Vi har tittat närmare på de bästa vandringstälten för friluftsmänniskor som vandrar och övernattar i naturen.
Ett bra tält ska vara en pålitlig och mysig sovplats när du slår läger vilket ställer krav på kvaliteten och funktioner. Samtidigt ska det vara enkelt att bära med sig och inte ta upp för mycket plats i packningen.
Här nedanför kan du läsa mer om såväl kupoltält och tunneltält som fått bra betyg av de somt testat. Vi har har gjort generaliseringar i våra utmärkelser för att ge dig en indikation över vilka tält som är bäst i test. Vilket tält som i slutändan är bäst för dig beror på dina behov.
MSR Hubba Hubba NX – Bästa valet
- Mycket populärt kupoltält för 2 personer
- Toppbetyg av konsumenter som testat
- 1200 - 3000 mm vattenpelare för tältduk och golv
- Tresäsongstält för vår, sommar & höst
- Låg vikt på 1,54 kg
- Två ingångar till tältet
Priser för MSR Hubba Hubba NX
8 300 kr | Till Butik | ||
|
MSR Hubba Hubba NX är ett lättviktstält för 2 personer som väger in från 1,54 kg och perfekt för vandring där du vill hålla nere vikten och dra fördelarna av ett kupoltält. Vikten är även så pass låg att tältet fungerar bra som enmanstält.
Som vandringstält fungerar det väldigt bra för fjällvandring där kupoltältet lämpar sig bäst för miljöer där vindriktningar snabbt kan ändras. Kupoltältet gör det även lätt att flytta tältet efter det är monterat för att hitta ett optimalt underlag.
MSR Hubba Hubba NX är ett tresäsongstält som således gör det bäst att använda från vår till höst. Det har god ventilation för att undvika kondens där du har möjlighet att rulla upp absiden för maximal ventilation genom tältet.
Maxvikten med alla tillbehör är 1,72 kg och minimivikten är 1,54 kg. Det går att få ner vikten ytterligare om man är villig att byta ut innertältet mot MSR Fast&Light som inte är ett omslutande innertält utan endast ger markskydd med sidoväggar som skyddar mot vattenstänk och vind.
Fokuset ligger på låg vikt för MSR Hubba Hubba NX och det märks även när tältet är uppfällt. Även om du får sovplatser för 2 personer är det inte rejält tilltagna ytor som det bjuds på utan kan upplevas som något trångt med yta på 2,13 m × 1,27 m i innertältet. Du har dock en hyfsad takhöjd på 1 m i mitten vilket gör att det går att sitta på huk och laga mat.
De dubbla utgångarna och absiderna på sidan gör att tvåmannatältet är väldigt praktiskt där du slipper dela ingång. Absiderna är också relativt rymliga vilket ger en praktisk förvaring för det du inte vill ta in i tältet.
Även om materialet i tältet är slitstarkt så är det tunt vilket håller nere vikten. Samtidigt blir materialet inte lika tåligt som om det varit tjockare och man bör undvika vasst underlag eller annan extrem påfrestning på materialet. Vattenpelaren är angiven till 3 000 mm för innertältets botten och 1 200 mm för ytterduken.
När tältet testats i recensioner har det presterat väldigt bra och även fått toppbetyg av flera recensenter. Vikten, enkelheten att resa, dubbla ingångar och smarta funktioner lyfts fram som klara fördelar. Nackdelarna vi funnit är att tältpåsen är tight vilket betyder att du måste rulla ihop tältet bra för att det ska få plats. Tältpinnarna som gör det enkelt att resa tältet uppfattas som mer klumpiga när de ska packas och tältduken kan släppa igenom en del ljus vilket kan vara både bra och dåligt.
Slutsats
Sammanfattningsvis är MSR Hubba Hubba NX ett väldigt bra lättviktstält som även fått bra betyg av konsumenter som testat det under deras vandringar. Det är ett av de bästa vandringstälteten du kan välja under 2023.
Många som testat det rekommenderar tillägget footprint som ger ett extra skydd för tältgolvet. Kupoltältet är lika bra för nybörjare som vill prova på fjällvandring som erfarna friluftsmänniskor som vill ha något pålitligt.
Det finns dock billigare vandringstält som blir mer prisvärda om du inte tänkt använda tältet varje säsong eller har behovet av ett av de bästa vandringstälten.
Jack Wolfskin Gossamer II – Bästa Budgetval
- Mycket bra betyg av de som testat tunneltältet
- Slitstarkt och stabilt tält
- Mycket prisvärt vandringstält
- Bra vattenresistens
- Enkelt att montera & låg vikt på 2,28 kg
Priser för Jack Wolfskin Gossamer II
Vi saknar priser för denna produkten just nu. |
Ett lätt och kompakt tält till ett riktigt bra pris är ord som sammanfattar Jack Wolfskin Gossamer II. Tunneltältet är en storfavorit bland många vandrare och har fått väldigt bra betyg av de som testat tältet.
Tältetduken har en hög och bra kvalitet vilket gör det relativt tåligt. Det ger också ett bra och säkert skydd mot regn med vattenpelare på 4 000 mm på ytterduken och 10 000 mm på golvet. Tältet har ändå ganska låg vikt på 2,28 kg och en packstorlek på 57 × 17 cm vilket gör det lätt att bära med sig.
Tältet kan uppfattas som trångt för två personer men samtidigt är det smart designat med en bredare del för överkroppen där det även är något högre i tak. Bredden för innertältet varierar från ca 105 cm i bredd vid fötterna till ca 125 cm vid ingången där man har huvud och överkropp. Även höjden går från 60 cm vid fötterna till 90 cm vid huvudet.
Det relativt låga höjden i taket kan göra det svårt att sitta upp i tältet och samtidigt få skydd från väder. Det gör att det kan bli lite svårare att t.ex. laga mat när man samtidigt vill söka skydd från dåligt väder. Absiden har dock gott om utrymmen vilket i sig kan underlätta matlagning och skydda dina vandringsprylar som du inte vill ta in i tältet.
Slutsats
Jack Wolfskin Gossamer II är ett mycket bra tunneltält perfekt för dig som är vill vandra under sommarhalvåret och inte lägga för mycket pengar på tältet.
Det höga betyget från vandrare som testat tältet, genomtänkt design och bra prisnivå gör att det blir det bästa budgetvalet för 2023. Även vikten får anses vara väldigt bra för 2 personer även om det finns bättre lättviktstält som t.ex. kupoltältet MSR Hubba Hubba NX som dock drar upp priset rejält.
Nordisk Telemark 2 LW – Bra lättviktstält
- Praktiskt tunneltält för 1-2 personer
- Mycket bra betyg från vandrare som testat
- Lättviktstält på endast 0,95 kg med liten packvolym
- Bra vattenresistens med 2 000 - 8 000 mm vattenpelare
Priser för Nordisk Telemark 2 LW
Vi saknar priser för denna produkten just nu. |
Välkänt tunneltält från välkänd outdoor-tillverkare är Nordisk Telemark 2 LW som är ett ultralätt tvåmannatält som även blivit populärt alternativt som enmanstält. I och med den låga vikten fungerar det bra för en person och ger lite extra yta inne i tältet.
Som ett tvåmannatält har det en hygglig bredd på 135 cm och är 220 cm långt. Höjden på 100 cm gör att det är möjligt att sitta upp i tältet vilket kan vara praktiskt om man vill laga lite mat när vädret är sämre. För en person är detta ett väldigt rymligt tält medan det även fungerar för två personer men kan då uppfattas som något trångt.
Nordisk Telemark 2 LW är enkelt att fälla upp och hantera vilket även bekräftas av de vandrare som testat tältet. Den extremt låga vikten kvalificerar det även som ett lättviktstält med sina 0,95 kg.
Det går att skruva ihop tre små tältpinnar för att fälla ut absiden. Det kan vara praktiskt när ytterduken inte behöver skydda mot dåligt väder samtidigt som det gör det lättare att komma åt tältet. Det ökar också ventilationen som bidrar till att tältet kan torka snabbare.
Trots den låga vikten har Nordisk Telemark 2 LW tillverkats med bra material och har vattenpelare på 8 000 mm för golvet och 2 000 mm för den yttre tältduken. Tältet har visat sig stå emot lite hårdare sommarväder bra.
I test och recension av Nordisk Telemark 2 LW så framkommer det att det kan vara en bra idé att stärka tältet med extra stormlinor om man ska tälta i tuffare klimat och hårdare vind. Det är uppenbart att vissa kompromisser gjorts av tillverkaren här för att hålla nere vikten väldigt lågt. Även de extra tältpinnarna som kan byggas upp till en absid uppfattas ofta som klumpigt och inte optimalt för alla situationer.
Slutsats
Nordisk Telemark 2 LW är ett vandringstält som varit väldigt uppskattat bland friluftsmänniskor i Sverige och ett gott betyg.
Det har dock framkommit problem med det kan behövas stärkas med extra stormlinor och att kondens kan bli ett problem på grund av att ventilationen inte är optimal.
Det är dock ingen tvekan om att Nordisk Telemark 2 LW är ett väldigt bra tunneltält som fått bra av många friluftsmänniskor som testat det.
Hilleberg Staika – Bästa Premiumval
- Mycket stabilt och pålitligt kupoltält
- Toppbetyg från konsumenter som testat
- Fungerar för alla säsonger
- Dubbla ingångar och absider
- Vattenpelare på 5 500 mm och 20 000 mm
Priser för Hilleberg Staika
14 395 kr | Till Butik | ||
|
Hilleberg Staika är ett väldigt mångsidigt och pålitligt kupoltält som passar bra även i lite tuffare väder och över trädtopparna. Tvåmanstältet används även som ett stabilt tält i basläger vid bergsvandring och klättring.
Kupoltältet är väldigt enkelt att resa och står väldigt stabilt mot hård vind. Det har också väldigt slitstarkt material och mycket bra vattenresistent material med vattenpelare från 5 500 mm i ytterduken till 20 000 mm i golvet.
Nackdelen med tältet är att det för många är onödigt tungt i vandring där man inte stöter på tuffare klimat. Ska du vandra längs svenska leder och inte tälta i berg eller fjället så klarar man sig ofta bra med ett lättare och billigare tält.
Tältet har två ingångar och två absider vilket gör att det är väldigt praktiskt och enkelt att använda för två personer som slipper dela ingång och kan hålla i ordning på sina egna prylar.
Om du letar efter ett bra kupoltält att använda i tuffare klimat och där du kan tänka dig offra lite vikt för tältet så är Hilleberg Staika ett mycket bra val. Det har t.ex. inga problem att stå emot en hel del snö vilket vanliga tresäsongstält har svårt med.
Det är tydligt att Hilleberg Staika även har väldigt många nöjda konsumenter och vandrare som vill satsa på ett tält som de helt kan lita på. De goda omdömena haglar tätt bland konsumenter som testat tältet. Även om vädret skulle svänga kraftigt behöver man inte känna någon oro med detta tält.
Urberg 2-person UL – Prisvärt kupoltält
- Toppbetyg av de som testat tältet
- Prisvärt kupoltält med bra ventilation
- Två ingångar och två absider
- Tvåmannatält med låg vikt på 2,09 kg
- Vattenpelare på 3 000 resp. 5 000 mm
- Reparationskit ingår
Priser för Urberg 2-person UL
2 148 kr | Till Butik | ||
|
Ett mycket intressant tresäsongstält för dig som vill hitta ett lite mer prisvärt alternativ är Urberg 2-person UL. Tältet är väldigt prisvärt och ett av de bästa i sitt segment.
Kupoltältet har två absider och två ingångar vilket gör det väldigt praktiskt att använda för två personer. Samtidigt är det dock värt att belysa att den totala bredden i tältet endast är 125 cm vilket kan uppfattas som något trångt för två personer. Höjden i mitten är 103 cm så det ska inte vara några problem för den vige att sitta på huk.
Tältet har någorlunda tjocka tältdukar och är vattenresistent med vattenpelare på 3 000 mm på ytterduken och 5 000 mm på golvet. Tjockare tältduk hade förvisso gjort tältet mer slittåligt men samtidigt dragit upp vikten vilket sällan behövs för tresäsongstält.
Vikten på 2,09 kg och packmått på 54 × 19 cm gör att tvåmannatältet är någorlunda lätt att bära och ta med sig på sin vandring. Det finns mindre och lättare tält för den som jagar en så optimal packning som möjligt men då bör man kanske även räkna med att lägga mer pengar.
Lättviktstältet Urberg 2-person UL har fått bra betyg av konsumenter som testat det. Det är tydligt att kupoltältet är enkelt att sätta upp och plocka ihop samtidigt som det är relativt kompakt och har bra kvalitet. Testare vittnar även om att det är välventilerat och fungerar väldigt bra under sommarhalvåret.
Big Agnes Copper Spur HV UL – Lättviktstält för 4 personer
- Toppbetyg av vandrare som testat tältet
- Ultralätt kupoltält för 4 personer
- 2st absider och ingångar för enkel tillgång
- Smidiga förvaringsfack inne i tältet
- Fästen och krokar för att hänga kläder på tork
Priser för Big Agnes Copper Spur HV UL
7 516 kr | Till Butik | ||
| |||
11 400 kr | Till Butik | ||
|
Big Agnes Copper Spur HV UL är ett kupoltält för fyra personer med mycket låg vikt vilket är kombinationen som utmärker tältet bäst.
Större och rymligare vandringstält tenderar att snabbt öka i vikt men Big Agnes Copper Spur HV UL är verkligen ett ultralätt tält med sina 2,58kg och en packvolym på 53 × 15 cm. Det lämpar sig så väl bra för en familj som vill hålla nere den totala vikten under vandringar.
Precis som andra bra kupoltält så har det två absider och två ingångar som gör att det blir lättillgängligt att ta sig in/ut och att förvara utrustning. Inuti tältet finns det även luftventiler för att hantera kondens på ett bra ett sätt.
Förvaringsmässigt finns det flera fickor inuti tältet som t.ex. ett vid fötterna och ett i taket ovanför huvudet. Det finns också mindre fickor för elektronikprylar så du kan ha smartphone och ficklampa lättillgängligt.
Inte helt oväntat är tältet självstagande vilket är fördelaktigt om du ska resa det på underlag där det kan vara svårt att fästa tältpinnar som i bergsmiljöer och klippor.
Utan att dyka ner på allt för tekniskt plan så är tältet i sin helhet ett väldigt bra alternativ om ni är en grupp på 3-4 personer som ska dela tält och villa hålla vikten låg. Den största nackdelen med Big Agnes Copper Spur HV UL är priset som tar ut sin rätt på detta ultralätta tält. Samtidigt är vattenpelaren på ytterduk och golv ”endast” 1200 mm vilket skulle kunna leda till problem vid extrem nederbörd och vind.
Slutsats
Med toppbetyg från friluftsmänniskor som testat tältet är det dock mycket som tyder på att det är ett riktigt bra köp om du letar efter ett lite större ultralätt vandringstält.
Där fördelarna ligger i ett rymligt tält till låg vikt så ligger nackdelarna i materialets tjocklek och förmåga att hantera tuffa väder.
Sydvang Skaring 3 – Bra tunneltält
- Bra betyg av de som testat tältet
- Rymligt tält med smidig absid
- Vikt på 3,88 kg för 3 personer är hyggligt
- Smarta funktioner med myggnät och torklinor
- Enkel att montera med färgkodade stänger
Priser för Sydvang Skaring 3
4 547 kr | Till Butik | ||
|
Sydvang Skaring 3 är ett tunneltält för 3 personer som mottagit bra betyg bland friluftsmänniskor som testat tältet.
Det är ett väldesignat tält med absid där du kan förvara packning och laga mat när vädret inte är på topp. Det rekommenderas dock att du köper till Footprint som ger ett skyddande golv mot marken för hela tältet och absiden.
Ventilationen i tältet beskrivs som bra och det finns även torklinor i både absiden och innertältet som du kan använda för att torka plagg som blivit blöta under dagens vandring.
Ser vi till vikt väger tältet 3,88 kg vilket inte är ultralätt men inte så dåligt med tanke på storleken för 3 personer och den rymliga absiden. Däremot är det kanske inte ett optimalt tält om man endast är 1-2 personer som vandrar där vikten per person blir stor.
Tältet tar dock inte speciellt stor plats i packningen med ca 48×16 cm. Som en del av större utrustning krävs det förvisso att din ryggsäck har en bra volym.
Ytterdukens skydd mot vatten är hyggligt med vattenpelare på 3000 mm och även golvet har ett bra skydd på 5000 mm. De bästa vandringstälteten har förvisso högre värden här men det kommer ändå stå sig bra i de flesta klimat.
En annan positiv funktion med Sydvang Skaring 3 är myggnätet som finns på innertältets insida som skyddar er från otrevliga insekter under natten.
Slutsats
Det goda betyget gör att Sydvang Skaring 3 blir ett intressant alternativ för dig som letar efter ett bra och prisvärt tunneltält för tre personer. Tältet har en genomtänkt design och flera bra funktioner för att upplevelsen ska bli bra när ni slår läger.
Nackdelen ligger i att det inte har lika låg vikt som ultralätta tält och att det finns tält som står emot hårt väder bättre. Kan du däremot få tag på Sydvang Skaring 3 till ett rimligt pris kan det snabbt bli ett av de bästa tälten du kan köpa.
Tips vid köp av vandringstält
Det finns många faktorer att tänka på vid köp av tält för att vandringen ska bli lyckad. Det räcker inte att man bestämt att det ska vara en del av utrustningen, man måste också välja rätt vandringstält.
Här nedanför tar vi upp de mest väsentliga aspekterna för att du ska hitta det bästa vandringstältet för dig och dina behov.
Tältvikt
Den faktiska tältvikten är intressent för dig som ska bära på tältet under vandring. Tältet kan vara en av de största viktbovarna när man ska vandra och för de som ska vandra i flera dagar med tuff påfrestning på kroppen så är ett extra kilo allt annat än önskvärt.
Ett vandringstält som har en vikt runt 1 kg per person får anses vara ett rimligt alternativ. Om du väljer ett tvåmannatält så bör alltså vikten ligga runt 2 kg för att det viktmässigt ska anses vara bra. Många ultralätta tält ligger runt denna vikt.
En fördel med att välja 3-personstält eller t.o.m. 4-personstält är att man kan få ner vikten per person. Nackdelen är att det kan krävas omfördelning av packningen och tältet är svårare att använda om man ska skulle vandra i mindre sällskap. Det är därför inte ovanligt att man väljer två stycken tvåmannatält om man är en grupp på fyra personer.
Ju mer tältet väger desto jobbigare blir vandringen och desto mindre övrig utrustning kan du ta med dig. För vandring med en övernattning eller med tillgång till platser där man kan fylla på förnödenheter så fungerar tyngre tält även om det fortfarande påverkar komforten.
Tältvolym (nerpackat)
Eftersom tältet kommer vara en del av packlistan för vandringen så behöver det få plats i vandringsryggsäcken tillsammans med övrig utrustning.
Precis som när man väljer det bästa liggunderlaget så har packvolymen stor betydelse då det ska få plats i ryggsäcken och på rätt plats i ryggsäcken.
Vandringstältet bör vara relativt lätt att komma åt och fördelaktigt ligga före utrustning som liggunderlag och sovsäck. Behöver man inte tillaga mat under dagen kan även stormköket ligga längre ner än tältet.
Ju större plats tältet tar desto klumpigare blir det att packa inför vandringen och komma åt utrustningen under tiden. Vissa tält går även att dela upp där tältstänger och tältpinnar ligger i en egen påse medan de mjuka delarna ligger i en annan påse. Fördelen här är att det blir lättare att packa och du kan även dela upp det mellan personer.
Tältstorlek
Tvåmannatälten tillhör de absolut vanligaste alternativen och är ofta de vandringstält som säljs mest. Men det finns tält i många olika storlekar som enmanstält upp till fyramannatält och familjetält avsedda för friluftsliv.
Att bära med sig ett tält avsett till fler personer är sällan rekommenderat då det blir onödig vikt vilket snabbt kan leda till problem. Undantaget är väl kanske att man som ensam vandrare ofta kan ta med sig ultralätta tält avsedda för 2 personer. De väger inte avsevärt mycket mer och ger en ökad komfort med mer utrymme i tältet.
Förutsatt att tältet man ska använda sig av anses vara ett lättviktstält så fungerar det att vara en person mindre än vad tältet är avsett för innan vikten blir ett problem.
Det finns också stora variationer mellan tält för samma mängd personer. Tältets bredd skiljer sig en del och även takhöjden. Dessa faktorer är värda att ta i beaktning om du t.ex. vill kunna laga mat inne i tältet.
Kupoltält eller tunneltält?
Kupoltälten och tunneltälten tillhör de vanligaste designerna för vandringstält. De har olika för- och nackdelar som kan vara värda att känna till.
Tunneltältets fördelar ligger i att det ofta är relativt stort i förhållande till sin vikt. Det krävs mindre mängd tältpinnar och du får också generellt sett mycket större absid jämfört med kupoltälten.
Tunneltältets nackdelar ligger i att det måste hållas uppe med stormlinor och markpinnar. Av denna anledning fungerar det sämre på stenigt underlag och i vissa miljöer kan det vara svårt att hitta en lämplig plats att resa tältet på. Det är också mer känsligt för vind i sidled och därför inte lika optimalt i fjällmiljö där vindriktningen snabbare kan ändras.
Kupoltältet väger upp tunneltältets svagheter med att det står av sig själv utan markpinnar och stormlinor. På så sätt kan du resa tältet och flytta det för att hitta optimalt underlag. Stormlinor och marklinor används för att tältet inte ska blåsa bort. Samtidigt är tunneltältet mer balanserat och hanterar vind ungefär lika bra i alla riktningar.
Nackdelen med kupoltältet är istället att det kan uppfattas som lite trångt och absiderna blir aldrig lika stora. Det är också svårt för ett kupoltält att komma ner på de riktigt minimala vikterna som vissa tunneltält når.
3-säsongstält, 4-säsongstält eller vintertält?
Att tält byggs och optimeras för olika klimat är ett faktum man snabbt inser. Tresäsongstälten som är de absolut vanligaste tälten som lämpar sig bra under sommarhalvåret när de flesta passar på att vandra är optimerad för att hantera regn, fukt och ge bra ventilation.
Vill man tälta i fjällmiljö under mer än sommarmånaderna kan det dock vara värt att titta på 4-säsongstält då vintersäsongen i fjällen sträcker sig långt in på våren och börjar tidigt på hösten. Det kan bli stora skillnader i klimat på fjället mellan juli och september.
4 säsongstält hanterar ofta hårdare och extremare klimat bättre. De är gjorda för att motstå snö bättre och har samtidigt möjligheten att öppna upp för ökad ventilation om tältet används under sommaren.
Vandringsäsongen är störst under sommarmånaderna och är du ny till fjällvandring rekommenderas det att börja då och siktar in dig på ett lättviktigt 3-säsongstält.
Vattenpelare och vattentäthet
Vattentäthet på tyger mäts som millimeter vattenpelare vilket ger en indikation på hur hårt materialet klarar av att stå emot regn. Mätmetoden är som den låter och du kan föreställa dig en vattenpelare mot tältduken så är det så många millimeter som krävs innan trycket blir för stort och tältduken börjar släppa igenom vatten.
I praktiken innebär det dock att även lättviktstält med tunt tyg och ”endast” en vattenpelare på 1 000 mm klarar av regn på ett väldigt bra sätt. Ett generellt antagande är att ett vandringstält som har 1 000 mm vattenpelare på ytterduken och 3 000 mm för golvet kommer klara även tuffare väder bra om tältets design är bra.
Däremot innebär lägre vattenpelare nästan alltid att tältduken är tunnare och är mer känslig för att skadas och slitas snabbt. Om du t.ex. sätter ditt tält på stenigt underlag och använder ditt tält regelbundet så kan det ganska snabbt leda till att vattentätheten inte längre är i nyskick. Ett tält som börjar läcka in vatten blir snabbt problematiskt och kan totalförstöra ett tänkt äventyr i naturen.
Antalet utgångar
För vandringstält avsedda för fler än en person så kommer det också modeller med mer än en ingång. Vanligtvis rör det sig om en extra ingång och det är ofta en uppskattad funktion för de som provat att dela på en ingång med flera personer.
En extra utgång gör det oftast lättare att göra sig i ordning inför natten och har man även två absider kan man fördela sin utrustning så man lättare har koll på den. Behöver du sedan gå ut under natten eller inte vill väcka de andra du vandrar med på morgonen har du större möjlighet att smita ut smidigare.
Absiden
Absiden är det område som i alla fall delvis skyddas av yttertältet men som är utanför innertältet. Hur bra skydd en absid ger, hur stor den är och hur den är utformad skiljer sig kraftigt mellan olika modeller.
Absidernas utformad skiljer sig ofta mycket mellan kupoltält och tunneltält. Det finns flera tunneltält som har en ganska stor absid som tillåter matlagning och ger bra förvaring av kängor och annat utrustning du inte vill ta med in i innertältet. Kupoltälten har ofta en mycket mer begränsad yta här.
FAQ – Vanliga frågor & Svar
Samling av vanliga frågor som brukar dyka upp inför köpet av ett vandringstält.
- Hur mycket kostar ett vandringstält?
- Är det svårt att slå upp ett vandringstält?
- Vad menas med självstagande tält?
- Hur underhåller man bäst sitt tält?
- Vilket vandringstält är bäst?
- Kan man vandra med familjetält?
- Kan tarp användas i kombination med tält?
1. Hur mycket kostar ett vandringstält?
Vandringstält är ett typexempel på en produkt där det råder en stor prismässig skillnad mellan tält i budget – respektive premiumklassen. I vår sammanställning tar vi dessutom oss an både kupoltält och tunneltält såväl som 3-säsongstält, 4-säsongstält och vintertält. Detta gör att prisskillnaderna mellan botten och toppen blir ännu mer framträdande.
När det gäller vandringstält finns det en stark korrelation mellan pris och kvalitet. Ju mer du betalar ju mer slittåligt, bekvämt och effektivt är oftast tältet. Det finns massa direkt dåliga modeller som till och med säljs för under 1000-lappen. Kvalitén på dessa brukar vara därefter och risken finns att de går sönder efter 1 användning.
Även om det kanske inte är rimligt för dig att gå för det dyraste tältet är det värt att iallafall avsatta några extra tusenlappar för att få ett bra tält. Räkna med att iallafall lägga mellan 4000 – 8000 kronor för att få ett kvalitativt och slittåligt tält.
I vår sammanställning har vi listat tält som mestadels florerar i ett prisspann mellan 1900 – 13 0000 kronor. Att det skiljer sig så mycket mellan budget och premium kan vara bra att ha i åtanke när du ska lägga upp en budget.
2. Är det svårt att slå upp ett vandringstält?
Det är generellt sett inte så svårt att sätta upp ett vandringstält oavsett vilken modell det rör sig om. Allt som oftast medföljer en bruksanvisning som enkelt och pedagogiskt tar dig igenom de olika stegen. De flesta tält vi stött på under arbetet med vår sammanställning tar inte mer än 5 minuter att sätta upp om du nu följer alla steg noga och korrekt.
Det finns dock en viss skillnad mellan tält och tält när det kommer till hur enkla de är att sätta upp. Tunneltält är i regel lättare att sätta upp än kupoltält. Om du värdesätter smidighet och att snabbt kunna slänga upp ditt tält vid händelse av oväder är tunneltält kanske det bästa alternativet för dig.
Samtidigt ger kupoltält ofta fördelen att de är självstagande, går lättare att flytta när det är rest och står emot vind bra från alla riktningar.
En avgörande faktor för att lyckas med att resa tältet är att du har tränat på det i förväg innan avresa och väljer en bra tältplats där du kan slå läger för natten.
3. Vad menas med självstagande tält?
Oavsett om du bara vidrört marknaden eller tagit ett djupdyk är chanserna stora att du har stött på begreppet självstagande tält. Även om man förmodligen kan gissa sig till vad detta innebär är detta inte helt uppenbart.
Om ett tält är “självstagande” innebär det att det kan stå upp själv utan någon hjälp från varken mark eller träd. Detta innebär alltså att ditt tält inte är beroende av naturens omständigheter för att kunna få upp ett tält. Kupoltält är självstagande medan tunneltält är något mer beroende av omgivningens terräng.
4. Hur underhåller man bäst sitt tält?
Även om du väljer ett premiumtält köper du dig inte fri från dina förpliktelser att rengöra och underhålla dess olika delar. På så sätt tillgodoser du en längre hållbarhet och banar väg för många års användning.
Vid händelse av regn eller om tältet skulle bli blött av någon annan anledning är det viktigt att du torkar av det ordentligt innan du packar ihop. Om du har tid och om vädret tillåter kan du lägga ut tältet på marken så att det torkar ordentligt. Om inte får du packa ihop det så länge och torka det grundligt när du kommer hem.
Anledningen till att ditt tält måste vara ordentligt torkat innan förvaring är att tältduken inte mår bra av att ligga blöt under en längre period. Förutom att den kan bli missfärgad sliter detta onödigt mycket på materialet vilket gör att tältet i framtiden kan bli mindre motståndskraftigt mot regn och blåst.
Vidare är det även viktigt att rysta och sopa ur tältet ordentligt. Precis som med vatten kan smågrus och annat skräp skava på tältduken vilket gör att små hål i värsta fall kan bildas.
Sist men inte minst är det även viktigt att du lagar ditt tält direkt om någon skråma skulle uppstå. En liten skråma blir snabbt till ett stort hål och du bör därför allt ta tag i minsta lilla reva direkt. Om du anser att det inte känns fullt nödvändigt att lämna in tältet på reparation kan du lösa mindre revor med tälttejp och tältbågar.
5. Vilket vandringstält är bäst?
Att svara på vilket vandringstält som är bäst för just dig är väldigt svårt. Likt vi tidigare nämnt är vandringstält en produkt som varierar mycket i pris. Inte minst spelar det även stor roll hur många ni ska vara i tältet och vilket typ av äventyr du/ni ska ut på.
Generellt sett brukar kupoltält vara det mest populära alternativet. Dessa är ofta lättare att slå upp när man är ute på äventyr då du inte är beroende av omgivningens terräng på samma sätt. Dock ska det tilläggas att kupoltält även kan vara lite knepigt eftersom innerduk och ytterduk slås upp separat. Dessutom har den något högre vikt per person vilket gör kupoltältet något mer otympligt.
Då marknaden för tillfället vimlar av bra vandringstält är det svårt för oss att peka ut en särskild modell. Vi rekommenderar dock att du tar en närmare titt på varumärkena Urberg, Hilleberg och Nordisk Telemark. Under arbetet med vår sammanställning har vi förstått att dessa håller en hög nivå. Om du kikar närmare på dessa är vi fullständigt övertygade om att du kommer hitta ett tält som passar dig riktigt bra.
6. Kan man vandra med familjetält?
Stora familjetält avsedda för campingsemester med familjen är direkta motsatsen till ett bra vandringstält med större volym och större vikt.
De flesta familjetält är tunga att lyfta ut ur bilen och bära bort till campingplatsen. De fungerar absolut inte för vandring oavsett hur man planerar.
Det finns hybridlösningar med större vandringstält som kan användas vid kortare vandringar och även på campingsemester med familjen. Det är dock ofta väldigt stora kompromisser som görs åt båda hållen.
7. Kan tarp användas i kombination med tält?
Ja, en tarp kan användas i kombination med många tält.
En fördel kan vara att ge utökat skydd mot regn där tarpen tar emot den tuffaste nederbörden medan tältet tar det som släpps igenom.
En tarp kan också användas för att ge utökad absid och regnskyddade lägerplats. Det kan också användas för att ge vindskydd för en mer öppen absid vid matlagning.
Det kan alltså finnas goda anledningar att även bära med sig en tarp om ni är en grupp människor som vandrar tillsammans. Det finns många bra alternativ och flera av de bästa tarparna är inte speciellt dyra.
Så valde vi ut bästa vandringstälten
I jakten på de bästa vandringstälten har vi lagt ett stort fokus att titta på omdömen från konsumenter som testat tälten men också videorecensioner och andra genomgångar av tält.
Tält är tillräckligt olika för att det på rak arm ska gå att säga vilket tält som är enskilt bäst. Vad som vandrare föredrar i ett bra vandringstält ändras beroende på var de ska vandra och vilket klimat de förväntas ställas inför men också personliga preferenser.
Vi har försökt lyfta fram de vandringstält som är mest populära för en till två personer men som fortfarande har en relativt låg vikt och går att bära med sig på ett bra sätt under vandring. Det är främst tresäsongstält avsedda att användas under sommarhalvåret som rekommenderas.
Flera tvåmannatält fungerar även bra att använda om man ska vandra själv och varför produktrekommendationerna främst riktas dit. För de som letar vandringstält för 3 personer kan man ta med sig informationen och leta efter produkter som lever upp till de tips och rekommendationer som ges här.
Alla tält som vi rekommenderar har fått bra betyg av konsumenter som testat dem och även visat sig vara bra i recensioner och genomgångar av produkten när de testats.
Källor & Test
Sammanställning av de test och recensioner som vi använt oss för att presentera de bästa vandringstälteten för en till två personer.
- Test av MSR Hubba Hubba NX – 2019 – Sectionhiker.com
En av flera tydliga genomgångar av lättviktstältet MSR Hubba Hubba NX som även resulterar i ett toppbetyg och en stark rekommendation för två personer. Enkelheten att sätta upp tältet, bra kvalitet, dubbla ingångar och flera smarta funktioner gör att tältet till ett riktigt bra val. Tältet kräver att det rullas ihop bra för att medföljande påse ska passa och tältpinnarna kan uppfattas som något klumpiga att packa ner även om dess design gör det mycket enkelt att resa tältet. - Recension och test av Nordisk Telemark 2 LW – 2017 – Ember Survival
Erfaren vandrare bestämmer sig för att prova Nordisk Telemark 2 LW och överträffas av förväntningarna. Även om det är uppenbart att tillverkaren gjort avkall på vissa funktioner för att minimera tältets vikt så är det ett imponerande tält som fungerar väldigt bra. Tältet klarade av hårdare väder och en hel del regn vilket imponerar. Han lade dock till extra stormlinor till tältet för att göra det mer stabilt vilket rekommenderas om du tänkt tälta i hårdare vind och tuffare väder. - Kundrecensioner – 2023
Vi har använt oss av kundrecensioner som en viktig källa för att välja ut de bästa vandringstälten för friluftsliv under sommarmånaderna. Personer som faktiskt testat tältet ger ofta en bra insyn i produkten och vilka missar de tycker produkten haft. Det ger också vissa garantier att tältet håller en någorlunda bra kvalitet från fabrik. - Prisjakt – 2023
Prisjämförelsen Prisjakt har kunnat bistå med information om populära lättviktstält avsedda för vår, sommar och höst. Vi har även kunnat identifiera om tält som utsetts till bäst i test fortfarande säljs eller om produkten slutat att säljas.