Bästa Skärbrädor

Bästa skärbrädor

Skärbrädan är ett underskattat köksredskap som inte alls får det fokus som den förtjänar. Det är även knivens bästa vän och något som är värt att investera lite i även om det finns många bra och billiga varianter.

Den bästa skärbrädan är den som är optimalt för det du tänkt använda den till. Det finns skärbrädor som är effektiva och billiga men som är mindre roliga att jobba med och sen finns det dem som är så snygga att man kan använda dem som serveringsbricka.

Olika material har olika egenskaper och för den som vill få ut det mesta av sin matlagning och servering brukar finna att det bästa är att ha flera skärbrädor i olika format och material.

Här nedanför listar vi några av de bästa och mest populära skärbrädorna som säljs i Sverige. Vi har vägt in tester av skärbrädor och recension av konsumenter för att kunna presentera de bästa och mest intressanta alternativen.

Skagerak skärbräda av teak ändträ

Skagerak skärbräda i teak
 • Snygg skärbräda i teak ändträ
 • Rejäl skärbräda och arbetsyta
 • Slitstarkt trä men också skonsam mot knivar
 • Rejäl droppkant samlar upp köttsaften
 • Perfekt för servering

Priser för Skagerak skärbräda i teak

1 881 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Skagerak skärbräda av teak ändträTillverkaren Skagerak har några av de bästa skärbrädorna i trä på marknaden. Denna träskärbräda har måtten 56 x 35 cm och är tillverkad av teak ändträ.

Det är en massiv pjäs som både är snygg, praktisk och skonsam mot knivarnas blad. Den djupa droppkanten är väldigt praktisk när du skär upp kött och samlar upp köttsaften så att den inte rinner ut på bordet.

Träslaget har en elegant design och passar lika bra att servera ostbricka på som att servera oxfilén på nyårsafton på.

Denna modell är en av de mest populära träskärbrädorna där pris möter kvalitet och design på ett bra sätt.

Joseph Joseph – Smart paket med 4 skärbrädor

Joseph Joseph - Set av 4
 • Paket med 4 skärbrädor och hållare
 • Smarta funktioner för olika syften
 • Hjälper dig att hålla isär vilken skärbräda som används till vad
 • Prisvärt och snyggt paket med skärbrädor i plast
 • Bästa skärbräda för vardagsbruk

Priser för Joseph Joseph - Set av 4

699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
725 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
1 129 krTill Butik
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Denna produkt består av fyra skärbrädor och en hållare. De är designade av Joseph Joseph och har en väldigt hög kvalitet med svarta funktioner och är tillverkade i plast.

Ett smart sätt att hålla bakterier i shack är att använda sig av olika skärbrädor till olika råvaror Joseph Joseph gör detta möjligt med detta sätt av 4 skärbrädor anpassade för 4 olika behov och där det är lätt att se viken man ska använda baserat på färg och symbol.

Den röda skärbrädan är avsedd för kött och här har du en droppkant som fångar upp köttsaft som rinner ut medan du skär köttet. Den vita skärbrädan har små skåror avsedd för att fånga upp smulor vilket är perfekt till bröd, bullar och annat som tas fram vid fika.

Den blå skärbrädan är avsedd för fisk och här följer med krokar som du kan fästa fisken i för att lättar kunna jobba med den utan att den glider runt. Slutligen är där den gröna och lutande skärbrädan som är perfekt för att skära upp frukt och grönsaker.

Dessa är de bästa och mest genomtänkta skärbrädor i plast där varje skärbräda har smarta funktioner. Storleken är hela 34 x 24 cm men finns i mindre varianter med.

Morberg – Premium Ek (Utgått)

Morberg - Premium Ek
 • Lyxskärbräda från Morberg
 • Stor arbetsyta på 70 x 35 cm
 • Tillverkad av svenskodlad ek i högsta kvalitet
 • Underlättar matlagning och snygg till servering

Priser för Morberg - Premium Ek

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Kanske den lyxigaste skärbrädan du kan få tag på kommer från kocken och programledaren Per Moberg som gjort sig känd i TV-rutan. Hans omdiskuterade skärbräda anses vara en genial märkesprodukt i lyxklass och det är ingen tvekan om att priset är det som skrämmer även om där finns förklaring till det.

Skärbrädan är en rejäl bit massiv ek som är odlad i Sverige och där varje bit håller höga kvalitetskrav. Det är en skärbräda avsedd för att hålla under extremt många år och ett klassiskt köksredskap.

Måtten på skärbrädan får många andra skärbrädor att blekna med sina väl tilltagna 70 x 35 cm så har du en enorm arbetsyta. Många mindre skärbrädor är hopplösa att hantera där det man hackat och skurit upp kasar av eller inte får plats.

Ytan på skärbrädan är behandlad med dubbla lager av hård vaxolja för att för att skydda den ytterligare och samtidigt vara skonsam mot knivar. Skärbrädan är dekorerad med Mobergs egna designemblem och passar perfekt att användas även till servering.

Denna skärbräda är en lyxprodukt och tillverkas i begränsad upplaga. Älskar du matlagning i köket och anser precis som Per Moberg att utrustningen är lika viktig som råvarorna så kanske detta är rätt alternativ för dig.

Även om det utan tvekan är en av de bästa skärbrädorna tack vare sin storlek och träslag så går det inte att förneka att den har ett väldigt högt pris vilket blir dess stora nackdel.

Skärbräda från Eva Solo

Snygg och väldigt prisvärd skärbräda från Eva Solo som är tillverkad av Bambu och med snygg färgdekor på sidan.

Skärbrädan har måtten 36 x 27 cm vilket är tillräckligt stor för att den ska vara bekväm att arbeta med och stor nog att använda som serveringsyta om man önskar det.

Skärbrädan finns i tre olika färger vilket gör att du kan köpa flera i olika färger och sedan använda färgkoderna för att skilja på vad dem ska användas till i köket. På så sätt kan du ha en skärbräda för fisk och kött medan en annan för sallad och frukt.

Bambun är väldigt slitstark och hållbart träslag och ett av en handfull träslag som rekommenderas till just skärbrädor på grund av sin hårda yta men ändå vänlighet mot knivar.

Vad ska man välja för skärbräda?

välja skärbräda

Skärbrädor i plast är bra att ha en uppsättning av och här bör man kanske inte lägga för mycket pengar eftersom de kommer slitas och man bör kasta dem när de inte går att hålla rent längre.

Hårda skärbrädor i plast kan vara enkla att hantera på ett sätt medan mjuka är böjbara och perfekt om man vill dra ner ingredienser i en gryta. Eftersom skärbrädor i plast är så billigt kan man nästan lika gärna köpa några olika och använda till vardags.

Plast är även lämpligt till fågel, fisk och kött där man verkligen vill ha en viss specifik skärbräda så man inte nästa gång använder den till en sallad eller frukt. Detta minskar risken att få i sig dåliga bakterier som har legat i en skåra och grott sedan förra användningen.

En skärbräda i trä är precis som plast ganska vänligt mot bladen på knivarna men är betydligt trevligare att använda. Precis som kockknivar och många andra köksredskap så är bra utrustning mycket roligare att använda. En snygg och bra skärbräda i trä gör allt roligare men går framför allt att servera med också.

En skärbräda i trä kan du använda för att servera ostar, bröd och t.o.m. kött som t.ex. en oxfilé på. Det är dock rekommenderat precis som med plast att har man börjat använda en skärbräda för kött bör den vara avsedd för det och endast det.

Försök fundera vad som är bäst för dig och vad du vill få ut av din skärbräda. Det finns skärbrädor som är helt och hållet fokuserade på att vara snygga inredningsdetaljer medan andra endast vill vara praktiska. Sen finns det det de som kombinerar det bästa från två världar.

Material på skärbrädor

Material skärbrädor

Skärbrädor i trä

Skärbrädor i trä är de som normalt sett fått bäst i test när man testat skärbrädor med olika material. Orsaken till att de oftast anses vara de bästa är för att träets egenskaper gör att kniven inte slits samtidigt som det blir ett snyggt serveringsfat som dessutom är roligt att använda.

Man brukar kunna sammanfattat det som att en träskärbräda har de bästa egenskaperna som en skärbräda ska ha men kräver samtidigt underhåll i form av de slipas ner och oljas in, i alla fall om man vill att de ska hålla så länge som möjligt.

Används rätt träslag så är skärbrädor i trä väldigt förlåtande och läker sig själv ganska bra från att få små repor från knivar. Detta gör det svårt för fukt och bakterier att träna sig ner vilket är väldigt positivt.

Den största nackdelen med skärbrädor i trä är att de inte går att diska i diskmaskin och att man inte kan använda för mycket vatten för att rengöra dem. Därför måste man hålla efter dem på ett bra sätt.

Skärbrädor i plast

Skärbrädor som ska användas till vardags så är plastskärbrädor de som oftast får bäst i test. Orsaken är att de är väldigt billiga att köpa och går att köra i diskmaskin för att spara tid. Och spara tid är väsentligt för många till vardagen.

Skärbrädor i plast är även bäst att använda för sånt som suger åt sig dofter och bakterier. Här nämns t.ex. fisk, kött och då framför allt fågel som stora bovar.

Även livsmedel som färgar av sig som rödbetor t.ex. kan vara bra att köra på plast så att man förnya sig utan att kostnaden svider.

Skärbrädor i marmor

Marmor är en hård skärbräda och det bästa med denna är att den inte kommer behöva bytas ut. Den hårda ytan gör att där inte blir några skåror av knivarna och blir således enkel att rengöra och behöver inte bytas ut.

Nackdelen blir att skärbrädan i marmor sliter på knivarna. Därför är inte marmor ett bra val till fina knivar utan bör kanske användas till billigare knivar eller till annan typ av servering där gästerna själv får skära upp vad dem vill ha. Här kan en ostbricka vara ett lysande exempel på när skärbrädor i marmor är riktigt bra.

Hygien – Håll skärbrädan ren

En skärbräda måste hållas ren för att inte sprida bakterier och detta är viktigt oavsett vilket material din skärbräda är gjord av. Mjuka skärbrädor har fördelen att de är lindrigare mot knivarna men blir också repiga av knivarna vilket gör det svårare att håla dem rena.

Skärbrädor i plast bör slängas och bytas ut när det blir för slitna. Fördelen med skärbrädor i plast är att de är billiga att tillverka och går även att placera i diskmaskin. Eftersom det inte finns några bra sätt att laga dem på så måste de slängas när de blir för repiga då det inte går att få bort alla bakterier från reporna.

Trä har liknande egenskaper som plast men valet av träslag gör stor skillnad i hur ofta du måste fixa brädan vilket har stor betydelse på hur den upplevs. Skärbrädor i ek är ofta väldigt bra och håller ganska länge innan man behöver slipa till dem.

Hanterar man livsmedel som man vet är rikt på bakterier så är det rekommenderat att använda specifika skärbrädor till det. Även livsmedel som har en tendens att färga av sig eller sätta lukt bör hanteras separat från annat.

Rengöring skärbrädaFågel och fisk är typiska livsmedel som förstör skärbrädor med bakterier eller doft. Använder du en skärbräda i trä kan du dock hälla ut ett tunt lager salt över brädan och gnugga med en halv citron så saften blandas med saltet och trycks ner i träet. Detta ska ha en bra effekt för att eliminera dåliga lukter på skärbrädor och ger en fräsch känsla efteråt.

Men trä precis som plast kommer att slitas ner till den nivån där de behöver antingen kastas eller fixas till. Plast går som sagt att inte att laga och är inte lönt heller då det är så pass billigt. Trä kan man däremot slipa ner med sandpapper och få som ny vilket även är tanken med dem. Det finns ingen skärbräda i trä som är avsedd att inte få repor utan att slipa ner dem är en del av underhållet.

Men eftersom man inte kan slipa ner eller kasta skärbrädor så fort dem får en liten repa så är det klokt att hålla isär skärbrädor får olika livsmedel. Fisk, fågel och kött bör således inte dela skärbräda med grönsaker och frukt.

Vårda dina skärbrädor i trä

Olja skärbräda
Skärbrädor i trä behöver omsorg men det är inte så jobbigt som man kanske tror.

Här kan du använda knepet med att sprida ut salt över skärbrädan och ta en halv citron och arbeta citronsaften mot saltet och träet. Detta renar träskärbrädan och tar bort dåliga lukter.

Du bör även olja in din skärbräda i trä regelbundet men det är väldigt enkelt och här ska du använda en olja avsedd för skärbrädor. Paraffinolja är ett exempel som kan användas för detta.

Om din skärbräda slitits ner för mycket kan du göra den helt ny genom att hyvla eller slipa bort det översta lagret och sedan olja in skärbrädan på nytt. Använd gärna mycket olja och låt träet verkligen få tid att suga åt sig av oljan. Du kan t.ex. låta den ligga över natten och sen kan du torka bort den olja som träet inte sugit åt sig på morgonen.

Försök håll din träskärbräda borta från fukt för den trivs bäst i torra miljöer.

Får du missfärgningar är salt ett alternativ du kan vända dig till för att försöka gnugga bort och citron är effektivt mot dofter som träet gärna suger åt sig av oavsett hur mycket du försöker undvika det.

Källor och test

 • Gammalt test av skärbrädor – 2004 – Smartson.se
  Ett mycket gammalt test från Smartson men som ändå innehåller väldigt bra information om vad man bör tänka på, vilka material som är bra och vad som skiljer dåliga mot bra skärbrädor. Även om de skärbrädor som fick bäst i test där inte är aktuella längre så är det ändå en läsvärd och informativ källa.