Black WeekFredagen den 17 November 2023

Black Week 2023

Vi avslutar vår kampanjsida för Black Week redan på torsdagen och efter det bör du istället vända dig till vår kampanjsida för Black Friday för fortsatt bra erbjudande under rea-veckan.

Längre fram i december kan vi se fram emot mellandagsrean som träder i kraft den 25:e december. När det närmar sig för nästa Black Week under 2023 kommer vi givetvis att täcka det här också.

Tills dess önskar vi er en god och sund shopping.

Butiker med Black Week

Butiker som körde Black Week under 2023.

Black Week – Den stora rea-veckan

Black WeekBlack Week är startskottet på årets största rea-period som avslutas med Black Friday, Black Weekend och Cyber Monday. För 2023 startar officiellt rean måndagen den 20 november och pågår hela veckan.

Inte helt oväntat har flera butiker tjuvstartat rean och i år har de gjort det med flera dagar. Redan under fredagen den 18:e var ett stort antal butiker igång med sina Black Week-kampanjer.

Black Week har växt sig större för att flera e-handlare vill driva igång julförsäljningen genom att sälja ut reavaror i en hel vecka jämfört med endast Black Friday som är en dag.

Black Week startar officiellt under måndagen samma vecka som Black Friday inträffar, men eftersom många butiker har svårt att hålla på startknappen så tjuvstartar butiker för att få försprång på andra butiker. Vår kampanjsida lanseras därför redan på söndagen då flera butiker väljer att starta Black Week med erbjudanden redan då. Vissa butiker väljer att starta ännu tidigare än så dock.

Denna kampanjsida är den aktiva sidan fram t.o.m. torsdagen innan Black Friday drar igång och då hänvisar vi till den egna kampanjsidan för den dagen.

Vi har valt att dela upp och särskilja på Black Week från Black Friday då alla butiker inte har erbjudande under hela veckan. Och även om det är många butiker som kör kampanjer hela Black Week så påbörjar de sina kampanjer vid olika tider. Vi känner därför att vi vill separera dem, vilket innebär att du kan komma hit redan på måndagen för att få tips om butiker som har erbjudanden för Black Week.

Många butiker släpper nya erbjudanden varje dag under hela Black Week, medan andra kör ett mer konstant utbud av erbjudanden där de först släpper nya vid Black Friday – som fortfarande är den största dagen.

Nyheter inför Black Week 2023

Black Week tycks vara en reavecka som förändras för varje år som går. Här är några punkter att hålla koll på.

 • Det är osäkert hur de svenska hushållens ekonomi och det ökade ränteläget påverkar mängden kampanjer under Black Week i år. Det vi med säkerhet kan säga är att det blir svårt att jämföra mot tidigare år.
 • Den svenska kronan har försvagats av världsläget och många importvaror har blivit dyrare de senaste åren. Det gör att det är dyrt att vara konsument och svårt att jämföra priser under Black Week i år. Något som reas ut nu kanske kostade lika mycket i tidigare till ordinarie pris.
 • Förväntad tjuvstart av Black Week tidigare än väntat och reaveckan lär rulla igång tidigt hos flera butiker.
 • Black Friday har tidigare varit den absolut bästa dagen med flest bra erbjudanden, men trenden har minskat och Black Week har tagit över mer och mer. Även om fredagen fortfarande väntas vara bäst lär skillnaderna vara ännu mindre i år. Letar du efter prisvärda produkter kan du behöva hålla ögonen öppna hela veckan.
 • Svagare hushållsekonomi kan öka efterfrågan på reaprodukter för att fler hushåll vänder på hundralapparna och speciellt när julen bara är drygt en månad bort.

Produkter med bäst erbjudanden?

Är du osäker på vilka produkter som tenderar att ha bäst erbjudande under rean? Här nedanför tar vi upp några av de kategorier som tenderar att prestera absolut bäst med prissänkningar på 20 till 50 procent och ibland mer för utvalda produkter.

Black Week spel och gaming
Spel & Gaming
Tv-spel, konsoler och datorspel får ofta bra erbjudande under Black Week. Det är inte ovanligt att speltitlar till PC, Xbox, Playstation och Nintendo återfinns till 30-50 % mot de ordinarie priserna.
Black Week TV
TV
Årets tv-apparater börjar säljas ut under hösten och når vanligtvis sina bästa prisnivåer vid Black Week. Upp till 50 % rea mot lanseringspriset och 30-40% tillhör vanligheterna.
Black Week kläder och mode
Kläder & Mode
Kläder har alltid sålts ut under realisering för att ge plats för nya säsongsmodet. Black Week är inget undantag där mycket kläder, skor och accessoarer går att hitta till bra priser.
Black Week Smartphone och Surfplatta
Smartphones & Surfplattor
Elektronik har ofta bra priser under Black Week. Surfplattor och smartphones är inget undantag där speciellt äldre modeller säljs ut billigt. Även nyare modeller från så väl Apple, Samsung, Sony, Huawei m.fl. går att hitta till bra priser.
Black Week leksaker
Leksaker
Mycket leksaker får bra priser under rean och många passar på att köpa julklappar. Även Lego, Playmobil, Barbie, BRIO och andra välkända varumärken når bra prisnivåer.
Black Week Laptop och datorer
Laptop & Dator
Bärbara och stationära datorer är en av de bästa kategorierna under Black Week. Här finns möjligheter att göra riktigt bra köp där du sparar tusenlappar mot priserna som varit. Detta gäller både billiga som professionella modeller för både PC och Mac.
Black Week hårvård och skönhet
Hårvård & Skönhet
Hårvårds- och skönhetsprodukter är också exempel på kategorier som har bra priser under rean. Hårfön, plattång, smink och parfymer är exempel på produkter som kan ha bra priser.
Black Week Möbler
Möbler & Inredning
En kategorier som tenderar att växa för varje år är att möbler och inredning. Är man behov av en ny säng, soffa, köksbord, utemöbler eller inredningsprylar så är det ett bra tillfälle att spana in utbudet och erbjudanden.
Black Week köksmaskiner och köksredskap
Köksprodukter
Både köksmaskiner och köksredskap sjunker i priser under Black Week. Rabatterna varierar såklart men det finns goda möjligheter till riktigt bra köp.

Black Week växer snabbare än Black Friday

De senaste åren har Black Week växt i omfattning och för många butiker har rean tagit över helt jämfört med att bara köra Black Friday.

Genom att sprida ut erbjudanden under en hel vecka blir rean mer långdragen, butikerna säljer mer och de får lättare att hantera orderantalet.

Som konsument finns det all anledning att hålla koll på hela veckan om du vill fynda under Black Week 2023. Många butiker fyller på med erbjudanden på självaste Black Friday och det är fortfarande den största enskilda dagen under rean.

En del butiker har även försökt införa Black Month som koncept där man kör rea i en hel månad men det verkar inte mötas positivt bland konsumenterna där många känner att konceptet vattnas ut.

Förbered dig för Black Week & Black Friday

Black Week och Black Friday är årets absolut största rea-period och infaller väldigt bra inför julhandeln. Det finns en del förberedelser som rekommenderas för alla som tänkt handla under rean. Förberedelserna gör att du minimerar risken att göra misstag som påverkar ekonomin eller miljön på ett negativt sätt.

1. Sätt en budget

Black Week budgetHur mycket har du råd att handla för och vad är du på förhand villig att avsätta?

Black Week och Black Friday infaller ofta i samband eller efter lönen kommit till kontot. Var därför noga med vad du faktiskt kan handla för utan att det är en belastning för din ekonomi.

För de som verkligen vill göra större köp så rekommenderas det att man har satt undan pengar sedan innan och således kan med ro i magen göra dessa köpen under Black Week.

2. Planera vad du ska köpa i förväg

Black Week inköpslistaPå ett sätt hänger detta ihop med din budget och ekonomi, men det är också mer än så.

Planera dina köp genom att vara noga med vad du faktiskt behöver. Använd detta sedan som en mall under shopping för vad du ska handla medan du undviker allt annat.

Ekonomin måste tillåta dig att kunna handla det du satt på listan, så kolla priser i förväg vilket ger dig en uppfattning om vad det kostar i normala fall.

Det kan såklart vara svårt att estimera vad produkter kommer att kosta under Black Week, men nyare och populär elektronik brukar nå 20 % nedsatt pris som bäst. Äldre elektronik som varit ute ett tag kan du förvänta dig mer på. TV-apparater är väl undantaget där flera moderna modeller som lanserats i början på året kan säljas ut till 40-50% nedsatt pris jämfört med då.

3. Var inte för specifik och tänk ut alternativ

Black Week alternativAtt vara för specifik i exakt vad man ska handla kan göra det svårt att lyckas göra bra deals på Black Week och Black Friday.

Om du tänkt köpa en mobiltelefon så har du säkert en uppskattning om vilken modell du vill köpa. Men fundera även på alternativ som är intressanta och ha dem i en form av reserv-lista.

Ibland kanske det inte spelar någon roll och det finns inga alternativ, men ofta finns det alternativ man kan tänka sig. Genom att bredda sig för vad man kan köpa ökar sannolikheten att man faktiskt kan göra riktigt bra köp.

4. Lockas inte av erbjudanden du inte tänkt dig

Shoppingsug Black WeekDet är lätt att man på förhand tror att det är enkelt att hålla sig till sin inköpslista som återspeglar de produkter man faktiskt behöver. Men butikerna är duktiga på att locka fram köpsuget även hos de med mest disciplin.

Att vara medveten om att du antagligen kommer bli lurad till att vilja köpa något du inte behöver är ett första steg i att faktiskt hantera köpimpulsen när den väl dyker upp.

Att konsumera produkter man inte behöver, som handlar i en låda och flera år senare på en soptipp är väldigt dåligt för miljön och de resurser vi har att tillgå. Det är också ett onödigt slag mot din privatekonomi.

Vi vill dock vara tydliga med att det såklart kan uppstå situationer där du påminns om något du behöver på grund av just ett erbjudande. Det är inte orimligt att köpa det då, men det bör vara ett genomtänkt och medvetet val.

5. Gör ett slag för miljön

klimatsmart handelTillhör du dem som sparar inköp av ny dator, TV, mobiltelefon, resväska, kläder, julklappar, presenter och mycket mer till Black Week för att du vet om att du kommer spara tusenlappar?

Varför inte räkna ut efteråt hur mycket du faktiskt sparade på detta strategiska val och donera t.ex. 10 % av det du sparat till en välgörenhetsorganisation som gör miljöinsatser?

Det är ett intressant sätt att spara pengar + bidra till miljön som andra personer inte hade gjort. Om du totalt sätt sparar 3 000 kr genom dina olika köp under Black Week, så kan du t.ex. donera 300 kr och du har fortfarande gjort en riktigt bra affär.

Det är också ett sätt att vända den konsumtionshets som rean kritiseras över till något gott eller i alla fall betydligt mindre dåligt.

Vanliga frågor & svar om Black Week

 1. När infaller Black Week?
 2. Hur länge pågår Black Week?
 3. Vad skiljer Black Week från Black Friday?
 4. Kan man förvänta sig bra erbjudanden?
 5. Hur mycket pengar kan man spara på Black Week?
 6. Kommer Black Week att köras trots covid-19?

1. När infaller Black Week?

Det korta svaret är mellan 20:e november och 26:e november under 2023.

Black Week infaller samma vecka som Black Friday som i sin tur styrs av högtiden Thanksgiving som alltid firas den fjärde torsdagen i november.

Förra året startade flera butiker sin rea inför helgen veckan innan, vilket i år innebär 17-19:e november.

Dessutom finns det några glada e-butiker som kört igång tidigare än så. Vi tycker det är tråkigt då konceptet vattnas ut för att vissa e-butiker vill vara först med erbjudanden. Vår kampanjsida drar därför igång officiellt lördagen den 17:e november då tillräckligt många e-butiker kör igång sin rea och inom några dagar är rean i full gång.

2. Hur länge pågår Black Week?

Black Week pågår ungefär en vecka. Starten för de butiker som kör hela Black Week är normalt sätt söndagen eller måndagen. Sen pågår rean hela veckan med höjdpunkten Black Friday på fredagen. Under helgen fortsätter rean och på måndagen inträffar Cyber Monday där det kan tillträda nya erbjudanden hos vissa butiker.

3. Vad skiljer Black Week från Black Friday?

Black Week är ett sätt för främst e-handlare att bredda sin rea från en dag till en hel vecka. Fördelarna med det är att logistiken fungerar mycket bättre då, men nackdelen blir en utdragen rea där många av de bästa erbjudanden kommer på fredagen.

Black Friday som alltid inträffar fredagen efter Thanksgiving var den första och stora rea-dagen. Namnet som kommer från bokföring där svarta siffror är positiva siffror och efter högtiden så börjar julhandeln dra igång där det går bra för butikerna. Detta firas med en rea för konsumenterna.

Black Week är ett nyare koncept men fler och fler butiker ansluter sig varje år. Det finns även Black Weekend som anspelar på fredagen till måndagen där Cyber Monday inträffar.

Under 2019 växte Black Week kraftigt mot tidigare år medan självaste fredagen fick en svalare utveckling. Efterföljande år blev fenomenet ännu tydligare och Black Week har blivit riktigt stort. Vi förväntar oss samma utveckling för 2023 där ett stort fokus ligger på hela vecka snarare än bara fredagen.

4. Kan man förvänta sig bra erbjudanden?

Det kan man absolut göra, men det gäller också att vara prismedveten.

Genom att förbereda sig på vad man ska handla under rean, har man också en mycket bättre koll på vad detta faktiskt kostar. Det är då lättare att avgöra om ett erbjudande är bra eller dåligt.

De flesta seriösa butiker har riktiga erbjudanden med prissänkningar som ligger från ca 5-10 % och upp till 70 % på olika varor. De flesta produkter som sätts ner ligger i omfånget 10-30 %.

5. Hur mycket pengar kan man spara på Black Week?

Det beror på vad du ska handla för produkter och hur mycket du tänkt spendera.

Bäst erbjudanden brukar man hitta på säsongsprodukter som ska bort där t.ex. kläder ett typiskt exempel. Även TV-apparater är komiskt nog något av säsongsprodukter då nya modeller lanseras i början på året och tillverkaren vill göra sig av med fjolårets modeller.

En TV som lanserades i början av 2023 för 25 000 kronor, kan mycket väl säljas ut på Black Friday för under 15 000 kronor. Ur ett ekonomiskt perspektiv bör man alltid köpa sin TV under Black Week eller mellandagsrean då många tv-apparater når sina lägsta priser.

Nya produkter som lanserats efter sommaren brukar inte sjunka mycket i pris, men det finns undantag här också. Ibland lanserar butiker reklamhäfte med kampanjpriser inför Black Week och Black Friday där man säljer begränsat antal produkter till förlust för att locka till sig uppmärksamhet och konsumenter. Är man snabb på köp-knappen kan man göra extrema fynd här.