Bästa Bakmaskin

Bästa Bakmaskinerna

Bakmaskinen låter dig baka bröd helt automatiskt och tidsinställt när det passar dig. För att underlätta inköpet har vi granskat de olika bakmaskinerna för att se vilka som är bäst i test.

Att vakna upp på morgonen till doften av nybakat bröd är få förunnat. Men en helautomatisk bakmaskin gör det möjligt och du behöver bara förbereda ingredienserna i förväg. Vår granskning visar dock att långt ifrån alla bakmaskiner presterar bra i test och det finns en del skillnader hur bra de hanterar uppgifterna.

Eftersom bakmaskinen på egen hand blandar och knådar degen, låter den jäsa och avslutar med att toppa med ingredienser och grädda brödet så behöver du inte göra något alls. Recepten får du själv full kontroll på och kan välja det som du gillar bäst.

Det som skiljer de bästa bakmaskinerna mot de sämre är resultatet och enkelheten att använda maskinen. Ju sämre bakmaskinerna är på de olika delmomenten desto sämre blir slutresultatet. Här nedanför kan du läsa mer om de bakmaskiner som presterat bäst 2022 och längre ner hittar du ytterligare information.

Wilfa BM-50 – Bästa Bakmaskin

Wilfa BM-50
 • Bästa Valet 2022
 • Bästa bakmaskinen sett till funktion och pris
 • Bra betyg från de som testat bakmaskinen
 • Baka bröd i två olika storlekar
 • Välja mellan 11 olika bakprogram
 • Tre nivåer för hur brunt du vill grädda brödet

Priser för Wilfa BM-50

3 083 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Bakmaskinen Wilfa BM-50 har fått toppbetyg av svenska konsumenter som testat produkten. Sätter man sig in närmare i recensionerna som lämnats så inser man att detta är en väldigt bra bakmaskin vilket stärks av de konsumenter som testat flera modeller och som bakar bröd ofta.

Wilfa BM-50 öppenBakmaskinen gör ett bra jobb och degkrokarna är enkla att ta ut efter att brödet är klart. Om de mot förmodan skulle ha fastnat verkar det ändå som att Wilfa BM-50 tillhör de bakmaskiner som är lättast att lossa dem på utan att förstöra för mycket av brödet.

Att de absolut flesta recensenter lämnar ett betyg på 4-5 av 5 stjärnor blir en trygg faktor där det är tydligt att många konsumenter lyckas laga bröd på enkelt sätt – vilket är hela poängen med en bakmaskin.

Wilfa BM-50 är inte en bakmaskin som tillhör de absolut billigaste men är heller inte dyrast. De verkar ha hittat en mycket bra nivå med tanke på vad du får för pengarna.

Du har möjlighet att välja mellan 2 olika storlekar på brödet och det är inga som helst problem att baka glutenfritt bröd om du så skulle önska det. Det finns även särskilt program för just glutenfritt om man vill baka det.

Totalt sätt finns det 11 olika bakprogram att välja mellan. Storlekarna på brödet är antingen för 1000 g eller 1500 g. Du kan också välja mellan tre olika brunhetsgrader för att brödet ska gräddas på det sättet du önskar.

Rengöringen är också väldigt enkel vilket även konsumenterna som testat produkten intygar.

Sammanfattning

Wilfa BM-50 är den bästa bakmaskinen för 2022 och ett bra val för dig som vill ha en enkel maskin som gräddar gott bröd. Det höga betyget från konsumenter och lovord i recensioner bidrar till att vi ger den utmärkelsen ”Bästa Valet 2022”.

Den största nackdelen med Wilfa BM-50 är möjligtvis priset då det finns billigare bakmaskiner som fungerar helt okej. Ett exempel här är OBH Nordica 6544 Bread Maker Inox som fått utmärkelsen som bästa budgetval för sitt låga pris.

Det finns också bra utmanare i ungefär samma prisklass och dyrare premiumalternativ om man så önskar. I slutändan handlar det om vilka typer av bröd vill du kunna baka och vilket resultat önskar du?

Kenwood BM450 – Mycket bra bakmaskin

Kenwood BM450
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg på 4,1 av 5 från över 500 omdömen hos Amazon
 • Bra betyg från svenska konsumenter
 • Lillebror BM350 tog andraplats i det äldre testet från Smartson
 • 15 olika program att välja mellan
 • Tre olika läggen för skorpan på brödet
 • Snygg finish i rostfritt stål

Priser för Kenwood BM450

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Snygg bakmaskin från populära Kenwood som fått ett bra betyg baserat det stora antalet omdömen som lämnats hos brittiska Amazon. Även bland svenska omdömen återfinns ett relativt högt betyg.

Kenwood BM450 är en uppföljare på BM350 som tog hem andraplatsen i testet hos Smartson. Baserat på det tyder mycket på att BM450 i alla fall måste vara en måttligt bra bakmaskin, vilket stärks av konsumenternas omdöme.

Även i expertrecensioner online som tittat specifikt på BM450 och testat den enskilda modellen så presterar den väldigt bra och fått högt snittbetyg i funktioner och resultat av brödet. Däremot har prisnivån kritiserats lite.

Kenwood BM450 bakat brödBakmaskinen fungerar som många andra modeller där du lägger i ingredienserna och trycker på start. Det är helt enkelt inte mycket svårare än så och med en timerfunktion på 1-15 timmar kan du styra när brödet ska vara klart.

Totalt sätt finns det 15 olika bakprogram programmerade i modellen, vilket ökar sannolikheten att du kan baka ditt favoritbröd på det sättet som du vill. Du kan också välja gräddningsnivån på brödet från ljust till mellan och till mörkare skorpa.

Den rostfria finishen gör att denna bakmaskin passar sig väldigt bra att ha framme i köket och kanske ett stort plus för dig som vill baka eget färskt bröd ett par gånger i veckan.

Sammanfattning

Allt pekar på att Kenwood BM450 är en mycket bra bakmaskin och en bra utmanare till bästa maskinen för 2022. Den höga kvalitet med tydliga inställningar och bra betyg från konsumenter gör den till ett intressant alternativ.

Nackdelen är väl att prisnivån är något hög vilket även expertrecensioner anmärkt på och i många fall fungerar en lite billigare bakmaskin lika bra. Det är kanske helt enkelt inte den mest prisvärda bakmaskinen sett till vad du får vilket gör att den snubblar på målsnöret för att utses som den bästa produkten.

OBH Nordica 6544 – Bästa budgetval

OBH Nordica 6544
 • Bästa Budgetval 2022
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Bästa budgetval av bakmaskiner
 • 12 olika program, inkl. fullkorn- och snabbprogram
 • Timer upp till 13 timmar
 • 60 minuters varmhållning efteråt
 • 2 storlekar på bröd (750 och 900 g)

Priser för OBH Nordica 6544

1 090 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
1 090 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
1 220 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
1 225 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

En billig bakmaskin som fått ett väldigt bra betyg från konsumenter är OBH Nordica 6544. Snittbetyget från många källor är helt klart i toppklass och baserat på det tyder mycket på att detta är en riktigt bra bakmaskin, kanske den bästa i det lägre prissegmentet.

Modellen var även med i det äldre testet från Smartson där den dock placerade sig sist av de 5 modellerna som var med. Vi är osäkra på om OBH Nordica förbättrat bakmaskinen sedan dess, men samtidigt borde större ändringar gjort genomslag i nytt produktnamn.

Bakmaskinen arbetar med en effekt på 600 W och det finns 12 olika bakprogram att välja mellan. Detta ökar sannolikheten att du har möjligheten att baka ditt bröd på rätt sätt och praktiskt för den som vill ha förprogrammerade val för t.ex. glutenfritt bröd.

OBH Nordica 6544 displayDet finns också 3 gräddningsnivåer att välja mellan så att du får full kontroll på skorpan på brödet. Det finns också 2 storlekar på brödet som du kan tillaga med maskinen och justeras enkelt genom att välja rätt form. Dessa är för 750 respektive 900 g.

Timer med upp till 13 timmar gör det möjligt att vakna till nybakat bröd och där finns även en varmhållningsfunktion upp till 60 minuter efter att det är klart.

Modellen har kritiserats för sina störiga pip och ljud vilket inte verkar gå att stänga av. Flera konsumenter berättar om hur olägligt det blir att baka bröd nattetid vilket kanske är exakt det man önskar om man vill vakna till nybakat bröd.

Sammanfattning

För den som vill ha en billig och helautomatisk bakmaskin som knådar, jäser och gräddar brödet så är detta antagligen den bästa bakmaskinen. Troligtvis kan du få större valmöjligheter och bättre kvalitet genom att gå upp i pris, men det är ett beslut du måste ta.

Prisnivån med flera hundralappar under de bakmaskiner som anses bäst i test gör den väldigt intressant med tanke på det goda betyget det trots allt samlat på sig.

Morphy Richards 502001 – Bra bakmaskin

Morphy Richards 502001
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Baka bröd upp till 0,9 kg
 • Välj mellan 14 olika bakprogram
 • 3 olika gräddningsnivåer
 • non-stick för lättare rengöring

Priser för Morphy Richards 502001

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Bakmaskinen Morphy Richards 502001 från den brittiska tillverkaren har visat framfötterna och fått bra betyg av många konsumenter som testat den.

Morphy Richards 502001 - baka brödFörutom att snittbetyget är väldigt högt bland de tusentals internationella recensioner som finns så är prisnivån också relativt låg. På så sätt framstår den som en relativt prisvärd bakmaskin med en kapacitet på upp till 0,9 kg för limporna som ska bakas.

Bakmaskinen Morphy Richards 502001 är relativt enkel att använda med 14 olika program att välja mellan och 3 olika gräddningsnivåer för att få olika skorpor på brödet.

Bland de 14 programmen att välja på finns t.ex. vanligt lantbröd, franskt bröd, vetebröd, snabb bakning, brödmix, glutenfritt och många fler alternativ beroende på ingredienser och önskat resultat.

Du har timerinställningar för att senarelägga bakning så det kan vara klart i samband med att du vaknar och går upp. Du behöver dock givetvis förbereda ingredienserna enligt anvisningarna och undvika livsmedel som inte tål att stå framme länge.

Brödformen som brödet bakas och gräddas i är behandlat med nonstick-beläggning för att lättare kunna rengöras mellan bakningarna. Det underlättar även för att få loss brödet efter att det bakas.

En tydlig nackdel som lyfts fram av svenska recensenter för Morphy Richards bakmaskiner är att receptboken har brittiska måttenheter så som ounce och pound. Det kan enkelt omvandlas genom en Googlesökning som t.ex. ”x ounce to cl” men det kan upplevas som störande för den som vill följa recepten i boken.

Sammanfattning

Morphy Richards 502001 är en bra bakmaskin som fått bra betyg och som är ett rimligt alternativ att satsa på. I jämförelse med de bästa bakmaskinerna så har den inte samma maxkapacitet som de större modellerna som klarar 1,5 kg.

Överlag uppfattar vi Morphy Richards 502001 som en prisvärd bakmaskin och inte alls ett dumt val att satsa på.

Fördelarna med en bakmaskin

Fördelarna med bakmaskin

Fördelarna med en bakmaskin är ganska tydliga när man väl förstår vad maskinen är till för. Möjligheten att på ett väldigt enkelt sätt och utan mycket förberedelser få nybakat bröd är praktiskt i många sammanhang.

Att hälla i ingredienserna i degblandaren, starta maskinen och få nybakat bröd är väldigt enkelt och ger möjligheten att vaka upp till nybakat bröd. Allt du behöver göra är att ställa timern så att bakningen blir klar när du vaknar eller strax efteråt. Ta sedan ut brödet och låt det svalna en kort stund innan du skär upp det.

Även om bakmaskinen är ännu en köksmaskin och att man knappast behöver en för att göra eget bröd om man redan har brödformar för ugnen. Men det blir aldrig lika enkelt och att göra degen själv tar ändå sin tid. Det är här bakmaskinen lyser då det gör att du med stressig vardag kan lägga mer tid på annat och det är väl det all teknik ska kunna hjälpa oss med.

Bröden som tillagas i bakmaskiner får dock samma form och det är svårt att variera med olika former. Däremot kan formen skilja sig mellan bakmaskiner något vilket såklart påverkar resultatet.

Bakmaskinen är helt enkelt en ganska billig maskin för dig som gillar bröd men som inte vill lägga tid på att baka ett eget. Samtidigt får du full kontroll på råvarorna som används och du kan enkelt experimentera dig fram till ditt egna favoritbröd.

Baka bröd med bakmaskin

Bakmaskin brödAtt baka bröd i en bakmaskin är väldigt enkelt och tar inte alls lång tid att förbereda. Själva tillagningen av brödet tar dock ungefär 1-2 timmar beroende bakmaskin.

Timer-funktionen gör att bakningen kan påbörjas efter en viss tid, vilket gör det möjligt att anpassa så det är klart precis när man själv önskar. Kanske till frukosten eller när gästerna kommer över.

Om man däremot använder timer-funktionen bör man vara försiktig så att vätskan du blandat som ingrediens till brödet inte kommer i kontakt med gästen. Ett tips här är att hälla i vätskan, fylla på med mjöl och sen lägga gästen ovanpå.

En begränsning med att använda timern är att du inte kommer kunna använda yoghurt, mjölk eller liknande produkter i ditt bröd. Detta är produkter som inte bör stå i rumstemperatur för länge och att t.ex. förbereda ingredienserna på kvällen för att få färskt bröd på morgonen, helt enkelt är för lång tid. Men du kan använda vatten som normalt sett är en huvudingrediens i bröd.

Det är också rekommenderat att använda torrjäst och här använder du den röda förpackningen om du tillsätter lite socker/sirap, annars den blå-färgade förpackningen.

Ett enkelt bröd att baka är att endast tillsätta mjöl, vatten, gäst och salt. Detta är dock väldigt enkelt så därför väljer många att variera sig med att tillsätta lite olja, russin, honung, yoghurt, sesamfrön eller vad du nu föredrar. Det finns mycket mer du kan variera dig med.

När ingredienserna väl mäts upp och hällts i behållaren är det bara att trycka på start. Du kan såklart göra inställningar för hur du vill att brödet ska gräddas.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Sammanställning med vanligt ställda frågor med svar om bakmaskiner och hur du bakar bröd.

 1. Hur fungerar en bakmaskin?
 2. Vilken bakmaskin gör bäst bröd?
 3. Vad är fördelarna med bakmaskin?
 4. Hur lång tid tar det att baka ett bröd?
 5. Vad kostar det att baka bröd själv?
 6. Är det ekonomiskt lönsamt med bakmaskin?
 7. Låter en bakmaskin mycket?

1. Hur fungerar en bakmaskin?

En bakmaskin är skapad för att underlätta tillagning av bröd. Du mäter upp ingredienser och låter sedan bakmaskinen göra allting automatiskt. Det innebär att den blandar ingredienserna till en deg, knådar degen och låter degen jäsa klart för att sedan avslutningsvis grädda brödet.

Hela processen fungerar automatiskt vilket gör att du kan ladda ingredienserna i förväg då det finns olika fack för dem och sedan sköter bakmaskinen resten när det väl är dags.

2. Vilken bakmaskin gör bäst bröd?

Att satsa på en testvinnande bakmaskin är inget dåligt alternativ även om det finns ett 40-tal olika modeller på marknaden. Väldigt få bakmaskiner har dock testats av många konsumenter och det finns få oberoende tester som jämför olika bakmaskiner.

Av de bakmaskiner som fått ett stort antal omdömen och som samtidigt fått bra snittbetyg är maskiner som vi tar upp i artikeln ovan. Det är de bakmaskiner som baserat på denna information bakar bäst bröd.

3. Vad är fördelarna med bakmaskin?

Fördelarna med en bakmaskin är att underlätta arbetet och helt automatisera bakningen av brödet.

Genom att ordinera upp ingredienserna, välja program och ställa timer påbörjas blandning av ingredienserna, knådning av deg och jäsning av bröd av sig själv.

Nackdelen är att man blir något mer begränsad i vilka ingredienser man kan använda sig av om man ska använda timerfunktionen. Det är t.ex. inte lämpligt för alla mjölkprodukter att stå ute i rumstemperatur i flera timmar innan blandaren drar igång.

4. Hur lång tid tar det att baka ett bröd?

Tillagningstiden för ett bröd varierar kraftigt beroende på recept och program du väljer att köra. Vissa bröd kan bakas klart på ca en timme medan andra bröd behöver jäsa längre och gräddas under en längre tid. Då kan det röra sig om flera timmar från det att maskinen startar till det är klart.

5. Vad kostar det att baka bröd själv?

Vatten, jäst och vetemjöl är billiga grundingredienser i bröd. Smaksätt med salt, sirap eller lite annat och ditt hembakade bröd kostar fortfarande bara ca 5 kronor jämfört med 25-30 kronor i affären.

Om du äter en limpa bröd i veckan och sparar 20 kronor per bröd så sparar du över 1 000 kr om året. Det räcker för en bakmaskin om man så vill men man kan spara ännu mer genom att baka i ugnen med brödformar. Nackdelen med ugnen är att den är mindre energieffektiv och du behöver göra fler moment manuellt.

6. Är det ekonomiskt lönsamt med bakmaskin?

Det kan det absolut bli om man använder bakmaskinen frekvent. Det många missar är att få in vanan att planera bakningen av brödet så man får en färsk limpa regelbundet.

Fördelen med bakmaskinen är att det oftast bara krävs enkla basvaror som vatten, mjöl och jäst för lättaste bröden vilket inte är speciellt dyrt. Även om du gör lite mer avancerade bröd är kostnaden per bakat bröd mycket lägre än att köpa färdigt i butik.

7. Låter en bakmaskin mycket?

Ja många bakmaskiner låter ganska mycket och det skadar inte med lite distans till maskinen om du vill dra igång den under nattetid när du sover.

Dessutom är det vanligt med att bakmaskinerna piper när de övergår mellan olika steg eller för att signalera att de är klara.

Det skiljer mycket mellan modeller och fabrikat här så det är svårt att generalisera hur alla bakmaskiner låter och vilket ljudnivå som du bör räkna med.

Modeller som utgått

Bakmaskiner som utgått från försäljning eller som är på väg bort.

Panasonic SD-2500 – Toppbetyg

Panasonic SD-2500WX
 • Väldigt bra betyg lämnade i omdömen
 • Extremt bra betyg med 4,6 av 5 med över 800 omdömen hos Amazon
 • Kan baka glutenfritt bröd
 • 9 olika bakprogram att välja mellan
 • 3 olika storlekar för brödet att välja på
 • Ställ in gräddningsgrad för brödet själv

Priser för Panasonic SD-2500WX

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Bakmaskinen för dig som vet att du vill ha en riktigt bra modell och är villig att betala lite extra för det. Panasonic SD-2500WX är utan tvekan den bakmaskin som fått bäst betyg totalt sätt av konsumenterna och lovorden är många.

På brittiska Amazon har modellen fått 4,6 av 5 i snittbetyg när över 800 konsumenter som köpt bakmaskinen lämnat recensioner. Normalt sett är det sällan som produkter som utnämns till ”bäst i test” får så bra snittbetyg då olika konsumenter uppskattar och värdesätter funktioner olika.

Panasonic SD-2500 displayPriset för Panasonic SD-2500WX är dock något högre än andra bakmaskiner, men samtidigt är det inte skyhögt så om du gillar att baka bröd och kanske ägt en bakmaskin innan så är detta ett riktigt bra val.

Bakmaskinen Panasonic SD-2500WX kommer med tre olika formar för bröd och 9 olika bakprogram att välja mellan. Normalt sett använder man inte alla programmen men det är inte fel att ha valmöjligheterna. Det finns också en digital time som gör att du kan ställa in bakningen upp till 13 timmar senare.

Givetvis kan du också ställa in gräddningsgraden på brödet så att du får den ytan som du föredrar. För dig som vill tillaga bröd som är glutenfritt så finns det speciellt program för just detta också.

Så valde vi ut de bästa bakmaskinerna

Tyvärr existerar inget nytt test på bakmaskiner där flera modeller ställs mot varandra. Testet från Smartson 2010 kan ge oss en inblick i hur det var då, hur enkla maskinerna är att använda och vad man faktiskt kan förvänta sig av en bakmaskin.

Däremot har många nya modeller tillkommit på marknaden sedan testet utfördes och någon modell har ersatts av en ny. Det blir således svårt att dra några stora slutsatser baserat på testet och vi kan inte på de grunderna utmärka någon produkt som ”bäst i test”.

Istället har vi vänt oss till konsumenterna och deras omdömen. Som tur är säljs vissa modeller på större marknaden än Sverige och det blir lättare att få en inblick i hur bra en bakmaskin är när hundratals konsumenter som testat produkten lämnar omdöme.

Test & Källor

De källor för test, recensioner och omdömen som ligger till grund för de bästa bakmaskinerna som listas på sidan.

 • Test av Kenwood Limited BM450 – 2016 – Expert Reviews
  Testsajten Exptert Reviews har testat och recenserat Kenwood Limited BM450 och gett den 4 av 5 i betyg. De konstaterade att det var en prisvärd bakmaskin som överlag bakade bra bröd även om vissa recept och program ansågs komplicerade. Tiden som det normalt sett tog att baka låg mellan 3h 10min och 4h 30min. Precis som väntat gjorde bakmaskinen en del oljud ifrån sig men resultatet av att baka vitt bröd imponerade på recensenten. Även bröd som fick frukt och nötter applicerade hade en bra och jämn blandning.
 • Test av 5 bakmaskiner – 2010 – Smartson
  Ett gammalt test från Smartson där man tyvärr inte kan använda resultatet för att lyfta fram någon testvinnare. Kenwood BM350 som tog hem andraplatsen i testet säljs fortfarande och kan säkerligen vara ett okej val, men modellen har fått sämre betyg än många andra modeller som tillkommit sedan Smartson gjorde testet. OBH Nordicas 6544 är med i testet men kommer faktiskt sist av de 5 testade modellerna, men samtidigt har den fått bra konsumentbetyg av de som testat. Wilfa BMA25 finns inte att köpa längre och har ersatts av en nyare bakmaskin som fått toppbetyg av konsumenter.
 • Prisjakt – 2022
  Prisjakt som prisjämförelse är ett bra sätt att ta reda på vilka bakmaskiner som utgått och inte längre kan lyftas fram som ”bäst i test” om de inte går att få tag på. Att identifiera utgångna modeller är viktigt så rekommendationen inte ges till produkter som inte längre säljs. Det är även en väg mot att samla in kundomdömen där Prisjakt kan bidra med en bild på vissa produkter men där butikerna tillsammans kan ge en bättre bild med fler omdömen för att identifiera den bästa bakmaskinen.
 • Amazon – 2022
  Globala fabrikat som säljs internationellt kan ofta återfinnas hos Amazon som är en av världens största e-handelssajter. Här hittar man ofta en stor samling kundrecensioner och omdömen som kan ge en inblick i vilken den bästa bakmaskinen är och om konsumenterna är nöjda efter att ha testat produkten. För OBH Nordica och liknande märken krävs andra källor för att ge samma bild.
 • Kundrecensioner – 2022
  Vi även använt oss av kundrecensioner hos svenska e-butiker för att skapa oss en uppfattning om hur produkten uppfattas i Sverige. För bakmaskiner kan det vara svårt att få ett tillräckligt stort antal omdömen men om endast enstaka anekdoter existerar så vägs det inte tungt.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng