Bästa Fonduegryta

Fonduegryta bäst i testVill du investera i en fonduegryta men vet inte vilket set som är bäst och vad du ska välja? Vi går igenom de bästa och mest populära modellerna i Sverige för att göra det lättare för dig att välja.

Det är viktigt att tänka på att den bästa fonduegrytan för tillagning av kött inte säkert är den bästa för choklad och ost. En del grytor är helt enkelt avsedda för en specifik sort fondue medan andra är mer all-around.

Tips på hur bör resonera kring valet av en fonduegryta hittar du längre ner på sidan. Det finns flera modeller än dessa men de som fått bäst i test och mest populära nämns här. Värt att nämna är att nästan alla fonduegrytor säljs som set med gafflat, brännare m.m. men det kan skilja lite exakt vad som är inkluderat.

Ronneby Bruk MAESTRO 2 – Bäst i Test

Ronneby Bruk MAESTRO 2
 • Näst bäst efter Maestro 2 emalj i testet av Smartson
 • Populärt val hos svenska fonduefantaster
 • Gjutjärnsgryta för flera användningsområden
 • Svensktillverkad med hög kvalitet
 • Justerbar brännare

Priser för Ronneby Bruk MAESTRO 2

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Svensk klassiker från Ronneby bruk är Maestro 2 som redan finns i många svenska hushåll. Det är en fonduegryta helt i gjutjärn vilket enligt många inte bara bidrar till en jämn värme utan även en klassisk design i ett material som kommer hålla.

Gjutjärnsgrytor är ganska tunga men hanteras de rätt är det en livslång investering. Gjutjärnsgrytan som följer med är på 2 liter vilket stort nog för att klara av 4-6 middagsgäster. Grytan går även att att använda som en traditionell stekgryta genom att endast placera grytan på spisen.

Till Ronneby bruks Maestro 2 följer det med 6 gafflar, träunderlägg och en justerbar brännare för att få optimal effekt. Allting är tillverkat med kvalitet i åtanke och den klassiska designen har gjort den väldigt populär.

Maestro 2 och Maestro 2 emalj fick de bästa betygen och utsågs till bäst i test av Smartson när de testade 10 fondueset från olika tillverkare. Maestro 2 säljs både med och utan lock.

Le Creuset Fonduegryta – Näst bästa

Le Creuset Fonduegryta
 • Bäst efter Maestro 2 emalj i testet av Smartson
 • Klassisk design från Le Creuset imponerar
 • Stabil konstruktion med bra brännare
 • Emaljerad gjutjärnsgryta för all sorts fondue

Priser för Le Creuset Fonduegryta

1 899 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
2 539 krTill Butik
 • Öppet köp i 30 dagar
2 539 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Le Cresuset har en fonduegryta som innehar deras klassiska emaljdesign och som fått väldigt gott omdöme. Det är egentligen inte så konstigt då Le Creuset är väldigt kända för sina gjutjärnsgrytor i emalj.

I testet som Smartson utförde så placerade sig Le Creuset fondueset på andra plats med Ronneby bruk Maestro 2 där båda låg tätt bakom Maestro 2 emaljversion.

Grytan är tillverkad i emaljerad gjutjärn och avsedd att kunna användas för så väl traditionell fondue men även för ost. Modellen står väldigt stadigt och brännaren fungerar väldigt bra.

I testet som Smartson gjorde så var det modellen på 1,2 l som ingick men idag är det en större modell på 1,6 l med förbättrade smådetaljer.

I fonduesetet från Le Creuset så ingår brännaren, stativet, gjutjärnsgrytan och 6 gafflar att använda till fondue.

Liten fonduegryta – Bästa budgetval

Funktion Fonduegryta
 • Mycket billig fonduegryta
 • Toppbetyg av kunder som testat grytan
 • Gjutjärnsgrytan ger ett kvalitetsintryck
 • 6 gafflar trots ganska liten fonduegryta

Priser för Funktion Fonduegryta

326 krTill Butik
 • Gratis frakt över 399 kr
 • Öppet köp i 30 dagar
326 krTill Butik
 • Gratis frakt över 399 kr
 • Öppet köp i 30 dagar
329 krTill Butik
 • Gratis frakt över 399 kr
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

För dig som vill komma riktigt billigt undan och kanske inte provat på fondue tidigare så kan denna enkla men ändå välkonstruerade fondueset vara något för dig.

Fonduegrytan har inte ingått i något test eller större recension men många kundrecensioner och omdömen vittnar om att det är en väldigt prisvärd och billigt fonduegryta som är väl värd att satsa på.

Modellen rymmer 1 liter vilket är lite jämfört med modellerna ovan men samtidigt tillräckligt för att kunna ha fondue för 3-4 personer. Det följer dock med 6 stycken gafflar som alla har olika färgmarkeringar för att lättare kunna hålla koll på vems gaffel som är vems.

Precis som testvinnaren från Ronneby bruk så är denna fonduegryta tillverkad i gjutjärn.

Billig fonduegryta inte fel

När Dagens Nyheter testade fonduegrytor så kom de fram till att billiga fonduegrytor kan fungera lika bra som dyrare modeller och att man sällan bör vara mer än 4 vuxna vid en klassisk buljong buffé då det snabbt blir trångt med gafflar och stora köttbitar.

De större fonduegrytorna på runt 2l i volym har lättare att klara fler middagsgäster för traditionell fondue och här är det möjligt att få plats med 5-6 stycken men det blir lätt trångt och inte helt ovanligt att någon tappar sin köttbit när de försöker lirka loss sin gaffel.

De mindre modellerna som endast rymmer 1l eller strax över har däremot samma problem redan vid 4 personer men dessa är också billigare så ska man ha middagsbjudning med 6-8 personer är det förmodligen bättre att ha 2 fonduegrytor istället för 1 stor. Det kommer ger en bättre middagsupplevelse för alla och satsar man på de billiga modellerna så blir priset antagligen det samma som att köpa en finare.

Det finns många bra fonduegrytor i de billigare segmentet från 400 kronor och uppåt.

Så väljer du rätt fonduegryta

Att välja fonduegryta kommer ofta ner till vilken fondue du vill göra och hur designmedveten du är.

De dyrare fonduegrytorna från tillverkare som Ronneby Bruk, Le Creuset och andra är väldigt bra och fungerar utmärkt till traditionell fondue men till ostfondue som gärna bränner fast oavsett vad du har så kanske det är bättre att köpa en billigare modell som man kan vara lite mindre rädd om när man rengör.

För traditionell fondue med olja och eventuellt buljong är det dock en ganska lätt rengöring och att investera i en bra gjutjärnsgryta innebär att du kan ha den under väldigt många år om du tar tillvara på den. Det finns många exempel på fonduegrytor som ser helt nya ut även efter 20 år och det är först när man tittar på gafflarna som man ser slitaget i form av numrering som trillat av eller färgmarkeringen bleknat bort.

Gillar du design och vill kunna duka med en fonduegryta som förstärker intrycket så satsa på en sådan. Annars kan mycket väl de billigare modellerna också vara bra.

För chokladfonue fungerar speciella fonduegrytor för detta bäst. Choklad smälter ganska enkelt och vid för hög värme blir resultatet inte så bra. Det bästa är modeller som bygger på en teknik av vattenbad som kan värma grytan med choklad jämt från alla håll utan att för hög värme uppnås.

Rengöring och skötsel

En fonduegryta kräver sin rengöring efteråt och hur man går till väga för att på bästa sätt rengöra och vårda beror på vad den är tillverkad av.

De gamla och klassiska modellerna i gjutjärn ska behandlas precis som gjutjärn i andra sammanhang. Undvik diskmedel, stålull och liknande föremål som är hårt mot ytan och följ de anvisningar som följer med fonduegrytan.

Normalt sätt kan man använda trasa eller vanlig diskborste försöka få bort smuts och matrester som fastnat i fonduegrytan. Om det är tillräckligt för att få bort smutsen så kan du avsluta med att hälla lite olja i grytan, sätta den på spisen och värma den på väldigt svag värme. Ta sedan hushållspapper och torka/smörj in grytan med oljan.

Ett knep som används för gjutjärnsgrytor och gjutjärnsstekpannor är att om det är väldigt hårt inbränt så kan man använda grovsalta och värma på hög värme. Rör om då och då så kommer mycket smuts att fångas upp av saltet. Sen avslutar du med olja på lätt värme för att göra den redo för förvaring.

I och med att man kanske inte använder fondue varje vecka som ett stekjärn så är det viktigt att man förvarar det väl. Det gör att det är mycket roligare att ta fram fonduesetet nästa gång.

Förberedelser

Fondue är enkelt att komma igång med och om du inte tänkt köra chokladfondue eller ostfondue så är det såklart olja som du ska använda i grytan precis som med en fritös.

Olika oljor kan vara olika bra här så om du är osäker så fråga i mataffären vad de tror skulle passa. Det har kommit in rapport på att riktigt billiga oljor kan ge mer sot och lukt i rummet än vad andra bättre oljor gör.

När du fyllt på med olja i fonduegrytan så kan du snabba på processen genom att värma den på plattan på spisen. Detta är rekommenderat för brännaren som följer med fondueset brukar främst vara anpassade för att hålla temperaturen och inte värma upp allt från rumstemperatur. Även om det skulle gå så kommer det ta tid väldigt lång tid.

Val av kött till Fondue

Kött till FondueDu kan antagligen använda allt kött som är tillräckligt fast i en fondue men mer fettsnåla köttsorter är att föredra eftersom det friteras.

Kyckling fungerar väldigt bra, Fläskfilé fungerar bra och finare nötkött som ryggbiff är väldigt bra. Högrev är exempel på kött som används i långkok och kommer inte fungera bra till fondue.

Nötkött är förmodligen det vanligaste och det finare köttet som inte blir segt som oxfilé och ryggbiff fungerar väldigt bra till fondue och rekommenderas. Den största fördelen är att man normalt kan ta upp köttet även om det är lite rått i mitten utan risk för att bli sjuk.

För kyckling och gris bör hela köttbiten tillagas vilket kan vara svårt att känna av. Det är dock inte ovanligt att restauranger som serverar fondue har flera olika köttsorter i olika skålar så du kan mycket väl mixa kyckling, fläsk och nöt om du vill.

Köttet krymper när det tillagas så tärningar upp till 4×4 cm kan fungera bra. Ju större tärning ju lättare är det att få köttet medium/rare i mitten.

Såser till fondue

Nästan alla såser som fungerar bra till kött i vanliga fall fungerar väldigt bra till fondue med. De får gärna vara lite trögflytande så de inte rinner ut över hela tallriken men annars är det egentligen bara fantasin som sätter stopp.

Barbecuesås, Bearnaisesås, Vitlökssås, Ketchup, Chilisås och Örtsås är bara exempel på vad du kan fixa. Försök fixa 3-4 såser som minimum då det är en stor del av att äta fondue.

Andra tillbehör

Fondue tar tid att äta och att bara förlita sig på att äta kött kommer göra att det tar lång tid innan man blir mätt. Dessutom kan man diskutera kostnaden och hälsofördelarna med att äta för mycket kött. Därför är det inte fel att ha lite tillbehör.

En passande sallat efter eget tycke är aldrig fel och fungerar lika bra till fondue som när man grillar på sommaren. Det är heller inte fel med någon matigt tillbehör som mättar och här är pommes och klyftpotatis populära tillbehör att servera.

Källor / Tester

 • Test av fonduegrytor – 2004 – DN.se
  Dagens Nyheter testar fonduegrytor. Det är förvisso ett gammalt test idag men principen gäller då som nu och deras fonduekrögare rekommenderar att köpa två billigare fonduegrytor istället för att köpa en stor. Det beror givetvis på vad du som konsument vill ha och hur många man är men för middagsbjudningar på 5 personer eller fler kanske upplevelsen bli bättre med två små billigare än en stor.
 • Test av 10 fondueset – 2007 – Smartson.se
  Smartson testar 10 fonduegrytor från olika tillverkare. Ronneby Bruk tar hem priset som bäst i test med deras Maestro 2 emalj som dock slutat tillverkas. På andra plats ligger också Ronneby Bruk med deras klassiska modell Maestro 2 (utan emalj). På delad andraplats i testet så hittar man Le Creuset med deras emaljerade gjutjärnsgryta.