Cykeldator bäst i test

Bästa Cykeldator

Cykeldatorn är cyklistens bästa vän för den som vill förbättra och göra sin träning roligare. Men vilken cykeldator är egentligen bäst och vilken modell ska man välja?

Vi har gått igenom de bästa cykeldatorerna på marknaden i olika prisgrupper för 2022. I tester framgår det tydligt att även cykeldatorer i prisklass runt 3000 kronor räcker väldigt långt och de dyrare modellerna är främst lyxprodukter eller för dig med specifika behov.

Garmin är den tillverkare som leder utvecklingen av de bästa cykeldatorerna och en tillverkare många väljer av just den anledningen. Men där finns några riktigt bra utmanare från både Wahoo och Polar.

Här nedanför hittar du vilka cykeldatorer som presterat bäst i test för 2022.

Garmin Edge 530 – Bäst i Test

Garmin Edge 530
 • Bästa Valet 2022
 • Bästa cykeldatorn 2022
 • Toppbetyg i tester
 • Kartor och planering av rutter
 • Strava Live Segments och andra funktioner
 • Upp till 20 timmars batteritid
 • Stöd för smarta aviseringar
 • Priser
 • Egenskaper
2 899 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
3 099 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
TillverkareGarmin
ProduktnamnEdge 530
Vikt75,8 g
Mått50 × 82 × 20 mm
Skärm2,6 tum färgskärm med 246 × 322 pixlar
BatteriUpp till 20 h batteritid
VattenklassningIPX7 - tåler stänk, regn, snö och dusch
KartorJa, med upp till 100 sparade rutter
AnslutningarANT+, Bluetooth, BLE, Wi-Fi
PositioneringGPS, GLONASS, Galileo
HöjdmätareJa, Barometer
Smarta funktionerJa, med Android och iPhone. Smarta meddelanden, GroupTrack, LiveTrack m.m.
KraftmätareJa, stödjer bl.a. Garmin Vector 3
MTBJa, MTB-paketet innehåller fartsensor, fjärrkontroll och specifikt fäste för mountainbikes.
TillbehörKadenssensor, fartsensor, pulsmätare och fjärrkontroll

Garmin Edge 530 är för 2022 förmodligen den bästa cykeldatorn med gps du kan köpa sett från flera olika perspektiv. Det är en trådlös cykeldator som har det absolut mesta du kan tänkas behöva för träning och cykeläventyr, som dessutom inte ligger i det högre prissegmentet.

Garmin Edge 530 cykeldator

I det grundliga testet utfört av DC Rainmaker så konstateras det att Garmin Edge 530 är en bra uppföljare på Garmin Edge 520 Plus. Den löser många av de problem som 520 Plus led av och slutsatsen är att Garmin Edge 530 nog är den bästa cykeldatorn du kan köpa. De extra funktioner du får i de dyrare modellerna är för de flesta helt enkelt inte värt det.

De stora skillnaderna med Garmin Edge 530 jämfört med den äldre 520 Plus är att den blivit mycket snabbare tack vare en ny processor. Det gör att den klarar av att hantera kartor på ett bra sätt där du behöver vänta sekunder för att hitta en bra rutt jämfört med minuter innan.

Garmin Edge 530 kommer även med smidiga funktioner för att hitta tillbaka till sin planerade rutt om du skulle avvika från den, något som kan hända både oplanerat och planerat.

För några år sedan hårdnande konkurrensen i mellansegmentet av cykeldatorer något som gjort att de gjort störst framsteg i antal funktioner och närmat sig toppmodellerna. För Edge 530 innebär det att den idag inte skiljer sig mycket från de dyrare 830 och 1030. Med den förstnämnda får du touch-display istället för att helt förlita dig på knappar, men detta är ofta något som uppfattas som positivt då de är mer pålitliga. För den större 1030 får du en cykeldator med större display och båda de dyrare varianterna har lite spetsigare navigationsfunktioner. Men det är egentligen bara det som skiljer dem åt.

Det är tydligt att Garmin Edge 530 i sitt mindre format med extremt många bra funktioner blir den bästa cykeldatorn för många cyklister och triathleter som tränar. Det finns knappt anledning att ens snegla på några andra alternativ.

När man väl sammanfattar Garmin Edge 530 förstår man varför så många cyklister valt att satsa på den från den lanserades och flera år framåt. Nu när vi rör oss in mot 2023 är det fortfarande en av de bästa cykeldatorerna men den kommer förmodligen ersättas under våren (gissningsvis av Edge 630).

Garmin Edge 530 säljs även som bundle med pålitligt pulsbälte som mäter pulsen och finns även som mountainbikepaket för mountainbikes där du då får MTB-dynamik för att mäta hopp, hoppavstånd m.m.

Garmin Edge 830 – Proffsmodell

Garmin Edge 830
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket bra cykeldator
 • Anpassad för proffscyklister
 • Touch-display med smarta funktioner
 • Bygg cykelrutter med hjälp av adresser
 • Inbyggda kartor och live-funktioner
 • Priser
 • Egenskaper
Vi saknar priser för denna produkten just nu.
TillverkareGarmin
ProduktnamnEdge 830
Vikt79, 1 g
Mått50 × 82 × 20 mm
Skärm2,6 tum färgskärm med 246 × 322 pixlar
BatteriUpp till 20 h batteritid i GPS-träningsläge
VattenklassningIPX7 - tåler stänk, regn, snö och dusch
KartorJa, med upp till 100 sparade rutter
AnslutningarANT+, Bluetooth, BLE, Wi-Fi
PositioneringGPS, GLONASS, Galileo
HöjdmätareJa, Barometer
Smarta funktionerJa, med Android och iPhone. Smarta meddelanden, GroupTrack, LiveTrack m.m.
KraftmätareJa, stödjer bl.a. Garmin Vector 3
MTBJa, MTB-paketet innehåller fartsensor, fjärrkontroll och specifikt fäste för mountainbikes.
TillbehörKadenssensor, fartsensor, pulsmätare och fjärrkontroll

Garmin Edge 830 cykeldatorGarmin Edge 830 träder in som en stark ersätter av den äldre proffsmodellen Edge 820. Det är en cykeldator som presterar väldigt bra i tester och beskrivs ofta som den nya toppmodellen för tränings- och tävlingscyklister.

När DC Rainmaker testade Garmin Edge 530 och 830 så blev det tydligt att modellerna är väldigt lika varandra även om Edge 830 erbjuder några lyxigare funktioner som t.ex. touchscreen och således även några färre knappar för hantering. Men detta behöver inte vara positivt om du är av typen att du föredrar just knappar. Det bör dock tilläggas att även den äldre 820 hade touchscreen men denna på 820 fungerar bättre, samtidigt vet vi att regn gör det svårt att använda touchscreen vilket dock går delvis kringgå genom att låsa enheten.

En annan skillnad mellan den billigare Edge 530 och 830 är något sämre navigering i den billigare modellen. Med 830 har du möjligheten att välja rutter genom POI (Points of Interest) och även specifika adresser.

Även om Garmin Edge 830 är en väldigt bra cykeldator så kan det vara svårt att argumentera varför det är värt att betala extra för väldigt få funktioner. Det kommer helt enkelt bli avgörande om du tror att du behöver den extra navigeringsfunktionerna och om du föredrar touchscreen framför knappar för hantering.

Det är dock ingen tvekan om att Garmin Edge 830 är en av de absolut bästa cykeldatorerna idag med alla funktioner du kan tänkas behöva. Den har också stöd för att extra sensorer, wattmätare m.m. som kan köpas till.

Garmin Edge 1040 Solar – Avancerad cykeldator

Garmin Edge 1040 Solar
 • Bästa Premiumval 2022
 • Toppbetyg i flera oberoende recensioner
 • Mest avancerade cykeldatorn under 2022
 • Optimal utvärdering av träning
 • Mycket bra stöd för navigering och rutter
 • Många tillbehör som t.ex. kraftmätare

Priser för Garmin Edge 1040 Solar

7 550 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
8 987 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Garmin Edge 1040 Solar är den mest avancerade cykeldatorn som Garmin lanserat och en uppföljare på den väldigt populära Edge 1030.

Cykeldatorn finns med och utan solpanel. Solpanelen ligger delvis bakom displayen och även runt skärmen som gör att batteriet kan laddas under solljus. Det förlänger batteritiden när du använder den i solljus.

Garmin Edge 1040 Solar är designad för att fungera lika bra under tävlingar som träningar för landsvägscyklister till episka klättringar med mountainbike i bergen.

Som cyklist är detta ett väldigt bra verktyg för att hålla koll på din träning och utvärdera dina framsteg. Även under tävling bistår givetvis cykeldatorn med bra information där du med hjälp av effektmätare kan hålla på kolla på din kraftutveckling.

Som navigering fungerar Garmin Edge 1040 Solar väldigt bra med sin stora display och möjlighet att anpassa rutterna beroende på vilken cykeltyp du har. En landsvägscykel får inte samma rekommendationer som en med mountainbike.

Oavsett vilka tillbehör du vill ha till så kan du räkna med att Garmins flaggskepp har fullt stöd för det också oavsett om det är kraftmätare eller radar.

Garmin Edge 1040 Solar har fått toppbetyg i flera recensioner och tittar man på specifikationerna är det ingen tvekan om att det är den bästa cykeldatorn. Däremot är den klart dyrare än flera andra alternativ och blir ett premiumval oavsett hur man vänder och vrider på det.

Wahoo Elemnt Roam – Prisvärd cykeldator

Wahoo Elemnt Roam
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg när cykeldatorn testades
 • Bra omdöme av cyklister som testat
 • Bra träningsdata och översikt
 • Tydlig färgdisplay och hygglig navigation
 • Stöd för många bra tillbehör

Priser för Wahoo Elemnt Roam

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Wahoo Elemnt Roam är en cykeldator som lanserades under 2022 och som fått ett ganska bra betyg när den testades.

Det är en uppgraderad cykeldator jämfört andra Wahoo-modeller med bättre hårdvara och de senaste funktionerna i mjukvaran.

Cykeldatorn kommer med en färgskärm som tydligt visar träningsdata och navigering. Även navigeringen inte är lika komplett som i Garmin-modeller så fungerar den bra.

Stödet för dual band GPS gör att precisionen är bättre och det är lättare för Wahoo Elemnt Roam att få en korrekt signal om var exakt du är. Det underlättar även navigeringen för mer exakt information när du ska svänga.

Även om en del mjukvarufunktioner saknas vid lanseringen beskrivs Wahoo Elemnt Roam som en prisvärd cykeldator. I takt med att fler funktioner lanseras kommer den dessutom växa i värde.

Wahoo Elemnt Roam har stöd för många tillbehör vilket inkluderar radar, kraftmätare, pulsband m.m. Den har också ett väldigt bra integrerat stöd för Wahoo cykeltrainers och Zwift för dig som vill träna cykling inomhus.

Gillar du Wahoo och deras ekosystem så är detta en mycket bra uppgradering eller köp under 2022 och förmodligen även under 2023. Det är dock väl värt att fundera ett extra varv över Garmin som ligger längre fram i utvecklingen.

Polar M460 – Liten budgetmodell

Polar M460 HRM
 • Liten och effektiv cykeldator
 • Stöd för Strava Live Segments
 • Upp till 16 timmars batteritid med GPS & Pulsmätning
 • Kompatibel med effektmätare som har Bluetooth Smart

Priser för Polar M460 HRM

1 967 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Polar M460 är en mycket mindre cykeldator än Polar V650 men trots detta har den nästan bättre funktioner för dig som vill träna men som ej har behov av färgglada kartor.

Polar M460 är en mycket prisvärd cykeldator med en liten svart-vit skärm som ger dig information om hastighet, sträcka, tid, lutning och höjd medan du tränar. Den ger dig totalt 16 timmars batteritid med GPS och pulsmätning vilket är tillräckligt för de allra flesta.

Till skillnad från den dyrare V650 har M460 stöd för Strava Live Segments. Cykeldatorn kommer informera dig när du närmar dig någon av dina stjärnmärkta sträckor hos Strava och ger dig realtidsdata och visar hur du presterar under just den biten.

Totalt sätt är Polar M460 en bra cykeldator som siktar in sig på de som vill komma billigt undan. Den tävlar kanske främst med andra bra cykeldatorer med GPS i den mindre storleksklassen där t.ex. Garmin Edge 25 är mycket populär.

Wahoo Elemnt Bolt V2 – Bra utmanare

Wahoo Elemnt Bolt V2
 • Bra Produkt 2022
 • Bra utmanare till Garmin
 • Bra färgskärm som utnyttjas för pulszoner
 • USB-C uttag och IPX7 vattentät
 • Bra navigering och rutter
 • Stöd för Strava

Priser för Wahoo Elemnt Bolt V2

2 590 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
3 031 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Den nya versionen av Wahoo Elemnt Bolt V2 är en intressant cykeldator som lanserades under 2021 och bra utmanare till mittensegmentet hos Garmin.

Vid lanseringen hade Wahoo Elemnt Bolt V2 väldigt många problem med så väl navigeringen som annan data som inte registrerades korrekt. Det rapporterades till och med vara svårt att få ett enskilt träningspass utan buggar registrerat.

Vi har följt upp utvecklingen av cykeldatorn och mjukvaran sedan dess. En del buggar anses vara fixade medan andra kvarstår. Mycket tyder således på att Wahoo Elemnt Bolt V2 lanserades orimligt tidigt och att produkten inte var helt färdig.

Wahoo Elemnt Bolt V2 - träningsdataOm du letar efter en cykeldator inför 2022 så kan dock detta vara ett riktigt bra alternativ till Garmin 530.

Med Wahoo Elemnt Bolt V2 får du en cykeldator med färgskärm, stöd för navigering, Strava och egentligen de flesta funktioner du förväntar dig av en modern cykeldator.

I jämförelse med första modellen av Elemnt Bolt så har den mycket bättre stöd för navigering. Bättre vägledning och förmåga att vägleda dig tillbaka till rutten om du hamnat fel. Samtidigt finns det större utrymme på 16 GB utrymme med plats för betydligt fler kartor/världsdelar.

Batteritiden är angiven till 15 timmar vilket dock är lägre än de 20 timmar som finns i Garmin Edge 530. Föredrar du Wahoo eller ett alternativ till Garmin så kan Wahoo Elemnt Bolt V2 vara en av de bästa cykeldatorerna du kan välja.

Garmin Edge 1030 – Tidigare toppmodell

Garmin Edge 1030 Plus
 • Toppmodellen från Garmin
 • Bäst i test för navigering och träning
 • Toppbetyg i recensioner och av kunder
 • 20 timmars batteritid (40 tilläggsbatteriet)
 • Svara på samtal & läs meddelande från mobilen
 • Många tillbehör som radar och wattmätare
 • Bra onlineverktyg för utvärdering av träning m.m.
 • Priser
 • Egenskaper
Vi saknar priser för denna produkten just nu.
TillverkareGarmin
ProduktnamnEdge 1030
Vikt123 g
Mått58 × 114 × 19 mm
Skärm3,5 tum färgskärm med 282 × 470 pixlar
BatteriUpp till 20 h batteritid. Batteritillägg finns.
VattenklassningIPX7 - tåler stänk, regn, snö och dusch
KartorJa, med upp till 100 sparade rutter och 200 sparade favoritplatser
AnslutningarANT+, Bluetooth, BLE, Wi-Fi
PositioneringGPS, GLONASS, Galileo
HöjdmätareJa, Barometer
Smarta funktionerJa, med Android och iPhone. Smarta meddelanden, GroupTrack, LiveTrack, olycksdetektor, vädervarningar m.m.
KraftmätareJa, stödjer bl.a. Garmin Vector 3/3S
MTBSaknar stöd för trailkartor i dagsläget. Kanske onödigt stor men fungerar i övrigt och fjärrkontroll m.m. finns.
TillbehörKadenssensor, fartsensor, pulsmätare och fjärrkontroll

Garmin Edge 1030 seglade ut på marknaden i slutet av 2017 och ersatte den tidigare toppmodellen Garmin Edge 1000 som funnits i flera år. Den nya modellen har förbättrade funktioner och blir den ultimata cykeldatorn med inbyggd navigering och online-funktionalitet.

Edge 1030 är en ganska stor cykeldator jämfört med mindre modeller och är utrustad med en 3.5″ färgskärm som är enkel att se även i dagsljus. Detta kan jämföras med mobiltelefoner som ofta har en skärmstorlek på 5-6″ idag vilket gör den mindre än dem.

Garmins nya toppmodell har alla de bra träningsfunktionerna som de billigare modellerna har och där Strava live Segments såklart är en del av detta. Förutom detta erbjuder den förinstallerade kartor som kan hjälpa dig att navigera både i terräng och på landsväg. Du får 20 timmars batteritid och som med ett tillvalsbatteri kan förlängas till hela 40 timmar.

Garmin Edge 1030 kan t.o.m. generera en cykelrutt åt dig som baseras på deras Trendline-teknologi. Den väger in var andra cyklister genom åren cyklat mest och använder den informationen för att skapa en så bra rutt för dig som möjligt. Perfekt om du är på semester eller vill prova nya vägar.

Tittar man på tester och recensioner för Garmin Edge 1030 seglar modellen in som en värdig ersättare till den tidigare populära Garmin Edge 1000. Många nya funktioner och förbättringar gör det till en självklart köp för cyklisten som vill ha den bästa cykeldatorn som klarar allt.

Garmin Edge 1030 har fått toppbetyg och blir bäst i test för den som vill få ut allt ur sin cykeldator. Enda anledningen att välja en mindre modell är att man under tävling på hög nivå vill skala bort storlek och vikt mot funktioner som ej behövs just då. Men den kostar också mer än andra modeller och de extra funktionerna har man kanske inte behov av och då blir Garmin Edge 1030 inte lika bra.

Garmin Edge 1030 har fysiska måtten 58*114*19 mm (b*h*d)  och väger in på 123 gram.

Wahoo Fitness ELEMNT BOLT – Bra utmanare

Wahoo Fitness ELEMNT BOLT
 • Bäst i test och toppbetyg i flera tester
 • Bra utmanare till Garmin Edge 520 och 820
 • Navigeringsfunktioner med kartor
 • Bra träningsfunktioner med Strava Live Segments
 • Stöd för ANT+ så du kan ansluta pulsmätare, wattmätare, cykeltrainer m.m.

Priser för Wahoo Fitness ELEMNT BOLT

2 499 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Även Garmin länge varit dominerande med att erbjuda i särklass de bästa cykeldatorerna överlag så har flera utmanare kommit de senare åren. Wahoo Fitness ELEMNT BOLT är en sådan variant och som dessutom plockat hem titlar som bäst i test och är en perfekt utmanare till flera modeller från Garmin.

Wahoo Fitness ELEMNT BOLT gör mycket bra och har enastående bra integration med smartphones och deras gratis-app där. Funktionaliteten är riktigt bra och enligt många är det en värdig utmanare till Garmin Edge 520 och lägger sig enligt många mellan Garmins 520 och 820.

När den brittiska tidningen Telegraph jämförde 8 cykeldatorer var det Wahoo Fitness ELEMNT (inte BOLT dock) som blev utsedd som bästa cykeldator för träning. När den stora nättidningen Bikeradar testade cykeldatorer under 2017 tog Bolt-modellen hem en riktigt bra topplacering med.

Den största skillnaden med Wahoo Fitness ELEMNT BOLT är att den är rätt mycket mindre än den andra modellen både i fysiska mått och vikt vilket gör den bättre för de som önskar en mindre modell. Båda modellerna gör det som man förväntar sig av bra cykeldatorer med GPS idag vilket även är orsaken varför vi inte nämner dessa funktioner.

En stor skillnad mot många av Garmins modeller är att dessa inte har pekskärm men i det stora hela är det riktigt bra cykeldatorer och värdiga utmanare som man bör titta på i det övre mellansegmentet. En nackdel mot Garmins modeller är att båda dessa modeller bör jobba nära din smartphone då mycket inställningar görs därifrån och cykeldatorn inte själv kan skapa en ny rutt om du tvingas eller vill välja en annan väg.

Wahoo Fitness ELEMNT BOLT har fysiska måtten 45,7*73,7*22,1 mm (b*h*d) och väger in på 62 gram. Den större ELEMNT har måtten 57,5*90,5*21,2 mm och väger in på 99,2 gram

Guide till att välja cykeldator

Det finns en del att tänka på vid valet av cykeldatorer då man lite förenklat kan sammanställa dem som att det finns cykeldatorer för navigering, träning och tävling. Förutom dessa tre huvudkategorier finns det cykeldatorer i olika prisklasser och vilken som är bäst för dig beror helt och hållet på dina behov.

Ett typiskt exempel är att en tävlingscyklist knappast vill ha en stor cykeldatorer för navigering under ett lopp samtidigt som cykelturisten inte vill ha en liten cykeldator som bara visar information om hastighet, sträcka, tid, kadens och effekt.

Det finns lite olika funktioner som riktar sig till olika användare. Här nedanför går vi igenom några av de vanligaste och mest betydelsefulla faktorerna man tittar på och väljer efter.

Navigering

cykeldator med navigeringNär det kommer till navigering finns det framför allt två olika typer som förekommer och även här har syftet stor betydelse för vad som är bäst.

Den vanligaste formen av navigering följer färdiginlagda rutter vilket är perfekt för dig som vill träna och följa en utmärkt sträcka men inte vill memorera alla svängar. Du kommer få information om hur långt det är kvar tills du ska justera kurs vilket är allt som behövs i dessa fall.

Den andra typen av navigering kräver en större cykeldator och färgdisplay som fungerar mer som en traditionell GPS med kartor och vägvisning. Vissa modeller har även inlagda kartor för mountainbike och offroad. Denna navigeringsfunktion finns även i flera av de bästa cykeldatorerna som rekommenderas för träning och i billigare så kallade Touring-modeller från t.ex. Garmin.

Det har blivit vanligare med kartor i cykeldatorer. Detta innebär att flera av de bästa alternativen idag har kartor där du kan planera rutter direkt i cykeldatorn. Den kan dessutom skapa dessa rutter baserat på var andra cyklister har tränat för att få en så optimal rutt som möjligt.

Träningsfunktioner

Strava Live Segments
Strava Live Segments gör det möjligt att tävla mot dig själv och vänner på delar (segment) av en runda.

Ju dyrare cykeldator ju fler träningsfunktioner kommer du att få tillgång till och exakt vilka du behöver är åter igen något du själv kommer behöva avgöra.

Även de billigaste cykeldatorerna med GPS kommer under träningspass kunna visa hastighet, sträcka och tid. Det är heller inte omöjligt att de kommer kunna visa puls om du har ett pulsbälte, kadens och ge möjligheten att utvärdera och analysera träningspassen online efteråt.

Dyrare cykeldatorer tillför ofta större display med bättre översikt av informationen, navigering och bättre utvärdering av träningspass, ansträngningsnivåer och återhämtning.

Stöd för Strava Live Segments där du kan tävla mot dig själv och vänner har också blivit populära säljargument för de lite bättre cykeldatorerna. Stöd ANT+ så att de går att koppla samman med t.ex. cykeltrainer och annan utrustning är också sånt som tydligt skiljer billigare mot bättre cykeldatorer.

GPS & GLONASS

En cykeldator som saknar stöd för GPS är idag förmodligen en väldigt billig modell och det kommer innebära att du är begränsad till väldigt enkel funktionalitet.

Även om GPS saknas så kan sensorer på hjul ge dig information om din hastighet, tid och sträcka men dessa sensorer kommer inte kunna visa dig efteråt var exakt du cyklade. En GPS kan även med hjälp av signalerna från satelliterna få en hyfsad uppfattning av din höjdmeter.

Att kunna utvärdera sin träningspass, se exakt var man cyklat och även ha möjligheten att lägga in rutter och/eller dela dessa med vänner är en väldigt uppskattad funktion hos många cyklister.

GLONASS är liknande system som GPS men ägs av Ryssland och är deras motsvarighet. En modell som har stöd för båda teknikerna kan ha en bättre möjlighet att bestämma sin position.

Pulsmätning

Pulsmätning är för många som tränar viktigt för att få ut rätt belastning ur träning men kan även användas under tävling som en indikator på att man inte lägger sig på för en för hög intensitet.

Att använda pulsmätning i sin träning är extremt effektivt och kan göra intervallträning och tröskelträning lite roligare och lättare.

För en cykeldator ska kunna mäta din puls behöver du ha ett pulsband på dig som skickar signalen till din cykeldator. Många cykeldatorer säljs i s.k. Bundle (paket) där pulsbandet är inkluderat men om detta inte är något du vill ha så säljs de flesta modeller även utan bundle.

Triathlon

För triathlon som tävlingsgren kan såklart en liten och lätt cykeldator vara smart att ha då det ger dig informationen du behöver i rätt läge utan att behöva flytta armar eller liknande. Det kan även vara ett perfekt träningsredskap när du tränar cykling vilket är just den gren som många triathleter lägger ner mest tid på.

Men för den som vill ha en produkt som fungerar bra all-around för både simning, cykling och löpning så är en bra multisportklocka bättre. En bra pulsklocka som har stöd för multisport och triathlon kommer tillåta dig att byta aktiviteter med knapptryckning och göra det lättare att få rätt data.

Vi har gått igenom de bästa pulsklockorna och där vi ger bra exempel på modeller för de som håller på med multisport som t.ex. triathlon.

Effektmätare (Wattmätare)

Garmin Vector 2 Wattmätare
Vector 2 från Garmin är en wattmätare som mäter kraften och skickar informationen till cykeldatorn (Kräver bl.a. ANT+)

Effektmätare är ett tillbehör till cykeldatorer men som tillåter dig att mäta exakt den kraft du applicerar till pedalerna vid varje tramptag vilket återges i effekt (Watt).

Även om en wattmätare till cykel kostar lite pengar är det inte fel om cykeldatorn har stöd för dessa tillbehör om man vid ett senare tillfälle vill köpa till det.

En effektmätare är ett mycket bättre mätinstrument på hur mycket energi man lägger än att t.ex. titta på pulsen som ofta har en förskjutning. Med pulsmätning kan det ta tid innan pulsen anpassat sig till en högre ansträngningsnivå medan en effektmätare visar exakt och direkt hur mycket kraft du applicerar.

Bästa cykeldatorn baseras på behov

Vilken cykeldator som faktiskt är bästa valet för dig baseras på just dina behov och inga andra.

För vissa personer kan en pulsklocka vara ett bättre köp som ger en bättre och mer komplett lösning medan andra vill åt funktioner riktade till tävlingscyklister som tränar mycket. Du kan läsa mer om hur du väljer mellan dessa om du är osäker.

För träning gäller det att cykeldatorn har bra träningsfunktioner, liten & smidig storlek, bra batteritid, ANT+ för möjlighet att koppla samman cykeltrainer, kadensmätare & wattmätare. Här behöver du sätta dig in i funktionerna och lista ut vad du faktiskt behöver.

För en turist som vill ha en cykeldator för navigering så finns det några enstaka modeller inriktade på det. Men kanske kan mobiltelefonen i dessa lägen fungera lika bra som en cykeldator.

Ett säkert kort för den som inte vill sätta sig in i alla tekniska detaljer är att satsa på någon av de dyrare cykeldatorerna. Eftersom Garmin länge varit den tillverkare som ansetts vara bäst så kan deras toppmodeller vara ett tryggt val.

Vår lista med de bästa cykeldatorerna ovan är framtagen för att ge valmöjligheter men samtidigt göra det enkelt att välja rätt modell och prisgrupp.

Så resonerar vi kring tester och recensioner

För att kunna utse de bästa cykeldatorerna gäller det att ligga i framkant och jämföra nya modeller som når ut på marknaden. Cykeldatorer är teknik och ersätts regelbundet med nya och bättre modeller vilket gör att marknaden målas om efter ett par års tid.

Att titta på tester som jämför flera cykeldatorer kan givetvis vara intressant men om nya modeller kommer ut på marknaden blir de snabbt utdaterade. Därför är det för oss viktigt att även analysera dessa modeller, försöka hitta recensioner och väga in detta i vår sammanfattning för att kunna lista de cykeldatorer som är bäst i test.

Svenska tester av cykeldatorer är också mycket begränsat men som tur är finns det många andra källor att använda sig av för att kunna skapa en bra lista med de bästa cykeldatorerna som är aktuella just nu.

Kundrecensioner kan även användas för att få en uppfattning om bra och sämre produkter. Ofta framkommer vissa fel efter lång tids användning och detta kan man ibland utläsa från kundomdömen.

Utgångna modeller

Utgångna cykeldatorer som presterat bra i tester och ansetts tillhöra de bästa modellerna.

Garmin Edge 520 Plus – Prisvärt val

Garmin Edge 520 Plus
 • Bästa instegsmodell av cykeldatorer
 • Alla nödvändiga och bra träningsfunktioner
 • Smidig modell med Strava Live Segments
 • Knappar istället för touch-display (uppskattas av vissa)
 • Batteritid på upp till 15 timmar
 • Lägg in upp till 100 olika rutter för navigeringshjälp

Priser för Garmin Edge 520 Plus

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Förutom de mest basala funktionerna som att visa hastighet, sträcka, tid och höjdmeter med hjälp av GPS och barometer så har Garmin Edge 520 Plus bra online-funktioner för att skapa och dela rutter, spårning i realtid, smarta aviseringar från telefon och även väderinformation. Den har även uppdaterat stöd för GroupTrack jämfört med den vanliga 520 som inte längre säljs.

Du får all den hjälp du behöver med träningen och tack vare ANT+ stödet så kan du sammankoppla wattmätare och även få till bra inomhusträning med att koppla den till en cykeltrainer.

Strava Live Segments så att du kan tävla mot dig själv och vänner gör att du även får denna eftertraktade funktionalitet. Totalt sätt har den en batteritid på upp till 15 timmar vilket för de flesta innebär att du kan exekvera 3-4 träningspass innan den behöver laddas.

Den störa skillnaden med Garmin 520 Plus är att den har knappar istället för touchscreen. I övrigt är Garmin 520 Plus identisk med 820 i mått men väger 5 gram mindre. Ett problem är dock den svaga processorn som gör hanteringen av kartor och rutter väldigt långsam.

Garmin Edge 520 Plus ger mycket cykeldator för pengarna och är den bästa instegsmodellen för den som vill ha många funktioner som hjälper till med träning. Behöver du inte kartor så sparar du pengar på denna modell jämfört med de dyrare varianterna som 820 och 1030 som också kostar en rejäl slant extra.

Garmin Edge 520 Plus har uppdaterats med betydligt bättre stöd för navigering med kartor och en hel del andra moderna funktioner.

Garmin Edge 520 har fysiska måtten 49*73*21 mm (b*h*d) och väger in på 60 gram.

Polar V650 – Färgskärm och navigering

Polar V650
 • Bästa cykeldatorn från Polar
 • Navigering och kostnadsfria kartor från OpenStreetMap
 • Synkronisera rutter från Polar Flow (stöd för GPX- & TCX-filer)
 • Anpassningsbara profiler när du cyklar inomhus, utomhus eller i skogen
 • 10 timmars batteritid
 • Prisvärd modell för att ha färgskärm & kartor

Priser för Polar V650

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Polar är en tillverkare som räknas som en av de största när det kommer till pulsklockor men har inte lyckats få samma grepp om marknaden för cykeldatorer. Deras modell V650 är däremot deras bästa cykeldator som är utrustad med en 2.8″ färgskärm med touch, många bra träningsfunktioner och där alla träningspass går att utvärdera på deras populära webbtjänst Polar Flow.

En stor fördel med Polar V650 är dock att du får väldigt mycket cykeldator för pengarna. Den har stöd för OpenStreetMap (OSM) vilket gör det möjligt att ladda ner kostnadsfria kartor var du än är vilket kan hjälpa dig i navigeringen när du cyklar. Du kan även synkronisera din favoritrutter från webbtjänsten Polar Flow till cykeldatorn och låta den vägleda dig i realtid. Du har även möjligheten att upptäcka nya rutter från andra användare.

Polar V650 har flera bra träningsfunktioner för att spåra och analysera din träning. En annan kul finess är att du får motiverande feedback direkt efter cykelrundan som reflekterar passet du precis kört. Förutom detta hjälper den dig att hålla koll på återhämtningsstatus och hur mycket kalorier du förbränner.

I jämförelse med de bästa modellerna från Garmin så tappar Polar lite då V650 saknar stöd för ANT+, ingen automatisk uppladdning till Strava eller stöd för Live Segments i dagsläget. Det gör att möjligheten att ansluta andra sensor är mycket begränsat då ANT+ är en öppen standard som de valt bort.

För den som bara vill ha det som Polar V650 erbjuder inte känner att något saknas och där man kanske redan har en Polar pulsklocka för löpning så blir detta kanske den bästa modellen. Prisnivån är inte speciellt hög och man får helt enkelt en okej cykeldator med navigering till ett bra pris.

Polar V650 har fysiska måtten 105*52*20 mm (b*h*d) och väger in på 120,7 gram.

Garmin Edge 25 – Liten och billig

Garmin Edge 25 HRM
 • Bästa cykeldatorn med GPS i de lägsta prissegmentet
 • Stöd för planerade rutter och navigeringshjälp
 • Synkronisera din data trådlöst
 • Utvärdera dina pass online efteråt hos Garmin Connect
 • Extremt liten och väldigt lätt
 • Batteritid på 8 timmar

Priser för Garmin Edge 25 HRM

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Ibland vill man inte investera mer pengar än nödvändigt och då är Garmin Edge 25 förmodligen den bästa cykeldatorn du bör titta på. Den har inbyggd GPS vilket ger dig tillgång till att se hastighet, sträcka, tid och höjdmeter i realtid medan du tränar.

Tack vare GPS:en så kan du även utvärdera din cykeltur online hos Garmin Connect efteråt. Perfekt för att utvärdera jobbiga partier eller vilken hastighet du höll i den där tuffa backen du alltid kämpar med. Garmin har inte stannat där utan du kan även planera rutter och använda andras rutter och ladda in i din cykeldator. På så sätt kan du få hjälp att ”hålla dig på banan” och även möjligheten att tävla mot dig själv.

För att vara så liten är Garmin Edge 25 väldigt kraftfull och dessutom väldigt billig. En annan funktion är LiveTrack som överför din position till telefonen och som sedan kan dela denna live med andra medan du cyklar. Kanske för att följa dig genom ett långt träningspass eller när du tävlar.

Modellen har dock inte stöd för Strava Live Segments och där finns andra träningsfunktioner som t.ex. Garmin Edge 520 och bättre modeller har. Detta är dock utan tvekan det bästa valet om du har en mycket begränsad budget.

Sett till de minsta cykeldatorerna och de billigaste är det ingen tvekan om att Garmin Edge 25 är den bästa cykeldatorn och den som får bäst betyg i recensioner. Möjligheten att uppgradera till de Garmin-modeller och testvinnare samtidigt som man har sin data kvar hos online-tjänsten Garmin Connect gör den till ett bra val.

Garmin Edge 25 har fysiska måtten 42*40*17 mm (b*h*d) och väger in på 25 gram.

Så valde vi ut cykeldator bäst i test

För att hitta de bästa cykeldatorerna har vi tittat på expertrecensioner som specialiserat sig på att testa träningsutrustning och cykeldatorer.

Vi kombinerar sedan resultatet med konsumenter och elitidrottares åsikter samt omdömen för olika produkter för att komma fram till vilka modeller som är bäst.

Avslutningsvis gör vi själva en granskning av specifikationer, funktioner och prisnivåer för att bättre förstå vilka cykeldatorer som är bäst i test. Vi gör en avvägning där vi försöker rekommendera en cykeldator som ger mycket för pengarna och har den mest väsentliga funktionerna man kan förvänta sig.

Källor & Tester

Här nedanför hittar du de källor på tester, recensioner och kundomdömen som vi använt oss av för att lista de bästa cykeldatorerna.

 • Test av Wahoo Elemnt Roam – 2022 – dcrainmaker.com
  Wahoo har under 2022 lanserat sin senaste cykeldator med stöd för bl.a. dual band GPS. Det är tydligt att Wahoo Elemnt Roam är en klar uppgradering mot tidigare cykeldatorer från Wahoo. Både bättre hårdvara och mjukvara gör att den är en bra uppgradering från äldre ELEMENT och BOLT. Det är dock en enkel cykeldator som inte har samma omfattning i funktioner som motsvarande Garmin-enheter.
 • Test & Recension av Garmin Edge 1040 Solar – 2022 – dcrainmaker.com
  DC Rainmaker har testat Garmin Edge 1040 Solar och konstaterar att det är den mest avancerade cykeldatorn från Gamin som släppts. Den lever således upp till de förväntningar som ställs på den samtidigt som den har några missar jämfört med de senaste pulsklockor som släppts. Överlag får den dock toppbetyg och äger man ingen cykeldator och letar efter den bästa modeller så är Garmin Edge 1040 Solar ett bra val.
 • Recension av Wahoo ELEMNT BOLT V2 – 2021 – dcrainmaker.com
  Test av den senaste Wahoo ELEMNT BOLT V2 som går in som ersättare till den äldre cykeldatorn. Modellen tillför en hel del nya funktioner som kraftigt förbättrad navigering och hjälp att hitta tillbaka till rutten om man cyklar fel. Även färgpanelen och designen lyfts fram som klara förbättringar. Däremot dras modellen med många buggar där flera är kvar efter flera månader på marknaden.
 • Stor recension av Garmin Edge 830 – 2019 – dcrainmaker.com
  Uppföljaren på den äldre Edge 820 lanseras samma dag i slutet på april som Garmin Edge 530. Två modeller som är extremt lika varandra men där Garmin Edge 830 erbjuder touchscreen och bättre rutter med stöd för faktiska adresser. Även om Garmin Edge 830 är en av de bästa cykeldatorerna du kan köpa så är prisskillnaden stor nog för att argumentera att den kanske inte är det bästa valet.
 • Stor recension av Garmin Edge 530 – 2019 – dcrainmaker.com
  Garmin Edge 530 kom ut i mitten av 2019 som en direkt ersättare till den ett år gamla Garmin Edge 520 Plus. Stora förbättringar har gjort som nu gör att 530 fungerar väldigt bra med interaktion av kartor vilket många cyklister börjat förlita sig på för sin träning. DC Rainmaker går så långt som att säga att Garmin Edge 530 förmodligen är en av de bästa cykeldatorer som någonsin tillverkats.
 • Bästa cykeldatorn med GPS för 2017 – 2017 – bikeradar.com
  Test av flera cykeldatorer föra att utse den modell som är bäst i test. Garmin Edge 520 som får 4.5/5 i betyg blev utsedd till den modell som var bäst för ”performance-minded riders” eller de cyklister som vill tävla och fokusera hårt på sin träning. Wahoo Elemnt Bolt utsågs till bäst för smartphone-generationen och även om den samarbetar bra bra mobiltelefoner är det en bra utmanare till Garmin Edge 520 och liknande modeller. Garmin Edge 1000 som nu ersatts av Edge 1030 blev modellen som blev bäst för den som vill träna och ha bra navigering.
 • 8 bästa cykeldatorerna – 2017 – telegraph.co.uk
  Även i detta testet placerar sig Wahoo ELEMNT (ej Bolt dock) bra och blir den bästa cykeldatorn med alla nödvändiga funktioner för träning. Andra modeller som får plats är Garmin Edge 520 och 810 som båda riktar sig till personer som tränar och vill få ut det mesta av sina pass med bra uppföljning och analys efteråt.
 • Konsumentomdömen – 2022
 • Prisjakt – 2022

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng