Steamer – bäst i test

Bästa Steamers – Ånga kläderna enkelt

Steamers (klädångare) ångar kläderna åt dig så att du slipper stryka dem på strykbrädan. Vi har tittat närmare på vilka steamers som är bäst i tester och som fått bra betyg i recensioner.

Förutom att lotsa fram vilka de bästa ångmaskinerna är så har vi även grävt djupare i för- och nackdelar med ångstrykning och vilka vanliga problem som uppstår med apparaterna.

Marknaden är generellt uppdelat i två läger med steamers som stationära stationer som är väldigt kraftfulla och handhållna steamers som är lättare att ta med sig.

Här nedanför hittar du först de steamers som presterat bäst i test och längre ner kan du fördjupa dig mer i hur det fungerar, vad du bör tänka på och varför ånga kläder kan vara bättre än vanligt strykjärn.

Tefal Access Steam Care – Bästa Handhållna Steamer

Tefal Access Steam Care Plus DT9100
  • Bästa Valet 2022
  • Tredjeplats i Aftonbladets test
  • Bra betyg från konsumenter som testat
  • Bra ångkapacitet på 30 g/min
  • Lång sladdlängd på 3 m
  • Vertikalt stöd följer med

Priser för Tefal Access Steam Care Plus DT9100

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Tefal Access Steam Care Plus DT9100 - Bästa handhållna steamerTefal Access Steam Care Plus DT9100 är en handhållen steamer som presterat bra i tester där den t.ex. kammade hem tredjeplatsen när Aftonbladet testade.

Det är också en steamer som fått väldigt bra betyg av konsumenter som testat den och en av de bästa handhållna ångmaskinerna efter sammanslagning av våra insamlade poäng.

Steamern beskrivs av många som testat den som en produkt med hög kvalitet och gav ett bra resultat vid ångning av kläder och andra textiler.

På pappret har Tefal Access Steam Care Plus DT9100  en angiven ångkapacitet på 30 g/min vilket är bra jämfört med många konkurrerande handsteamers som träder in strax under eller i bästa fall på samma nivå. Däremot är ångkapaciteten fortfarande mycket lägre än i de stationära modellerna som är kraftigare.

Du kan justera ångan i tre olika steg för att få det läget som lämpar sig bäst för det klädesplagget du behöver stryka. Den främre delen på steamern värms också upp vilket tillsammans med ångan ska ge bra strykresultat när du stryker direkt mot t.ex. en hängande skjorta.

Det följer med ett vertikalt stöd som kan hängas på en dörr och där du sedan fäster klädesplagget du vill stryka. Det fungerar lite som en hängande strykbräda och gör att du enkelt kan arbeta med steamern.

Tefal Access Steam Care Plus DT9100 är inte sladdlös men har en kabellängd på 3 m vilket ändå ger en god räckvidd när den väl används. Väldigt få steamers är sladdlösa vilket även inkluderar de handhållna. Det krävs så pass mycket effekt för att få någorlunda mycket ånga att en batteridriven modell inte är optimalt med dagens teknik.

Det goda betyget i Aftonbladets test i kombination med en bra prisnivå, bra specifikationer och goda omdömen från konsumenter så ser vi detta som en av de bästa handhållna steamers du kan köpa idag. Det går att få bättre resultat med en större stationär modell och det kan vara värt att överväga det om du har många skjortor och plagg som ska strykas på det sättet.

LauraStar Lift – Bästa Premiumval

LauraStar Lift
  • Bästa Premiumval 2022
  • Mycket kraftfull steamer
  • Bra betyg från konsumenter som testat
  • Kraftfull ångkapacitet på 200 g/min
  • Stryk på bräda eller direkt på hängare
  • Fungerar bra även på tjockare tyger

Priser för LauraStar Lift

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

LauraStar Lift är knappast den smidigaste klädångaren du kan köpa, men den dras heller inte mer de problemen som de små handhållna modellerna har. Här är istället en steamer med hög kapacitet som fått extremt bra betyg när den testats.

Bortsett från att det tar ca 5 minuter att starta upp maskinen och göra den redo för att behandla kläderna så är det en väldigt bra steamer som är mycket mer kraftfull än de små handhållna modellerna.

LauraStar Lift steamer ångstation

Den har en ångkapacitet på 200 g/min vilket är ungefär 10 gånger mer än de handhållna varianterna. Fördelen här är att du med enkelhet kan stryka till även tjockare tyger och det går snabbare när du väl utför arbetet med bättre resultat.

Den stora vattentanken på 1,1 liter gör att du även kan stryka betydligt fler klädesplagg innan du behöver fylla på vattentanken. Den stora kapaciteten och kraften innebär dock att modellen inte är batteridriven utan måste kopplas till vägguttag för att fungera.

Steamern LauraStar Lift har inbyggd avkalkningsfunktion och automatisk avstängning så att den inte står på om du råkar glömma den. En kraftfull klädångare med mycket ånga har en bättre förmåga att döda bakterier vilket ofta marknadsförs som argument för många steamers.

Genom att göra avkall på storlek och uppstartstid så får man istället en väldigt kraftfull steamer eller ångstation som har en väldigt bra kapacitet och gör arbetet mycket enklare. Det är knappast den bästa steamern för alla konsumenter men för de som behöver en kraftfull modell är denna väl värd att överväga.

Philips Steam&Go GC362 – Bra val

Philips Steam&Go GC362
  • Bra Produkt 2022
  • Tredjeplats i testet hos Testfakta
  • Bra betyg från konsumenter
  • Godkänd ångkapacitet på 24 g/min
  • Väger 0,95 kg och har 2,5 sladd

Priser för Philips Steam&Go GC362

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Philips Steam&Go GC362 är en handhållen steamer som placerade sig på tredjeplats i Testfaktas test av olika steamer.

Generellt sett har handsteamern fått bra betyg från konsumenter, men det går heller inte att förneka att det finns de som är kritiska dels mot hur effektiv den är mot skrynklor på vanliga skjortor, men också att den har en liten vattentank på 70 ml som kommer behöva fyllas på ofta.

Philips Steam&Go GC362 - Bra steamerÅngkapaciteten på 24 g/min är inte direkt banbrytande då flera andra handhållna steamers har 30 g/min i kapacitet. Det bör dock vara tillräckligt för att stryka många tunnare plagg som t.ex. skjortor och känningar.

Klädångaren ger dig fortfarande fördelen att vattenångan bidrar till att ta bort bakterier och dåligt lukt samtidigt som skrynklor och veck rätas ut.

Du kan stryka kläderna med ånga både horisontalt om de t.ex. ligger på sängen eller på strykbrädan eller horisontalt om de hänger på t.ex. en galge. Precis som med andra steamers så fungerar de bra på alla material.

Det följer med en borste som du kan sätta på munstycket och använda mot känsligare plagg när du ångar dem. Det gör att du dels får lite avstånd till plagget med ångan men också att den varma plattan inte går direkt mot tyget. Tyvärr har borsten beskrivits som klumpig av de som testat och att den har en tendens att vilja lossna.

Vi tror det finns bättre och mer kraftfulla klädångare som ger ett bättre resultat än Philips Steam&Go GC362. Den kan dock vara ett bra val för den som inte har så många plagg att stryka och där materialet är tunt nog för att ångkapaciteten ska fungera.

Samtidigt finns det så pass många verifierade köpare som gett apparaten ett positivt betyg att den förmodligen ändå gör sitt jobb. Som resesällskap för att stryka till plagg kan den mycket väl vara ett väldigt bra val medan det finns klart bättre alternativ för att ånga kläder hemma.

Philips ComfortTouch GC557 – Populärt val

Philips ComfortTouch GC557
  • Bra betyg från konsumenter som testat
  • Stationär steamer med ställning
  • Bra ångkapacitet på 40 g/min
  • Stor vattentank på 1,8 liter

Priser för Philips ComfortTouch GC557

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Philips ComfortTouch GC557 är en intressant steamer som har mer kapacitet än de andra handhållna enheterna men och andra sidan räknas denna heller inte som handhållen. Det är en steamer med ställning, hängare och större vattentank.

Philips ComfortTouch GC557 - steamer med ställningTrots en stationär lösning får vi ändå poängtera att Philips inte fläskat på med mycket ångkapacitet utan har endast 40 g/min. Det är förvisso mer än de handhållna steamers men mycket mindre än vanliga ångstationer och andra stationära steamers.

Du får dock en rejäl ställning som gör det enkelt att hänga upp skjortor och andra plagg du önskar stryka. Den stora vattentanken på 1,8 liter räcker till väldigt många plagg och ångkapaciteten på 40 g/min borde göra jobbet bättre än de handhållna alternativen.

Du kan också justera mellan fem olika ånginställningar beroende på vilket tyg och material du arbetar mot. Skulle vattentanken ta slut så växlar Philips ComfortTouch GC557 över i standbyläge för ökad säkerhet. Den har också en inbyggd avkalkningsfunktion som kan användas om du vill öka chansen att den håller under många år.

Den varma ångan dödar upp till 99,9% av bakterierna när du behandlar tyger enligt Philips och kan ibland även användas på plagg som inte går att tvätta för att hålla de fräscha längre. Att döda bakterier innebär också att man kan få bort många dåliga lukter. Däremot krävs det mycket ånga över lång tid för att döda alla bakterier och så är inte en steamer tänkt att användas.

Philips ComfortTouch GC557 är en intressant klädångare och vi hade gärna sett att den hade högre ångkapacitet för att komma närmare många dyrare och mer kraftfulla stationära steamers. Den har dock mer kapacitet än många handhållna modeller och sett till konsumentomdömen verkar det räcka i många fall.

Det största problemet är väl som med många andra stationära ångstationer och steamers att de tar plats. Speciellt de modeller med inbyggd ställning kräver nästan att man har en klädkammare att ställa in dem i.

Philips Steam&Go GC363 – Prisvärd

Philips Steam&Go GC363
  • Populär steamer från Philips
  • Prisvärd handhållen steamer
  • Uppvärmd steamerplatta
  • Ångutsläpp på 24 g/min
  • 3 m sladd gör det enkelt att arbeta

Priser för Philips Steam&Go GC363

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

En annan handsteamer från Philips är deras Steam&Go GC363 som fått bra betyg och som påminner mycket om GC362 som hamnade på tredjeplats i testet hos Testfakta.

Den har en uppvärm steamerplatta där 24 g ånga per minut tränger ut för att nå in i fibrerna i tyget och lösa upp skrynklor. Precis som med andra steamers tenderar den varma ångan att döda bakterier vilket kan ta bort dålig lukt och gör plaggen mer fräscha. Man bör däremot vara medveten om att långt ifrån alla lukter går att behandla med vattenånga och för att alla bakterier ska dö krävs antagligen omfattande behandling med mycket ånga.

Det följer med en värmeskyddande handske som skyddar dig som använder den handhållna steamern så ångan inte bränner dig. Det följer också med en tillbehörsborste som är avsett att användas till tjockare tyger som jackor och gardiner. Tanken är att den ska hjälpa till så att ångan tränger in i tyget bättre. Det är dock osäkert om så faktiskt är fallet.

Precis som några andra av Philips handhållna klädångare så är det inte den rymligaste vattentanken på 70 ml du får. Det innebär att du i bästa fall hinner med att stryka över några skjortor innan du behöver fylla på vattenbehållaren igen.

Ångutsläppet på 24 g/min finns där också mer att önska av. Vi hade gärna sett att modellen var kraftfullare och det är även något vissa konsumenter anmärker på.

I övrigt är det lätt att använda Philips Steam&Go GC363 och den 3 m långa sladden gör att du kan röra dig fritt. Givetvis fungerar den även att använda både horisontalt som ett vanligt strykjärn men också vertikalt för skjortor som t.ex. hänger på galge.

Generellt sett har handsteamern fått bra betyg av konsumenter som testat den men precis som sina syskon bland Philips handhållna steamers så hade något mer ångkapacitet förmodligen förbättrat resultatet ytterligare.

Köpguide – Tänk på detta vid köp

Välja bästa Steamer

Oavsett vilken steamer eller klädångare du tänkt köpa finns det olika för- och nackdelar med apparaterna som är bra att känna till innan köp.

Vissa funktioner och designval påverkar hur bra den faktiskt är för konsumenten. Att överväga ens egna behov ökar chansen att du köper den bästa steamern för dig.

Ångkapacitet & Ångpuff

Ångkapaciteten avgör hur mycket ånga som apparaten kan generera varje minut. Desto mer ånga maskinen kan generera desto snabbare kan du ånga kläderna och desto bättre resultat får du.

Ångpuff används ibland då vissa maskiner har möjligheten att tillfälligt öka mängden ånga i form av en puff. Vanliga ångstrykjärn har t.ex. den funktionen men det är inte lika vanligt bland steamers.

Värmeplatta

LauraStar steamer med värmeplatta
LauraStar har inte bara en kraftfull steamer med hög ångkapacitet, de har också en värmeplatta som liknar ett vanligt strykjärn.

Längst fram på steamern finns ofta en form av värmeplatta som hjälper till att förbättra resultatet. Värmeplattan fungerar på liknande sätt som ett vanligt strykjärn men brukar inte nå samma temperaturer och är ofta inte lika stor.

Det finns dock steamers som har en större värmeplatta och är designade mer eller mindre helt som ett strykjärn vilket ger funktionaliteten att lättare trycka ut veck och skrynklor.

För känsliga material som inte direkt ska komma i kontakt med en värmeplatta så brukar det följa med en borste som gör att värmeplattan hålls på lite avstånd.

Handhållen eller stationär

Handhållen steamer
En handhållen steamer från Philips. Lättare att packa ner och ta med sig på resa.

En annan viktig och avgörande faktor för att hitta bästa steamern är att bestämma dig för om du vill ha en lite mindre och handhållen modell eller en större och stationär steamer.

De små handsteamers fungerar bra för enstaka plagg men de har en lägre kapacitet med mängden ånga som kommer ut och vattentanken är inte lika stor.

De större och stationära steamers är rekommenderat för dig som t.ex. stryker skjortor varje vecka och då kanske i större antal. Du kan då direkt på galgen ånga skjortan med bra resultat på kort tid.

En stationär steamer är förvisso svår att ta med sig på resande fot och får inte plats i resväskan. Reser du mycket i tjänsten och behöver stryka kläder kanske både hemma och på hotellrum så finns det anledning att köpa både och. Kostnaden för en handhållen steamer är helt enkelt inte så extrem och de kompletterar varandra bra.

Vattentank

Vattentanken skiljer sig mycket mellan större och mindre klädångare. De minsta modellerna har vatten som räcker till att ånga 1-2 klädesplagg innan du behöver fylla på vatten.

De större modellerna har vattentank på flera liter och kan lätt användas för att ånga och stryka en större uppsättning kläder.

Kabellängd

Kabellängden är sällan en av de mest avgörande faktorerna men det är ändå värt att ha det i åtanke då en för kort kabel kan leda till problem.

En handhållen steamer bör ha minst 2 meter kabel för att flexibelt kunna användas runt ett plagg som hänger på en galge.

Storlek

Även bland handhållna steamers varierar storleken. Ska du resa och vill få plats med ångmaskinen i din packning så du kan ånga kläder väl framme på resmålet så är storleken viktig.

De större modellerna är kanske inte lika avgörande i storlek även om förvaring av maskinerna såklart har en viss betydelse.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Sammanställning av vanliga frågor och svar om steamers.

  1. Vad är en steamer och vad används den till?
  2. Hur mycket ånga behövs för att stryka kläder?
  3. Är inte Steamery bäst i test?
  4. Dör bakterier vid användning av steamer?
  5. Försvinner alla dåliga lukter med steamer?
  6. När fungerar handhållna steamers bäst?
  7. Kan steamer ersätta strykjärn?

1. Vad är en steamer och vad används den till?

En steamer (klädångare) är en apparat som producerar vattenånga och genom ett jämt flöde trycker ut det genom ett munstycke. Genom att placera munstycket direkt mot klädesplagg så kan man behandla skrynklor och veck.

Det är inte ovanligt att steamern även har en värmeplatta eller steamerplatta vid munstycket som är varmt och i princip påminner om ett strykjärn. Det är dock mycket mindre och tänkt som komplement till ångan.

2. Hur mycket ånga behövs för att stryka kläder?

När vi sammanställt testresultat och omdömen har vi funnit att det är tydligt att det finns mer att önska av handhållna steamers. Även om de fått bra testresultat så återkommer det rapporter från missnöjda konsumenter som inte tycker de presterar så bra. Däremot är många väldigt nöjda också och det signalerar att det antagligen råder olika förväntningar på steamers och vad de kan åstadkomma för resultat.

Eftersom många handhållna steamers producerar ånga i spannet 24-30 g/min kan man använda det som riktmärke. Vi tror att dessa steamers fungerar bra för att få bort enklare skrynklor och veck på t.ex. skjortor och andra tunna tynger men sämre för tjockare material eller väldigt hårda veck.

Om man tittar på en nytvättat skjorta är det ofta enklare veck och skrynklor på skjortan men där svårare veck kan förekomma på delar som man kanske haft nedstoppat i byxorna. Ju svårare och kraftigare skrynklor ju tuffare utmaning för en steamer att lösa. Men dessa veck kan även vara svåra för ett strykjärn och i princip omöjliga att få bort.

3. Är inte Steamery bäst i test?

Steamery är ett märke av steamers som blivit populärt men som också kritiserats kraftigt på sina håll. Vi har inte funnit någon evidens att Steamery är bäst i test eller på annat sätt förtjänar att lyftas fram som de bästa steamers.

4. Dör bakterier vid användning av steamer?

En del bakterier kommer att dö men för att alla bakterier ska dö så krävs det att textilen behandlas med värme över en längre tid. Något man förmodligen inte gör till den grad när man använder en steamer.

Vattenånga håller över 100 grader i temperatur och för att alla bakterier ska dö rekommenderas i tvättsammanhang att man har 70 grader över 10 minuter.

Du kommer troligtvis inte hålla steamern på ett ställe i 10 minuter men och andra sidan är temperaturen högre vilket borde ge en snabbare effekt. Exakt hur länge du skulle behöva applicera vattenånga mot ett plagg för att få bort bakterier har vi inte kunnat hitta, men det finns delade meningar om hur effektivt det är. Det lär även påverka hur mycket vattenånga som appliceras mot plagget och vilken typ av textil det rör sig om.

5. Försvinner alla dåliga lukter med steamer?

Nej, alla lukter försvinner inte. En del lukter som kan komma från t.ex. bakterier eller mögel har potential att försvinna.

6. När fungerar handhållna steamers bäst?

Steamer resa
Att ta med sig steamern på resa kan vara bra sätt att eliminera skrynklor.

Handhållna steamers fungerar bäst för att snabbt arbeta bort skrynklor och veck på några enskilda plagg. Vattenbehållaren är inte speciellt stor och ångkapaciteten är begränsad.

De bättre handhållna steamers i tester klarar av tunnare tyger som många skjortor m.m. men riktigt unga veck kan bli svårt att få helt bra. Speciellt i de fall även vanliga strykjärn har problem.

De stationära och större steamers har betydligt bättre möjligheter att få ett klockrent resultat och något som rekommenderas som bästa lösning för den som har många skjortor eller andra plagg som ska fixas varje vecka.

7. Kan steamer ersätta strykjärn?

För vissa plagg absolut men på så sätt är det mer ett komplement. Att använda steamer till alla plagg kanske inte är optimalt och en steamer kommer inte upp i de temperaturer som ett traditionellt strykjärn gör.

Om du är osäker på vad du ska välja mellan ett ångstrykjärn, steamer och ångstation så kan denna guide hjälpa dig.

Så valde vi ut de bästa steamers

Steamers är en het marknad där många nya modeller ser sitt ljus varje år och trots att tekniken inte är avancerad har de inte funnits i den utbredningen som de görs idag.

Vi har tittat på de få oberoende tester som finns för handhållna steamers och mer stationära lösningar som dock inte är lika populära. Ett stort problem är att flera modeller utgått och testerna har heller inte haft alla av de populäraste modellerna med i testen. De som utfört testen har fokuserat på modeller från olika tillverkare snarare än att ta med de mest populära alternativen. Det är således svårt att lista modeller som utsätts som bäst i test.

Testresultaten har kombinerats med omdömen och betyg lämnade från konsumenter. Resultatet har aggregerats från flera olika källor för att det ska ge en så bra bild som möjligt. Det görs även för att antalet omdömen ska bli tillräckligt många så rimliga slutsatser kan dras av det.

Källor & Test

Sammanställning av de test, recensioner och omdömen som vi använt oss för att lista de bästa steamers.

  • Test av 8 st olika steamers – 2020 – Testfakta
    Testfakta har inför 2020 gjort ett omfattande test av steamers som blivit allt mer populära för att stryka till kläder, gardiner och andra textiler. Alla modeller som testats har varit handhållna steamers eller klädångare som de även benämns som. Bäst i test blev Philips StyleTouch GC442 som tyvärr redan är en modell som utgått för att ge plats för andra modeller. På andraplats finner Steamery Cirrus No.2 följt av Philips Steam&Go GC362.
  • 12 steamers testade – 2019 – Aftonbladet
    Aftonbladet har testat 5 stationära steamers och 6 portabla steamers i sitt relativt storta test av steamers. De har även tagit med en lyxprodukt för att hänga in kläderna i ett utrymme som sköter sig själv över natten. I Aftonbladets test så presterade Reimer Steamer som säljs hos Jysk väldigt bra. På andraplats återfinns Philips StyleTouch GC442 som utgått som modell under 2020. På tredjeplats återfinns Tefal Access Steam Care.
  • Prisjakt – 2022
    Vi har använt oss av Prisjakt för att identifiera vilka produkter som fortfarande är till salu och vilka steamers som är mest populära bland konsumenter. Det har även gett oss mer information om de steamers som utsetts till bäst i test.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng