Raclettegrill Bäst i Test

Bästa Raclettegrill

Raclette är ett trevligt sätt att laga mat på som för tillagningen av maten till köksbordet. För att kunna bjuda på raclette krävs ett raclettejärn eller raclettegrill som det också kallas.

På denna sida går vi igenom de bästa raclettegrillarna baserat på tester, recensioner och kundomdömen. Raclettejärn som fått bäst i test kan vara bättre och säkrare modeller att satsa på än andra.

Förutom att man kan titta på smarta lösningar och bra byggkvalitet och så är den bästa raclettegrillen den som passar ditt behov mest. Du kan läsa längre ner på sidan vad du bör tänka på inför köpet.

Princess Pure 8 – Bästa Raclettegrill

Princess Pure 8 162910
 • Bästa Valet 2022
 • Mycket bra omdöme från konsumenter som testat
 • Tillverkad i bambu ger festligt intryck
 • Stort grilljärn och stekjärn överst
 • 8 st raclettejärn för upp till 8 personer
 • Steglöst reglage för värmen

Priser för Princess Pure 8 162910

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Princess Pure 8 är en funktionell och estetiskt tilltalande raclettegrill som även fått bra betyg från konsumenter som testat den. Det är också en av de mest populära alternativen på marknaden och vi förstår varför.

RaclettegrillÖverst på raclettegrillen återfinns ett grilljärn och ett stekjärn som kan användas av alla för att steka eller grilla sina råvaror på önskat bevåg. Det fungerar utmärkt att grilla kött, fisk eller steka grönsaker efter eget tycke och smak.

Under de två stora järnen återfinns de 8 små raclettejärnen som kan delas jämt mellan middagsbordets hungriga personer. Här har man möjligheten att tillaga sin egen rätt på sitt egna vis och du kommer åt 4 stycken på vardera långsida. Värmen för raclettejärnen kan justeras med ett steglöst vred på sidan som ger dig full kontroll för att hitta rätt nivå.

En stor fördel med Princess Pure 8 är den nedre hyllplanet som kan användas för pannor som inte är i bruk än. Kanske vill du vänta med att förbereda din nästa raclettejärn och kan således låta den vila där nere på ett praktiskt sätt.

Den är tillverkad i bambu vilket ger ett festligt och fräscht intryck på bordet. Oavsett om du funderar på ett bra raclettejärn till fredagsmiddagen med familjen eller kanske för ett större sällskap så är Princess Pure 8 en av de bättre raclettegrillarna du kan köpa.

Efter vår sammanställning av funktioner, kvalitet, omdömen och priser så får Princess Pure 8 bäst testresultat och vinner utmärkelsen ”Bästa Valet 2022”.

WMF Kitchen Minis Raclette – Liten raclettegrill

WMF Kitchen Minis Raclette
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
 • Praktisk design för två personer
 • Två små samt ett större raclettejärn
 • Stor raclettegrill med plats för keramisk skål
 • Möjlighet att kombinera med chokladfondue
 • Kan diskas i maskin vid behov

Priser för WMF Kitchen Minis Raclette

789 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
951 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
1 134 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

WMF Kitchen Minis Raclette är en liten och smidig raclettegrill avsedd för en mysig parmiddag.

Raclettegrillen har endast två raclettejärn som ger två personer vars ett järn att använda. Det följer dock med två små raclettepannor samt ett större järn som använder båda utrymmena.

Raclettejärnen är täckta med non-stick-beläggning så det är enkelt att använda plastspaderna för att få loss det du lagat i järnen.

WMF KÜCHENminis Raclette med chokladfondue

Raclettegrillen överst ger en stor yta för grilla till allt ifrån goda grönsaker till skaldjur och annat gott. Det finns och utskuret spår för att placera den medföljande skålen som då värms upp. Den kan användas för att smälta choklad eller värma annat gott. De två medföljande spetten kan användas för att doppa godsaker för att få chokladfondue eller liknande.

WMF Kitchen Minis Raclette är tillverkad med bra material där rostfritt stål, högkvalitativ plast och annan lättmetall täck av non-stick beläggning pryder de flesta delarna. Totalt sätt ger det en bra känsla och klart bättre än många billigare alternativ.

Delarna kan diskas i maskin så rengöringen är enkel om du inte orkar diska förhand. Vår erfarenhet är dock att det är lättast att diska ytor med non-stick-beläggning för hand i varmt vatten så undviker man att det slår emot annan metall och skadas.

Detta set med raclettegrill och bra tillbehör ett perfekt kit för dig som endast vill ha en lite mindre modell för att tillsammans med partnern få till en mysig middag. Storleksmässigt får du lite mer per person än vad de stora modellerna erbjuder men samtidigt blir du begränsad och kan inte använda den i större sällskap.

Vill du har en raclettegrill för ett mindre sällskap är WMF Kitchen Minis Raclette det bästa valet och är en högkvalitativ produkt som fått mycket bra betyg av konsumenter som köpt och testat den.

Tefal RE4588 – Många raclettejärn

Tefal RE4588
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • En av de bästa raclettegrillarna
 • 10 pannor ger många möjligheter
 • Lyser när temperaturen är rätt

Priser för Tefal RE4588

1 075 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Tefal RE4588 är en perfekt raclettegrill för familjen eller det medelstora sällskapet som vill njuta av god raclette över middagen. Raclettegrillen har fått väldigt bra betyg från de konsumenter som testat den och anses vara ett väldigt bra raclettejärn bland de som säljs idag.

Tefal RE4588 - Bra raclettegrillRaclettegrillen Tefal RE4588 eller Tefal Raclettegrill inox & design som den också benämns som har 10 stycken raclettejärn med 5 stycken på vardera sida. Vi tror däremot att det är svårt att på ett optimalt sätt placera den så 10 personer når den längs ett långbord. Men det är såklart en möjlighet med lite hjälp från bordsgrannen.

En stor fördel är dock att de ytterst pannorna kan vändas och således vara tillgängliga även från kortsidan på raclettegrillen vilket möjliggör bordsplacering även på det hållet.

Den översta och stora grillplattan är belagd med non-stickbeläggning som gör att den är mycket lättare att rengöra. Den går också att ta loss och på så sätt rengöra fristående. De tio små pannorna är av naturliga skäl löstagbara och är lätta att rengöra med.

Tefal RE4588 är utan tvekan ett av de bästa raclettegrillarna du kan köpa idag. Den har fått goda omdömen från många konsumenter som testat den och den enda egentliga nackdelen tycks vara att den kostar några hundralappar mer än andra alternativ.

Severin RG 9645 – Bästa Budgetval

Severin RG 9645
 • Bästa Budgetval 2022
 • Prisvärd raclettegrill
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Räfflat grilljärn och natursten
 • 8 st raclettejärn

Priser för Severin RG 9645

468 krTill Butik
 • Gratis frakt över 499 kr
 • Öppet köp i 90 dagar

En mycket prisvärd raclettegrill för de som vill komma igång och prova konceptet utan att lägga allt för mycket pengar är Severin RG 9645. Den har en genomtänkt design och tillverkas av Severin som har flera raclettegrillar i sitt sortiment.

Grillen kommer med 8 stycken raclettejärn eller raclettespadar om så vill. Det gör att grillen är stor nog för att kunna bjuda ett medelstort sällskap på raclette som så önskas. Raclettespadarna kommer med olika färger på handtaget för att göra det lättare att hålla koll på vems som är vems.

Överst på grillen finns två olika ytor där sällskapet kan välja vilket de önskar att tillaga sina råvaror på. Den ena delen är ett grilljärn med non-stickbeläggning för att underlätta rengöring efteråt och den andra delen är natursten med uppsamling för köttsaft.

För värmereglering finns där ett steglöst vred som du snurrar på för önskad effekt. Det ger dig god kontroll att anpassa effekten efter behov.

Oavsett om du planerar att bjuda på raclette inför en mysig familjemiddag eller bjuda över vänner så kan Severin RG 9645 vara ett bra val. Konstruktionen håller kanske inte den högsta kvaliteten men den är också väldigt prisvärd. Tittar på vi på de konsumentomdömen vi hittar så har den även fått bra betyg av de som testat.

FAQ – Vanliga frågor och svar om raclette

Här nedanför har vi samlat vanligt ställda frågor om raclette och raclettejärn.

 1. Vad är raclette?
 2. Behöver man en raclettegrill för raclette?
 3. Vilka råvaror rekommenderas till raclette?
 4. Vad gör man med en Raclettegrill?
 5. Vad för dryck serveras bäst till raclette?

1. Vad är raclette?

Raclette middagRaclette har sitt ursprung från medeltiden där ost smältes i en panna över eld. Det har sitt ursprung från Schweiz och har spridits sedan dess.

Raclettejärn och grillarna är framtagna för att underlätta detta arbete där varje måltidsgäst kan smälta sin egen ost. Det går bra att använda egna ostar med det finns även specifik racletteost att köpa.

Ett tips är dock att inte använda sig av en för mager ost utan låt gärna fetthalten i osten ligga på 25% eller mer. De magra ostarna under 20% fungerar betydligt sämre att smälta och det blir inte alls samma god resultat.

En kul detalj är att Schweiz under 2006 producerade 13 000 ton racletteost vilket visar lite på dess popularitet

De raclettejärn som finns idag har grillytor överst där man kan tillaga kött, grönsaker, fisk och egentligen vad som normalt sätt passar på en grill. Under grillytan har man små portionspannor där varje gäst smälter sin egen ost. Här kan man kombinera att smälta ost över kött och grönsaker också. Det är egentligen bara fantasin som stoppar en.

Det trevliga med raclette är att man samlas runt bordet och lagar maten tillsammans och på det sett man själv önskar. Det är en social måltid som vara längre och perfekt att använda som fredags- eller lördagsmat inom familjen eller vid bjudningar.

2. Behöver man en raclettegrill för raclette?

raclettejärnNej, det finns andra sätt att smälta osten på i så väl en vanlig stekpanna som i ugnen.

Däremot är bilden av att äta raclette att det tillagas vid bordet av varje middagsgäst. Det har för avsikt att vara en social middag där man får välja själv hur de ska tillagas och med vilka tillbehör man önskar.

För att uppnå den sociala delen behövs i princip en raclettegrill då de har 6-8 små pannor som kan tilldelas till middagsgästerna.

3. Vilka är goda råvaror att ha till raclette?

raclette ost

Det fina med raclette är att det nästan bara är fantasin som sätter gränserna. Det mesta som går att grilla, steka eller smälta kommer fungera bra. Här är några exempel på goda råvaror att laga med raclette:

 1. Ost: Det finns många olika sorter av ost som passar bra till raclette, till exempel Emmentaler, Gruyère eller Appenzeller. Du kan också köpa specifik racletteost för ändamålet.
 2. Kött: Skivade korvar, kyckling, bacon eller rostbiff är alla goda alternativ att laga med raclette.
 3. Fisk: Skaldjur som räkor fungerar bra men även annan fisk som t.ex. lax kan fungera bra.
 4. Grönsaker: Skivade potatisar, morötter, paprika, sparris eller zucchini är alla bra tillbehör att grilla tillsammans med osten.
 5. Frukt: Ananas, aprikoser eller päron är alla goda alternativ att grilla och servera tillsammans med osten.
 6. Såser och dippar: Välj gärna olika såser och dippar att servera tillsammans med racletten, till exempel chilisås, senap eller aioli.

Glöm inte att välja en god dryck att dricka till racletten, till exempel rött vin eller öl.

4. Vad gör man med en Raclettegrill?

En raclettegrill är en bordsgrill specifikt avsedd för att användas för tillagning av raclette.

Raclette är en ost som smälts och där varje middagsgäst har möjligheten att tillaga den på sitt eget vis och tillsätta egna tillbehör.

Raclettegrillen existerar för att varje middagsgäst ska ha en egen liten stekpanna där de kan smälta osten.

5. Vad för dryck serveras bäst till raclette?

Alternativen bland alkohol är ganska många.

Vill man låta osten stå i centrum fungerar många vita viner som passar bra till ost. Det vita vinet passar också ofta bra till vegetariska tillbehör och fungerar fint som en god sällskapsdryck.

Däremot är det inte olämpligt att snegla på röda viner om middagen bjuder på t.ex. kött där dessa gör sig mer lämpliga. Rött vin gör sig dock generellt sett inte lika bra tillsammans med ost som vitt och kan lätt döva smakupplevelsen. Så var försiktig där.

För öl gäller i princip samma försiktighetsprincip. Ju mer smakstark och dominant öl du väljer desto mer tenderar den att ta över vilket är synd för den som vill känna raclettesmaken fullt ut.

Alkoholfria alternativ som cider, läsk och vatten fungerar givetvis alltid bra.

Tänka på vid köp av raclettejärn

När du köper raclettegrill så kan det i ett första ögonblick verka svårt att välja men många modeller är väldigt lika. Trots detta finns där en del skillnader som är viktiga att känna till för att du ska kunna hitta det bästa raclettejärnet för dig.

Formen på grillen har betydelse och bör väljas efter ditt bords utformning för bästa resultat. Sitter man vid ett runt bord blir det lättare för att gäster om man har ett runt raclettejärn. Även ett kvadratiskt bord skulle möjligen de runda modellerna fungera bäst.

Om du har ett rektangulärt middagsbord vilket är det vanligaste så blir det även bäst om raclettegrillen har samma form.

En del raclettegrillar kommer med en grillsten. Det kan vara att stenen helt och hållet ersätter plåten eller att det bara görs delvis.

Stenen tar längre tid att bli varmt och använder således även mer elektricitet än ett vanligt järn behöver. Men den håller längre om den användas försiktigt och stenen gör att ingenting fastnar och att du kan tillaga utan att använda fett. Rengöringen av stenen är också väldigt lätt vilket kan vara en fördel med.

Även om grillytorna av järn och metall har beläggningar för att göra att maten inte ska fastna så kan det ändå hända att detta sker och med tiden så kommer antagligen beläggningen att slitas till en nivå där det börjar fastna mer.

En del grilljärn och stekytor i toppen på raclettegrillen kan vara vändbara och ge olika egenskaper baserat på vad du vill ha. Detta kanske också vara något som är värt att titta närmare på.

En stor fördel med raclettegrillar är att de inte är speciellt dyra. Många modeller ligger mellan 400-800 kronor.

Modeller som utgått

Bra raclettegrillar och modeller som blivit utsedda till bäst i test, men som nyligen utgått ur sortimentet.

Severin RG 2681 – Bäst för runda bord

Severin RG 2681
 • Termostat för att ställa värme
 • Plasthus byggt av hög kvalitet
 • Stor grillyta med 8 pannor att smälta ost
 • Belönad som mycket prisvärd i test
 • Perfekt för runda bord så alla kommer åt

Priser för Severin RG 2681

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Har du runt bord är Severin RG 2681 ett bra val då den kan stå i mitten på bordet och alla har enkelt att komma åt den vilket är betydligt svårare me en rektangulär raclettegrill.

Precis som andra modeller från Severin så har RG 2681 en non-stick behandling på grillplattorna som gör det lätt att grilla och tillaga mat utan att det bränns fast vilket underlättare rengöring efteråt.

Modellen kommer med en stor rund grillplatta med en area på 815 cm² och 8 portionspannor undertill där man kan tillaga vad man önskar (normalt sätt för att smälts ost).

Du ställer själv temperaturen på raclettejärnet genom att vrida på termostaten och allting är väldigt enkelt att komma igång med tack vare att de är elektriska.

Så valde vi ut de bästa raclettegrillarna

Raclettejärn och raclettegrillar har inte varit delaktiga i några större tester. Även om trenden växt och produkterna blivit mer populära så har det inte nått den omfattning för att oberoende tester som jämför olika järn etablerat sig i Sverige.

Vi har istället fått titta utomlands och framför allt i Tyskland som är hemland för raclette. Här finns det lite mer information att gå på och några tester som utser raclettejärn som bäst i test.

Produkterna för raclette har kompletterats med de som fått bra betyg av konsumenter. Detta gör det också möjligt att kunna presentera nordiska tillverkare som t.ex. OBH Nordica.

Slutsatsen är att det är väldigt svårt att kröna en enskild vinnare och många raclettejärn fungerar antagligen helt okej. Besluten har dock tagits baserat på den information som finns att tillgå.

Källor / Tester

Lista på de källor och test som vi använt oss av för att kunna presentera de bästa raclettegrillarna.

 • Tyskt test av raclettegrillar – 2017 – expertentesten.de
  Stort test av många olika raclettegrillar där bland annat raclettejärnen från Severin placerar sig bra och får fina betyg.
 • Konsumentomdömen – 2022
  För att välja ut de bästa raclettegrillarna så har vi tittat på konsumentomdömen och sammanställt data från flera källor. Vi har sedan aggregerat enligt vår formula för att se vilka modeller som är bäst i test. Vi har även identifierat flera modeller som har brister som inte kan rekommenderas av dessa anledningar.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att kunna hitta de mest populära raclettegrillarna och få en uppfattning om de fortfarande är till salu. Eventuella omdömen kan även kommas att vägas in från Prisjakt tillsammans med källor som t.ex. Amazon och andra butiker för att ge en helhetsbild i vad konsumenterna själva tycker.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng