Bästa Måltidsersättning

Bästa måltidsersättning

Vilka måltidsersättare är bäst sett till hur goda och nyttiga de är? Vi granskar alternativen.

Måltidsersättare är bra alternativ för att gå ner i vikt eller för den delen att hålla önskad vikt. Du blandar snabbt en shake eller soppa och byter ut så många måltider du önskar under dagen för att uppnå önskad effekt.

VLCD, LCD och 5:2-dieten är exempel på dieter som använder sig måltidsersättning för att minska kaloriintaget men ändå ge kroppen viktigt tillskott i form av protein, mineraler och vitaminer. Det kallas slentrianmässigt även ofta för pulverdieter då ersättningen du blandas från pulver.

Studier och forskning utförd på viktminskning visar att pulverdieten VLCD (Very Low Calorie Diet) är bästa metoden för att gå ner i vikt. Studier visar även att metoden du använder för att gå ner inte påverkar hur bra man håller vikten efteråt utan det är lika svårt oavsett vägen dit.

Här nedanför tittar vi närmare på de bästa och mest populära produkterna för mertidsersättning. Längre ner i artikeln kan du läsa om viktminskning och andra tips som berör måltidsersättare. Du hittar även källor och hur vi resonerat kring urvalet av produkter.

Diet Shake Less Sugar – Bästa Måltidsersättare

Diet Shake Less Sugar
 • Bästa Valet 2021
 • Ersätt en eller flera måltider för viktnedgång
 • Flera goda smaker att välja mellan
 • Endast 90 kcal per portion
 • 17 gram protein per portion
 • Bra med vitaminer & mineraler
 • Priser
 • Egenskaper
229 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
Energi90 kcal (per. port)
Fett0.7 g
Kolhydrater2.7 g (2.7 g socker)
Fiber2.9 g
Protein17 g

Produktbeskrivning

Diet Shake Less Sugar är en måltidsersättare från Svenskt Kosttillskott och en av de bästa alternativen på marknaden enligt vår granskning.

Precis som namnet antyder så innehåller produkten väldigt lite socker även även kolhydrater rent generellt. Det är också en av de måltidsersättare som har mest protein per portion.

Protein och kalorier

I de flesta smaker får du över 17 g protein per portion och antalet kalorier varierar mellan 83 – 87 kcal beroende på smak. Det gör Diet Shake Less Sugar sopar mattan med de flesta konkurrenterna.

En bra proteinnivå är viktigt för att inte tappa onödigt mycket muskelmassa vid viktnedgång. Här kommer Diet Shake Less Sugar nära de 20 gram som ofta rekommenderas. Blandar du din portion med mjölk når du nivåerna med råge och dessutom blir måltiden godare.

Kolhydraterna och sockermängden är i flera smaker angivet till endast 2,7 g per portion och även detta är bra värden. Det gör att produkten lämpar sig väldigt bra för VLCD och andra ketogena dieter. Det är dock värt att notera att även många smaker har lika värden så sticker Chocolate Brownie ut med något sämre värden.

Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler är också viktigt att analysera. Om du ska byta ut måltider vill du såklart få i dig det som du normalt skulle fått från vanlig kost. Diet Shake Less Sugar presterar klart godkänt här och har väldigt många mineraler. De har flera viktiga som Vitamin A, B6, B12, C och D3 men här finns också lite förbättringspotential.

Att byta ut alla dagens måltider mot endast Diet Shake Less Sugar gör att du kanske missar vissa näringsämnen vilket kan bli ett problem efter en längre tids användning. Således är produkten inte optimal för VLCD där du ersätter just alla måltider för att gå ner i vikt så snabbt som möjligt.

Om du däremot är på jakt efter en måltidsersättare för att byta ut 1-2 måltider så är Diet Shake Less Sugar ett riktigt bra val.

Smaker

Diet Shake Less Sugar olika smakerDiet Shake Less Sugar kommer i fyra olika smaker och alla är väldigt goda sett till konsumenter som testat.

Chocolate Brownie har en tydlig smak av choklad, medan Peanut Butter Milkshake kombinerar smaken av jordnötssmör och glass. Salted Caramel är den tredje smaken som försöker hitta en bra mix av sött och salt. Avslutningsvis är den sista smaken Vanilla Apple Pie som smakar förvånansvärt likt äpplepaj med vaniljsås.

Slutsats

Priset per portion är inte det lägsta bland pulvershakes och måltidsersättning vilket såklart kan ses som en nackdel. Samtidigt är det dock få andra produkter som har så bra nivåer av protein och lite socker. Du får också i dig de flesta nödvändiga vitaminer och mineraler samtidigt som smakerna fått riktigt bra betyg.

Det är på dessa grunder som vi anser att Diet Shake Less Sugar är den bästa måltidsersättaren.

Varje förpackning innehåller 15 portioner så för att byta ut 2 måltider om dagen under en månads tids behöver du köpa 4st paket.

Naturdiet Low Sugar Drinkmix – Bäst för VLCD

Naturdiet Low Sugar Drinkmix
 • Bra Produkt 2021
 • Mycket bra val för VLCD
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Heltäckande för vitaminer och mineraler
 • Kan ersätta alla måltider
 • Bra pris per portion
 • Priser
 • Egenskaper
229 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
Energi110 kcal (per. port)
Fett1.5 g
Kolhydrater10,8 g (6.1 g socker)
Fiber3,9 g
Protein12 g

Produktbeskrivning

Naturdiet har länge varit en av de främsta tillverkarna av måltidsersättning och deras nya produkt med mindre socker är snäppet bättre än deras original version.

Det är en drinkmix i form av pulver som blandas med vatten till en shake. Det är avsett att ersätta alla dagens måltider för att snabbt gå ner i vikt. Kvinnor tar 5 portioner per dag och män 6 portioner per dag för totalt 550 – 660 kcal.

Intaget kvalificerar sig som VLCD (< 800 kcal / dag) vilket även innebär att du kan förvänta dig en kraftig viktminskning om du väljer att att följa det upplägget. Att ge sig på en ketogen diet innebär dock vissa sidoeffekter vilket du kan läsa mer om längre ner i artikeln.

Protein och kalorier

Protein per portion är 12 gram vilket är i lägsta laget enligt den forskning finns. Det innebär att kvinnor får i sig 60 gram protein per dag medan män får i sig 72 gram protein per dag om man följer dieten enligt anvisningar.

För att minska förlusten av muskelmassa vid viktnedgång vill du gärna få i dig mer än 2 gram protein per kilo kroppsvikt. Givetvis vill man gärna kombinera det med styrketräning men det rådet ligger bortom betyget för själva måltidsersättningen.

Kalorimängden är bra men vi hade rekommenderat att ta extra proteintillskott. Det finns bra proteinpulver som innehåller endast protein och aminosyror som kan användas för detta.

Du får i dig ganska mycket kolhydrater för att det ska vara en optimal produkt för ketogen diet. Efter 6 portioner kommer du ha fått i dig ca 65 gram kolhydrater vilket är i högsta laget för att bibehålla ketos.

Vitaminer och mineraler

När det kommer till vitaminer och mineraler så presterar Naturdiet väldigt bra. Du kommer få i dig tillräckligt för att under en tid gå endast på pulvershakes från dem.

Det är också ett krav för att vi ska kunna rekommendera tillskottet för VLCD att det känns heltäckande för de essentiella vitaminer och mineraler som inte kroppen på egen hand kan skapa.

Smaker

Naturdiet Low Sugar Drinkmix - med smak av päron och vaniljValet av smaker är begränsat för Naturdiet Low Sugar Drinkmix. Det fin choklad och päron-vanilj att välja på.

Smakerna anses överlag vara bra från de omdömen vi sammanställt. Det är dock värt att tänka på att många betygsätter det utifrån sina erfarenheter av pulverdiet och pulvershakes. Det är sällan jämförbart med vanlig mat och har man inte tidigare använt måltidsersättning är det rimligt att anta att man behöver en period där man vänjer sig något.

Det är inte ovanligt att man går från att tycka att det är mindre gott till helt okej bara på en vecka.

Slutsats

Naturdiet Low Sugar Drinkmix är ingen dum produkt om du vill gå ner i vikt snabbt och följa VLCD utan är kanske det bästa alternativet. Det går även att använda som måltidsersättning där du byter ut en eller flera måltider under en dag (vanligtvis känt som LCD).

Produkten har bra näringsvärden i form av vitaminer och mineraler och täcker behoven relativt bra. Energiintaget fördelat över protein, kolhydrater, fetter m.m. är dock inte optimalt. I vårt tycke är det för lite protein och onödigt mycket kolhydrater för en produkt avsedd för ketogen diet.

Även om vi tycker att produkten varit bättre med högre proteininnehåll så är det överlag en bra produkt som fungerar bra som måltidsersättare för den som vill gå ner i vikt. Kombinera med extra proteintillskott och du har ett riktigt bra upplägg för viktnedgång med VLCD.

Om du ska ersätta alla måltider med Naturdiet och det finns 25 portioner per förpackning behövs det 5st paket (lådor) för tre veckors diet.

Diet Shake – Bra val

Diet Shake
 • Bra Produkt 2021
 • Bra mängd protein per mängd kcal
 • Toppbetyg av konsumenter som provat
 • Många smaker att välja mellan
 • Går att blanda med både mjölk och vatten
 • Berikad med vitaminer, mineraler & antioxidanter
 • Smakgaranti utlovas
 • Priser
 • Egenskaper
229 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
Energi99 kcal (per. port)
Fett0.8 g
Kolhydrater6 g (6 g socker)
Fiber3.1 g
Protein14.3 g

Produktbeskrivning

Diet Shake är en måltidsersättning som tagits fram av Svenskt Kosttillskott som fått toppbetyg av konsumenter som testat den.

Tack vare flera goda smaker, bra näringsinnehåll och relativt mycket protein sett till mängden kalorier så är detta en av de bästa måltidsersättarna du kan köpa.

Protein och kalorier

Diet Shake finns i en mängd olika smaker och beroende på vilken smak du väljer så varierar sig innehållet något lite.

Mängden protein per portion ligger vid 14-14,4 g och antalet kalorier varierar mellan 90-99 kcal beroende på smak du väljer. Det rör sig alltså om mycket små skillnader vilket är bra för konsumenten.

I jämförelse med Diet Shake Less Sugar så har denna mer kolhydrater och sockerarter. Även detta varierar mellan ligger runt 6 gram per portion. Det är fortfarande väldigt lågt och bra värden för någon som vill följa en ketogen diet som t.ex. VLCD.

Vitaminer och mineraler

Diet Shake har ett brett register av vitaminer och mineraler. Men varken mängden eller helheten är lika bra som i renodlade produkter avsedda för pulverdieter.

Det innebär att Diet Shake inte är lämpligt att ersätta alla måltider med utan bättre för att ersätta 1-2 måltider på dagen. Det är alltså inte rekommenderat att enbart förlita sig på Diet Shake om du vill följa VLCD eller något liknande pulverdiet där du ersätter alla måltider för en snabb viktminskning.

Smaker

Diet Shake Måltidsersättning - olika smakerUtbudet av smaker är en av Diet Shakes främst styrkor då du har hela 8 st varianter att välja på.

Konsistensen och upplevelsen varierar en del då många av smakerna har torkade fruktbitar i sig. För den ovane kan det kännas konstigt när man skakat sin shake och det känns som där är klumpar kvar men det är alltså fruktbitar.

Både smakerna och fruktbitarna uppskattas mycket av de konsumenter som testat produkten och lämnat omdöme. Även vi på redaktionen har testat produkten och tycker helt klart att det goda omdömet är välförtjänt.

De flesta väljer att blanda sina shakes med mjölk för att få en mustigare och godare smak som påminner mer om milkshake. Det drar upp mängden kalorier vilket kan vara på gott och ont beroende på vad du vill åstadkomma.

Slutsats

Diet Shake är en bra måltidsersättare med ett bra förhållande mellan mängden protein och kalorier. Den innehåller många vitaminer och mineraler där det dagliga rekommenderade innehållet (RDI) ofta ligger över 20% per portion.

Styrkan i produkten ligger i att det är en mycket god och uppskattad måltidsersättning med bra mängd av protein per mängd kalorier. Däremot har den inte så mycket vitaminer och mineraler som behövs för att du kan ersätta alla måltider med detta över en längre tid utan att riskera att få brist på något.

För dig som endast vill ersätta 1-2 måltider per dag eller ha ett mycket nyttigt mellanmål så är Diet Shake en mycket bra produkt. Tycker du dessutom att den är godare än Diet Shake Less Sugar så är det förmodligen det bästa valet du kan välja.

En förpackning innehåller 15 portioner så du behöver köpa 4st paket om du vill ersätta 2 måltider per dag under en månads tids.

Allevo VLCD Shake – Bra val för VLCD

Allevo VLCD Shake
 • Bra Produkt 2021
 • Bästa måltidsersättare för VLCD
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Snabb viktminskning över 2-3 veckor
 • Goda smaker och möjligheter att välja soppor för omväxling
 • Under 600 kcal i dagligt intag
 • Priser
 • Egenskaper
179 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
189 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
199 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
Energi115 kcal (per. port)
Fett2.4 g
Kolhydrater12 g (5.9 g socker)
Fiber2.8 g
Protein9.9 g

Produktbeskrivning

Allevo VLCD Shake är en av de mest populära måltidsersättarna för den som vill gå på en ren pulverdiet för att snabbt gå ner i vikt.

Måltidsersättaren är specifikt framtagen för VLCD och fått väldigt bra betyg av konsumenter som testat och använt den för viktminskning.

Protein och kalorier

Varje portion av Allevo VLCD Shake ger dig ett intag på 9,9 gram protein och 115 kcal.

Tanken är att du ska kunna ersätta alla måltider under dag med 5 portioner per dag för ett totalt intag på 575 kalorier.

Precis som andra VLCD-produkter tycker vi att mängden protein är få lågt vilket kommer resultera i att du tappar mer muskelmassa än vad du hade behövt göra om intaget av protein var högre.

Det är därför inte dumt att kombinera intaget med ytterligare tillskott av protein och då är rent proteinpulver mycket effektivt sett till kaloriintaget. Där riskerar du heller inte att påverka din ketogena diet om du endast ökar proteinintaget.

Mängden kolhydrater i produkten är också relativt högt med 12 gram per portion. Om man ersätter alla måltider får man i sig 60 gram kolhydrater vilket är i högsta laget och dessutom mer mängd än proteinet.

Fördelen med relativt höga nivåer av kolhydrater är att det blir lättare att påbörja en diet då kroppen inte får samma strama strypning av kolhydrater. Samtidigt ger det inte mycket utrymme och spelrum för att ligga kvar i ketos vilket man vill under en ketogen diet.

Vitaminer och mineraler

När det kommer till vitaminer och mineraler är Allevo VLCD Shake en mycket bra måltidsersättare. I och med att du ska kunna ersätta alla måltider per dag och enbart köra pulverdiet i 3 veckor så krävs det att näringsinnehållet är bra.

Smaker

Allevo VLCD Shake - pulverdiet med smak chokladAllevo VLCD Shake finns i två smaker som är Banan & Hallon samt en med Choklad.

Betygen för produkten skvallrar om att det överlag är goda smaker även om inte alla är lika förtjusta i produkten.

Är man ovan och aldrig provat måltidsersättare som bantningspulver är det inte ovanligt att man reagerar med att det känns väldigt tråkigt. Det är heller inte ovanligt att ens åsikter om smaken förändras till det mycket bättre efter en tids användning.

Slutsats

Allevo VLCD Shake har varit en av de mest populära pulverdieterna för de som vill göra en snabb bantningskur med VLCD.

Vi tycker generellt att produkten är bra även om det kanske borde haft lägre nivåer av kolhydrater och ökat proteininnehållet. Det hade gett en bättre balans för en ketogen diet.

Mineralerna och vitaminerna är bra så det är inga problem att köra en kur under 3 veckor med endast måltidsersättaren vid 5 tillfällen per dag. På så sätt är produkten ett bra val för den som önskar att ersätta många eller alla måltider per dag.

Men det kvarstår ändå att det inte är fel att köpa till extra proteintillskott och då gärna ett alternativ som endast innehåller protein.

En förpackning av Allevo VLCD Shake innehåller 24 portioner. Om du ska ta 5 per dag behöver du minst 5 paket för att det ska räcka en 3 veckors kur.

Nutrilett Quick Weightloss Shake – VLCD-alternativ

Nutrilett Quick Weightloss Shake
 • Bra Produkt 2021
 • Ett av de bästa VLCD-produkterna
 • Finns i flera smaker och 15-pack samt 25-pack
 • En portion innehåller 110-112 kcal
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Kan ersätta alla måltider under 2-3 veckor
 • Kan ge viktminskning på flera kilon i veckan
 • Priser
 • Egenskaper
159 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
159 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
Energi112 kcal (per. port)
Fett2.5 g
Kolhydrater14 g (9.6 g socker)
Fiber3.6 g
Protein12 g

Produktbeskrivning

Nutrilett Quick Weightloss Shake är för många det självklara valet om de vill ta vad som i vardagligt tal ofta benämns som bantningspulver.

Måltidsersättningen från Nutrilett har fått bra betyg från konsumenter som testat och är anpassat för att kunna ersätta alla måltider under dagen vilket då ger ett intag på totalt 610 kcal.

Protein och kalorier

Näringsinnehållet per portion är bra även om proteinnivåerna på 12 g påminner mycket om andra VLCD-produkter.

Precis som då tycker vi att det är för lågt om man ska ta 5 portioner måltidsersättning per dag och endast få i sig 60 g, något som är på tok för lite om du vill minimera muskelförlust vid viktnedgång. Rekommendationerna är 2-3 g per kilo kroppsvikt i kombination med styrketräning för att bibehålla så mycket styrka som möjligt.

Även kolhydraterna är i lite väl många med 14 g per portion. Det innebär 70 g totalt per dag efter 5 måltider med Nutrilett Shakes. Vi tycker det är lite för mycket för en ketogen diet som VLCD där man vill minimera kolhydratsintaget.

I praktiken fungerar det oftast bra eftersom intaget sprids ut så kommer energiförbränningen ändå vara fokuserad på fett (ketogen förbränning). Däremot är marginalerna små och det är onödigt. Det hade varit bättre om de istället innehöll mer protein.

Vitaminer och mineraler

När det kommer till vitaminer och mineraler så presterar Nutrilett Quick Weightloss Shake väldigt bra vilket är ett krav för en renodlad VLCD-produkt som ska fungera att ersätta alla måltider med.

Oavsett om man tittar på järn, magnesium, kalcium eller vitaminer som B, C och D så täcker produkten in behovet bra. Det är således liten risk att helt förlita sig på måltidsersättningen under 3 veckor för snabb viktminskning.

Smaker

Nutrilett VLCD-produkt - smak jordgubbNär det kommer till olika smaker så har du möjligheten att välja mellan Choklad, Jordgubbe och Vanilj. De säljs i 15- & 25-pack.

Produkten har fått bra betyg av de som recenserat dem och smaken lyfts av många fram som god. Vi antar dock här att det är baserat på en uppfattning om hur dessa produkter ska förhålla sig i smak och konsistens.

Om du är ovan vid måltidsersättning och aldrig provat är det inte ovanligt att man uppfattar smaken som mindre god från pulverdieter. Något man dock snabbt vänjer sig vid.

Slutsats

Nutrilett Quick Weightloss Shake är en måltidsersättning som är ett bra alternativ för dig som vill snabbt gå ner i vikt.

Vi tycker dock VLCD-portionerna kunde haft mer protein per portion och mindre kolhydrater för att minimera risken att man går in och ut ur ketos (ketogen förbränning) om man skulle få i sig kolhydrater från annat håll.

Mängden vitaminer och mineraler är dock bra i bantingspulvret och lämpar sig för att köra längre kurer på t.ex. 3 veckor innan man äter vanlig kost. Kombinerar man det med extra proteinpulver har man ett riktigt bra upplägg.

För att fullfölja en VLCD-period på 2-3 veckor behöver du minst 5 portioner per dag under 14-21 dagar vilket rekommenderar att du köper minst 3st paket med 25 portioner i.

Naturdiet Drinkmix – Bra Alternativ

Naturdiet Drinkmix
 • Populär pulverdiet som följer VLCD
 • Innehåller alla näringsämnen som behövs enligt RDI
 • Gå ner i vikt snabbt med 1-4 kilo per vecka
 • Få med goda smaker
 • Prisvärda portioner som är enkla att ta med
 • Priser
 • Egenskaper
219 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
229 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
229 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
Energi120 kcal (per. port)
Fett1.5 g
Kolhydrater13 g (6.5 g socker)
Fiber2 g
Protein12 g

Produktbeskrivning

Naturdiet Drinkmix är en populär måltidsersättare och pulverdiet som kan ersätta alla måltider.

Här har du möjligheten att antingen ersätta enstaka måltider eller helt byta ut alla måltider mot bantningspulvret. Som kvinna ska du i så fall ta 5 portioner per dag för totalt 550 kcal och som man 6 portioner för totalt 660 kcal.

Protein och kalorier

Naturdiet Drinkmix har endast 110 kcal per portion och ger ett intag av protein på 12 g och kolhydrater på 10,8 g.

Med risk för att låta som en skriva som upprepar sig så tycker vi inte förhållandet är optimalt och det är även för lite protein. Även om förhållandet är något bättre i Naturdiet Drinkmix än några andra måltidsersättare avsedda för VLCD så finns det förbättringspotential.

Vitaminer och mineraler

Eftersom Naturdiet Drinkmix är en VLCD-produkt som du ska kunna ersätta alla måltider med så faller det naturligt att nivån av vitaminer och mineraler är bra. Det täcker det dagliga behovet så det inte är problem att gå på en bantningskur under 3 veckor innan man äter mer normal föda igen.

Smaker

Naturdiet Drinkmix - päron-vanilj smak (VLCD)Det finns två smaker att välja på varav den ena är choklad och den andra är päron-vanilj.

När vi tittar på konsumenternas omdöme som då även tar hänsyn till smakupplevelsen av produkten så är det ett bra betyg.

Däremot är det inte alla gillar smaken och det är tyvärr något du själv måste prova dig fram till om du gillar den eller inte. Man bör räkna med en period på upp mot en vecka innan man vant sig vid smaker.

Slutsats

Möjligheten att köra en fullfjädrad VLCD-kur där du ersätter alla måltider med denna måltidsersättning är positivt. Du kan räkna med en snabb viktminskning men precis som andra pulverdieter med ketogen förbränning tar det ett antal dagar till en vecka att vänja sig.

Proteininnehållet är inte optimalt för en viktminskning och forskning visar på att det är mer lönsamt att få i sig mer protein om du vill behålla så mycket muskelmassa som möjligt. Det går dock att lösa med t.ex. extra tillskott genom proteinpulver.

Bästa måltidsersättare har allt

pulverdiet som har alltEn måltidsersättare som är avsedd att användas för viktminskning har så mycket energi som möjligt från protein. Kolhydrater finns det helt enkelt inte plats för och fett behövs det inte nämnvärt mycket av. Proteinet är kroppens byggstenar vilket gör det till den viktigaste energikällan vid viktnedgång.

Studier och tester visar även att när du ligger på ett energiunderskott ökar kroppens behov av protein för att kunna bibehålla muskelmassa. Om du styrketränar samtidigt som du går på ett stort kaloriunderskott för att gå ner i vikt så rekommenderas 2,5-3 gram protein per kilo kroppsvikt. Här har studier även visat att det t.o.m. går att bygga lite muskelmassa trots underskottet.

Förutom att ha den största delen av energi från protein så bör en måltidsersättare vara rik på vitaminer, aminosyror och andra essentiella ämnen som vi normalt får i oss genom föda. Det är också just denna aspekt som gör att vanligt proteinpulver är väldigt dåligt att använda som måltidsersättare. Proteinpulver är avsett att främst användas som extra tillskott av protein för de som tränar eller som behöver ett extra tillskott. Här kan även nämnas många av de goda proteinbars som hjälper en att uppnå hög proteinnivå och kan samtidigt vara en källa till energi.

Även om de bästa måltidsersättarna har väldigt mycket vitaminer och mineraler där doserna är mer än vad RDI (Rekommenderat dagligt intag), så är kosten ändå inte så allsidig och ännu en anledning till varför det är bra att ta paus från dieten och pulvret efter 2-3 veckor och äta normal föda.

Om du ska jämföra produkter så är de med mest protein per portion och minst kolhydrater (socker) de bästa. Däremot kanske de inte smakar bäst och det är en övervägning du som användare måste göra. Som tur är finns det ofta många kundrecensioner som kan hjälpa dig och avgöra vilka smaker som är godast.

Tittar man på tester så är de måltidsersättare som fått bäst i test de med minst socker och mest protein. Detta är i enlighet med den forskning som styrker att protein är det viktigaste energikällan under sådana förhållanden.

Smakerna är ofta något man vänjer sig med också. Efter några dagar kan smaker som inte varit någon succé uppfattas som okej och betydligt lättare att ta.

Att dricka pulver-shakes och ta måltidsersättning för att gå ner i vikt är effektivt för de flesta, men ska endast se som första kapitlet i boken till ett hälsosammare liv. Det är inte en quick fix, men däremot en möjlig raketstart mot ett hälsosammare liv.

VLCD – Very Low Calorie Diet

vlcd - bra pulverdiet

VLCD är en av de bästa pulverdieterna för att gå ner i vikt snabbt och namnet är en akronym av engelskans Very Low Calorie Diet, vilket översätts till Väldigt kalorisnål diet. Syftet med dieten är att ersätta alla måltider med måltidsersättare (främst pulver) och på så sätt begränsa sitt intag av energi till under 800 kcal per dag. Eftersom de flesta vuxna människor har en ämnesomsättning på 2500 kcal eller mer om dagen så blir det ett stort underskott som leder till att kroppen förbränner fett för att få energi.

Ett kilo kroppsvikt motsvarar lite förenklat 7000 kcal. Om du bantar och ligger på ett underskott av 1500 kcal om dagen kan du gå ner 1,5 kilo fett varje vecka. Om du har stor övervikt och följer en VLCD-kur kan du antagligen dessutom gå ner mer än så.

Normalt sätt brukar man köra VLCD under 2-3 veckor och där efter ”vilar” man från dieten under minst en vecka genom att äta normal kost. Med normal kost menas näringsrik kost med tre huvudmål om dagen. Vill du ha mellanmål kan VLCD shakes som måltidsersättning vara utmärka alternativ här.

En måltidsersättning innehåller normalt sätt mellan 90-120 kcal vilket innebär att du ska ta dem flera (5-6) gånger om dagen. Eftersom många VLCD-produkter kommer från tillverkare som inriktat sig på VLCD så bör du följa de anvisningar som ges av dem och aldrig köra en period längre än 3 veckor.

Effekterna av VLCD och ketogen diet

Den första effekten som uppstår under VLCD är att du kommer känner dig väldigt hungrig, något trött och det är heller inte ovanligt med andra symptom under den första veckan. Om du äter annat än måltidsersättning ökar risken för att denna period blir längre än nödvändigt och därför rekommenderas det att du håller dig till pulverdieten. Många känner redan vid dag 5 att det känns mycket bättre igen – så håll ut!

glukos vs ketosVad som händer under de första dagarna och upp mot en vecka är att din kropp ställer om från att primärt förbränna kolhydrater till att förbränna fett. Du ställer om kroppen till en ketogen förbränning och hamnar i det metabola tillståndet ketos.

Att befinna sig i ketos innebär i praktiken att du nu förbränner fett och skapar ketonkroppar i levern som kan ta sig förbi blod-hjärn-barriären som normalt sätt inte släpper igenom fetter eller proteiner. Ketonkroppar blir således hjärnans främsta energikälla när du inte äter kolhydrater. En bieffekt av detta som absolut inte är farligt är att din andedräkt kan börja lukta aceton.

LCHF är en annan ketogen diet med liknande omställning där kroppen är van vid att förbränna kolhydrater men nu inte längre får i närheten av tillräckliga doser. Detta gör att kroppen ställer om sig från att primärt använda kolhydrater till att istället använda fett som förbränningsskälla. Kroppen kommer börja tillverka ketonkroppar och det är när denna omställning är gjord som VLCD och liknande dieter börjar uppfattas som ”behagliga” och återger en mer normal känsla.

LCHF är dock inte någon diet där man bantar med måltidsersättning. Här äter man normal mat men undviker kolhydrater. Med andra ord kommer den mesta av energin från fett och protein, vilket också tvingar kroppen att ställa om till ketos.

Mer energi av VLCDÄr det första gången du kör en diet som VLCD är chansen dessutom stor att du känner dig väldigt pigg och alert efter den inledande fasen. Det är inte ovanligt att man känner sig lite som en Duracellkanin som inte behöver sova lika mycket och som är väldigt pigg i övrigt.

De flesta av de fabrikat som erbjuder VLCD-produkter som t.ex. Allevo, Nutrilett och Naturdiet så fungerar det lika dant i praktiken. Däremot skiljer sig innehållet i produkterna lite åt och framför allt utbudet av smaker, variation och pris. Men du kommer uppnå samma effekt som skrivs här om intaget av kolhydraterna är tillräckligt låga.

Om du väljer VLCD med måltidsersättning som viktminskningsmetod så är det rekommenderat att du har en hel del extra kilon att gå ner. Om du bara ska gå ner lite i vikt så är det antagligen bättre med någon annan metod.

Ett tips är att om du kört VLCD ett tag och tröttnat på att bara äta måltidsersättning, så kan LCHF-mat med väldigt låga nivåer av kolhydrater fungera bra. Du kommer få i dig mer energi och således gå ner lite långsammare, men det viktigaste är att du hittar ett sätt som fungerar för dig.

Viktminskningen är bara första steget

Hälsosam mat efter viktminskning

Även om VLCD är ett effektivt sätt att snabbt gå ner i vikt så vill de flesta uppnå resultat som står sig. Med andra ord är pulvret och måltidsersättningen bara ett verktyg för att nå slutmålet och sedan vill man antagligen lägga det bakom sig. Nya kostvanor kommer vara ett behov och därför bör du se den del som kapitel 2 i din viktresa.

Men för de allra flesta är det kosten och levnadssättet innan dieten det som gjorde att man valt att använda sig av VLCD för att gå ner i vikt. Det är viktigt att försöka hitta en hållbar lösning när man väl gått ner i vikt. Ett förslag här kan vara att när du gått ner 50-70% av de kilo du vill bli av med så går du över till Viktväktarna som kan hjälpa dig att få en mer sund livsstil med bra kost samtidigt som din viktminskning fortsätter.

pulverdiet shakeEtt annat sätt kan vara att fortsätta köra med måltidsersättare men att istället för att ersätta alla måltider så kanske du ersätter endast frukost eller lunch (detta kallas normalt sätt LCD). Allevo har goda soppor som kan fungera väldigt bra som ersättare till ett mål. Välj det som passar din livsstil bäst här. Men det är viktigt att komma i bukt med de problem som gjorde att man från början fick kilon man ville göra sig av med.

Baserat på de dieter där man under kortast tid kan gå ner mest i vikt är VLCD den diet som fått bäst i tester tillsammans med andra pulverdieter med väldigt lågt kaloriintag. Forskningen visar väldigt tydligt att de dieter med störst kaloriunderskott är de som leder till störst viktminskning på en bestämd tid. Ur den aspekten är därför VLCD bäst då få andra dieter har ett sådant stort underskott i energi men som ändå tillsätter de essentiella vitaminer och mineraler som kroppen behöver.

Kroppen kommer motarbeta dig

Historiskt har det varit en evolutionär fördel att ha energireserver att tillgå. Människan har inte alltid haft den tillgången på livsmedel (och skräpmat) som vi har idag. Bara det faktum att många ser det som en självklarhet att få äta något gott i TV-soffan är ett nytt fenomen.

Våra kroppar klarar inte av detta och med en mer passiv livsstil som vi många lever i så innebär det viktuppgång. Kanske ett av de största problemen här är att kroppen kommer ihåg hur mycket fettmassa man har haft.

Om man går ner i vikt kommer två problem uppstå som motarbetar ditt mål och som försöker få dig tillbaka till den största vikt du en gång vägt. Det första är att din ämnesomsättning kommer att sjunka vilket betyder att mängden mat du kan äta för att uppnå energibalans har sjunkit lite. Med energibalans menas att du varken går upp eller ner i vikt och äter så mycket energi som kroppen behöver (varken mer eller mindre).

Viktminskningen kommer också resultera i att din kropp producerar mer ghrelin, vilket är ett hormon som signalerar hunger. Din kropp kommer alltså berätta för dig genom hungerkänslor att du bör äta mer så att du kan återgå till hur du var innan. I kombination med en lägre ämnesomsättning blir detta lätt en utmaning och varför man bör känna till detta.

Tyvärr tyder mycket på att dessa nivåer inte anpassar sig över tid heller. Det blir en konstant kamp år efter år att behålla sin vikt. Men det behöver inte vara en jobbig kamp och när du är medveten om detta kan du välja att sitta kvar i förarsätet och bestämma själv. Hoppar du över i passagerare-sätet och låter kroppens hungerkänslor styra dig, är risken stor att du letar dig tillbaka efter att du slutat med måltidsersättning.

Väga sig vid viktminskning
Visste du att de som väger sig regelbundet tenderar att inte gå upp lika mycket i vikt? En bra vana för att lära sig hitta en ny balans.

Kroppens hormoner för mättnad (leptin) och hunger (ghrelin) vet helt enkelt inte alltid vad som är bäst för dig. Så ta kontrollen över din viktminskning och välj en sund livsstil efteråt. Gärna tillsammans med fysisk aktivitet och pulshöjande träning några gånger i veckan.

Det finns helt enkelt en anledning varför så många jojo-bantar. Man får inte släppa tyglarna bara för man närmat sig sin målvikt.

Det bör också tilläggas att det spelar ingen roll om du går ner i vikt snabbt med hjälp av måltidsersättning eller om du väljer en långsammare diet. Forskningen visar tydligt att du får samma effekter. Däremot kan en diet som lär dig att äta hälsosamt på vägen vara ett bättre alternativ för vissa. Då slår man ihop två kapitel i ett och man missar kanske inte de lärdomarna.

LCD – Low Calorie Diet

LCD är en annan diet där upplägget och tillvägagångssättet är väldigt likt VLCD men istället för att byta ut alla måltider mot måltidsersättare som i en klassisk pulverdiet så väljer man att byta ut en eller ett par måltider.

Fördelen med LCD mot VLCD är att det är inte lika mentalt jobbigt att gå på då du faktiskt även äter riktig mat. Du kan själv välja om du vill försätta dig i ketos genom att hålla dig borta från kolhydrater vilket förmodligen gör att du uppfattar dieten som lättare på sikt men samtidigt begränsas du hårt av vad du kan äta. Men det finns också mycket LCHF-inspirerad mat som man kan titta på.

LCD fungerar bra för dem som vill kunna gå ner i vikt med samtidigt vill ha en mer flexibel och förlåtande diet än VLCD. Här är det lättare att kunna luncha med jobbet, gå på kalas och liknande jämfört med om du skulle kört helt och hållet måltidsersättare. På så sätt fungerar LCD som pulverdiet bäst för vissa individer.

Nackdelen med LCD är att det tar längre tid att gå ner i vikt än vad det skulle gjort med VLCD. Däremot använder båda dieter måltidsersättare och båda metoderna är bra sätt att få till en viktminskning.

Träning bidrar till hållbar vikt

Träning vid Diet

Om VLCD är verktyget att snabbt gå ner i vikt så blir fysisk aktivitet och träning verktyget att hitta en hållbar lösning och samtidigt ge dig möjligheten att äta normalt och även möjligheten att unna dig godsaker ibland.

Om du inte är alls van att röra på dig eller att träna så är perioden du går ner i vikt en bra period att börja träna lite lätt. Omställning tar tid men att börja gå korta promenader under sin VLCD diet kommer göra att du vänjer kroppen och ditt sinne för att röra på dig. Styrketräning är också starkt rekommenderat då det kommer göra att du tappar mindre muskelmassa under din diet.

Har du ett gym som ligger 10-15 minuters promenad bort så kan du slå två flugor i en smäll genom att gå dit 3 gånger i veckan och köra ett snabbt helkroppspass på ca 30 minuter. Det går inte att understryka tillräckligt mycket hur viktig denna omställning är för dig som inte tränar något.

gammal man joggar
Det är aldrig försent att börja jogga och ett utmärkt sätt att höja energiförbrukningen.

När du gått ner i vikt och vant dig vid detta så kan du börja titta på alternativa träningsmetoder som joggning, löpning, cykling, simning, längre gympass, bodypump, klättring, crossfit eller vad som nu skulle kunna intressera dig. Det viktigaste med att välja en aktivitet är att försöka göra det roligt. Tävla mot sig själv eller en kompis i samma situation eller hitta någon aspekt som får dig att vilja träna och som gör det lättare att ta sig till träningspassen.

Om du tar måltidsersättning för att snabbt gå ner i vikt så kommer där inte finns massor med extra energi att utföra hårda och långa träningspass. Promenader, kortare joggingturer eller styrketräning går dock utmärkt att utföra.

Löpning är förmodligen den aktvitet som är lättast att utföra och som samtidigt ger enormt bra fördelar att förbränna energi. I början är detta en aktivitet som alla ovana känner är extremt jobbigt då konditionen sätter stopp genom att hjärta och lungor får kämpa på ett sätt som får en att nästan känna som man håller på att dö. Detta är jobbigt men det kommer också gå över och är snarare ett bevis på att kroppen är ur form och behöver tränas.

Är joggning för tungt så kör intervaller genom att gå och jogga. Är joggning lätt så kör intervaller med joggning och löpning där du blandar tuffare sektioner med vila i mellan. Detta är det snabbaste sättet att förbättra sin kondition på och gör att du snabbare når en fas där du kan träna på ett behagligt sätt.

tjejmilen
Tjejmilen är ett populärt lopp för kvinnliga motionärer i alla nivåer. Men det finns många andra lopp också som kan motivera.

Det finns många sätt att motivera sig själv på men att offentligt gå ut och säga att man ska träna inför något är inget dumt val. Vill du springa 10 kilometer så anmäl dig till ett lopp som ligger minst 12 veckor framåt i tiden och gå sedan ut med att du ska springa loppet. Gör det tillsammans med en vän så har du ytterligare hjälp då ni tillsammans kan hjälpa varandra under resan.

Sluta dock inte träna för att du når ditt mål. Sätt nya mål och justera träningen så att den hela tiden är rolig.

Det kan vara svårt att se det nu men träningen bidrar så mycket till en sundare livsstil och de flesta förstår inte det förrän de kommit dit. Även om träningen förbränner kalorier, gör att du mår väldigt bra och orkar mer, så gör det även mer än så då den samtidigt förhindrar dig från att äta mer onyttigt. Om du lägger ner 2 timmar på att förbereda dig på träning med mat, klädsel, utförandet av aktiviteten, transport och dusch efteråt så skulle en person som suttit i soffan under samma tid kanske vänt två gånger i köket för att se om där var något gott att äta.

Vanliga frågor och svar

En samling med vanliga frågor och svar om viktminskning, dieter och måltidsersättning.

 1. Vilken diet är bäst?
 2. Fungerar pulverdiet bra?
 3. Hur mycket vikt kan man gå ner som snabbast?
 4. Vilka resultat kan man förvänta sig?
 5. Är måltidsersättning dåligt?
 6. Vad är skillnaden på LCD & VLCD?
 7. Vad säger forskningen?
 8. Finns det färdiga viktminskningspaket?
 9. Finns det inte billigare måltidsersättning?

1. Vilken diet är bäst?

Allevo VLCD Soup
Allevo är en pulverdiet som finns som shakes och soppor. Detta är en av de bästa dieterna om ditt mål är att gå ner snabbt i vikt. Du hittar produktlänkar överst på sidan.

Den bästa dieten beror nog på vad du vill uppnå. Men om avsikten är att gå ner i vikt, är den bästa dieten den som du kan följa och som fungerar för dig. Det spelar en mindre roll om det är VLCD med måltidsersättning, LCHF, Viktväktarna eller något annat alternativ.

Vi är alla olika och föredrar olika tillvägagångssätt. En diet som fungerar för din kompis, kanske inte alls är den bästa dieten för dig av just den anledningen.

Den snabbaste dieten som fungerar på nästan alla människor är dock VLCD med måltidsersättning. Forskning på dieter visar att de som följer det upplägget gå ner snabbast i vikt.

Exempel på VLCD-dieter är Allevo, Naturdiet, Nutrilett m.fl.

2. Fungerar pulverdiet bra?

Pulverdieter som baseras på måltidsersättning där du får i dig näringsämnena fungerar väldigt bra. Studier visar tydligt att det är ett effektivt sätt att snabbt gå ner i vikt och där få andra metoder kan mäta sig.

Det största problemet i praktiken är dock att en pulverdiet inte är en livsstil man kan fortsätta på för alltid. Det är ett verktyg för att ta sig från vikt A till B. Om du vill kvar på målvikten du nått eller fortsätta med viktminskningen så bör du byta ut måltidsersättningen mot bra mat.

Många återgår till sin tidigare livsstil med att äta god mat och även skräpmat. Med en sänkt ämnesomsättning och ökad hunger (för man gått ner i vikt) kommer kilona tillbaka väldigt fort. Man kan alltså bara se viktminskningen i sig som ett delmål av en sundare och hållbar livsstil.

3. Hur mycket vikt kan man gå ner som snabbast?

Gå ner mycket i viktDet beror på hur mycket fett du har på kroppen och hur stort underskott av energi du kan hamna på. Frågan är ganska komplex och man hade enkelt kunna skriva en hel artikel om det.

Du kan styra hur mycket energi din kropp behöver genom att röra på dig. En normal person som inte tränar men som rör sig lite under dagen hamnar ofta på 2200-2500 kcal beroende på kroppsstorlek. Men detta varierar kraftigt så det bästa är att försöka identifiera var man själv ligger för att kunna ta reda på hur mycket vikt du kan gå ner.

För enkelhetens skull säger vi att du har 2500 kcal i ämnesomsättning per dag och om du äter den mängden energi så ligger du i energibalans. Om du springer en mil ökar kroppens energibehov och du måste nu äta kanske 3200 kcal för att ligga i energibalans. Det är så du kan styra hur mycket energi din kropp behöver.

Genom att äta mindre mat än vad kroppen behöver (t.ex. genom måltidsersättning) uppstår ett underskott. Kroppen kommer tvingas använda andra energikällor där målet är att använda fettet på kroppen.

Men hur mycket energi du kan utvinna från ditt fet beror på hur mycket fett du har på kroppen. Väldigt förenklat kan man säga att du kan utvinna 70 kcal för varje kilo kroppsfett du har om dagen. Om du har 10 kilo kroppsfett så kan du alltså utvinna 700 kcal från detta varje dag.

Om du kan räkna ut hur mycket kroppsfett du har på kroppen. Multiplicera det med 70 kcal så får du en ungefärlig siffra av hur mycket underskott du kan ligga per dag. Eftersom ett kilo kroppsvikt motsvarar ca 7000 kcal kan du räkna ut hur lång tid det tar att gå ner ett kilo kroppsfett.

Lek med tanken att du har en energibalans på 3000 kcal för du tränar och rör dig lite. Samtidigt har du 30 kg kroppsvikt och känner att du behöver gå ner i vikt. Varje dygn kan ditt fett frisätta 30 × 70 = 2100 kcal. Du behöver alltså bara äta ca 900 kcal varje dag och kunna gå ner ca 2 kilo kroppsfett i veckan (2100 × 7 dagar = 14700 kcal).

Räkneexemplen ovan är teoretiska och ungefärliga.  Men är tillräckligt bra för att du ska kunna få en uppfattning.

4. Vilka resultat kan man förvänta sig?

Om du väljer att äta måltidsersättning och följa en VLCD-diet kan du förvänta dig ett riktigt bra resultat oavsett hur mycket eller lite du väger.

Om du däremot inte har en stor övervikt utan mest vill putsa till några kilon så är det bättre att ta måltidsersättning för att ersätta ett eller två av dagens mål. En fullständig VLCD-kur blir lättare att argumentera om du vill gå ner mer än 10 kilo i kroppsfett.

Resultatet du kan uppnå beror på hur mycket du väger idag, hur mycket kroppsfett du har och hur mycket du rör på dig. Det finns de som beskrivit en viktnedgång med VLCD på över 4 kilo kroppsfett i veckan.

Däremot är det nog mer normalt att man kan förvänta sig 1-2 kilo kroppsfett i minskning men där din vikt sjunker mer i början då du minskar på kolhydraterna vilket normalt sätt binder vatten i kroppen.

5. Är måltidsersättning dåligt?

Måltidsersättning är absolut inte dåligt utan är snarare väldigt nyttigt. Det är proteinrik mat med mycket näringsämnen, vitaminer och mineraler. Däremot är de energisnåla.

Att ligga på ett stort underskott i energiintag under en lång tid kan försätta din kropp i svält. Det är därför viktigt att du följer de anvisningarna som ges på förpackningen. Vanligtvis kör man VLCD i 2-3 veckor, tar en paus och upprepar kuren tills man fått det resultat man önskar.

Om kroppen inte alls kan tillgodose sitt behov av energi så blir det problematiskt. Om du inte är överviktig utan kanske snare motsatta och väljer att följa en VLCD-kur så kan effekterna bli farliga.

6. Vad är skillnaden på LCD & VLCD?

Skillnaden mellan dessa två är att man med VLCD ersätter alla måltider med måltidsersättning, medan man med LCD endast ersätter en eller två av huvudmåltiderna.

En VLCD-kur består ofta av att man under dagen tar 5-6 måltider med ca 100-130 kcal per portion. Totalt sätt ska inte den totala energin gå över 800 kcal för att det ska räknas som en väldigt kalorisnål diet.

Det är helt enkelt två olika sätt att banta på och där LCD är betydligt mer förlåtande för sociala obligationer som kalas och andra träffar. Men det är heller inte lika effektivt.

7. Vad säger forskningen?

Forskningen som finns stärker de argument om att VLCD och måltidsersättning är det snabbaste sättet att gå ner i vikt.

Om man däremot levt ett ohälsosamt liv så får man inte automatiskt de verktygen som behövs för att bibehålla sin vikt. Vi har upprepat detta många gånger på denna sida, men det är också en av de stora nackdelarna med VLCD.

När det kommer till att gå ner i vikt och få ett effektivt resultat så är pulverdieten bäst. Den ger heller inte sämre hormonella värden eller gör det svårare att bibehålla vikten om personerna efter viktnedgången följer samma diet.

8. Finns det färdiga viktminskningspaket?

Allevo, Naturdiet och Nutrilett är mer eller mindre färdiga viktminskningspaket. I varje låda ingår ett antal portioner och sedan är det bara välja hur länge man vill gå på dieten för att räkna ut hur många lådor man behöver.

Du hittar dessa produkter överst på sidan.

9. Finns det inte billigare måltidsersättning?

Måltidsersättning är förhållandevis billigt som det är och bör ses som en ersättning av den mat du normalt sätt skulle ätit.

Totalt sätt brukar kostnaden hamna runt 50 kronor per dag vilket är betydligt lägre än vad de flesta lägger på livsmedel för en månad.

Så valde vi ut bästa måltidsersättningen

Den bästa måltidsersättningen kan rationellt väljas ut baseras på näringsämnen och pris, men där finns fler faktorer som har betydelse. Faktorer som kräver att man tar hänsyn till vad t.ex. konsumenterna som testat produkterna tycker.

Faktorer som är intressanta att titta på är följande:

 • Näringsämnen – Kan måltidsersättningen användas i VLCD?
 • Priset – Hur dyr är produkten och vad kostar varje portion
 • Smak – Hur bra smakar produkten egentligen
 • Smakalternativ – Hur många alternativ kan man variera sig på
 • Användning – Om den är lätt att blanda eller dosera

Med hjälp av att läsa på om produkterna och sätta sig in i vad konsumenterna faktiskt tycker om de olika alternativen av pulver så har vi kunnat presentera den bästa måltidsersättningen.

Källor / Tester

Källor och tester som används för att presentera de bästa produkterna och tips för en bra och hållbar viktnedgång.

 • Meta-analys av olika dieter – 2014 – Traningslara.se
  Sammanställning gjord av Jacob Gudiol och Ola Wallengren. Jacob som är väl insatt i träning, kost och hälsa baserat på vetenskapliga studier samt forskning bidrar med problematiken kring alla dieter och varför hållbarhet är ett problem oavsett vilken metod du använder dig av. Ola Wallengren är i diet-sammanhang väldigt känd för att genom VLCD-diet inte bara lyckats bibehålla sin muskelmassa utan även öka den. Kontentan med att långsiktigt förändra sin kost och hälsa framgår tydligt i artikeln.
 • VLCD och LCD i fokus – 2014 – Hälsoliv / Expressen
  Genomgång av VLCD och LCD som är snabba dieter för att på kort tid bli av med många extrakilon inför t.ex. sommaren. I artikeln återges synen på VLCD av dietisten Sofia Antonsson och överläkaren Stephan Rössner. Dieterna och måltidsersättningen framställs som effektiva men något tråkiga metoder för att gå ner i vikt snabbt. Samma problematik om bibehållen vikt och bra matvanor efter dieten framställs som det största problemet vilket gäller alla dieter.
 • VLCD bästa dieten för snabb viktminskning – 2012 – Traningslara.se
  Träningslära går igenom iTrim och hänvisar även till en nyligen gjord studie där VLCD var den diet som visade sig ge snabbast och bäst nedgång i vikt både kortsiktigt men även sett till ett år efter dietens start. Problematiken med att hitta en hållbar kost och livsstil för att bibehålla sin vikt återfinns även här. Även om VLCD visat sig vara bäst i test tillsammans med måltidsersättning så är det inte utan problem oavsett vilken diet man väljer att hålla kvar vid sin nya vikt. Du kan även läsa om samma studie hos Karolinska Institutet.