Bästa Måltidsersättning

Bästa Måltidsersättning

Funderar du på att köpa måltidsersättning för att gå ner i vikt? Vi har granskat produktalternativen för att se vilka som är bäst.

Måltidsersättning innebär att du ersätter en till alla måltider om dagen med syftet att minska energiintaget och gå ner i vikt. VLCD, LCD och 5:2-dieten är exempel på dieter som använder sig av just måltidsersättning i form av pulvershakes, soppor eller liknande.

De bästa måltidsersättarna ger dig ett bra tillskott av protein, vitaminer och mineraler så du får i dig alla näringsämnen du behöver.

Här nedanför går vi först igenom de bästa måltidsersättningarna på marknaden och jämför dem med flera andra alternativ så att det blir lättare för dig att göra ett bra köp.

Diet Shake Less Sugar – Bästa Måltidsersättare

Diet Shake Less Sugar
 • Bästa Valet 2023
 • Ersätt en eller flera måltider för viktnedgång
 • Flera goda smaker att välja mellan
 • Endast 90 kcal per portion
 • 17 gram protein per portion
 • Bra med vitaminer & mineraler
 • Priser
 • Egenskaper
188 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
188 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
Energi90 kcal (per. port)
Fett0.7 g
Kolhydrater2.7 g (2.7 g socker)
Fiber2.9 g
Protein17 g

Diet Shake Less Sugar är en av de bästa måltidsersättare för 2023 med bra näringsinnehåll och näringsinnehåll.

Precis som namnet antyder så innehåller produkten väldigt lite socker, men även kolhydrater rent generellt. Det gör att produkten passar in i många dieter som försöker minimera kolhydratsintaget.

Det är också en av de kompletta måltidsersättare som har mest protein per portion.

Protein och kalorier

I de flesta smaker får du över 17 g protein per portion och antalet kalorier varierar mellan 83 – 87 kcal beroende på smak. Det gör Diet Shake Less Sugar sopar mattan med de flesta konkurrenterna.

En bra proteinnivå är viktigt för att inte tappa onödigt mycket muskelmassa vid viktnedgång. Här kommer Diet Shake Less Sugar nära de 20 gram som ofta rekommenderas. Blandar du din portion med mjölk når du nivåerna med råge och dessutom blir måltiden godare.

Kolhydraterna och sockermängden är i flera smaker angivet till endast 2,7 g per portion och även detta är bra värden. Det gör att produkten lämpar sig väldigt bra för VLCD och andra ketogena dieter. Det är dock värt att notera att även många smaker har lika värden så sticker Chocolate Brownie ut med något sämre värden.

Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler är också viktigt att analysera. Om du ska byta ut måltider vill du såklart få i dig det som du normalt skulle fått från vanlig kost. Diet Shake Less Sugar presterar klart godkänt här och har väldigt många mineraler. De har flera viktiga som Vitamin A, B6, B12, C och D3 men här finns också lite förbättringspotential.

Att byta ut alla dagens måltider mot endast Diet Shake Less Sugar gör att du kanske missar vissa näringsämnen vilket kan bli ett problem efter en längre tids användning. Således är produkten inte optimal för VLCD där du ersätter just alla måltider för att gå ner i vikt så snabbt som möjligt.

Om du däremot är på jakt efter en måltidsersättare för att byta ut 1-2 måltider så är Diet Shake Less Sugar ett riktigt bra val.

Smaker

Diet Shake Less Sugar olika smakerDiet Shake Less Sugar kommer i fem olika smaker och alla är väldigt goda sett till konsumenter som testat.

Smakerna har ändrats lite över åren som produkten varit aktiv.

Chocolate Brownie  är en klassiker och har en tydlig smak av choklad. Salted Caramel försöker hitta den optimala mixen av sött och salt. Avslutningsvis är den sista klassiska smaken Vanilla Apple Pie som smakar förvånansvärt likt äpplepaj med vaniljsås där lukten är identisk enligt våra tester.

Andra smaker som finns att få idag är Blåbär och chokladsmak som är sötad med Stevia vilket kan vara ett bra val för dig som föredrar det mer ”naturliga” sötningsämnet.

Slutsats

Priset per portion är inte det lägsta bland pulvershakes och måltidsersättning vilket såklart kan ses som en nackdel. Samtidigt är det dock få andra produkter som har så bra nivåer av protein och lite socker. Du får också i dig de flesta nödvändiga vitaminer och mineraler samtidigt som smakerna fått riktigt bra betyg.

Det är på dessa grunder som vi anser att Diet Shake Less Sugar är den bästa måltidsersättaren för 2023.

Varje förpackning innehåller 15 portioner så för att byta ut 2 måltider om dagen under en månads tids behöver du köpa 4st paket.

Naturdiet Low Sugar Drinkmix – Bäst för VLCD

Naturdiet Low Sugar Drinkmix
 • Bra Produkt 2023
 • Mycket bra val för VLCD
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Heltäckande för vitaminer och mineraler
 • Kan ersätta alla måltider
 • Bra pris per portion
 • Priser
 • Egenskaper
Vi saknar priser för denna produkten just nu.
Energi110 kcal (per. port)
Fett1.5 g
Kolhydrater10,8 g (6.1 g socker)
Fiber3,9 g
Protein12 g

Naturdiet har länge varit en av de främsta tillverkarna av måltidsersättning och deras nya produkt med mindre socker är snäppet bättre än deras original version.

Det är en drinkmix i form av pulver som blandas med vatten till en shake. Det är avsett att ersätta alla dagens måltider för att snabbt gå ner i vikt. Kvinnor tar 5 portioner per dag och män 6 portioner per dag för totalt 550 – 660 kcal.

Intaget kvalificerar sig som VLCD (< 800 kcal / dag) vilket även innebär att du kan förvänta dig en kraftig viktminskning om du väljer att att följa det upplägget. Att ge sig på en ketogen diet innebär dock vissa sidoeffekter vilket du kan läsa mer om längre ner i artikeln.

Protein och kalorier

Protein per portion är 12 gram vilket är i lägsta laget enligt den forskning finns. Det innebär att kvinnor får i sig 60 gram protein per dag medan män får i sig 72 gram protein per dag om man följer dieten enligt anvisningar.

För att minska förlusten av muskelmassa vid viktnedgång vill du gärna få i dig mer än 2 gram protein per kilo kroppsvikt. Givetvis vill man gärna kombinera det med styrketräning men det rådet ligger bortom betyget för själva måltidsersättningen.

Kalorimängden är bra men vi hade rekommenderat att ta extra proteintillskott. Det finns bra proteinpulver som innehåller endast protein och aminosyror som kan användas för detta.

Du får i dig ganska mycket kolhydrater för att det ska vara en optimal produkt för ketogen diet. Efter 6 portioner kommer du ha fått i dig ca 65 gram kolhydrater vilket är i högsta laget för att bibehålla ketos.

Vitaminer och mineraler

När det kommer till vitaminer och mineraler så presterar Naturdiet väldigt bra. Du kommer få i dig tillräckligt för att under en tid gå endast på pulvershakes från dem.

Det är också ett krav för att vi ska kunna rekommendera tillskottet för VLCD att det känns heltäckande för de essentiella vitaminer och mineraler som inte kroppen på egen hand kan skapa.

Smaker

Naturdiet Low Sugar Drinkmix - med smak av päron och vaniljValet av smaker är begränsat för Naturdiet Low Sugar Drinkmix. Det fin choklad och päron-vanilj att välja på.

Smakerna anses överlag vara bra från de omdömen vi sammanställt. Det är dock värt att tänka på att många betygsätter det utifrån sina erfarenheter av pulverdiet och pulvershakes. Det är sällan jämförbart med vanlig mat och har man inte tidigare använt måltidsersättning är det rimligt att anta att man behöver en period där man vänjer sig något.

Det är inte ovanligt att man går från att tycka att det är mindre gott till helt okej bara på en vecka.

Slutsats

Naturdiet Low Sugar Drinkmix är ingen dum produkt om du vill gå ner i vikt snabbt och följa VLCD utan är kanske det bästa alternativet. Det går även att använda som måltidsersättning där du byter ut en eller flera måltider under en dag (vanligtvis känt som LCD).

Produkten har bra näringsvärden i form av vitaminer och mineraler och täcker behoven relativt bra. Energiintaget fördelat över protein, kolhydrater, fetter m.m. är dock inte optimalt. I vårt tycke är det för lite protein och onödigt mycket kolhydrater för en produkt avsedd för ketogen diet.

Även om vi tycker att produkten varit bättre med högre proteininnehåll så är det överlag en bra produkt som fungerar bra som måltidsersättare för den som vill gå ner i vikt. Kombinera med extra proteintillskott och du har ett riktigt bra upplägg för viktnedgång med VLCD.

Om du ska ersätta alla måltider med Naturdiet och det finns 25 portioner per förpackning behövs det 5st paket (lådor) för tre veckors diet.

Diet Shake – Bra Måltidsersättare

Diet Shake
 • Bra Produkt 2023
 • Bra mängd protein per mängd kcal
 • Toppbetyg av konsumenter som provat
 • Många smaker att välja mellan
 • Går att blanda med både mjölk och vatten
 • Berikad med vitaminer, mineraler & antioxidanter
 • Smakgaranti utlovas
 • Priser
 • Egenskaper
269 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
269 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
Energi99 kcal (per. port)
Fett0.8 g
Kolhydrater6 g (6 g socker)
Fiber3.1 g
Protein14.3 g

Diet Shake är en måltidsersättning som tagits fram av Svenskt Kosttillskott som fått toppbetyg av konsumenter som testat den.

Tack vare flera goda smaker, bra näringsinnehåll och relativt mycket protein sett till mängden kalorier så är detta en av de bästa måltidsersättarna du kan köpa.

Protein och kalorier

Diet Shake finns i en mängd olika smaker och beroende på vilken smak du väljer så varierar sig innehållet något lite.

Mängden protein per portion ligger vid 14-14,4 g och antalet kalorier varierar mellan 90-99 kcal beroende på smak du väljer. Det rör sig alltså om mycket små skillnader vilket är bra för konsumenten.

I jämförelse med Diet Shake Less Sugar så har denna mer kolhydrater och sockerarter. Även detta varierar mellan ligger runt 6 gram per portion. Det är fortfarande väldigt lågt och bra värden för någon som vill följa en ketogen diet som t.ex. VLCD.

Vitaminer och mineraler

Diet Shake har ett brett register av vitaminer och mineraler. Men varken mängden eller helheten är lika bra som i renodlade produkter avsedda för pulverdieter.

Det innebär att Diet Shake inte är lämpligt att ersätta alla måltider med utan bättre för att ersätta 1-2 måltider på dagen. Det är alltså inte rekommenderat att enbart förlita sig på Diet Shake om du vill följa VLCD eller något liknande pulverdiet där du ersätter alla måltider för en snabb viktminskning.

Smaker

Diet Shake Måltidsersättning - olika smakerUtbudet av smaker är en av Diet Shakes främst styrkor då du har hela 8 st varianter att välja på.

Konsistensen och upplevelsen varierar en del då många av smakerna har torkade fruktbitar i sig. För den ovane kan det kännas konstigt när man skakat sin shake och det känns som där är klumpar kvar men det är alltså fruktbitar.

Både smakerna och fruktbitarna uppskattas mycket av de konsumenter som testat produkten och lämnat omdöme. Även vi på redaktionen har testat produkten och tycker helt klart att det goda omdömet är välförtjänt.

De flesta väljer att blanda sina shakes med mjölk för att få en mustigare och godare smak som påminner mer om milkshake. Det drar upp mängden kalorier vilket kan vara på gott och ont beroende på vad du vill åstadkomma.

Slutsats

Diet Shake är en bra måltidsersättare med ett bra förhållande mellan mängden protein och kalorier. Den innehåller många vitaminer och mineraler där det dagliga rekommenderade innehållet (RDI) ofta ligger över 20% per portion.

Styrkan i produkten ligger i att det är en mycket god och uppskattad måltidsersättning med bra mängd av protein per mängd kalorier. Däremot har den inte så mycket vitaminer och mineraler som behövs för att du kan ersätta alla måltider med detta över en längre tid utan att riskera att få brist på något.

För dig som endast vill ersätta 1-2 måltider per dag eller ha ett mycket nyttigt mellanmål så är Diet Shake en mycket bra produkt. Tycker du dessutom att den är godare än Diet Shake Less Sugar så är det förmodligen det bästa valet du kan välja.

En förpackning innehåller 15 portioner så du behöver köpa 4st paket om du vill ersätta 2 måltider per dag under en månads tids.

Allevo VLCD Shake – Bra val för VLCD

Allevo VLCD Shake
 • Bra Produkt 2023
 • Bästa måltidsersättare för VLCD
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Snabb viktminskning över 2-3 veckor
 • Goda smaker och möjligheter att välja soppor för omväxling
 • Under 600 kcal i dagligt intag
 • Priser
 • Egenskaper
163 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
199 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
199 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
199 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
Energi115 kcal (per. port)
Fett2.4 g
Kolhydrater12 g (5.9 g socker)
Fiber2.8 g
Protein9.9 g

Allevo VLCD Shake är en av de mest populära måltidsersättarna för den som vill gå på en ren pulverdiet för att snabbt gå ner i vikt.

Måltidsersättaren är specifikt framtagen för VLCD och fått väldigt bra betyg av konsumenter som testat och använt den för viktminskning.

Protein och kalorier

Varje portion av Allevo VLCD Shake ger dig ett intag på 9,9 gram protein och 115 kcal.

Tanken är att du ska kunna ersätta alla måltider under dag med 5 portioner per dag för ett totalt intag på 575 kalorier.

Precis som andra VLCD-produkter tycker vi att mängden protein är få lågt vilket kommer resultera i att du tappar mer muskelmassa än vad du hade behövt göra om intaget av protein var högre.

Det är därför inte dumt att kombinera intaget med ytterligare tillskott av protein och då är rent proteinpulver mycket effektivt sett till kaloriintaget. Där riskerar du heller inte att påverka din ketogena diet om du endast ökar proteinintaget.

Mängden kolhydrater i produkten är också relativt högt med 12 gram per portion. Om man ersätter alla måltider får man i sig 60 gram kolhydrater vilket är i högsta laget och dessutom mer mängd än proteinet.

Fördelen med relativt höga nivåer av kolhydrater är att det blir lättare att påbörja en diet då kroppen inte får samma strama strypning av kolhydrater. Samtidigt ger det inte mycket utrymme och spelrum för att ligga kvar i ketos vilket man vill under en ketogen diet.

Vitaminer och mineraler

När det kommer till vitaminer och mineraler är Allevo VLCD Shake en mycket bra måltidsersättare. I och med att du ska kunna ersätta alla måltider per dag och enbart köra pulverdiet i 3 veckor så krävs det att näringsinnehållet är bra.

Smaker

Allevo VLCD - Forest Fruit (skogsbär)Allevo VLCD Shake finns i tre smaker som är Banan & Hallon, Choklad och Skogsbär.

Betygen för produkten skvallrar om att det överlag är goda smaker även om inte alla är lika förtjusta i produkten.

Är man ovan och aldrig provat måltidsersättare som bantningspulver är det inte ovanligt att man reagerar med att det känns väldigt tråkigt. Det är heller inte ovanligt att ens åsikter om smaken förändras till det mycket bättre efter en tids användning.

Slutsats

Allevo VLCD Shake har varit en av de mest populära pulverdieterna för de som vill göra en snabb bantningskur med VLCD.

Vi tycker generellt att produkten är bra även om det kanske borde haft lägre nivåer av kolhydrater och ökat proteininnehållet. Det hade gett en bättre balans för en ketogen diet.

Mineralerna och vitaminerna är bra så det är inga problem att köra en kur under 3 veckor med endast måltidsersättaren vid 5 tillfällen per dag. På så sätt är produkten ett bra val för den som önskar att ersätta många eller alla måltider per dag.

Men det kvarstår ändå att det inte är fel att köpa till extra proteintillskott och då gärna ett alternativ som endast innehåller protein.

En förpackning av Allevo VLCD Shake innehåller 24 portioner. Om du ska ta 5 per dag behöver du minst 5 paket för att det ska räcka en 3 veckors kur.

Nutrilett Quick Weightloss Shake – VLCD-alternativ

Nutrilett Quick Weightloss Shake
 • Bra Produkt 2023
 • Ett av de bästa VLCD-produkterna
 • Finns i flera smaker och 15-pack samt 25-pack
 • En portion innehåller 110-112 kcal
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Kan ersätta alla måltider under 2-3 veckor
 • Kan ge viktminskning på flera kilon i veckan
 • Priser
 • Egenskaper
169 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
329 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
329 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
Energi112 kcal (per. port)
Fett2.5 g
Kolhydrater14 g (9.6 g socker)
Fiber3.6 g
Protein12 g

Nutrilett Quick Weightloss Shake är för många det självklara valet om de vill ta vad som i vardagligt tal ofta benämns som bantningspulver.

Måltidsersättningen från Nutrilett har fått bra betyg från konsumenter som testat och är anpassat för att kunna ersätta alla måltider under dagen vilket då ger ett intag på totalt 610 kcal.

Protein och kalorier

Näringsinnehållet per portion är bra även om proteinnivåerna på 12 g påminner mycket om andra VLCD-produkter.

Precis som då tycker vi att det är för lågt om man ska ta 5 portioner måltidsersättning per dag och endast få i sig 60 g, något som är på tok för lite om du vill minimera muskelförlust vid viktnedgång. Rekommendationerna är 2-3 g per kilo kroppsvikt i kombination med styrketräning för att bibehålla så mycket styrka som möjligt.

Även kolhydraterna är i lite väl många med 14 g per portion. Det innebär 70 g totalt per dag efter 5 måltider med Nutrilett Shakes. Vi tycker det är lite för mycket för en ketogen diet som VLCD där man vill minimera kolhydratsintaget.

I praktiken fungerar det oftast bra eftersom intaget sprids ut så kommer energiförbränningen ändå vara fokuserad på fett (ketogen förbränning). Däremot är marginalerna små och det är onödigt. Det hade varit bättre om de istället innehöll mer protein.

Vitaminer och mineraler

När det kommer till vitaminer och mineraler så presterar Nutrilett Quick Weightloss Shake väldigt bra vilket är ett krav för en renodlad VLCD-produkt som ska fungera att ersätta alla måltider med.

Oavsett om man tittar på järn, magnesium, kalcium eller vitaminer som B, C och D så täcker produkten in behovet bra. Det är således liten risk att helt förlita sig på måltidsersättningen under 3 veckor för snabb viktminskning.

Smaker

Nutrilett VLCD-produkt - smak jordgubbNär det kommer till olika smaker så har du möjligheten att välja mellan Choklad, Jordgubbe och Vanilj. De säljs i 15- & 25-pack.

Produkten har fått bra betyg av de som recenserat dem och smaken lyfts av många fram som god. Vi antar dock här att det är baserat på en uppfattning om hur dessa produkter ska förhålla sig i smak och konsistens.

Om du är ovan vid måltidsersättning och aldrig provat är det inte ovanligt att man uppfattar smaken som mindre god från pulverdieter. Något man dock snabbt vänjer sig vid.

Slutsats

Nutrilett Quick Weightloss Shake är en måltidsersättning som är ett bra alternativ för dig som vill snabbt gå ner i vikt.

Vi tycker dock VLCD-portionerna kunde haft mer protein per portion och mindre kolhydrater för att minimera risken att man går in och ut ur ketos (ketogen förbränning) om man skulle få i sig kolhydrater från annat håll.

Mängden vitaminer och mineraler är dock bra i bantingspulvret och lämpar sig för att köra längre kurer på t.ex. 3 veckor innan man äter vanlig kost. Kombinerar man det med extra proteinpulver har man ett riktigt bra upplägg.

För att fullfölja en VLCD-period på 2-3 veckor behöver du minst 5 portioner per dag under 14-21 dagar vilket rekommenderar att du köper minst 3st paket med 25 portioner i.

Modifast LCD – Populär måltidsersättning

Modifast LCD
 • Mycket populär måltidsersättning
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Bra nivåer av vitaminer & mineraler
 • Många smaker att välja på
 • Priser
 • Egenskaper
Vi saknar priser för denna produkten just nu.
Energi215 kcal (per. port)
Fett4,4 g
Kolhydrater28 g (7,1 g socker)
Fiber4,1 g
Protein13,7 g

Modifast LCD är en måltidersättning med alla näringsämnen som du ska behöva och säls i paket om 8 portioner.

Deras pulvershakes är tänkt som en pulverdiet där du kan ersätta antingen en enskild måltid med en påse. Du kan också ersätta alla måltider på en dag med 4 portioner för en snabb viktminskning.

Måltidsersättningen från Modifast blandas med 2-2,5 dl vatten i en shaker eller glas. Du kan efter blandningen även värma upp drycken till max 60 grader om du föredrar att dricka något varmt.

Protein och kalorier

Varje portioner av Modifast innehåller 215 kcal vilket är relativt mycket jämfört med andra måltidsersättningar, men med endast 4 portioner som mest per dag blir intaget 860 kcal vilket inte är extremt mycket mer än andra alternativ.

Mängden protein är tyvärr inte speciellt bra med endast ca 14 gram per portion eller totalt 56 gram för alla fyra måltider.

Vitaminer och mineraler

Mängden vitaminer och mineraler i Modifast är bra där du kommer få i dig tillräckliga nivåer av det mesta om väljer att ta 4 portioner per dag. Det finns dock undantag där t.ex. biotin endast når upp till 19% av RDI per portion.

Smaker

Modifast LCD - jordgubbe pulverModifast har lyckats bra med sitt utbud av smaker där det finns en stor variation att välja på. Kombinationen av bra smaker och variation är uppskattat av många som väljer att följa en pulverdiet.

Deras pulverdrycker finns i smakerna Potatis/Purjolök, Vanilj, Kaffe, Jordgubb och Hallon.

Det går även att variera detta med andra alternativ än pulver där t.ex. chokladpudding och gröt är bra exempel.

Slutsats

Modifast är en populär måltidsersättning som även säljs hos många svenska apotek. Kanske är det just därför den växt i popularitet genom åren.

Modifast är varken den billigaste måltidsersättningen eller de bästa sätt till kalorier och protein. De har en orimligt stor andel kolhydrater i förhållande till protein och balansen känns inte bra för att maximera möjligheten att behålla muskelmassa eller ligga i ketos.

Trots detta väljer många Modifast och det finns många nöjda konsumenter som gått ner i vikt med Modifast. Varierade smaker, bra alternativ och lättillgängligheten i apotek kanske är bidragande faktorer här.

Core Frukost Meal – God shake till frukost

Core Frukost Meal
 • Populär måltidsersättning för frukost
 • Tre goda smaker att välja på
 • Mycket bra med protein (20g)
 • Knappt 200 kcal per portion
 • Bra nivåer av vitamin D3

Priser för Core Frukost Meal

109 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
109 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Core Frukost Meal är en måltidsersättare tänkt att användas som frukost eller mellanmål under dagen.

Det är en pulverdryck som du skakar fram i din shaker och du får bäst resultat om du blandar med mjölk. Både konsistens och smak blir mustigare jämfört med vatten.

Här får du en bra start med protein vilket är uppskattat för den fysiskt aktive samtidigt som du får lite energi att stå dig på fram mot lunch. Det är relativt energisnålt men designat för att ge så bra mättnadskänsla som möjligt.

Protein och kalorier

Varje portion av Core Frukost Meal har ett energivärde på 194-199 kcal beroende vilken smak du väljer och en stor del av detta uppgörs av protein på ca 20 g.

Proteinmängden gör att det blir en bra måltid för den som tränar mycket och vill få en proteinrik start på dagen. Speciellt bra blir det om du blandar med mjölk då du genom det får i dig ytterligare.

Vitaminer och mineraler

En bra måltidsersättning ska mer eller mindre ha alla nödvändiga vitaminer och mineraler som kroppen som behöver. Detta är tyvärr inte något Core Frukost Meal ger.

Det är endast av vitamin C och D samt mineralen krom som du får i dig 100% av det dagliga rekommenderade intaget. Det är förvisso bra att de stärkt upp produkten med vitamin D som normalt är något många får låga nivåer av under vinterhalvåret.

Smaker

Core Frukost Meal - olika smakerCore Frukost Meal finns i tre olika smaker i form av Blåbär/Vanilj, Jordgubb/Hallon och Äpple/Kanel.

Smakerna beskrivs som väldigt goda men som i andra sammanhang är smak väldigt subjektivt.

Där är inga stora skillnader i näringsinnehåll mellan smakerna vilket är bra. Det gör det klart lättare att bara välja den smaken man gillar mest.

Slutsats

Core Frukost Meal är på många sätt en bra start på dagen för dig som letar efter en nyttig och proteinrik frukost. Här fungerar den som måltidsersättare och ser även till att nivåerna av D-vitamin ligger på bra nivåer under hela vinterhalvåret.

Produkten saknar dock många näringsämnen som vi behöver få i oss och det blir viktigt att du får i dig det från annan mat. Att endast ersätta frukosten med detta är förmodligen lugnt även om du gör det varje dag.

Om du däremot börjar ersätta fler måltider blir det väldigt viktigt att de erbjuder det som en komplett måltidsersättning bör göra.

Bästa måltidsersättare har allt

pulverdiet som har alltEn måltidsersättare som är avsedd att användas för viktminskning har så mycket energi som möjligt från protein. Kolhydrater finns det helt enkelt inte plats för och fett behövs det inte nämnvärt mycket av.

Proteinet är kroppens byggstenar vilket gör det till den viktigaste energikällan vid viktnedgång. Ju mer protein och styrketräning du lyckas få av under en diet för viktminskning, desto mindre muskelmassa tappar du.

Studier och tester visar även att när du ligger på ett energiunderskott ökar kroppens behov av protein för att kunna bibehålla muskelmassa.

Om du styrketränar samtidigt som du går på ett stort kaloriunderskott för att gå ner i vikt så rekommenderas 2,5-3 gram protein per kilo kroppsvikt. Här har studier även visat att det t.o.m. går att bygga lite muskelmassa trots underskottet.

Förutom att ha den största delen av energi från protein så bör en måltidsersättare vara rik på vitaminer, aminosyror och andra essentiella ämnen som vi normalt får i oss genom föda. Det är också just denna aspekt som gör att vanligt proteinpulver är väldigt dåligt att använda som måltidsersättare. Proteinpulver är avsett att främst användas som extra tillskott av protein för de som tränar eller som behöver ett extra tillskott. Här kan även nämnas många av de goda proteinbars som hjälper en att uppnå hög proteinnivå och kan samtidigt vara en källa till energi.

Även om de bästa måltidsersättarna har väldigt mycket vitaminer och mineraler där doserna är mer än vad RDI (Rekommenderat dagligt intag), så är kosten ändå inte så allsidig och ännu en anledning till varför det är bra att ta paus från dieten och pulvret efter 2-3 veckor och äta normal föda.

Om du ska jämföra produkter så är de med mest protein per portion och minst kolhydrater (socker) de bästa. Däremot kanske de inte smakar bäst och det är en övervägning du som användare måste göra. Som tur är finns det ofta många kundrecensioner som kan hjälpa dig och avgöra vilka smaker som är godast.

Tittar man på tester så är de måltidsersättare som fått bäst i test de med minst socker och mest protein. Detta är i enlighet med den forskning som styrker att protein är det viktigaste energikällan under sådana förhållanden.

Smakerna är ofta något man vänjer sig med också. Efter några dagar kan smaker som inte varit någon succé uppfattas som okej och betydligt lättare att ta.

Att dricka pulver-shakes och ta måltidsersättning för att gå ner i vikt är effektivt för de flesta, men ska endast se som första kapitlet i boken till ett hälsosammare liv. Det är inte en quick fix, men däremot en möjlig raketstart mot ett hälsosammare liv.

VLCD – Very Low Calorie Diet

vlcd - bra pulverdiet

VLCD är en av de bästa pulverdieterna för att gå ner i vikt snabbt och namnet är en akronym av engelskans Very Low Calorie Diet, vilket översätts till Väldigt kalorisnål diet.

Syftet med dieten är att ersätta alla måltider med måltidsersättare (främst pulver) och på så sätt begränsa sitt intag av energi till under 800 kcal per dag. Eftersom de flesta vuxna människor har en ämnesomsättning på 2000-2500 kcal eller mer om dagen så blir det ett stort underskott som leder till att kroppen förbränner fett för att få energi.

En VLCD-kur med pulvershakes ger dig möjlighet att gå ner i vikt snabbt. Med ett underskott på ca 1500 kcal per dag kan du räkna med minst ett kilo i viktminskning per vecka där förbränningen till stor del är fett.

En måltidsersättning innehåller vanligtvis mellan 90-120 kcal vilket innebär att du ska ta dem flera (5-6) gånger om dagen. Eftersom många VLCD-produkter kommer från tillverkare som inriktat sig på VLCD så bör du följa de anvisningar som ges av dem och aldrig köra en period längre än 3 veckor.

Effekterna av VLCD och ketogen diet

Den första effekten som uppstår under VLCD är att du kommer känner dig väldigt hungrig, något trött och det är heller inte ovanligt med andra symptom under den första veckan.

Om du äter annat än måltidsersättning ökar risken för att denna period blir längre än nödvändigt och därför rekommenderas det att du håller dig till pulverdieten. Många känner redan vid dag 5 att det känns mycket bättre igen – så håll ut!

glukos vs ketosVad som händer under de första dagarna och upp mot en vecka är att din kropp ställer om från att primärt förbränna kolhydrater till att förbränna fett. Du ställer om kroppen till en ketogen förbränning och hamnar i det metabola tillståndet ketos.

Att befinna sig i ketos innebär i praktiken att du nu förbränner fett och skapar ketonkroppar i levern som kan ta sig förbi blod-hjärn-barriären som normalt sätt inte släpper igenom fetter eller proteiner.

Ketonkroppar blir således hjärnans främsta energikälla när du inte äter kolhydrater. En bieffekt av detta som absolut inte är farligt är att din andedräkt kan börja lukta aceton.

LCHF är en annan ketogen diet med liknande omställning där kroppen är van vid att förbränna kolhydrater men nu inte längre får i närheten av tillräckliga doser. Detta gör att kroppen ställer om sig från att primärt använda kolhydrater till att istället använda fett som förbränningsskälla.

När kroppen ställt om till fettförbränning får du en stabilare blodsockernivå och får inte samma energidippar om du inte äter. Anledningen är att kroppen har tillgång till fett hela tiden vilket blir den primära energikällan tills du börjar äta kolhydrater igen.

LCHF är dock inte någon diet där man bantar med måltidsersättning som med VLCD. Här äter man normal mat men undviker kolhydrater. Med andra ord kommer den mesta av energin från fett och protein, vilket också tvingar kroppen att ställa om till ketos.

Mer energi av VLCDÄr det första gången du kör en diet som VLCD är chansen dessutom stor att du känner dig väldigt pigg och alert efter den inledande fasen. Det är inte ovanligt att man känner sig lite som en Duracellkanin som inte behöver sova lika mycket och som är väldigt pigg i övrigt.

De flesta av de fabrikat som erbjuder VLCD-produkter som t.ex. Allevo, Nutrilett och Naturdiet så fungerar det lika dant i praktiken. Däremot skiljer sig innehållet i produkterna lite åt och framför allt utbudet av smaker, variation och pris. Men du kommer uppnå samma effekt som skrivs här om intaget av kolhydraterna är tillräckligt låga.

Om du väljer VLCD med måltidsersättning som viktminskningsmetod så är det rekommenderat att du har en hel del extra kilon att gå ner. Om du bara ska gå ner lite i vikt så är det antagligen bättre med någon annan metod.

Ett tips är att om du kört VLCD ett tag och tröttnat på att bara äta måltidsersättning, så kan LCHF-mat med väldigt låga nivåer av kolhydrater fungera bra. Du kommer få i dig mer energi och således gå ner lite långsammare, men det viktigaste är att du hittar ett sätt som fungerar för dig.

Viktminskningen är bara första steget

Hälsosam mat efter viktminskning

Även om VLCD är ett effektivt sätt att snabbt gå ner i vikt så vill de flesta uppnå resultat som står sig. Med andra ord är pulvret och måltidsersättningen bara ett verktyg för att nå slutmålet och sedan vill man antagligen lägga det bakom sig. Nya kostvanor kommer vara ett behov och därför bör du se den del som kapitel 2 i din viktresa.

Men för de allra flesta är det kosten och levnadssättet innan dieten det som gjorde att man valt att använda sig av VLCD för att gå ner i vikt. Det är viktigt att försöka hitta en hållbar lösning när man väl gått ner i vikt.

Fortsätta med VLCD & Måltidsersättning

pulverdiet shake

VLCD har visat sig vara det mest effektiva sättet att gå ner i vikt enligt forskning.

Det är både det snabbaste sättet att gå ner i vikt och när man gjort uppföljning och tittat på vikten efter en längre tid så hade gruppen med VLCD mest kvar av sitt resultat.

Det kan därför vara ett alternativ att fortsätta att köra vidare med VLCD-shakes i omgångar tills man kommer nära sin målvikt innan man lägger om sin diet för att passa ens tänka vardag.

Statistiken som talar för VLCD gäller för gruppstatistik men det är inte alls säkert att varje individ lyckas bäst med den metoden.

Periodisk fasta

Periodisk fasta är en metod väldigt många valt att använda sig av ju närmare sin målvikt man kommer. Det ger en lite kontroll och styrmedel genom att vissa dagar fasta medan man övriga dagar äter ”normalt”.

Under något år var 5:2-dieten väldigt populärt val där man äter vanlig mat 5 dagar i veckan och fastar med t.ex. VLCD-shakes 2 dagar i veckan.

Om du tror periodisk fasta fungerar för dig så prova och utvärdera hur det är att varva måltidsersättning med vanlig kost.

Minskat ätfönster

Ett minskat ätfönster där man t.ex. endast äter under 6-8 timmer per dygn är ett annat sätt att begränsa sitt kaloriintag.

Om du vill prova den här metoden kan du med fördel lämna måltidsersättningarna och försöka äta vanlig kost. En populär metod är att man t.ex. äter lunch och middag och har ett tidsfönster på 6-8 mellan t.ex. 12-20 där man får äta mat.

Vissa människor föredrar denna metoden för du har inga strikta tyglar förutom tiden. Du skippar förvisso frukosten med blodsockernivåerna tar dig ofta igenom förmiddagen bra. Du får sedan äta lunch, fika och middag på kvällen.

Många äter onyttigheter på kvällen och här måste du då göra det innan klockan 20. Detta går givetvis att anpassa precis som man själv vill men kan vara ett bra knep för att hålla sin energibalans och slippa gå upp i vikt.

Kroppen kommer motarbeta dig

Historiskt har det varit en evolutionär fördel att ha energireserver att tillgå. Människan har inte alltid haft den tillgången på livsmedel (och skräpmat) som vi har idag. Bara det faktum att många ser det som en självklarhet att få äta något gott i TV-soffan är ett nytt fenomen.

Våra kroppar klarar inte av detta och med en mer passiv livsstil som vi många lever i så innebär det viktuppgång. Kanske ett av de största problemen här är att kroppen kommer ihåg hur mycket fettmassa man har haft.

Om man går ner i vikt kommer två problem uppstå som motarbetar ditt mål och som försöker få dig tillbaka till den största vikt du en gång vägt. Det första är att din ämnesomsättning kommer att sjunka vilket betyder att mängden mat du kan äta för att uppnå energibalans har sjunkit lite. Med energibalans menas att du varken går upp eller ner i vikt och äter så mycket energi som kroppen behöver (varken mer eller mindre).

Viktminskningen kommer också resultera i att din kropp producerar mer ghrelin, vilket är ett hormon som signalerar hunger. Din kropp kommer alltså berätta för dig genom hungerkänslor att du bör äta mer så att du kan återgå till hur du var innan. I kombination med en lägre ämnesomsättning blir detta lätt en utmaning och varför man bör känna till detta.

Tyvärr tyder mycket på att dessa nivåer inte anpassar sig över tid heller. Det blir en konstant kamp år efter år att behålla sin vikt. Men det behöver inte vara en jobbig kamp och när du är medveten om detta kan du välja att sitta kvar i förarsätet och bestämma själv. Hoppar du över i passagerare-sätet och låter kroppens hungerkänslor styra dig, är risken stor att du letar dig tillbaka efter att du slutat med måltidsersättning.

Väga sig vid viktminskning
Visste du att de som väger sig regelbundet tenderar att inte gå upp lika mycket i vikt? En bra vana för att lära sig hitta en ny balans.

Kroppens hormoner för mättnad (leptin) och hunger (ghrelin) vet helt enkelt inte alltid vad som är bäst för dig. Så ta kontrollen över din viktminskning och välj en sund livsstil efteråt. Gärna tillsammans med fysisk aktivitet och pulshöjande träning några gånger i veckan.

Det finns helt enkelt en anledning varför så många jojo-bantar. Man får inte släppa tyglarna bara för man närmat sig sin målvikt.

Det bör också tilläggas att det spelar ingen roll om du går ner i vikt snabbt med hjälp av måltidsersättning eller om du väljer en långsammare diet. Forskningen visar tydligt att du får samma effekter. Däremot kan en diet som lär dig att äta hälsosamt på vägen vara ett bättre alternativ för vissa. Då slår man ihop två kapitel i ett och man missar kanske inte de lärdomarna.

LCD – Low Calorie Diet

LCD är en annan diet där upplägget och tillvägagångssättet är väldigt likt VLCD men istället för att byta ut alla måltider mot måltidsersättare som i en klassisk pulverdiet så väljer man att byta ut en eller ett par måltider.

Fördelen med LCD mot VLCD är att det är inte lika mentalt jobbigt att gå på då du faktiskt även äter riktig mat. Du kan själv välja om du vill försätta dig i ketos genom att hålla dig borta från kolhydrater vilket förmodligen gör att du uppfattar dieten som lättare på sikt men samtidigt begränsas du hårt av vad du kan äta. Men det finns också mycket LCHF-inspirerad mat som man kan titta på.

LCD fungerar bra för dem som vill kunna gå ner i vikt med samtidigt vill ha en mer flexibel och förlåtande diet än VLCD. Här är det lättare att kunna luncha med jobbet, gå på kalas och liknande jämfört med om du skulle kört helt och hållet måltidsersättare. På så sätt fungerar LCD som pulverdiet bäst för vissa individer.

Nackdelen med LCD är att det tar längre tid att gå ner i vikt än vad det skulle gjort med VLCD. Däremot använder båda dieter måltidsersättare och båda metoderna är bra sätt att få till en viktminskning.

Vanliga frågor och svar

En samling med vanliga frågor och svar om viktminskning, dieter och måltidsersättning.

 1. Vilken diet är bäst?
 2. Fungerar pulverdiet bra?
 3. Hur mycket vikt kan man gå ner som snabbast?
 4. Vilka resultat kan man förvänta sig?
 5. Är måltidsersättning dåligt?
 6. Vad är skillnaden på LCD & VLCD?
 7. Vad säger forskningen?
 8. Finns det färdiga viktminskningspaket?
 9. Finns det inte billigare måltidsersättning?
 10. Vad är Itrim måltidsersättning?

1. Vilken diet är bäst?

Allevo VLCD Soup
Allevo är en pulverdiet som finns som shakes och soppor. Detta är en av de bästa dieterna om ditt mål är att gå ner snabbt i vikt. Du hittar produktlänkar överst på sidan.

Den bästa dieten beror nog på vad du vill uppnå. Men om avsikten är att gå ner i vikt, är den bästa dieten den som du kan följa och som fungerar för dig. Det spelar en mindre roll om det är VLCD med måltidsersättning, LCHF, Viktväktarna eller något annat alternativ.

Vi är alla olika och föredrar olika tillvägagångssätt. En diet som fungerar för din kompis, kanske inte alls är den bästa dieten för dig av just den anledningen.

Den snabbaste dieten som fungerar på nästan alla människor är dock VLCD med måltidsersättning. Forskning på dieter visar att de som följer det upplägget gå ner snabbast i vikt.

Exempel på VLCD-dieter är Allevo, Naturdiet, Nutrilett m.fl.

2. Fungerar pulverdiet bra?

Pulverdieter som baseras på måltidsersättning där du får i dig näringsämnena fungerar väldigt bra. Studier visar tydligt att det är ett effektivt sätt att snabbt gå ner i vikt och där få andra metoder kan mäta sig.

Det största problemet i praktiken är dock att en pulverdiet inte är en livsstil man kan fortsätta på för alltid. Det är ett verktyg för att ta sig från vikt A till B. Om du vill kvar på målvikten du nått eller fortsätta med viktminskningen så bör du byta ut måltidsersättningen mot bra mat.

Många återgår till sin tidigare livsstil med att äta god mat och även skräpmat. Med en sänkt ämnesomsättning och ökad hunger (för man gått ner i vikt) kommer kilona tillbaka väldigt fort. Man kan alltså bara se viktminskningen i sig som ett delmål av en sundare och hållbar livsstil.

3. Hur mycket vikt kan man gå ner som snabbast?

Gå ner mycket i viktDet beror på hur mycket fett du har på kroppen och hur stort underskott av energi du kan hamna på. Frågan är ganska komplex och man hade enkelt kunna skriva en hel artikel om det.

Du kan styra hur mycket energi din kropp behöver genom att röra på dig. En normal person som inte tränar men som rör sig lite under dagen hamnar ofta på 2200-2500 kcal beroende på kroppsstorlek. Men detta varierar kraftigt så det bästa är att försöka identifiera var man själv ligger för att kunna ta reda på hur mycket vikt du kan gå ner.

För enkelhetens skull säger vi att du har 2500 kcal i ämnesomsättning per dag och om du äter den mängden energi så ligger du i energibalans. Om du springer en mil ökar kroppens energibehov och du måste nu äta kanske 3200 kcal för att ligga i energibalans. Det är så du kan styra hur mycket energi din kropp behöver.

Genom att äta mindre mat än vad kroppen behöver (t.ex. genom måltidsersättning) uppstår ett underskott. Kroppen kommer tvingas använda andra energikällor där målet är att använda fettet på kroppen.

Men hur mycket energi du kan utvinna från ditt fet beror på hur mycket fett du har på kroppen. Väldigt förenklat kan man säga att du kan utvinna 70 kcal för varje kilo kroppsfett du har om dagen. Om du har 10 kilo kroppsfett så kan du alltså utvinna 700 kcal från detta varje dag.

Om du kan räkna ut hur mycket kroppsfett du har på kroppen. Multiplicera det med 70 kcal så får du en ungefärlig siffra av hur mycket underskott du kan ligga per dag. Eftersom ett kilo kroppsvikt motsvarar ca 7000 kcal kan du räkna ut hur lång tid det tar att gå ner ett kilo kroppsfett.

Lek med tanken att du har en energibalans på 3000 kcal för du tränar och rör dig lite. Samtidigt har du 30 kg kroppsvikt och känner att du behöver gå ner i vikt. Varje dygn kan ditt fett frisätta 30 × 70 = 2100 kcal. Du behöver alltså bara äta ca 900 kcal varje dag och kunna gå ner ca 2 kilo kroppsfett i veckan (2100 × 7 dagar = 14700 kcal).

Räkneexemplen ovan är teoretiska och ungefärliga.  Men är tillräckligt bra för att du ska kunna få en uppfattning.

4. Vilka resultat kan man förvänta sig?

Om du väljer att äta måltidsersättning och följa en VLCD-diet kan du förvänta dig ett riktigt bra resultat oavsett hur mycket eller lite du väger.

Om du däremot inte har en stor övervikt utan mest vill putsa till några kilon så är det bättre att ta måltidsersättning för att ersätta ett eller två av dagens mål. En fullständig VLCD-kur blir lättare att argumentera för om du vill gå ner mer än 10 kilo i kroppsfett.

Resultatet du kan uppnå beror på hur mycket du väger idag, hur mycket kroppsfett du har och hur mycket du rör på dig. Det finns de som beskrivit en viktnedgång med VLCD på över 4 kilo kroppsfett i veckan men det är också klart stora personer med många extrakilon.

Ett rimligt riktmärke att förvänta sig är ca 1kg, möjligtvis upp till 2kg viktnedgång sett till fettmassa. I början av dieten tappar du även en del vatten då du äter mindre kolhydrater vilket påverkar resultatet som syns på vågen.

Det långsiktiga resultatet påverkas mycket av dina vanor och andra val du gör. Vi rekommenderar att du ser över din träning och andra vanor som kan ge dig en hälsosammare livsstil över tid. Det tar tid för många att hitta rätt om man har en inaktiv livsstil idag.

5. Är måltidsersättning dåligt?

Måltidsersättning är absolut inte dåligt utan är snarare väldigt nyttigt. Det är proteinrik mat med mycket näringsämnen, vitaminer och mineraler. Däremot är de energisnåla.

Att ligga på ett stort underskott i energiintag under en lång tid kan försätta din kropp i svält. Det är därför viktigt att du följer de anvisningarna som ges på förpackningen. Vanligtvis kör man VLCD i 2-3 veckor, tar en paus och upprepar kuren tills man fått det resultat man önskar.

Om kroppen inte alls kan tillgodose sitt behov av energi så blir det problematiskt. Om du inte är överviktig utan kanske snare motsatta och väljer att följa en VLCD-kur så kan effekterna bli farliga.

6. Vad är skillnaden på LCD & VLCD?

Skillnaden mellan dessa två är att man med VLCD ersätter alla måltider med måltidsersättning, medan man med LCD endast ersätter en eller två av huvudmåltiderna.

En VLCD-kur består ofta av att man under dagen tar 5-6 måltider med ca 100-130 kcal per portion. Totalt sätt ska inte den totala energin gå över 800 kcal för att det ska räknas som en väldigt kalorisnål diet.

Det är helt enkelt två olika sätt att banta på och där LCD är betydligt mer förlåtande för sociala obligationer som kalas och andra träffar. Men det är heller inte lika effektivt.

7. Vad säger forskningen?

Forskningen som finns stärker de argument om att VLCD och måltidsersättning är det snabbaste sättet att gå ner i vikt.

Om man däremot levt ett ohälsosamt liv så får man inte automatiskt de verktygen som behövs för att bibehålla sin vikt. Vi har upprepat detta många gånger på denna sida, men det är också en av de stora nackdelarna med VLCD.

När det kommer till att gå ner i vikt och få ett effektivt resultat så är pulverdieten bäst. Den ger heller inte sämre hormonella värden eller gör det svårare att bibehålla vikten om personerna efter viktnedgången följer samma diet.

8. Finns det färdiga viktminskningspaket?

Allevo, Naturdiet och Nutrilett är mer eller mindre färdiga viktminskningspaket. I varje låda ingår ett antal portioner och sedan är det bara välja hur länge man vill gå på dieten för att räkna ut hur många lådor man behöver.

Du hittar dessa produkter överst på sidan.

9. Finns det inte billigare måltidsersättning?

Nej, inte om du vill ha bra måltidsersättare med bra näringsinnehåll. Att du till en relativt låg kostnad per portion kan få det viktigaste din kropp behöver i en enda måltid som smakar gott är imponerande.

Om du ersätter 5 måltider om dagen där varje portion måltidsersättning kostar dig 15 kronor så blir totalbeloppet per dag 75 kr. Det är klart mindre än vad dagens lunch kostar på de flesta ställen.

För de flesta människor blir måltidsersättning billigare än den mat du annars skulle ätit. Även om det går att argumentera att portionspriset är högt för vad du får så uppskattar många produkterna som bra, goda och enkla lösningar för att gå ner i vikt.

10. Vad är Itrim måltidsersättning?

Itrim är ett företag som arbetar med att hjälpa/coacha människor till en bättre livsstil. De har bl.a. VLCD-pulver, soppor och varma rätter i form av måltidsersättning som del säljer.

Deras portioner är relativt dyra och deras förhållande mellan kalorier och protein imponerar inte. Enligt Itrims rekommendationer ska du ta 4 portioner av VLCD-shakes om dagen vilket ger dig totalt 600 kcal och 60 gram protein.

Endast 40% av energin du får i dig är då från protein och mängden protein är lågt för att inte också tappa mycket muskelmassa under viktminskningen.

Huruvida Itrims övriga syften kan hjälpa dig är förmodligen högst personligt. Att investera mycket pengar i coaching, produkter m.m. har visat sig kunna hjälpa viktminskningen då åtagandet är större.

Så valde vi ut bästa måltidsersättningen

Den bästa måltidsersättningen kan rationellt väljas ut baseras på näringsämnen och pris, men där finns fler faktorer som har betydelse. Faktorer som kräver att man tar hänsyn till vad t.ex. konsumenterna som testat produkterna tycker.

Faktorer som är intressanta att titta på är följande:

 • Näringsämnen – Kan måltidsersättningen användas i VLCD?
 • Priset – Hur dyr är produkten och vad kostar varje portion
 • Smak – Hur bra smakar produkten egentligen
 • Smakalternativ – Hur många alternativ kan man variera sig på
 • Användning – Om den är lätt att blanda eller dosera

Med hjälp av att läsa på om produkterna och sätta sig in i vad konsumenterna faktiskt tycker om de olika alternativen av pulver så har vi kunnat presentera den bästa måltidsersättningen.

Källor / Tester

Källor och tester som används för att presentera de bästa produkterna och tips för en bra och hållbar viktnedgång.

 • Meta-analys av olika dieter – 2014 – Traningslara.se
  Sammanställning gjord av Jacob Gudiol och Ola Wallengren. Jacob som är väl insatt i träning, kost och hälsa baserat på vetenskapliga studier samt forskning bidrar med problematiken kring alla dieter och varför hållbarhet är ett problem oavsett vilken metod du använder dig av. Ola Wallengren är i diet-sammanhang väldigt känd för att genom VLCD-diet inte bara lyckats bibehålla sin muskelmassa utan även öka den. Kontentan med att långsiktigt förändra sin kost och hälsa framgår tydligt i artikeln.
 • VLCD och LCD i fokus – 2014 – Hälsoliv / Expressen
  Genomgång av VLCD och LCD som är snabba dieter för att på kort tid bli av med många extrakilon inför t.ex. sommaren. I artikeln återges synen på VLCD av dietisten Sofia Antonsson och överläkaren Stephan Rössner. Dieterna och måltidsersättningen framställs som effektiva men något tråkiga metoder för att gå ner i vikt snabbt. Samma problematik om bibehållen vikt och bra matvanor efter dieten framställs som det största problemet vilket gäller alla dieter.
 • VLCD bästa dieten för snabb viktminskning – 2012 – Traningslara.se
  Träningslära går igenom iTrim och hänvisar även till en nyligen gjord studie där VLCD var den diet som visade sig ge snabbast och bäst nedgång i vikt både kortsiktigt men även sett till ett år efter dietens start. Problematiken med att hitta en hållbar kost och livsstil för att bibehålla sin vikt återfinns även här. Även om VLCD visat sig vara bäst i test tillsammans med måltidsersättning så är det inte utan problem oavsett vilken diet man väljer att hålla kvar vid sin nya vikt. Du kan även läsa om samma studie hos Karolinska Institutet.
 • Konsumentomdömen – 2023
  Hur gott är egentligen en viss produkt och dess olika smaker? Här kommer konsumenters omdömen in bra i bilden som kan komplettera våra egna uppfattningar om måltidsersättningarna. Varierade smaker, bra konsistens, lätta att dricka och andra faktorer kan bidra till hållbarhet och göra det lättare att följa sin diet/plan. Detta försöker vi sammanställa och väga in när vi rekommenderar måltidsersättningar.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng