykellås förutsatt att man faktiskt testat hur enkelt det är att bryta upp dem.

Vi har även använt oss av Stöldskyddsföreningen och listar endast cykellås som blivit godkända av dem. Det är en bra märkning för att garantera att kvaliteten på låset är högt, men den säger inte mycket om vilket som faktiskt är bäst.

Cykellås har en säkerhetsaspekt som är i särklass den viktigaste aspekten för att definiera ett bra cykellås. Till skillnad från många andra tester väger vi därför inte i omdömena på samma sätt när vi utser vilket cykellås som är bäst. Det finns helt enkelt ingen bra möjlighet att utvärdera om konsumenten har någon kompetens på det området.

Däremot kan det fortfarande vägas som komplement. Konsumenter som varit med om att att någon försökt bryta upp deras lås men misslyckats kan vara en viss indikation på att ett cykellås är bra. Om det håller bra i övrigt och inte ställer till problem hur det låses/låses upp över tid kan vara andra kvalitetsfaktorer som vägs in men som inte har något med låsets säkerhet att göra.

Vi har också valt att undvika äldre test av cykellås då det främst skapar en förvirring och ofta bidrar med cykellås som inte längre säljs i butik. Målet är trots allt att du ska kunna köpa de cykellås som rekommenderas.

Källor

Sammanställning av källor för test, recensioner, omdömen och andra sidor som vi använt oss av för att presentera de bästa cykellåsen.

 • Test av 15 olika cykellås – 2017 – Testfakta
  Testfakta har testat 15 olika lås som säljs på svenska marknaden. I testet har både olika tillverkare och låstyper använts för att ge en bra insikt i vilka som är de bästa cykellåsen att satsa på. Bäst i test blev Kryptonite Evolution 4 STD som plockade hem hela 4,8 av 5 i betyg. Låset gick endast att få upp med vinkelslip med de försök som gjordes och det tog hela 46 sekunder att få upp låset. På andraplats kom Abus Granit Xplus med 4,7 av 5 i betyg. Detta presterade i princip lika bra men är också ett dyrare lås. På tredjeplats hittar vi Tonyon som är ett kättinglås och Trelock BS450 som är ett bygellås. Generellt sett presterade bygellåsen väldigt bra i testet.
 • Stöldskyddsföreningen – 2019
  Vi har använt oss av SSF för att få fram om populära cykellås har testats och blivit godkänd av SSF. Detta är sedan något vi tydligt märker ut som ett plus för respektive lås eftersom deras rekommendationer är något som uppskattas av många.