Bästa Ångtvätt

Bästa Ångtvätt

Ångtvättar ger möjligheten att ångrengöra golv, badrum, kök, mattor och många andra ytor på ett effektiv sätt där smuts lättare lossnar och där bakterier dör. Vi har tittat närmare på vilka ångtvättar samt ångmoppar som är bäst i test för 2022.

En bra ångtvätt beskrivs av många som testat som det ultimata rengöringsverktyget för hemmet. Du kan enkelt rengöra köksbänken, kakel, spisen, hårda golv, duschen och andra ytor som annars kan vara svåra att rengöra bra. Även mattor, möbler och textiler kan rengöras. Vattenångan löser upp smutsen och de olika verktygen gör det lätt att komma åt.

När vi granskade testresultaten var det dock långt ifrån alla ångtvättar som glänste med sina framgångar och mycket tyder på att det är smart att undvika de allra billigaste alternativen.

Här nedanför kan du först läsa mer om de ångtvättar & ångmoppar som fått bäst betyg i tester och längre ner i artikeln kan du fördjupa dig ytterligare ångtvättar, vad du bör tänka på vid köp m.m.

Kärcher SC 3 EasyFix – Bäst i Test

Kärcher SC 3 EasyFix
 • Bäst i Test 2022
 • Bäst i Test när Råd & Rön testade
 • Mycket positiva omdömen från konsumenter
 • Vattnet ångas efter 30 sekunder
 • Dödar 99,9 procent av hushållsbakterierna
 • Påfyllningsbar vattentank ger effektivare arbete
 • Flertalet tillbehör medföljer

Priser för Kärcher SC 3 EasyFix

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Tyska Kärcher är en av de största i branschen när det kommer till rengöringsutrustning. Ångtvättar är inget undantag och Kärcher SC 3 EasyFix har fått mycket positiva omdömen från konsumenter och olika testpaneler.

Kärcher SC 3 EasyFix - parkettgolv ångtvättRåd & Rön genomförde år 2019 ett test av ångtvättar och belönade Kärcher SC 3 EasyFix med den hedersamma titeln ”bäst i test”. Det mest anmärkningsvärda med Kärcher SC 3 EasyFix är ångtvättens snabbhet och effektivitet. Efter att du har tryckt på start dröjer det inte mer än 30 sekunder innan vattnet är redo att ångas.

Kärcher SC 3 EasyFix går att användas på alla hårda ytor vilket betyder att den är optimal att använda som golvtvätt. Effektiviteten är också hög och den sägs döda 99,9 procent av hushållsbakterierna på området den tillämpas.

Ångtvätten från Kärcher rengör också helt utan kemikalier. Kemikalier är bäst att undvika i den mån det går även om det finns en allmän uppfattning om att kemikalier behövs för att attackera ingrodd smuts. Kärcher SC 3 EasyFix slår hål på denna myt och ett kemikaliefritt arbete är bra för både miljön och din hälsa.

Vidare är vattentanken påfyllningsbar vilket innebär att du kan förse ångtvätten med vatten under arbetets gång. Detta betyder att du inte behöver stanna av i städningen om det skulle vara så att tanken börjat få slut på vatten. Ett avbrottsfritt arbete är mer effektivt vilket möjliggör snabbare resultat.

Kärcher SC 3 EasyFix - Bästa Ångtvätt

I köpet av en Kärcher SC 3 EasyFix medföljer en mängd olika tillbehör. Dessa gör att ångtvätten lättare kan tillämpas på kakel, spishällar och spiskåpor. Alla delar av huset, köket, golvet och vardagsrummet kan med andra ord ångrengöras. Även mattor och textiler kan rengöras med hjälp av ångtvätt där ångan tränger in, dödar bakterier och fräschar upp materialet.

Ångtvätten är även utrustad med en avkalkningspatron vilket gör att vattnet avkalkas automatiskt. Kalk kan i sammanhanget vara förödande då det kan göra så att ångtvätten fastnar och stannar av. Hållbarheten blir därför bättre och Kärcher SC 3 EasyFix fungerar därmed också bra med vatten som har naturligt hög kalkhalt.

Slutsats

Kärcher SC 3 EasyFix är inte bara en relativt prisvärd ångtvätt med bra tillbehör utan den har också kommit ut som testvinnare när Råd & Rön testade. Även bland konsumenterna tycks den imponera och har fått ett väldigt bra betyg överlag.

Det finns billigare ångtvättar att välja men det tycks alltid bli större kompromisser när du går ner i pris mycket. Det gör att Kärcher SC 3 EasyFix ligger väldigt bra i pris med sina funktioner och ett självklart val för utmärkelsen ”Bäst i Test 2022”.

Vill du maximera effekten och funktioner oavsett pris så är premiumalternativet Kärcher SC 5 EasyFix kanske ett bättre val för dig.

Kärcher SC 5 EasyFix – Bästa Premiumval

Kärcher SC 5 EasyFix
 • Bästa Premiumval 2022
 • Mest kraftfulla ångtvätten 2022
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Fler funktioner än testvinnanaren SC 3
 • Högt ångtryck på 4,2 bar
 • Rymlig vattentank och bra ytkapacitet
 • Möjlighet att rengöra med varmt vatten

Priser för Kärcher SC 5 EasyFix

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Kärcher SC 5 EasyFix - ångrengöring av vask på toalettKärcher SC 5 EasyFix är på många sätt den mest kraftfulla ångtvätten bland konsumentmodeller under 2022 med en effekt på 2 200 W och 4,2 bar tryck.

Ångtvätten har fått enormt bra betyg av konsumenter och har mer eller mindre toppbetyg från de flesta konsumenter som recenserat produkten.

I jämförelse med Kärcher SC 3 EasyFix som blev bäst i test när Råd & Rön testade så är denna väldigt lik och kommer med samma tillbehör för att ångrengöra ytor. Skillnaden ligger i maskinens funktioner och med större kapacitet för effekten, ångtrycket och vattentanken.

Resultatet av en kraftfullare maskiner är något bättre rengöringsförmåga och längre användningstid innan du behöver fylla på vattentanken. Med Kärcher SC 5 EasyFix har du t.ex. en ytkapacitet på 150 m² medan den mindre modellen klarar 75 m².

Kärcher SC 5 EasyFix - reglera ångstyrkan för ångtvätt

Bland funktionera finns det skillnader i ett reglage som gör det möjligt att enkelt sätta in styrkan på vattenångan vilket saknas på den mindre modellen.

Samtidigt kan du maximera effekten genom att aktivera VapoHydro-funktionen som även tillsätter varmt vatten tillsammans med ångan för att sedan med hjälp av borste eller mopp effektivare rengöra ytor.

Mikrofiberdukarna är efter användning lätta att rengöra på egen hand genom att stoppa in dem i tvättmaskinen för att få fräscha tillbehör till nästa användning av ångtvätten.

Slutsats

Kärcher SC 5 EasyFix är en vidareutveckling av SC 3 EasyFix som blev utsedd som bäst i test bland ångtvättar. Den större kapaciteten gör det lite lättare att rengöra och möjligheten att justera tryck och även få varmvatten kan effektivisera ångrengöringen på vissa platser ytterligare.

Största nackdelen med Kärcher SC 5 EasyFix är priset som är klart högre än SC 3 EasyFix och det är fullt rimligt att fundera över om du verkligen behöver det bästa? Efter vår granskning är det dock klart att Kärcher SC 5 EasyFix är det bästa premiumvalet för 2022.

Vileda Steam Mop – Bra Budgetval

Vileda Steam Mop
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg från testande konsumenter
 • Triangelformat mopphuvud som kommer åt svåra ytor
 • Bra modell i budgetstandarden
 • Enkel att förstå sig på

Priser för Vileda Steam Mop

1 242 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Vileda Steam Mop - reglage för ångtryck

Prismässigt ligger Vileda Steam Mop betydligt lägre än andra ångtvättar på marknaden. Även om den har svårt att konkurrera ut sina dyrare konkurrenter funktionsmässigt har det billiga priset gjort att många konsumenter ändå är tillfreds med Vileda Steam Mop.

Bland recensioner som har lämnats av testande konsumenter finns det en återkommande positivism kring det triangelformade mopphuvudet. Utformningen på mopphuvudet gör det enklare att komma under möbler och att nå in i hörn.

Vileda Steam Mop är främst framtagen för användning på hårda golv. Ångmoppen är dock utrustad med en mattglidare vilket gör att den även kan användas för att fräscha upp mattor.

Vileda Steam Mop - ångtvätt mattaPrecis som många andra ångmoppar använder sig Vileda Steam Mop enbart av vatten. Detta innebär att rengöringen är fri från skadliga kemikalier som förpestar både dig och miljön.

Vileda Steam Mop har en väldigt enkel och avskalad design. Detta gör att den är väldigt lätt att förstå sig på. På bottenplattan fäster du en mikrofiberdyna som även drar till sig den tuffaste smutsen.

Processen för att komma igång med ångtvätten från Vileda är enkel. Först fyller du på med 400 ml vatten. Sedan sticker du in kontakten och trycker på start. Vänta sedan 15 sekunder medan vattnet värms upp. Därefter kan du reglera mängden ånga efter vilket typ av golv du avser tillämpa tvätten på.

Slutligen tåls det att poängtera att Vileda Steam Mop inte är en ångtvätt som man bör dra på i för stora växlar kring. Den har en enkel design och klarar av lågintensiva uppgifter utan större problem. Den är relevant att ta med i sammanhanget av ”bästa ångtvättar” då du förmodligen inte hittar en ångtvätt som presterar lika bra i relation till sitt prisläge.

Slutsats

Vileda Steam Mop påminner mycket om en skaftdammsugare i design fast erbjuder ett billigt sätt att applicera ångtvätt i städningen. Oavsett om du vill fräscha upp golvet eller mattorna så är detta inget dumt val för dig som vill komma billigare undan.

Nackdelen jämfört med Kärcher SC3 EasyFix som förvisso kostar en slant mer är det är ett mer flexibelt verktyg som är lättare att använda och komma åt under möbler. Samtidigt får du tillbehör som möjliggör städning på fler ställen.

Om Vileda Steam Mop ger dig alla funktioner du behöver och du verkligen vill komma billigt undan så kanske detta är bästa budgetvalet.

Kärcher SC4 EasyFix – Mycket bra ångtvätt

Kärcher SC 4 EasyFix
 • Bra Produkt 2020
 • Andraplats i test av Råd & Rön
 • Bra betyg från testande konsumenter
 • Rengör 100 kvadratmeter på en tank
 • Kraftfull med 2000 W och ett ångtryck på 3,5 bar
 • Tvådelad tankkonstruktion

Priser för Kärcher SC 4 EasyFix

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Kärcher SC4 har något fler funktioner än lillebrorsan Kärcher SC 3 EasyFix. Detta kommer dock med den naturliga konsekvensen att den är snäppet dyrare. Det högre priset har dock inte avskräckt konsumenterna då den får mycket högt betyg i omdömen och recensioner.

Som tillägg på det höga kundbetyget belönades Kärcher SC4 också med en andraplats i Råd & Röns test av ångtvättar. Det är alltså ingen tvekan om att modellen tillhör de bästa ångmopparna på marknaden idag.

Kärcher SC 4 EasyFix vattentankÄven om barn förmodligen inte är de mest frekventa användarna av ångmoppar är det en betryggande faktor att Kärcher SC4 EasyFix är utrustad med barnlås. Kärcher SC4 rengör i höga temperaturer vilket gör att det extra viktigt att barn inte av misstag kommer i kontakt med ångtvätten.

Tankkonstruktionen är tvådelad där en separat kanna väger 0,5 liter medan den extra tanken rymmer så mycket som 0,8 liter. Tillsammans blir detta 1,3 liter vilket enligt beräkningar betyder att du kan rengöra 100 kvadratmeter på en enda tank.

Uppvärmningstiden för vattnet i den mindre kannan är på 4 minuter vilket bör sättas i relation till att Kärcher SC4 EasyFix är relativt stor i modellen. Det är snabbt med tanke på att den behandlar större mängder vatten än vad andra konkurrenter gör.

Ifall du mot förmodan skulle vara i behov av att fylla på vattentanken under arbetets gång går detta bra utan att du behöver stanna upp i arbetet. Ångfunktionen påverkas inte heller av att du fyller på tanken mitt under städningen.

Kärcher SC 4 EasyFix - rengöring kakel

Handtaget är utrustat med ett ångreglage vilket innebär att du kan anpassa ångtrycket efter vilken typ av fläck eller smuts du möter. Det kan även vara bra att anpassa ångtrycket efter ytan som ska behandlas då vissa material och ytor är mer känsliga än andra. När det kommer till ångtrycket bör du göra en övervägning. Ett högre ångtryck innebär visserligen att arbetet effektiviserar men du riskerar dock att få slut på vatten om du avser att arbeta dig igenom hela hushållet.

I köpet av en Kärcher SC4 EasyFix medföljer det ett munstycke för golvrengöring och olika borstar för lite mer noggranna rengöringsuppgifter. Sladden är två meter lång vilket gör att du har en relativt lång räckvidd.

Tester och kundrecensioner stärker bilden av att Kärcher SC4 EasyFix är en mycket bra ångtvätt och hade i princip kunnat knipa utmärkelsen ”bäst i test” när Råd & Rön testade. En nackdel kan dock vara att den väger så mycket som 4,1 kilo men eftersom den rullar runt på hjul bör detta inte vara ett jättestort problem. Om du är ute efter en kraftfull ångrengöringsmaskin med högt ångtryck är detta med stor sannolikhet ett mycket bra val.

Slutsats

Kärcher SC 4 EasyFix påminner på många sätt om Kärcher SC 3 EasyFix men har lite högre kapacitet. Prisskillnaden är liten men även skillnaderna är små och det är svårt att argumentera för att det skulle innebära stora skillnader för dig som konsument.

Den låga prisskillnaden gör dock att Kärcher SC 4 EasyFix kan vara ett bra alternativ för dig som funderar på att testvinnaren SC 3 EasyFix.

Black & Decker FSM1605 – Prisvärd ångtvätt

Black & Decker FSM1605
 • Positiva kundomdömen från testande konsumenter
 • Kraftfull ångtvätt på 1300 W
 • Vridbart munstycke i 180 grader
 • Bra uppsugningsprestanda med Easy Glid dyna
 • Låg vikt gör den enkel att manövrera

Priser för Black & Decker FSM1605

1 171 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Black & Decker FSM1605 har flera intressanta och användbara funktioner och finns dessutom att köpa för ett relativt billigt pris. Även om ångtvätten inte förekommer i något oberoende test har den fått höga betyg från testande konsumenter på flertalet sidor.

Black & Decker FSM1605 - ÅngtvättÅngtvätten från Black & Decker har med sina 1300 W en betydande kraftfullhet. Detta gör att den bara har 20 sekunders uppvärmningstid och att den kan producera extra varm ånga som gör att golvet torkar på några minuter.

Ångmoppen är dessutom utrustad med ett munstycke som kan vridas i 180 grader vilket gör det betydligt lättare att komma åt svåra utrymmen.

Black & Decker har i FSM1605 tagit fram en dyna av mikrofiber som de har valt att kalla för Easy Glid. Dynan har en bra uppsugningsprestanda och den beräknas hålla formen genom mer än 100 tvättar. När dynan är utsliten kan du köpa en ny vilket inte brukar vara alltför kostsamt.

Black & Decker FSM1605 har en sladdlängd på hela 5 meter vilket gör att du kan röra dig relativt obehindrat även i större rum. Ångtvätten har kapacitet till att ta sig an alla täta ytor och golv.

En nackdel med Black & Decker FSM1605 är att den har en relativt låg gångtid på 12 minuter. Detta beror mångt och mycket på vattentanken som tyvärr inte rymmer lika mycket som andra konkurrenter i den dyrare prisklassen.

Faktumet att vattentanken är relativt liten har å andra sidan en positiv inverkan på ångtvättens vikt. 2,7 kilo är definitivt i det minsta laget och du behöver inte använda särskilt mycket kraft för att fösa den över golvet. Kombinationen av låg och att den går att vinkla gör att den är väldigt lätt att manövrera.

Det råder ingen större tvekan om att du får mycket för pengarna om du väljer att gå för en Black & Decker FSM1605. Den aningen snåla drifttiden kompenseras av en kraftfullhet som gör att du i allra högsta grad kan tvätt golv och ytor effektivt.

Slustats

Black & Decker FSM1605 är en billig ångtvätt för dig som främst letar efter en modell som är avsedd för golv och mattor. Den har inte samma kapacitet, smidighet eller funktioner som Kärcher SC 3 EasyFix som blev utsedd till ”bäst i test” när Råd & Rön testade ångtvättar.

Beroende på dina behov och budget kan dock Black & Decker FSM1605 vara ett alternativ väl värt att köpa men det är inte en generell rekommendation vi kan ge.

Att tänka på vid köp av en ångtvätt

Tänka på vid köp av ångmopp

Att bara klicka in sig på första bästa hemsida och beställa hem en produkt på ren intuition är sällan en bra idé. Det är viktigt att först fundera ut vilka ytor och material du planerarna att tillämpa ångtvätten på. Vissa ångmoppar klarar bara av hårda golv och mattor medan andra även kan användas till soffor, textil och spishällar.

Även om ångtvätten generellt sett har en väldigt avskalad konstruktion finns det några få betydande skillnader som skiljer de olika modellerna åt. Vi har gjort vårt bästa för att ge dig en bra översikt över de bästa ångtvättarna på marknaden men vi anser samtidigt att det är viktigt att du själv får redskap till att bilda dig en egen uppfattning. Nedanför kommer vi lista några faktorer som du kan ha nytta av när du på egen hand ska kunna hitta den bästa ångtvätten.

Ångtryck

På de flesta ångtvättarna har du möjligheten att reglera ångtrycket efter vilken typ av fläck eller hur hårt smuts du ska ta dig an. Det finns sällan ett behov av att köra ett konstant hårt tryck på alla områden du använder ångtvätten på. Dels kommer tanken ta slut betydligt fortare och dels kan golvet eller tyget ta skada av det höga trycket.

ångtryckOm du väljer en kraftfull ångmopp som har kapacitet att tvätta golvet med hög intensitet är det viktigt att du tar reda på vilket tryck ditt golv klarar av. Trägolv och laminatgolv är betydligt mer känsliga än sten och klinkergolv och därför bör du vara mer varsam i hanteringen. Konsekvensen kan annars bli att det bildas kondens eller att ånga pressas ner i mellanrummet som finns mellan golvplankor.

För att komma runt kondens och fuktskador bör du vara noggrann med att använda ett munstycke som är speciellt utformat för att användas på golv. Munstycket har ofta en mikrofiberduk som säkerställer en varsam ångrengöring.

Om smutsen av någon anledning är väldigt ingrodd kan det kännas lockande och ösa på med ånga för att få snabba resultat. Detta kan ske relativt smärtfritt om du minimerar tiden som du rengör på samma ställe.

Ångregleringen kan vara placerad på olika ställen. Smidigast är de ångtvättarna som är utrustade med ångreglage på handtaget. Då kan du snabbt och effektivt komma åt reglage och skifta ångans temperatur under arbetets gång.

Sladd

Ångtvättar drivs med hjälp av en sladd. Detta innebär naturligtvis att din rörelsefrihet begränsas men med en längre sladd behöver detta inte vara ett jättestort problem.

De flesta modellerna som fått höga betyg i diverse test har en sladdlängd på mellan 2–5 meter. Detta borde vara tillräckligt för dig som planerar att använda ångtvätten för privat bruk.

Om du skulle ha större ytor och rum att jobba med går det givetvis bra att förlänga räckvidden med hjälp av en förlängningssladd. Inte optimalt kanske men ofta har ett rum flertalet uttag vilket gör att du förmodligen kan byta uttag om det skulle finnas ytor som inte täcks.

Vattentank

Ångan räcker längre med en större vattentank vilket gör det möjligt att arbeta mer intensivt under en längre tidsperiod. Ett problem med en större vattentank är att vattnet inte kan värmas upp lika snabbt. Detta gör att det kan finnas riska för att du får vänta i några minuter istället för några sekunder. Vissa modeller har löst det genom att erbjuda ett tvådelat tanksystem med en mindre tank och en större. Den lilla tanken tar då vattnet från den större vid behov.

Bland ångtvättar i den lite dyrare prisklassen är det ofta möjligt att fylla på vattentanken med mer vatten under rengöringens gång. Detta kan göras utan att du behöver stanna av i ditt arbete.

En nackdel med en större vattentank är givetvis vikten. Även om ångtvätten ändå inte väger särskilt mycket kan det vara värt att ha i åtanke.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Samling av vanliga frågor med svar som kan dyka upp inför köpet av en ångtvätt.

 1. Hur använder man en ångtvätt?
 2. Hur fungerar en ångtvätt?
 3. På vilka ytor kan jag använda min ångtvätt?
 4. Vilken ångtvätt är bäst?

1. Hur använder man en ångtvätt?

En ångtvätt är enkel att använda. I det första steget förser du behållaren med angiven mängd vatten. Mängden vatten varierar beroende på hur stor behållaren är. I nästa steg pluggar du in kontakten och väntar en stund tills ångtvätten signalerar att vattnet är varmt. Detta kan ta allt från 15 sekunder till några minuter, helt beroende på hur effektiv din ångtvätt är.

När vattnet är varmt är det dags att reglera temperatur och hur stor mängd ånga som ska användas. Sedan är det bara att låta ångtvätten jobba över områden som du vill ha tvättat.

Vissa väljer att använda ångtvätten som ett effektivt redskap för veckostädningen medan andra väljer att använda det vid storstädning för att verkligen fräscha upp och få bort smuts man normalt sett inte städar bort.

2. Hur fungerar en ångtvätt och ångmopp?

En ångtvätt kombinerar värme och fukt med en mikrofiberduk som drar till sig smuts och bakterier. Maskinen har hög effektivitet och en bra ångtvätt dödar 99,9 procent av hushållsbakterierna som den stöter på.

Den varma ångan i kombination med fukten har förmågan att lösa upp vanliga fläckar likväl som fläckar som låtits gro in ordentligt. När man sedan tillsätter lite tryck via munstycket löses smutsen upp och fastnar på mikrofiberduken.

3. På vilka ytor kan jag använda min ångtvätt?

Ångtvätten kan appliceras på en mängd ytor med ett utmärkt resultat. Om du vill få maximal användning av din ångtvätt bör du införskaffa ett gäng munstycken. Dessa ger ångtvätten fler egenskaper vilket vidgar användningsområdena markant. Vanliga användningsområden för en ångtvätt är:

Golv

Klinkerplattor och keramiska plattor i övrigt är väldigt tåliga vilket gör att du kan köra ångmoppen med högt ångtryck utan att materialet tar skada. Laminatgolv och parkettgolv är dock något känsligare vilket betyder att du måste iaktta större försiktighet.

Om du planerar att applicera ånga via en ångtvätt på ditt laminatgolv bör du köra på ett lågt ångtryck. Använd också eventuellt dubbla dukar för att minska värmepåverkan på golvet. Detta då trägolv är känsliga för fukt så om det av någon anledning skulle samlas en större mängd vatten på ett visst ställe bör du torka bort detta med en trasa eller en mopp.

Fönster & Speglar

Ångtvätt spegelOm du ämnar rengöra fönster och speglar med din ångtvätt är det fördelaktigt att titta på en modell som är lite mindre. En alldeles för tung och otymplig ångtvätt kan vara svår att lyfta upp i luften.

Tillämpa ångan över hela fönstret eller spegeln och stryk sedan bort kondensvattnet med en gummiskrapa. Om fönstret fortfarande skulle vara fläckigt av ångan kan du ta en trasa och torka en extra gång.

Mattor & Textil

Mattor och textil drar till sig mycket smuts. Även om smutsen ibland kan vara svår att se kan smutsiga mattor och textil bli illaluktande om man låter smutsen gro in. Ångmoppen suger upp den värsta smutsen som man har svårt att bli kvitt när man ryster mattan.

Ångtvätten kan även agera som komplement till strykjärnet. Principen för de två olika maskinerna är i grunden densamma. Genom att applicera ånga på skjortan eller tröjan kan små veck rätas ut utan att du behöver stryka.

Kakel & Spis

Kakel är ett vanligt material som återfinns i många badrum och kök. I både kök och badrum samlas mycket smuts och bakterier vilket gör kontinuerlig rengöring till en ren nödvändighet. Med en ångmopp eller ångtvätt förenklas arbetet markant och tvätten kan appliceras både på spisplattorna och på ventilationssystemet ovanför ugnen.

Olja och andra livsmedel med naturliga fetter kan lätt bilda fläckar som kan vara svåra att få bort. För många som har köpt nytt kök med material av rostfritt stål kan det vara extremt irriterande när istället fetter börjar förfula helhetsintrycket. Det rostfria materialet som ofta återfinns i kök gör också att du kan utför ångrengöringen med ett högt tryck.

4. Vilken ångtvätt är bäst?

När det kommer till ångtvättar domineras marknaden i stort av Kärchers modeller. I tester och kundomdömen får ångtvättarna från Kärcher höga betyg vilket ger skäl till att tro att deras modeller är de bästa.

Även om det är svårt att hävda motsatsen är det bra om man fortfarande har ögonen öppna för andra modeller på marknaden. Det finns även fler ångtvättar från andra varumärken som håller hög kvalité och Kärcher har inte riktigt någon modell för de som söker något i budgetklassen.

Ergonomin och vikten skiljer sig också åt mellan Kärchers ångtvättar och övriga modeller på marknaden. Bara för att en testpanel och andra konsumenter är tillfreds med utformandet av produkten behöver det inte betyda att du är det.

Vi rekommenderar därför att du själv bildar dig en egen uppfattning kring marknadens utbud för att du ska ha chansen att hitta vilken ångtvätt som är bäst för just dig.

Så valde vi ut de bästa ångtvättarna

Trots att allt fler verkar få upp ögonen för ångtvätt till privat bruk är marknaden inte särskilt stor om man sätter den i relation till marknaden för andra renhållningsapparater. Det finns också en hel del ångtvättar där ute i den billiga prisklassen som helt enkelt inte håller måttet. Detta har gjort att det bitvis varit svårt att sammanställa en artikel kring de bästa modellerna på marknaden.

Trots det relativt tunna underlaget av tester och recensioner har vi funnit ett antal produkter som vi anser har gjort sig förtjänta av att lyftas fram.

Vi på testat.nu lägger mycket tid på att säkerställa våra källors relevant innan vi tar med de som underlag i våra artiklar. Konsumenttidskrifter likt Råd & Rön är ur detta avseende speciellt relevanta då de har en oberoende testpanel och opartiska skribenter.

Då det som tidigare nämnt inte funnits ett så stort utbud av tester online har vi varit tvungna att lägga större vikt på de få som finns. Istället för att väga testresultat mot testresultat har vi fått säkerställa legitimiteten genom att jämföra testerna med kundomdömen. I detta fall har detta funkat bra då kundomdömena i regel stämt bra överens med vad som skrivs i testerna.

Källor & Test

Här nedanför finner du vår sammanställning över test, recensioner och andra källor som ligger till grund för hur de bästa ångtvättarna valts ut.

 • Ångtvättar Bäst i test – 2019 – Råd & Rön
  Råd & Rön är ett oberoende tidningsmagasin som drivs av samarbetsorganisationen ”Sveriges konsumenter”. De utför tester och bedriver redaktionellt arbete i syfte att publicera opartisk information kring de bästa produkterna på marknaden. Testet vi har använt oss av behandlar ångtvättar och de har tagit fram 7 olika produkter som har utmärkt sig på ett eller annat sätt. Högst upp i testet placerade sig Kärcher SC3, en ångtvätt som vi i vår artikel rubricerade som ”bäst i test”. Tvåa i Råd & Röns test kom den aningen mer funktionsrika modellen Kärcher SC4. Vi valde att kategorisera Kärcher SC4 som ett ”mycket bra val” då den även fått höga betyg av testande konsumenter. Andra ångtvättar som var med i Råd & Rön test är Ariete XVapor DeLuxe 4146, Leifheit CleanTenso 11913, Kärcher FC 5, Kärcher FC 3 Sladdlös och Black & Decker FSMH13151SM.
 • Prisjakt – 2022
  Prisjämförelsetjänsten Prisjakt har använts för att identifiera de ångtvättar och ångmoppar som dels är populära men också vilka modeller som fortfarande säljs i välsorterade butiker. De har också kunnat hjälpa oss med en liten inblick i konsumenternas åsikter samt vilken prishistorik produkterna har haft och vad som kan anses som nominell prisnivå för olika ångtvättar.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Omdömen från konsumenter är väldigt viktiga för att utvärdera vilka ångtvättar som är bäst. Det ger en bra indikation på om de faktiskt fungerar så bra som konsumenterna förväntar sig och om ångrengöringen lever upp till marknadsföringen. Samtidigt ger det oss en inblick i kvaliteten och hur hållbara produkterna då konsumenter med garantiärenden tenderar att bli besvikna och vilja berätta om detta. Vi sammanställer konsumenternas omdömen för att få ett bättre helhetsbetyg baserat på flera källor samtidigt som vi läser recensionerna för att identifiera potentiella problem med produkterna.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng