Vi har tittat närmare på vilka stakmaskiner som är bäst i test för dig som som vill investera i en träningsmaskin som kan göra dig till en stakare skidåkare.
Kvaliteten har visat sig vara en viktig faktor bland stakmaskiner som ska över tid enkelt hantera hundratusentals drag. Motståndet ska vara jämnt och ställbart samtidigt som bra data visas i displayen.
Stakmaskinerna här nedanför är de som presterat bäst när vi analyserat testresultat, omdömen och recensioner från så väl skidåkare som vanliga motionärer.
Concept2 SkiErg PM5 – Bästa stakmaskinen
- Används av svenska skidproffs för träning
- Toppbetyg av skidåkare som köpt och testat
- Mycket bra byggkvalitet
- Bra dator för olika träningsprogram
- Registrera dina träningsresultat online
Priser för Concept2 SkiErg PM5
16 190 kr | Till Butik | ||
| |||
16 990 kr | Till Butik | ||
|
Concept2 SkiErg PM5 är den bästa stakmaskinen på marknaden och uppskattas av många professionella skidåkare.
Det är stakmaskinen som fått bäst betyg när vi granskade vilka maskiner som används av skidåkare och konsumenter. Det är också en träningsmaskin som rekommenderas för träning inför Vasaloppet.
Tillverkaren Concept2 är kända för sina roddmaskiner i världsklass och med tanke på att stakmaskiner bygger på liknande teknik är det inte konstigt att Concept2 SkiErg PM5 presterar så bra.
Stakmaskinen säljs i två versioner där den ena är tänkt att monteras mot en vägg medan den andra är en fristående stakmaskin med golvplatta. Det senare alternativet blir lite dyrare men det är också versionen vi rekommenderar då den är lättare att möblera.
Concept2 SkiErg PM5 har jämn belastning med känsla som mycket efterliknar riktiga stakningar med skidor. Samtidigt är den inbyggda datorn och kraftmätaren bra vilket ger rätt feedback tillbaka till dig som tränar.
Du kan enkelt före start utnyttja kraften i PM5 genom att programmera intervallpass eller andra träningspass efter tid och distans där du kan också kan ange motstånd. Det gör att du kan få in bra variation i träningspassen som gör användningen av stakmaskinen roligare och som kan medföra bättre resultat för din träning.
Stakmaskinen har också stöd för att ta emot trådlös pulsmätning från t.ex. pulsband (ingår ej). PM5-datorn ger dig även möjligheten att ladda upp och följa ditt träningsresultat över tid i deras Concept2 Online Logbook, som senare även fått stöd att exportera data till Strava och andra tjänster.
Den höga kvaliteten och de bra funktionerna i Concept2 SkiErg PM5 gör att den tillhör de absolut bästa stakmaskinerna du kan köpa. I kombination med ett väldigt bra betyg av de som köpt och testat maskinen så vinner den vår utmärkelse ”Bästa Valet”.
Det finns bra alternativ men de flesta bra stakmaskiner ligger i samma prisnivå och det är inte mycket man sparar på att välja andra alternativ.
Abilica XC-Classic 2000 – Mycket bra stakmaskin
- Bra betyg av de som köpt och testat
- Utvecklad tillsammans med proffskidåkare
- Verklighetstroget luftmotstånd
- Bra dator och tydlig display
- Bra garanti på upp till 5 år
Priser för Abilica XC-Classic 2000
15 999 kr | Till Butik | ||
|
Abilica XC-Classic 2000 är en av de bästa stakmaskinerna för att utmana vinnaren Concept2 SkiErg PM5.
Den säljs i två utförande där Complete-versionen kommer med golvplatta som gör att den kan stå fritt. Konstigt nog verkar väggmodellen vara mest tillgänglig i svenska butiker vilket gör att vi fokuserat på den. Golvstativet säljs även separat i flera av dessa butiker som tillval vilket gör det lite förvirrande att jämföra priser.
En intressant fördel med Abilica XC-Classic 2000 är att den utvecklats i samarbeta med längdskidåkaren Johannes Høsflot Klæbo vilket i sig ger en bra signal. Samtidigt har stakmaskinen fått ett bra betyg av många som köpt och testat den.
Stakmaskinen beskrivs ge en känsla som påminner om den för verklig stakning och är väldigt lik hur Concept2 SkiErg känns.
Datorn som medföljer träningsmaskinen ger tydliga inställningar för program och intervaller. Samtidigt visas tid, distans, hastighet, kaloriförbrukning och watt i displayen medan du tränar. Puls visas också om du har ett pulsband kopplat till maskinen.
Precis som de andra stakmaskinerna som visat sig bäst används ett luftmotstånd för att ge grunden i maskinen. Det är också den teknik som ger bäst känsla som påminner om riktiga stavtag.
Sammanfattningsvis är Abilica XC-Classic 2000 är det bästa alternativet till testvinnaren Concept2 SkiErg PM5. Den har en genomtänkt design, bra funktioner och hög kvalitet men vi kan inte se att du får någonting extra av det högre priset.
Thor Fitness Air Skier – Mycket bra val
- Bra betyg av de som testat stakmaskinen
- Bra dator med flera valmöjligheter
- Tydlig display visar viktig data vid träning
- Bra motstånd för snarlik känsla som skidstakning
- Stöd för trådlös pulsmätning
Priser för Thor Fitness Air Skier
13 099 kr | Till Butik | ||
|
Thor Fitness Air Skier är en annan stakmaskin som fått väldigt bra betyg och beskrivs generellt som ett bra alternativ till Concept 2 SkiErg.
Stakmaskinen finns som andra precis att köpa som monterad på bräda för att kunna stå fristående eller som en väggmonterad variant.
Av de som testat stakmaskinen beskrivs den som en väldigt bra maskin med en god känsla som påminner mycket om Concept2. Däremot beskrivs motståndet som något högre även skillnaderna är små.
En större skillnad är dock att Thor Fitness Air Skier inte har stöd för den väldigt praktiska mjukvaran ErgZone som är en tredjepartsapp som gör det lättare att planera träning och följa upp resultat.
Displayen och datorn påminner annars väldigt mycket om det som återfinns i de bästa stakmaskinerna med möjligheter att välja program, ställa in intervaller och andra inställningar. Samtidigt visar displayen din SPM (Stavtag per minut), hastighet, distans, kaloriförbrukning och puls (om du har pulsbälte anslutet).
En liten nackdel som beskrivits med Thor Fitness Air Skier är att timern stannar när du pausar din stakningar vilket kan vara störigt om du vill ha passiv vila under intervallerna.
Överlag har Thor Fitness Air Skier nästan allt som förväntas av en bra stakmaskin och för de flesta är det ett riktigt bra val och en bra utmanare till Concept 2 SkiErg.
Master Fitness Skitrainer Pro S100 – Bra val
- Bra utmanare till de bästa stakmaskinerna
- Få men positiva betyg av de som testat
- Fristående stakmaskin kan lätt flyttas
- Tydlig display med information och program
- Stöd för trådlös anslutning och pulsmätning
Priser för Master Fitness Skitrainer Pro S100
12 490 kr | Till Butik | ||
| |||
15 490 kr | Till Butik | ||
|
Master Fitness Skitrainer Pro S100 är en bra stakmaskin från den svenska tillverkaren Master Fitness.
Stakmaskinen är byggd på ett högkvalitativt sätt med välplacerad display och möjligheten att ställa in egna träningspass.
En tydlig skillnad mot andra stakmaskiner som anses bäst är golvstativet som är designat på ett annat sätt. Här står maskinen fritt med ben utan någon bräda i botten som du står på. Det kan leda till något sämre stabilitet då du inte håller nere maskinen med din kroppsvikt.
Även om motståndet och krafterna som används i maskinen aldrig bör leda till något större problem så är det ett avvikande lösning som potentiellt kan ge problem.
Displayen på Master Fitness Skitrainer Pro S100 är stor och tydlig så du enkelt kan välja program att träna efter eller se statistik som SPM, tid, distans, kraft, hastighet m.m. under träningen.
Även pulsmätning finns det stöd för genom pulsbälte om du har ett sådant. Här ligger den helt och hållet i samma klass som andra stakmaskiner.
Det är tydligt att de bästa stakmaskinerna använder luft- och magnetmotstånd tillsammans för att uppnå bästa resultat och det gör även Skitrainer Pro S100. I grunden driver du en fläkt som ger ett basmotstånd som kan utökas med magnetmotstånd.
Vi har knappt hittat några konsumenter som köpt och recenserat maskinen och underlaget tunt. Däremot tyder det mesta på att det är en gedigen träningsmaskin.
Master Fitness Skitrainer Pro S100 är en intressant stakmaskin och inget dumt alternativ till Concept2 SkiErg som anses bäst i test av många. Den är dock inte lika självklar och mjukvarustödet är inte lika bra vilket gör att du helst vill spara en slant om du ska köpa denna framför Concept2 SkiErg.
FAQ – Vanliga frågor och svar
Här hittar du svaren på de mest vanliga frågorna som ställs om stakmaskiner och vilka som är bäst i test.
- Vad är syftet med stakmaskiner för skidåkning?
- Hur fungerar en stakmaskin?
- Hur kan man använda en stakmaskin för att träna stakning?
- Vilken typ av stakmaskin är bäst för skidåkare?
- Hur ofta bör man använda en stakmaskin för att få bästa resultat?
- Kan stakmaskiner ersätta utomhusträning för skidåkare?
- Vilka är fördelarna med att använda stakmaskiner för träning?
- Hur skiljer sig stakmaskiner från andra träningsmaskiner?
- Finns det några säkerhetsåtgärder man bör ta hänsyn till när man använder stakmaskiner?
- Vilka hälsorisker finns där vid träning med stakmaskin?
1. Vad är syftet med stakmaskiner för skidåkning?
Stakmaskiner är träningsmaskiner som gör det möjligt för längdskidåkare att träna stakning. Detta omfattar teknik, styrka, motorik, uthållighet och kondition.
Ju bättre skidåkare du är desto mer kan du använda dig av stakning under ett lopp. Även hos vanliga motionärer som vill genomföra Vasaloppet är stakningen den viktigaste tekniken att träna mycket på och varför stakmaskiner är så pass populära träningsmaskiner.
2. Hur fungerar en stakmaskin?
Stakmaskinerna fungerar genom att du istället för stavar håller i handtag med linor kopplade till en fjädrad rulle som drar tillbaka dem om du släpper efter. Hur lätt linorna är att dra ut påverkas av motståndet i träningsmaskinen.
Konstruktionen påminner mycket om en roddmaskin men istället för att du sitter ner på maskinen så står maskinen motväggen eller i ett stativ på höjd. Du drar sedan linorna neråt, bakåt och släpper för att påbörja ett nytt drag.
Motståndet är oftast en form av luftbroms med det förekommer alternativ där vattenmotstånd, magnetbroms och andra tekniker letat sig in i stakmaskinerna.
3. Hur kan man använda en stakmaskin för att träna stakning?
Det är enkelt att komma igång med träningen genom att använda en stakmaskin för att träna stakning.
Om du är nybörjare rekommenderas ett lågt motstånd så att du kan träna tekniken och rörelsemönstret. Du kan sedan gradvis över några veckor utöka motståndet så du efter 3-4 veckor tränar på ett motstånd som ger dig bra träning för att bli bättre på att staka.
Det är fördelaktigt om du försöker hålla dig till tekniken som används vid skidåkning. Här är några enkla punkter att tänka på.
- Ha lätt böjd arm för att få ut bra med kraft i stakningen – undvik alltså helt raka armar.
- Bör dig framåt i staktagen och försök att inte svanka dig
- Ha lätt böjda ben men känn ingen press att arbeta med benen – lägg frivilligt till lite benböj i stakningen när du vant dig med tekniken.
- När du börjar ett nytt staktag, lyft gärna lite på hälarna om det känns naturligt.
- Börja varje staktag i axelhöjd och inte i ursprungsläget i maskinen
4. Vilken typ av stakmaskin är bäst för skidåkare?
Den bästa stakmaskinen för skidåkare är en maskin där du kan ställa in motståndet du önskar och få en så naturlig känsla som möjligt. Det är viktigt att du kan få en lik rörelse och träning precis som om du var ute i skidspåret och tränade stakning där.
Concept2 SkiErg PM5 beskrivs ofta som den bästa stakmaskinen. Det finns dock flera bra utmanare och du kan läsa mer om modellerna som är bäst i test här ovan.
5. Hur ofta bör man använda en stakmaskin för att få bästa resultat?
Hur ofta du bör träna med stakmaskin beror på din nivå, dina mål och hur mycket annan träning du får in.
Stakmaskinen är ett bra komplement till träning med längdskidor eller rullskidor. Det ger dig möjligheten att specifikt förbättra stakning som är den viktigaste växeln för många längdskidåkare. Det är också möjligt att träna det inomhus oberoende av väder.
För att utvecklas till en bra skidåkare bör du få in så grenspecifik träning som möjligt tre gånger i veckan. Du kan därutöver komplettera din träning med crosstraining som t.ex. cykling och löpning. Många längdskidåkare tränar löpning under sommarhalvåret men var försiktig då just löpning har en hög mekanisk belastning som ökar skaderisken.
6. Kan stakmaskiner ersätta utomhusträning för skidåkare?
Nej, de kan inte ersätta skidåkning utomhus men kan vara ett bra komplement för att träna den viktigaste tekniken inom åkning. Stakning är oftast den snabbaste växeln för att ta sig framåt och således den viktigaste. Att vara duktig på stakning innebär att du kan använda växeln oftare innan du tvingas går ner till långsammare tekniker.
7. Vilka är fördelarna med att använda stakmaskiner för träning?
Du förbättrar din förmåga att staka vilket är väldigt viktigt för att bli en bättre skidåkare.
Stakning är jobbigt om man inte tränat det och många motionärer växlar mellan det och andra åkstilar även på plant underlag medan duktigare skidåkare stakar hela vägen när det är plant och även lätt uppför.
Vill du göra en bra tid på Vasaloppet eller bara utvecklas till en bättre längdskidåkare så är stakmaskinen ett mycket bra verktyg för det.
8. Hur skiljer sig stakmaskiner från andra träningsmaskiner?
I jämförelse med traditionella träningsmaskiner som löpband, crosstrainer och t.ex. motionscyklar så skiljer de sig väldigt mycket i att du står still och använder inte benen på samma sätt.
i Stakmaskinen fokuserar mycket av träningen på överkroppen och armarna men där benen följer med i rörelsen för att simulera stavtag i skidåkningen.
Mekaniskt påminner dock stakmaskinen mest om roddmaskinen som också har lina som dras in och ut.
9. Finns det några säkerhetsåtgärder man bör ta hänsyn till när man använder stakmaskiner?
Stakmaskiner behöver lite fritt utrymme för att användas säkert och de bör inte vara tillgängliga för små barn. Om du valt en modell som fästs i väggen så se till så den sitter fast ordentligt och monteras enligt anvisningarna.
10. Vilka hälsorisker finns där vid träning med stakmaskin?
Det finns hälsorisker om du använder stakmaskin som du bör vara medveten om.
Rörelsemönstret är enformigt då det fokuserar på en enskild övning. Det går att träna mer än vad din kropp har tolerans för vilket kan orsaka överbelastningsskador. På samma sätt kan ett för högt motstånd på maskinen vara skadligt om du inte gett dig god tid att anpassa dig till det först.
Detta är inget unikt med stakmaskin utan gäller alla träningsformer.
Är du nybörjare eller haft ett längre uppehåll så börja försiktigt med lättare motstånd och kortare pass. Träna upp din tolerans gradvis. För en nybörjare kan det vara flera månaders stegvis process från 5-10 minuter med lätt motstånd till 40 minuter med varierat motstånd.
Så valde vi ut bästa stakmaskinerna
För att välja ut de bästa stakmaskinerna har i första hand försökt titta på oberoende tester och expertrecensioner som på ett noggrant sätt testar och utvärderar träningsmaskinerna.
Vi har också tittat på vad konsumenter som både skidåkare och motionärer anser om maskinerna. Verifierade köpare som under en längre tid testat stakmaskinen kan ge en bra indikation på kvalitet, hållbarhet och hur den fungerar i allmänhet.
För att få ett så bra underlag som möjligt och undvika anekdoter så sammanställer vi konsumenternas omdöme genom att aggregera poängen från flera källor. Vi läser också recensionerna för att se om det finns återkommande problem eller andra brister som nämns ofta.
Avslutningsvis sammanställer vi vår testdata för att utvärdera vilka produkter som presterat bäst.
Källor
Tester, recensioner och andra källor som vi använt oss av för att utse de bästa stakmaskinerna.
- Proffsrecensioner – 2023
Vi har vänt oss till tränare och professionella användare som regelbundet tränar grupper i längdskidåkning för deras åsikter om olika stakmaskiner. Bloggar, videos och sociala media grupper kan snabbt ge en bra bild över vilka modeller som föredras av proffs och andra kunniga i fältet. Det är också skidåkare som vet hur det bör kännas och använt maskinerna i större utsträckning vilket ger bra underlag när oberoende tester är bristvara. - Konsumentomdömen – 2023
Konsumenters omdömen är också viktiga för att utvärdera vilka stakmaskiner som är bäst i test. Betygen avgör snabbt om en stakmaskin lever upp till förväntningarna som ställs på den. Samtidigt är konsumenter bättre testare av den långsiktiga kvaliteten då maskinerna används och testas under en längre tid jämfört med korta produkttester. - Produktinformation – 2023
Produktinformation som specifikationer är viktiga för att utvärdera kapaciteten av stakmaskiner men också vilka tekniker som används. Ytterligare produktinformation har även grävts fram på andra håll för att få en bättre förståelse för kompabilitet i praktiken.