Bästa Trådlösa Router

Bästa trådlösa router

Nästan alla hem har idag en trådlös router som tar hand om Internetanslutningen och ger ett bra anslutning till alla uppkopplade enheter i hemmet. Men tester och recensioner visar att det är stor skillnad på de bästa routrarna och de billigaste modellerna.

På denna sida går vi igenom de bästa routrarna som du kan välja till ditt hem. De routrar vi valt ut har antingen fått bäst i test i oberoende tester eller fått toppbetyg när tekniksidor testat dem.

Olika lösningar gör att olika routrar passar bäst för olika situationer. En stor villa har kanske behov av en Mesh-lösningar där flera stationer jobbar tillsammans för en bra täckning medan någon i en lägenhet har andra behov.

Läs om de olika modellerna och välj den lösning som passar dina behov bäst. Länge ner på sidan hittar du en komplett guide för trådlösa nätverk och vad du bör tänka på.

Asus RT-AC86U – Bäst all-around router

Asus RT-AC86U
 • Toppbetyg hos Cnet & Techradar
 • Enastående bra Wi-Fi-hastighet och täckning
 • Bästa trådlösa router som klarar allt
 • Kan prioritera viktig trafik för t.ex. Gamers
 • Möjlighet att skapa Mesh-nätverk
 • Kan använda mobilt bredband genom 3G/4G-dongle
 • Klarar Internetanslutningar upp till 1 000 Mbit/s

Priser för Asus RT-AC86U

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

En mycket kraftfull router som lanserades i slutet av 2017 är Asus RT-AC86U som bygger vidare på de kända routrar som lanserats från Asus de senaste åren och där flera blivit utsedda till bäst i olika tester. Modellen har ännu inte hunnit vara en del av ett större test av routrar men den får toppbetyg när både Cnet och Techradar recenserade den.

Asus routrar har i flera år nu varit bland de mest sålda och mest populära alternativen. De har en bra kapacitet, många inställning för tekniske och är snabba med uppdateringar för att täppa till säkerhetshål.

Asus RT-AC86U har stöd för den senaste standarden 802.11ac med teoretiska hastigheter upp till 2900 Mbps via det trådlösa nätverket. Routern har även stöd för s.k Dual band vilket innebär att du kan ha både 2.4 GHz och 5 GHz trådlöst nätverk aktiverat samtidigt.

Routern har stöd för Adaptive QoS som kan prioritera viktig trafik som till exempel datorspel. Det är en router designad för att kunna ge bästa spelprestanda och möjligheten att strömma 4K-material från nätet.

med tekniken AiMesh kan du med hjälp av andra Asus-routrar skapa ett kraftfull trådlöst nätverk i hela hemmet vid behov. Flera trådlösa routrar kan samarbeta för att skapa en bättre täckning i en större bostad. En bra funktion även om detta inte primärt säljs som en Mesh-lösning.

Rent tekniskt är routern försedd med en tvåkärnig processor på 1.8 GHz som tar hand om Internetanslutningen och fördelar trafiken mellan alla anslutna enheter.

Routern har totalt 4 antenner varav 3 stycken är externa för att maximera täckningen till det trådlösa nätverket. Du hittar även 4 stycken Gigabit Ethernet-portar för LAN, en WAN-port för den primära anslutningen till Internet och 2 stycken USB-portar varav den ena är USB 2.0 och den andra USB 3.1 Gen 1.

USB-portarna kan du använda för att för att koppla skrivare, 3G/4G dongle för mobilt bredband, USB-minne eller annan extern lagring. Totalt sätt är detta en mycket kraftfull router och en av de bästa för all-around-användaren idag.

En nackdel som hittades med routern i testerna var att den är byggd för att stå upp som på bilden. En lösning som kanske inte passar alla.

Google Wifi 3 pack – Bäst för villan

Google Wifi 3 pack
 • Bästa routern för villan och större lägenheter
 • Fick betyget "Bra val" när PC för Alla testade routrar
 • Mycket populär och fått toppbetyg av konsumenter
 • 3 stycken routrar samarbetar som ett Mesh-nätverk
 • Använder både 2.4 & 5 GHz Wi-Fi
 • Enkel installation och stilren design

Priser för Google Wifi 3 pack

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

För en fristående villa är kvadratmeterna ofta lite större än i lägenheter och att få en bra trådlös anslutning i alla rum utspridda över kanske flera plan är svårt. Google Wifi är en Mesh-lösningar där flera routrar tillsammans jobbar för att skapa en bra täckning i hela bostaden.

Just Google Wifi 3-pack är en av de mest populära lösningarna just nu. Det är det perfekta valet för dig som har en större villa eller kanske två plan. Ofta måste den ena routern placeras dumt i teknikskåpet där Internetanslutningen finns. Detta skapar en suboptimal lösning för bästa trådlösa täckning i bostaden. Med hjälp av 2 andra välplacerade routrar som tillsammans skapar ett kraftfull Mesh-nätverk så får du bra täckning i trädgården, ovanvåningen och helt enkelt i hela bostaden.

Många uppskattar Google Wifi för deras trendiga och diskreta design som samtidigt inte tar mycket plats. De är enkla att placera ut och även flytta vid behov. Har du en stor trädgård och hängmattan är långt borta är denna lösning förmodligen optimal för dig.

Google Wifi AnslutningarVarje router eller node om man vill kalla dem så har 2 Ethernetportar som du kan kabelansluta prylar med. En av dessa måste dock användas till Internetanslutningen men det lämnar i teorin 5 möjligheter att kabelanslutna elektronikprodukter som kanske inte har något trådlöst stöd. Den trådlösa kommunikationen med Google Wifi är givetvis både 2.4 GHz och 5 GHz.

När PC för Alla testade routrar placerade sig Google Wifi i toppen med 8/10 i betyg och fick utmärkelsen ”Bra val”. Prestandan var god och lösningen var både enkel och stabil vilket gjorde att omdömet i slutändan blev ett bra val för de som vill ha en Mesh-lösning i hemmet. Andra tester har lyft fram Mesh-routern som bäst i test men det finns andra lösningar som konkurrerar bra.

Konsumentomdömena är i topp med där slutsatsen är att det är mycket smidigt och en prisvärd lösning för att få bra kapacitet i en snygg förpackning. Helt enkelt ett perfekt val för den som vill ha en snygg lösning som bara fungerar och som är lätt att installera.

Synology RT2600ac – Bra val

Synology RT2600ac
 • Kraftfull router med toppbetyg hos PC för Alla
 • Bra kundomdömen och andra utmärekelser
 • Möjlighet att låta routern agera filserver
 • Smarta funktioner byter mellan 2.4 & 5 GHz
 • Redundanta (2) WAN-portar & stöd för mobilt bredband

Priser för Synology RT2600ac

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Synology RT2600ac plockade hem 9/10 i betyg när PC för Alla testade routrar och fick utmärkelsen ”Bra val”. Den klumpiga designen tycks vara modellens största brister då den presterar väldigt bra i hastighetstester och är samtidigt väldigt enkel att administrera vilket gör den till ett bra val även för den vanliga hemmaanvändaren.

I PC för Allas test gjordes mättes hastigheten över 5 GHz mu-mimo. 20 meter bort och genom två innerväggar uppnåddes en trådlös hastighet på över 50 Mbit/s, det är ungefär dubbelt så mycket som krävs för att streama filmer från Netflix i 4K-upplösning.

Routern har funktioner som gör att den går att använda även som en filserver något som lyftes fram som positivt. Men det gör också att modellen kan ses som aningen dyr om detta inte är funktion man kommer att använda. Den goda prestandan i kombination med bra användarvänlighet gör dock att routern blir ett bra val för hemmaanvändare.

Totalt sätt har routern 4 externa antenner för att skapa en bra och stark signalstyrka för Wi-Fi över både 2.4 GHz och 5 GHz. En smart funktion som Synology har stöd för är att enheter kan automatiskt välja 2.4 GHz eller 5 GHz beroende på vilket som är bäst just där de är. I och me den längre räckvidden på 2.4 GHz är detta en smart funktion.

Synology RT2600ac har stöd för dubbla WAN-anslutningar vilket i praktiken innebär att du kan ha 2 Internetanslutningar om du är beroende av att alltid ha Internet. Den ena anslutningen är primär och den andra passiv och skapar en redundans. Skulle Internet gå ner så försöker routern automatiskt att använda den passiva anslutningen. Detta gör att routern även är riktigt bra alternativ för mindre företag som är beroende av Internet.

Även konsumenter signalerar om tummen upp för denna router som ett extra tecken på att den faktiskt levererar toppklass. På Synologys egna hemsida kan flera andra utmärkelser också hittas som bekräftar att detta rör sig om en mycket bra och kraftfull router som trots allt är lätt att komma igång med för de mindre tekniskt insatta.

TP-Link Deco M5 – Bra Mesh-nätverk

TP-Link Deco M5
 • Utsågs till bra val med 8/10 i betyg hos PC för Alla
 • PC för Alla nämnde även bäst i test för Mesh-lösningar
 • Prisvärt alternativ för den som vill ha ett bra Mesh-nätverk
 • Inbyggt Antivirus från Trend Micro skyddar enheterna i nätverket
 • Modern lösning för det moderna hemmet
 • Snabbt Wi-Fi på upp till 1300 Mbit/s

Priser för TP-Link Deco M5

2 589 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 589 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Från tillverkaren TP-Link kommer Mesh-lösning Deco M5 som bl.a. säljs i 3-pack för bästa trådlösa täckningen inomhus. Varje router har fyra interna antenner och skapar en trådlös hastighet upp till 1300 Mbit/s med hjälp av 2.4 GHz och 5 GHz.

TP-Link Deco M5 är ett trådlöst nätverk där flera routrar hjälps åt för att maximera täckningen i hela hushållet och trädgården. Med en bostad på upp till 140 kvadratmeter kan man komma undan med endast en välplacerad router i mitten. Oftast har man dock Internetanslutningen någon annanstans och därför rekommenderas 2-3 routrar som tillsammans bilder ett s.k. Mesh-nätverk där TV-apparater, surfplattor, datorer, mobiler och mycket mer enkelt kan dela på en trådlös anslutning utan problem.

TP-Link Deco M5 är en kraftfull och säker router som har inbyggt Antivirus för att skydda enheterna mot angrepp online. Det finns också ”Parental Controls” vilket ger vuxna möjligheten att hålla familjen skyddad när de är online. Avslutningsvis finns inbyggd Quality of Service som prioriterar viktig trafik i nätverket för bästa möjliga upplevelse.

Installationen av TP-Link Deco M5 är mycket enkel och görs enkelt med en app till telefoner med Android eller iOS.

PC för Alla ansåg att TP-Link Deco M5 var ett riktigt bra Mesh-nätverk för de som är ute efter tekniken till sitt hushåll. Den har liknande prestanda som dyrare modeller, kommer med inbyggt Antivirus som skyddar uppkopplade enheter samtidigt som det är billigare än konkurrenter. Stämpeln ”Bra val” tilldelades men i skrift nämndes även ”Bäst i test” av dessa lösningar.

Asus RT-AC66U – Prisvärd router

Asus RT-AC66U
 • Prisvärd router som fått bäst i test
 • Gigabit Ethernet och bra spelprestanda via kabel
 • Stöder 802.11ac för 5 GHz och 2.4 GHz trådlöst
 • Avancerade inställningsmöjligheter för den tekniskt intresserade
 • Stöd för mobilt bredband genom USB

Priser för Asus RT-AC66U

1 099 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Asus RT-AC66U är en klassisk router nu som lanserades i sin första version redan 2012. Den har sedan förbättrats genom åren med uppdateringar i mjukvaran och släpptes senare i en ny generation. Det är en av de mest populära och mest sålda av alla routrar och har en hög kapacitet och ett säkert kort för den som vill köpa en prisvärd router.

Routern Asus RT-AC66U har utsetts till bäst i test i åtskilliga tester genom åren och vi refererar till ett från PC för Alla där routrar med 5 GHz-tekniken testades när den var ny och denna modellen blev utsedd till bäst i test. Detta är bara ett av många tester som modellen fått toppbetyg i och gott ut som testvinnare genom åren. Sedan dess har modellen uppdaterats och släppts i ny tappning med t.ex. USB 3.

Efter firmware-uppdateringar har tester gjorts där Asus RT-AC66U ligger i topp på WAN-throughput, alltså hur mycket av Internetlinan som kan användas av en dator i nätverket. Tester har här uppmätt 937 Mbit/s när den normala överföringshastigheten i det lokala nätverket varit 940 Mbit/s. Detta innebär att denna router är väldigt kapabel att hantera Internetanslutningar på 1 Gbit/s.

Routern har en WAN-port vilket gör att den inte har stöd för redundanta uppkopplingar i vanliga fall. Däremot kan du koppla in mobilt bredband med hjälp av USB-dongle och här har du stöd för både 3G och 4G.

Dataöverföringshastigheten på Wi-Fi är upp till 450 Mbit/s för 2.4 GHz och 1300 Mbit/s för 5 GHz. Det går även att uppnå en teoretisk hastighet av 1750 Mbit/s genom att kombinera båda dessa frekvensområden. I övrigt saknar modellen stöd för MU-MIMO vilket innebär att routern blir långsammare ju fler enheter som är anslutna och använder det trådlösa nätverket.

Överlag är detta en mycket bra router som har sjunkit i pris sedan den lanserades. Det är fortfarande en av de mest sålda routrarna och har fått toppbetyg av både konsumenter och i expertrecensioner.

Apple AirPort Express – Liten trådlös router

Apple AirPort Express
 • Liten router med minimalistisk design
 • 4/5 i betyg av Trustedreviews
 • Bra kundomdömen av de som testat
 • Bra prestanda för att vara en liten router

Priser för Apple AirPort Express

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Apple är givetvis med i matchen om den bästa routern och deras lilla AirPort Express är en intressant modell. Den är trots sin lilla storlek kapabel att ge en stabil trådlös förbindelse i medelstora lägenheter över både 2.4 GHz och det snabbare 5 GHz bandet.

När Trustedreviews testade routern fick den 4/5 i betyg och den innovativa installationen, minimalistiska designen och klassledande AirPlay prestanda bidrog till det fina betyget. Modellens brist var enligt testet att prestandan på det trådlösa nätverket inte var lika bra som man sett i bra routrar från andra tillverkare. Det saknas även Ethernet-portar som klarar Gigabit-hastigheter. Routern har en LAN-port men den arbetar som snabbast i 100 Mbit/s.

Apple AirPort Express litenFörutom detta har denna trådlösa router USB-port där du kan koppla in skrivaren som alla enheter kan dela på. Det finns även gästnätverk likt vad många andra bra routrar har. Är man en inbiten Apple-användare redan och letar efter en liten router så är detta förmodligen ingen modell som gör en besviken.

Förutom Apple AirPort Express så hittar du Apple AirPort Extreme som är större och som också kan vara ett tänkbart alternativ. Den har t.ex. 3 LAN-portar och stöd för Gigabit Ethernet.

Kundomdömena är dock inte dåliga alls när det kommer till denna router utan Apple AirPort Express har fått riktigt bra betyg i recension och omdömen av användare.

Så väljer du bästa trådlösa router

Att välja en router till hemmet är inte så enkelt som det kan låta. Väljer man fel modell dras man ofta med tekniska problem, dålig täckning eller t.o.m. säkerhetsbrister som i slutändan ger mer huvudvärk än glädje.

Ett klassiskt problem är att man satsar på en för billig router. Även om Internet idag är en del av de flestas liv från morgon till kväll, från sociala medier till skolarbete & jobb och från nyheter till TV-tittande så använder vi det hela tiden. En bra anslutning är väsentlig och det är värt att investera i en bra router som klarar av att hantera allt detta på ett bra sätt.

Gör man rätt val idag kan man ha samma router i 5-10 år men gör man fel köp kanske man i frustration och ilska måste köpa en ny inom ett år när man inte längre står ut. Därför har vi valt att skriva om olika aspekter när man väljer router. Vad man bör tänka på och hur man får en bra upplevelse.

Räckvidd, frekvenser & kanaler

Routerns räckvidd är förmodligen inte så bra som du kanske tror och detta är ett frustrerande problem för många.

Idag finns det framför allt två olika frekvensområden som är 2.4 GHz och 5 GHz för Wi-Fi. Tekniken för 5 GHz är inte ny egentligen men för Wi-Fi är det en ny standard som ger högre hastigheter och fler kanaler jämfört med 2.4 GHz. Detta är på bekostnad av räckvidd tyvärr vilket gör att 5 GHz inte når lika långt inomhus som t.ex. 2.4 GHz.

Utomhus har 2.4 GHz en räckvidd på upp mot 100 meter och inomhus i ett normalt hus med gipsväggar halveras detta snabbt. Moderna routers kommer med både 2.4 GHz och 5 GHz aktiverat samtidigt. Du kan alltså välja att ansluta till det som passar dig bäst och om du vet om skillnaderna och begränsningarna i trådlösa nätverk är det lättare att förstå vad som kan gå fel.

2.4 GHz WiFi kanaler
Hur de olika kanalerna i 2.4 GHz Wi-Fi delar på frekvensutrymmet. Det vanligaste är att kanal 1, 6 och 11 används vilket då delar på i princip hela utrymmet. Kanal 14 används endast i Japan.

I praktiken så jobbar 2.4 GHz mellan 2400 & 2500 MHz och ger ett stöd för 3 ej överlappande kanaler. För 5 GHz är motsvarande 5725 MHz & 5875 MHz men har stöd för upp till 23 ej överlappande kanaler.

Kanalernas funktion är att olika Wi-Fi nätverk ska kunna vara igång samtidigt utan att behöva dela på utrymmet, men med en gamla tekniken går det endast att ha 3 Wi-Fi nätverk igång utan att de måste dela på resurserna. Hur ofta har du inte tittat efter Wi-Fi nätverk men hittat kanske 7-8 eller fler nätverk?

Om man använder den senare Wi-Fi standarden 802.11n så kan man ställa in ett 40 MHz bredd på kanalerna (istället för 20 Mhz som standard) och då kan kanal 3 och 11 tillsammans använda hela frekvensområdet. Detta kan ger högre hastigheter men färre samtidiga nätverk och större risk för störningar uppstår. För ett fristående hus kan det dock vara en utmärkt lösning för att maximera hastigheten.

Fördelen med 5 GHz är att många fler Wi-Fi-nätverk kan vara igång samtidigt i närheten av varandra utan att behöva dela på resurser. Att räckvidden är kortare kan såklart vara ett problem men även detta bidrar till att signaler längre bort inte når dig och stör lika mycket.

Wi-Fi signaler har också lättare för att studsa än att gå igenom objekt och detta är något som tar oss in på nästa aspekt, nämligen placeringen av routern.

Placering av router

Placeringen av en trådlös router är väldigt viktig och detta är något vi rekommenderar att du tänker över om du inte har en liten 1:a på 25 kvadratmeter där det möjligtvis inte spelar någon roll så länge du inte försöker gömma routern långt in i en garderob.

En centralt placerad router kommer ge bättre trådlös anslutning i bostaden och detta borde inte ses som något konstigt. Uttaget till Internet brukar däremot sitta i någon yttervägg och är alltså inte lika optimalt placerade för routern. Att dra en kabel genom hela lägenheten eller huset för att placera routern någorlunda centralt är heller inte någonting de flesta vill göra.

I normalstora lägenheter kan man enkelt komma undan med att placera routern där uttaget för Internet finns. Men det har betydelse hur du placerar routern. Ju mer du gömmer routern ju sämre signalstyrka kommer du att få och det krävs inte så mycket för att

Ett bra tips är att placera routern under en möbel eller någonstans där signalerna enkelt kan studsa ut men där den ändå inte syns. Som tur är har en del routrar börjat ta mindre plats och speciellt de som använder Mesh-lösningar.

Google Wifi Mesh täckning
Exempel på hur 3 routrar jobbar i ett Mesh-nätverk för optimal täckning över en hel bostad. Bilden kommer från Google Wifi demonstration.

En Mesh-router är lösningen för dig som har en större bostad eller av andra anledningar har problem med bra täckning i hela bostaden. En mesh-router består av flera enheter som placeras på olika platser i bostaden och som kommunicerar med varandra. En av dessa enheter är uppkopplade med kabel mot Internet och de hjälps sedan åt att se till så du får en så bra Internet anslutning som möjligt i hela bostaden.

Ett typisk exempel där Mesh-lösningen är bäst är i villor där fiberanslutningen ofta finns i ena änden av bottenplanet. Man kan då placera en annan Mesh-enhet i andra hälften av bottenplanet och sen ytterligare en på ovanvåningen om det finns två plan. På så sätt kan dina enheter ha bra åtkomst till Wi-Fi oavsett var i bostaden du är och signalproblem blir ett minne blott.

Just Mesh-router är den senaste tekniken och rekommenderas starkt för villor. Bland de routrar som är bäst nämner vi flera lösningar som använder just Mesh. Varje enhet är mycket mindre och mer diskret och samtidigt får man en bättre täckning i hela bostaden vilket just hus har ett behov av.

Internetanslutningen har betydelse

InternetanslutningDitt trådlösa nätverk kommer aldrig kunna jobba snabbare mot Internet än vad din Internanslutning faktiskt tillåter.

Idag rekommenderas en 100 Mbit Internetanslutning för att ett hem ska kunna kolla på videoströmmar, ladda ner uppdatering och allt annat som idag ofta sker samtidigt i ett hushåll.

Men även om du har 100 Mbit, 1000 Mbit eller ännu snabbare nedladdningskapacitet så kan problem uppstår där den maximala hastigheten inte nås eller att problem med att komma åt vissa hemsidor uppstår. I detta läget spelar det ingen roll om du har världens dyraste router eller den billigaste trådlösa anslutningen du hade kunnat hitta. Internet hade ändå inte fungerat som det var tänkt.

Nätverksproblem som orsakas av Internetanslutningen är inte så ovanliga utan uppstår då och då. Det kan vara en lokal fiberkabel som grävts av eller problem mellan leverantörer där trafiken måste ta en omväg som gör att allting upplevs långsammare eller där en del platser på Internet helt enkelt inte går att komma åt.

En bra router löser inte detta men den ser till så att du kan räkna med din trådlösa anslutning och så länge din Internetanslutning är bra kommer du få en så bra upplevelse som möjligt.

Normala hastigheter på Internetanslutning idag får anses vara 100 Mbit/s nedåt och 10-100 Mbit/s i uppström. Däremot har priserna på 1 000 Mbit/s sjunkit en hel del och fler och fler hemmaanvändare som har ett större behov börjar gå över till detta.

Hastigheter över detta har tills nyligen inte varit möjligt att få. Bahnhof är dock som den första Internetleverantören i Sverige framme och lanserar 10 000 Mbit/s eller 10 Gbit/s till privatpersoner och hemanvändare. Tekniksajten Sweclockers skrev om det men det lär dröja innan vi ser det i hemmen då utrustningen som routrar normalt sätt inte klarar detta utan inköpet av utrustning blir väldigt dyrt för privatpersoner.

Undvik billiga routers

Asus RT-AC51U
Asus RT-AC51U är exempel på en billig router. Även om den fungerar okej för en del rapporterar för många användare om problem.

Att komma billigt undan är kul och en del saker man köper kan de billiga alternativen vara riktigt bra. För routrar är det tyvärr inte så och många som köper något billigt ångrar sig sedan av olika anledningar.

De vanligaste problemen med billiga routrar är att de ofta har en mycket sämre trådlös anslutning vilket gör att den inte klarar av bostadens utrymme på ett bra sätt. En billig router för ca 500 kronor kan göra ett okej jobb i en mindre bostad om man endast vill surfa och kolla videos. Men ju fler användare routern får ju mer knäsvaga blir ofta de billigare modellerna. Dessutom blir det ännu viktigare att välja rätt router i de absolut lägsta prissegmenten.

Vi rekommenderar att investera i en bra modell som har kapacitet att ta hand om TV:n, datorn, mobiltelefoner och många andra enheter på en gång. Slår man ut kostnaden för de bästa och lite dyrare routrar på 5-8 år så blir kostnaden ofta motsvarande 1-2 månadskostnader för Internet varje år samtidigt som routern är en väsentlig del i denna infrastruktur.

Inbyggd brandvägg i routern

De flesta bredbandsroutrar har inbyggd brandvägg i mjukvaran. De blockerar anslutningar som kommer utifrån så länge du eller någon applikation inte bett routern om att peka om inkommande trafik för en specifik port.

Normalt sätt är routerns brandvägg en ganska enkel modell men som fortfarande klarar av det mest väsentliga och ger en viss säkerhet mot Internet. Det är däremot viktigt att man regelbundet uppdaterar mjukvaran för sin router och ser till att nyupptäckta säkerhetshål täpps till.

Routerns brandvägg skyddar mot oinbjuden intrång utifrån och gör normalt sätt detta väldigt bra. Däremot finns det många hot som tolkas som inbjudna hot som t.ex. nedladdade filer eller infekterade enheter i det lokala nätverket. Därför är det även viktigt att de datorer, mobiler och andra enheter är skyddade med antivirusprogram och förslagsvis även egna mjukvarubrandväggar.

Datorspel upplevs bäst med kabel

Counter Strike
Counter-Strike är ett exempel på ett spel som kräver snabba och stabila anslutningar för att upplevas på bästa sätt.

För den som spelar datorspel online oavsett om det är via Xbox, Playstation eller på en PC så är det bäst att försöka förse dessa enheter med en Ethernet-anslutning istället för Wi-Fi. En nätverkskabel garanterar att signalen inte störs ut och minskar även fördröjningen av information som skickas mellan klienten och routern. I datorspel vill du inte ha anslutningsproblem och minimera fördröjningar så gott det går.

Många moderna hus har idag flera Ethernet-uttag i bostaden som går till teknikskåpet vilket borde göra det enkelt att ansluta en dator med kabel. I andra fall kan det ändå vara värt att titta på möjligheterna att dra en nätverkskabel även om det innebär att man måste köpa en 30 meters kabel kabel och dra. För en person som har datorspel som ett stort intresse är kabel ett självklart val. För en familj som spelar lite konsolspel vid TV:n kan en trådlös nätverksanslutning förmodligen fungera helt okej.

Många av de bästa routrarna på marknaden kan även prioritera nätverkstrafik för datorspel om många andra enheter laddar ner stora filer. Ett datorspel behöver inte mycket av bandbredden men man vill gärna att paketen prioriteras för bästa upplevelse.

Även om du skulle ha en bärbar speldator så är den bästa anslutningen kabel och rekommenderas starkt för de flesta spel.

Vanliga frågor om router & nätverk

En samling av vanliga ställda frågor och svar gällande routrar och nätverk.

Vad är en router?

En router tar förenklat hand om din Internetanslutning och fördelar den till alla enheter i hemmet som behöver åtkomst till Internet. Den kommer ihåg vilken enhet som kommunicerar med vad på Internet och ser till så att rätt information fördelas mellan mobiler, datorer, surfplattor o.s.v.

Om man har en Internetanslutning som kräver ett modem så är det oftast bäst att man har ett separat modem som ansluts till routern WAN-port istället för att ha någon kombinerad lösning.

Många routrar har inbyggt trådlöst nätverk så att alla enheter som vill kommunicera trådlöst över Wi-Fi kan göra detta direkt mot routern. Även brandvägg och liknande säkerhet är vanligt i routrar avsedda för hemmabruk.

Vilken är bästa 3G / 4G router?

Det finns routrar som är specifikt anpassade för att vara en router åt mobilt bredband. De routrar vi listat som de bästa här på sidan är inte primärt avsedda för detta. Däremot är det flera av dem som har stöd för att vara detta om man ansluter mobilt bredband modemet (t.ex. 4G-dongle) i routerns USB-port.

Ska man ha 2.4 GHz eller 5 GHz?

Det bästa idag är att ha både och. Äldre trådlösa enheter kanske inte kan kommunicera över Wi-Fi på 5 GHz-bandet och behöver tillgång till 2.4 GHz.

Det är även andra skillnader som att 5 GHz ger snabbare överföringshastigheter men på bekostnad av räckvidd. En modern mobiltelefon kan ansluta till båda nätverken och välja det som är bäst beroende på hur täckningen till det trådlösa nätverket ser ut.

Finns det inbyggt modem i routrar?

Det finns routrar som har inbyggt modem, ja. Men modemets utformning beror på vad för anslutning det är vilket gör att routern är anpassade för en specifik typ av uppkoppling. Detta är också orsaken till att de bästa routrarna inte har något inbyggt modem alls.

För dig som användare är det bättre att ha ett externt modem som du sedan ansluter till en router som du själv valt.

Har man fiberuppkoppling är det inte säkert man behöver något modem även om vissa leverantörer behöver det för att separera telefoni, TV och Internet. Telia är ett exempel på detta men det hindrar inte dig från att ha en egen router som fördelar Internetanslutningen så som du själv önskar.

Vad innebär Mesh?

Mesh är en teknik för att flera routrar kan samarbeta i ett nätverk utan att ha olika accesspunkter. Detta ökar täckningen och räckvidden på ditt trådlösa nätverk och gör att du förhoppningsvis får en optimal anslutning i hela bostaden.

Flera av de routrar som utsetts till bäst i test för större hushåll använder just Mesh. Google Wifi är ett kanske det främsta exemplet här som rekommenderas.

Även ”vanliga” nya routrar från t.ex. Asus kan ingå ett Mesh-nätverk med andra routrar från Asus och få samma effekt. Det är helt enkelt ett perfekt sätt att få en bra trådlösa signal över hela bostaden.

Vad betyder WAN?

WAN är en akronym för Wide Area Network och kan egentligen översättas till det breda/större nätet bortom ditt lokala nätverk (LAN). För de flesta hemanvändare innebär WAN-porten på routern ska kopplas till Internet antingen direkt genom en TP-kabel i väggen eller via ett modem.

Vad är 802.11n och 802.11ac?

Det är två olika standarder som är kopplat till samlingen IEEE 802.11 som bestämmer hur WLAN (Wireless Ethernet) eller trådlöst lokalt nätverk ska kommunicera.

Standarden 802.11n är idag den vanligaste för att kommunicera över 2.4 GHz-bandet men det finns många fler och äldre varianter som stöds var de flesta routrar.

Standarden 802.11ac är idag den standarden om främst används på 5 GHz-bandet.

En bra router har idag stöd för båda dessa tekniker och en viktig aspekt för att komma uppnå höga hastigheter.

Vad innebär MU-MIMO?

Det lättaste är att bryta ner det till att MIMO är en akronym för Multiple Input Multiple Output. Det är en teknik där en enhet har multipla sändare och mottagare för det trådlösa nätverket. Varje sändare/mottagare har helt enkelt en egen antenn.

MU framför MIMO står för Multi User och är en förbättring mot SU-MIMO som då innebär Single User. MU-MIMO är en teknik som tillåter routern att kommunicera med flera enheter åt gången. Varje enhet behöver alltså inte vänta på att kommunikationen med en annan enhet ska blir klar utan routern kan sköta detta samtidigt.

Tillverkaren Linksys har en bra beskrivning på engelska för dig som vill läsa mer om det.

Vad innebär VPN för en router?

VPN står för Virtual Privat Network och innebär att du på distans kan ansluta genom ett virtuellt nätverk och bli en del av ditt lokala nätverk hemma. En router som har stöd för VPN kan skapa en krypterad tunnel mellan den och en yttre enhet som t.ex. en bärbar dator eller mobiltelefon.

På så sätt kan du komma åt hemmanätverket och all data som skickas mellan routern ut på Internet för att sedan nå din enhet är krypterad. En säker VPN-anslutning till ett lokalt nätverk är kritiskt inom många företag där man vill kunna koppla upp sig och ansluta till företagets nätverk utan att riskera att information hamnar i fel händer på vägen.

Så valde vi ut bästa modellerna

Att välja ut de bästa routrarna innebär ett ta en titt på vilka tekniker som används idag och vad en bra router måste klara av för att fungera bra under de kommande åren.

Baserat på den informationen tittade vi senare på vilka routrar som fått bäst i test i olika tester och på så sätt få fram vilka olika modeller som är bäst. Användningsområdena från en liten bostad till större och andra behov gör att det inte är enkelt att utse en självklar vinnare som alltid är bäst.

Vi har istället fått titta på olika behov och välja ut de bästa routrarna för olika situationer och som kan passa olika användare. Tillsammans med expertrecensioner och kundomdömen kan vi säkerställa att de routrar som listas på sidan är bra modeller.

Efter att ha läst flera tester och kundrecensioner stod det dock klart att billigare routrar är en sämre investering. De kan fungera bra ibland men ofta såg vi att det var många missnöjda miner.

En router är en investering som förmodligen kommer hålla i minst 5 år och vi anser därför att det är bättre att investera i en modell som fungerar rikt bra redan från början. Av den anledningen listar vi inga riktigt billiga routrar här. De är helt enkelt inte ”bäst” oavsett hur man vänder och vrider på det.

Källor & Test

Källor och tester som vi använt för att lista de bästa trådlösa routrarna för hemmaanvändarna

 • Recension och test av Asus RT-AC86U – 2018 – Techradar.com
  Techradar gav routern Asus RT-AC86U 5/5 i betyg och utmärkte den till ”Editor’s Choice”. Det är en avancerade router med många möjligheter och som ger bra och stabil trådlös anslutning med bra täckning. Priset ligger också bra till i förhållande vad man får och modellen går in 2018 med en position som en av de absolut bästa routrarna för hemmanätverket. Utseendet på modellen och att firmware var något komplext ansågs vara modellens nackdelar.
 • Test av routern Asus RT-AC86U – 2017 – Cnet.com
  Cnet ger routern 9/10 i betyg och skriver att oavsett om det är för spelande, säkerhet eller snabba hastigheter så har denna router något för alla. Fördelarna ansågs vara möjligheterna att konfigurera i princip allting du kan tänkas vilja och att hastigheterna är i absolut toppklass på det trådlösa nätverket. Bra funktioner för gamers, bra säkerhetsfunktioner och USB 3.1 för att ansluta lagring eller skrivare ansågs också vara väldigt positivt. Nackdelarna var att appen till telefonen som kan hantera nätverket endast fungerar lokalt i hemmet och att routern fysiskt måste stå upp.
 • 18 AC-router testade för snabb trådlöst Internet hemma – 2017 – PC för Alla
  Ett stort test av trådlösa routrar genomfördes av PC för Alla. Testet fokuserar främst på dyrare premiumroutrar som i praktiken alla är allt ifrån ganska bra till väldigt bra. Resultatet visar 4 modeller som tar hem 9 av 10 i betyg och där alla dessa routers får ”bra val”. Ingen router utses till bäst i test utan allting är upplagt som en guide där olika trådlösa routers lämpar sig bättre för olika typer användare. I praktiken är detta bra då datorspelare inte letar efter samma router som de som surfare och de som har en mindre lägenhet inte behöver samma täckningskrav som de som har en större villa. Asus Lyra, Linksys EA9500, Netgear Nighthawk X6 R8000 och Synology RT2600ac är de modeller som fick bäst betyg. Men väldigt många modeller fick 8/10 i betyg och som också utsågs till ”bra val” av PC för Alla. Här är kanske Google Wifi en av de mest populära alternativen.
 • Test av routrar med nya 5 GHz-tekniken – 2012 – PC för Alla
  Ett äldre test av trådlösa routrar som använder den då nya AC-standarden 802.11ac som ger hastigheter på upp till ca 500 Mbit/s via trådlösa anslutningar i praktiken. Varför vi använder detta flera år gamla test som källa är för att kunna hänvisa till Asus RT-AC66U som fick bäst i test i just detta testet. Denna router är nämligen flera år senare fortfarande en av de mest populära alternativen för hemmabruk. Det är en router som har bra kapacitet och som halverats i pris sedan lanseringen och det är just detta som gör att den fortfarande är en väldigt prisvärd router.
 • Test av Apple AirPort Express – 2012 – Trustedreviews.com
  Apples lilla router AirPort Express testades redan 2012 av Trustedreviews. Betyget på 4/5 lever kvar och för en liten router som får plats i handen är det en intressant modell än idag. Innovativ installation, minimalistisk design och stöd för AirPlay och AirPrint var de stora fördelarna med denna router från Apple. Nackdelarna var att den saknar Gigabit Ethernet för kabelanslutning, inget stöd för USB-lagring och den trådlösa prestandan och räckvidden ansågs vara medioker. I ett större hus eller en stor lägenhet blir denna router förmodligen inte optimal.
 • Prisjakt – 2018
  Prisjakt är en perfekt webbplats att läsa kundrecensioner och omdömen. Speciellt teknikprylar brukar ha ett stort antal omdömen och recensioner att kunna utvärdera och trådlösa routers är inget undantag. Det gäller dock att sålla omdömen med salt. Om ett test utsett en trådlös router till bäst i test så är det smart att försöka hitta negativa omdömen och sedan leta efter gemensamma nämnare i dessa. Då kan det betyda att routern inte är så bra som den framstod som i testet. Prisjakt används även för att ta reda på vilka trådlösa routers som är mest populära och för att undvika modeller som är på väg ut från marknaden.