Bästa BCAA & EAA

Bästa BCAA / EAA

De essentiella aminosyrorna BCAA & EAA har tydligt visat att de kan motverka trötthet och samtidigt hjälpa kroppen med proteinsyntesen efter och under träning. Man har även sett förbättrad muskelåterhämtning och förstärkt immunförsvar när det intas i samband med träning.

Vi tar här en närmare titt på de populäraste produkterna på marknaden och listar de bästa BCAA- och EAA-produkterna. Längre ner hittar du källor och test som lägger grunden för varför BCAA / EAA är bra för de som styrketränar.

Är du intresserad av att få i dig aminosyror så kan vassleprotein också vara intressant att titta på då kroppen utvinner aminosyrorna som behövs från proteinet. Nu till de bästa produkterna för dig som vill få i dig extra BCAA och EAA.

Core EAA Powder – Bästa valet

Core EAA Powder
 • Bästa EAA-pulvret
 • Hela 9 000 mg essentiella aminosyror
 • Varav över 5 000 mg BCAA
 • Bättre val än bara BCAA
 • Goda smaker och bra betyg

Priser för Core EAA Powder

249 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
449 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Ett av de bästa EAA-produkterna med pulver som du kan blanda i vatten eller tillsammans med din pre-workout-dryck. Här får du alla essentiella aminosyror med hela 4,2 gram leucin för maximera proteinsyntesen efter träning.

I jämförelse med en BCAA-produkt är förhållandet mellan de grenade aminosyrorna 8:1:1 vilket innebär 4200 mg leucin samt 473 mg av valin och lika mycket isoleucin.

Core EAA Powder har i praktiken 0 kcal bortsett från aminosyrorna i näringsvärde och det följer även med en bra dos vitamin B6 som visat sig spela en viktig roll i kroppens användning av aminosyror.

Mängden aminosyror och mängden BCAA i denna produkt gör att du även skulle kunna minska intaget per portion lite då alla aminosyror totalt väger in på 9 gram vilket förmodligen är lite mer än vad du kan nyttja effektivt direkt efter träning.

Produkten med 600 gram räcker till 55 portioner och säljs till ett ganska lågt pris. Det säljs även i paket om två burkar vilket sänker priset ytterligare per portion.

Recensioner skvallrar om en bra smak vilket annars kan vara ett problem i vissa EAA-produkter. När man väger in alla aspekter är detta en av de bästa produkterna du kan välja för att få i dig en bra mängd aminosyror vid träning.

Core BCAA Powder – Bra alternativ

Core BCAA Powder
 • Extremt mycket BCAA på 7350 mg
 • Innehåller även glycin och vitamin B6
 • 10-tal olika smaker med toppbetyg av konsumenter
 • En av de bästa BCAA-tillskotten vid träning

Priser för Core BCAA Powder

239 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
239 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Väldigt kraftfull BCAA-produkt med ett förhållande på 8:1:1 mellan leucin, valin och isoleucin som väger in på 7350 mg. Förutom BCAA så är även aminosyran Glycin tillsatt som är viktig för det centrala nervsystemet och kan möjligtvis hjälpa dig att fylla på glykogenförråden, vilket i sin tur kan motverka känslan av trötthet.

Core BCAA Powder är ett mycket populärt alternativ med många goda smaker att välja mellan. Betyget från konsumenter tyder också på att det är en väldigt uppskattad och inte bara en av de mest sålda tillskotten för BCAA.

Produkten tillhör Svenskt Kosttillskotts egna märken och precis som produkten med EAA så innehåller den även vitamin B6 i en bra dos. Är du intresserad av att maximera intaget av BCAA inför eller efter träning så är detta ett av de bästa alternativen.

Produkten finns i förpackningar om 100 g, 400 g och 800 g. Du tar 10 g / portion så den mellersta varianten ger dig totalt 40 portioner.

Aldrig Vila BCAA – Populärt val

Aldrig Vila BCAA
 • Väldigt mycket BCAA per portion
 • Svensktillverkad BCAA-produkt
 • Finns i flera goda smaker
 • Innehåller andra bra aminosyror också

Priser för Aldrig Vila BCAA

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Svensktillverkad BCAA-pulver som lätt blandas för intag innan och efter träning. Aldrig Vila BCAA tillhör en av de mest populära tillskotten för att få i sig rätt mängd BCAA och maximera muskeltillväxten efter träning.

Förhållandet av BCAA är 6:1:1 med totalt 8000 mg per portion och hela 6 000 mg leucin. Förutom de grenade aminosyrorna i BCAA innehåller produkten även glycin, alanin och lysin som också anses vara viktiga för mer ork och maximera muskeluppbyggnaden.

Även vitamin B6 i en förhållandevis stor dos på 280 % av RDI finns i produkten och även vitamin C och beta-vulgaris med 250 mg vardera.

Aldrig Vila BCAA är ett populärt alternativ som dessutom är en av de produkterna som innehåll mest BCAA per portion. Man kan dock ställa sig lite frågande till mängden då mer inte alltid nödvändigtvis är bättre (vilket vi går in på längre ner).

Huruvida Aldrig Vila BCAA är det bästa BCAA-produkten för dig får du helt enkelt själv avgöra men du kan få fler portioner till lägre pris med andra alternativ som också innehåller tillräckligt mycket BCAA. De andra extra aminosyrorna är såklart något man kan väga in som positiv som annars saknas om du inte väljer en EAA-produkt.

Star Nutrition Ultimate BCAA

Star Nutrition Ultimate BCAA
 • Populärt BCAA från Star Nutrition
 • Förhållande på 4:1:1 med totalt 6 000 mg BCAA
 • Lättblandat i vatten
 • Vegan-vänligt

Priser för Star Nutrition Ultimate BCAA

199 krTill Butik
 • Gratis frakt över 500 kr
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Ultimate BCAA från Star Nutrition är ett annat populärt alternativ och en del av Gymgrossistens egna märke. Produkten blandas enkelt med ett par deciliter vatten och intas 1-2 gånger per dag, förslagsvis då i samband med träning för bäst effekt.

Denna produkten innehåller mindre BCAA än ovanstående produkter och i ett förhållande  om 4:1:1 vilket skiljer sig en hel del. Men samtidigt är 6 000 mg BCAA förmodligen tillräckligt vid ett intag och mer än så ger inte nödvändigtvis bättre effekter.

Av denna anledning så kan det se ut som att detta är en sämre produkt då den innehåller mindre BCAA men det är förmodligen mer än tillräckligt ändå.

Trots att denna produkt väger in på det ganska låga 285 g så innehåller den 39 portioner och är ett prisvärt alternativ jämfört med de andra produkterna.

En nackdel med denna BCAA-produkt är att den endast innehåller BCAA. Inga andra nödvändiga aminosyror eller vitaminer är tillsatta som du skulle kunna ha nytta av när du tar detta, men det är fortfarande ett bra och prisvärt val. Det är möjligtvis ett mindre optimalt val vid deff, fasta eller annan ensidig kost.

BCAA vs EAA – Vilket är bäst?

Det lättaste sättet att förstå skillnaden mellan dessa är att först förstå vad EAA och aminosyror är. Protein byggs upp av aminosyror och en del av dessa är essentiella aminosyror vilket innebär att det är aminosyror som vi måste få i oss genom kosten. Dessa aminosyror förkortas EAA vilket är en akronym för engelskans Essential amino acid.

EAA vs BCAA
Illustrering av EAA & BCAA.

EAA består av 9 aminosyror som är essentiella för vuxna vilket är Fenylalanin, Histidin, Isoleucin, Leucin, Lysin, Metionin, Treonin, Tryptofan och Valin.

BCAA är en förkortning som används för att beskriva grenade aminosyror som också är essentiella vilket gör att de även ingår i EAA. Det är leucin, isoleucin och valin som är grenade aminosyror vilket innebär att de kan tas upp och direkt skickas ut i blodplasman för användning. De övriga essentiella aminosyrorna måste först bearbetas av tarmen och levern innan de förs ut i kroppen.

Detta gör att BCAA snabbare tas upp av kroppen och där framförallt aminosyran Leucin visat sig spela en stor roll i att aktivera proteinsyntesen vilket man vill i samband med träning. Däremot är endast ett intag av Leucin sämre än att få sig alla av de grenade aminosyrorna i BCAA.

Det är av denna anledning BCAA visat sig i tester (forskning) ge ett positivt resultat på muskeluppbyggnaden om de intas i samband med träning. BCAA har även en effekt som kan minska mental trötthet vilket gör att det även är populärt att ta innan träningspass i hopp om att öka prestationen under passet.

Att aminosyror är viktiga har varit känt länge och att ett intag av BCAA i samband med träning (före och efter) kan ha positiva effekter på träningsresultatet har också varit känt ett bra tag nu. Det finns en anledning varför många sportdrycker har BCAA.

Något som framkommit under senare år är att ett intag av BCAA kan försämra din muskeluppbyggnad om någon av de andra essentiella aminosyrorna saknas. Det gäller alltså att se till så man har EAA tillgängligt i kroppen också för att få en positiv effekt av BCAA, men det är också något du har gott om ifall du ätit protein där t.ex. vassleprotein är rikt på EAA.

Studier har även jämfört intag av EAA jämfört med att bara få i sig de grenade aminosyrorna som finns i BCAA och där har det visat sig att EAA har en lite bättre effekt än BCAA. Detta är någonting som bl.a. Träningslära.se rapporterar om.

Även om det är små skillnader så är det bättre att ta EAA jämfört med BCAA i samband med träning.

BCAA kan även hämma muskeluppbyggnaden

När du tränar och bryter ner dina muskler under passet (så att de över tid kan byggas upp mer) så sänks nivåerna av EAA. BCAA som bidrar till en snabb anabol effekt fungerar endast om det finns tillräckligt med EAA i blodet och om det inte finns får du en negativ effekt istället.

Äter du normal kost kommer det sannolikt finnas tillräckligt med EAA för att effekten av BCAA ändå ska vara positiv. Skulle du däremot köra någon hårdare diet med kanske fasta, VLCD eller annan pulverdiet så finns det större anledning att oroa sig. Med andra ord blir det viktigare att kanske ta EAA som tillskott och inte bara BCAA.

BCAA med mat fungerar också bra

Om du äter mat som inte är så extremt proteinrik så att du får i dig de nivåerna av BCAA och leucin som ger en så bra effekt som möjligt så kan du kombinera BCAA i samband med måltider.

Ett exempel som Jacob Gudiol drog i podcasten Tyngre Rubrik, avsnitt 49 där man åt havregrynsgröt med mjölk till frukost som inte är så proteinrik så kan man få en bättre effekt av att tillsätta BCAA, vilket är ett bra exempel när man skulle kunna vilja tillföra BCAA.

Kontentan är att BCAA hjälper dig om det finns tillräckligt med EAA att tillgå och i normala fall om du äter protein (som är rikt på EAA) så lär du ha det.

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar som ofta ställs kring BCAA och EAA har vi samlat här nedanför med så korta och tydliga svar som möjligt.

 1. Vad är BCAA & EAA?
 2. När bör man ta BCAA & EAA?
 3. Hur mycket BCAA behöver man?
 4. Kan BCAA vara dåligt?
 5. Finns BCAA och EAA i vanlig mat?
 6. Är NOCCO med BCAA dåligt?
 7. Varför är BCAA mer populärt än EAA?

Vad är BCAA & EAA?

BCAA och EAA är aminosyror. EAA är ett samlingsnamn för alla 9 essentiella aminosyrorna som vi behöver få i oss genom kost och som kroppen inte själv kan skapa. BCAA hänvisar till de 3 grenade aminosyror som är en del av dessa 9 men som direkt kan tas upp av kroppen och användas utan att passera levern.

De tre grenade aminosyrorna (BCAA) har visat sig ge en akut anabol effekt efter träning, men bara om tillräckligt av de andra essentiella aminosyrorna finns att tillgå.

När bör man ta BCAA & EAA?

Direkt innan träning kan BCAA teoretiskt hjälpa dig att orka mer under träningspasset och på så sätt få en bättre effekt och prestera mer, något som i sin tur borde ge ett bättre resultat.

Direkt efter träningen kan BCAA hjälpa kroppen att återuppbygga musklerna genom att starta en akut anabol effekt. Detta fungerar dock bäst om alla essentiella aminosyror (EAA) finns att tillgå vilket gör att det rent effektmässigt är ett bättre val.

Extra aminosyror efter träningen har visat sig vara bäst när du vill återhämta dig snabbare med. Tränar du styrketräning ofta och vill maximera återhämtningen så att du snabbare är redo för nästa pass så blir EAA en viktig komponent.

Hur mycket BCAA behöver man?

Inte speciellt mycket egentligen även om de nivåer som finns i sportdrycker sällan kommer i maximal nivå medan de kosttillskott som säljs som pulver har mer än vad du behöver.

Runt 3 gram leucin och se till att alla andra aminosyror finns att tillgå är en bra måttstock. Om ditt kosttillskott har väldigt mycket BCAA så kan du förmodligen minska portionen lite och ändå få samma resultat.

Kan BCAA vara dåligt?

BCAA kommer inte direkt vara farligt att få i sig men det kan resultera i att du inte får den effekten du förväntar dig och att det kan ge ett negativt resultat jämfört med om du inte skulle tagit det.

Proteinsyntesen som bygger upp musklerna behöver ha tillgång till alla essentiella aminosyror (EAA) och inte bara de 3 grenade aminosyrorna som finns i BCAA. Men eftersom leucin i BCAA är den aminosyra som har störst betydelse för att stimulera muskelproteinsyntesen så kan effekten bli negativt om du saknar de andra aminosyrorna som behövs. Du vill helt enkelt inte starta bygget om verktygen och de andra byggstenarna saknas.

Ett bra sätt att vara på den säkra sidan är att inte t.ex. dricka BCAA-drycker eller ta tillskott på fastande mage där du kanske hoppar över frukosten då mängden av EAA i blodet kan ha sjunkit lågt.

Det talas även om att de transportörer i blodet som bär på aminosyror kan bli överfulla av BCAA och trycka undan andra aminosyror som behövs av kroppen. T.ex. skulle ett intag av bara BCAA kunna minska mängden tryptofan som når hjärnan.

Tryptofan är t.ex. en av byggstenarna i serotonin och med för lite serotonin kan man känna sig deprimerad, orolig och på annat sätt sänka ens sinnesstämning. Detta skulle inte bara kunna påverka träningsresultatet negativt utan även din vardag i övrigt.

Om du vet med dig att du känner dig deprimerad eller ”nere” så är det förmodligen bättre att satsa på EAA eftersom den innehåller alla aminosyror och skulle du ha brist på tryptofan får du således ett tillskott även av det. Har du riktigt tur är det kanske även lösningen på dina problem.

Finns BCAA och EAA i vanlig mat?

Ja, EAA finns i proteinrik mat och eftersom BCCA hänvisar till 3 av de 9 essentiella aminosyrorna i EAA, så finns även BCAA i mat.

Är NOCCO med BCAA dåligt?

Inte nödvändigtvis, men troligtvis onödigt i många fall. Det skulle kunna ge en uppiggande effekt inför träning och det skulle kunna stimulera proteinsyntesen direkt efter träning. Men det kommer bara fungera bra om du har tillräckligt med EAA.

Kanske kan det även fungera som ett suppleant till en måltid med lite BCAA.

Varför är BCAA mer populärt än EAA?

Om det nu är bättre att ta EAA istället för BCAA ur alla perspektiv som forskningen lyckats hänvisa till, varför är då EAA inte mer populärt än BCAA kan man tycka. Tittar man på sportdrycker och många andra supplement till bra träningskost så är det BCAA och inte EAA som syns.

Orsaken till detta är inte vad som är bäst om man tittar på resultatet utan vad som smakar bäst. Det har visat sig vara betydligt lättare att tillsätta BCAA och få en god dryck än att försöka tillsätta alla de essentiella aminosyrorna som finns i EAA.

Om förutsättningarna är rätt så är skillnaden mellan att inta EAA och BCAA små där båda ger en akut anabol effekt du kan ha nytta av efter träning. Eftersom det är enkelt att få BCAA att smaka gott när det blandats i en dryck så väljer man detta istället.

Men rent konkret bortsett från smak så är EAA bättre än BCAA.

Så valde vi ut de bästa BCAA / EAA

Forskningen är ganska entydig med att både BCAA och EAA är bra att inta i samband med träning och kan ge en akut anabol effekt direkt efter träningen som hjälper en att maximera proteinsyntesen för bästa resultat.

Mängden aminosyror, antal portioner och pris är viktiga faktorer här som har direkt betydelse för vilken produkt med BCAA / EAA som är bäst.

Smaken är en annan faktor som är väldigt viktig och det är förmodligen lättare att få en bra smak på BCAA men eftersom EAA är ett bättre och mer komplett tillskott så har vi försökt lyfta fram en sådan produkt som bästa alternativet och sedan fylla på med populära BCAA-produkter som bra alternativ.

Källor & Test

Källor på artiklar, tester, forskningsresultat som hjälpt oss att ta fram informationen ovan och visa på effekten av BCAA samt EAA.

 • EAA är bättre än BCAA – 2016 – Träningslära
  Genomgång av de senaste rönen som visar att EAA är lite bättre än BCAA för att stimulera proteinsyntesen och få ett effektivt resultat av intaget. Inlägget hänvisar även till djupare förståelse i form Tyngre Träningssnack.
 • BCAA:s två sidor av myntet – 2016 – Intecoach.se
  En bra genom gång av BCAA, vilka positiva och negativa effekter som kan uppnås med intag av dessa aminosyror som kosttillskott. Denna text refererar till flera studier som visar både positiva och negativa sidor med BCAA samtidigt som egna slutsatser dras.