Bästa Strykjärnen

Bästa Strykjärn

Stryka kläder ligger inte på många favoritsyssla, men det är ändå ett måste i många fall och då kan man tjäna mycket på att ha ett bra strykjärn. Vi har gått igenom de bästa ångstrykjärnen baserat på tester och omdömen för att du ska få bra köpråd och slippa att humöret skrynklar sig.

Det finns väldigt många traditionella strykjärn att välja på, men tester visar tydligt att långt ifrån alla modeller är bra köp. Det kan också vara svårt att hitta testvinnande modeller då ångstrykjärnen regelbundet ersätts med nya och uppdaterade modeller.

Vi kommer försöka hålla denna lista uppdaterad och relevant med de bästa strykjärnen som finns att köpa på svenska marknaden. För mer information och källor så ta en titt längre ner på sidan.

Tefal TurboPro Anti-Calc FV5648 – Bra betyg i tester

Tefal TurboPro Anti-Calc FV5648
 • Serien placerat sig bra i testet hos Råd & Rön
 • Bra betyg av konsumenter som testat det
 • Bra ångfunktioner och tryck
 • Automatisk kalkrengöring och uppsamlingsbehållare
 • Automatisk avstängningsfunktion

Priser för Tefal TurboPro Anti-Calc FV5648

899 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Tefal TurboPro Anti-Calc FV5648 antikalk
Visar låset för behållaren där kalken samlas

Tefal FV5646 placerade sig på tredjeplats i testet hos Råd & Rön som publicerades i slutet av 2018 inför det nya året. Strykjärnet har dock ersatts med det uppdaterade FV5648 som fått bra mottagande av konsumenterna som provat det.

Tefal FV5648 som lanserades i slutet av 2018 har plockat på sig en hel del bra omdömen från konsumenter. Det är ingen tvekan om att ångstrykjärnet presterar väldigt bra, är lätt att använda och ger ett bra resultat med ångan.

Den enda nackdelen vi hittat är att några enstaka konsumenter tycker att sladden borde vara längre på strykjärnet. Detta är ett vanligt problem på många strykjärn där det kan bli ”tight” om man kopplar det till ett eluttag i golvhöjd. Sladdens längd är 2 meter och är inte kortare än t.ex. Philips Azur som blev utsedd till bäst i test.

Strykjärnet kan ge 50 g/minut eller en ångboost (ångpuff) på 220 g/minut. Den har även en inbyggd anti-kalkfunktion och en automatisk avstängningsfunktion som slår på efter 8 minuter i lodrätt läge.

Philips GC9615 – Kombinerad ångstation

Philips PerfectCare Elite GC9615
 • GC9622 blev bästa ångstation av Råd & Rön
 • Mycket bra betyg från konsumenter som testat
 • Tar strykning av textiler till nya nivåer
 • Kraftfull ångeffekt gör jobbet enkelt
 • Smidigt strykjärn att använda sig av
 • Går att stryka hängande klädesplagg / gardiner

Priser för Philips PerfectCare Elite GC9615

2 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Philips GC9622 ångstationPhilips PerfectCare Elite GC9615 är inte bara ett traditionellt strykjärn utan även en ångstation som tar strykningen till helt nya nivåer. Vi har valt att lyfta fram en av de bästa ångstationerna du kan köpa för att ge ett bra komplement till de traditionella ångstrykjärnen.

Förutom att den äldre modellen GC9622 utsågs till bäst i test av Råd & Rön så är det även en produkt som mottagit fantastiskt bra omdömen av konsumenter som testat den. Dessutom är den nya versionen mer kraftfull i sin ångkapacitet.

En ångstation fungerar inte som ett vanlig strykjärn där du har en varm platta som pressar tyget mot strykbrädan. Med en ångstation skjuts istället ånga med högt tryck (6,5 bar) mot klädesplagget/textilen så att varmt fukt tränger in och gör textilen rak.

Philips GC9622 - Stryka på galgeFördelen med Philips PerfectCare Elite GC9615 är att många plagg går att stryka direkt på galgen utan att du behöver använda en strykbräda. På samma sätt kan du stryka många gardiner på plats och de som försökt stryka det på en strykbräda vet hur jobbigt det kan vara.

Vill du använda ångstationen för att stryka mot en vanlig strykbräda kan du givetvis göra det också. På många sätt och vis är själva strykjärnet likt en mer traditionell modell. Men den är istället kopplad till en ångstationen som sköter den biten och kan ge högre tryck än ett traditionellt strykjärn. Det gör även att själva strykjärnet som du håller i är lättare, medan stationen i sin helhet väger mer.

Förutom att Philips garanterar att du varken skadar dina klädesplagg eller strykbrädan genom att lämna det varma strykjärnet liggandes mot plagget, så stänger Philips PerfectCare Elite GC9615 även av sig automatiskt efter 10 minuters inaktivitet. Ett sätt att förbättra säkerheten och även bidra till att spara energi.

För den som vill ta strykning till nya nivåer rekommenderas en bra ångstation. De gör strykningen lättare och i många fall även snabbare. Nackdelen är att den kostar en slant extra och kanske inget alternativ för den som vill komma billigt undan.

Philips Azur Performer GC4527 – Testvinnare

Philips Azur Performer GC4527
 • Bäst i test i Råd & Röns test inför 2019
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Mycket fint och bra strykresultat
 • Påkostad stryksula med titanoxid
 • Automatisk justering av ånga
 • Automatisk rengöring med CALC-borttagning
 • Automatisk avstängningsfunktion

Priser för Philips Azur Performer GC4527

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Philips Azur Performer GC4527 ångstrykjärnPhilips Azur är en prisbelönt serie av ångstrykjärn och som blivit utsedda till bäst i test flera gånger. En av deras senaste modeller är Philips Azur Performer GC4527 som utsågs till just bäst i test när Råd & Rön testade strykjärn inför 2019.

Råd & Rön har ett stort test med väldigt många modeller inkluderade och som uppdateras regelbundet med nya modeller. Här har Philips Azur Performer GC4527 och tidigare modeller från Philips presterat väldigt bra. Förstaplatsen delas faktiskt av GC4526 som är en Philips-modell.

En stor bonus med strykjärnet är även prisnivån som ligger väldigt behagligt och gör att det är svårt att inte rekommendera det som det bästa strykjärnet att köpa.

Ångstrykjärnet har en bra effekt på 2400 W med en välbyggd design och fin stryksula för att ge en jämn och bra strykning. Den har en ångkapacitet på 45 g/minut och kan ge en ångpuff på 210 g/minut. Det finns även en automatisk ångfunktion som gör att du inte behöver tänka på anpassa ångan utan det görs av sig själv.

Totalt sätt har strykjärnet fått toppbetyg inte bara i vanliga tester utan även av väldigt många konsumenter som provat strykjärnet. Med en bra prisnivå blir det enkelt att utse detta till det bästa strykjärnet för 2019.

Modellen har rekommenderats då den varit bäst i test, men håller på att utgå och finns snart inte längre till försäljning. Av denna anledning har vi flyttat ner modellen då den vid vår senast check endast såldes i en webbutik.

Philips Azur Elite GC5031 – Bra strykjärn

Philips Azur Elite GC5031
 • Mycket bra betyg från konsumenter som testat
 • Ett proffsigt strykjärn med bra funktioner
 • Automatiska sensorer för värme och ånga
 • Extra lång sladd på 2,5 meter
 • Avkalkningsfunktion på 15 sek
 • Automatisk avstängningsfunktion

Priser för Philips Azur Elite GC5031

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Philips Azur Elite GC5031 är ett professionellt ångstrykjärn i klassisk modell med moderna funktioner. Det är strykjärn som på pappret har väldigt fina specifikationer och bra funktioner, men som också fått toppbetyg av de konsumenter som testat modellen.

Philips Azur Elite GC5031 - Bästa ångstrykjärnetStrykjärnet har en effekt på 2400 W där du kan stryka alla dina klädesplagg på samma inställning. Det finns ingen risk för att kläderna får brännmärken oavsett om du stryker bomull, silke, jeans, linne eller kashmir.

Att slippa justera inställningar för värmen mellan olika klädesplagg gör strykningen lättare och man slipper titta på lappar eller söka på Internet om lapparna blivit bortklippta eller inte längre går att läsa. Denna funktioner har även testats av oberoende textilexperter som beskriver tekniken som väldigt tillförlitlig och bra.

En automatisk sensor anpassar ångan efter behov så du behöver inte anpassa den heller. Ångstrykjärnet har mycket bra kapacitet här och ger ifrån sig 55 g/min med möjlighet att ge en kort ångpuff motsvarande 240 g/min. Ett steg upp från många andra strykjärn.

En stor bonus med strykjärnet är att du har en sladdlängd på 2,5 meter istället för den vanliga 2 meter som annars återfinns i många modeller. Den extra halvmetern gör att det är mycket lättare att stryka om du anslutit det till ett vägguttag i golvhöjd.

Strykjärnet har även smarta funktioner för avkalkning och känns som ett väldigt genomtänkt strykjärn både i design och funktioner. Den stora mängden positiva omdömen från konsumenter tyder också på att detta är en av de bästa strykjärnen du kan investera i om du önskar en traditionell modell med de bästa funktionerna.

Tänk på detta vid köp av strykjärn

Tänk på vid köp av strykjärnAtt köpa strykjärn är kanske inte den roligaste investeringen att göra till hemmet och många väljer att inte lägga tiden på att hitta ett bra ångstrykjärn som passar hushållets behov.

Ett tydligt mönster i de tester som gjorts på strykjärn är att modeller som kostar under 500 kr inte är värda att investera i. De dras ofta med stora problem och varför dessa modeller bör undvikas om man är intresserad av att köpa ett bra strykjärn.

Det är också tydligt att man inte behöver lägga onödigt mycket pengar på strykjärn och flera av de bästa modellerna i tester ligger under 1000 kronor. Ett rimligt pris tycker vi för något man köper för att ha under många år och där man helst inte vill ha problem som kan förstöra kläder.

Ångfunktion och styrka

Ångfunktionen är en väsentlig del av ångstrykjärn och styrkan reglerar hur lätt strykjärnet kommer ha för att korrigera skrynklor i tyg. Detta kan tydligt märkas på t.ex. skjortor som kan vara svåra att helt raka efter tvätt om personen haft skjortan nedstoppad vid byxlinningen för att ta ett exempel.

Flera av de bättre ångstrykjärnen har en kapacitet på ca 50 g/min i form av ånga och klarar av att ge ifrån sig en ångpuff som är lite mer än 4 gånger så mycket under en kort tid.

Om du är förvirrad över termen ångstrykjärn så innebär det egentligen bara ett helt vanligt strykjärn med inbyggd funktion för att avge ånga, något alla i princip har idag.

Automatisk temperatur

Ett strykjärn med sensorer som automatisk kan reglera temperaturen efter underlaget är väldigt trevligt. Det innebär att om du klippt bort lappar eller om trycket på lapparna försvunnit så behöver du inte vara orolig att du stryker fel.

Dessa strykjärn kostar ofta en slant extra, men det rör sig ändå inte om många hundra kronor extra för en funktion som är lätt att uppskatta.

Automatisk avstängning

Ett ångstrykjärn bör vara bestyckat med sensorer som kan känna av om strykjärnet inte använts på en viss tid för att sedan kunna stänga av sig själv automatiskt.

Detta är både en säkerhetsfunktion och ett sätt att spara energi. Om du åker iväg på fest, kalas eller andra sociala tillställningar och halvvägs fram funderar på om du drog ut kontakten på strykjärnet så kan du slippa känna oro med denna funktion.

Sladdlängd

En mycket enkel detalj kan tycka men sladdens längd på strykjärnet har betydelse. En vanlig standardlängd är ungefär 2 meter för ett strykjärn, men det är inte alltid optimalt för de som använder det.

Ansluter du strykjärnet vid ett eluttag vid golvet så tappar du snabbt en meter av den anledningen. Det blir snabbt problematiskt att stryka större plagg om strykbrädan inte går att ställa hur som helst.

Ångstrykjärn, Ångstation eller Steamer?

Tvekar du på om du ska välja ett ångstrykjärn, ångstation eller steamer? Då är du knappast ensam.

Ångstrykjärn är traditionella strykjärn med ångfunktion. De fungerar bra till att stryka väldigt många olika textiler och speciellt om de har en bra kapacitet för ångan. Detta är ett billigt val som ger dig möjligheten att stryka mycket.

En ångstation fungerar på många sätt som ett strykjärn men istället för att en liten mini-ångstation är inbyggd i strykjärnet har du nu en större och mer kraftfull kapacitet. Det innebär även att strykjärnet i sig blir lättare att hantera för att det blir mindre, men samtidigt har du en extern ångstation att handskas med.

Ångstationen kommer öppna nya möjligheter där du t.ex. kan stryka skjortor som hänger på en galge och även många gardiner kan strykas till utan att de måste tas ner. Funktionerna ökar och du får även ett bättre resultat. Detta måste du såklart betala extra för och en bra ångstation kostar som flera traditionella strykjärn.

Steamer
En steamer som används på kavaj för att ta bort lukter och bakterier.

En steamer är egentligen inte alls likt ett vanligt strykjärn utan är en separat ångmaskin. De fungerar bäst som komplement till vanliga strykjärn och där du kan använda ångan för att fixa till väck på kläder och där även ångan kan användas för att ta bort lukter och bakterier i plagg.

Det är inte helt självklart vad man ska välja och en steamer är specifikt väldigt bra på ett arbetsområde där vanliga strykjärn inte konkurrerar. Oavsett vad du väljer är det ingen dum idé att satsa på någon modell som blivit utsedd till bäst i test och fått bra betyg på annat håll.

Dina behov avgör i det stora hela vad som är bäst att investera i. Kanske är det mest praktiskt att köpa en ångstation eller investera i strykjärn och steamer.

Resestrykjärn för resan

Resestrykjärn är en väldigt nischad produkt som traditionellt varit väldigt dåliga också. Det är små och lättviktiga strykjärn som ofta dragits med problem.

På senare år har det dykt upp en handfull modeller som är godkända och som kan användas för att snabbt på hotellrummet fixa till klädesplagg som fått skrynklor på sig när de varit nedpackade.

Resestrykjärnens modeller byts dock ut så ofta trots att utbudet är litet att vi inte har någon bra möjlighet att rekommendera något här. Däremot tror vi att du som har mest nytta av ett resestrykjärn har väldigt specifika behov. Idag erbjuder många hotell strykning på plats och vi tror att i många fall detta är ett bättre alternativ.

FAQ- Frågor & Svar

Härnäst kommer vi ge svar på vanliga frågor som brukar dyka upp inför köpet av ett strykjärn.

 1. Hur underhåller jag mitt strykjärn bäst?
 2. Är det bättre att använda destillerat vatten när man stryker?
 3. Hur fungerar ett strykjärn?
 4. Hur vet man vilken temperatur man ska stryka i?

1. Hur underhåller jag mitt strykjärn bäst?

Det går inte nog att understryka vikten av regelbunden underhållning av ditt strykjärn. På så sätt förlänger du hållbarheten, bibehåller ett bra resultat och ser till att strykjärnet inte skadar eller förstör dina plagg. Speciellt viktigt är det att rengöra ditt strykjärn ofta om du väljer en modell utan avkalkningsfunktion.

Själva underhållningsprocessen kan se lite olika ut beroende på vilket strykjärn du väljer men det finns några generella tips som kan vara bra att förhålla sig till.

Först och främst är det en bra början att göra det till en vana att alltid tömma ur vattnet ur strykjärnet när du har använt det. Detta är en bra preventiv åtgärd som motarbetar att kalk etablerar sig i onödan.

Vidare är det även bra att applicera vatten och ättika på en fuktig trasa och gnugga över plattan. Om du inte vill köra vatten och ättika kan du använda särskilda rengöringsmedel som är avsedda för keramiska hällar.

Även om våra två inledande tips förlänger ”fräschar” upp ditt strykjärn måste du även avkalka ditt strykjärn med jämna mellanrum. Vatten innehåller som bekant kalk och beläggningar samlas tyvärr lätt på strykjärnets platta.

Det absolut bästa är om du väljer en strykjärnsmodell som är utrustad med en avkalkningsfunktion. Om inte kan du avkalka manuellt genom att ta en ättiksblandning och applicera denna i vattenbehållaren. Tryck sedan igång strykjärnet och ställ in ett av de varmaste ångprogrammen. När du kört igenom processen och vattnet har förångats tömmer du vätskan och gör samma sak igen fast med rent vatten.

2. Är det bättre att använda destillerat vatten när man stryker?

I linje med ett gammalt husmoderstips är det många som fortfarande tror att man ”måste” använda destillerat vatten när man stryker. Moderna strykjärn är dock så pass välutvecklade att de klarar kranvatten markant mycket bättre än äldre modeller. Förr i tiden riskerade strykjärnet att kalka igen om man använde vanligt vatten vilket inte alls är lika vanligt förekommande idag.

Åsikterna kring om det är bättre eller ej går dock isär. Det man kan säga är att om du bor i ett område med väldigt hårt vatten kan det finnas anledning att använda destillerat vatten. Du behöver dock inte använda uteslutande destillerat vatten. Det räcker allt som oftast att du fyller 50/50 med hälften kranvatten och hälften destillerat vatten.

3. Hur fungerar ett strykjärn?

Alla är vi bekanta med ett strykjärn men många har aldrig funderat kring hur ett strykjärn fungerar rent konkret.

Strykjärn är utrustad med en platt metallplatta som värms upp via anslutning till ett eluttag. På ett strykjärn finns temperaturinställningar och ibland även särskilda program som är skräddarsydda för vissa tygtyper.

Merparten av alla moderna strykjärn är även utrustade med ångalternativ som banar väg för än mer precisa resultat.

När du ställt in rätt temperatur och bestämt dig för om du ska köra med eller utan ånga är det dags att applicera den uppvärmda metallplattan på tyget. När den varma metallplattan kommer i kontakt med tyget försvagar den tygets molekylbildningar. Detta gör det möjligt för dig att justera och trycka undan rynkorna på tyget.

Om det skulle vara så att rynkorna inte trycks ut är det förmodligen för att du har för låg värme på strykjärnet. Om tvättrådet visar att du kan köra en högre temperatur är det bäst att du ökar värmen i den utsträckning det går.

4. Hur vet man vilken temperatur man ska stryka i?

I vilken temperatur som är mest optimal att stryka i är helt beroende på plagget i fråga. På själva tvättråden finns en symbol som talar om för dig hur pass hög värme plagget tål. Det enda du behöver hålla reda på är strykjärnssymbolen och hur många prickar som finns i denna.

Om symbolen har tre ifyllda prickar innebär detta att den tål strykning på hög temperatur (max 200°). Detta brukar avse plagg såsom bomull och lin och dessa ska strykas när de är fuktiga. Inte sällan har moderna strykjärn förinställda värmeinställningar och det räcker ofta att du trycker på knappen för ”lin och bomull”.

Vidare finns det givetvis också tvättråd där endast 2 prickar är ifyllda. Detta betyder att plagget endast tål strykning i max 150 grader. Detta avser i regel plagg som är gjorda av siden, ull, polyester och viskos. Dessa tyger är känsliga och det kan därför vara en god idé att använda en fuktig duk mellan plaggen och strykjärnet och att inte trycka för hårt.

När du stöter på ett plagg med tvättråd där endast 1 prick är ifylld ska du iaktta stor försiktighet. Stryk i högst 110 grader, använd en fuktig duk mellan plagget och strykjärnet och undvik strykfunktionen. 1 prick är vanligast på känsliga material såsom akryl, polyamid, acetat och nylon.

Sist men inte minst finns det även plagg med tvättråd där strykjärnet är överkryssat. Dessa plagg ska inte strykas överhuvudtaget.

Så valde vi ut bästa strykjärnen

För att välja ut de bästa ångstrykjärnen har vi i första hand tittat på oberoende tester som jämfört olika strykjärn. Detta har sedan kompletterats med omdömen från konsumenter för att se om de håller med testresultaten.

Oberoende tester är den viktigaste grundpelaren för att välja ut bra produkter och ångstrykjärn är inget undantag. Där ställs produkter mot varandra och det är lättare att få en uppfattning vad som är bra respektive dåligt mellan modellerna.

Ett stort problem med att endast förlita sig på dessa tester är eventuella kvalitetsproblem som kan uppstå över tid. Det är inte ovanligt att vi finner produkter som utsetts till bäst i test och fått fina utmärkelser för att sedan inse att där är väldigt många konsumenter som är missnöjda med köpet. Därför blir konsumenternas omdömen en viktig bekräftelse på om något faktiskt är bra över tid också.

Det är inte alltid det finns ett stort urval av omdömen från konsumenter men vår sammanställning försöker ta med det mesta som lämnats för att i tillräckligt stor mån kunna ge bra rekommendationer. För strykjärn finns det dock väldigt många recensioner och omdömen skrivna av konsumenter och det blir då betydligt lättare.

Vi har också upptäckt att många strykjärn utgår för att ersättas av väldigt snarlika och kanske t.o.m. identiska modeller efter ett par år. Detta är också något vi tar hänsyn till då en serie av strykjärn som gång på gång vinner tester antagligen är en bra rekommendation även när en ny modell dyker upp.

Källor & Test

Lista med de tester, recensioner och omdömen som ligger till grund för listan med de bästa strykjärnen.

 • Stort test av 28 strykjärn – 2018 – Råd & Rön
  Råd & Rön har testat hela 28 olika strykjärn inför 2019 på ett omfattande sätt. De har testat strykförmågan på olika tyger, bedömt hur lätt det är att använda, mätt ångflödet och testat hur bra strykjärnen klarar av kalkavlagringar. Tillverkarna Bosch, Philips och Tefal är de som har flest modeller med i testet. Testvinnare i testet hos Råd & Rön blev Philips GC4527/07 och Philips GC4526 som båda fick lika mycket poäng. Tredjeplatsen om man så vill gick då till Tefal FV5646E0.
 • 31 strykjärn testas – 2016 – Taenk
  Danska Taenk har testat 31 ångstrykjärn och Philips Azur-serie visar än en gång framfötterna där modellen GC4522 utses till bäst i test denna gång. På andraplats i testet hittar vi Tefal Aquaspeed 335 FV5335 som är en modell som utgått. Vi hittar heller ingen nyare modell av strykjärnet även om liknande modeller säljs hos vissa butiker (t.ex. FV5540 och FV5549). Även på tredjeplats i testet återfinns en Philips Azur-modell och detta gången är det Philips Azur GC4410 som kammade hem tredjeplatsen.
 • Test av populära strykjärn – 2015 – Icakuriren
  Icakuriren testar flera strykjärn och det är tydligt att vissa modeller är riktigt dåliga medan andra är väldigt bra. Sämst i testet blev Menuett som är ett märke som säljs hos Jula. Även Strykjärnet Steam Iron som säljs hos Clas Ohlson och Singer SNG 5.22, Severin BA9651 presterade dåligt. Det blir tydligt i detta test att väldigt billiga ångstrykjärn under 500 kronor inte är värt att satsa på. Bäst i test blev Philips Azur Steam Iron GC4895. Men även OBH Nordica 500i TS, Braun TexStyle 6 TS525 A och Electrolux EDB 6120 plockade hem 4 av 5 i testet och får anses vara väldigt bra strykjärn. Många av modellerna har idag ersatts av andra, men skillnaderna är så små att kvaliteten oftast består.
 • Prisjakt – 2019
  Vi har använt oss av tjänsten Prisjakt för att se om ångstrykjärn som blivit utsedda till bäst i test, fortfarande finns till försäljningen. Ett tydligt resultat av vår genomgång av strykjärn blir att många modeller snabbt fasas ut för att ersättas av nya. Vi har även kunnat använda Prisjakt för att se kundrecensioner och snabbt få tillgång till butikslänkar med omdömen lämnade direkt hos svenska e-butiker.
 • Amazon – 2019
  Amazon har en fantastisk möjlighet att kunna bistå med betyg som motsvarar vad ett stort antal konsumenter tycker om en viss produkt. Amazon som har världens största e-handelsplattform blir således en bra källa att vända sig till för att få en bra bild för om produkten håller vad den lovar, vilket är en viktig faktor för den bästa produkten.