Bästa Fonduegryta

Fonduegryta bäst i testVill du investera i en fonduegryta men vet inte vilket set som är bäst och vad du ska välja? Vi går igenom de bästa och mest populära modellerna i Sverige för att göra det lättare för dig att välja.

Det är viktigt att tänka på att den bästa fonduegrytan för tillagning av kött inte säkert är den bästa för choklad och ost. En del grytor är helt enkelt avsedda för en specifik sort fondue medan andra är mer all-around.

Tips på hur bör resonera kring valet av en fonduegryta hittar du längre ner på sidan. Det finns flera modeller än dessa men de som fått bäst i test och mest populära nämns här. Värt att nämna är att nästan alla fonduegrytor säljs som set med gafflat, brännare m.m. men det kan skilja lite exakt vad som är inkluderat.

Skeppshult Fonduegryta – Bäst i test

Skeppshult Fonduegryta
 • Klassisk fonduegryta i gjutjärn
 • 25 års gjutjärnsgaranti
 • Stabil konstruktion
 • Tillverkad i Sverige
 • Bra betyg från flera konsumenter

Priser för Skeppshult Fonduegryta

1 449 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
1 499 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Klassisk fonduegryta i gjutjärn tillverkad av svenska Skeppshult håller en hög kvalitet och är byggd för att hålla under väldigt lång tid. Fonduegryta är klassiskt designad med rejält material som gör att det är en stabil och säker pjäs att använda sig.

Fonduegrytan är tillverkad i Sverige och det ges 25 års gjutjärnsgaranti på produkten. Botten har en tjocklek på 5 mm och hjälper till att ge en jämn spridning på värmen.

Kanterna runt grytan är handslipade och ger en tydlig kvalitetskänsla. Handtagen för grytan gör att det är lättare att flytta grytan när den är varm med hjälp av ugnsvantar eller liknande.

Eftersom grytan är tillverkad i gjutjärn fungerar den på så väl induktionshällar som för spisar som värmer med gas eller öppen eld. Den går även att placera i ugnen om man så önskar.

Gjutjärnet har behandlats med ekologisk rapsolja från Sverige för att bidra med en non-stick beläggning på insidan.

Locket är designat för hack för fonduegafflar och den rostfria brännaren följer med paketet. Däremot följer inte fonduegafflar med i köpet vilket är en klar nackdel då man antagligen förväntar sig det. I övrigt är det en klockren produkt med klassisk design som uppskattas av många.

Staub Fondue set – Mycket Bra val

Staub Fondue set
 • Mycket populär fonduegryta & set
 • Genomtänkt och smart design
 • 6 stycken fonduegafflar medföljer
 • Rostfri brännare + brännpasta medföljer
 • Emaljerad gjutjärn för bättre rengöring och skydd

Priser för Staub Fondue set

1 570 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
2 149 krTill Butik
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Staub Fondue set och modell större är kanske den perfekta fonduegrytan du kan välja. Här kombineras bra byggkvalitet, genomtänkt design och alla tillbehör till ett bra pris.

I paketet följer det med 6 stycken gafflar som gör att en gryta passar lagom till ett litet sällskap. Vid ett större sällskap rekommenderas flera fonduegrytor och det gäller även andra modeller och tillverkare. Att gafflar följer med och att de är designade med färg gör att det är enkelt att hålla reda på vilken som är sin egen.

Grytan har en diameter på 20 cm vilket är bra storlek för att minimera problem med att gafflarna fastnar i varandra. Det finns mindre modeller för de som kanske endast önskar fondue för den lilla familjen och inte för större sällskap.

Hela fonduegrytan med stativ är tillverkat i gjutjärn och behandlat så att den även klarar diskmaskin. Det är dock rekommenderat att diska den förhand om man vill maximera levnadslängden för fonduegrytan. Den skyddande emaljen gör även att den är lättare att rengöra.

Förutom de 6 medföljande fonduegafflarna så får du även med den rostfria brännaren och ett paket brännpasta. En smart detalj med fonduegrytan från Staub är att när den endast ska förvaras kan du vända upp och ner på stativet och placera den i grytan. På så sätt tar den mycket mindre plats.

Le Creuset Fonduegryta – Bra val

Le Creuset Fonduegryta
 • Bäst efter Maestro 2 emalj i testet av Smartson
 • Klassisk design från Le Creuset imponerar
 • Stabil konstruktion med bra brännare
 • Emaljerad gjutjärnsgryta för all sorts fondue

Priser för Le Creuset Fonduegryta

2 539 krTill Butik
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Le Cresuset har en fonduegryta som innehar deras klassiska emaljdesign och som fått väldigt gott omdöme. Det är egentligen inte så konstigt då Le Creuset är väldigt kända för sina gjutjärnsgrytor i emalj.

I testet som Smartson utförde så placerade sig Le Creuset fondueset på andra plats med Ronneby bruk Maestro 2 där båda låg tätt bakom Maestro 2 emaljversion.

Grytan är tillverkad i emaljerad gjutjärn och avsedd att kunna användas för så väl traditionell fondue men även för ost. Modellen står väldigt stadigt och brännaren fungerar väldigt bra.

I testet som Smartson gjorde så var det modellen på 1,2 l som ingick men idag är det en större modell på 1,6 l med förbättrade smådetaljer.

I fonduesetet från Le Creuset så ingår brännaren, stativet, gjutjärnsgrytan och 6 gafflar att använda till fondue.

Liten fonduegryta – Bästa budgetval

Funktion Fonduegryta
 • Mycket billig fonduegryta
 • Toppbetyg av kunder som testat grytan
 • Gjutjärnsgrytan ger ett kvalitetsintryck
 • 6 gafflar trots ganska liten fonduegryta

Priser för Funktion Fonduegryta

323 krTill Butik
 • Gratis frakt över 499 kr
 • Öppet köp i 30 dagar
323 krTill Butik
 • Gratis frakt över 399 kr
 • Öppet köp i 30 dagar
323 krTill Butik
 • Gratis frakt över 800 kr
 • Öppet köp i 14 dagar
379 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

För dig som vill komma riktigt billigt undan och kanske inte provat på fondue tidigare så kan denna enkla men ändå välkonstruerade fondueset vara något för dig.

Fonduegrytan har inte ingått i något test eller större recension men många kundrecensioner och omdömen vittnar om att det är en väldigt prisvärd och billigt fonduegryta som är väl värd att satsa på.

Modellen rymmer 1 liter vilket är lite jämfört med modellerna ovan men samtidigt tillräckligt för att kunna ha fondue för 3-4 personer. Det följer dock med 6 stycken gafflar som alla har olika färgmarkeringar för att lättare kunna hålla koll på vems gaffel som är vems.

Precis som testvinnaren från Ronneby bruk så är denna fonduegryta tillverkad i gjutjärn.

Billig fonduegryta inte fel

När Dagens Nyheter testade fonduegrytor så kom de fram till att billiga fonduegrytor kan fungera lika bra som dyrare modeller och att man sällan bör vara mer än 4 vuxna vid en klassisk buljong buffé då det snabbt blir trångt med gafflar och stora köttbitar.

De större fonduegrytorna på runt 2l i volym har lättare att klara fler middagsgäster för traditionell fondue och här är det möjligt att få plats med 5-6 stycken men det blir lätt trångt och inte helt ovanligt att någon tappar sin köttbit när de försöker lirka loss sin gaffel.

De mindre modellerna som endast rymmer 1l eller strax över har däremot samma problem redan vid 4 personer men dessa är också billigare så ska man ha middagsbjudning med 6-8 personer är det förmodligen bättre att ha 2 fonduegrytor istället för 1 stor. Det kommer ger en bättre middagsupplevelse för alla och satsar man på de billiga modellerna så blir priset antagligen det samma som att köpa en finare.

Det finns många bra fonduegrytor i de billigare segmentet från 400 kronor och uppåt.

Så väljer du rätt fonduegryta

Att välja fonduegryta kommer ofta ner till vilken fondue du vill göra och hur designmedveten du är.

De dyrare fonduegrytorna från tillverkare som Ronneby Bruk, Le Creuset och andra är väldigt bra och fungerar utmärkt till traditionell fondue men till ostfondue som gärna bränner fast oavsett vad du har så kanske det är bättre att köpa en billigare modell som man kan vara lite mindre rädd om när man rengör.

För traditionell fondue med olja och eventuellt buljong är det dock en ganska lätt rengöring och att investera i en bra gjutjärnsgryta innebär att du kan ha den under väldigt många år om du tar tillvara på den. Det finns många exempel på fonduegrytor som ser helt nya ut även efter 20 år och det är först när man tittar på gafflarna som man ser slitaget i form av numrering som trillat av eller färgmarkeringen bleknat bort.

Gillar du design och vill kunna duka med en fonduegryta som förstärker intrycket så satsa på en sådan. Annars kan mycket väl de billigare modellerna också vara bra.

För chokladfonue fungerar speciella fonduegrytor för detta bäst. Choklad smälter ganska enkelt och vid för hög värme blir resultatet inte så bra. Det bästa är modeller som bygger på en teknik av vattenbad som kan värma grytan med choklad jämt från alla håll utan att för hög värme uppnås.

Rengöring och skötsel

En fonduegryta kräver sin rengöring efteråt och hur man går till väga för att på bästa sätt rengöra och vårda beror på vad den är tillverkad av.

De gamla och klassiska modellerna i gjutjärn ska behandlas precis som gjutjärn i andra sammanhang. Undvik diskmedel, stålull och liknande föremål som är hårt mot ytan och följ de anvisningar som följer med fonduegrytan.

Normalt sätt kan man använda trasa eller vanlig diskborste försöka få bort smuts och matrester som fastnat i fonduegrytan. Om det är tillräckligt för att få bort smutsen så kan du avsluta med att hälla lite olja i grytan, sätta den på spisen och värma den på väldigt svag värme. Ta sedan hushållspapper och torka/smörj in grytan med oljan.

Ett knep som används för gjutjärnsgrytor och gjutjärnsstekpannor är att om det är väldigt hårt inbränt så kan man använda grovsalta och värma på hög värme. Rör om då och då så kommer mycket smuts att fångas upp av saltet. Sen avslutar du med olja på lätt värme för att göra den redo för förvaring.

I och med att man kanske inte använder fondue varje vecka som ett stekjärn så är det viktigt att man förvarar det väl. Det gör att det är mycket roligare att ta fram fonduesetet nästa gång.

Förberedelser

Fondue är enkelt att komma igång med och om du inte tänkt köra chokladfondue eller ostfondue så är det såklart olja som du ska använda i grytan precis som med en fritös.

Olika oljor kan vara olika bra här så om du är osäker så fråga i mataffären vad de tror skulle passa. Det har kommit in rapport på att riktigt billiga oljor kan ge mer sot och lukt i rummet än vad andra bättre oljor gör.

När du fyllt på med olja i fonduegrytan så kan du snabba på processen genom att värma den på plattan på spisen. Detta är rekommenderat för brännaren som följer med fondueset brukar främst vara anpassade för att hålla temperaturen och inte värma upp allt från rumstemperatur. Även om det skulle gå så kommer det ta tid väldigt lång tid.

Val av kött till Fondue

Kött till FondueDu kan antagligen använda allt kött som är tillräckligt fast i en fondue men mer fettsnåla köttsorter är att föredra eftersom det friteras.

Kyckling fungerar väldigt bra, Fläskfilé fungerar bra och finare nötkött som ryggbiff är väldigt bra. Högrev är exempel på kött som används i långkok och kommer inte fungera bra till fondue.

Nötkött är förmodligen det vanligaste och det finare köttet som inte blir segt som oxfilé och ryggbiff fungerar väldigt bra till fondue och rekommenderas. Den största fördelen är att man normalt kan ta upp köttet även om det är lite rått i mitten utan risk för att bli sjuk.

För kyckling och gris bör hela köttbiten tillagas vilket kan vara svårt att känna av. Det är dock inte ovanligt att restauranger som serverar fondue har flera olika köttsorter i olika skålar så du kan mycket väl mixa kyckling, fläsk och nöt om du vill.

Köttet krymper när det tillagas så tärningar upp till 4×4 cm kan fungera bra. Ju större tärning ju lättare är det att få köttet medium/rare i mitten.

Såser till fondue

Nästan alla såser som fungerar bra till kött i vanliga fall fungerar väldigt bra till fondue med. De får gärna vara lite trögflytande så de inte rinner ut över hela tallriken men annars är det egentligen bara fantasin som sätter stopp.

Barbecuesås, Bearnaisesås, Vitlökssås, Ketchup, Chilisås och Örtsås är bara exempel på vad du kan fixa. Försök fixa 3-4 såser som minimum då det är en stor del av att äta fondue.

Andra tillbehör

Fondue tar tid att äta och att bara förlita sig på att äta kött kommer göra att det tar lång tid innan man blir mätt. Dessutom kan man diskutera kostnaden och hälsofördelarna med att äta för mycket kött. Därför är det inte fel att ha lite tillbehör.

En passande sallat efter eget tycke är aldrig fel och fungerar lika bra till fondue som när man grillar på sommaren. Det är heller inte fel med någon matigt tillbehör som mättar och här är pommes och klyftpotatis populära tillbehör att servera.

Utgångna modeller

Utgångna modeller som tidigare listas av oss som bra köp av olika anledningar.

Ronneby Bruk MAESTRO 2 – Bäst i Test

MAESTRO 2 från Ronneby Bruk var länge en svensk klassiker och ansågs av många vara en av de bästa fonduegrytorna du kunde köpa. Modellen har dock slutat säljas och fler modeller har nått marknaden vilket gör det svårt att estimera om den än idag hade hållit måttet som ”bäst i test”.

Svensk klassiker från Ronneby bruk är Maestro 2 som redan finns i många svenska hushåll. Det är en fonduegryta helt i gjutjärn vilket enligt många inte bara bidrar till en jämn värme utan även en klassisk design i ett material som kommer hålla.

Gjutjärnsgrytor är ganska tunga men hanteras de rätt är det en livslång investering. Gjutjärnsgrytan som följer med är på 2 liter vilket stort nog för att klara av 4-6 middagsgäster. Grytan går även att att använda som en traditionell stekgryta genom att endast placera grytan på spisen.

Till Ronneby bruks Maestro 2 följer det med 6 gafflar, träunderlägg och en justerbar brännare för att få optimal effekt. Allting är tillverkat med kvalitet i åtanke och den klassiska designen har gjort den väldigt populär.

Maestro 2 och Maestro 2 emalj fick de bästa betygen och utsågs till bäst i test av Smartson när de testade 10 fondueset från olika tillverkare. Maestro 2 säljs både med och utan lock.

Så valde vi ut de bästa fonduegrytorna

För att kunna presentera de bästa fonduegrytorna och de bästa seten för fondue så har vi försökt titta på både oberoende tester och konsumenters omdömen lämnade för produkter.

Ett stort problem har varit att de tester som utförts på fonduegrytor har varit gamla och många av de produkter som där utsetts till bäst i test är inte längre relevanta.

Vi har därför fått lägga mer tillit till vad konsumenterna ger för betyg och omdömen. Även här har det varit begränsat med information att tillgå, men vi är ändå nöjda med rekommendationen för de bästa fondueseten

Källor / Tester

 • Test av fonduegrytor – 2004 – DN.se
  Dagens Nyheter testar fonduegrytor. Det är förvisso ett gammalt test idag men principen gäller då som nu och deras fonduekrögare rekommenderar att köpa två billigare fonduegrytor istället för att köpa en stor. Det beror givetvis på vad du som konsument vill ha och hur många man är men för middagsbjudningar på 5 personer eller fler kanske upplevelsen bli bättre med två små billigare än en stor.
 • Test av 10 fondueset – 2007 – Smartson.se
  Smartson testar 10 fonduegrytor från olika tillverkare. Ronneby Bruk tar hem priset som bäst i test med deras Maestro 2 emalj som dock slutat tillverkas. På andra plats ligger också Ronneby Bruk med deras klassiska modell Maestro 2 (utan emalj). På delad andraplats i testet så hittar man Le Creuset med deras emaljerade gjutjärnsgryta.
 • Prisjakt – 2019
  Vi har använt oss av Prisjakt för att hitta butiker som säljer de populära produkterna. De har ingen egen sektion för fonduegrytor så någon indikation på populära produkter eller direkt få en uppfattning om kundomdömen från deras sida har inte varit möjlig. Däremot har vi kunnat bekräfta att testvinnande modeller utgått då de inte finns i någon butiks sortiment. Samtidigt har vi kunnat hitta fler butiker som säljer en viss vara.