Bästa Rödbetsjuicen

Bästa Rödbetsjuicen

Rödbetsjuicen är idag en av de mest populära dryckerna för att förbättra hälsan där man uppvisat tydliga förbättringar i prestationsförmågan hos konditionsidrottare som t.ex. utövar löpning och cykling. Men det har också många andra fördelar som förbättrat blodtryck hos de som lider av högt blodtryck och det det finns många anledningar att dricka ett glas om dagen.

Bland löpare har intresset för rödbetsjuice exploderat de senaste åren vilket även gjort att rödbetsjuicen lätt tar slut i butiker under tävlingssäsongen. Det är inte konstigt då det är en av få kosttillskott som man sett så tydlig effekt på där uthålligheten och prestationsförmågan ökar.

Vi kommer på denna sida titta närmare på några av de bästa rödbetsjuicerna och även gå in närmare i detalj på hur det förbättrar prestationsförmågan och vilka andra hälsoeffekter som tester & forskning tydligt kunnat visa.

Beet it Rödbetsjuice – Bäst i test

Beet it Rödbetsjuice
 • Ekologisk utan tillsatser
 • 90% rödbetsjuice & 10% äpplejuice
 • Tetra-förpackning 1 liter
 • Billigare vid köp av 8-pack
 • Bästa rödbetsjuicen sett till pris

Priser för Beet it Rödbetsjuice

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Beet it har tagit fram en ekologisk rödbetsjuice som är tillverkad av 90% rödbetsjuice och 10% äpplejuice utan att använda koncentrat eller andra tillsatser. Mycket mer naturligt än så här blir det inte och är en perfekt källa till nitrat och andra näringsämnen som finns i rödbetsjuice.

Denna rödbetsjuice tillverkas genom kallpressning för att få ut så mycket näringsämnen som möjligt ur rödbetan. Samtidigt tillsätts lite äpplejuice som för att ge god sötma till rödbetsjuicen som annars lätt kan uppfattas som svårdrucken.

Beet it rödbetsjuice i Tetra-förpackning är en praktisk och kostnadseffektiv lösning som ger 4-5 portioner per liter (beroende på hur mycket man tar). Effekten av rödbetsjuicen kan synas som tidigast ett antal timmar efter första portionen.

Denna produkt kan köpas löst men också i 8-pack som då ger 8 liter rödbetsjuice och perfekt för uppladdning inför flera tävlingar eller hårda träningspass.

RÅ Rödbetsjuice Bag in Box

RÅ Rödbetsjuice Bag in Box
 • Ekologisk rödbetsjuice
 • 98% rödbetsjuice och 2% äppelcidervinäger
 • Smart Bag-in-Box-lösning
 • Inga tillsatser, bara juice
 • Säljs som 3-pack för totalt 9 liter

Priser för RÅ Rödbetsjuice Bag in Box

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Ett annat alternativ på ekologisk rödbetsjuice är Bag-in-Box alternativet från juicetillverkaren RÅ. Varje Bag-in-Box har 3 liter rödbetsjuice och säljs även i 3-pack som då ger dig 9 liter.

Detta är ett perfekt alternativ för dig som är på jakt efter nitrat och de goda egenskaper som rödbetan för med sig. Med ett glas om dagen förbättrar du din prestationsförmåga och kan få ut mer av träningen och inte minst pressa dig och få ut maximal uthållighet på tävling.

Vill du endast maximera din prestationsförmåga inför tävling kan du börja ta rödbetsjuice upp till en vecka innan tävlingsdagen och sedan ta 1-2 glas om dagen.

Denna rödbetsjuice är tillverkad av 98% rödbetsjuice och 2% äppelcidervinäger. Det sistnämnda är tillagt för att balansera pH-värdet för en längre hållbarhet och en något mer frisk smak till drycken.

Vet du med dig att du kommer förbruka mycket Rödbetsjuice och vill använda det under en längre tid sparar du en slant och tid på att köpa 3-pack direkt. Kanske du dela med kompis eller träningspartner också.

Beet it Sport Shot – Koncentrerad shot

Beet it Sport Shot
 • Bästa valet för bekväme idrottaren
 • Säljs styckvis eller i praktisk 15-pack
 • Hög mängd nitrat med hela 400 mg / shot
 • Koncentrerad rödbetsjuice som 70 ml / portion
 • Praktiskt att ta med sig

Priser för Beet it Sport Shot

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

En populär produkt som är speciellt framtagen för idrottare är Beet it Sport Shot som är en mer koncentrerad dryck av rödbetsjuice.

Shoten innehåller totalt 70 ml dryck bestående av 98 % rödbetsjuice-koncentrat och 2 % citronsaft-koncentrat som ger dig totalt 400 mg nitrat per shot vilket är en bra uppladdningsnivå inför tävling.

Eftersom drycken är koncentrerad får man in mer nitrat och näringsämnen per volym men gör också att det går snabbare och lättare att dricka.

Som uppladdning inför en tävling kan du ta 1-2 shots per dagen och börja 6-7 dagar innan tävlingen. Se även till att få i dig 1-2 shots några timmar innan starten på tävlingen för att maximera effekten.

Skip Beet Speed – Kapslar som alternativ

Skip Beet Speed
 • Kapslar med rödbetspulver
 • Rikt på nitrat med 300 mg / portion
 • Bra alternativ till rödbetsjuice

Priser för Skip Beet Speed

147 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Även om tester visat att det förmodligen är bättre att dricka rödbetsjuice jämfört med att bara få i sig nitrat som kosttillskott så är det största effekten du får av rödbetsjuicen trots allt ändå baserat på att den är rik på nitrat.

Om du av någon anledning inte vill dricka rödbetsjuice så finns det alternativ som dessa kapslarna från Skip Nutrition där man tagit tillvara på rödbetans goda ämnen och gjort det till kapslar.

Varje kapsel innehåller 150 mg nitrat och det rekommenderas att du tar 2-3 om dagen vilket då ger minst 300 mg nitrat som extra dagligt intag. Detta motsvarar ca 2 glas rödbetsjuice och ska vara en bra mängd för uppladdning inför en tävling. På doseringsförslagen nämns dock att ta upp mot 4 tabletter per dag som uppladdning och för den som vill vara på säkra sidan är det kanske bäst.

Innehållet i kapslarna är främst L-arginin nitrat och rödbetspulver. Och bland näringsämnen återfinns endast nitrat. Däremot är det ett par andra tillsatser som krävs för att kosttillskott ska hålla sig.

I praktiken är detta kanske ingen ersättare till rödbetsjuice i den bemärkelsen då den förmodligen missar många andra av de goda ämnen som finns i rödbetan. Men det är ändå ett extrakt av det viktigaste ämnet i rödbetan som ger ökad prestationsförmåga. Således blir det också ett bra alternativ för den som hellre vill uppnå detta med tabletter.

Prestationshöjande

Rödbetsjuice hjälper även eliten
Rödbetsjuice har visat sig hjälpa på elitnivå också, även om effekterna tycks vara mindre. Bild från Stockholm Marathon 2017.

En av de största fördelarna med rödbetsjuice är att det förbättrar kroppens förmåga att ta upp syre vilket visat sig förbättra prestationen i konditionsidrotter. Genom att förbättra blodflödet, syreupptagningen och effektiviteten av musklerna har man sett att rödbetsjuice gör att syret räcker 3-4 procent längre.

Allt ifrån motionärer upp till elitnivå har visat sig gynnas av rödbetsjuice. På den yttersta elitnivån är dock effekterna mindre där inte alla får någon positiv effekt.

Rödbetsjuicen är väldigt rikt på nitrat vilket är det ämne du är främst ute efter för ökad prestation. I förhållande till andra källor är rödbetorna i topp när det gäller mängden nitrat. I en jämförelse som gjordes var det bara Ruccola som var bättre än rödbetorna i mängden nitrat. Men eftersom Ruccola är svårt att äta i större mängder eller att pressa till juice blir rödbetor det bästa alternativet.

För att verkligen få nytta av den prestationshöjande effekten kan det vara intressant och viktigt att känna till exakt hur detta fungera. Dels är det en effekt som tar lite tid vilket gör att du bör ladda med rödbetsjuice i god tid i förväg men du har också möjligheten att spotta bort effekten om du vill.

När du äter mat med nitrat så frigörs nitratet och tas upp av tarmarna och skickas ut i kroppen med blodet. Spottkörtlarna tar upp ämnet vilket gör att din saliv i munnen blir mer rik nitrat. I munnen har du sedan bakterier som tar åt sig av nitratet och utsöndrat nitrit. Nitriten sväljs med saliven, tas upp och görs om till kväveoxid vilket är det aktiva ämnet här. Kväveoxid utvidgar blodkärlen och ökar din syreupptagningsförmåga.

En bonuseffekt av det nitrit som bakterierna producerar är att det även motverkar kariesbakterier. Du får alltså ett mer effektivt saliv.

Att använda bakteriedödande munskölj regelbundet är kanske inte det bästa alternativet och att spotta gör att du blir av med effekten. Just att spotta är något som faktiskt utfördes i en studie som även Runners World tog upp i sin artikel. Det man kan kunde påvisa var att effekten av nitratet försvinner om man spottar ut allt saliv istället för att svälja det.

Uppladdning med nitrat

glas med rödbetsjuiceOm du ska utföra ett lopp och vill maximera effekterna av nitrat bör du börja minst 3 dagar innan loppet men gärna upp till 6-7 dagar innan loppet. Ta två glas på ca 2,5 dl två gånger om dagen (morgon och kväll) så bygger du upp en bra grund inför tävlingsdagen.

På tävlingsdagen kan du ta ett glas direkt på morgonen och försöka ta ett glas ca 90 minuter innan start. Den maximal effekten uppnås någonstans mellan 90-120 minuter efter sista intaget så även om en uppladdning är viktig kan man få den där sista knycken genom att ta precis innan loppet också.

Tittar man på löpning är de mycket tveksamt om det blir någon positiv effekt på kortare lopp som 5-10 km utan det är när man är aktiv en längre tid som effekterna blir störst. Halvmaraton och maraton blir två distanser där det är tänkbart för en löpare.

Triathlon blir såklart också viktigt eftersom den totala tiden ofta blir väldigt lång i de längre distanserna. Eftersom Ironman har växt i intresse lär således även rödbetsjuicen göra det då både en halv och hel Ironman är väldigt långa distanser.

Rödbetsjuice kan vara ganska dyrt och vill du hitta ett mellanting kan du mycket väl börja med att äta mycket nitratrik mat där såklart rödbetor är ett hett val. Skär upp rödbetor och potatis och gör en god mix i ugnen där du sedan äter en sallad med Ruccola och Spenat i så har du snabbt nått en bra mängd med nitrat.

Bättre blodtryck m.m.

Förutom att förbättra prestationsförmågan vet man att rödbetsjuice är riktigt bra för de med högt blodtryck. Även här är det nitratet man vill åt och i en studie där man jämförde en placebogrupp och med en grupp som fick rödbetsjuice såg man att dels hade mängden nitrat i kroppen ökat hos testgruppen men även att deras blodtryck hade avsevärt förbättrats under de veckorna medan placebogruppen hade mer eller mindre oförändrade värden.

I testet med blodtryck var det patienter med höga värden i blodtryck där effekterna blir att de får bättre och mer normalt blodtryck genom att dricka ett glas rödbetsjuice om dagen. Om du har högt blodtryck och på ett naturligt sätt vill sänka det så kan absolut rödbetsjuice vara ett alternativ. Men här bör du rådfråga med läkare först.

Att äta för mycket nitrat under väldigt lång tid kan möjligtvis påverkar kroppen negativt genom att den själv stänger av tillverkning av detta. Att däremot försöka äta mycket sallad som Ruccola, Spenat och kanske mixa in rödbetor i kosten oftare gör att du kommer få i dig mer mängder av nitrat genom vanlig kost.

Rödbetsjuice bättre än bara nitrat

Rödbetsjuice är bäst

Så om nitrat är ämnet man vill få i sig för att prestera bättre, varför inte bara ta det som kosttillskott och på så sätt slippa dricka rödbetsjuice? Det skulle utan tvekan medföra flera fördelar som att man slipper smaken av rödbetsjuice (som kan vara svår att vänja sig helt vid) och en roligare färg på urinen.

I en ”ny” studie från 2016 testade man just detta med 12 vältränade och frivilliga personer genom en serie av tester med tre olika doser av nitrat på 3, 6 och 12 mmol som intogs antingen genom rödbetsjuice eller direkt från natriumnitrat (sodium nitrate) upplöst i vatten.

När det kommer till den prestationshöjande effekter för konditionsidrotter som löpning och cykling är resultatet av rödbetsjuicen att man kan prestera på samma nivå fast man gör det lite mer lönsamt för mängden syre som behövs vilket spelar stor roll i längre distanser.

I studien uppstod det dock problem där rödbetsjuicen visade just på denna effekten medan inte alls samma effekt uppnåddes med bara nitrat blandat i vatten.

Det är en intressant hypotes som lyfts fram i Runners World’s artikel baserat på denna studie att man tidigare har testat att ta bort nitratet från rödbetsjuice och då försvann den positiva effekten. Slutsatsen man drog då var att det var nitratet som var det viktiga ämnet som gjorde att man upplevde alla dessa positiva effekterna.

Men om nu så inte är fallet, blir slutsatsen att alla andra näringsämnen i rödbetsjuice bidrar till att kroppen kan använda nitratet på ett bra sätt. Kanske kan processen av nitrat förbättras med vitaminer och antioxidanter som finns i rödbetsjuicen, något man hade missat om man bara tog rent nitrat.

Slutsatsen som artikeln i Runner’s World går in på är att man behöver hela paketet, något även Jacob Gudiol varit inne på i sin inledning  för denna artikel där han tar upp en studie där man funnit att kaffe har bättre effekt än rent koffein.

Slutsatsen blir att kaffe har runt 1000 olika ämnen och att det kanske inte bara är koffein som ger en positiv och förbättrad effekt. I detta fallet var det styrketräning där man såg en skillnad i knäböj mellan kaffe och bara rent koffein.

Det är alltså mycket trolig teori just nu att det är rödbetsjuicen som helhet som är det bästa att satsa på just nu.

Gillar man inte smaken kanske det är bättre att satsa på koncentrat av rödbetsjuice så att du kan få i dig hela dagliga dosen med några klunkar.

Hur vi valde ut bästa rödbetsjuicen

För att kunna välja ut den bästa produkten för rödbetsjuice måste man först veta vad man vill få ut av drycken och vad det är man ska leta efter.

Nitratet är det ämne man främst vill åt i rödbetsjuicen men där finns även många andra ämnen så det bästa är att få i sig allt, i alla fall om man får tro de tester som gjorts. Även om rent nitrat kan ha en positiv effekt verkar helheten av rödbetan ge ett bättre resultat.

Rödbetsjuice är inget måste för att uppnå detta utan du kan på andra sätt få i dig detta, lättast kanske genom att äta just rödbetor. Kanske är detta även det godaste och billigaste alternativet för många.

Rödbetsjuice har dock många praktiska fördelar och är lätt att ta till en middag utan att tvinga att man har rödbetor som en ingrediens i matlagningen. Därför tittar vi närmare på juicen eftersom den alltid går att ta.

Den bästa rödbetsjuicen blir lätt den som ger mest för pengarna. Det är tyvärr inte svårare än så. Det kan vara ett alternativ att titta efter ekologisk rödbetsjuice om man vill väga in den aspekten. Även svensk rödbetsjuice som är gjord på svenska rödbetor kan vara ett miljösmart val.

Vi har valt fram de bästa produkterna vi hittade och fyllt på med övrig information som du kan tänkas behöva om du funderar på att köpa rödbetsjuice och vill ladda för att få en bättre prestationsförmåga i längre lopp.

Källor & Test

De källor och test som vi använt för att säkerställa vikten av rödbetsjuice, dess positiva effekter och varför det är intressant i konditionsidrotter som håller på en längre tid listas här under.

 • Rödbetsjuicens positiva effekter över rent nitrat – 2016 – Runner’s World (engelska)
  Den engelska versionen av Runner’s World skrev en artikel om slutsatserna kring den forskning som visade på positiva effekter av rödbetsjuice men där det blev mer negativt resultat av att bara ta rent nitrat. Mycket tyder alltså på att du gynnas mer av att ta rödbetsjuice jämfört med rent nitrat.
 • Podcast med Filip Larsen – 2016 – Tyngre.se
  Om du verkligen är intresserad om rödbetsjuice med nitrat och hur det påverkar prestationsnivån så är denna podcast intressant. Filip Larsen med PhD inom träningsfysiologi har i flera år forskat på ämnet och delar med sig av vad de kommit fram till och även vad andra kommit fram till.
 • Forskningen ansågs vara doping-forskning  – 2016 – SVT
  Svenska forskare vill studera effekterna av rödbetsjuice i kombination med koffein men stoppades först då det ansågs ligga väldigt nära dopningsforskning vilket är förbjudet. Men efter överklagande släpptes det igenom eftersom varken koffein eller rödbetsjuice (nitrat) är dopingklassat. Men det visar på hur tydliga effekter dessa två har idag.