Bästa Tryckkokare

Tryckkokare – Bästa modellerna

Tryckkokare sparar tid och energi vid tillagning av mat. I denna artikel tittar vi närmare på de modeller som är bäst i test.

När vi tittat efter de bästa tryckkokarna har vi granskat oberoende tester och jämfört betygen med konsumenters egna omdömen och åsikter. Det ökar sannolikheten att produkten är riktigt bra.

Förutom att minska tillagningstiden och spara el så har tryckkokare även en annan fördel – nämligen kan mat bli mer näringsrik och mindre spill försvinner i vattnet.

Här nedanför kan du läsa om de modeller vi funnit bäst och längre ner i artikeln hittar du mer information om tryckkokare.

WMF Perfect Plus – Bäst i test

WMF Perfect Plus
 • Bäst i Test 2022
 • Bäst i test hos Icakuriren
 • Bra placering i Råd & Röns test
 • Populär kundfavorit med hög kvalitet
 • Flera storlekar att välja på
 • Tillverkad i rostfritt stål

Priser för WMF Perfect Plus

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Tryckkokaren Perfect Plus från WMF är ett säkert kort att satsa på för den som vill ha den bästa tryckkokaren.

Modellen fick bäst i test i det senaste testet som Icakuriren gjorde på tryckkokare och hamnade på bra placering när Råd & Rön testade 2021.

WMF Perfect Plus finns i flera storlekar men där den på 6,5 liter volym är den som är mest populär. Förutom den finns där en på 8,5 liter och sedan flera mindre varianter att välja mellan.

Med tryckkokaren WMF Perfect Plus får du 3 års garanti och samtidigt en av de bästa tryckkokarna på marknaden vilket gör att du kan laga mat snabbare, mer energisnålt och där mineraler och näringsämnen bevaras på ett bra sätt.

Tefal Secure 5 – Bra val

Tefal Secure 5
 • Bra Produkt 2022
 • Populär produkt och omtyckt av konsumenter
 • Bra betyg i Råd & Röns test
 • Bra placering i testet hos Icakuriren
 • Prisvärd tryckkokare i toppsegmentet
 • Olika säkerhetsmekanismer för säker användning
 • 2 lägen och ångkorg följer med

Priser för Tefal Secure 5

1 039 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

En annan tryckkokare som är värd att titta närmare på är Tefal Secure 5 som förmodligen är den billigaste modellen av de bästa tryckkokarna värda att titta närmare på.

Modellen kommer med säkerhetsfunktioner som låser handtaget automatiskt och förhindrar att den öppnas när där är för högt tryck. Givetvis passar modellen på vanliga spisar och induktion.

Du kan använda den för två olika kokprogram vilket ställs in på locket och modellen tåler även maskindisk även om handdisk rekommenderas.

Modellen är tillverkad i rostfritt stål och bakelit. Det följer även en ångkorg till modellen så du kan använda den för ångkokning vilket är perfekt till grönsaker.

När Icakuriren testade ångkokare så placerade sig denna inte långt efter testvinnaren trots att den kostar betydligt mindre.

Även i Råd & Röns test från 2021 så fick Tefal Secure 5 bra betyg och är inget dåligt val alls.

Funktion Tryckkokare – Bra val

Funktion Tryckkokare
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg i Råd & Röns test
 • Toppbetyg från konsumenter
 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Korg/sil för ångning medföljer
 • 6 liters volym

Priser för Funktion Tryckkokare

1 101 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Funktion Tryckkokare är en mekanisk tryckkokare som fått väldigt bra betyg av konsumenter som testat.

Funktion Tryckkokare med kycklingÄven i Råd & Röns test lyckades den få bra betyg och komma inte långt efter testvinnaren sett till det. Det var dock ett väldigt jämt startfält i deras test och många modeller hamna i det spektrumet.

Funktions tryckkokare har en volym på 6 liter och är tillverkad i rostfritt stål. Grytan fungerar även på alla värmehällar, inklusive induktion så du behöver inte oroa dig över det heller.

Det följer också med en sil/korg som kan användas för ångkokning av grönsaker och andra råvaror.

Oavsett om du vill koka kyckling, ånga grönsaker eller göra något annat med din tryckkokare så är Funktion ett bra alternativ väl värd att spana in.

Fördelar med en tryckkokare

Grönsaker näring

Det finns argument varför du bör köpa en tryckkokare som blir svår att leva utan när du väl insett fördelarna. Tryckkokaren förkortar matlagningstiden väldigt mycket och för många livsmedel gäller det en halverad tillagningstid medan för andra kan det röra sig om upp till en fjärdedel av tillagningstiden.

Genom att applicera ett tryck på maten och öka temperaturen när vätska kokar till 120 grader så trycks värmen in i livsmedlet viket påskyndar matlagningen avsevärt. Kockar har länge använt detta för att snabba på processen och för den som vill tillaga t.ex. kött så kan en tryckkokare göra detta på en rimlig tid en vardagskväll där du annars hade behövt minst en timmes koktid och i många fall mycket mer än så.

Både grönsaker och kött fungerar bra att tillaga i en tryckkokare och hastigheten är den stora fördelen. Att äga en tryckkokare gör det lättare att tillaga t.ex. kalops, pulled pork och liknande med en rimlig tillagningstid. Det är helt enkelt inte konstigt att så många valt att investera i en bra tryckkokare.

Att satsa på någon av de bästa tryckkokarna gör att du får en modell med hög kvalitet och som dels används av många men som även genomgått tester.

En annan stor fördel med trycket är att näringsämnen, vitaminer och mineraler som finns i maten bibehålls bättre i en tryckkokare. Så det är inte bara tillagningstiden som är en fördel, maten blir även nyttigare än vad den annars skulle varit.

Så fungerar en tryckkokare

När du normalt sett kokar livsmedel så värms vattnet upp av kastrullen som får sin värme från spisplattan. Vattnet har en bra egenskap att överföra värme jämfört med luft och maten tillagas därför mycket snabbare om den ligger i kokande vatten jämfört med om maten bara skulle varit i kontakt med hundragradig luft.

Om du kokar vatten med lock så kommer vattenångan och vattnet snabbt behöva mer plats och locket börjar röra på sig och till sist kokar det över på grund av trycket inuti kastrullen.

En tryckkokare är byggd för att hålla tillbaka trycket och stå emot ett högre tryck. På så sätt bildas ett högre tryck och det krävs en högre temperatur innan det börjar koka i kastrullen.

Det höga trycket inuti tryckkokaren gör att det bildas ett större tryck mot de livsmedel du har där i och värmen överförs mycket snabbare än om du skulle kokat det i kastrull. Den högre värmen och det högre trycket gör alltså att maten tillagas snabbare i en tryckkokare än i en vanlig kastrull.

Det bästa med tryckkokaren är alltså att man reducerar tillagningstiden avsevärt. Kött kan mer än halveras i tillagningstid och det är inte ovanligt att mat kan bli klart på 25% av normal kokningstid vilket är perfekt för stek, kött och grytor. Ett par timmars koktid kan nu reducerar ner till 30-40 minuter.

Här nedanför är en demonstrationsvideo på engelska som förklarar tryckkokaren på ett mycket enkelt sätt.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=TWV3FbgPPXo

Säkerhet vid användning av tryckkokare

För att inte för högt tryck ska uppstå i tryckkokaren så sitter där ventiler som automatiskt släpper ut vattenånga.

En tryckkokare behöver inte så mycket värme från spisplattan så när maten väl börjar koka (vilket ljudet indikerar) så kan du oftast fortsätta tillagningen på steg 1-2 för plattan.

Eftersom trycket inne i tryckkokaren är högre än utanför så bör du aldrig öppna en tryckkokare som direkt tagits av från plattan. Ett smart sätt att minska trycket inuti är att sänka temperaturen något genom att spola kallt vatten en kort stund på locket innan du öppnar den.

Multikokare kan ersätta tryckkokare

En multikokare har fördelen att vara en mångsidig produkt i köket och kan ersätta både tryckkokaren och många andra produkter som du kanske redan har eller vill ha.

Däremot är det långt ifrån alla multikokare som kan ersätta en tryckkokare då de flera saknar just den funktionen. Det är faktiskt ganska ovanligt att multikokare har funktionen att agera tryckkokare

Elektrisk tryckkokare är dock en multikokare som klarar av att ersätta tryckkokaren och tillaga maten under tryck. Varumärket Instant pot tillverkar till exempel multikokare som kan göra just detta.

Även om det finns ett stort utbud av multikokare i Sverige så är det endast några enstaka modeller som fixar att ersätta tryckkokaren. Med andra finns det inte så många elektroniska tryckkokare att välja på.

En multikokare kan i vissa fall ersätta ångkokare, riskkokare och slow cooker. Vissa modeller kan som sagt även ersättare tryckkokare även om det krävs att de är designade för den funktionen.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Vanligt ställda frågor och svar om tryckkokare.

 1. Vad är en tryckkokare?
 2. Vad är fördelarna med en tryckkokare?
 3. Är tryckkokare säkert?
 4. Fungerar tryckkokare på alla spisar?

1. Vad är en tryckkokare?

En tryckkokare är en större kastrull med tätt lock som gör att du kan koka livsmedel under ett högre tryck.

Tryckkokaren släpper inte ut vattenånga förrän trycket blir tillräckligt högt och gör det då genom tryckventilen. På så sätt kan trycket kontrolleras vilket innebär att trycket på insidan är mycket högre än på utsidan.

Detta medför flera positiva effekter som snabbare tillagning, bättre näring i maten och mindre energiåtgång.

2. Vad är fördelarna med en tryckkokare?

Fördelarna med tryckkokaren ligger i det höga trycket som råvarorna utsätts för.

Med en högre kokpunkt på 120 grader går det fortare att koka och tillaga råvarorna jämfört med en vanlig kastrull. Trycket bidrar även till att värmen överförs snabbare till råvarorna.

Det höga trycket gör det också svårt för näringsämnen, vitaminer och mineraler att lämna livsmedlen blanda sig med vattnet vilket det normal sett gör i en vanligt kastrull.

Det krävs också mindre energi för att tillaga samman mängd mat jämfört i en vanlig kastrull.

Allting är också mekaniskt och en tryckkokare kan enkelt placeras på spisen precis som en vanlig kastrull eller gryta.

3. Är tryckkokare säkert?

Ja, tryckventilen ser till så att trycket i kastrullen inte når höga nivåer.

4. Fungerar tryckkokare på alla spisar?

Ja, nästan alla tryckkokare fungerar på alla spisar vilket inkluderar induktionshällar.

Det höga trycket innebär att det ställs krav på starkt och stabilt material som metall vilket fungerar bra på induktionshällar. Men dubbelkolla tryckkokaren du vill köpa om du äger en induktionshäll.

Hur vi utsett bästa tryckkokaren

Det bästa tillvägagångssättet när man ska utse den bästa tryckkokaren är att titta på flera tester av tryckkokare för att få en uppfattning om någon produkt verkar vinna flera tester eller placera sig bra i flera tester.

Vi har valt att i första hand titta på svenska tester för att hitta de bästa produkterna den vägen. Det är lättare att utvärdera kvaliteten och testarnas oberoende om det är svenska hemsidor jämfört med utländska testare.

Efter att vi fått en lista med de bästa produkterna som placerat sig i toppen med bäst betyg i olika tester så kollar vi om dessa modeller fortfarande säljs. Om modellerna är etablerade på marknaden kvarstår dem men har de försvunnit så tar vi även bort dem från sidan.

Vi tittar även på nya produkter som är populära bland köpare. Detta för att väga in om det eventuellt kommit nya bra tryckkokare sedan testerna gjordes. Detta är speciellt viktigt om testerna som gjorts på tryckkokare har flera år på nacken.

I dessa fall behöver vi då väga in kundomdömen och enskilda produktrecensioner för att kunna avgöra om dessa nya tryckkokare är bättre än de lite äldre.

Som tur är så är tryckkokare en ganska enkel uppfinning och modeller som är 6-7 år gamla kan absolut fortfarande vara de bästa. Den enda förändringen vi sett på senare år är att multikokare kommit in i bilden och blir ett alternativ till tryckkokaren.

Källa & Tester

Sammanställning av tester och källor för underlaget vi använt oss av.

 • 12 tryckkokare testade – 2021 – Råd & Rön
  Råd & Rön har testat 12 mekaniska och elektriska tryckkokare. I testet utsågs Fissler Vitavit Premium 6l och Zwilling AirVital 6l som de bästa mekaniska modellerna medan Ninja OP300 utsågs till bäst elektriska tryckkokare. Generellt sett fungerar de mekaniska tryckkokarna bättre än de elektriska. Andra tryckkokare som var med i testet var WMF Perfect Plus Tryckkokare 22cm 6,5L, Tefal Secure 5 Neo II Tryckkokare 22cm 6L, Funktion Tryckkokare 26cm 6L m.fl.
 • Stort test av 7 olika tryckkokare – 2013 – Icakuriren
  Icakuriren testade 7 olika tryckkokare för att se vilken som var bäst. WMF Perfekt plus var den modellen som blev bäst i test och kammade hem förstaplatsen. Modellen var väldigt enkel att montera och hantera samtidigt som koksignalen var bra och tryckkokaren gick att diska i diskmaskin. På andra plats i testet hittar vi Demeyere Brinox som endast tappar ett poäng i testet. Denna modell tillverkas dock inte längre utan har ersatts av Demeyere Apollo som är en bättre produkt och där av också en självklar produkt att rekommendera ovan. Tefal Secure 5 blir den tryckkokare som också bör lyftas fram då den inte har några direkta nackdelar och är väldigt prisvärd.
 • 5 tryckkokare i test – 2011 – Råd & Rön
  Demeyere Apollo är den tryckkokare som fick bäst i test med 73 poäng när Råd & Rön testade tryckkokare under 2011. På andra plats hittar vi WMF Perfect Plus med 70 poäng och på tredje plats Fissler Vitavit Premium med 69 poäng. Skillnaderna mellan dessa produkter är alltså inte så stort sett till antal poäng men förklarar också varför dessa modeller tillhör de mest populära tryckkokarna än idag.
 • Prisjakt – 2022
  Vi använt Prisjakt för att skaffa oss en uppfattning över vilka som är de populära tryckkokarna på marknaden. Detta är ett sätt för att säkerställa om produkterna som blivit utsedda till bäst i test fortfarande säljs och att flera butiker har dem i sitt utbud. Prisjakt fungerar även bra för att fånga upp om där finns besvikna kunder som hittat problem med tryckkokarna som t.ex. testarna inte gjort.
 • Amazon – 2022
  Att använda Amazon som en källa för att hitta kundrecensioner om produkter är perfekt. Få andra webbplatser kommer i närheten av mängd kundrecensioner om produkter som Amazon har tack vare sin stora kundbas. Vi använder dessa recensioner för att upptäcka vanliga fel hos de bästa tryckkokarna och för att undvika att rekommendera någon produkt som har större sannolikhet att inte hålla lika längre.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng