Bästa Sovsäckarna

Bästa Sovsäckarna

Sovsäcken är en viktig del i utrustningen för den som vill övernatta utomhus i vindskydd, tält, stugor och i andra situationer. Men behövs verkligen en bra sovsäck eller kan man klara sig med en billigare variant?

Vi går igenom de bästa sovsäckarna på den svenska marknaden, men går även in i detalj på när det är viktigt med en bra sovsäck och när du kan tumma på det och välja en billigare sovsäck.

För de som vandrar och kanske ska sova i kallare klimat så ställs stort krav på sovsäcken och även liggunderlaget som isolerar mot marken. Det är t.o.m. så att lägsta temperaturgräns som nämns på sovsäckar antar att du ligger isolerat.

För de som bara ska sova i tält på en campingsemester på sommaren räcker billiga sovsäckar långt. För de som vill ha en lätt sovsäck att bära på och som klarar lite lägre temperaturer så ställs det mycket större krav. Här nedanför hittar du flera av de bästa sovsäckarna.

Marmot Sawtooth Regular – Bästa valet

Marmot Sawtooth RegularEn mycket populär och bra tresäsongssovsäck är Sawtooth från Marmot. Det är en sovsäck som fungerar lika fint under sommaren som mildare vinternätter och är även tillräckligt varm för att klara av de nedre fjälltemperaturerna under sommaren.

Modellen är ett populärt val och används av många friluftsmänniskor i Sverige just för att den är så mångsidig och endast kallare och mer extrema klimat kräver en dyrare och bättre sovsäck.

Av de kundrecensioner och tester som finns att titta på är det en sovsäck som håller hög kvalitet och som gör ett väldigt bra jobb.

Komforttemperaturen för kvinnor är på -2,7 grader och för män är den lägre komfortnivån -9,1 grader vilket också bör ses som den lägsta temperaturen sovsäcken klarar av om man sover på ett isolerat underlag (t.ex. ett bra liggunderlag).

Extremtemperaturerna där sovsäcken kan hjälpa dig att hålla dig levande är ner till -27,5 grader. Detta gör att sovsäcken är en populär investering för de som ska fjällvandra på sommaren och där temperaturen kan sjunka under nollan på kallare nätter.

Vikten på sovsäcken är 1130 g och packvolymen är 7,9 l. Sovsäcken är isolerad med dun.

 • Passar bra för fjällvandring
 • Bra sovsäck för vår, sommar & höst
 • Populärt val med bra kundrecensioner
 • Komfortnivå -2,7 till -9,1
 • Vikten är 1,1 kg och 7,9 l volym
Priser för Marmot Sawtooth Regular
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 045 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar
2 045 krTill Butik

The North Face Aleutian 20/-7 – Mycket prisvärd

The North Face Aleutian 20/-7En mycket prisvärd sovsäck som använder syntet som fyllning är Aleutian från The North Face. Sovsäcken är ett populärt val för den som villa hålla prisnivåerna nere men ändå ha en sovsäck som klarar tre säsonger bra.

Även packvolymen på sovsäcken är ganska låg på sina 5,9 liter så är vikten produktens större akilleshäl som är 1786 gram för regular-modellen. Det är alltså inte det mest idealistiska valet för för den som ska vandra längre sträcker och vill hålla vikten i schack.

Modellen är dock bra nog för att passa män vid fjällvandring under sommarmånaderna där temperaturen inte går under -7 grader. För kvinnor är komfortgränsen -1 vilket gör att det är i lägsta laget för fjällvandring när det inte är som varmast.

Det låga priset och dess bra egenskaper gör dock att det är ett populärt och prisvärt val även om det inte är den perfekta och bästa sovsäcken ur alla perspektiv.

Vill du ha en bra sovsäck för camping, lättare friluftsresor och liknande så är detta dock ett väldigt prisvärt val.

 • Mycket prisvärd sovsäck
 • Bra kundomdömen
 • Låg packvolym.
 • Komfortnivå -1 till -7 grader
 • Vikten är 1,8 kg och 5,9 liter volym.
Priser för The North FaceAleutian 20/-7
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
1 036 krTill Butik

Sea to Summit Spark SPIII Regular – Ultralätt sovsäck

Sea to Summit Spark SPIII RegularDetta är en ultralätt sovsäck som passar perfekt till friluftsmänniskor, vandrare eller backpackers som vill ha något riktigt bra med sig.

Sovsäcken använder dun för att uppnå bästa isoleringsförmåga. Dunet har också behandlats för att uppnå en bättre motståndskraft mot fukt som annars är duns främst nackdel. Detta medför också att torktiden blir snabbare och att det är antibakteriellt vilket också skyddar sovsäcken.

Yttertyget är tillverkat av 10D Pertex vars mål är att hålla en låg vikt men samtidigt vara så slitstarkt som en sovsäck behöver vara i tuffa förhållanden.

Spark-serien från Sea to Summit är en lyxigare serie sovsäckar som håller en väldigt hög kvalitet. Just denna modellen har en komfortgräns för kvinnor på +2 grader och -4 grader för män. Det gör att den kan klara en del tuffare klimat också men är samtidigt inte lämpad för de kallaste klimaten.

Den låga vikten på endast 625 gram för regular-modellen gör att det blir en fröjd att ta med sig sovsäcken. Det följer med en bra kompressionspåse, förvaringspåse och tvättpåse vid köp av denna sovsäck.

Modellens största brist är priset och att det inte är en sovsäck för kallare vinterklimat. Modellen är dock perfekt till resor, hiking, utflykter och andra situationer när du vill ha en låg vikt på sovsäcken.

 • Ultralätt sovsäck på endast 625 gram
 • Lyxig sovsäck från Sea to Summit
 • Komfortnivå +2 till -4 grader.
 • Sovsäck med de bästa egenskaperna
 • Använder behandlat gåsdun som isolering
Priser för Sea to Summit Spark SPIII Regular
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
4 095 krTill Butik

Haglöfs Tarius -5 – Prisvärd sovsäck

Haglöfs Tarius -5En annan ganska billig men ändå väldigt bra sovsäck är Haglöfs Tarius -5 som totalt sätt anses vara en väldigt prisvärd sovsäck. Det är en bra tresäsongssovsäck som klarar många situationer väldigt bra och endast vinterklimat eller klimat en bit under nollan ställer till det för sovsäcken.

Komfortnivåerna för damer är 0 grader och -5 grader för män. Extremtemperaturerna där sovsäcken kan hålla dig i liv är ner till -22 grader.

Sovsäcken kan inte räknas som en ultralätt sovsäck utan väger in på nästan 1,7 kg för modellen som är 190 cm och nästan 1,8 kg för modellen som är 205 cm.

Det låga priset på sovsäcken skvallrar om fyllning av syntet som isolering. Modellen är anpassad för både män och kvinnor och är en tresäsongssovsäck med smarta funktioner som invändig ficka och medföljande packpåse.

 • Prisvärd sovsäck från Haglöfs
 • Bra sovsäck för sommarhalvåret
 • Passar både kvinnor och män
 • Smarta lösningar som t.ex. innerficka
 • Komfortnivå 0 grader till -5 grader
Priser för Haglöfs Tarius -5
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
1 065 krTill Butik

Marmot Never Summer – För extrema förhållanden

Marmot Never SummerFunderar du på att sova i kallare klimat som t.ex. fjälltoppar på sensommaren eller i direkt vinterkyla? I så fall bör du satsa på någon av de bästa sovsäckarna avsedda för extremtemperaturer.

Marmot Never Summer är ett väldigt populärt alternativ och den bästa sovsäcken av de vi listar om du kommer befinna dig i lite kallare klimat eller kanske behöver övernatta utomhus på vintern.

Komforttemperaturen för damer är -12,5 grader och -20,4 grader för män. Extremtemperaturen som sovsäcken kan hålla dig levande i är hela -42,4 grader. Detta ett rejält kliv ner från övriga sovsäckar ovan men det finns ännu mer extrema modeller för dig som skulle behöva det.

Denna sovsäck är dock en väldigt mycket populär modell som fungerar väldigt bra för de som ska ge sig ut på fjällvandring på vår och höst. Det är en sovsäck som har väldigt hög kvalitet och som inte springer iväg extremt i pris.

Fyllningen är ankdun som ger en väldigt bra isolering. Sovsäcken är utrustad med en innerficka och den har två upphängningsöglor avsedda för långtidsförvaring.

 • Sovsäck för mer extrema förhållanden
 • Komfortnivå -12,5 grader till -20,4 grader
 • Extra blixtlås som kan öppnas för extra ventilation
 • Värmekrage för bättre isolering runt huvud.
 • Ankdun som isolering och en vikt på 1450 g
 • Populär sovsäck bland friluftsmänniskor i kallare klimat
Priser för Marmot Never Summer
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
3 295 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar
3 295 krTill Butik

Sovsäckar för campingsemester

Camping Sovsäck

Om du ska resa på campingsemester med vänner eller familj behövs förmodligen inga speciella sovsäckar alls. Normalt sätt reser man kanske iväg under juni till augusti och befinner man sig på en normal campingplats kommer enklare och billigare alternativ fungera utmärkt.

Det är först om du vet med dig att man ska sova på en mer udda plats, kanske uppe i bergen eller senare/tidigare på säsongen som en bättre sovsäck kommer att behövas.

Om något udda väderfenomen skulle uppstå har man på en campingsemester förmodligen tillgång till andra anläggningar eller kanske bil och kan på så sätt ändå söka skydd från kylan. Därför finns det heller ingen anledning att leta sovsäckar som är gjorda för att klara fjällvandring (om man nu inte planerar det).

Tester har visat att det i sådana här normala och ”enkla” situationer inte spelar så stor roll vilken sovsäck du väljer. En sovsäck för 400 kronor kan fungera lika bra som en en sovsäck för 1500 kronor på vanliga sommarnätter. Du kanske får en viss kvalitetsskillnad med en bättre sovsäck och kanske där finns funktionalitet som du uppskattar. Men det är sällan någonting som du verkligen måste ha för en vanlig campingsemester.

Sovsäckar för barn

Barn behöver också sovsäckar och här är det värt att tänka på att de förmodligen kommer behöva mer isolering och en bättre sovsäck än vuxna. Precis som att män behöver mer mindre isolering än kvinnor för samma klimat.

Sovsäckar för barn inhandlas oftast inför en campingsemester, läger eller andra aktiviteter där man sover i behagliga miljöer. Då fungerar en billiga sovsäck för ett några hundra kronor utmärkt.

Ska barn eller ungdomar följa med på vandring i tuffare klimat så kommer de behöva en mer påkostad sovsäck än vuxna. Du kan alltså utgå från de riktlinjer som gäller för en vuxen och se till att barnet har en bättre sovsäck.

Materialval och temperaturgränser

När man väljer sovsäck finns det ett antal specifikationer som är intressant att titta på. Vikt och volym är ganska självförklarande medan materialvalet och temperaturgränser kan kräva en närmare förklaring.

Isoleringsmaterial

När du väljer en sovsäck har du främst två isoleringsmaterial att välja på och de har båda för och nackdelar. Du har möjligheten att välja dun som isolering vilket är det bästa sett till isoleringsförmåga per volym. Det är alltså lättare att få en bra sovsäck som klarar kallt klimat men som isolerar bra med hjälp av dun.

Nackdelen med dun är förutom det lite högre priset även att det är känsligare för fukt. Dun blir snabbt sämre i sin isoleringsförmåga om det blir blött men den låga volymen och vikten gör att många som vandrar och ska sova i kallare klimat väljer detta. Skyddsöverdrag och smart förvaring kan dock komma väl till pass med en sovsäck med dun.

Du kan också välja en syntetsovsäck som alltså har ett syntetiskt material som isolering. De är dels lite billigare och tål mer fukt men på bekostnad av isoleringsförmåga och vikt.

Du kan hitta sovsäckar med syntetisolering som klarar kalla klimat men de kommer väga mer och ta mer plats än motsvarande sovsäckar med dun. Detta är en avvägning du måste göra.

Temperaturgränser – Vad betyder dem?

Om du ska köpa sovsäck så finns det oftast 3 olika temperaturgränser angivna. Det är komforttemperatur (Comfort), Lägre temperaturgräns (Lower Limit) och Extremtemperatur (Extreme) som oftast benämns.

Den första nivån som är en komforttemperatur avser den lägsta temperaturen för en medelstor kvinna ska kunna sova utan att frysa iklädd endast underställ. Den lägre temperaturgränsen översätts till motsvarande nivå fast för män där de sover bekvämt om det kryper ihop.

Extremtemperaturen som anges på sovsäckar är en gräns för överlevnad. Du kan klara en temperatur ned till den nivån men du kommer förmodligen inte kunna sova. Detta kan vara riktmärke att jämföra mot de lägsta temperaturerna som någonsin uppmätts på ett ställe där du tänkt befinna dig. De andra två gränserna bör klara den temperatur som förväntas uppnås eller som är rimlig att räkna med.

Det är också värt att tänka på att dessa gränser antar att du sover på en isolerade yta som t.ex. ett bra liggunderlag. När du ligger i sovsäcken trycks isoleringsmaterialet ihop under dig så ett bra uppblåsbart liggunderlag som kan isolera mot marken är lika viktigt.

Fjällvandring ställer höga krav

Fjällvandring

Många som letar efter den bästa sovsäcken gör det i syfte att investera i en bra produkt som de kan ha medan de vandrar. Och det är kanske just vid vandring och friluftsliv som störst krav ställs på sovsäcken.

Ska du vandra har du förmodligen begränsad volym i din ryggsäck och vikten vill du hålla så låg som möjligt för att göra upplevelsen så bra det går. Samtidigt vill du absolut inte tumma på sovsäckens egenskaper då en för dålig sovsäck som inte håller dig varm om natten eller som kanske lätt blir fuktig inte är det optimala för dig. En dålig natts sömn gör att nästa dag blir svår och starten på upplevelsen börjar allt annat än optimalt.

I fjällen och bland andra berg når man altituder där temperaturen även sjunker under sommaren. Det är lätt att tro att det inte är mycket kallare där men faktum är att svenska fjällen lätt tappar temperaturen under nollan redan i augusti på natten.

Vid fjällvandring rekommenderas under sommaren en sovsäck som har en temperaturgräns (Lower limit) på absolut minst -5 för män och en Comfort-nivå som gärna är lägre än -10. Ju tidigare på våren och ju senare in på hösten du vill fjällvandra, ju viktigare blir det att din sovsäck klarar låga temperaturer.

3-säsongssovsäckar – en bra investering

Att investera i en bra 3-säsongssovsäck gör att du har sovsäck som passar i nästan alla situationer. Det finns dock ett spann inom detta med olika temperaturnivåer som de är avsedda för vilket har en viss betydelse beroende på vad du ska göra.

En 3-säsongssovsäck kan räcka från tidig vår till en bra bit in på hösten. Den kan t.o.m. fungera under vintern om förutsättningarna är rätt. Genom att känna till de lägsta temperaturnivåerna som kan inträffa på de platser där du tänkt sova kan du ut efter det välja en modell som fungerar lika bra om du sover över hos en kompis eller om du vandrar.

Många av modellerna som vi valt som de bästa sovsäckarna är ju 3-säsongssovsäckar. Sovsäckar som endast är avsedda för sommaren kommer inte kräva alls samma isolering och kvalitet. Riskerna med en dålig sovsäck är heller inte stora när det är varmt om natten.

Det är mångsidigheten som en 3-säsongssovsäck medför som gör att vi rekommenderar den. Det finns många bra modeller som kommer fungera i nästan alla situationer för dig. Dessutom är detta en produkt som håller väldigt länge om du tar hand om den.

Tester med spretande resultat

En del tester på sovsäckar som utförs har ett dåligt upplägg eller så är de skapade på ett sätt för att visa att billiga sovsäckar också är väldigt bra och kanske mest prisvärda.

Om du ska använda din sovsäck på ett varmt ställe där temperaturen inte är så låg så kommer de billigare varianterna att ge väldigt snarlik upplevelse som de dyrare. Ska man använda den när man sover över hos kompisar, är på läger eller vid en campingsemester så kommer en billig sovsäck för 400 kronor att räcka långt.

Skulle du välja en dyrare sovsäck här som kostar 1000 kronor betalar du en hel del för små extra finesser, lite bättre kvalitet och och en sovsäck som kanske tar mindre plats. Men för många är detta inte värt det om man bara ska använda den ibland och även en billig sovsäck kommer säkerligen hålla i ett antal år då. Detta är också något tester kommer fram till.

Tittar man däremot på vandring så är det inte alls så. Här är de billiga sovsäckarna ofta dåliga, klarar inte så bra temperaturer, suger åt sig mer fukt, tar mycket plats och väger kanske en hel del också. Med andra ord blir det direkt olämpliga.

Sätter man sig in i vad vandrare rekommenderar så är det inte ovanligt att många rekommenderar att investera i en bra 3-säsongssovsäck som gör att du inte blir begränsad. Även om du skulle vandra på sommaren i varmare miljöer där det skulle kunna fungera med en billigare sovsäck kanske ditt nästan äventyr tar dig upp i fjällen eller vid en årstid som inte är lika varm. Har man detta intresset är det värt att investera i en bra sovsäck från början och då är ett par tusen kronor ofta ett bra riktmärke.

Så valde vi ut de bästa sovsäckarna

Vår guide av sovsäckar går ut på att dels berätta vad som behövs i olika situationer. En familj som ska på campingsemester i juli kommer inte behöva investera i dyrare modeller och här är det kanske bäst att fokusera på prislappen. Detta är något även många tester visat att just billiga sovsäckar fungerar väldigt bra i dessa situationer.

Men i andra situationer kan sovsäcken vara en kritisk utrustning där man inte vill välja efter pris utan efter kvalitet, vikt och värmeisolering. Vid friluftsliv där man bär med sig sovsäcken som vid vandring blir det viktigt med vikt (medveten ordlek) och volym. Ska man fjällvandra (gäller även sommaren) så blir nätterna kalla och minusgrader kan förekomma. Då är det viktigt att ha en bra sovsäck och det är här våra rekommendationer kommer in. Vi har valt ut några av de bästa sovsäckarna för olika situationer. Sovsäckar som fått bra kundomdömen och som rekommenderas av vandrare och friluftsmänniskor.

Det finns dock många sovsäckar från många märken att välja mellan. De vi valt ut är bara några av de bästa sovsäckarna. Det finns så många parametrar som har betydelse i valet av den bästa sovsäcken att det blir väldigt individuellt i slutändan om man även ska väga in prisfaktorn.

Källor & Test

Källor för de test, recensioner och kundomdömen som vi använt oss av för att kunna presentera de bästa sovsäckarna.

 • Test av olika sovsäckar – 2007 – Testfakta
  Testfakta testar olika sovsäckar och kommer bland annat fram till att dyrare sovsäckar inte behöver vara bättre än billigare modeller. Detta gäller speciellt om du inte har något specifikt behov där vikt, volym, fukttålighet. Men det kan kännas betryggande för familjer som ska på campingsemester på sommaren att man kanske inte behöver lägga så mycket pengar på sina sovsäckar.
 • Utsidan – 2018 – Utsidan.se
  Svensk mötesplats för friluftsmänniskor och där mycket bra information om utrustning finns. Vi har använt oss av medlemmarnas åsikter för att skapa oss en bild av vilka märken och modeller som föredras men även hur man bör resonera i valet kring en sovsäck.
 • Prisjakt – 2018
  Prisjämförelsesajten Prisjakt har använts för att hitta populära modeller och matcha det mot andra källor. Även konsumentomdömen och betyg har vägs in från butikernas egna webbplatser.