Bästa Raclettegrill

Bästa Raclettegrill

Raclette är ett trevligt sätt att laga mat på som för tillagningen av maten till köksbordet. För att kunna bjuda på raclette krävs ett raclettejärn eller raclettegrill som det också kallas.

På denna sida går vi igenom de bästa raclettegrillarna baserat på tester, recensioner och kundomdömen. Raclettejärn som fått bäst i test kan vara bättre och säkrare modeller att satsa på än andra.

Förutom att man kan titta på smarta lösningar och bra byggkvalitet och så är den bästa raclettegrillen den som passar ditt behov mest. Du kan läsa längre ner på sidan vad du bör tänka på inför köpet.

Severin RG 2341 – Bäst i test

Severin RG 2341
 • Medföljande Grillsten
 • Vändbar panna för grillning eller för plättar
 • Behandlad för att inte maten ska fastna
 • Justerbar termostat
 • Toppbetyg i test och bästsäljare på Amazon

Priser för Severin RG 2341

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Severin är den tillverkare som är ledande inom framtagning av raclettegrillar och har flera bra modeller. Deras RG 2341 är dock den mest sålda raclettegrillen på tyska Amazon med över 800 recension och ett snittbetyg på 4.2 av 5.

Raclettejärnet har även tagit hem näst bästa placering i ett stort tyskt test av raclettejärn med ett betyg strax efter den avsevärt dyrare testvinnaren.

Modellen har full justerbar temperatur så att du kan få den grilleffekt som du önskar. Överst har du en platta gjord av sten vilket ger dig möjligheten att tillaga och grilla mat utan att tillsätta fett.

Du har också en grillplåt som går att vända på och få fyra formar för plättar om du önskar det. Möjligheterna att tillaga den mat man vill är stor med denna modell.

Underst har du 8 stycken pannor där varje middagsgäst kan använda för att tillaga sina egna grönsaker och smälta sin egen ost.

OBH Nordia Raclette – Bra val

OBH Nordia Raclette
 • Svensktillverkad Raclettegrill
 • Två grillplattor och pannor till 8 personer
 • Steglös termostat för perfekt temperatur
 • Medföljande recept
 • De avtagbara plattorn tål maskindisk

Priser för OBH Nordia Raclette

798 krTill Butik
 • Gratis frakt över 1000 kr
 • Öppet köp i 14 dagar
798 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Den nordiska tillverkaren OBH Nordica har en Raclettegrill med termostat och avsedd för upp till 8 personer. Modellen är prisvärd med välplanerade funktioner i klassisk OBH Nordica stil där man får mycket för pengarna.

Raclettejärnet kommer med två avtagbara grillplattor som klarar av att diskas i maskin efter att de använts. Plattorn är även betäckta med s.k. non-stick beläggning för att mat inte ska brännas fast och underlätta rengöring.

Varje grillplatta har mått på 18 x 20 cm vilket är bra med yta för att kunna grilla och steka grönsaker och annat tilltugg.

Under grillplattorna sitter 8 stycken portionsplattor som också har samma beläggning för att skydda mot att ost bränns fast.

Temperaturen på plattorn kan du själv justera så att du uppnår önskad effekt på din tillagning. Kundrecensioner om OBH Nordicas raclettegrill tyder på att de lyckas väl med sin design likt många andra av deras produkter.

Severin RG 2681 – Bäst för runda bord

Severin RG 2681
 • Termostat för att ställa värme
 • Plasthus byggt av hög kvalitet
 • Stor grillyta med 8 pannor att smälta ost
 • Belönad som mycket prisvärd i test
 • Perfekt för runda bord så alla kommer åt

Priser för Severin RG 2681

522 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
629 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
899 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Har du runt bord är Severin RG 2681 ett bra val då den kan stå i mitten på bordet och alla har enkelt att komma åt den vilket är betydligt svårare me en rektangulär raclettegrill.

Precis som andra modeller från Severin så har RG 2681 en non-stick behandling på grillplattorna som gör det lätt att grilla och tillaga mat utan att det bränns fast vilket underlättare rengöring efteråt.

Modellen kommer med en stor rund grillplatta med en area på 815 cm² och 8 portionspannor undertill där man kan tillaga vad man önskar (normalt sätt för att smälts ost).

Du ställer själv temperaturen på raclettejärnet genom att vrida på termostaten och allting är väldigt enkelt att komma igång med tack vare att de är elektriska.

Vad är raclette?

Raclette middagRaclette har sitt ursprung från medeltiden där ost smältes i en panna över eld. Det har sitt ursprung från Schweiz och har sedan spridit sedan dess.

Raclettejärn och grillarna är framtagna för att underlätta detta arbete där varje måltidsgäst kan smälta sin egen ost. Det går bra att använda egna ostar med det finns även specifik racletteost att köpa.

Ett tips är dock att inte använda sig av en för mager ost utan låt gärna fetthalten i osten ligga på 25% eller mer. De magra ostarna under 20% fungerar betydligt sämre att smälta och det blir inte alls samma god resultat.

En kul detalj är att Schweiz under 2006 producerade 13 000 ton racletteost vilket visar lite på dess popularitet

De raclettejärn som finns idag har grillytor överst där man kan tillaga kött, grönsaker, fisk och egentligen vad som normalt sätt passar på en grill. Under grillytan har man små portionspannor där varje gäst smälter sin egen ost. Här kan man kombinera att smälta ost över kött och grönsaker också. Det är egentligen bara fantasin som stoppar en.

Det trevliga med raclette är att man samlas runt bordet och lagar maten tillsammans och på det sett man själv önskar. Det är en social måltid som vara längre och perfekt att använda som fredags- eller lördagsmat inom familjen eller vid bjudningar.

Tänka på vid köp av raclettejärn

När du köper raclettegrill så kan det i ett första ögonblick verka svårt att välja men många modeller är väldigt lika. Trots detta finns där en del skillnader som är viktiga att känna till för att du ska kunna hitta det bästa raclettejärnet för dig.

Formen på grillen har betydelse och bör väljas efter ditt bords utformning för bästa resultat. Sitter man vid ett runt bord blir det lättare för att gäster om man har ett runt raclettejärn. Även ett kvadratiskt bord skulle möjligen de runda modellerna fungera bäst.

Om du har ett rektangulärt middagsbord vilket är det vanligaste så blir det även bäst om raclettegrillen har samma form.

En del raclettegrillar kommer med en grillsten. Det kan vara att stenen helt och hållet ersätter plåten eller att det bara görs delvis.

Stenen tar längre tid att bli varmt och använder således även mer elektricitet än ett vanligt järn behöver. Men den håller längre om den användas försiktigt och stenen gör att ingenting fastnar och att du kan tillaga utan att använda fett. Rengöringen av stenen är också väldigt lätt vilket kan vara en fördel med.

Även om grillytorna av järn och metall har beläggningar för att göra att maten inte ska fastna så kan det ändå hända att detta sker och med tiden så kommer antagligen beläggningen att slitas till en nivå där det börjar fastna mer.

En del grilljärn och stekytor i toppen på raclettegrillen kan vara vändbara och ge olika egenskaper baserat på vad du vill ha. Detta kanske också vara något som är värt att titta närmare på.

En stor fördel med raclettegrillar är att de inte är speciellt dyra. Många modeller ligger mellan 400-800 kronor.

Så valde vi ut de bästa raclettegrillarna

Raclettejärn och raclettegrillar har inte varit delaktiga i några större tester. Även om trenden växt och produkterna blivit mer populära så har det inte nått den omfattning för att oberoende tester som jämför olika järn etablerat sig i Sverige.

Vi har istället fått titta utomlands och framför allt i Tyskland som är hemland för raclette. Här finns det lite mer information att gå på och några tester som utser raclettejärn som bäst i test.

Produkterna för raclette har kompletterats med de som fått bra betyg av konsumenter. Detta gör det också möjligt att kunna presentera nordiska tillverkare som t.ex. OBH Nordica.

Slutsatsen är att det är väldigt svårt att kröna en enskild vinnare och många raclettejärn fungerar antagligen helt okej. Besluten har dock tagits baserat på den information som finns att tillgå.

Källor / Tester

Lista på de källor och test som vi använt oss av för att kunna presentera de bästa raclettegrillarna.

 • Tyskt test av raclettegrillar – 2017 – expertentesten.de
  Stort test av många olika raclettegrillar där bland annat raclettejärnen från Severin placerar sig bra och får fina betyg.
 • Prisjakt – 2019
  Vi har använt oss av Prisjakt för att kunna hitta de mest populära raclettegrillarna och få en uppfattning om de fortfarande är till salu. Eventuella omdömen kan även kommas att vägas in från Prisjakt tillsammans med källor som t.ex. Amazon och andra butiker för att ge en helhetsbild i vad konsumenterna själva tycker.