Koffeintabletter bäst i test

Bästa Koffeintabletter

Vi har tittat närmare på koffeintabletter som kosttillskott för att snabbt få i sig koffein. Vi går igenom vilka fabrikat som är bäst i test och vad du bör tänka på.

Koffein har prestationshöjande effekter både mentalt och fysiskt till relativt få biverkningar inom rimliga doser. Därför har koffeintabletter blivit en central del i bland idrottare och vid andra aktiviteter.

Här nedanför kan du läsa mer om flera olika koffeintillskott och vad som gör dem bäst. Längre ner kan du fördjupa dig i dosering och andra viktiga aspekter att ha koll på.

Core Caffeine – Bästa Valet

Core Caffeine
 • Bästa Valet 2023
 • Toppbetyg bland konsumenter som testat
 • Smidigt format för att svälja
 • Bra mängd koffein (200 mg) per tablett
 • Pålitlig tillverkare av många kosttillskott

Priser för Core Caffeine

149 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Core Caffeine från svenska tillverkaren Svenskt Kosttillskott har visat sig vara ett pålitligt alternativ bland en mängd kosttillskott för träning och prestation.

Deras Core Caffeine har inte bara mottagit väldigt bra omdöme bland konsumenter som testat utan är också väldigt prisvärt, speciellt om du köper den större burken med 250 tabletter.

Varje tablett innehåller 200 mg koffein vilket motsvarar ungefär två koppar kaffe och ger en bra effekt för träningspasset. Vid tävling kan du även gå upp till två tabletter för att få ett få ett rejält intag av koffein.

Tabletterna är små och ser ut som tjocka puckar vilket gör att dem är lätta att svälja. De har dock inget filmöverdrag men det håller samtidigt nere priset.

Med 200 mg koffein per tablett, en av de bästa prisnivåerna per tablett och ett stort antal bra omdömen så kammar Core Caffeine hem vinsten som bästa valet. Det finns dock andra bra alternativ och vi tar upp några av dem här nedan.

Skip Koffein – Mycket bra koffeintillskott

Skip Koffein
 • Bra Produkt 2023
 • Svensktillverkat kosttillskott
 • Bra mängd koffein (200 mg)
 • Bra prisnivå för mängd koffein

Priser för Skip Koffein

76 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
76 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Skip Koffein var en av de främst utmanarna för att knipa utmärkelsen bästa koffeintabletterna.

De är tillverkade i Sverige och kommer i en liten smidig burk som innehåller 100 tabletter. Varje koffeintablett innehåller 200 mg koffein vilket enligt oss är den mer optimala nivån för att kunna använda dem för prestationshöjande effekt under träning och tävling.

Den rekommenderade dosen för koffeintabletterna är dock endast en och här säkerställer tillverkaren att de inte leder in dig i ett större beroende och onödigt ökad tolerans av koffein.

Hur mycket koffein som ger bäst effekt är något vi tittar närmare på längre ner och det skiljer sig mellan olika individer. Nivån görs också bäst att testas med försiktighet.

Priset för Skip Koffeintabletter är väldigt bra och gör dem till ett konkurrenskraftigt alternativ. Som idrottare är det ett bra val att överväga.

SmartSupps Caffeine – Bra koffeintabletter

SmartSupps Caffeine
 • Bra Produkt 2023
 • Bra betyg bland testande konsumenter
 • Små tabletter som är lätta att svälja
 • 200 mg koffein per tablett
 • Mycket bra prisnivå per tablett

Priser för SmartSupps Caffeine

99 krTill Butik
 • Gratis frakt över 500 kr
 • Öppet köp i 14 dagar
99 krTill Butik
 • Gratis frakt över 299 kr
 • Öppet köp i 14 dagar

SmartSupps Caffeine är ett annat väldigt bra alternativ till dig som letar efter koffeintabletter med 200 mg koffein per tablett.

SmartSupps är ett märke kopplat till basprodukter med syfte att vara prisvärda alternativ vilket är något vi även kunde identifiera för deras koffeintabletter.

Varje burk innehåller 200 tabletter vilket ger en dosering om 100 – 200 gånger beroende på om du tar en eller två tabletter per portion. Det rekommenderade intaget stannar på maximalt två tabletter per dag vilket är i linje med andra tillverkare och rimligt för att inte bidra till onödigt intag av koffein som bygger upp en tolerans som kräver mer.

Bland konsumenter som köpt och testat dem beskrivs tabletterna som små och lätta att svälja. Att de smakar något indikerar på att tabletterna inte har någon film, vilket är att vänta i dessa mer rimliga prisnivåer.

Överlag är dock SmartSupps Caffeine ett väldigt bra koffeintillskott och bra koffeintabletter för idrottare eller andra som önskar att öka koffeinintaget inför något.

FAQ – Vanliga frågor om koffeintabletter

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om koffeintabletter och koffeinintag.

 1. Vad är koffeintabletter och hur påverkar de kroppen?
 2. Vilka är de vanligaste användningsområdena för koffeintabletter?
 3. Hur mycket koffein innehåller en typisk koffeintablett?
 4. Finns det några risker eller biverkningar med att ta koffeintabletter?
 5. Hur ska man ta koffeintabletter för att få bästa effekt?
 6. Vem bör undvika att ta koffeintabletter?
 7. Kan koffeintabletter leda till beroende eller missbruk?
 8. Finns det några alternativ till koffeintabletter?
 9. Kan koffeintabletter påverka sömnen och orsaka sömnproblem?

1. Vad är koffeintabletter och hur påverkar de kroppen?

Koffeintabletter är ett kosttillskott som innehåller koncentrerat koffein. Koffein är en centralstimulant som påverkar hjärnan och nervsystemet, vilket ökar hjärnaktiviteten, minskar trötthet och förbättrar fokus. Koffeintabletter är vanligt förekommande bland idrottare som söker en ökad prestation.

Koffein ökar kroppens metabolism och kan öka uthålligheten hos idrottare genom att minska trötthet och förbättra uppmärksamhet och fysisk uthållighet. Studier har visat att koffeintabletter kan förbättra prestationsförmågan hos idrottare.

2. Vilka är de vanligaste användningsområdena för koffeintabletter?

De vanligaste användningsområdena för koffeintabletter är att minska trötthet och öka koncentrationen. Många idrottare använder koffeintabletter som en pre-workout, för att öka sin fysiska uthållighet under träning och tävling. Koffeintabletter kan också användas som en post-workout för att hjälpa till att återhämta sig snabbare efter träning (om det tas tillsammans med kolhydrater).

Koffeintabletter kan också användas för att förbättra mentala prestationer, såsom att öka fokus och minneskapacitet. Dessutom används koffeintabletter ibland för att öka ämnesomsättningen och bidra till viktnedgång.

En stor fördel med koffeintabletter framför vanligt kaffe är att de är lättare att ta och påverkar inte magen på samma sätt.

3. Hur mycket koffein innehåller en typisk koffeintablett?

Det är vanligt att koffeintabletter innehåller mellan 100-200 mg koffein. Exakt mängd skiljer sig mellan fabrikat och koffeintillskott.

Det är viktigt att vara medveten om dosen när man tar koffeintabletter, då överdosering kan leda till biverkningar som hjärtklappning, ångest och sömnproblem.

4. Finns det några risker eller biverkningar med att ta koffeintabletter?

Ja, precis som med alla kosttillskott finns det risker och biverkningar med att ta koffeintabletter. Koffein är en centralstimulant och överdosering kan leda till biverkningar som hjärtklappning, ångest och sömnproblem.

Just högkoncentrerad koffein kan även leda till mer allvarliga symtom och just tabletter är möjligt att ta stora mängder av medan det är klart svårare att dricka kaffe tills man når dessa nivåer. Vi har skrivit om hur farligt koffein i kaffe är och detsamma gäller för koffeintabletter.

Det är också möjligt att utveckla ett beroende av koffein och att utsättas för abstinenssymptom om man plötsligt slutar ta koffeintabletter. Här är huvudvärk och trötthet vanliga symtom vilket kan påverka arbete och prestation negativt.

5. Hur ska man ta koffeintabletter för att få bästa effekt?

För att nå bästa effekt krävs att du har koll på ditt dagliga koffeinintag och på förhand testat att ta en större dos för att se hur din kropp reagerar.

Forskning som testat hur idrottare presterar i samband med koffein har visat att det krävs en tydlig ökning jämfört med ditt normala intag för att nå maximal prestation.

Eftersom en koffeintablett på 200mg lite slarvigt kan översättas till 2 koppar kaffe eller en större energidryck på 500 ml, så har du en uppfattning om hur mycket koffein du normalt sett får i dig under en dag. Koffeinet i din kropp halveras dock 5-6 timmar vilket är värt att ha i åtanke.

De flesta vana kaffedrickare får således ingen enorm effekt av en enskild koffeintablett medan två stycken på totalt 400 mg kan vara tillräckligt för att få en kännbar effekt.

En bra utgångspunkt är att försöka ligga på en normal koffeinnivå som din kropp är van vid och sedan ta koffeintillskott som tar dig tydligt förbi den nivån när du behöver det som mest. Springer du ett marathon vill du kanske ha effekten senare i loppet och då kanske tillskottet ska tas efter 1-2 timmar beroende på hur snabb du är. Räkna med ca 40 min innan koffeintabletter tagits upp av kroppen och att det kan skilja sig från person till person samt mellan situationer.

Ett smart sätt att lättare få bra effekt på tävlingsdagen är att 7-10 dagar innan tävling minska ditt koffeinintag gradvis och att du är helt koffeinfri flera dagar innan tävlingen. Då krävs det en mindre dos för att få de positiva effekterna.

6. Vem bör undvika att ta koffeintabletter?

Gravida kvinnor och personer som lider av högt blodtryck, hjärtproblem eller andra hälsoproblem bör undvika att ta koffeintabletter eller rådgöra med en läkare innan de gör det.

Dessutom bör personer som är känsliga för koffein undvika att ta koffeintabletter eller använda det med försiktighet.

Barn bör heller inte utsätta sig för större mängder koffein.

7. Kan koffeintabletter leda till beroende eller missbruk?

Koffein är ett ämne som utvecklar substansberoende där du behöver få i dig det för att inte uppleva negativa symtom.

Normalt sett resulterar det i huvudvärk, lätt koncentrationssvårigheter och trötthet. Symtomen kan bli starkare ju större dos koffein du är van vid.

Du kan dock stegra ner ditt intag av koffein och minska ditt substansberoende tills det försvinner. Många idrottare gör detta inför tävling för att lättare kunna dra nytta av de positiva effekterna då det inte krävs samma mängd koffein på tävling för kännbar effekt.

8. Finns det några alternativ till koffeintabletter?

Det klassiska faktorerna som bra sömn, god kost och minimering av stress leder generellt sett till bättre koncentration och ökade energinivåer.

Däremot kan det sällan ses som substitut till koffein då det ger en ytterligare effekt som inte kan nås utan just koffein. Däremot kan slarvigt intag av koffein leda till sömnproblem och då är det värt att fråga sig vad som är viktigast (välj sömn!).

9. Kan koffeintabletter påverka sömnen och orsaka sömnproblem?

Ja, koffein kan påverka sömnen negativt och orsaka sömnproblem om det tas för sent på dagen eller om för mycket koffein konsumeras.

Koffeinet lämnar kroppen med en halveringstid på 5-6 timmar. Det betyder att om du tar 200 mg så kommer du har 100 mg kvar som verkar i kroppen efter just 5-6 timmar och sedan 50 mg efter lika lång tid igen.

Detta är anledningen till att du inte vill ta koffein sent på dagen då det tar tid att lämna kroppen. Om du tror att koffeinet påverkar din sömn negativt, prova att inte ta något efter kl. 15 om du lägger dig 22. Då hinner koffeinnivåerna mer än halveras.

Så valde vi ut bästa koffeintabletter

För att hitta de bästa koffeintabletterna har vi tittat på en mängd olika fabrikat för att säkerställa vilka som har:

 • Bra mängd koffein per tablett för idrottare
 • Bra form för att vara lätta att svälja
 • Bra prisnivå sett till mängden koffein per krona
 • Övrig information så som fabrikatets ursprung och övriga kosttillskott från dessa

Konsumentomdömen har även vägts in även om vi inte tror det är så avgörande för att hitta de bästa koffeintabletterna.

Några kliniska tester på koffeintabletter har vi inte hittat och kan inte referera till detta. Det är dock något vi skulle kunna göra själva med tiden genom att köpa in koffeintabletter och skicka dem på labbtest för att se mängden koffein de innehåller och om andra ämnen som inte bör vara där hittas.

Källor & Test

Tester, recensioner, referenser och andra källor som vi använt för att presentera informationen och vilka koffeintabletter som är bäst i test.

 • Produktinformation – 2023
  För att kunna ge rekommendationer om bästa koffeintabletterna har vi tagit samlat in och sammanställt produktinformation från flera konkurrerande fabrikat. Detta har varit den enskilt viktigaste aspekten för att ge rekommendationer för olika produkter.
 • Konsumentomdömen – 2023
  Vi har samlat in konsumentomdömen för att få en viss uppfattning om hur olika koffeintillskott tas emot av konsumenterna.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng