Salladsslunga Bäst i Test

Bästa Salladsslunga

Salladsslungan är det perfekta verktyget för att få bort vattnet från sköljd sallad och andra grönsaker. Vi har tittat närmare på vilka modeller som är bäst på just det.

Poängen med en bra salladsslunga är att minska mängden vatten i salladen så att dressingens vinäger och olja inte späs ut. Vanliga durkslag sköter det dåligt och varför salladsslungan är ett bra verktyg för så väl hemmakocken som proffset.

I testerna som gjorts är det tyvärr tydligt att flera modeller dras med problem och får inte bort vattnet på ett effektivt sätt. Det blir därför viktigare att köpa en salladsslunga som fått bra betyg och som gör jobbet bra.

Här nedanför kan du läsa mer om modellerna som har en hög kvalitet, är enkla att använda och som presterat bäst i test.

OXO Good Grips Salladsslunga – Bäst i Test

OXO Good Grips Salladsslunga
 • Bäst i Test 2022
 • Utsedd till bäst i test i oberoende test
 • Toppbetyg bland konsumenter som testat
 • Smidig pumpfunktion är enkel att använda
 • Tar bort väldigt mycket vatten från salladen
 • Skålen fungerar även för servering

Priser för OXO Good Grips Salladsslunga

445 krTill Butik
 • Gratis frakt över 499 kr
 • Öppet köp i 90 dagar

Salladsslungan från OXO Good Grips är den mest prisade modellen som även utsågs till bäst i test när NY Times Wirecutter testade salladsslungor.

Oxo Good Grips - Bästa Salladsslunga

Även när vi sammanställde konsumenternas omdömen så fick OXO Good Grips Salladsslunga toppbetyg vilket gör det till den bästa salladsslungan 2022.

Modellen finns i två storlekar varav en lite mindre som rymmer 2,2 liter sallad i korgen och 2,8 liter i skålen. Den större modellen rymmer 4,6 liter i korgen och 6 liter i skålen vilket på många sätt ofta blir det bättre valet då den volymen är mer rimlig.

När OXO Good Grips testades imponerades pumpfunktionen som gör det enkelt snabbt få bort vattnet från salladen. Bortsett enkelheten presterade den även i topp bland modellerna som fick bort mest vatten från salladen.

Skålen där vattnet samlas kan enkelt tömmas på vatten, torkas av och sen användas som salladskål för servering. Allting kan även diskas i maskin för snabbt och enkelt rengöring.

Med ett relativt lågt pris för en så pass smidig salladsslunga ligger den även bra till i dessa aspekter. Tillsammans med det höga testresultatet och bra betyg av konsumenter kammar den vår utmärkelse ”Bäst i Test”.

Tefal Salladsslunga – Prisvärd & hopfällbar

Tefal Salladsslunga
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Smart konstruktion som fälls ihop
 • Bra resultat för att få bort vatten
 • Rymmer 4 liter i skålen

Priser för Tefal Salladsslunga

299 krTill Butik
 • Gratis frakt över 499 kr
 • Öppet köp i 90 dagar

Tefal har en hopvikbar salladsslunga som tar mindre plats i skåpet vilket gör den till en av de mest praktiska sett till förvaring.

Salladsslungan roterar genom att du drar i ett snöre som får korgen att rotera invändigt. Tekniken fungerar bra där vattnet slungas ut med centrifugalkraft och rinner ner.

Tefal Salladsslunga - Gör bättre sallad med mindre vattenDen är utrustad med en glidsäker botten som gör att den står mer stadigt medan den används.

Tefals salladsslunga har inte varit med i något test men har fått bra betyg av de konsumenter som testat den. Vi skulle inte vilja beskriva den som en enklare modell men den är billigare och har kanske inte lika exklusiv design för att även användas till servering.

Alla delar utom locket tål maskindisk så det är relativt enkelt att diska den. Dessutom fungerar det ofta bra att bara skölja av delarna.

Vill du har en smidig salladsslunga som inte tar så mycket plats men som ändå gör jobbet så är denna från Tefal ett bra och prisvärt alternativ.

OXO Salladsslunga Rostfritt stål – Bästa Premiumval

OXO Salladsslunga Rostfritt stål
 • Bästa Premiumval 2022
 • Salladsslunga i premiumkvalitet
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Skålen är i rostfritt stål och snygg för servering
 • Korgen och skålen kan med fördel maskindiskas
 • Lätt att använda med snabbt resultat

Priser för OXO Salladsslunga Rostfritt stål

1 299 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

OXO Good Grips har en salladsslunga där skålen är i rostfritt stål snarare än i plast.

I praktiken är det exakt samma salladsslunga som blev bäst i test fast du får en mycket trevligare serveringsskål i rostfritt stål.

Salladsslungan är smidig att använda där du trycker ner pumpen som får korgen att rotera. Det tar inte lång tid innan vattnet från salladen slungas ut från korgen och lägger sig skålen.

Om du redan har trevliga serveringsskålar för sallad är det kanske inte värt det utökade priset att satsa på denna. I annat fall kan det vara en trevlig kombination där du återanvänder fler delar och minskar mängden disk.

Salladsslungan har förutom den stora pump-knappen även en mindre bromsknapp som du kan använda för att bromsa korgen när du känner att den är klar.

Precis som testvinnaren är den enkel att använda och ett bra köp även om prisnivån är klart högre.

Rösle Salladsslunga – Mycket bra val

Rösle Salladsslunga
 • Bra Produkt 2022
 • Salladsslunga i mycket hög kvalitet
 • Toppbetyg från många som testat
 • Skålen i rostfritt stål är snygg för servering
 • Alla delar kan diskas i maskin
 • Smidig vev för att få fart på centrifugen

Priser för Rösle Salladsslunga

808 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
1 210 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Den tyska tillverkaren Rösle har lyckats bra med sin salladsslunga som kammat hem toppbetyg bland konsumenter som testat.

Skålen i rostfritt stål är snygg och stilren vilket passar perfekt för servering efter att salladsslungan använts för att få bort vattnet.

När du väl använt klart salladsslungan så kan alla delar så som skål, korg (durkslag) och lock stoppas i diskmaskinen för snabb rengöring. Att alla delar tål maskindisk är klart positivt vilket inte alla andra salladsslungor gör.

I jämförelse med pump- och drag-teknikerna så använder sig Rösle av en vev som drar upp farten på korgen och får vattnet i salladen att centrifugeras ut i skålen. Hela processen beskrivs som väldigt enkel av de som använt den.

Förutom skålen som är tillverkad i rostfritt stål så är övriga delar tillverkad i silikon och plast. Det finns information om att locket skulle vara i härdat glas men det verkar inte stämma utan är ett tillbehör.

Vill du ha bra premiumprodukt med en snygg serveringsskål till din sallad så är Rösle Salladsslunga ett mycket bra alternativ.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanligt ställda frågor om salladsslungor.

 1. Vad används en salladsslunga till?
 2. Varför är salladsslunga bättre än durkslag?
 3. Vilken salladsslunga är bäst i test?
 4. Är det värt att köpa en salladsslunga?
 5. Vad kostar en bra salladsslunga?

1. Vad används en salladsslunga till?

En salladsslunga används för att få bort vattnet som finns kvar på sköljd sallad och andra grönsaker.

Efter att man sköljt salladen kan det vara svårt att få bort vattnet och det är här salladsslungan blir det perfekta redskapet – i alla fall om du köper någon som presterat bra i tester.

2. Varför är salladsslunga bättre än durkslag?

Ett durkslag är generellt dålig på att få bort vattnet från salladen. Även om du skakar och låter den rinna av en stund finns där ofta en hel del vatten kvar.

Ju mer vatten du tillför salladen ju sämre effekt får du av vinäger och olja från dressingen. Det är lätt att salladen upplevs som vattning. En bra salladsslunga minimerar den risken och ökar effekten av den goda dressingen.

3. Vilken salladsslunga är bäst i test?

Den bästa salladsslungan är den från OXO Good Grips som finns i både plast och rostfritt stål.

Den har presterat bäst i test där användarvänligheten, bra testresultat och hög kvalitet varit faktorer som utmärkt den. Den rostfria modellen ger dig en snygg serveringsskål till salladen men mot ett högre kostnad. Det är dock inte alltid den skålen räcker efter att alla ingredienser lagts till och varför det får ses som ett premiumval.

4. Är det värt att köpa en salladsslunga?

Ja, för dig som äter sallad med dressing minst ett par gånger i veckan är det värt det.

Bra dressing förstörs av för mycket vatten och skillnaden är stor mellan hur mycket vatten som kan fås bort från den sköljda salladen med en salladsslunga och ett vanliga durkslag.

Med tanke på att kostanden är så pass liten, det blir lättare att skölja salladen och att resultatet blir bättre så ser vi ingen anledning varför man inte ska köpa en.

5. Vad kostar en bra salladsslunga?

En bra salladsslunga kostar inte ens 500 kronor. Det finns modeller från 300 kronor och uppåt som gör ett bra jobb.

Så valde vi ut bästa salladsslungan

För att välja ut de bästa salladsslungorna har vi tittat på följande:

 • Oberoende tester och analyserat testresultaten samt hur testerna utfördes.
 • Konsumentomdömen, genomsnittspoäng och vad de faktiskt tycker.
 • Produktspecifikationer, materialval, funktioner och prisnivåer.
 • Tillgång hos svenska e-butiker och för svenska konsumenter.

Dessa aspekter har sedan vägts samman för att få fram de salladsslungor som är bäst. Genom att granska flera lager ställer vi högre krav på produkterna än vad ett enskilt test kan uppnå.

Källor & Test

Lista med källor över test, recensioner och andra sidor som vi använt oss av för att utse bästa salladsslungan.

 • Test av 8 olika salladsslungor – 2018 – NY Times Wirecutter
  Wirecutter som en del av NY Times har testat 8 olika salladsslungor där OXO Good Grips Salad Spinner blev bäst i test. Dess design var mest genomtänkt där pumptekniken var effekt för att få bort vatten från så väl sallad som bönor och andra grönsaker. Det är också relativt smidig att förvara och passar bra för de flesta kök. Andra salladsslungor som presterade bra i testet var Paderno World Cuisine Manual Salad Spinner och OXO Steel Salad Spinner. I testet har de testat hur bra salladsslungan får bort vatten vid olika grönsaker samt hur enkel och smidig den är att använda.
 • 8 grönsaksslungor testade – Smartson
  Ett äldre test av Smartson som tittade på hur bra olika salladsslungor presterade genom att slunga sköljd isbergssallad. Slungandet gjordes i två omgångar varefter produkter bedömdes efter hur mycket vatten de fått bort. Även design, kvalitet, kapacitet, funktioner och pris bedömdes av testerna. Bäst i Test blev grönsaksslungan från OXO följt av Zyliss och Tupperware. Flera produkter presterade också dålig.
 • Prisjämförelser – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt & Pricerunner för att hitta produktinformation, prishistorik, lagersaldon och annan information som kan vara viktig för att utvärdera vilken salladsslunga som är bäst idag.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Omdömen från konsumenter är en mycket viktig aspekt för att hitta de bästa produkterna. De ger ofta en indikation om produkterna lever upp till förväntningarna och om de håller över tid. Konsumenterna använder (testar) produkterna under faktiska förhållanden längre än vad som normalt sker i oberoende tester. Således har de bäst information om produkten håller en hög kvalitet eller om garantiärenden samt andra problem är vanliga.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng