Sovsäck – Bäst i Test

Bästa Sovsäckarna

För att sova gott med hög komfort krävs en bra sovsäck när du är ute i naturen – därför tittar vi närmare på de bästa sovsäckarna baserat på tester och recensioner.

Med hjälp av friluftsexperter, vandrare och tester har vi valt ut en handfull sovsäckar som gått bra betyg och som på många sätt är bland de bästa valen för olika årstider.

Det finns ofantligt många bra sovsäckar att välja på och det finns flera bra alternativ i varje prissegment. Det finns också dåliga alternativ och varför vikten av att titta på vilka som är bäst i test är viktigt.

Här nedanför hittar du några av de bästa sovsäckarna 2023 som lämpar sig väl för enkla som mer utmanande äventyr och vandringar.

Marmot Sawtooth Regular – Bästa Valet

Marmot Sawtooth Regular
 • Bästa Valet 2023
 • Bästa 3-säsongssovsäcken
 • Lämplig för fjällvandring på sommaren
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Komfortnivå från -2,7 grader
 • Låg vikt & volym (1,1kg/7,9l)

Priser för Marmot Sawtooth Regular

3 595 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
3 595 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Marmot Sawtooth Regular - Bästa SovsäckenEn mycket populär och bra tresäsongssovsäck är Sawtooth från Marmot som även fått väldigt bra betyg.

Sovsäcken är ett av de bästa alternativen för dig som vill investera i en bra sovsäck som fungerar från vår till höst. Samtidigt passar den väldigt bra för fjällvandringar under sommarmånaderna.

Sovsäcken är ett mycket populärt val bland friluftsmänniskor i Sverige och plockat hem toppbetyg av många som testat den.

Marmot Sawtooth har en komforttemperatur på -2,7 °C vilket bör ses som det kallaste vädret där du kan garantera hög komfort på natten för kvinnor och män. Den lägre gränsen på -9,1 °C riktar sig främst till män som har en större värmeutveckling.

Samtidigt finns en temperaturgräns för extremt väder som är -27,5 °C som riktar sig till nivån där du kan överleva med sovsäcken. Nivåerna talar alltså för att sovsäcken är ett bra val när den värsta tänkbara temperaturen för säsongen är någon minusgrad.

Sovsäcken har en bra design med huva för att omfamna dig och ta till vara på värmen. Även fotänden är klassiskt avsmalnad samtidigt som den har en konstruktion för ökad värme. Det är också dun som används för isolering i Marmot Sawtooth vilket är ett av de bästa materialen du kan ha som isolering i din sovsäck.

Marmot Sawtooth Regular - förvaringsficka i sovsäckenDet är också värt att nämna den smarta fickan som är integrerad i sovsäcken där du kan förvara nycklar, liten ficklampa och i viss mån även telefonen om den är liten. Det är lätt man underskattar vikten av en bra förvaringsficka i sovsäcken men det är verkligen guld värt.

Den totala vikten på Marmot Sawtooth Regular är 1 130 gram med en packvolym på 7,9 liter. Det gör att sovsäcken fungerar bra för vandringar men samtidigt är den inte ultralätt och det finns dyrare och bättre sovsäckar om du vill optimera dessa faktorer till packningen.

Regular-modellen är den mest populära men du bör välja en som passar din kropp eftersom sovsäcken är figur-designad. Den finns som Short, Regular, Long och Long X-Wide vilket ger kombinationer som passar de flesta människor.

Sammanfattning

Marmot Sawtooth Regular är en av de bästa sovsäckarna 2023 som ligger i ett bra prissegment där du får mycket för pengarna. Vill du investera i en riktigt bra sovsäck inför dina vandringar och som rekommenderas av många friluftsmänniskor så är denna väl värd att överväga.

Ska du vandra i mer extrema klimat eller på vintern behövs en bättre sovsäck anpassat för det. Om du är ute på väldigt långa färder där varje gram har betydelse så finns det andra mer ultralätta alternativ att välja på också – men räkna med högre pris.

Ett alternativ är att gå ner i pris för en något billigare sovsäck vilket kan vara ett bra val om du har en tight budget och i första hand inte vill satsa på en sovsäck du slipper byta ut för kommande äventyr.

Sea to Summit Spark SPIII Regular – Ultralätt sovsäck

Sea to Summit Spark SPIII Regular
 • Bästa Premiumval 2023
 • Bästa Premiumval för extrem vandring
 • Ultralätt sovsäck på endast 665 gram
 • Komfortnivå från -2 grader
 • Fyllning med mer än 90% gåsdun
 • Extrem liten packvolym på 5,4 l

Priser för Sea to Summit Spark SPIII Regular

4 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
5 066 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Detta är en ultralätt sovsäck på endast 665 g med nya tekniker för att hålla nere vikt men ändå ge bra komfortnivåer som en robust sovsäck för tre säsonger.

Sea to Summit Spark SPIII Regular - Ultralätt sovsäck

Sea to Summit som lyckats bli en av de bästa tillverkarna av sovsäckar och används i allt från kortare vandringar till extrema fjällvandringar i kallt klimat. Spark SPIII tillhör utan tvekan de absolut bästa sovsäckarna bland tresäsongs-sovsäckarna men till ett tydligt premiumpris.

Ultralätta sovsäckar blir kritiskt när packvolymen och vikten börjar bli kritiskt. Kanske behöver du bära med dig mer mat och vatten är normalt vilket ställer högre krav på att utrustningen ger den platsen.

Sea to Summit Spark SPIII blir ett av de bästa premiumalternativen med bra betyg från friluftsmänniskor som testat. Den har även mottagit toppbetyg i tester av digitala friluftstidningar och en rimlig kandidat för dig som har stora krav på sovsäcken.

Yttermaterialet är tillverkat i 7D- samt 10D-nylon för att minimera vikten men samtidigt ge en relativt robust och slitstark sovsäck. Som isolering används främst gåsdun som står för minst 90% av fyllningen.

Komfortnivåerna ligger från -2 °C och uppåt vilket avser där en kvinna kan sova avkopplat hela natten i en avslappnad position. Den lägre gränsen på -8 °C avser en man i hopkrupen position som kan sova utan att vakna. Den extrema överlevnadsnivån är angiven till -26 °C för kvinnor vilket såklart är en temperatur du aldrig bör komma nära med denna i packningen.

Sea to Summit Spark SPIII Regular - Packvolym
Packvolymen av sovsäcken i jämförelse med en vanlig vattenflaska.

Sovsäcken tillverkas endast i två modeller varav Regular riktar sig till personer upp till 183 cm i längd medan Long avser personer upp till 198 cm. Vikten går upp från 665 gram till 745 gram för den längre modellen men det är fortfarande väldigt bra värden.

Den komprimerade volymen när sovsäcken är nerpackad är 4,6 liter för Regular och 5,4 liter för Long. Både vikt och volym är avsevärt bättre än ”vanliga” sovsäckar för vandring som t.ex. Marmot Sawtooth som vi rekommenderat som bästa sovsäcken generellt.

Sammanfattning

Sea to Summit Spark SPIII är en riktigt bra sovsäck för dig som vill satsa på utrustning som har låg vikt och liten packvolym.

I och med att priset är klart högre än andra väldigt bra sovsäckar för vandring så rekommenderas de ultralätta sovsäckarna främst till dem som verkligen har behovet. Vill du däremot satsa på vandring och har tankar på längre turer utan stationer så finns det anledningarna är titta här redan från början – men vi förstår om premiumpriset avskräcker.

Haglöfs Tarius -5 – Prisvärd sovsäck

Haglöfs Tarius -5
 • Bästa Budgetval 2023
 • Prisvärd sovsäck från Haglöfs
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Bra sovsäck för sommarhalvåret
 • Passar både kvinnor och män
 • Smarta lösningar som t.ex. innerficka
 • Komfortnivå från 0 grader

Priser för Haglöfs Tarius -5

1 225 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Det svenska friluftsmärket Haglöfs har gjort sig kända för sina kvalitetsprodukter och deras 3-säsongssovsäck Tarius -5 är ett mycket prisvärt val.

Sovsäcken har mottagit toppbetyg av väldigt många konsumenter och vandrar som testat den. Prisnivån är också väldigt låg vilket gör det den till ett väldigt attraktivt köp för dig som vill ha en bra sovsäck till bra pris.

Sovsäcken är ergonomiskt utformad för att passa kroppen så bra som möjligt. Yttermaterialet är tåligt med 50D polyester och klart tjockare än ultralätta sovsäckar.

Haglöfs Tarius -5 - sovsäck blixtlåsFyllningen i sovsäcken är en syntetisk blandning som Haglöfs kallar för Tri-Fusion med avsikt att vara varm och avstötande av fukt. I kombination med smarta dragkedjor kan du även enkelt öppna upp så den fungerar när det är lite varmare.

Haglöfs Tarius -5 har för avsikt att fungera ner till -5 °C men som komforttemperatur för herr. Om du är kvinna gäller istället riktmärket 0 °C som lägsta temperatur. Extremtemperaturen för ren överlevnad är satt till -22 °C.

Haglöfs Tarius -5 har en relativt stor packvolym på 16-18 liter och en vikt på 1 793 g. Det är alltså knappast en sovsäck du väljer på vandringen för att hålla nere vikt eller volym.

Sammanfattning

Haglöfs Tarius -5 är inte tänkt som en exklusiv sovsäck för dig som vill investera i riktigt bra utrustning för tuffa vandringar. Den fokuserar istället på vara en bra allround-sovsäck för sommarhalvåret och fungerar i så väl lite kallare som varmare klimat.

Vikten och volymen gör att den kommer ta mycket plats och öka totalvikten på ryggsäcken vid vandring. För en lättare övernattning längs en vandringsled kan den fungera bra men den är förmodligen för stor och för tung för utflykter på flera dagar.

Söker du en bra sovsäck till campingsemestrar och andra situationer är detta dock en riktigt bra och prisvärd sovsäck som tar dig hela vägen. I många perspektiv är sovsäcken det bästa budgetvalet förutsatt att den faktiskt fungerar för dina behov.

Marmot Never Summer – För extrema förhållanden

Marmot Never Summer
 • Bra Produkt 2023
 • Sovsäck för mer extrema förhållanden
 • Komfortnivå -12,5 grader till -20,4 grader
 • Extra blixtlås som kan öppnas för extra ventilation
 • Värmekrage för bättre isolering runt huvud.
 • Ankdun som isolering och en vikt på 1450 g
 • Populär sovsäck bland friluftsmänniskor i kallare klimat

Priser för Marmot Never Summer

4 395 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
4 395 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Funderar du på att sova i kallare klimat som t.ex. fjälltoppar på sensommaren eller i direkt vinterkyla? I så fall bör du satsa på någon av de bästa sovsäckarna avsedda för extremtemperaturer.

Marmot Never Summer är ett väldigt populärt alternativ och den bästa sovsäcken av de vi listar om du kommer befinna dig i lite kallare klimat eller kanske behöver övernatta utomhus på vintern.

Komforttemperaturen för damer är -12,5 grader och -20,4 grader för män. Extremtemperaturen som sovsäcken kan hålla dig levande i är hela -42,4 grader. Detta ett rejält kliv ner från övriga sovsäckar ovan men det finns ännu mer extrema modeller för dig som skulle behöva det.

Denna sovsäck är dock en väldigt mycket populär modell som fungerar väldigt bra för de som ska ge sig ut på fjällvandring på vår och höst. Det är en sovsäck som har väldigt hög kvalitet och som inte springer iväg extremt i pris.

Fyllningen är ankdun som ger en väldigt bra isolering. Sovsäcken är utrustad med en innerficka och den har två upphängningsöglor avsedda för långtidsförvaring.

Urberg 3-Season G5 – Billig sovsäck

Urberg 3-Season G5
 • Bra Produkt 2023
 • Mycket prisvärd sovsäck för 3 säsonger
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Beskrivs som en skön och varm sovsäck
 • Sovsäcken kan tvättas i 30 grader
 • Klarar relativt låga temperaturer

Priser för Urberg 3-Season G5

995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Urberg 3-Season G5 är en billig sovsäck sett till vad du faktiskt får för pengarna.

Yttermaterialet har en tjocklek på 70D och ger en slitstark sovsäck som tåler att användas. Tillsammans med den mumieformade designen och det effektiva syntetfodret som ger en bra isolering får du en sovsäck som klarar även lite tuffare temperaturer.

Sovsäcken har en komforttemperatur ner till -2,3°C för damer och -8,5°C  för herrar. Som extremtemperatur klarar den ända ner till -26,8°C vilket får anses vara en sovsäck som hanterar tre säsonger väldigt bra.

En nackdel med Urberg 3-Season G5 är vikten som ligger på lite knappt 2 kg (1 974g) vilket inte kan anses vara en ultralätt sovsäck för tresäsonger. Även volymen är stor och påverkar hur mycket plats den tar i din packning.

Även bland konsumenter som köpt och testat sovsäcken så har den fått bra betyg. Därför har vi valt att lyfta fram Urberg 3-Season G5 som en prisvärd sovsäck väl värd att köpa för enklare äventyr.

Sammanfattning

Urberg 3-Season G5 är en sovsäck som ger väldigt mycket för pengarna och som du med enkelhet kan använda från vår till höst i de flesta klimat. Mångsidigheten är stor men hög kvalitet till ett lågt pris.

Nackdelarna ligger i vikten och volymen som gör att den kommer påverkar packningen mer negativt vid vandring jämfört dyrare och bättre sovsäckar.

Sovsäckar för campingsemester

Camping Sovsäck

Om du ska resa på campingsemester med vänner eller familj behövs förmodligen inga avancerade sovsäckar alls. Normalt sett reser man kanske iväg under juni till augusti och befinner man sig på en normal campingplats, då kommer enkla sovsäckar fungera väldigt bra.

Det är först om du vet med dig att man ska sova på en mer udda plats, kanske uppe i bergen eller senare/tidigare på säsongen som en bättre sovsäck kommer att behövas.

Om något udda väderfenomen skulle uppstå har man på en campingsemester förmodligen tillgång till andra anläggningar eller kanske bil och kan på så sätt ändå söka skydd från kylan. Därför finns det heller ingen anledning att leta sovsäckar som är gjorda för att klara fjällvandring (om man nu inte planerar det).

Tester har visat att det i sådana här normala och ”enkla” situationer inte spelar så stor roll vilken sovsäck du väljer. En sovsäck för 400 kronor kan fungera lika bra som en en sovsäck för 1500 kronor under vanliga sommarnätter. Du kanske får en viss kvalitetsskillnad med en bättre sovsäck och kanske där finns funktionalitet som du uppskattar. Men det är sällan någonting som du verkligen måste ha för en vanlig campingsemester.

Om du planerar en campingsemester med familjen för första gången är det dessutom mycket annan utrustning du behöver och det finns anledning att spara in på reskassan där man kan.

Sovsäckar för barn

Barn behöver också sovsäckar och här är det värt att tänka på att de förmodligen kommer behöva mer isolering och en bättre sovsäck än vuxna. Precis som att män generellt sett behöver mer mindre isolering än kvinnor för samma klimat så behöver barn än mer än så.

Sovsäckar för barn inhandlas oftast inför en campingsemester, läger eller andra aktiviteter där man sover i behagliga miljöer. Då fungerar en billiga sovsäck för några hundra kronor utmärkt.

Ska barn eller ungdomar följa med på vandring i fjällen finns det däremot stor anledning att inte snåla in på kassan utan satsa på något riktigt bra. Det finns många bra tips till nybörjare som vill fjällvandra så man undviker vanliga misstag.

Materialval och temperaturgränser

När man väljer sovsäck finns det ett antal specifikationer som är intressant att titta på. Vikt och volym är ganska självförklarande medan materialvalet och temperaturgränser kan kräva en närmare förklaring.

Isoleringsmaterial

När du väljer en sovsäck har du främst två isoleringsmaterial att välja på och de har båda för och nackdelar. Du har möjligheten att välja dun som isolering vilket är det bästa sett till isoleringsförmåga per volym. Det är alltså lättare att få en bra sovsäck som klarar kallt klimat men som isolerar bra med hjälp av dun.

Nackdelen med dun är förutom det lite högre priset även att det är känsligare för fukt. Dun blir snabbt sämre i sin isoleringsförmåga om det blir blött men den låga volymen och vikten gör att många som vandrar och ska sova i kallare klimat väljer detta. Skyddsöverdrag och smart förvaring kan dock komma väl till pass med en sovsäck med dun.

Du kan också välja en syntetsovsäck som alltså har ett syntetiskt material som isolering. De är dels lite billigare och tål mer fukt men på bekostnad av isoleringsförmåga och vikt.

Du kan hitta sovsäckar med syntetisolering som klarar kalla klimat men de kommer väga mer och ta mer plats än motsvarande sovsäckar med dun. Detta är en avvägning du måste göra.

Temperaturgränser – Vad betyder dem?

Om du ska köpa sovsäck så finns det oftast 3 olika temperaturgränser angivna. Det är komforttemperatur (Comfort), Lägre temperaturgräns (Lower Limit) och Extremtemperatur (Extreme) som oftast benämns.

Den första nivån som är en komforttemperatur avser den lägsta temperaturen för en medelstor kvinna ska kunna sova utan att frysa iklädd endast underställ. Den lägre temperaturgränsen översätts till motsvarande nivå fast för män där de sover bekvämt om det kryper ihop.

Extremtemperaturen som anges på sovsäckar är en gräns för överlevnad. Du kan klara en temperatur ned till den nivån men du kommer förmodligen inte kunna sova. Detta kan vara riktmärke att jämföra mot de lägsta temperaturerna som någonsin uppmätts på ett ställe där du tänkt befinna dig. De andra två gränserna bör klara den temperatur som förväntas uppnås eller som är rimlig att räkna med.

Det är också värt att tänka på att dessa gränser antar att du sover på en isolerade yta som t.ex. ett bra liggunderlag. När du ligger i sovsäcken trycks isoleringsmaterialet ihop under dig så ett bra uppblåsbart liggunderlag som kan isolera mot marken är lika viktigt.

Fjällvandring ställer höga krav

Fjällvandring

Många som letar efter den bästa sovsäcken gör det i syfte att investera i en bra produkt som de kan ha till vandringar. Och det är kanske just vid vandring och friluftsliv som störst krav ställs på sovsäcken.

Ska du vandra har du förmodligen begränsad volym i din ryggsäck och vikten vill du hålla så låg som möjligt för att göra upplevelsen så bra det går. Samtidigt vill du absolut inte tumma på sovsäckens egenskaper då en för dålig sovsäck som inte håller dig varm om natten eller som kanske lätt blir fuktig inte är det optimala för dig. En dålig natts sömn gör att nästa dag blir svår och kan förstöra hela äventyret.

I fjällen och bland andra berg når man altituder där temperaturen även sjunker under sommaren. Det är lätt att tro att det inte är mycket kallare där men faktum är att svenska fjällen lätt tappar temperaturen under nollan redan i augusti på natten.

Vid fjällvandring rekommenderas under sommaren en sovsäck som har en komfortnivå som går strax under 0 °C och en ”lower limit” som är ner mot – 10 °C. Ju tidigare på våren och ju senare in på hösten du vill fjällvandra, ju viktigare blir det att din sovsäck klarar låga temperaturer.

Det är inte bara sovsäcken som behöver vara bra när du vandrar och då speciellt i fjällen. Liggunderlaget som isolerar dig mot marken är kritisk för att sovsäcken ska fungera bra. Ett dåligt liggunderlag gör att kylan från marken letar sig upp till sovsäcken och det blir svårare att hålla sig varm.

Det är rekommenderat att köpa ett bra uppblåsbart liggunderlag för fjällvandring så du kan få bra komfort mot hård mark och kyla.

Även annan utrustning kommer att behövas vid vandring och om du är nybörjare är det väl värt att gå igenom någon packlista eller inköpslista så du får med dig allt.

3-säsongssovsäckar – en bra investering

Att investera i en bra 3-säsongssovsäck gör att du har sovsäck som passar i nästan alla situationer. Det finns dock ett spann inom detta med olika temperaturnivåer som de är avsedda för vilket har en viss betydelse beroende på vad du ska göra.

En 3-säsongssovsäck kan räcka från tidig vår till en bra bit in på hösten. Den kan t.o.m. fungera under vintern om förutsättningarna är rätt. Genom att känna till de lägsta temperaturnivåerna som kan inträffa på de platser där du tänkt sova kan du ut efter det välja en modell som fungerar lika bra om du sover över hos en kompis eller om du vandrar.

Många av modellerna som vi valt som de bästa sovsäckarna är ju 3-säsongssovsäckar. Sovsäckar som endast är avsedda för sommaren kommer inte kräva alls samma isolering och kvalitet. Riskerna med en dålig sovsäck är heller inte stora när det är varmt om natten.

Det är mångsidigheten som en 3-säsongssovsäck medför som gör att vi rekommenderar den. Det finns många bra modeller som kommer fungera i nästan alla situationer för dig. Dessutom är detta en produkt som håller väldigt länge om du tar hand om den.

Tester med spretande resultat

En del tester på sovsäckar som utförs har ett dåligt upplägg eller så är de skapade på ett sätt för att visa att billiga sovsäckar också är väldigt bra och kanske mest prisvärda.

Om du ska använda din sovsäck på ett varmt ställe där temperaturen inte är så låg så kommer de billigare varianterna att ge väldigt snarlik upplevelse som de dyrare. Ska man använda den när man sover över hos kompisar, är på läger eller vid en campingsemester så kommer en billig sovsäck för 400 kronor att räcka långt.

Skulle du välja en dyrare sovsäck här som kostar 1000 kronor betalar du en hel del för små extra finesser, lite bättre kvalitet och och en sovsäck som kanske tar mindre plats. Men för många är detta inte värt det om man bara ska använda den ibland och även en billig sovsäck kommer säkerligen hålla i ett antal år då. Detta är också något tester kommer fram till.

Tittar man däremot på vandring så är det inte alls så. Här är de billiga sovsäckarna ofta dåliga, klarar inte så bra temperaturer, suger åt sig mer fukt, tar mycket plats och väger kanske en hel del också. Med andra ord blir det direkt olämpliga.

Sätter man sig in i vad vandrare rekommenderar så är det inte ovanligt att många rekommenderar att investera i en bra 3-säsongssovsäck som gör att du inte blir begränsad. Även om du skulle vandra på sommaren i varmare miljöer där det skulle kunna fungera med en billigare sovsäck kanske ditt nästan äventyr tar dig upp i fjällen eller vid en årstid som inte är lika varm. Har man detta intresset är det värt att investera i en bra sovsäck från början och då är ett par tusen kronor ofta ett bra riktmärke.

Så valde vi ut de bästa sovsäckarna

Vår guide av sovsäckar går ut på att dels berätta vad som behövs i olika situationer. En familj som ska på campingsemester i juli kommer inte behöva investera i dyrare modeller och här är det kanske bäst att fokusera på prislappen. Detta är något även många tester visat att just billiga sovsäckar fungerar väldigt bra i dessa situationer.

Men i andra situationer kan sovsäcken vara en kritisk utrustning där man inte vill välja efter pris utan efter kvalitet, vikt och värmeisolering. Vid friluftsliv där man bär med sig sovsäcken som vid vandring blir det viktigt med vikt (medveten ordlek) och volym. Ska man fjällvandra (gäller även sommaren) så blir nätterna kalla och minusgrader kan förekomma. Då är det viktigt att ha en bra sovsäck och det är här våra rekommendationer kommer in. Vi har valt ut några av de bästa sovsäckarna för olika situationer. Sovsäckar som fått bra kundomdömen och som rekommenderas av vandrare och friluftsmänniskor.

Det finns dock många sovsäckar från många märken att välja mellan. De vi valt ut är bara några av de bästa sovsäckarna. Det finns så många parametrar som har betydelse i valet av den bästa sovsäcken att det blir väldigt individuellt i slutändan om man även ska väga in prisfaktorn.

Källor & Test

Källor för de test, recensioner och kundomdömen som vi använt oss av för att kunna presentera de bästa sovsäckarna.

 • Recension & test av Sea to Summit Spark III – 2017 – Outdoorgearlab.com
  Den ultralätta sovsäcken Sea to Summit Spark III testas och får nästa full pott i flera delmoment i testet. Värme, vikt, packvolym och funktioner lyfts fram som sovsäckens absolut bästa egenskaper men även komfort och användbarheten är hög. Sedan recensionen gjordes har Sea to Summit släppt nyare och förbättrad version av sovsäcken.
 • Recension av Marmot Sawtooth 15 – 2015 – Outdoorgearlab.com
  Recension av den prisvärda sovsäcken Marmot Sawtooth 15. Det är en varm 3-säsongssoväsck som fått relativt bra genomsnittsbetyg även om den inte vinner någon klass. Vikten, packvolymen och hur anpassningsbar den är lyfts fram som sovsäckens främsta nackdelar. Samtidigt är den varm, har bra funktioner och en hög komfort. Sovsäcken ger mycket för pengarna och ett bra val för dem som vill hålla nere på kostnaden.
 • Test av olika sovsäckar – 2007 – Testfakta
  Testfakta testar olika sovsäckar och kommer bland annat fram till att dyrare sovsäckar inte behöver vara bättre än billigare modeller. Detta gäller speciellt om du inte har något specifikt behov där vikt, volym, fukttålighet. Men det kan kännas betryggande för familjer som ska på campingsemester på sommaren att man kanske inte behöver lägga så mycket pengar på sina sovsäckar.
 • Utsidan – 2022 – Utsidan.se
  Svensk mötesplats för friluftsmänniskor och där mycket bra information om utrustning finns. Vi har använt oss av medlemmarnas åsikter för att skapa oss en bild av vilka märken och modeller som föredras men även hur man bör resonera i valet kring en sovsäck. Många medlemmar på Utsidan.se har god erfarenhet av utrustning för friluftsliv samtidigt som de recenserar och delar med sig av åsikter.
 • Konsumentomdömen – 2023
  För att få en bra uppfattning om sovsäckarna dubbelkollar vi alltid betyget från flera källor av konsumenter och friluftsmänniskor för att säkerställa att produkten håller vad den lovar. När sovsäckarna testas i det verkliga livet och används flera gånger hittar man ofta brister och här är konsumenterna ofta bättre än labb-tester.
 • Prisjakt – 2023
  Prisjämförelsesajten Prisjakt har använts för att hitta populära modeller och matcha det mot andra källor. Även konsumentomdömen och betyg har vägs in från butikernas egna webbplatser.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng