Wi-Fi Router Bäst i Test

Bästa Wi-Fi Router till hemmet

Minst en bra Wi-Fi router behövs för bra trådlös uppkoppling i de flesta hem. Vi har tittat närmare på vilka trådlösa routrar med Wi-Fi 6 som är bäst i test.

Många väljer idag att satsa på ett Mesh-system där flera routrar tillsammans arbetar för att ge en blixtsnabb trådlös anslutning i hemmet oavsett var du befinner dig. Det kan vara en bra lösning om du bor i en större bostad där en router har svårt att ge bra uppkoppling överallt.

Här nedanför hittar du de routrar som presterat bäst för hushåll och mindre kontor. Längre ner i artikeln har vi gått in närmare på vad som är viktigt när man väljer en router under 2023 och vad du bör tänka på vid köp.

TP-Link Deco X60 – Bästa Wi-Fi 6 Mesh-system

TP-Link Deco X60
 • Bästa Valet 2023
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Bra betyg i test hos Pc för Alla 2020
 • Stöd för senaste Wi-Fi 6 med högre hastigheter
 • Mesh-nätverk för optimal täckning & hastighet
 • Stilrena och snygga enheter att placera ut
 • Enkel installation och hantering

Priser för TP-Link Deco X60

3 290 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

TP-Link Deco X60 Whole-Home Mesh WiFi System är ett mesh-system som inte bara har ett väldigt långt namn. Det har presterat väldigt bra i flera tester och anses vara ett av de bästa trådlösa routrar du kan köpa 2023.

Även om TP-Link Deco X60 finns som enskild router också är det främst i 2-pack eller 3-pack som Mesh-system den säljs. Ett Mesh-nätverk ger optimal prestanda i alla delar av bostaden då fler enheter kan placeras ut för att ge bra trådlös täckning.

TP-Link Deco X60 - Mesh nätverk
Symboliserar hur 3st enheter kan samarbeta för ett snabbt Mesh-nätverk i ett större hus.

Även lägenheter gynnas av Mesh-nätverk då flera enheter hjälper till att stöta bort grannarnas signaler, vilket ger bättre hastigheter för dig.

Just TP-Link Deco X60 har mottagit väldigt bra betyg i tester och är en relativt prisvärd lösning sett till vad du faktiskt får.

Att enheterna för TP-Link Deco X60 är relativt små och stilrena gör att de även kan placeras ut i en bokhylla utan att tillkalla allt för mycket uppmärksamhet.

Rent tekniskt har TP-Link Deco X60 stöd för den senaste trådlösa tekniken i form av Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) som ger högre hastigheter och lägre latens för signalen.

Förutsatt att inga konkurrerande nätverksenheter är i dess närhet kan de i 3-pack samarbeta och täcka ytor upp till 650 m² för trådlös Wi-Fi-anslutning. Med andra ord ett mycket bra alternativ för dig som bor i en större villa. Men även för lägenheter där grannarnas signaler slåss om frekvensutrymmet är det fördelaktigt att stärka upp sitt egna nätverks signaler.

TP-Link Deco X60 klarar av att hantera upp till 100 anslutna enheter och du kan aktivera så väl gästnätverk som föräldrakontroll.

Nackdelen med systemet har visat sig vara brist på mer avancerade funktioner. Om du tillhör de mer tekniskt kunniga som vill ha så mycket kontroll som möjligt så kanske inte TP-Link Deco X60 är rätt val för dig.

Ska du köpa en bra trådlös Wi-Fi router för 2023 så är TP-Link Deco X60 inget dåligt vals alls. Faktum är att Mesh-nätverket är ett av de bättre alternativen till större bostäder och det goda testresultatet gör att den anses som en av de bästa alternativen.

Asus RT-AX82U – Bästa Gaming Router

Asus RT-AX82U
 • Bra Produkt 2023
 • Toppbetyg av gamers som testat
 • Bra trådlös anslutningen genom Wi-Fi 6
 • Kan prioritera trafik från spel
 • Många inställningar och funktioner
 • Stöd för Mesh-nätverk genom AiMesh

Priser för Asus RT-AX82U

1 469 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
2 690 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Asus RT-AX82U är en router riktad till gamers som fått väldigt bra betyg.

Routern har stöd för Wi-Fi 6 (802.11ax) och även AiMesh som är Asus teknik för att koppla samman flera routrar i ett mesh-nätverk.

Det är tydligt att designen riktar sig till gamers med sin futuristiska utseende och RGB-belysning. Men routern är även anpassad med teknik för att minimera latens och prioritera kommunikation i datorspel jämte annan trafik.

Asus RT-AX82U - baksida med gamingportWi-Fi 6 innebär både högre trådlösa hastigheter och lägre svarstider som gör att spelande även fungerar förvånansvärt bra utan kabel. En nätverksuppkoppling över kabel ger dog fortfarande något lägre svarstider och en mer pålitlig uppkoppling för dig som vill maximera kraven.

Givetvis har Asus RT-AX82U inbyggd brandvägg, vidarebefordring av portar, OpenVPN-stöd, IPTV-support och de flesta moderna funktioner du kan förvänta dig av en router idag.

Förutom WAN-porten för ditt bredband kan du även koppla in USB-modem som redundant bredband. Totalt finns det 4 LAN-portar med kapacitet på 1 Gbit/s varav en är en prioriterad gaming-port som prioriteras före andra anslutna enheer.

Är du en gamer som vill har en riktigt bra router med Wi-Fi 6 så är Asus RT-AX82U en av de bästa alternativen för 2023. Routern fungerar bra även för dig som inte spelar och tack vare sin starka signalstyrka kan många bostäder klara sig på endast den utan Mesh-nätverk.

Det finns billigare routrar med stöd för Wi-Fi 6 idag vilket kan vara ett alternativ om du bor i en mindre bostad och vill försöka spara in så mycket som möjligt på köpet.

Netgear Orbi RBK753 – Bra Wi-Fi 6 Mesh-system

Netgear Orbi RBK753
 • Bra Produkt 2023
 • Bästa betyg i LB Tech test
 • Mycket bra betyg av konsumenter
 • Extremt snabba överföringshastigheter
 • Mycket låg latens över Wi-Fi 6
 • Enkel installation

Priser för Netgear Orbi RBK753

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Netgear Orbi RBK753 är en router och Mesh-system med Wi-Fi 6 som fått bra betyg i tester.

I ett test som gjort av den internationella motsvarigheten till Ljud & Bild så fick routern toppbetyg där inga direkta negativa sidor kunde anges. Det ansågs vara en väldigt snabb och stabil trådlös uppkoppling med bra räckvidd.

När datorn var i samma rum som den trådlösa enheten uppnåddes hastigheter över Wi-Fi 6 på 650 Mbps ner och 800 Mbps upp. Mest är nästan den låga svarstiden på 6 ms mot testservern. Även i intilliggande rum presterade den bra med låga svarstider där dock hastigheten sjönk lite.

I testet var det också tydligt att Netgear Orbi RBK752 / RBK753 var enkel att installera och med två stycken RJ45-uttag för nätverkskablar i varje enhet ger de även bra anslutningsmöjligheter för enheter som kräver det.

Netgear Orbi RBK753 - diskret router med mesh-systemÄven när vi sammanställer konsumenters omdöme så presterar routern väldigt bra även om vi hittar en och annan användare som önskar att de fanns fler avancerade inställningar i routern.

Det är ingen tvekan om att Netgear Orbi RBK753 med tre enheter eller RBK752 med två enheter är väldigt bra val till större lägenheter, radhus och villor. Priset är dock inte lågt och det går knappast att påstå att det är ett billigt alternativ.

Jämför man dock liknande lösningar med tre Mesh-enheter som tillsammans bidrar till att mycket snabbt hemmanätverk är det få alternativ som slår Netgear Orbi RBK753 på fingrarna. Det finns dyrare alternativ som ger väldigt liten om ens någon skillnad och även många klart sämre alternativ sett till prestanda.

De snabba hastigheterna och de låga svarstiderna gör att det är en investering som förmodligen står sig extremt bra i väldigt många år oavsett om du vill kolla på filmer i 4K, spela eller utföra andra nätverkstjänster som kräver bra kapacitet.

Asus RT-AX86U – Kraftfull Wi-Fi 6 router

Asus RT-AX86U
 • Bra Produkt 2023
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Mycket bra betyg i testet från Cnet
 • Höga hastigheter och låg latens
 • 4-portar för LAN och 2,5 Gbit WAN-port
 • Möjlighet att koppla in mobilt bredband
 • Många inställningar möjliga

Priser för Asus RT-AX86U

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Asus RT-AX86U bygger vidare på den väldigt populära RT-AC86U som länge ansågs vara en av de bästa routrar du kunde köpa.

Den nya RT-AX86U har förbättrad prestanda och för även med sig stöd för Wi-Fi 6 som inte fanns på den äldre versionen. Detta medför även att dataöverföringshastigheten för 5 GHz mer än fördubblas.

Precis som den tidigare routern har den mottagit väldigt bra betyg av så väl konsumenter som köpt routern men också i oberoende tester.

För dig som vill ha en enda router med hög kapacitet så är Asus RT-AX86U ett mycket bra val som har bra inställningsmöjligheter, möjlighet att prioritera datatrafik för gaming, Quality of Service och mycket annat.

Skulle du vilja utöka till ett meshnätverk kan du köpa fler routrar från Asus som erbjuder AiMesh som kan kopplas ihop för bättre täckning över en större yta.

Anslutningarna är också bra på routern då den erbjuder 4st 1Gbit för LAN och en 2,5 Gbit-port för WAN. Det finns även möjlighet att koppla till ett USB-modem för mobilt bredband om du skulle önska det.

Nackdelarna med Asus RT-AX86U ligger främst i att det är en ganska dyr router för en enda enhet (som dock är kraftfull). Den smälter heller inte in lika bra som små vita puckar eller andra estetiskt tilltänkta routers.

Däremot är Asus RT-AX86U en av de bästa routers du kan köpa under 2023. Den har väldigt bra täckning för Wi-Fi, hög kapacitet för att hantera mycket trafik och många avancerade funktioner.

TP-Link Archer AX1500 – Bästa Budgetval

TP-Link Archer AX1500
 • Bästa Budgetval 2023
 • Mycket router för pengarna
 • Bra betyg från konsumenter
 • Stöd för Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax)
 • 4st 1 Gbit Ethernet-uttag för LAN

Priser för TP-Link Archer AX1500

899 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
899 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

Om du letar efter en prisvärd router och vill testa nya Wi-Fi 6 så är TP-Link Archer AX1500 ett mycket prisvärt val med stöd för senaste tekniken.

Routern har ett relativt lågt pris och som konsument kanske du undrar varför andra alternativ med Wi-Fi 6 ofta är mycket dyrare. Det är för att TP-Link Archer AX1500 saknar en del funktionalitet och är inte avsedd för bostäder med många användare och anslutna enheter.

När routern testades av brittiska PC Mag så fick routern ett bra betyg om än en bra bit från toppbetyg. Det är en av de billigaste routrarna med stöd för Wi-Fi 6 och respektabla hastigheter.

Däremot har den flera brister där den t.ex. inte kan utnyttja hela bandbredden på 160 MHz och kan således inte nå samma topphastigheter som andra routrar. Den saknar också stöd för den senaste krypteringstekniken WPA3 och måste istället förlita sig på WPA2.

TP-Link Archer AX1500 baksidaRoutern har 1st WAN Gigabit anslutning samt 4 andra portar för Gigabit-anslutningar via kabel. Den saknar således portar för trådad nätverkskommunikationer över 1 Gbit/s men det är fortfarande väldigt få hushåll som har det behovet. Däremot kan avsaknaden av USB-anslutning för mobilt bredband vara en avgörande faktor för vissa konsumenter.

Även om routern inte får samma topphastigheter som andra Wi-Fi 6 routrar som kostar flera tusenlappar mer så når den ändå upp i skapliga hastigheter. Även många konsumenter som köpt och testat routern återger goda omdömen.

Sammanfattningsvis är dock TP-Link Archer AX1500 en väldigt prisvärd router med bra mjukvara som har inbyggd brandvägg, QoS efter enheter, vidarebefordring av portar, DMZ och många andra funktioner för det avancerade hemmanätverket eller mindre företaget.

Under 2021 och 2022 ökar intresset för Wi-Fi 6 och snabbare trådlösa anslutningar med korta svarstider som även fungerar för spelande. Det är ingen tvekan om att TP-Link Archer AX1500 är ett av de bästa budgetvalen för dig som har krav på senaste tekniken, bra funktioner men som ändå vill komma undan billigt.

Synology RT2600ac – Bra val

Synology RT2600ac
 • Bra Produkt 2023
 • Kraftfull router med toppbetyg hos PC för Alla
 • Bra kundomdömen och andra utmärekelser
 • Möjlighet att låta routern agera filserver
 • Smarta funktioner byter mellan 2.4 & 5 GHz
 • Redundanta (2) WAN-portar & stöd för mobilt bredband

Priser för Synology RT2600ac

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Synology RT2600ac plockade hem 9/10 i betyg när PC för Alla testade routrar och fick utmärkelsen ”Bra val”. Den klumpiga designen tycks vara modellens största brister då den presterar väldigt bra i hastighetstester och är samtidigt väldigt enkel att administrera vilket gör den till ett bra val även för den vanliga hemmaanvändaren.

I PC för Allas test gjordes mättes hastigheten över 5 GHz mu-mimo. 20 meter bort och genom två innerväggar uppnåddes en trådlös hastighet på över 50 Mbit/s, det är ungefär dubbelt så mycket som krävs för att streama filmer från Netflix i 4K-upplösning.

Routern har funktioner som gör att den går att använda även som en filserver något som lyftes fram som positivt. Men det gör också att modellen kan ses som aningen dyr om detta inte är funktion man kommer att använda. Den goda prestandan i kombination med bra användarvänlighet gör dock att routern blir ett bra val för hemmaanvändare.

Totalt sätt har routern 4 externa antenner för att skapa en bra och stark signalstyrka för Wi-Fi över både 2.4 GHz och 5 GHz. En smart funktion som Synology har stöd för är att enheter kan automatiskt välja 2.4 GHz eller 5 GHz beroende på vilket som är bäst just där de är. I och me den längre räckvidden på 2.4 GHz är detta en smart funktion.

Synology RT2600ac har stöd för dubbla WAN-anslutningar vilket i praktiken innebär att du kan ha 2 Internetanslutningar om du är beroende av att alltid ha Internet. Den ena anslutningen är primär och den andra passiv och skapar en redundans. Skulle Internet gå ner så försöker routern automatiskt att använda den passiva anslutningen. Detta gör att routern även är riktigt bra alternativ för mindre företag som är beroende av Internet.

Även konsumenter signalerar om tummen upp för denna router som ett extra tecken på att den faktiskt levererar toppklass. På Synologys egna hemsida kan flera andra utmärkelser också hittas som bekräftar att detta rör sig om en mycket bra och kraftfull router som trots allt är lätt att komma igång med för de mindre tekniskt insatta.

TP-Link Deco M5 – Bra Mesh-nätverk

TP-Link Deco M5
 • Bra Produkt 2023
 • Utsågs till bra val med 8/10 i betyg hos PC för Alla
 • PC för Alla nämnde även bäst i test för Mesh-lösningar
 • Prisvärt alternativ för den som vill ha ett bra Mesh-nätverk
 • Inbyggt Antivirus från Trend Micro skyddar enheterna i nätverket
 • Modern lösning för det moderna hemmet
 • Snabbt Wi-Fi på upp till 1300 Mbit/s

Priser för TP-Link Deco M5

2 123 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
2 334 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
2 590 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Från tillverkaren TP-Link kommer Mesh-lösning Deco M5 som bl.a. säljs i 3-pack för bästa trådlösa täckningen inomhus. Varje router har fyra interna antenner och skapar en trådlös hastighet upp till 1300 Mbit/s med hjälp av 2.4 GHz och 5 GHz.

TP-Link Deco M5 är ett trådlöst nätverk där flera routrar hjälps åt för att maximera täckningen i hela hushållet och trädgården. Med en bostad på upp till 140 kvadratmeter kan man komma undan med endast en välplacerad router i mitten. Oftast har man dock Internetanslutningen någon annanstans och därför rekommenderas 2-3 routrar som tillsammans bilder ett s.k. Mesh-nätverk där TV-apparater, surfplattor, datorer, mobiler och mycket mer enkelt kan dela på en trådlös anslutning utan problem.

TP-Link Deco M5 är en kraftfull och säker router som har inbyggt Antivirus för att skydda enheterna mot angrepp online. Det finns också ”Parental Controls” vilket ger vuxna möjligheten att hålla familjen skyddad när de är online. Avslutningsvis finns inbyggd Quality of Service som prioriterar viktig trafik i nätverket för bästa möjliga upplevelse.

Installationen av TP-Link Deco M5 är mycket enkel och görs enkelt med en app till telefoner med Android eller iOS.

PC för Alla ansåg att TP-Link Deco M5 var ett riktigt bra Mesh-nätverk för de som är ute efter tekniken till sitt hushåll. Den har liknande prestanda som dyrare modeller, kommer med inbyggt Antivirus som skyddar uppkopplade enheter samtidigt som det är billigare än konkurrenter. Stämpeln ”Bra val” tilldelades men i skrift nämndes även ”Bäst i test” av dessa lösningar.

Google Nest WiFi Router – Populärt val

Google Nest WiFi Router
 • Populär trådlös router med stöd för Mesh
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Enkel att installera och konfigurera
 • Små stilrena puckar som är lätta att "gömma"

Priser för Google Nest WiFi Router

5 495 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

Google Nest WiFi Router är en populär lösning som många svenska hushåll valt att satsa på och som i grunden är byggt för meshnätverk.

Systemet bygger på att du har en router och ytterligare Wi-Fi-punkter efter behov. I en mindre lägenhet kan du klarar dig bra med endast en del som agerar router, vilket givetvis även ger trådlöst nätverk.

Du kan sedan utöka med fler enheter för att bygga ett meshnätverk som ger optimal täckning i hela din bostad.

Allting är byggt för att du enkelt ska kunna installera det och bygga ut med fler enheter. Det följer t.ex. med en app för smartphone och surfplatta där du kan konfigurera routern och nätverket.

Generellt sett har Google Nest WiFi Router fått bra betyg i så väl tester som av konsumenter som testat den. Det är dock inget självklart val då det finns kraftfullare och bättre alternativ för bra meshnätverk.

Den har också som bäst endast stöd för Wi-Fi 5 (802.11ac) och saknar alltså stöd för för Wi-Fi 6.

Oavsett om du endast vill köpa en ”puck” för en mindre lägenhet eller investera i ett kraftfull meshnätverk så finns det bättre alternativ för 2023. Även om det inte är dålig produkt så har vi svårt att se något tillfälle där Google Nest är det självklara valet.

Möjligtvis ligger den främsta styrkan i att det är ett prisvärt meshnätverk som är lätt att installera. Men det mesta tyder på att TP-Link Deco X60 eller M5 är ett bättre alternativ här.

Google Nest faller något kort för att vara ett riktigt bra val under 2023. Vi har ändå valt att ta med det som ett alternativ men den vinner ingen utmärkelse från oss.

Så väljer du bästa trådlösa router

Att välja en router till hemmet är inte så enkelt som det kan låta. Väljer man fel modell dras man ofta med tekniska problem, dålig täckning eller t.o.m. säkerhetsbrister som i slutändan ger mer huvudvärk än glädje.

Ett klassiskt problem är att man satsar på en för billig router. Även om Internet idag är en del av de flestas liv från morgon till kväll, från sociala medier till skolarbete & jobb och från nyheter till TV-tittande så använder vi det hela tiden. En bra anslutning är väsentlig och det är värt att investera i en bra router som klarar av att hantera allt detta på ett bra sätt.

Gör man rätt val idag kan man ha samma router i 5-10 år men gör man fel köp kanske man i frustration och ilska måste köpa en ny inom ett år när man inte längre står ut. Därför har vi valt att skriva om olika aspekter när man väljer router. Vad man bör tänka på och hur man får en bra upplevelse.

Räckvidd, frekvenser & kanaler

Routerns räckvidd är förmodligen inte så bra som du kanske tror och detta är ett frustrerande problem för många.

Idag finns det framför allt två olika frekvensområden som är 2.4 GHz och 5 GHz för Wi-Fi. Tekniken för 5 GHz är inte ny egentligen men för Wi-Fi är det en ny standard som ger högre hastigheter och fler kanaler jämfört med 2.4 GHz. Detta är på bekostnad av räckvidd tyvärr vilket gör att 5 GHz inte når lika långt inomhus som t.ex. 2.4 GHz.

Utomhus har 2.4 GHz en räckvidd på upp mot 100 meter och inomhus i ett normalt hus med gipsväggar halveras detta snabbt. Moderna routers kommer med både 2.4 GHz och 5 GHz aktiverat samtidigt. Du kan alltså välja att ansluta till det som passar dig bäst och om du vet om skillnaderna och begränsningarna i trådlösa nätverk är det lättare att förstå vad som kan gå fel.

2.4 GHz WiFi kanaler
Hur de olika kanalerna i 2.4 GHz Wi-Fi delar på frekvensutrymmet. Det vanligaste är att kanal 1, 6 och 11 används vilket då delar på i princip hela utrymmet. Kanal 14 används endast i Japan.

I praktiken så jobbar 2.4 GHz mellan 2400 & 2500 MHz och ger ett stöd för 3 ej överlappande kanaler. För 5 GHz är motsvarande 5725 MHz & 5875 MHz men har stöd för upp till 23 ej överlappande kanaler.

Kanalernas funktion är att olika Wi-Fi nätverk ska kunna vara igång samtidigt utan att behöva dela på utrymmet, men med en gamla tekniken går det endast att ha 3 Wi-Fi nätverk igång utan att de måste dela på resurserna. Hur ofta har du inte tittat efter Wi-Fi nätverk men hittat kanske 7-8 eller fler nätverk?

Om man använder den senare Wi-Fi standarden 802.11n så kan man ställa in ett 40 MHz bredd på kanalerna (istället för 20 Mhz som standard) och då kan kanal 3 och 11 tillsammans använda hela frekvensområdet. Detta kan ger högre hastigheter men färre samtidiga nätverk och större risk för störningar uppstår. För ett fristående hus kan det dock vara en utmärkt lösning för att maximera hastigheten.

Fördelen med 5 GHz är att många fler Wi-Fi-nätverk kan vara igång samtidigt i närheten av varandra utan att behöva dela på resurser. Att räckvidden är kortare kan såklart vara ett problem men även detta bidrar till att signaler längre bort inte når dig och stör lika mycket.

Wi-Fi signaler har också lättare för att studsa än att gå igenom objekt och detta är något som tar oss in på nästa aspekt, nämligen placeringen av routern.

Placering av router

Placeringen av en trådlös router är väldigt viktig och detta är något vi rekommenderar att du tänker över om du inte har en liten 1:a på 25 kvadratmeter där det möjligtvis inte spelar någon roll så länge du inte försöker gömma routern långt in i en garderob.

En centralt placerad router kommer ge bättre trådlös anslutning i bostaden och detta borde inte ses som något konstigt. Uttaget till Internet brukar däremot sitta i någon yttervägg och är alltså inte lika optimalt placerade för routern. Att dra en kabel genom hela lägenheten eller huset för att placera routern någorlunda centralt är heller inte någonting de flesta vill göra.

I normalstora lägenheter kan man enkelt komma undan med att placera routern där uttaget för Internet finns. Men det har betydelse hur du placerar routern. Ju mer du gömmer routern ju sämre signalstyrka kommer du att få och det krävs inte så mycket för att

Ett bra tips är att placera routern under en möbel eller någonstans där signalerna enkelt kan studsa ut men där den ändå inte syns. Som tur är har en del routrar börjat ta mindre plats och speciellt de som använder Mesh-lösningar.

Google Wifi Mesh täckning
Exempel på hur 3 routrar jobbar i ett Mesh-nätverk för optimal täckning över en hel bostad. Bilden kommer från Google Wifi demonstration.

En Mesh-router är lösningen för dig som har en större bostad eller av andra anledningar har problem med bra täckning i hela bostaden. En mesh-router består av flera enheter som placeras på olika platser i bostaden och som kommunicerar med varandra. En av dessa enheter är uppkopplade med kabel mot Internet och de hjälps sedan åt att se till så du får en så bra Internet anslutning som möjligt i hela bostaden.

Ett typisk exempel där Mesh-lösningen är bäst är i villor där fiberanslutningen ofta finns i ena änden av bottenplanet. Man kan då placera en annan Mesh-enhet i andra hälften av bottenplanet och sen ytterligare en på ovanvåningen om det finns två plan. På så sätt kan dina enheter ha bra åtkomst till Wi-Fi oavsett var i bostaden du är och signalproblem blir ett minne blott.

Just Mesh-router är den senaste tekniken och rekommenderas starkt för villor. Bland de routrar som är bäst nämner vi flera lösningar som använder just Mesh. Varje enhet är mycket mindre och mer diskret och samtidigt får man en bättre täckning i hela bostaden vilket just hus har ett behov av.

Internetanslutningen har betydelse

InternetanslutningDitt trådlösa nätverk kommer aldrig kunna jobba snabbare mot Internet än vad din Internanslutning faktiskt tillåter.

Idag rekommenderas en 100 Mbit Internetanslutning för att ett hem ska kunna kolla på videoströmmar, ladda ner uppdatering och allt annat som idag ofta sker samtidigt i ett hushåll.

Men även om du har 100 Mbit, 1000 Mbit eller ännu snabbare nedladdningskapacitet så kan problem uppstår där den maximala hastigheten inte nås eller att problem med att komma åt vissa hemsidor uppstår. I detta läget spelar det ingen roll om du har världens dyraste router eller den billigaste trådlösa anslutningen du hade kunnat hitta. Internet hade ändå inte fungerat som det var tänkt.

Nätverksproblem som orsakas av Internetanslutningen är inte så ovanliga utan uppstår då och då. Det kan vara en lokal fiberkabel som grävts av eller problem mellan leverantörer där trafiken måste ta en omväg som gör att allting upplevs långsammare eller där en del platser på Internet helt enkelt inte går att komma åt.

En bra router löser inte detta men den ser till så att du kan räkna med din trådlösa anslutning och så länge din Internetanslutning är bra kommer du få en så bra upplevelse som möjligt.

Normala hastigheter på Internetanslutning idag får anses vara 100 Mbit/s nedåt och 10-100 Mbit/s i uppström. Däremot har priserna på 1 000 Mbit/s sjunkit en hel del och fler och fler hemmaanvändare som har ett större behov börjar gå över till detta.

Hastigheter över detta har tills nyligen inte varit möjligt att få. Bahnhof är dock som den första Internetleverantören i Sverige framme och lanserar 10 000 Mbit/s eller 10 Gbit/s till privatpersoner och hemanvändare. Tekniksajten Sweclockers skrev om det men det lär dröja innan vi ser det i hemmen då utrustningen som routrar normalt sätt inte klarar detta utan inköpet av utrustning blir väldigt dyrt för privatpersoner.

Undvik billiga routers

Asus RT-AC51U
Asus RT-AC51U är exempel på en billig router. Även om den fungerar okej för en del rapporterar för många användare om problem.

Att komma billigt undan är kul och en del saker man köper kan de billiga alternativen vara riktigt bra. För routrar är det tyvärr inte så och många som köper något billigt ångrar sig sedan av olika anledningar.

De vanligaste problemen med billiga routrar är att de ofta har en mycket sämre trådlös anslutning vilket gör att den inte klarar av bostadens utrymme på ett bra sätt. En billig router för ca 500 kronor kan göra ett okej jobb i en mindre bostad om man endast vill surfa och kolla videos. Men ju fler användare routern får ju mer knäsvaga blir ofta de billigare modellerna. Dessutom blir det ännu viktigare att välja rätt router i de absolut lägsta prissegmenten.

Vi rekommenderar att investera i en bra modell som har kapacitet att ta hand om TV:n, datorn, mobiltelefoner och många andra enheter på en gång. Slår man ut kostnaden för de bästa och lite dyrare routrar på 5-8 år så blir kostnaden ofta motsvarande 1-2 månadskostnader för Internet varje år samtidigt som routern är en väsentlig del i denna infrastruktur.

Inbyggd brandvägg i routern

De flesta bredbandsroutrar har inbyggd brandvägg i mjukvaran. De blockerar anslutningar som kommer utifrån så länge du eller någon applikation inte bett routern om att peka om inkommande trafik för en specifik port.

Normalt sätt är routerns brandvägg en ganska enkel modell men som fortfarande klarar av det mest väsentliga och ger en viss säkerhet mot Internet. Det är däremot viktigt att man regelbundet uppdaterar mjukvaran för sin router och ser till att nyupptäckta säkerhetshål täpps till.

Routerns brandvägg skyddar mot oinbjuden intrång utifrån och gör normalt sätt detta väldigt bra. Däremot finns det många hot som tolkas som inbjudna hot som t.ex. nedladdade filer eller infekterade enheter i det lokala nätverket. Därför är det även viktigt att de datorer, mobiler och andra enheter är skyddade med antivirusprogram och förslagsvis även egna mjukvarubrandväggar.

Datorspel upplevs bäst med kabel

Counter Strike
Counter-Strike är ett exempel på ett spel som kräver snabba och stabila anslutningar för att upplevas på bästa sätt.

För den som spelar datorspel online oavsett om det är via Xbox, Playstation eller på en PC så är det bäst att försöka förse dessa enheter med en Ethernet-anslutning istället för Wi-Fi. En nätverkskabel garanterar att signalen inte störs ut och minskar även fördröjningen av information som skickas mellan klienten och routern. I datorspel vill du inte ha anslutningsproblem och minimera fördröjningar så gott det går.

Många moderna hus har idag flera Ethernet-uttag i bostaden som går till teknikskåpet vilket borde göra det enkelt att ansluta en dator med kabel. I andra fall kan det ändå vara värt att titta på möjligheterna att dra en nätverkskabel även om det innebär att man måste köpa en 30 meters kabel kabel och dra. För en person som har datorspel som ett stort intresse är kabel ett självklart val. För en familj som spelar lite konsolspel vid TV:n kan en trådlös nätverksanslutning förmodligen fungera helt okej.

Många av de bästa routrarna på marknaden kan även prioritera nätverkstrafik för datorspel om många andra enheter laddar ner stora filer. Ett datorspel behöver inte mycket av bandbredden men man vill gärna att paketen prioriteras för bästa upplevelse.

Även om du skulle ha en bärbar speldator så är den bästa anslutningen kabel och rekommenderas starkt för de flesta spel.

FAQ – Vanliga frågor om router & nätverk

En samling av vanliga ställda frågor och svar gällande routrar och nätverk.

 1. Vad är en router?
 2. Finns det trådlösa routrar med stöd för 4G och 5G?
 3. Vilken är den senaste tekniken för trådlös Wi-Fi kommunikation?
 4. Finns det inbyggt modem i routrar?
 5. Vad innebär Mesh?
 6. Vad betyder WAN?
 7. Vad är 802.11n och 802.11ac?
 8. Vad innebär MU-MIMO?
 9. Vad innebär VPN för en router?

1. Vad är en router?

En router tar förenklat hand om din Internetanslutning och fördelar den till alla enheter i hemmet som behöver åtkomst till Internet. Den kommer ihåg vilken enhet som kommunicerar med vad på Internet och ser till så att rätt information fördelas mellan mobiler, datorer, surfplattor o.s.v.

Om du har en Internetanslutning som kräver ett modem så är det oftast bäst att du har ett separat modem som ansluts till routerns WAN-port istället för att ha någon kombinerad lösning.

Många routrar har inbyggt trådlöst nätverk så att alla enheter som vill kommunicera trådlöst över Wi-Fi kan göra detta direkt mot routern. Även brandvägg och liknande säkerhet är vanligt i routrar avsedda för hemmabruk.

2. Finns det trådlösa routrar med stöd för 4G och 5G?

Ja, det finns bra trådlösa routrar med stöd för 4G och 5G.

Faktum är att modem som kommunicerar med mobilnätet är relativt små idag och kan anslutas med USB till många routrar. Således kan de antingen användas som redundans om ordinarie Internetuppkoppling går ner eller som primär anslutning.

Det finns också routrar med inbyggt stöd och således plats för SIM-kort. Utbudet är mer begränsat här och är nischade produkter som vi inte fokuserar på i detta test.

3. Vilken är den senaste tekniken för trådlös Wi-Fi kommunikation?

Det finns ett antal olika tekniker som används för trådlös Wi-Fi-kommunikation, men en av de senaste är standarden 802.11ax, även känd som Wi-Fi 6. Den här standarden erbjuder förbättrad prestanda jämfört med tidigare versioner av Wi-Fi, särskilt när det gäller högtrafikerade miljöer med många anslutna enheter.

Wi-Fi 6 ger högre dataöverföringshastigheter, bättre prestanda i miljöer med många anslutna enheter och bättre hantering av tjänster med höga krav på bandbredd som t.ex. streaming och online-spel.

Den högre dataöverföringshastigheten i Wi-Fi 6 är möjlig tack vare en teknik kallad OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access), som gör det möjligt att dela upp en Wi-Fi-kanal i flera mindre kanaler, vilket ger fler enheter möjlighet att skicka och ta emot data samtidigt. Det här gör också att det är mer effektivt att hantera trafik med varierande krav på bandbredd, som till exempel röst- och videosamtal.

Wi-Fi 6 stödjer även MU-MIMO (Multi-User Multiple-Input Multiple-Output) som tidigare versioner, det ger möjlighet för fler enheter att ansluta samtidigt och öka datahastigheten.

Tidigare namnschema som 802.11ax har fasats ut som primär kommunikation mot konsumenter och istället används idag Wi-Fi 6. Oavsett vilken term du stöter på är det exakt samma sak.

4. Finns det inbyggt modem i routrar?

Det finns routrar som har inbyggt modem, ja. Men modemets utformning beror på vad för anslutning det är vilket gör att routern är anpassade för en specifik typ av uppkoppling.

Detta är också orsaken till att de bästa routrarna inte har något inbyggt modem alls utan det är nästan alltid bättre att ha ett externt modem anslutet till en router. På så sätt kan du själv välja vilken router och trådlöst nätverk som passar dig bäst.

Har du fiberuppkoppling är det inte säkert du behöver något modem även om vissa leverantörer behöver det för att separera telefoni, TV och Internet. Telia är ett exempel på detta men det hindrar inte dig från att ha en egen router som fördelar Internetanslutningen så som du själv önskar.

5. Vad innebär Mesh?

Mesh är en teknik för att flera routrar kan samarbeta i ett nätverk utan att ha olika accesspunkter. Detta ökar täckningen och räckvidden på ditt trådlösa nätverk och gör att du förhoppningsvis får en optimal anslutning i hela bostaden.

Flera av de routrar som utsetts till bäst i test för större hushåll använder just Mesh. De flesta moderna routrar säljs antingen som i paket färdigt att användas som Mesh-nätverk eller har stöd för att genom flera enheter skapa ett Mesh-nätverk senare.

Asus har t.ex. stöd för AiMesh som är deras namn för att koppla ihop flera routrar i ett Mesh-nätverk. De flesta av deras modern routrar har stöd för detta idag.

6. Vad betyder WAN?

WAN är en akronym för Wide Area Network och kan egentligen översättas till det breda/större nätet bortom ditt lokala nätverk (LAN). För de flesta hemanvändare innebär WAN-porten på routern ska kopplas till Internet antingen direkt genom en TP-kabel i väggen eller via ett modem.

7. Vad är 802.11n och 802.11ac?

Det är två olika standarder som är kopplat till samlingen IEEE 802.11 som bestämmer hur WLAN (Wireless Ethernet) eller trådlöst lokalt nätverk ska kommunicera.

Standarden 802.11n är idag den vanligaste för att kommunicera över 2.4 GHz-bandet men det finns många fler och äldre varianter som stöds var de flesta routrar.

Standarden 802.11ac är idag den standarden om främst används på 5 GHz-bandet.

En bra router har idag stöd för båda dessa tekniker och en viktig aspekt för att komma uppnå höga hastigheter.

8. Vad innebär MU-MIMO?

Det lättaste är att bryta ner det till att MIMO är en akronym för Multiple Input Multiple Output. Det är en teknik där en enhet har multipla sändare och mottagare för det trådlösa nätverket. Varje sändare/mottagare har helt enkelt en egen antenn.

MU framför MIMO står för Multi User och är en förbättring mot SU-MIMO som då innebär Single User. MU-MIMO är en teknik som tillåter routern att kommunicera med flera enheter åt gången. Varje enhet behöver alltså inte vänta på att kommunikationen med en annan enhet ska blir klar utan routern kan sköta detta samtidigt.

Tillverkaren Linksys har en bra beskrivning på engelska för dig som vill läsa mer om det.

9. Vad innebär VPN för en router?

VPN står för Virtual Private Network och innebär att du på distans kan ansluta genom ett virtuellt nätverk och bli en del av ditt lokala nätverk hemma. En router som har stöd för VPN kan skapa en krypterad tunnel mellan den och en yttre enhet som t.ex. en bärbar dator eller mobiltelefon.

På så sätt kan du komma åt hemmanätverket och all data som skickas mellan routern ut på Internet för att sedan nå din enhet är krypterad. En säker VPN-anslutning till ett lokalt nätverk är kritiskt inom många företag där man vill kunna koppla upp sig och ansluta till företagets nätverk utan att riskera att information hamnar i fel händer på vägen.

Så valde vi ut bästa modellerna

Att välja ut de bästa routrarna innebär ett ta en titt på vilka tekniker som används idag och vad en bra router måste klara av för att fungera bra under de kommande åren.

Baserat på den informationen tittade vi senare på vilka routrar som fått bäst i test i olika tester och på så sätt få fram vilka olika modeller som är bäst. Användningsområdena från en liten bostad till större och andra behov gör att det inte är enkelt att utse en självklar vinnare som alltid är bäst.

Vi har istället fått titta på olika behov och välja ut de bästa routrarna för olika situationer och som kan passa olika användare. Tillsammans med expertrecensioner och kundomdömen kan vi säkerställa att de routrar som listas på sidan är bra modeller.

Efter att ha läst flera tester och kundrecensioner stod det dock klart att billigare routrar är en sämre investering. De kan fungera bra ibland men ofta såg vi att det var många missnöjda miner.

En router är en investering som förmodligen kommer hålla i minst 5 år och vi anser därför att det är bättre att investera i en modell som fungerar rikt bra redan från början. Av den anledningen listar vi inga riktigt billiga routrar här. De är helt enkelt inte ”bäst” oavsett hur man vänder och vrider på det.

Källor & Test

Källor och tester som vi använt för att lista de bästa trådlösa routrarna för hemmaanvändarna

 • Recension och test av Netgear Orbi RBK752 – 2021 – LB Tech Reviews
  Engelska motsvarigheter till Ljud & Bild har testat Mesh-systemet Netgear Orbi RBK752 / RBK753. Det är en router och nätverkslösning som helt klart imponerar på testerna som inte kan hitta något negativt med systemet. Det är stabilt med bra hastigheter och utmärkt täckning. Samtidigt är den användarvänlig och erbjuder två RJ45-nätverksuttag per enhet. Systemet listas dock som utomstående bra premiumalternativ vilket per automatik innebär en högre prislapp vilket i sig kan tyckas vara en nackdel även om testet inte tar upp det.
 • Test av TP-Link Archer AX10 (AX1500) – 2021 – PC Mag
  Brittiska PC Mag har testat TP-Link Archer AX1500 som fick bra betyg även om det är en router med vissa tydliga missar. Den saknar t.ex. stöd för fatt använda hela 160 MHz bredden av kanalen för att uppnå bäst hastigheter samt saknar anti-malware mjukvara, USB-uttag och Ethernet-anslutningar över 1 Gbit/s. Däremot är det en väldigt prisvärd router med bra trådlös anslutning över 5 GHz och stöd för Wi-Fi 6.
 • Test av TP-link Deco X60 – 2020 – PC för Alla
  TP-link Deco X60 fick bra betyg i testet hos PC för Alla med 4 av 5. Bra prestanda till enskilda enheter och mycket bra räckvidd visade sig testet. Dessutom var den enkel att installera och konfigurera efter eget behov. Det negativa ansågs vara för lite kontroll på Wi-Fi och att den inte nådde de maxkapaciteterna som den skulle kunna.
 • Recension och test av Asus RT-AX86U – 2022 – Cnet.com
  Cnet har testat Asus RT-AX86U som plockade hem hela 8,4 av 10 i betyg. Det anses vara en av de bästa Wi-Fi 6 routers som du kan köpa. Bra hastigheter, låg latens, många bra funktioner och snabb WAN-port är fördelar som lyfts fram i testet. Designen och avsaknaden av dedikerat 5GHz band spelande är kritik som lyfts fram för routern.
 • Prisjakt – 2023
  Prisjakt är en perfekt webbplats att läsa kundrecensioner och omdömen. Speciellt teknikprylar brukar ha ett stort antal omdömen och recensioner att kunna utvärdera och trådlösa routers är inget undantag. Det gäller dock att sålla omdömen med salt. Om ett test utsett en trådlös router till bäst i test så är det smart att försöka hitta negativa omdömen och sedan leta efter gemensamma nämnare i dessa. Då kan det betyda att routern inte är så bra som den framstod som i testet. Prisjakt används även för att ta reda på vilka trådlösa routers som är mest populära och för att undvika modeller som är på väg ut från marknaden.
 • Konsumentomdömen – 2023
  Vi har sammanställt betygen från konsumenters omdömen för att få en bättre förståelse för hur trådlösa routrar presterar när de väl testas av riktiga köpare i verkliga situationer. Vi har läst recensioner och försöker identifiera återkommande brister i produkterna för att tydligare förstå vilka för- och nackdelar där finns. Detta är en del i arbetet för att hitta bästa trådlösa router på marknaden.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng