Skäggtrimmer Bäst i Test

Bästa Skäggtrimmer

Vi tittar närmare på vilka skäggtrimmers som är bäst i test och gör dig till en groomingmästare med full kontroll över skäggets längd och linjer.

Många bra skäggtrimmers är kombinerade hårtrimmers vilket dock gör att de är något bredare och inte hundraprocentigt avsedda för att trimma skägget.

Underlaget av bra oberoende tester för skäggtrimmers är minst sagt skralt så vi har vänt oss till expertrecensioner och konsumenters omdömen för att ta reda på hur de presterar bortom specifikationerna på pappret.

Här nedanför hittar du de skäggtrimmers som kom ut som bäst i vår granskning och längre ner i artikeln kan du läsa mer om skäggtrimmers och vad du bör tänka på när du köper en.

Panasonic ER-SB40 – Bästa Valet

Panasonic ER-SB40
 • Bästa Valet 2023
 • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
 • Ergonomisk design gör det lätt att trimma
 • Låg batteritid på 60 minuter
 • Ställbar längd i 19 steg upp till 10mm
 • Kan användas i duschen

Priser för Panasonic ER-SB40

1 021 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Panasonic ER-SB40 är en skäggtrimmer som fått väldigt bra betyg av de som testat den och en av de skäggtrimmers som anses vara bäst i test för 2023.

Skäggtrimmern kommer med en smidig kam som kan justera längden mellan 0,5 och 10 mm i 19 olika steg. Det gör att du kan justera och få exakt den längd för den stil du eftersöker.

Vill du ha en skäggtrimmer som kan klippa med längre längd så behöver du antagligen välja en trimmer med flera avtagbara kammar och här kan det även finnas anledning att titta på en vanlig hårtrimmer som oftare har dessa egenskaper.

Skäret på Panasonic ER-SB40 har en lagom bredd som gör att de inte är så stor att det är för svårt att få till bra linjer men heller inte så liten att den anses vara optimal för att trimma små detaljer. Istället har en mångsidig skäggtrimmer som hanterar de flesta uppgifter väldigt bra.

Panasonic ER-SB40 - vattentät skäggtrimmerEn annan smidig egenskap med skäggtrimmern är att den är helt vattentät och kan användas i duschen samtidigt som rengöring direkt under rinnande vatten blir lätt.

Prisnivån är inte den lägsta vilket även skallrar om att det givetvis rör sig om en batteridriven trimmer. Du får som mest 60 minuters drifttid innan du behöver ladda den och den kan även användas vid nätdrift med laddkabeln. Praktiskt när batteriet tar slut under en klippning.

Det finns också en display på Panasonic ER-SB40 som visar batterinivån i tre olika steg, om den laddas och även en ikon för om den är låst. Att låsa skäggtrimmern är smidigt vid resor där du vill lämna laddkabeln hemma och inte riskera att den startar i packningen.

Det höga betyget från konsumenter tillsammans med en genomtänkt produkt och bra funktioner för att trimma skägget gör att den anses vara en av de bästa skäggtrimmers du kan köpa 2023.

Philips Series 7000 MG7720 – Bra skäggtrimmer

Philips Series 7000 MG7720
 • Bra Produkt 2023
 • Bra skäggtrimmer till lågt pris
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • 14 tillbehör för bra mångsidighet
 • Upp till 120 minuter drift per laddning
 • Nästrimmer, Örontrimmer och många fler tillbehör
 • 8 distanskammar för val av längd
 • Kan användas i duschen

Priser för Philips Series 7000 MG7720

1 020 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Philips Series 7000 MG7720 - medföljande tillbehörEn lite billigare skäggtrimmer från Philips är MG7720 som är en del av 7000-serien. Den har fått väldigt bra betyg av konsumenter som testat den och en stor fördel är att den säljs med väldigt många tillbehör.

Förutom det vanliga skäret följer det även med ett smalare skär för detaljer, ett precisionskär, ett för skär för kroppshår och ett kombinerat näs- & öronskär. Detta kombineras sedan med 8 distanskammar så du kan trimma håret i önskad längd. Dessa distanskammar passar för de vanliga skäret vilket är förklarligt.

Batteritiden är också väldigt bra på Philips Series 7000 MG7720 där en timmes laddning ger upp till 120 minuters drift. Modellen är ganska billig så det är svårt att klaga på plast används som byggkvalitet och att där inte finns någon indikator för hur mycket batteri där är kvar. Det man däremot saknar även i denna lite lägre prisklass är håruppsamlare som gör att man slipper städa efter att man trimmat skägget.

Philips Series 7000 MG7720 rengöring vattenOm din skäggtrimmer däremot skulle gå sönder är det trevligt att veta att Philips erbjuder 5 års global garanti på denna skäggtrimmer. Vi hittade inga specifika test som gjorts på Philips Series 7000 MG7720 men tidigare modeller har fått bra betyg i tester och denna modell har enormt bra betyg bland konsumenter.

Det är enkelt att skölja av rengöra skäggtrimmern under rinnande vatten. Detta gör det även möjligt att använda den i duschen om man önskar.

OBH Nordica Björn Axén Tools Grooming Kit – Bra val

OBH Nordica Björn Axén Tools Grooming Kit
 • Bra Produkt 2023
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Hela 44 lägen mellan 0,5 till 30 mm
 • 120 minuters batteritid är bra
 • Laddstation med plats för kammar
 • Sax och borste för skägget medföljer

Priser för OBH Nordica Björn Axén Tools Grooming Kit

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

OBH Nordica Björn Axén Tools Grooming Kit är en skäggtrimmer som kommer tillsammans med ett helt groomingkit.

Produkten lanserades under 2021 och har redan blivit ett populärt alternativ bland många konsumenter där flera anser att det är den bästa skäggtrimmern just nu.

OBH Nordica Björn Axén Tools Grooming Kit - Väska med skäggtrimmer och tillbehörSkäggtrimmern kommer med två kammar som tillsammans ger dig 44 olika klipphöjder och du kan välja mellan 0,5 upp till 30 mm längd. Det är bra nivåer och ger dig stor kontroll jämfört med andra skäggtrimmers som presterat bra i tester.

Även batteritiden är väldigt bra där du har upp till 120 minuters användning per laddning. Det tar också endast 90 minuter att ladda batteriet fullt vilket gör att OBH Nordica Björn Axén Tools Grooming Kit har en av de bästa förhållande mellan batteritid och laddning.

Den tydliga LED-indikatorn visar batterikapaciteten som finns kvar så att du i god tid kan se om du snart behöva ladda maskinen.

Förutom skäggtrimmern, kammar och laddare följer det med en sax och borste för att hårvården närmare professionella nivåer. Saxen fungerar utmärkt för klippa till områden där du inte vill trimma som t.ex. en mustasch.

Borsten ger dig möjlighet att borsta ditt skägg vilket är klart underskattat om du har lite längre skägg än bara stubb. Att borsta skägget och behandla det lite kan återge ett mycket mer välvårdat intryck.

Prisnivån för OBH Nordica Björn Axén Tools Grooming Kit är också relativt låg jämfört med många andra alternativ av skäggtrimmers. Det resulterar i ett bra val för den som inte vill öppna plånboken mycket mer än så.

Philips OneBlade QP2630 – Bästa Budgetval

Philips OneBlade QP2630
 • Bästa Budgetval 2023
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Perfekt för nära rakning / trimning
 • Lång batteritid på 60 minuter
 • Smidigt format är lätt att ta med
 • God hållbarhet på skären

Priser för Philips OneBlade QP2630

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Philips OneBlade QP2630 är en elektrisk rakapparat och skäggtrimmer som är speciellt utformad för att hjälpa dig att trimma ditt skägg med precision och komfort.

Philips OneBlade-koncept har utvecklats genom åren och det finns väldigt många konsumenter som uppskattar tekniken. Just Philips OneBlade QP2630 har fått väldigt bra betyg av konsumenter och anses vara ett bra alternativ för dig som vill ha en bra skäggtrimmer.

Philips OneBlade QP2630 - bra och prisvärd skäggtrimmerDen unika tekniken gör det möjligt att raka och trimma både långt och kort skägg med en enda rörelse, vilket gör det lätt att hålla skägget snyggt. Skäggtrimmern är lätt att använda och har en inbyggd trimmer för precis trimning och styling av skägget.

OneBlade har också en långvarig batteritid på upp till 60 minuter, vilket gör att du kan ta med den på en kortare resan fulladdad utan att behöva ladda den. Den är dessutom vattentålig, vilket gör det möjligt att använda den i duschen.

En annan intressant funktion är den dubbla skärhuvudet, som är utvecklat för att ge en jämn och noggrann trimning av skägget. Det är flergångsblad i skäret som har en estimerad livslängd på 6-12 månader innan de behöver bytas ut. Dessutom går det enkelt att rengöra mellan rakningarna.

En fördel med trimmern är att den inte bara fungerar till skägget utan är skapad för att kunna användas för mer eller mindre all kroppsbehåring som du vill trimma ner.

En nackdel med trimmern är att den fungerar bäst för dig som vill trimma skägget kort till 1, 2, 3 eller 5 mm genom de medföljande kammarna. Vill du ha längre skägg rekommenderas en större skäggtrimmer med större kammar.

Tillsammans med det ergonomiska greppet och den lätta vikten är det ingen tvekan om att Philips OneBlade QP2630 är en väldigt bra skäggtrimmer. Många konsumenter anser att det är det självklara valet och en värdig bäst i test skäggtrimmer. Det låga priset gör att den vinner utmärkelsen för ”Bästa Budgetval 2023”.

Philips BT9810 – Bra skäggtrimmer

Philips BT9810
 • Bra Produkt 2023
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Helt vattentät och kan rengöras under kan
 • 120 minuters batteritid och kan snabbladdas
 • Förvaringsväska medföljer

Priser för Philips BT9810

2 071 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Philips BT9810 är renodlad skäggtrimmer för att trimma skägg och mustasch som fått bra betyg av konsumenter som testat.

Philips har länge varit ledande tillverkare av elektriska hårvårdsprodukter varav skäggtrimmer varit ett starkt område där de haft flera bra modeller. Philips BT9810 tillhör en av deras bästa modeller även under 2023.

Philips BT9810 skäggtrimmerSkäggtrimmern kommer med 120 minuters batteritid vilket innebär att du inte kommer behöva ladda batteriet speciellt ofta. Under reser kommer ett fulladdat batteri förmodligen räcka länge och du slipper ta med dig laddkabel.

Laddningstiden för ett fulladdat batteri är angivet till ca 1 timme vilket ger väldigt bra förhållande mellan drifttid och laddtid. Skulle du få slut på batteri så kan du snabbladda den på 5 minuter som räcker till en trimning.

Philips BT9810 är tillverkad i rostfritt stål och designad för att vara vattentålig. Du kan enkelt rengöra trimmern under rinnande vatten vilket underlättar jämfört med modeller som är mer känsliga mot vatten och där borsten istället är ens bästa vän.

Längdinställningarna för klippning kan anges mellan 0,4 upp till 10 mm i 30 steg. För många räcker 10 mm långt men om du har lite längre skägg kan det absolut vara i minsta laget vilket också är en av modellens främsta nackdelar.

Philips BT9810 har mottagit toppbetyg av konsumenter som testat den men det letar sig ändå lite kritik mot att den kan uppfattas som något klumpig.

Att tänka på vid köp av en skäggtrimmer

Köpguide Skäggtrimmer

För många män och kvinnor är rakning en given del av den vardagliga rutinen. Med tanke på att du förmodligen kommer använda din skäggtrimmer mycket är det extra viktigt att du är nöjd med ditt köp.

Vi vill inget hellre än att du ska lämna denna sammanställning fylld med information och nya insikter. Av just denna anledning kommer har vi sammanställt ett ex antal punkter som vi vet att du kommer ha stor nytta av när du ska ta dig an marknaden på egen hand.

Förutom att hänvisa till vilken som är bästa skäggtrimmer så är det viktigt att förstå att vilka funktioner som är viktiga för just dig.

Funktioner

Skäggtrimmern är primärt utformad för att lösa 1 uppgift och det är att trimma ansiktsbehåring. Med detta sagt är det inte särskilt konstigt att de flesta skäggtrimmers inte vimlar av extraordinära funktioner.

Det finns dock några smarta funktioner som gör att vissa modeller står ut från mängden.

Skäggtrimmer vattentåligFörst och främst har du mycket att vinna på att välja en modell som är vattentålig. En skäggtrimmer bör rengöras efter varje användning och detta görs enklast och bäst med vatten. Om du inte väljer en vattentålig modell kommer du behöva iaktta större försiktighet under rengöringsprocessen.

Om vi spinner vidare på vattenspåret är det många användare som föredrar att även kunna raka på våt hud. Våtrakning är betydligt mer skonsamt mot huden och minimerar risken för sårbildning och irriterad hud.

Med undantag för de absoluta budgetmodellerna är alla skäggtrimmers utrustade med olika längdinställningar. Detta ger dig en högre grad av flexibilitet samtidigt som du kan få din ansiktsbehåring precis som du vill ha den.

När det kommer till antalet längdinställningar finns det en tydlig skillnad mellan skäggtrimmers i det högre- respektive lägre prisregementet. Mer välutvecklade skäggtrimmers har generösa inställningar där du kan raka ända ner till 0,3 mm. Det allra vanligaste är dock att skäggtrimmers erbjuder längder mellan 0,5 – 5 mm.

Slutligen är det även till din fördel om skäggtrimmern innehar olika hastighetslägen. Även om detta inte är skäggtrimmerns viktigaste funktion underlättar olika hastighetslägen när du ska ta dig an känsliga ytor. Om du ska trimma hår i närheten av örat vill du helst inte ha en skäggtrimmer som brassar på med full kraft.

Batteri eller sladd?

Trådlös skäggtrimmer med batteriPrecis som med andra elektriska apparater måste du göra en avvärjning kring energikällan och vilket alternativ du föredrar. På marknaden återfinns både sladd- och batteridrivna skäggtrimmers. Det absolut vanligaste är dock att skäggtrimmers drivs med hjälp av batterier.

Batteridrivna skäggtrimmers har den klara fördelen i att de är mer flexibla. Du är inte beroende av ett eluttag och du behöver aldrig oroa dig för att sladden ska trassla.

Merparten av alla batteridrivna skäggtrimmers har även en förhållandevis lång drifttid. Räkna med att de flesta välutvecklade skäggtrimmers kan köra non-stop i 1 timme på en laddning. När det är dags att ladda gör du detta oftast via en sladd.

En klar fördel är om din skäggtrimmer kan drivs av både sladd och batteri. Detta gör att du flexibiliteten samtidigt som du aldrig behöver oroa dig för att batteriet tar slut mitt under en rakning.

Användarvänlighet

Skäggtrimmer lätt att användaMed tanke på att du förmodligen kommer använda din skäggtrimmer mycket är det viktigt att den är ergonomisk och lätt att förstå sig på. Funktionerna ska vara lättåtkomliga och rakningen ska fortlöpa utan några större förhinder.

Alla skäggtrimmers vi behandlat i vår sammanställning är mer eller mindre smidiga och ligger bra i hand. De erbjuder ett högt mått av bekvämlighet som allt som oftast kan spåras till ett skönt handtag.

När vi kikat på de olika modellerna har vi blivit varse om att det finns en konstruktionsmässig detalj som gör vissa skäggtrimmers mer attraktiva än andra. Detta är om skäggtrimmern har ett rörligt skärhuvud eller ej. Med ett rörligt skärhuvud anpassas skäggtrimmern bättre till ansiktets utformning och det blir därmed lättare och mindre ansträngande att komma åt alla ytor.

Vidare är det även väldigt förmånligt om skäggtrimmern är utrustad med en uppsugningsfunktion och en behållare. Det är en väldigt effektiv detalj som gör att du inte får allt hår huller om buller i badrummet. Alla rester hamnar därmed i den praktiska behållaren som du enkelt kan tömma och tvätta efter användning.

Precis som vi tidigare nämnt är de flesta skäggtrimmers relativt avskalade när det kommer till funktioner och inställningsmöjligheter. Även om du endast behöver göra fåtalet justeringar är det tacksamt om dessa är enkla att komma åt.

Det absolut smidigaste är om du väljer en skäggtrimmer som är utrustad med en LCD-display. Via touchfunktioner kan du då enkelt justera inställningar och hålla koll på hur mycket batteritid som återstår. Det andra alternativet är om du har en manuell skäggtrimmer. Denna är dock i regel inte alls lika användarvänlig.

Andra maskiner som håller din behåring i styr

På kroppen växer olika typer av behåring i tid och otid. Även om det kan vara snyggt med vildvuxna partier är det enligt många snyggare skäggväxten finjusteras då och då.

Likt namnet antyder är skäggtrimmern perfekt för att hålla ansiktsbehåringen i styr. Det finns dock även andra trimmers och rakapparater som är värda att lyfta fram. Härnäst kommer vi presentera tre andra apparater som snyggar till din behåring.

Hårtrimmer

Batteridriven hårtrimmer och klippmaskinEn hårtrimmer är skräddarsydd för att klippa, trimma och raka håret på huvudet. Inte sällan erbjuder hårtrimmern väldigt många längdinställningar som gör det allt enklare att få frisyren precis som du vill ha den.

Om du vill köra en kortklippt frisyr med längdskillnader i håret finns det inget bättre alternativ än en hårtrimmer. Om du besöker en frisörsalong kan du räkna med att de har en hårtrimmer i sitt artilleri. Det blir dock dyrt i längden om du ska besöka en frisörsalong varje gång håret börjar bli långt. En egeninköpt hårtrimmer är därmed ett perfekt sätt att dra ner dina utgifter markant.

Det tåls att nämna att det i grund och botten inte är särskilt stor skillnad mellan en hårtrimmer och en skäggtrimmer. De centrala skillnaderna är egentligen bara att skärhuvudet är något bredare på en hårtrimmer och att hårtrimmern kan klippa kortare. Det blir därmed mer effektivt att klippa håret på huvudet med en hårtrimmer.

Under de senaste åren har det ploppat upp apparater som suddar ut skillnaderna mellan en hårtrimmer och en skäggtrimmer. En av dessa är Philips OneBlade som går att använda över hela kroppen. Detta är i allra högsta grad en ”allt i allo”- maskin som kan vara värd att titta närmare på om du går i köptankar.

Rakapparat

tips rakning rakapparatMed en rakapparat är risken att du råkar slå upp små sår på huden mycket låg. Dessutom är rakapparaten väldigt skonsam mot huden och du riskerar inte på samma sätt att irritera huden.

Rakapparaten är väldigt pålitlig ur avseendet att du i princip alltid vet vad du får. Den rakar önskad behåring snabbt och det är lätt att komma igång.

En stor del av alla rakapparater som ligger ute till försäljning funkar utmärkt för våtrakning. Vissa modeller är till och med så pass vattentåliga att du kan raka dig direkt i duschen. Detta är speciellt positivt ur hänseendet att den fuktiga hyn är betydligt mer skonsamt för huden än torrakning.

En rakapparat bygger på en konstruktion som består av en tunn plåt som är försedd med små hål. När du i sin tur för plåten över området som ska rakas så kommer skäggstråna lirkas in mellan hålen. Väl inne i hålet finns flera klingor som effektivt klipper av alla strån som kommer i deras väg.

Epilator

När det kommer till djupgående rakning av alla typer av behåring står epilatorn högt i kurs. Den ser ut och fungerar lite som en rakapparat fast med den centrala skillnaden att epilatorn avlägsnar håret från rötterna.

Epilatorns noggranna arbetsmetod banar väg för riktigt lena resultat som håller över en längre period. Till skillnad från rakhyvlar är köpet av en epilator en engångskostnad och du slipper därmed att springa ut och köpa nya hyvlar efter varje användning.

Precis som rakapparaten är risken för infektioner och sårbildningar minimal. Epilatorn ligger fint mot huden och avlägsnar behåringen på ett väldigt skonsamt sätt.

De flesta epilatorer marknadsför till kvinnor och rekommenderas för att t.ex. ha hårfria ben under längre tid. Intresset att helt undvika lite hårväxt är inte lika stor bland män vilket nog är stor orsak till detta.

Precis som med andra apparater är inte epilatorn fri från nackdelar. En av dessa är att epilatorn inte är lika noggrann som rakhyveln och du måste därmed dra epilatorn några extra gånger över huden. Det blir därmed också en något mer tidskrävande process att få huden riktigt len och fri från hår.

Det är även viktigt att lyfta fram att en del personer känner ett sorts obehag första gångerna de använder epilering. Det går inte att förbise att det är mer smärtsamt att avlägsna håret från rötterna kontra att bara ”skrapa” på ytan.

En risk med epilering av hår är även att det kan resultera inåtväxande hårstrå när de börjar växa ut igen. Det ger en inflammerad hårsäck som kan resultera i något som blir rött och kan lätt liknas vid akne tills man dragit rätt hårstrået.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Härnäst kommer vi ta oss an vanliga frågor som brukar dyka upp inför köpet av en skäggtrimmer.

 1. Hur rengör man enklast en skäggtrimmer?
 2. Kan man klippa håret med en skäggtrimmer?
 3. Hur mycket kostar en skäggtrimmer?
 4. Hur länge håller en skäggtrimmer?
 5. Vilken skäggtrimmer är bäst?
 6. Vad innebär grooming?
 7. Hur får man en snygg skägglinje?

1. Hur rengör man enklast en skäggtrimmer?

En skäggtrimmer har potential att hålla i många år om du är flitig med rengöring och underhåll. Efter varje användning bör du ta bort allt hår från skäggtrimmern och skölja med varmt vatten. Detta bör göras för att hårrester och andra orenligheter inte ska få fäste och förstöra apparaten.

Med jämna mellanrum krävs det även en lite mer gedigen rengöring. Efter cirka var tredje användning är det passande om du oljar in bladet med olja så att det behåller sin skärpa.

Sist men inte minst är det viktigt att byta ut bladet när det börjar bli slitet. De flesta blad håller ungefär i 1 år innan det börjar bli dags för ett nytt. Om du skött rengöringen noggrant är det alltså bara bladet du behöver byta, inte hela skäggtrimmern.

2. Kan man klippa håret med en skäggtrimmer?

Även om det inte är omöjligt att klippa håret med en skäggtrimmer är det inte helt optimalt.

Resultatet kommer aldrig bli lika bra som om du använder dig av en hårtrimmer. Med denna har du generellt sett större inställningsmöjligheter vilket gör att du kan klippa med en högre grad av precision. Inte minst erbjuder många hårtrimmers längdinställningar som går ända ner till 0,4 mm.

3. Hur mycket kostar en skäggtrimmer?

Om du kan tänka dig en gedigen budgetvariant kan du komma undan relativt billigt. När vi djupdykt i marknaden har vi funnit skäggtrimmers som kostar så lite som 200 kronor.

Det allra vanligaste är dock att en skäggtrimmer florerar i ett prisspann mellan 500–2000 kronor. Även om skillnaderna inte är så stora prismässigt kan några hundralappar vara direkt avgörande när det kommer till kvalité.

Om man skulle delat in skäggtrimmers i tre priskategorier kan man säga att budgetvarianter går för mellan 200–500 kronor, medelnivå 500–1000 kronor och mer avancerade kostar mellan 1000–2000 kronor.

4. Hur länge håller en skäggtrimmer?

En fråga som är väldigt svår att ge ett konkret svar på. Vissa skäggtrimmers har speciellt utvecklad teknologi för att de ska vara slittåliga och hålla länge. Att säga exakt hur länge en skäggtrimmer håller är svårt då det helt beror på hur ofta du använder den och hur noggrann du är med rengöringen.

Det finns alltid exemplar som går sönder tidigt och då förhoppningsvis inom garantitiden. Andra håller något längre och det är svårt att ge annat än entydiga svar på frågan.

Vissa produkter tillverkas dock inte med avsikt att hålla speciellt länge medan andra har för avsikt att hålla väldigt länge. Utbytbara skär, rejäl motor och bra byggkvalitet är ofta tecken på skäggtrimmer så håller väldigt hög kvalitet.

5. Vilken skäggtrimmer är bäst?

Majoriteten av alla män har någon slags ansiktsbehåring som kräver omvårdnad.

Detta betyder i sin tur att många varumärken valt att hoppa på produktionståget och det finns numera en uppsjö av modeller att välja mellan.

Vilken skäggtrimmer som är bäst har helt att göra med dina personliga preferenser när det kommer till pris, design och kvalité. Att ge ett övergripande svar på vilken modell som är bäst är därmed väldigt svårt.

Oster, Panasonic, Philips och Moser har traditionellt haft modeller som presterat bra i tester men samtidigt går det inte att ta förgivet att alla deras modeller är bra.

Philips har en lång historik där de jobbar med att belöna konsumenter som provar deras produkter och lämnar omdömen online vilket gör att trots stora mängder bra snittbetyg från konsumenter går det inte att lita på betygen där.

6. Vad innebär grooming?

Grooming innebär i sin enkelhet att man tar hand om sin hårväxt som man och är finner ett intresse i att hålla det välvårdat.

Grooming täcker all hårväxt ifrån hår till skägg och mer intima delar. Det har kommit väldigt många produkter de senaste decenniet då intresset bland män ökat kraftigt.

I en artikel hos Lyko som tittar närmare på ämnet grooming benämns det att uttrycket är på väg att suddas bort då man inte ser samma behov idag att särskilja mäns och kvinnors hårvård.

7. Hur får man en snygg skägglinje?

För att få en snygg skägglinje bör du först bestämma vilken linje du vill ha, det kan vara en rak eller en böjd linje.

Använd en skäggtrimmer med rätt trimmlängd för det område du ska trimma. Det rekommenderas att använda 2-3 mm för en kort och stilren skäggstil.

Börja med att trimma mot hårstråna för att få en jämn och noggrann linje. Använd en trimmer med precisionsblad för att trimma precis runt linjen och gör det i flera omgångar för att få det så jämnt som möjligt. Kontrollera resultatet med en spegel för att se om det behöver justeras.

Vill du lära dig mer? Läs guiden om hur du får en snygg skägglinje.

Modeller som utgått

Skäggtrimmer som presterat bäst i test eller på att annat sätt visat sig bra men som senare nyligen ur sortimentet hos butikerna.

Panasonic ER-1611

Panasonic ER-1611
 • Bästa Valet 2021
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Effektiv trimmer för skägg och hår
 • Ställbar längd på 0,8 - 2 mm utan kam
 • 50 minuters batteridrift
 • Laddstation med 3 kammar ingår

Priser för Panasonic ER-1611

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Panasonic ER-1611 med laddstation och kammarPanasonic ER-1611 är en skägg- och hårtrimmer som fått toppbetyg av konsumenter som testat den. Även i expertrecensioner har modellen visat sig prestera bra och kompetent.

Trimmern går att ställa skärlängd på mellan 0,8 – 2 mm där varje steg är 0,3 mm. Önskar du längre skägg än så kan du använda kammarna som ger dig möjlighet att välja längd mellan 3 – 15 mm.

Panasonic ER-1611 fungerar lika bra som hårtrimmer som skäggtrimmer. En lite nackdel för skäggtrimmers aspekt är att apparaten är någorlunda stor med ett brett huvud som kan göra det svårare att använda trimmern för detaljer i skägg-grooming.

Skäggtrimmern är batteridriven vilket är att förvänta sig av bra modeller idag. Drifttiden på 50 min gör att du slipper ladda den ofta och det tar bara 1 timme att ladda batteriet fullt. Dessutom fungerar trimmer när laddkabeln är insatt.

Precis som andra groomingverktyg ska de renhållas och för att underlätta arbetet följer det med en liten rengöringsborste. Det är också rekommenderat att regelbundet olja in skäret för att det ska behålla sin skärpa under en längre tid.

Det finns inte mycket konstigheter med Panasonic ER-1611 och det är inte konstigt att den mottagit så många toppbetyg från konsumenter som testat den. Den största nackdelen från skäggtrimmer-perspektivet är att den även är en hårtrimmer och således lite större och bredare vilket kan göra trimmandet av detaljer svårare.

Braun BT5050

Braun BT5050
 • Mycket prisvärd skäggtrimmer från Braun
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Två skär för 25 steg mellan 1-20 mm längd
 • Batteritid på upp till 50 minuter
 • Laddningslampa som indikator

Priser för Braun BT5050

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Braun BT5050 paketBraun BT5050 är en ganska billig och mycket prisvärd skäggtrimmer som fått bra betyg av konsumenter som testat den. Precis som flera andra skäggtrimmers har den inte varit med i något större test utan vi har lagt vår vikt vid omdömen lämnade av konsumenter på svenska och internationella webbplatser.

Ett fulladdat batteri som ger upp till 50 minuters drift. I förhållande till andra modeller är detta snäppet sämre men samtidigt inte på något sätt dåligt och är förmodligen inte något avgörande i mångas köp. Laddningstiden är också något lång på 8 timmar för ett fulladdat batteri, men du kan även använda skäggtrimmern med sladden i vägguttaget så du blir inte helt strandad.

Även om känslan är lite plastig som man kan förvänta sig i detta prissegment så är det en bra skäggtrimmer sett till omdömen där den trimmar skägget väldigt bra och är lätt att underhålla. Den har också fått bra anmärkningar i att den klipper jämnt vilket helt klart är positivt.

Modellen kommer med två distanskammar som är ställbara för att kunna justera längden i upp till 25 steg mellan 1-20 mm.

För rengöring kan du enkelt skölja Braun BT5050 under rinnande vatten i kranen. Det följer även med en liten rengöringsborste och smörjmedel för skäret så att det håller längre.

Moser 1902-0460 Lithium ProCut LCD

Moser 1902-0460 Lithium ProCut LCD
 • Prisbelönt tillverkare av klippmaskiner
 • Väldigt bra betyg i omdömen från konsumenter
 • Utbytbara skär som är tillverkad i hög kvalitet
 • 8 distanskammar följer med från 3-25 mm
 • 100 minuters batteridrift
 • Rengöringskit med smörolja för skäret medföljer

Priser för Moser 1902-0460 Lithium ProCut LCD

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Tillverkaren Moser är en välkänd tillverkare för att just vara duktiga på tillverka bra trimmers. Deras skäggtrimmer Lithium ProCut som är en del av 1902-serien är en mycket populär produkt som även fått bra betyg av konsumenter som testat den.

Skäggtrimmern kommer med utbytbara skär vilket innebär att du inte behöver byta ut hela din skäggtrimmer om de blivit slitna. Däremot är skären tillverkade i hög kvalitet och är diamantskurna. Det följer även med borste och en flaska med olja för att smörja och underhålla skäret som följer med.

Skäggtrimmern har 100 minuters drift och LCD-displayen visar tydligt hur många minuters drift där är kvar i batteriet. På så sätt är det lättare att veta när man verkligen behöver ladda sin trimmer. Skulle du mot förmodan få slut på batteriet ändå så kan du snabbladda den på 1 minut i all hast.

Moser 1902‐0460 Lithium ProCut LCD tillbehörMoser Lithium ProCut LCD kommer med 8 distanskammar som höjer upp skägget eller håret till olika nivåer. Här kan du välja mellan att använda 3, 6, 9, 12, 16, 18, 22 eller 25 mm. Att använda sig av fasta distanskammar ger ofta ett lite bättre resultat än de som är justerbara.

Totalt sätt är trimmern eller hårklipparen en väldigt bra maskin som fungerar lika bra för skägget som för att trimma håret om du så önskar. Den kraftfulla motorn, de utbytbara skären och oljan för smörja som följer med gör att det är tydligt att tillverkaren Moser fokuserar på hållbarhet och modeller värda att investera i.

Priset för modellen ligger något strax över vad enklare med bra skäggtrimmers kostar, men här får man överlag en väldigt kompetent klippmaskin för både hår och skägg.

Så valde vi ut bästa skäggtrimmer

Skäggtrimmers är populära produkter men trots det finns det väldigt få oberoende test av produkterna på marknaden. Detta gör det svårt att lyfta fram produkter som bäst i test baserat på dessa resultat.

Vi har lagt stor vikt vid de få tester som finns att utgå från och sedan vägt in konsumenternas omdöme för produkterna. Skäggtrimmers som inte varit med i tester men som fått bra betyg av konsumenter har lyfts in som bra produkter och vi är tydliga med referenserna till hur de placerat sig.

Omdömen lämnade av konsumenter som testat produkter kan vara en bra indikator på om de är nöjda med sitt köp. Det finns dock problem som bias kring att rättfärdiga sitt köp även om man egentligen inte är nöjd, men samtidigt är det inte ovanligt att missnöjda konsumenter har en större vilja att rapportera om problem och visa sitt missnöje. Med ett tillräckligt stort underlag så finns det absolut slutsatser att dra av lämnade betyg.

Den största fördelen med konsumenters omdömen är att man ofta kan hitta gemensamma problem som t.ex. modellen från Philips som utsågs till bäst i test av M3. Modellen har kvalitetsproblem med plasten som håller skäret på plats och går tenderar att gå sönder efter en tid. Det är svårt att upptäcka i ett test, men något konsumenterna kommer stöta på.

I slutändan är vårt mål att ge de bästa produktrekommendationerna. Vi är tydliga med vilka utmärkelser produkter fått och försöker inte vägleda konsumenter fel.

Källor & Tester

Underlag av de källor för test, recensioner, omdömen och andra sidor som vi använt för att kunna presentera de skäggtrimmers som är bäst.

 • Prisjakt – 2023
  Prisjakt är en av Sveriges främsta tjänster för att jämföra priser innan produktköp. Deras databas med produkter, butiker och omdömen ger en inblick i vilka modeller som är populära, om de fortfarande säljs av butiker och vad Prisjakts användare tycker om dem. Tillsammans med omdömena lämnade hos butikerna får vi en bra uppfattning om hur olika skäggtrimmers presterat av de konsumenter som testat dem.
 • Konsumentomdömen – 2023
  Konsumenters omdömen är väldigt viktiga för att identifiera vilka skäggtrimmers som är bäst. Oberoende tester utföra av testinstitut som Råd & Rön, Testfakta m.fl. har inte möjligheten att identifiera hur de står sig över tid. Konsumenter kommer dock lämna omdömen och tydliga markeringar mot produkter som inte håller måttet över tid. En skäggtrimmer som ska vara vattentät men som inte visar sig vara det efter någon månads användning eller motorer som går sönder efter ett tag är andra exempel på kvalitetsproblem som vi identifierar. Vi sammanställer alltid konsumenters omdömen från flera källor för att få ett bra underlag att dra slutsatser på.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng