Tryckkokare – Bästa modellerna

Bästa tryckkokare

Vill du investera i en bra tryckkokare för att tillaga mat snabbare och spara både energi och tid? Vi går igenom marknadens bästa tryckkokare och de som fått bäst i oberoende tester.

En tryckkokare är ett smart sätt att tillaga mat snabbare genom att öka trycket och på så sätt minska tillagningstiden avsevärt. Att satsa på en bra modell från början gör livet och matlagningen betydligt enklare

Modellerna nedan är de tryckkokare som blivit utsedda som testvinnare eller på att sätt placerat sig bra i tester. Vi tar även upp en av de bästa multikokarna som ett alternativ till tryckkokaren då den har samma funktion men har många fler funktioner. Längst ner på sidan hittar du även referenserna och källorna vi använt.

WMF Perfect Plus – Bäst i test

WMF Perfect Plus
 • Bäst i test hos Icakuriren
 • Andraplats i testet hos Råd & Rön
 • Populär kundfavorit med hög kvalitet
 • Flera storlekar att välja på
 • Tillverkad i rostfritt stål

Priser för WMF Perfect Plus

1 899 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Tryckkokaren Perfect Plus från WMF är ett säkert kort att satsa på för den som vill ha den bästa tryckkokaren. Modellen fick bäst i test i det senaste testet som Icakuriren gjorde på tryckkokare och hamnade på andra plats när Råd & Rön testade ett par år tidigare.

WMF Perfect Plus finns i flera storlekar men där den på 6,5 liter volym är den som är mest populär. Förutom den finns där en på 8,5 liter och sedan flera mindre varianter att välja mellan.

Med tryckkokaren WMF Perfect Plus får du 3 års garanti och samtidigt en av de bästa tryckkokarna på marknaden vilket gör att du kan laga mat snabbare, mer energisnålt och där mineraler och näringsämnen bevaras på ett bra sätt.

Demeyere Apollo – Bäst i test

Demeyere Apollo
 • Tryckkokaren blev bäst i test hos Råd & Rön
 • Andra plats i testet hos Icakuriren
 • Hög byggkvalitet med rostfritt stål
 • Säkerhetsmekanism som låser den vid tryck
 • Ånginsats finns som tillbehör

Priser för Demeyere Apollo

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Demeyere Apollo är en tryckkokare med väldigt hög kvalitet och som är intressant att titta närmare på om du vill ha någon av de bästa tryckkokarna på marknaden.

Modellen är tillverkad i hög kvalitet där materialet består av rostfritt stål och handtag i plast som håller sig svala under användning. En stor fördel med just Demeyere Apollo är att där finns en säkerhetsmekanism som gör att det inte går att öppna tryckkokaren om där är ett tryck innanför utan går först när den svalnat.

När Råd & Rön testade tryckkokare så var det just Demeyere Apollo som tog sig in som testvinnare och blev utsedd till bäst i test.

Det finns även möjlighet att köpa till en ångkoksinsats som gör att du kan ångkoka din mat med tryckkokaren.

Tefal Secure 5 – Bra val

Tefal Secure 5
 • Populär produkt och omtyckt av konsumenter
 • Bra placering i testet hos Icakuriren
 • Prisvärd tryckkokare i toppsegmentet
 • Olika säkerhetsmekanismer för säker användning
 • 2 lägen och ångkorg följer med

Priser för Tefal Secure 5

769 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
899 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

En annan tryckkokare som är värd att titta närmare på är Tefal Secure 5 som förmodligen är den billigaste modellen av de bästa tryckkokarna värda att titta närmare på.

Modellen kommer med säkerhetsfunktioner som låser handtaget automatiskt och förhindrar att den öppnas när där är för högt tryck. Givetvis passar modellen på vanliga spisar och induktion.

Du kan använda den för två olika kokprogram vilket ställs in på locket och modellen tåler även maskindisk även om handdisk rekommenderas.

Modellen är tillverkad i rostfritt stål och bakelit. Det följer även en ångkorg till modellen så du kan använda den för ångkokning vilket är perfekt till grönsaker.

När Icakuriren testade ångkokare så placerade sig denna inte långt efter testvinnaren trots att den kostar betydligt mindre.

Fissler Vitavit Premium

Fissler Vitavit Premium
 • Bra tryckkokare i premiumkass
 • Säkerhetsfunktioner och färgindikator
 • Tillverkad med hög kvalitet och smarta funktioner
 • Tredjeplats när Råd & Rön testade tryckkokare

Priser för Fissler Vitavit Premium

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Fissler Vitavit Premium är en väldigt bra tryckkokare i premium-klassen. Modellen trillade in på tredjeplats när Råd & Rön testade tryckkokare men det var inte långt efter den testvinnande modellen i poäng räknat.

Tryckkokaren finns i en mängd olika storlekar där den med 6 liter är den mest populära modellen. Men det finns även 4,5, 8 och 10 liter. Modellen med 6 liter har likt många andra i den volymen en diameter på 22 cm.

Tryckkokaren är försedd med en extra tjock botten vilket ger en jämn värmespridning i hela kastrullen. Denna tryckkokare har en smart indikator som med grön färg visar om allt är bra och med gul samt röd färg visar på om det är dags att sänka värmen och om temperaturen är allt för hög.

Givetvis är tryckkokaren försedd med säkerhetsfunktioner och den är även mycket enkel att hantera.

Fördelar med en tryckkokare

Grönsaker näring

En tryckkokare förkortar matlagningstiden väldigt mycket och för många livsmedel gäller det en halverad tillagningstid medan för andra kan det röra sig om upp till en fjärdedel av tillagningstiden.

Genom att applicera ett tryck på maten och öka temperaturen när vätska kokar till 120 grader så trycks värmen in i livmedlet viket påskyndar matlagningen avsevärt. Kockar har länge använt detta för att snabba på processen och för den som vill tillaga t.ex. kött så kan en tryckkokare göra detta på en rimlig tid en vardagskväll där du annars hade behövt minst en timmes koktid och i många fall mycket mer än så.

Både grönsaker och kött fungerar bra att tillaga i en tryckkokare och hastigheten är den stora fördelen. Att äga en tryckkokare gör det lättare att tillaga t.ex. kalops, pulled pork och liknande med en rimlig tillagningstid. Det är helt enkelt inte konstigt att så många valt att investera i en bra tryckkokare.

Att satsa på någon av de bästa tryckkokarna gör att du får en modell med hög kvalitet och som dels används av många men som även genomgått tester.

En annan stor fördel med trycket är att näringsämnen, vitaminer och mineraler som finns i maten bibehålls bättre i en tryckkokare. Så det är inte bara tillagningstiden som är en fördel, maten blir även nyttigare än vad den annars skulle varit.

Hur vi utsett bästa tryckkokaren

Det bästa tillvägagångssättet när man ska utse den bästa tryckkokaren är att titta på flera tester av tryckkokare för att få en uppfattning om någon produkt verkar vinna flera tester eller placera sig bra i flera tester.

Vi har valt att i första hand titta på svenska tester för att hitta de bästa produkterna den vägen. Det är lättare att utvärdera kvaliteten och testarnas oberoende om det är svenska hemsidor jämfört med utländska testare.

Efter att vi fått en lista med de bästa produkterna som placerat sig i toppen med bäst betyg i olika tester så kollar vi om dessa modeller fortfarande säljs. Om modellerna är etablerade på marknaden kvarstår dem men har de försvunnit så tar vi även bort dem från sidan.

Vi tittar även på nya produkter som är populära bland köpare. Detta för att väga in om det eventuellt kommit nya bra tryckkokare sedan testerna gjordes. Detta är speciellt viktigt om testerna som gjorts på tryckkokare har flera år på nacken.

I dessa fall behöver vi då väga in kundomdömen och enskilda produktrecensioner för att kunna avgöra om dessa nya tryckkokare är bättre än de lite äldre.

Som tur är så är tryckkokare en ganska enkel uppfinning och modeller som är 6-7 år gamla kan absolut fortfarande vara de bästa. Den enda förändringen vi sett på senare år är att multikokare kommit in i bilden och blir ett alternativ till tryckkokaren.

Hur fungerar en tryckkokare?

När du normalt sätt kokar livsmedel så värms vattnet upp av kastrullen som får sin värme från spisplattan. Vattnet har en bra egenskap att överföra värme jämfört med luft och maten tillagas därför mycket snabbare om den ligger i kokande vatten jämfört med om maten bara skulle varit i kontakt med hundragradig luft.

Om du kokar vatten med lock så kommer vattenångan och vattnet snabbt behöva mer plats och locket börjar röra på sig och till sist kokar det över på grund av trycket inuti kastrullen.

En tryckkokare är byggd för att hålla tillbaka trycket och stå emot ett högre tryck. På så sätt bildas ett högre tryck och det krävs en högre temperatur innan det börjar koka i kastrullen.

Det höga trycket inuti tryckkokaren gör att det bildas ett större tryck mot de livsmedel du har i kastrullen och värmen överförs mycket snabbare än om du skulle kokat det vanligt. Den högre värmen och det högre trycket gör alltså att maten tillagas snabbare i en tryckkokare än i en vanlig kastrull.

Det bästa med tryckkokaren är alltså att man reducerar tillagningstiden avsevärt. Kött kan mer än halveras i tillagningstid och det är inte ovanligt att mat kan bli klart på 25% av normal kokningstid vilket är perfekt för stek, kött och grytor. Ett par timmars koktid kan nu reducerar ner till 30-40 minuter.

Här nedanför är en demonstrationsvideo på engelska som förklarar tryckkokaren på ett mycket enkelt sätt.

Säkerhet vid användning av tryckkokare

För att inte för högt tryck ska uppstå i tryckkokaren så sitter där ventiler som automatiskt släpper ut vattenånga.

En tryckkokare behöver inte så mycket värme från spisplattan så när maten väl börjar koka (vilket ljudet indikerar) så kan du oftast fortsätta tillagningen på steg 1-2 för plattan.

Eftersom trycket inne i tryckkokaren är högre än utanför så bör du aldrig öppna en tryckkokare som direkt tagits av från plattan. Ett smart sätt att minska trycket inuti är att sänka temperaturen något genom att spola kallt vatten en kort stund på locket innan du öppnar den.

Multikokare kan ersätta tryckkokare

En multikokare har fördelen att vara en mångsidig produkt i köket och kan ersätta både tryckkokaren och många andra produkter som du kan redan har eller vill ha. Däremot är det långt ifrån alla multikokare som kan ersätta en tryckkokare då de saknar just den egenskaparen. Det är faktiskt ganska ovanligt att multikokare har funktionen att agera tryckkokare

Elektrisk tryckkokare är dock en multikokare som klarar av att ersätta tryckkokaren och tillaga maten under tryck. Varumärket Instant pot tillverkar till exempel multikokare som kan göra just detta.

Även om det finns ett stort utbud av multikokare i Sverige så är det endast några enstaka modeller som fixar att ersätta tryckkokaren. Med andra finns det inte så många elektroniska tryckkokare.

Är ni intresserad av detta så kan ni t.ex. kolla närmare på ProfiCook PC-DDK 1076 som är s.k. 4 in 1 tryckkokare.

Källa & Tester

 • Prisjakt – 2018
  Vi använt Prisjakt för att skaffa oss en uppfattning över vilka som är de populära tryckkokarna på marknaden. Detta är ett sätt för att säkerställa om produkterna som blivit utsedda till bäst i test fortfarande säljs och att flera butiker har dem i sitt utbud. Prisjakt fungerar även bra för att fånga upp om där finns besvikna kunder som hittat problem med tryckkokarna som t.ex. testarna inte gjort.
 • Amazon – 2018
  Att använda Amazon som en källa för att hitta kundrecensioner om produkter är perfekt. Få andra webbplatser kommer i närheten av mängd kundrecensioner om produkter som Amazon har tack vare sin stora kundbas. Vi använder dessa recensioner för att upptäcka vanliga fel hos de bästa tryckkokarna och för att undvika att rekommendera någon produkt som har större sannolikhet att inte hålla lika längre.
 • Stort test av 7 olika tryckkokare – 2013 – Icakuriren
  Icakuriren testade 7 olika tryckkokare för att se vilken som var bäst. WMF Perfekt plus var den modellen som blev bäst i test och kammade hem förstaplatsen. Modellen var väldigt enkel att montera och hantera samtidigt som koksignalen var bra och tryckkokaren gick att diska i diskmaskin. På andra plats i testet hittar vi Demeyere Brinox som endast tappar ett poäng i testet. Denna modell tillverkas dock inte längre utan har ersatts av Demeyere Apollo som är en bättre produkt och där av också en självklar produkt att rekommendera ovan. Tefal Secure 5 blir den tryckkokare som också bör lyftas fram då den inte har några direkta nackdelar och är väldigt prisvärd.
 • 5 tryckkokare i test – 2011 – Råd & Rön
  Demeyere Apollo är den tryckkokare som fick bäst i test med 73 poäng när Råd & Rön testade tryckkokare under 2011. På andra plats hittar vi WMF Perfect Plus med 70 poäng och på tredje plats Fissler Vitavit Premium med 69 poäng. Skillnaderna mellan dessa produkter är alltså inte så stort sett till antal poäng men förklarar också varför dessa modeller tillhör de mest populära tryckkokarna än idag.