Bästa Gainern – För viktuppgång & snabbare återhämtning

En gainer kan vara det perfekta mellanmålet för dig som vill gå upp i vikt eller som intag direkt efter träningen för att påskynda återhämtningen, vilket är perfekt för dig som tränar mycket och vill bygga muskler snabbt.

Vi tar en titt på de bästa gainers som du kan köpa för olika situationer. Vi går även igenom vad du bör tänka på och för vilka personer en gainer lämpar sig allra bäst.

Den största skillnaden mellan vanlig proteinpulver och en gainer är att den sistnämnda har en större mängd kolhydrater som extra energi, vilket är nyckeln till snabbare återhämtning efter ett träningspass och för att gå upp i vikt. Mängden kolhydrater du vill ha varierar dock kraftigt beroende på vilket syfte du vill åt.

Core Gainer – Bästa gainern

Core Gainer
 • Bästa gainern för snabb återhämtning
 • Balanserad mängd energi på 527 kcal
 • 29 gram protein per portion
 • 85,5 gram kolhydrater per portion
 • Bra dos med kreatin monohydrat

Priser för Core Gainer

699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Core Gainer är en produkt framtagen av Svenskt Kosttillskott som fått väldigt bra betyg av konsumenter testat den och är även en produkt som har ett balanserat näringsinnehåll.

Gainern kan absolut fungera för dig som vill gå upp i vikt och som behöver extra energi som mellanmål eller direkt efter träningen. Men det är samtidigt inte den gainern som innehåller mest energi så har du stora problem att gå upp i vikt kan fler portioner eller en kraftfullare gainer vara ett alternativ.

För dig som letar efter optimal återhämtning efter träningspass fungerar Core Gainer väldigt bra och kan vara en av de bästa gainers för detta ändamål då den ger dig 527 kcal varav 29 gram protein och 85,5 gram kolhydrater. Endast 16,5 gram av kolhydraterna är sockerarter.

Core Gainer innehåller även kreatin monohydrat i en dos av 3375 mg per portion. Detta gör att produkten passar sig bra för de som styrketränar och vill få utökad uthållighet genom att bygga upp en energibuffert i musklerna som är svårt att nå på naturlig väg.

Gainern innehåller även fiber, salt (natrium), kalcium, kalium, fosfor och en mängd aminosyror som kan hjälpa dig att säkra så att du har en rätt balans på viktiga mineraler och ämnen.

Core Gainer finns i de fyra smakerna Chocolate Milkshake, Raspberry Milkshake, Strawberry Milkshake och Vanilla Milkshake. Gainern blandas med vatten eller mjölk i en shaker för snabb servering. Normalt sätt brukar mjölk bidra till en betydligt bättre smakupplevelse.

Serious Mass – Bäst för viktökning

Serious Mass
 • Bästa gainern för att gå upp i vikt
 • 50 gram protein per portion
 • 250 gram kolhydrater
 • Hela 1250 kcal energi i varje portion
 • Många vitaminer och mineraler
 • Flera goda smaker

Priser för Serious Mass

579 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
579 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

En av de bästa gainers för de som verkligen behöver hjälp att öka i vikt är Serious Mass. Den ger ett rejält tillskott i energi med sina 1250 kcal per portion vilket får anses som väldigt mycket.

Har du haft problem att lägga på dig muskelmassa och gå upp i vikt så är detta förmodligen ett av de bästa tillskotten du kan ta eftersom energin motsvarar en stor måltid.

Samtidigt får du i dig 50 gram protein vilket är en rejäl dos av det dagliga proteinet du bör få i dig om du tränar och vill maximera din muskeluppbyggnad. Gainern innehåller 250 gram kolhydrater per portion varav 21 g är sockerarter. Det är alltså ingen sockerbomb.

Gainern bistår även med ett bra tillskott av vitaminer som Vitamin A, C, D & E. Även B1, B2 och många andra B-vitaminer finns i varje portion. Du får också i dig mineraler som kalcium, magnesium, zink och mycket mer som du kan behöva för att maximera din uthållighet och proteinsyntes efter träning.

Med tanke på innehållets energimängd, vitaminer och mineraler så kan man säkert vid behov ersätta måltider med denna produkt också, speciellt mellanmål eller om du vill skjuta lite på ett annat mål.

För den som vill gå upp i vikt och behöver ett rejält tillskott av energi så är detta ett riktigt bra val och förmodligen ett av de bästa. Gainern finns i smakerna banan, choklad, cookies & cream, jordgubb och vanilj.

Detta är även en gainer som kan fungera för maximal återhämtning om du utfört ett väldigt tungt träningspass där kroppen behöver fylla på med mycket energi. Ett långt cykelpass, simpass, löprunda eller liknande där du vet att du ska träna snart igen och vill maximera återhämtningen.

Gigant Pro Mass – Färre kolhydrater

Pro Nutrition Gigant Pro Mass
 • Bra betyg av de som testat gainern
 • Ganska lågt med kalorier för en gainer (335 kcal)
 • ca 30 gram protein för att direkt tillgodose muskeluppbyggandet
 • 46 gram kolhydrater som snabb påfyllning av energi
 • Påskyndar återhämtningen

Priser för Pro Nutrition Gigant Pro Mass

599 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Gigant Pro Mass från Pro Nutrion är en Gainer med betydligt färre kolhydrater än många andra gainers men har samtidigt en hel del för att påskynda återhämtningen och se till så uppbyggnaden av musklerna får energin de behöver.

Varje portion av Giant Pro Mass innehåller 30,6 gram protein och 46 gram kolhydrater. Nästan alla kolhydrater (42 g) består av sockerarter och bidrar till att energin snabbt tar sig ut kroppen.

För den som vill ha snabba kolhydrater och tänkt fylla på med en riktig måltid inte allt för långt efter träningspasset så kan detta vara en riktigt bra gainer. Varje portion innehåller endast 335 kcal vilket ändå får anses vara ganska lågt för en gainer men samtidigt perfekt om du inte vill bli för mätt innan maten.

Den innehåller aminosyror, vitaminer och en del mineraler som kan vara bra att fylla på med efter ett hårt träningspass. Gainern finns i smakerna choklad och jordgubb.

Better You – Vegetarisk Gainer

Better You Vegetarisk Gainer
 • Vegetarisk gainer på naturliga råvaror
 • 12 gram protein & 23 gram kolhydrater
 • Fungerar som uppladdning och återhämtning
 • Finns i tre smaker

Priser för Better You Vegetarisk Gainer

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Bästa vegetariska gainern måste nästan vara den från Better You. De har gjort sig kända för att tillverka vegetariska kosttillskott och perfekt för dig som inte vill ha vassleprotein.

Proteinet kommer från have, hampa och pumpa. En portion innehåller dock endast 12 gram  protein, men det är bättre än inget och kan absolut vara en tillfällig lösning innan du hinner laga mat. Där finns också totalt 23 gram kolhydrater vilket tillsammans endast gör att en portion har 126 kcal i energi.

Som återhämtning efter tuffare pass behöver man antagligen ta flera portioner för att komma upp i den nivå som återfinns i de icke vegetariska alternativen.

Gainern finns i de tre smakerna choklad, jordgubb och vanilj/päron.

Så väljer du en bra Gainer

Att välja en bra gainer bör inte vara så svårt om man vet vilken effekt man vill att den ska ge.

För dig som vill återhämta dig snabbare till nästa träningspass kan en balanserad gainer med en bra dos protein och en lagom doserad mängd kolhydrater vara det rätta receptet. Du vill förmodligen inte få i dig onödigt mycket energi om du verkligen inte ligger på ett stort underskott efter träningen. Core Gainer som listas som bästa gainern ovan har en bra balans för detta ändamål men det behöver inte vara optimalt för alla.

Vill du däremot gå upp i vikt och har svårt att lägga på dig muskelmassa trots att du äter stora vanliga portioner med mat? Ja, då kanske en kraftfullare gainer med mycket energi är vägen att gå och den produkten listar vi som ”bäst för viktökning” ovan.

Att blint köpa en gainer i hopp om att de har samma effekt är inte att rekommendera då kaloriinnehållet kan variera från några hundra kcal till en bit över ettusen kcal. Med andra ord är det produkter som riktar sig till olika personer och olika behov.

Svårt att gå upp i vikt? Gainer kan hjälpa!

Gå upp i vikt

För dig som vill gå upp i vikt och har svårigheter med det så kan gainern vara en bra lösning för att hjälpa dig med det.

Om du tränar kan du t.ex. inta en gainer med mycket kolhydrater direkt efter träningen och sedan ta det som mellanmål de dagarna du inte tränar. Det gäller dock att välja rätt gainer här och de med få kolhydrater är kanske inte är tillräckliga.

Det finns dock riktigt kraftfulla gainers som har över 1000 kcal i en portion. Du får då i dig en rejäl dos protein så att du inte behöver tänka på det och en ännu större dos kolhydrater. Kolhydraternas syfte här är att hjälpa dig att hamna på ett energiöverskott så du lättare har möjligheten att lägga på dig muskler.

En stor mängd energi från kolhydrater och protein där väldigt liten del av kolhydraterna är från socker är något du borde sikta på. Vi har nämnt ett exempel på en bra gainer för detta ovan så det borde kunna ge dig en bra indikation på vad du ska leta efter om målet är att gå upp i vikt.

Snabbare återhämtning med gainer

Snabbare återhämtning med gainer

Att äta mat (främst kolhydrater och protein) snabbt efter träningen påskyndar återhämtningen och gör att du kan ta ut dig mer vid nästa träningspass! Eller är detta bara en myt?

Rent tekniskt är det inte en myt och du kommer återhämta dig snabbare om du ger kroppen kolhydrater direkt efter ett träningspass. Det bidrar till att musklerna kommer vara redo snabbare än vad de annars skulle varit. Proteinet i sig är för proteinsyntesen så att musklerna växer medan kolhydraterna återför energi till musklerna.

Men i praktiken är det inte riktigt så enkelt för att om du vill återhämta dig till nästa dag spelare det förmodligen väldigt liten roll och blir således mer av en myt. Det blir som mest intressant om du har flera träningspass på en och samma dag och speciellt om du tagit ut dig ganska hårt på första passet.

Med andra ord måste du träna ganska mycket för att en gainer ska ha en direkt nytta jämfört med att äta vanlig mat 2 timmar efter träningspasset.  Bodybuilders som tränar flera styrketräningspass per dag där någon muskelgrupp överlappar skulle kunna vara ett exempel där gainer får betydelse.

Triathlonträning där man vill få in en bra volym av simning, cykling och löpning gör att man kanske måste lägga två träningspass samma dag. Här får också en gainer med en bra dos kolhydrater efter första träningspasset en tydlig effekt. Kanske skulle man även kunna argumentera för samma sak om man tränar på kvällen och har en träningspass nästkommande morgon.

Historiskt har det varit ganska mycket fokus på detta inom konditionsidrotter för uthållighet men det verkar som det tappats av lite. Argumentet för detta är att även om du inte orkar ta ut dig lika mycket vid andra träningspasset betyder inte det per automatik att träningseffekten blir lidande i det långa loppet.

Vi skulle inte säga att det är fel att ta en gainer för att påskynda återhämtningen då det faktiskt blir en effekt. Men betydelsen av det kanske inte är så stor om du inte tränar väldigt mycket.

Det kan också vara värt att ställa detta mot andra parametrar som kosthållningen i övrigt, din sömn och kvaliteten på din träning. Dessa är de mest basala och viktigaste delarna av bra träningsresultat. Det är rekommenderat med att börja optimera de delarna som ger bäst effekt.

Så valde vi ut den bästa gainern

Att välja ut de bästa gainers är svårt på en marknad med väldigt många olika produkter och där olika människor har olika behov. Vi har dock gjort vårt bästa för att rekommendera produkter för olika situationer och på så sätt lösa uppgiften på bästa sätt.

En personer som bara vill påskynda återhämtningen efter ett träningspass kommer inte behöva samma mängd kolhydrater som personen som kämpar med att gå upp i vikt. Lägg där till att vissa kanske helt enkelt vill ha betydligt färre kalorier medan andra vill ha ett vegetariskt alternativ så blir valet av den bästa gainern mer komplicerat.

Vi har i slutändan ändå valt ut ett antal produkter som fått bra kundomdömen, har bra innehåll och vars syfte riktar sig till olika personer.

Källor

Källor för informationen som ligger till grund för artikeln.

 • Lämpligt kolhydratsintag för idrottare, del 2Träningslära.se
  Genomgång om vad som är rekommenderat intag i form av kolhydrater innan konditionsträning och direkt efter för att påskynda återhämtningen. Det råder ingen tvekan om att kolhydrater direkt efter träningen påskyndar återhämtningen vilket är optimalt för den som ska träna pass senare samma dag eller där det helt enkelt inte är extremt många timmar avsedd för återhämtning. Texten är baserad på vetenskapliga studier med tydliga referenser.